WWF Suomen ohjelmajohtaja: Saimaannorppien ohella pitäisi keskittyä myös itämerennorppien suojeluun

Saimaannorppa (Pusa hispida saimensis).

Hylkeet ovat lisääntyneet Suomessa merkittävästi 2000-luvun aikana erilaisten pitkäjänteisten suojelutoimenpiteiden ansiosta. Silti erityisesti saimaannorppa on edelleen erittäin uhanalainen, ja myös itämerennorppa on luokiteltu silmälläpidettäväksi – eli lähes uhanalaiseksi.

Tällä hetkellä norppien suurin uhka on ilmastonmuutos, kertoo Suomen luonnonsuojeluliiton meriasiantuntija Antti Halkka.

Norpan kuutit syntyvät helmikuussa jään päälle lumipesään. Merellä norpan pesä on perinteisesti jään ja lumen muodostama luola ja Saimaalla rantajäälle kasautunut kinos. Lämpiminä talvina vedet eivät välttämättä jäädy eikä lunta ole kinoksiksi asti.

WWF Suomen ohjelmajohtajan Petteri Tolvasen mukaan tällaisina talvina kuuttien kuolleisuus on ollut todella suurta.

– Sekä saimaan- että itämerennorppia voidaan auttaa samoin keinoin – ensisijaisesti ilmastonmuutosta hillitsemällä ja lisäksi tukemalla kuuttien selviytymistä esimerkiksi apukinoksilla ja keinopesillä, Tolvanen kuvailee.

Suomessa on panostettu viime vuosikymmeninä paljon saimaannorpan suojeluun. Tolvasen mielestä saimaannorppien suojelun rinnalla pitäisi keskittyä voimakkaammin myös itämerennorppien suojeluun. Ilmastonmuutos uhkaa erityisesti eteläisimpiä Saaristomerellä, itäisellä Suomenlahdella ja Virossa Riianlahdella eläviä kantoja.

- Jos toimenpiteisiin ei ryhdytä pian, itämerennorppa saattaa vähitellen hävitä eteläisemmiltä lisääntymisalueiltaan, Tolvanen huomauttaa.

ITÄMERENNORPAN kanta romahti 1900-luvulla rajusti – jopa 200 000 yksilöstä noin 5 000 yksilöön. Taustalla olivat pitkälti metsästys ja ympäristömyrkyt, jotka kiellettiin asteittain 1900-luvun lopulla, kertoo Antti Halkka.

- Myös hallin ja saimaannorpan kannat vähenivät 1900-luvulla metsästyksen takia.

Tolvasen mukaan saimaannorpan suurimpana uhkana ovat olleet pitkään kalaverkot, joiden käyttöä on rajoitettu voimakkaasti 2000-luvulla. Norpalle vaarallisimmat kalaverkot on kielletty kokonaan kuten myös sellaiset katiskat, joihin norppa mahtuu sisään.

- Tietyt verkkotyypit on kielletty ympärivuotisesti, ja lisäksi on huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun kattavampi verkkokielto Saimaalla norpan keskeisillä lisääntymisalueilla.

SAIMAALLA on ollut vajaat 10 vuotta laajamittaisessa käytössä Itä-Suomen yliopiston kehittämä apukinosmenetelmä.

- Yliopisto selvitti, voisiko tällaisista ihmisten norppien suosimille pesintäpaikoille kolaamista lumikinoksista olla apua norppien pesintään, ja kinokset ovat osoittautuneet todella tehokkaaksi menetelmäksi, Tolvanen iloitsee.

Tolvasen mukaan Suomessa on tällä hetkellä kehitteillä myös keinopesiä, joihin norppa voi pesiä sellaisina talvina, kun ei ole lunta eikä jäätä. Keinopesät ovat vasta tutkimusvaiheessa, mutta niistäkin on jo alustavasti saatu lupaavia tuloksia.

Saimaannorpan tärkeä suojelukeino on myös Saimaan vedenpinnan säännöstely.

- Vedenpintaahan säännöstellään Saimaalla muutenkin, mutta norppa otetaan tässä huomioon niin, että sen pesimäaikana veden pinnan ei anneta vaihdella liikaa, etteivät pesäpaikat romahda ja kuutit joudu veden varaan, Tolvanen kertoo.

KAIKKI Suomen hylkeet ovat harmaahylkeitä ja norppia. Tenojoessa nähdään toisinaan hyvin harvinaisina satunnaisvieraina myös kirjohylkeitä, kertoo Antti Halkka.

