Yrittäjä-taiteilija Aira Samulin on kuollut

Aira Samulin.

Viihteen ja kulttuurin monipuolinen vaikuttaja, yrittäjä ja taiteilija Aira Samulin on kuollut 96-vuotiaana, kertoo Seiska-lehti. Samulin kuoli lehden mukaan tänä aamuna Meilahden sairaalassa.

Samulin oli Suomen kansan tanssittaja, karjalaisten juurien vaalija ja vauhdikkaan iloisuuden lähettiläs. Hän vaikutti myös kuntapolitiikassa.

Samulin kertoi STT:n 90-vuotismerkkipäivähaastattelussa, että hänen elämänsä kantava voima on ilo ja halu tuottaa muille ihmisille riemua.

- Jos emme tekisi pahaa toisillemme, maailma olisi paratiisi. Kaiken takana on ilo. Aion antaa ilolle kaikkeni niin kauan kuin olen täällä.

Samulin rakasti tanssia, ja hän oli sitä mieltä, että kukaan ei voi tanssia väärin ja kaikki ovat tanssiessaan kauniita.

- Minä tanssin kohdusta hautaan, hän vakuutti.

AIRA Laila Suvio-Samulin syntyi 27. helmikuuta 1927 Hyrsylän mutkan Ignoilan kylässä menetetyn Karjalan alueella. Samulinin lapsuuskoti sijaitsi vain muutaman kilometrin päässä Venäjän rajasta. Koti piti jättää, kun talvisota syttyi. Evakkomatka päättyi Helsinkiin.

Samulinin isä selvisi talvisodasta, mutta kaatui jatkosodassa. Sodan seurauksena päättyivät myös Samulinin opinnot. Kallion yhteiskoulu Helsingissä oli pommitusten jäljiltä niin huonossa kunnossa, että toiminta päätettiin siirtää maaseudulle. Sinne Samulinilla ei ollut mahdollista lähteä, sillä häntä tarvittiin äidin apuna kotona. Samalla murenivat haaveet lääketieteen tai oikeustieteen opiskelusta.

Sotavuosina Samulin löysi kuitenkin tanssin. Samulinin setä, nyrkkeilyn olympiavoittaja Sten Suvio oli huomannut veljentyttärensä lahjakkuuden ja maksoi tanssitunnit.

TANSSIN maailmasta Samulin löysi myös ensimmäisen aviopuolisonsa Helge Samulinin. He perustivat sodan jälkeen tanssikoulun ja kiersivät pitämässä tanssikursseja ympäri Suomea.

Pariskunta sai kaksi lasta, Pirjon ja Jarin.

Samulin kuvaili Uskomaton Aira Samulin -kirjassa avoimesti avioliittonsa väkivaltaisuutta, joka oli alkanut jo seurusteluaikana. Väkivaltaa Samulin oli kohdannut jo aiemminkin, sillä hän kuvailee kirjassa myös epävakaan äitinsä olleen väkivaltainen.

Pelon sävyttämä liitto Helge Samulinin kanssa päättyi eroon 1960-luvulla. Pirjo Samulin kuoli vuonna 2018.

Pirjo-tytär sairastui skitsofreniaan teini-ikäisenä ja eli laitoshoidossa vuosikymmeniä.

- Näin itse, kuinka tanssin tuoma onnellisuus säilyi tyttäressäni silloinkin, kun oli vaikeaa. Tanssi muutti meidän kummankin elämän, Samulin sanoi.

ELÄMÄKERTAKIRJASSAAN Samulin kertoo myös suhteistaan muotoilija Timo Sarpanevaan ja urheiluselostaja Paavo Noposeen.

Toisen avioliittoonsa Samulin solmi valotaiteilija Ekku Peltomäen kanssa vuonna 1973. Liitto päättyi kolmisenkymmentä vuotta myöhemmin, mutta pariskunta pysyi hyvissä väleissä eron jälkeenkin.

Toisen avioliittonsa päätyttyä Samulin asui yksin Helsingissä, mutta vietti aikaa myös karjalaistaloa muistuttavassa hirsilinnassa Hyrsylän Mutkassa Lohjalla, jossa hänellä oli muun muassa nukke- ja nallemuseo. Siellä hän otti vastaan matkailijaryhmiä, kertoi heille elämänsä vaiheista ja tarjoili osana vierailukierrosta kanelipullia.

