- Politiikka
- 23.08.2023
- 11:44
SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Niina Malm (kuvassa) ryöpyttää hallitusta sen aikeista ”kääriä säästöt palkansaajilta”. Malm myös moittii työministeri Arto Satosta (kok.) näennäisen kolmikannan luomisesta.
Malm luettelee tiedotteessaan useita hallituksen kaavailemia heikennyksiä. Irtisanomista tullaan helpottamaan ja samalla työttömyysturvaa leikataan. Ensimmäinen sairaslomapäivä on palkaton, ja jopa sunnuntailisän poistoa on väläytelty, Malm kertaa.
– Tällaiset avaukset eivät anna hyvää kuvaa tulevasta työelämästä nuorille, jotka tällä hetkellä opiskelevat, Malm sanoo.
– Sunnuntailisä ei oikeasti ole lisä vaan korvaus esimerkiksi poissaolosta perheen luota ja työn tekemisestä silloin, kun iso osa yhteiskunnasta viettää vapaa-aikaa, hän muistuttaa.
Malm sanoo hallituksen heikentävän ihmisten mahdollisuuksia taistella omien oikeuksiensa puolesta sekä puuttumalla lakko-oikeuteen että vahvistamalla paikallista sopimista eli heikentämällä valtakunnallisten työehtosopimusten vaikuttavuutta.
– Tällä tyylillä hallitus ajaa Suomea taantumukseen. Palaamme ajassa taaksepäin, jolloin irtisanomiselle ei ollut edes kunnon raameja ja sairastaminenkin oli työntekijän oma vika. Kuten Teollisuusliitto tämän päiväisessä tiedotteessaan totesi, Suomi ottaa työelämän uudistamisessa ennemmin mallia idästä kuin lännestä, Malm sanoo.
– Suomen pelokas hallitus yrittää huonolla kannatuksellaan pakottaa suomalaiset olemaan samaa mieltä kanssaan. Työntekijöiden asemaa heikentävistä reformeista ei hiiskuttu vaalien alla lainkaan, mutta nyt niitä viedään eteenpäin kultakello ranteessa, vaihtaen vaihdetta vitoselle, hän jatkaa.
”Eihän tämä näin voi mennä, että hallitus vain sanelee pelisäännöt ilman keskusteluja.”
MALMIN mukaan työministeri Arto Satonen on luonut näennäisen kolmikannan, jossa käsitellään hallituksen jo ennalta päättämää esitystä lakko-oikeuden heikentämisestä.
Jo aiemmin kesällä muiden muassa Paperiliiton Petri Vanhala, STTK:n Antti Palola ja SAK:n Jarkko Eloranta monet muut ammattiyhdistysliikkeen vaikuttajat ovat arvioineet kolmikantaiset neuvottelut näennäisiksi. Useat ammattiliitot ovat ilmoittaneet järjestöllisistä toimista hallituksen politiikkaa vastaan.
– Koska aitoa kolmikantaa ei ole, varautuvat työntekijät esittämään mielipiteensä ja puolustamaan oikeuksiaan toisin keinoin tulevana syksynä. Eihän tämä näin voi mennä, että hallitus vain sanelee työmarkkinajärjestöille pelisäännöt ilman mitään keskusteluja. Tällainen on poikkeuksellista Suomessa, Niina Malm toteaa.