Suomen hylkeistä harmaahylje eli halli on runsastunut eniten, ja niitä on tällä hetkellä Suomessa noin 18 000 yksilöä. Halli on luokiteltu Suomessa elinvoimaiseksi.

Itämerennorppia on Suomessa noin 10 000, ja niiden kanta on kasvanut ainoastaan Perämerellä.

- Koko Itämeren alueella norppia on noin 20 000, kertoo Halkka.

Saimaannorppia on ainoastaan noin 430-440 yksilöä. Halkan mukaan saimaannorppakanta on kasvanut 2000-luvulla todella hitaasti, vain kahdellasadalla yksilöllä. Tällä hetkellä poikasia syntyy vuosittain noin 90.

Helle uuvuttaa verenluovuttajia

Helteiset viikot ja loma-aika ovat vähentäneet verenluovuttajien määrää, kertoo Suomen Punaisen Ristin veripalvelu.

Verenluovuttajia tarvitaan päivittäin yli 600. Viime päivinä luovuttajien määrä on kuitenkin jäänyt alle 500:n.

Veripalvelu etsii kaikista veriryhmistä luovuttajia. Tarve on suuri etenkin negatiivisten veriryhmien luovuttajista, sillä heidän osuutensa väestössä on pieni.

-  Vain noin 15 prosenttia suomalaisista on Rh-negatiivisia, joten näiden ryhmien verivarastojen ylläpito on pienen luovuttajajoukon varassa, kertoo verenluovutuksen johtaja Johanna Castrén tiedotteessa.

Sopivan verenluovutuspaikan voi löytää myös mökkipaikkakunnalta tai lomareissun varrelta.

VERIVALMISTEILLA hoidetaan muun muassa keskosvauvoja, syöpäpotilaita, onnettomuuksien uhreja ja synnyttäjiä.

Sopivan verenluovutuspaikan voi löytää oman paikkakunnan lisäksi myös mökkipaikkakunnalta tai lomareissun varrelta. Veripalvelulla on kiinteät toimipisteet kymmenellä paikkakunnalla. Niiden lisäksi verenluovutustilaisuuksia järjestetään eri paikkakunnilla päivittäin.

AVAINSANAT

Työttömyys pahenee – vuoden aikana 27 000 uutta työtöntä

Työttömyysaste oli Suomessa huhti-kesäkuussa 10,2 prosenttia, kertoo Tilastokeskus. Työttömiä oli 27 000 enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, jolloin työttömyysaste oli 9,3 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan työttömiä oli huhti-kesäkuussa keskimäärin 297 000. Luvun virhemarginaali on 14 000 suuntaansa.

Siinä missä työttömyys kasvoi, työllisten määrä väheni vuoden toisella neljänneksellä. Huhti-kesäkuussa työllisiä oli 14 000 vähemmän kuin vastaavaan aikaan vuotta aiemmin. Yhteensä työllisiä oli huhti-kesäkuussa keskimäärin reilut 2,6 miljoonaa. Työllisyysluvun virhemarginaali on 18 000 suuntaansa. Työllisten tekemät työtunnit vähenivät reilulla kahdella prosentilla.

Työllisten määrän lasku selittyy naisten työllisyyden vähenemisellä. Työllisiä naisia oli huhti-kesäkuussa 18 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Sen sijaan työllisten miesten määrä kasvoi 5 000:lla.

Työllisten määrä väheni huhti-kesäkuussa eniten tukku- ja vähittäiskaupassa. Kasvua taas oli eniten rakentamisen toimialalla.

AVAINSANAT

Wagner-loikkari testaa Suomen turvapaikkaprosessia – takana voi olla hybridivaikuttaminen

Suomeen loikannut Wagner-taistelija voi olla osa hybridivaikuttamista, jolla testataan monimutkaisten ja raskaiden rikosprosessien vaikutuksia.

Suomeen kesäkuussa loikannut Wagner-taistelija pysynee säilössä, kunnes turvapaikkaprosessi etenee ja keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi oman selvityksensä mahdollisista sotarikoksista. Näin arvioivat STT:n haastattelemat asiantuntijat.

Tiettävästi venäläiseen palkka-armeija Wagneriin kuulunut sotilas loikkasi rajan yli ja haki Suomesta turvapaikkaa. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Suomessa Yle.

Tulijaa epäillään valtionrajarikoksesta, josta saa tyypillisimmin päiväsakkoja tai enintään vuoden vankeutta. Tutkinnanjohtaja Tomi Salmi Pohjois-Karjalan rajavartiostosta kertoi viime viikolla, että esitutkinnassa ja tulijan henkilöllisyyden selvittämisessä on edetty, vaikka tietoja ei voida antaa julkisuuteen.

