Yhdysvaltain ja Kiinan edustajat puivat kauppasotaa Sveitsissä

Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Karoline Leavitt ja Yhdysvaltain valtiovarainministeri Scott Bessent Washingtonissa 9. huhtikuuta.

Yhdysvaltain ja Kiinan edustajien on määrä tavata Sveitsissä tällä viikolla, maat kertovat. Kyseessä ovat ensimmäiset viralliset keskustelut, joissa todennäköisesti puidaan maiden välille syttynyttä kauppasotaa.

Tulevieen keskusteluihin osallistuvat tällä tietoa ainakin Yhdysvaltain valtiovarainministeri Scott Bessent ja kauppaedustaja Jamieson Greer sekä Kiinan varapääministeri He Lifeng.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö julkaisi tiistaina Yhdysvaltain aikaa tiedotteen, jonka mukaan valtiovarainministeri Bessent matkaa torstaina Sveitsiin.

-  Odotan innolla tuloksellisia keskusteluja, kun työskentelemme tasapainottaaksemme kansainvälistä talousjärjestelmää uudelleen palvelemaan paremmin Yhdysvaltain etuja, Bessent sanoo valtiovarainministeriön tiedotteessa.

Ministeriön mukaan Bessentin on visiittinsä yhteydessä määrä tavata Kiinan talousasioista vastaava edustaja, mutta tätä ei nimetä tiedotteessa.

BESSENT kertoi sittemmin uutiskanava Fox Newsille, että Yhdysvaltain ja Kiinan on määrä käydä keskusteluja lauantaina ja sunnuntaina. Näissä keskusteluissa on hänen mukaansa määrä luoda pohjaa tuleville neuvotteluille.

-  Sovimme, mistä aiomme keskustella. Minusta tuntuu, että tässä on kyse tilanteen lieventämisestä, ei suuresta kauppasopimuksesta, Bessent sanoi Foxille.

-  Meidän on lievennettävä tilannetta ennen kuin voimme liikkua eteenpäin, hän lisäsi.

Kiinan ulkoministeriön mukaan Kiinaa edustaa Kiinan ja Yhdysvaltain välisistä talous- ja kauppa-asioista vastaava varapääministeri He Lifeng, joka tapaa Sveitsissä valtiovarainministeri Bessentin.

KIINAN kauppaministeriö puolestaan sanoi, ettei Kiina aio uhrata periaatteitaan tulevissa keskusteluissa, vaan aikoo puolustaa oikeudenmukaisuutta. Ministeriön mukaan Kiina lähtee neuvotteluihin Yhdysvaltain teollisuuden ja kuluttajien esittämien vetoomusten jälkeen.

Jos Yhdysvallat haluaa ratkaista maiden välisen kauppasodan neuvotteluteitse, on sen kiinalaisministeriön mukaan kohdattava tullitoimenpiteistään niin Yhdysvalloille kuin muulle maailmallekin koituvat vakavat kielteiset vaikutukset.

Yhdysvaltain kauppaedustaja Jamieson Greer niin ikään osallistuu kansliansa mukaan keskusteluihin Kiinan kanssa. Greer tapaa kansliansa mukaan kiinalaisen vastinparinsa kanssa, mutta tiedotteessa ei mainita erikseen nimeltä, onko tämä varapääministeri He.

Bessentin ja Greerin kerrotaan Sveitsin-matkallaan tapaavan myös muun muassa Sveitsin presidentin Karin Keller-Sutterin kanssa.

YHDYSVALLAT ja Kiina ajautuivat tänä keväänä kauppasotaan sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump asetti Kiinalle kovia tuontitulleja.

Trump on asettanut tuontitulleja valtaosalle maailman maista, mutta Kiinalle asetetut tullit ovat poikkeuksellisen korkeita. Trumpin hallinto on asettanut yhteensä 145 prosentin edestä tuontitulleja isolle joukolle kiinalaistuotteita. Nämä tullit astuivat voimaan huhtikuussa. Kiina on vuorostaan vastannut omilla 125 prosentin tulleillaan.

Trump on toistuvasti väittänyt, että Kiina on ollut Yhdysvaltoihin yhteydessä tullineuvotteluista. Viime viikolla hän sanoi uskovansa, että on erittäin hyvät mahdollisuudet päästä sopimukseen.

Kiina sen sijaan kertoi viime viikolla, että maa arvioi Yhdysvaltain tarjousta keskustella maiden välisistä tuontitulleista. Aloitteen keskusteluista teki Kiinan mukaan Yhdysvallat. Kiinan kauppaministeriö kertoi, että Yhdysvallat on pyrkinyt useaan otteeseen välittämään keskusteluhaluistaan viestiä Kiinalle.