Myös Helsingin-kodin ovet olivat ryhmille avoimet, sillä hän emännöi siellä tarinasalonkia.

Syksyllä 2023 Samulin kertoi jättävänsä Hyrsylän Mutkan vetovastuun ja siirtävänsä ohjat lapsenlapselleen.

SAMULIN perusti urallaan useita tanssikouluja. Hän alkoi opettaa myös muotitansseja, kuten discotanssia, joista Samulin piti erityisesti siksi, että siinä ei tarvita partneria eikä varsinaisia askeleita.

Yksi Samulinin tanssikouluista oli nimeltään Rytmikkäät mannekiinit. Muotinäytöksissä mannekiinit esittelevät vaatteet tanssien. Muodin maailma oli Samulinille tuttu, sillä hän työskenteli mallina vuosikymmeniä sekä muun muassa muotiliikkeen johtajana, muotinäytösten järjestäjänä ja vaatesuunnittelijana. Työssään hän tutustui moniin Suomen viihde-elämän tähtiin.

Mallin työt onnistuivat konkarilta vielä 96-vuotiaanakin, kun Samulin poseerasi Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen muotikuvissa kesällä 2023.

SAMULIN lähti mukaan myös politiikkaan. Hän aloitti Espoon kaupunginvaltuustossa keskustan riveissä, mutta vaihtoi kokoomuksen leiriin Helsinkiin muutettuaan.

- En kääntänyt takkia. Olen aina ollut vakaumukseltani kokoomuslainen, vanhemmatkin olivat. Enhän voinut silloin kieltäytyä, kun Johannes Virolainen pyysi mukaan kepun ehdokkaaksi. En kuitenkaan ollut kotonani. Tiesin työskenteleväni väärässä puolueessa, Samulin muisteli STT:lle.

Samulin oli ehdolla myös eduskuntaan, mutta paikka jäi muutaman sadan äänen päähän.

Samulin puhui paljon ikääntyvien itsenäisen asumisen puolesta. Myös mielenterveyskysymykset olivat Samulinille tärkeitä.

- Mielisairauksista ei saa enää vaieta. Usein ne, joiden mieli murtuu, ovat oivaltaneet jotain tärkeää. He ovat luovia ja herkkiä. Mielisairaita ei saa pelätä.

ITSENÄISYYS ja isänmaa olivat Karjalan evakolle tärkeitä. Hän sai kolmannen kerran kutsun Linnan juhliin Suomen 100-vuotisitsenäisyyspäivänä ja kertoi tuolloin, että kutsulla oli hänelle aivan erityinen merkitys, sillä juhlavuosi toi sota-ajan pintaan.

- On tullut sellainen tunne, että on tullut tehtyä surutyötä, jota ei ole voinut tehdä aikaisemmin, hän sanoi STT:lle.

Sotien aikaan Samulin toimi sekä pikkulottana että lottana.

– Juhlavuosi on antanut sykähdyksen, että näistä asioista puhutaan ja että seuraavat sukupolvet voivat olla kiitollisia siitä, että heillä on näin hyvä itsenäinen Suomi sekä näin hyvä elämä ja mahdollisuudet täällä. Ihmiset valittavat niin paljon, että kyllähän tässä on aihetta kiittää, hän kuvaili.

Samulin janosi elämää ja otti asiat niin kuin ne olivat; unelmointi ei ollut häntä varten. Jos keskittyy haaveilemaan, päivät valuvat ohi, hän totesikin STT:n haastattelussa.

- Elämää pitää elää, napata kiinni ja antaa mennä. Onnistumisensa voi tehdä vain itse. Lisäksi uskon, että kuoleman hetkikin on lopulta kaunis.

STT / Mimma Lehtovaara, Johanna Vuonokari, Minja Viitanen

AVAINSANAT

Evp-upseeri: Nyt ryhtiä henkilöstöasioiden hoitoon, UPI ja ulkoministeriö

Ulkopoliittisella instituutilla ja ulkoministeriöllä on Suomessa paljon vastuuta ja luottamuspääomaa. Siksi niiden pitää toimia henkilöstöasioissaan mieluummin liian tiukkapipoisesti kuin fiilis- ja kaveripohjalta näyttäen.