Valtionrajarikoksista ei kuitenkaan tuomita turvapaikanhakijoita. Salmi kertoo tulijan hakeneen kansainvälistä suojelua viranomaisilta, ja hänet on otettu tämän osalta arviointiprosessiin.

Suomesta ei ole luovutettu venäläisiä sotilaita Ukrainaan.

KUKA vain voi hakea turvapaikkaa. Kun hakemus on vireillä, tulija on oikeutettu vastaanottopalveluihin, mutta maasta ei saa poistua. Toinen, vuonna 2023 Norjasta turvapaikkaa hakenut Wagner-taistelija matkusti laittomasti maasta ja yritti paeta takaisin Venäjälle. Voisiko sama käydä Suomessa?

Oikeusvaltiota ja EU-oikeutta tunteva oikeustieteen tutkijatohtori Pekka Pohjankoski Turun yliopistosta muistuttaa, että jos rajan yli tullaan ilman matkustusasiakirjoja ja viisumia, ei muuta laillista perustetta oleskelulle ole kuin turvapaikkaprosessin vireilläolo.

Edellytykset liikkua vapaasti Schengen-alueella eivät tietenkään toteudu, Pohjankoski sanoo.

Jos Wagner-taistelija ei olisi säilöön otettuna, olisi lähteminen muualle Schengen-alueelle käytännössä mahdollista.

Vaikea ottaa kantaa siihen, mihin yksittäinen henkilö voisi mennä, mutta en näe, miksi Suomi olisi kovin huono paikka. Suomesta ei ole luovutettu venäläisiä sotilaita Ukrainaan.

VALTIONRAJARIKOKSEN tutkimisen lisäksi keskusrikospoliisi kertoo tekevänsä esiselvitystä kesäkuussa Kiteellä rajan yli tulleesta ihmisestä. Selvitys koskee tulijan taustan perusteella esille tulleita seikkoja, mutta vielä mahdollisiin rikosnimikkeisiin ei oteta kantaa. Keskusrikospoliisin mukaan esiselvitys valmistuu alkusyksystä.

Pohjankoski kuvailee tulijan oikeudellista asemaa Suomessa haastavaksi kokonaisuudeksi. Valtionrajarikoksen esitutkinta, turvapaikanhaku ja keskusrikospoliisin esiselvitys etenevät prosesseina eri viranomaisilla.

Oikeudellisesti relevanteinta tällä hetkellä on turvapaikkaprosessi, Pohjankoski kertoo.

TUTKINNANJOHTAJA Salmen mukaan tulija on otettu säilöön ulkomaalaislain perusteella. Säilöönotto voidaan tehdä esimerkiksi, jos on perusteltu oletus siitä, että tulija muodostaa uhkaa yleiselle tai kansalliselle turvallisuudelle. Säilöönoton edellytykset täyttyvät myös, jos se on tarpeellista turvapaikanhakijan henkilöllisyyden selvittämiseksi tai on olemassa vaara, että tulija pakenee.

Suomessa on kaksi säilöönottoyksikköä. Toinen sijaitsee Helsingin Metsälän ja toinen Lappeenrannan Konnunsuon vastaanottokeskuksen yhteydessä. Yksiköt ovat suljettuja, eikä niistä ole mahdollista poistua itsenäisesti.

Säilöönotto ei ole rikosprosessi, Pohjankoski muistuttaa. Keskusrikospoliisin esiselvityksessä todennäköisesti kartoitetaan myös mahdollisia Wagner-yhteyksiä ja sitä, onko tulija syyllistynyt tekoihin, joista olisi tarpeen käynnistää tutkinta.

Jos tulee vahvoja epäilyjä, voivat pidättämisen ja vangitsemisen edellytykset täyttyä, Pohjankoski sanoo.

Hybridivaikuttamisesta kiinnostunut taho voisi olla halukas testaamaan monimutkaisten ja raskaiden rikosprosessien vaikutuksia

KUN rajan laittomasti ylittänyt hakija on hakenut turvapaikkaa ja rajavartiolaitos on rekisteröinyt turvapaikkahakemuksen ja kerännyt sen yhteydessä taustatiedot, prosessi siirtyy maahanmuuttovirastolle. Prosessissa arvioidaan, täyttyvätkö kansainvälisen suojelun edellytykset turvapaikan tai toissijaisen suojelun myöntämiseksi.