-  Jos Yhdysvallat haluaa keskustella, sen tulisi osoittaa vilpittömyytensä, olla valmis korjaamaan virheelliset käytäntönsä ja perumaan yksipuoliset tullit, ministeriö sanoi.

KIINA ei ole osoittanut olevansa aikeissa taipua Trumpin painostuksen alla, vaan maan hallinto on vannonut käyvänsä kauppasotaa tarvittaessa hamaan loppuun saakka. Kiina on kuitenkin myöntänyt, että globaalit talouden käänteet ovat rasittaneet sen taloutta, joka on pitkään ollut riippuvainen viennistä. Lisäksi ulkomaille kauppaa tekevät kiinalaisyritykset ovat kohdanneet vaikeuksia.

Taloushistorian professori Jari Eloranta Helsingin yliopistosta arvioi aiemmin tässä kuussa STT:lle, että Trumpin hallinnon on pakko pyörtää tullipäätöksiään jossain vaiheessa.

-  Taantumasta tuskin tulee hirvittävän syvä, koska tässä monet merkit puhuvat sen puolesta, että Yhdysvaltojen on pakko myös perääntyä, ja ovat tehneetkin jonkinlaisia perääntymisiä ja hakevat niitä niin kutsuttuja diilejä.

Tullit iskevät Yhdysvaltain talouteen monin tavoin. Elorannan mukaan tullit ovat itsessäänkin vahingollisia, minkä lisäksi epävarmuus heijastuu yrityksiin ja kuluttajiin. Eloranta arvelee, että edessä on dominoefekti ja pysyvämpi talouden hidastuminen.

Voitonpäivän varainsiirto: EU antoi miljardin euron verran venäläisrahaa Ukrainalle

Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal, Kaja Kallas ja ukrainan ulkoministeri Andrii Sybiha yhteisessä tiedotustilaisuudessaan Lvivissä.

EU kertoi perjantaina vapauttaneensa miljardin euron edestä jäädytettyjen venäläisten varojen tuottoja ukrainalaisen puolustusteollisuuden käyttöön.

EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Kaja Kallas julkisti asian Länsi-Ukrainan Lvivissä pidetyssä tilaisuudessa.

-  Tämä rahoitus tukee suoraan Ukrainan puolustusalan yrityksiä ja turvaa sotilaallista lisätukea kriittisinä lähikuukausina, Kallas kertoi.

Kyse on jäädytettyjen tuottojen varoista, joista oli sovittu EU:ssa jo aiemmin.

Länsimaissa tileillä makaa kaikkiaan yli 260 miljardin euron verran Venäjältä jäädytettyjä varoja, joista suurin osa on Euroopan maiden hallussa.

EU on päättänyt käyttää talletusten korkotuotot Ukrainan hyväksi. Venäjä on tuominnut tämän varkaudeksi.

EU ON KERTONUT tänään myös hyväksyneensä suunnitelman perustaa erityistuomioistuin, joka käsittelisi Venäjän johtajien epäiltyjä rikoksia hyökkäyssodassa Ukrainaa vastaan.

-  Pidämme tervetulleena sitä, että nyt on saatu valmiiksi tarvittavien laillisten instrumenttien tekniset valmistelutyöt, jotta voidaan perustaa Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyssodan erityistuomioistuin Euroopan neuvoston kehyksissä, sanottiin Ukrainan puolustusministeriön julkaisemassa lausunnossa.

Venäjällä on vietetty tänään voitonpäivän juhlallisuuksia, samaan aikaan kun EU-maissa juhlitaan Eurooppa-päivää.

Putin julisti venäläisten puolesta: koko kansa tukee sotimista Ukrainassa

Moskovassa perjantaina marssitussa voitonpäivän paraatissa puhunut presidentti Vladimir Putin julisti koko Venäjän tukevan Ukrainassa käytävää hyökkäyssotaa, jota hän kutsuu edelleen ”erikoissotilasoperaatioksi”.

-  Koko maa, yhteiskunta ja kansa tukevat erikoissotilasoperaatioon osallistuvia, Putin sanoi paraatipuheessaan.

Venäläisillä itsellään tosin ei ole vapautta kertoa mielipidettään asiasta, sillä sodan kritisointi on käytännössä tehty laittomaksi Venäjällä. Venäjän valtionmedian mukaan paraatiin osallistuvista 11  000 sotilaasta toistatuhatta on Ukrainassa taistelleita.

