Cache updated at: 12:03:42, 22-12-14

Mitro Repo sai piispoilta potkut politiikan vuoksi

26.05.2009 16:10 Päivitetty 26.05.2009 16:54

Mitro Repo sai piispoilta potkut politiikan vuoksi

Ortodoksipastori Isä Mitro on nyt  Mitro Repo. Kesämökillään Kirkkonummen mökillään hänellä on aikaa pohdiskella ilman pastorin kaapua tiistaina saamiaan potkuja. Repo on SDP:n eurovaaliehdokas.

Ortodoksipastori Isä Mitro on nyt Mitro Repo. Kesämökillään Kirkkonummen mökillään hänellä on aikaa pohdiskella ilman pastorin kaapua tiistaina saamiaan potkuja. Repo on SDP:n eurovaaliehdokas.

Mitro Repo harkitsee jatkotoimia.


Seppo Peltoniemi

Uutispäivä Demari

– Pidän päätöstä epäoikeudenmukaisena. Hämmennyin siitä, ettei yhdenvertaisuuslailla ole mitään arvoa. Minua on kohdeltu aivan toisin kuin kollegoitani, SDP:n eurovaaliehdokas Mitro Repo sanoi tiistaina Uutispäivä Demarille kuultuaan potkuistaan.

Ortodoksisen kirkon piispainkokous määräsi pastori Mitro Revon toimituskieltoon hänen EU-parlamenttiehdokkuutensa ja mahdollisen parlamenttijäsenyytensä ajaksi.

Toimituskiellon aikana Repo ei saa toimittaa kirkon toimituksia eikä käyttää papin viittaa, ristiä tai muita papillisia tunnuksia.

– Olen yllättynyt ja hämmästynyt. Sain päätöksen vasta sen jälkeen, kun se oli annettu tiedotusvälineille.

– Minä en saanut nähtäväkseni mitään perusteita. Minulta ei kysytty mitään. Päätös oli nopea, vaikka he sanovat harkinneensa asiaa pitkään, Mitro Repo sanoo.

Päätös poliittiseen toimintaan osallistumisesta on vastoin ortodoksisen kirkon kanonista perinnettä, piispainkokous päätti.

Papin asema edellyttää käyttäytymistä työtehtävissä ja niiden ulkopuolella aseman edellyttämällä tavalla, piispat perustelivat.

– Minusta on ikävää, että päätöksentekijät ovat jo kuukauden verran kommentoineet tätä päätöstä. jota en saanut nähdäkseni, Repo sanoo.

– Tämä aiheuttanee sen, että laillisuusvalvontaviranomaiset voivat puuttua asiaan. Minäkin harkitsen jotakin jatkotoimia, hän pohdiskeli tiistaina.

Hyveestä sanktio

Mitro Revon mukaan piispojen päätöksestä ei saa valittaa.

– Minusta se, mikä on koettu hyveeksi yhteiskunnassa tuleekin sanktion alaista toimintaa, hän kummeksuu.

– Se on sama kuin lääkärioikeuksien pois ottaminen tai linja-autonkuljettajalta ammattiajokortin hyllyttäminen yhteiskunnallisten asioiden hoitamisen vuoksi, Mitro Repo sanoo.

Eriävä mielipide

– Siitä olen tyytyväinen, että oman hiippakuntani piispa Ambrosius jätti päätökseen eriävän mielipiteen.

– Nämä vanhat kanoniset linjaukset pitää Ambrosiuksen mukaan sovittaa 2000-luvulle perustuslain ja perussopimusten mukaisiksi.

– Papin virkaa ei voi peruuttaa demokraattisessa yhteiskunnassa. Keskiajalla ei ollut demokraattista yhteiskuntajärjestystä, Repo muistuttaa.

– Missään ei lue, että Suomen laki ei koske ortodoksikirkon piispoja. Missään ei lue, että heidän ei pitäisi noudattaa lakeja, Mitro Repo tuhahtelee.

Keskustelua aiheesta

Kommentoi