Kerrataanpa tämän kesän ehkä kohutuimman kesätyöntekijän tapausta:

Eduskunnan alainen UPI haki keväällä tutkimusavustajaa (korkeakouluharjoittelijaa). Haluttuun tehtävään oli 59 hakijaa, joista viisi haastateltiin ja valituksi tuli ulkomailla opiskeleva, lahjakas nuori mies.

Tässä vaiheessa kaikki oli hyvin. Mutta asiastahan nousi haloo, kun julkisuudessa verrattiin hakukriteerejä ja UPI:n aiempien vastaavien harjoittelupaikkojen ratkaisuja nyt valitun Oliver Stubbin sisäänpääsyyn.

Muun muassa työoikeuden emeritusprofessorin Seppo Koskisen esittämässä kritiikissä on pointti: 21-vuotias, ensimmäisen vuoden opiskelija saa olla melkoinen poikkeusyksilö, täyttääkseen sopivuus- ja pätevyyskriteerit. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole.

Samoin olisi suoranaista syrjintää, jollei tätä yhtä Oliveria voitaisi valita vain siksi, että hän sattuu olemaan tasavallan presidentin poika.

Pöydän puhdistamiseksi UPI julkaisi johtajansa Hiski Haukkalan tiedotteen, jossa valintaa avattiin, selitettiin ja perusteltiin asiallisilla ja hyväksyttävillä kommenteilla.

TÄSSÄ VAIHEESSA vaikutti siltä, että tapaus on käsitelty pois päiväjärjestyksestä. Eipä ollutkaan, ei lähimainkaan.

Sitten selvisikin, että Oliver Stubb oli ollut suoraan yhteydessä myös Haukkalaan, juuri ennen kuin UPI oli muuttanut valintakäytäntöjään.

Haukkala kertoi Iltalehdelle unohtaneensa tämän sähköpostittelun ja pyysi erehdystään anteeksi. Luulisi, että harva unohtaa, jos presidentin poika lähettää meiliä – mutta toki mahdotonta sekään ei ole.

Valinnasta on tehty nyt ainakin kuusi kantelua, ja hiljaisena uutiskesänä aihe pysyy pitkään pinnalla.

UPI:n hallitus kuuli keskiviikkona Haukkalaa ja sai häneltä uuden yhteenvedon tapahtumista. Hallitus aikoo tiedotteensa mukaan vastedeskin tukea johtoa laitoksen harjoittelu- ja muiden prosessien kehittämisessä. Millaista käsiohjausta tämä tarkoittaa, emme tiedä.

VIRHEITÄ TEHDÄÄN kaikissa instituutioissa. Tehokkain keino niiden korjaamiseksi on selvittää asiat kerralla reilusti, ilman että niitä joudutaan setvimään ja selittämään viikkokausia.

Ulkoministeriönkin uusin henkilöstökriisi, jo talvella valitettu Portugalin suurlähettilään työtapajupakka sai vauhtia vasta kun media alkoi kertoa asiasta.

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok) kertoi keskiviikkona medialle kantanaan, että tällaisiin tapauksiin pitää reagoida välittömästi eikä vasta kuukausien jälkeen.

Nyt lähettiläs on kutsuttu kotimaahan jatkotoimia varten.

Suurlähettiläs-case olisi voitu taputella pakettiin huomattavasti tyylikkäämminkin, varsinkin kun samantapaisia yhteentörmäyksiä on ulkomaanedustustoissa ja lähetystöissä sattunut varsin usein.

EDELLÄKUVATUT tämän kesän kohut ovat inhimillisesti pieniä, mutta instituutioidensa imagon kannalta äkkiä harmillisen isoksi paisuvia episodeja.

Sekä ulkopoliittisessa instituutissa että ulkoministeriössä tehdään Suomelle olennaisen tärkeää työtä. Molemmissa on erittäin pätevää henkilökuntaa ja johtajiakin. Siksi näiden pitää joissain asioissa olla paavillisempia kuin paavi itse, ja puuttua epäselvyyksiin mieluummin vaikka liiankin tiukasti.