Putinin mukaan Venäjä taistelee aina ”natsismia ja russofobiaa” vastaan. Putin ja Kremlin propaganda ovat useaan otteeseen luonnehtineet Ukrainassa yli kolme vuotta käytyä sotaa jatkumoksi fasismin vastaiselle taistelulle, ja sotaa on perusteltu Ukrainan puhdistamisella väitetyistä natseista.

VOITONPÄIVÄNÄ juhlitaan toisen maailmansodan päättymistä Euroopassa, joskin eri maissa eri päivämäärillä.

Venäjän ja entisen Neuvostoliiton alueella voitonpäivää on perinteisesti vietetty 9. toukokuuta, kun läntisessä Euroopassa sitä vietetään jo 8. toukokuuta.

Venäläisittäin suurena isänmaallisena sotana tunnetun sodan päättymisen vuosipäivänä Moskovassa järjestetään perinteinen paraati, jossa Putin piti puheensa.

Venäjän ulkomaiset ystävät ovat käyneet vähiin Ukrainan sodan aikana, mutta voitonpäivän juhlissa vierailee silti yli 20 maan johtajia. Arvovieraiden joukossa on Kiinan presidentti Xi Jinping, joka saapui kolmipäiväiselle vierailulleen Venäjälle keskiviikkona. Paraatia seuraa paikan päällä myös Brasilian presidentti Luiz Inacio Lula da Silva.

Kiinan Xi istui kunniapaikalla Putinin vierellä paraatin alkaessa. Hän myös kätteli toisen maailmansodan veteraaneja.

Putin ja Kiinan johtaja Xi laskivat paraatipäivänä myös seppeleen Moskovan tuntemattoman sotilaan haudalle.

Kauempana vieraskatsomossa nähtiin myös yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja Oliver Stone ja takavuosien toimintaelokuvien tähti, Venäjän kansalaisuuden ottanut näyttelijä Steven Seagal.

Venäjää Ukrainan sodassa tukevan Pohjois-Korean sotilaat osallistuivat myös tilaisuuteen. Putin tervehti pohjoiskorealaisia joukkoja Moskovan paraatissa. Viikkoja aiemmin pohjoiskorealaiset joukot tukivat Venäjää Kurskin alueen valloittamisessa takaisin ukrainalaisilta.

UKRAINAN ulkoministeri Andri Sybiha arvostelee Putinia toisen maailmansodan muiston monopolisoimisesta. Ministeri kommentoi asiaa Moskovan voitonpäivän paraatin jälkeen.

-  Vietämme yhdessä Eurooppa-päivää, samalla kun Kremlissä on paraati. Putin pitää itseään niin sanottuna voittajana, mutta hänellä ei ole oikeutta monopolisoida voittoa, Sybiha sanoi.

Eurooppa-päivää vietetään 9. toukokuuta.

Kreml on häivyttänyt muistot natsi-Saksan kanssa vuonna 1939 solmimastaan Molotov-Ribbentrop-sopimuksesta,

Putinin Venäjä on vaalinut huolella toisen maailmansodan muistoa, ja maassa hallinnon historiantulkinta korostaa, että sodan voittaja oli Neuvostoliitto ja ennen kaikkea Venäjä. Putinin mukaan Venäjä kansakuntana koostuu ”voittajien perillisistä”.

Samalla Kreml on häivyttänyt muistot natsi-Saksan kanssa vuonna 1939 solmimastaan Molotov-Ribbentrop-sopimuksesta, jonka seurauksena Neuvostoliitto jakoi Puolan alueet Saksan kanssa.

Sopimuksen etupiirijaon mukaan Suomi oli Neuvostoliiton etupiirissä, ja Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen marraskuussa 1939 käynnistäen talvisodan.

VOITONPÄIVÄN yhteyteen Putin on julistanut kolmen päivän tulitauon Ukrainassa. Ukraina kertoo Venäjän silti jatkaneen sotimista koko rintamalla.

Ukraina ja Yhdysvallat ovat halunneet osapuolten välille 30 päivää kestävän täyden aselevon, mutta Venäjä ei ole tähän taipunut.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tuomitsi etukäteen Moskovan juhlan ”kyynisyyden paraatiksi”.

-  Ei ole muuta tapaa kuvata sitä. Se on valheiden ja visvan paraati, Zelenskyi sanoi torstaina.