On todella harmi, jos toimintaa hankaloitetaan itse aiheutetuilla tai täysin turhilla, vältettävissä ja korjattavissa olevilla lapsuksilla.

Selvitys: Suojele ilmastoa – juo oluesi tölkistä tai tuopista

Tölkeissä myytävä olut on ilmastoystävällisempi valinta kaupassa kuin lasipullokalja, todetaan Finnwatchin selvityksessä. Ravintolassa olut kannattaa puolestaan tilata irtopullojen sijaan hanasta, jos luontoarvoja miettii.

Oluen valmistuksessa käytetään usein vain neljää raaka-ainetta: vettä, ohramallasta, humalaa ja hiivaa. Juoman päästöt ulottuvat kuitenkin raaka-aineiden viljelystä valmiin oluen viilennykseen ja pakkaamiseen.

Pakkaus on selvityksen perusteella oluen suurin yksittäinen päästöjen lähde.

Päästöjen näkökulmasta pakkauksista paras on muovipullo, jos sellainen on saatavilla. Finnwatch suosittelee kysymään panimoilta PET-muovipulloihin pakattuja pulloja.

SUOMESSA OLUTTA ei juuri myydä muovipakkauksissa säilyvyyssyiden takia, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Lasse Pipinen kertoo STT:lle.

Muoviin pullotettu olut ei pysy juomakelpoisena yhtä hyvin kuin tölkkiin tai lasipulloon pakattu.

Pipisen mukaan oluen pakkausmateriaalin valinnassa tärkeintä on kuitenkin turvallisuus ja se, että pakkaukset kierrätetään.

PET-muovipulloihin pakatun oluen myyntiä on aiemmin kokeiltu Suomessa, mutta Pipisen mukaan ostajatkaan eivät innostuneet niistä.

Hän arvelee, että tölkkiä suositaan myös materiaalin keveyden ja kierrätettävyyden vuoksi. Alumiinitölkki suojaa olutta hyvin ilmalta ja hapelta.

-  Ilman ja hapen lisäksi olut on myös arka valolle, Pipinen sanoo.

Kierrätettävää PET:iä eli polyetyleenitereftalaattia käytetään pakkausmateriaalina sen sijaan virvoitusjuomissa.

SELVITYKSESSÄ Finnwatch vertaili kolmen suuren suomalaisen panimoyhtiön ja niiden oluiden päästöjä.

Päästövähennystavoitteiltaan tiukin Hartwall voitti tässä vertailussa Olvin ja Sinebrychoffin.

Tuloksista selvisi muun muassa, että kaikki tarkastellut panimoyhtiöt kutsuvat suurimpia tuotantolaitoksiaan hiilineutraaleiksi huomioimatta kuitenkaan esimerkiksi käytettävien raaka-aineiden päästöjä.

Finnwatchin mukaan hiilineutraaliusväitteitä tulisi käyttää markkinoinnissa vain silloin, kun kaikki oluen tuotannon aiheuttamat päästöt on huomioitu.

Finnwatch suosittelee yhtiöitä kehittämään julkista raportointiaan kattavammaksi ja läpinäkyvämmäksi.

Tutkimuksen mukaan yhtiöiden Suomessa panemassa oluessa ei käytetä lainkaan turvepelloilta tulevaa viljaa.

-  On hienoa, että päästöt panimolta on saatu kuriin. Hiilineutraaliudesta puhuminen antaa kuitenkin väärän kuvan siitä, ettei oluella olisi lainkaan päästöjä, Finnwatchin ilmastoasiantuntija Lasse Leipola sanoo tiedotteessa.

Ruotsalaisessa tutkimuksessa on arvioitu, että noin kolme prosenttia ruotsalaisten ruokavaliopäästöistä syntyy alkoholinkäytöstä.

Erot ryhmien välillä ovat kuitenkin suuria, koska miesten alkoholinkulutuksen päästöt arvioitiin 90 prosenttia suuremmiksi kuin naisten.

Teksti: STT / Saimi Juutinen

Tuulivoiman rakentamisen kasvu jatkui Suomessa

Tänä vuonna Suomeen on alan yhdistyksen mukaan rakennettu yhteensä 85 uutta tuulivoimalaa. Niiden teho on yhteensä runsaat 540 megawattia.

Tuulivoiman kokonaiskapasiteetti nousi kesäkuun loppuun mennessä yli 8  900 megawattiin, kertoo etujärjestö Suomen uusiutuvat ry tiedotteessaan. Tuulivoima onkin edelleen suurin uusiutuvan sähkön tuotantomuotomme, yhdistys mainostaa.

Nyt tuulivoimaloita oli Suomessa kesäkuun alussa yhteensä 1920.

Tämän vuoden loppuun mennessä tuulivoimakapasiteetin odotetaan nousevan jo noin 9  400 megawattiin.

VALTAOSA Suomen maatuulivoimaloista, 75 prosenttia, löytyy Pohjanmaan lakeuksilta. Uusia voimalatyömaita on keväällä ollut Satakunnassa ja Etelä-Savossa.

Tänä vuonna uusia voimaloita odotetaan valmistuvaksi muun muassa Vöyrissä, Kristiinankaupungissa ja Lestijärvellä.

AVAINSANAT

Aivoliiton uusin harmi: valtionavustuksista napsahti tutkintapyyntö

Liiton keskustoimisto sijaitsee Turussa.

Oikeuspalveluvirasto kertoo tehneensä poliisille tutkintapyynnön Aivoliitolle myönnetyn valtionavustuksen väärinkäytöstä.

Oikeusministeriö myönsi viime vuonna Aivoliitolle talousosaamisen valtionavustusta 85  000 euroa. Sillä piti rajoittaa liiton hanketta nimeltä Koppi arjesta – kuntouttavat taloustaidot, joka oli tarkoitus toteuttaa tämän vuoden aikana.

Ministeriö sai huhtikuussa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta tiedon, että Aivoliiton avustusten käytössä ja taloudellisessa tilanteessa on ongelmia.

Oikeuspalveluvirasto on jo päättänyt periä myönnetyn avustuksen takaisin.

Helsingin Sanomien mukaan liitto on käyttänyt avustuksiaan tappiollisen Aivoliiton palvelut -tytäryhtiönsä rahoittamiseen.

Liitto perustettiin aikoinaan vuonna 1977 aivoverenkiertohäiriöitä sairastaneiden ihmisten etujärjestöksi, ja laajeni siitä yleiseksi aivoterveyden valistus- ja tukiyhteisöksi.

Sillä on viime vuosina ollut nelisenkymmentä työntekijää ja noin 2,5 miljoonan euron liikevaihto.

Liiton hallitus kertoi toukokuussa ajavansa rahapulan takia Aivoliiton konkurssiin.

Portugalista poistuva kohulähettiläs myöntää: ”Johtamiskykyni petti”

Lähetystön henkilökunta teki helmikuussa Maja-Luodosta häirintäilmoituksen, ja asiasta on uutisoitu viime viikkoina. Keskiviikkona kerrottiin, että ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) on päättänyt esittää presidentille Maja-Luodon tehtävän päättämistä.

-  Tietenkin se tuntuu kauhean kurjalta, mutta sinänsä hirveän ymmärrettävältä. Kun tilanne nyt tämän lehdistöpomputtelun jälkeen on tietysti hyvin hankala, ihan työilmapiirin kannalta, Maja-Luoto sanoo STT:lle.

-  On mielestäni aivan selvää, ettemme voi jatkaa tällä kokoonpanolla. Ja tietysti ymmärrän, että siinä tilanteessa ainoa mahdollisuus on oman tehtäväni päättyminen.

Maja-Luoto pitää hyvänä työrauhan ja oman mielenkin kannalta sitä, että tapahtumille saatiin jonkinlainen päätepiste. Maja-Luodon mukaan vielä muutama viikko sitten ilmapiiri oli ”hankauspinnoista huolimatta” sellainen, että työnteko oli mahdollista.

-  Mutta kyllä nyt nämä viimeiset pari viikkoa ovat tehneet sen, että voin vain katsoa peiliin ja todeta, että täytyy pakata tavarat.