AVAINSANAT

Kaasuputkea katkoneen kiinalaisaluksen kippari kiipelissä – vangittiin Hongkongissa

NewNew Polar Bear -konttilaivan kapteeni Wan Wenguo on vangittu Hongkongissa epäiltynä Balticconnector-kaasuputken rikkomisesta, kertoo paikallismedia South China Morning Post.

Suomen ja Viron välinen kaasuputki rikkoutui lokakuussa 2023.

Kapteeni joutuu vastaamaan syytteisiin vahingonteosta ja paikallisten merenkulkulakien rikkomisesta. Kiinalaisalus on rekisteröity Hongkongin erityisvaltioalueelle.

Syyttäjien mukaan Wan olisi vastuussa kaasuputkelle ja sen lähellä sijainneelle televiestintäkaapelille aiheutuneesta vahingosta.

Wania syytetään myös merenkulun turvallisuusmääräysten rikkomisesta. Syyttäjien mukaan hän ei varmistanut, että aluksessa on riittävästi ankkureita eikä raportoinut päivittäin aluksen omistajalle.

Tuomioistuin käsittelee asiaa jälleen heinäkuun alussa. Wan määrättiin väliajaksi tutkintavankeuteen.

Suomessa asiasta uutisoi ensimmäisenä Verkkouutiset.

KESKUSRIKOSPOLIISI ilmoitti perjantaina, että se on jatkanut putkirikon esitutkintaa ja ollut siinä yhteistyössä myös Kiinan viranomaisten kanssa. Kapteenin vangitsemista koskevia asioita suomalaiset eivät voi kommentoida, koska KRP:lla ei ole toimivaltaa Hongkongissa.

– Oikeusavun perusteella tehty yhteistyömme on pitänyt sisällään useita tapaamisia ja tiedonvaihtoa tapahtumien selvittämiseksi asiaan liittyvien tahojen välillä. Mahdolliset tutkintatoimet Kiinan ja Hong Kongin viranomaisten tekemään tutkintaan liittyen ovat kuitenkin asioita, joista tiedottavat toimivaltaiset viranomaiset itse, rikosylikomisario Risto Lohi perustelee KRP:n tiedotteessa.

Asiantuntija: Tällaisena ihmisenä uusi paavi Leo XIV tunnetaan – kritisoi Trumpin hallintoa somessa

Robert Prevost työskenteli vuosien ajan pappina ja piispana Perussa. Oheisessa kuvassa hän on virkamatkalla Etelä-Amerikassa.

Yhdysvalloissa ranskalais-italialais-espanjalaistaustaiseen perheeseen syntynyt Robert Francis Prevost ei ole tyypillinen amerikkalainen pappismies, asiantuntija arvioi.

Uudeksi paaviksi torstaina valittu, Leo XIV -nimen ottanut Prevost edustaa jatkuvuutta, sanoo Helsingin yliopiston kirkkohistorian dosentti Mikko Ketola STT:lle.

Leo on Ketolan mukaan monissa asioissa samoilla linjoilla edellisen paavin Franciscuksen kanssa.

-  Hän on samaa mieltä esimerkiksi ilmastokysymyksissä, jotka olivat Franciscukselle tärkeitä. Hän on myös samaa mieltä siitä, että maallikoita ja erityisesti naisia pitäisi saada enemmän kirkon johtotehtäviin ja hallintoon, Ketola sanoi.

Naisten papeiksi vihkimistä Prevost ei silti kannata.

PERJANTAINA ensimmäisessä messusaarnassaan paavina Leo sanoi, että kirkon tulisi olla pelastuksen arkki sekä maailman pimeitä öitä valaiseva majakka.

-  On monia paikkoja, joissa kristinuskoa pidetään absurdina, heikoille ja epä-älyllisille tarkoitettuna. Paikkoja, joissa muut asiat ovat etusijalla, kuten teknologia, raha, menestys, valta tai nautinto, paavi sanoi.

-  Nämä ovat konteksteja, joissa ei ole helppoa saarnata evankeliumia ja todistaa sen totuudesta – joissa uskovia pilkataan, vastustetaan, halveksitaan tai parhaimmillaankin suvaitaan ja säälitään. Silti juuri tästä syystä ne ovat paikkoja, joissa lähetystyötämme tarvitaan kipeästi, paavi vakuutti.

69-VUOTIAS Prevost on ensimmäinen yhdysvaltalainen ja (argentiinalaisen Franciscuksen jälkeen) toinen amerikkalainen paavi.

Suurimman osan urastaan hän on työskennellyt Perussa, ja hänellä on myös Perun kansalaisuus.