ULKOMINISTERIÖN henkilöstöjohtaja ja työhyvinvointipäällikkö vierailivat Lissabonissa viime viikolla. Maja-Luodon mukaan tuolloin tuli selkeästi esille, ettei nykyisellä kokoonpanolla voi jatkaa ja että tilanne on tulehtunut.

-  Ehkä tätä voi miettiä jonkun avioeroprosessin kautta. Sitten vain jossain kohtaa tulee se piste vastaan, ja nyt tuli se piste vastaan. Ihan siis ymmärrän ja hyväksyn ratkaisun.

Maja-Luoto myönsi lauantaina STT:n haastattelussa käyttäytyneensä häiritsevästi ja epäasiallisesti henkilöstöä kohtaan kahdessa tilanteessa. Hän näkee, että syy hänen tehtävänsä päättymiseen oli sekä hänen omassa käytöksessään että lähetystön kokonaistilanteessa.

-  Arvelen, että tilanne oli aidosti keskustelun alla tässä vielä muutamia viikkoja sitten. Mutta kyllä median keskipisteessä oleminen tuo tullessaan sen, että on vähän vaikeaa mennä enää taaksepäin ja ajatella, että saisimme asiat toimimaan.

Maja-Luodon mielestä häirintäilmoituksen taustalla oli se, että hän puuttui edustuston epäkohtiin ja alkoi uudistaa työnjakoa. Hän aloitti tehtävässään syyskuussa.

-  Itse ainakin opin sen, ettei kannata heti ensimmäisessä kuussa sanoa, että haluan edustustoon tarkastuksen. Se saattaa hermostuttaa ympärillä olevia henkilöitä, Maja-Luoto arvioi nyt keskiviikkona.

Hänestä tarkastus lähetystöön olisi kuitenkin edelleen tarpeen esimerkiksi töiden järjestämiseksi ja sen varmistamiseksi, että lähetystö noudattaa Portugalin lainsäädäntöä.

LÄHETTILÄÄN MUKAAN missään työyhteisössä ei kannattaisi päästää tilannetta näin hankalaksi.

-  Siinä kyllä johtamiskykyni petti täydellisesti. Kova peiliin katsomisen paikka. Sitten vain katsotaan, että mitä seuraavaksi tehdään vai tehdäänkö yhtään mitään ulkoministeriössä. Sen näyttää sitten tulevaisuus.

Maja-Luoto sanoo varmasti palaavansa Suomeen, mutta ei tiedä vielä jatkostaan muuten. Hän haluaa myös lisätä, että kaikesta huolimatta rakastaa Portugalia ja portugalilaisia, ja suhde maahan jatkuu.

Ulkoministeriön mukaan tehtävän päättäminen ei ole vielä rangaistus, vaan päätös tehtiin lähetystön toimintakyvyn vuoksi. Ministeriössä sen sijaan edelleen harkitaan, saako Maja-Luoto esimerkiksi varoituksen. Kovin rangaistus olisi irtisanominen, mutta kynnys siihen on tyypillisesti varsin korkea.

Maja-Luoto arvioi virkamiesoikeudellisen prosessin päättyvän lähipäivinä.

ULKOMINISTERI Elina Valtonen (kok.) sanoo STT:lle, että ulkoministeriössä on epäonnistuttu lähettiläsjupakan käsittelyssä. Prosessi on hänen mukaansa mennyt muuten hyvin, mutta ongelma on ollut aikataulun venyminen.

Ulkoministeriön sisäisen suosituksen mukaan häirintäilmoitukset tulisi käsitellä kolmessa kuukaudessa, mikä ei tässä tapauksessa toteutunut.

-  Siinä on ollut vähän myös inhimillisiä syitä taustalla, mutta tämän kokoisessa talossa näin vakavissa asioissa sellaista vaihtoehtoa ei saa olla, Valtonen sanoo.

Valtonen päätti, että Maja-Luoto kutsutaan takaisin Helsinkiin. Hän päätyi ratkaisuun keskusteltuaan ministeriön virkajohdon ja henkilöstöhallinnon kanssa.

Kotiinkutsuminen ei ole rangaistus. Virkamiesjohto päättää mahdollisista seurauksista virkamiehelle, Valtosen mukaan todennäköisesti lähiaikoina.

Teksti: STT / Anni Keski-Heikkilä