-  Hän ei ole leimautunut tyypilliseksi amerikkalaiseksi. Tähän saakka on ollut vähän sellainen ajatus, että amerikkalaista ei voida valita paaviksi, koska se toisi yhdelle suurvallalle tärkeän aseman kirkon johdossa.

Ketola ei usko, että maanmiehen valinnasta on erityistä etua Yhdysvalloille. Prevost on hänen mukaansa luultavasti saanut konklaavissa myös eteläamerikkalaisten kardinaalien ääniä.

-  Hän on sillä tavalla eteläamerikkalaistunut. Luulen, että hän on koko maailman paavi täydestä sydämestään.

Prevost jakoi alkutalvella sosiaalisen median tileiltään postauksia, joissa kritisoitiin voimakkaasti Donald Trumpin hallinnon massakarkoituksia epäkristillisiksi.

Prevost on neljäs ei-italialainen paavi peräjälkeen. Tämä kuvaa Ketolan mukaan katolisten suurta määrää Euroopan ulkopuolella.

Kaikkiaan paavi on 1,4 miljardin katolilaisen hengellinen johtaja.

KETOLAN MUKAAN Leo on yksi suosituista paavien nimistä. Edellinen paavi Leo eli Leo XIII oli tehtävässään vuosina 1878-1903.

-  En tiedä, haluaako Prevost sanoa tällä jotakin siitä, että edellisellä Leolla oli ominaisuuksia, joita hän pitää erityisen hyvinä. Edellinen Leo kehitti paljon katolisen kirkon sosiaaliopetusta ja yhteiskunnallista opetusta.

Paavius muuttaa ihmistä, Ketola sanoo.

-  Franciscus tunnettiin vielä Argentiinassa hieman happamana, kun taas paavina hänet tunnettiin hymyilevänä ja huumorintajuisena. Paavius on selkänoja, joka antaa tukea. Siihen tulee jostakin voimia.

ESIMERKIKSI Israel toivoo voivansa vahvistaa suhteita Vatikaaniin uuden paavin aikana. Israelin presidentti Isaac Herzog sanoi viestissään toivovansa juutalaisten ja kristittyjen ystävyyden vahvistuvan kaikkialla.

Herzog toivoi niin ikään uuden paavin kauden vahvistavan siltojen rakentamista ja ymmärrystä kaikkien uskontokuntien välillä.

Israelin ja edesmenneen paavi Franciscuksen suhteet olivat viileät varsinkin sen jälkeen kun Gazan sota alkoi toissa vuoden lokakuussa.

Franciscus tuomitsi sodan aloittaneen palestiinalaisten äärijärjestöjen terrorihyökkäyksen, mutta arvosteli sen jälkeen toistuvasti Israelin sotilastoimia Gazassa.

Teksti: STT / Heli Laakkonen

AVAINSANAT

Britannia ärhentelee: Venäjän varjolaivasto-operaatio pitää tuhota

Britannialla on EU-maiden tehokkain laivasto merien valvontaan.

Britannian pääministeri Keir Starmer ilmoitti torstaina uusista pakotteista, jotka kohdistuvat Venäjän niin sanottuun varjolaivastoon.

Maan hallitus kertoi määräävänsä pakotteita jopa sadalle öljytankkerille. Britannia on jo aiemmin ottanut kohteekseen kymmeniä varjolaivaston aluksia, joiden se uskoo välttelevän pakotteita.

Länsimaat asettivat pakotteita öljyn viennille sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa vuonna 2022.

Varjolaivastoon kuuluvien alusten epäillään myös vahingoittaneen kriittisiä merenalaisia kaapeleita Euroopassa.

PÄÄMINISTERI painotti lausunnossaan, että Venäjän uhkaa ei pidä aliarvioida, ja että Venäjän presidentti Vladimir Putinin vastustamiseksi tarvitaan lisätoimenpiteitä.

-  Siksi teemme kaikkemme tuhotaksemme hänen varjolaivasto-operaationsa, näännyttääksemme hänen sotakoneistonsa öljytulot sekä suojellaksemme merenalaista infrastruktuuria, johon luotamme jokapäiväisessä elämässämme, Britannian pääministeri sanoi lausunnossaan.

Starmer osallistuu tänään Oslossa puolustusyhteistyöhön keskittyvän JEF-ryhmän huippukokoukseen, jossa Suomea edustaa tasavallan presidentti Alexander Stubb. Päällimmäisiä aiheita kokouksessa ovat Ukrainan tukeminen ja arktisen alueen turvallisuus.