Jos edellytykset eivät täyty, tulija käännytetään kotimaahansa. Turvapaikka ja toissijainen suojelu jätetään antamatta, jos on perusteltua aihetta epäillä hakijan syyllistyneen esimerkiksi sotarikokseen.

Jos turvapaikkaprosessissa kuitenkin arvioidaan hakijan olevan uhattuna kotimaassaan, palautuskielto estää hakijan palauttamisen. Näissä tapauksissa hakijalle myönnetään tilapäinen oleskelulupa ja paluumahdollisuuksia kotimaahan arvioidaan vuosittain.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkatutkintaprosessin johtava asiantuntija Melanie Soini ei ota kantaa yksittäistapauksiin, mutta arvioi aihetta yleisellä tasolla:

Tämä on heikoin mahdollinen lupa, Hakija ei saa pakolaisasemaa, eikä ole työnteko-oikeutta. Tämä on tavallaan vain suoja käännyttämistä vastaan.

Turvapaikkapäätöksistä voi valittaa hallinto-oikeuteen ja edelleen tarvittaessa pyytää valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Turvapaikkaprosessi voi myös päättyä, jos hakija peruuttaa hakemuksensa. Tällöin maahanmuuttovirasto tekee raukeamispäätöksen ja päättää hakijan maastapoistamisesta kotimaahansa. Poliisi ja rajavartiolaitos huolehtivat, että tämä myös tapahtuu. Samassa yhteydessä voidaan myös määrätä maahantulokielto.

ULKOPOLIITTISILLE pohdinnoille on tilanteessa hedelmällinen maaperä. Tutkijatohtori Pohjankoski arvioi, että hybridivaikuttamisesta kiinnostunut taho voisi olla halukas testaamaan monimutkaisten ja raskaiden rikosprosessien vaikutuksia.

Jos näitä lähtisi käyntiin enemmän, tällainen taho voisi seurata mielenkiinnolla, minkälaista kuormitusta se aiheuttaa Suomen järjestelmälle. Tuomioistuinlaitosta ei ole suunniteltu siihen, että niissä käsiteltäisiin esimerkiksi suuria määriä sotarikoksia. Se on ulottuvuus, joka on hyvä pitää mielessä.

Yle kertoi viime viikolla, että Suojelupoliisin mukaan Suomessa on tällä hetkellä joitain Venäjän riveissä hyökkäyssodassa Ukrainassa taistelleita. Maahanmuuttovirasto ei ota kantaa siihen, onko Ukrainassa taistelleen venäläissotilaan tapaus turvapaikan hakijoiden joukossa harvinaislaatuinen.

Viime vuonna kansainvälistä suojelua haki Suomesta noin 3 000 ihmistä. Myönteisen turvapaikkapäätöksen sai viime vuonna noin 170 Venäjän kansalaista ja kielteisen lähes 240.

SUOMEEN loikanneesta Wagner-taistelijasta tiedetään jo jonkin verran, vaikka viranomaisten selvitykset ovat yhä kesken eivätkä ne kommentoi asiaa tarkemmin.

Pohjois-Karjalan rajavartiosto otti miehen kiinni 17. kesäkuuta epäiltynä laittomasta valtakunnanrajan ylittämisestä maaston kautta Venäjältä Suomeen. Kiinniottotilanne ei rajavartiolaitoksen mukaan ollut erityisen poikkeava.

Yle kertoo vahvistaneensa miehen henkilöllisyyden, eikä häntä Ylen tietojen mukaan tällä hetkellä epäillä sotarikoksista. Ukrainan suurlähetystöstä on kerrottu Ylelle, että ukrainalaisviranomaiset käyvät läpi videomateriaalia tutkiakseen miehen mahdollista osallisuutta sotarikoksiin.

Mies on esiintynyt sotapropagandassa muun muassa Selidovon kaupungin valtauksen yhteydessä lokakuussa. Sittemmin sosiaalisen median päivitysten sävy muuttui ja mies kritisoi Venäjän armeijan toimintaa ja sotilaiden kohtelua. Viimeisin sosiaalisen median julkaisu tehtiin kesäkuun lopussa, ja heinäkuussa tilit suljettiin.

Venäläisen riippumattoman Mediazona-verkkolehden mukaan mies on kotoisin Lounais-Siperian Omskista ja hänellä on kontollaan ryöstöjä ja varkauksia. Meduza-verkkolehden mukaan mies on kertonut sosiaalisessa mediassa liittyneensä vapaaehtoisena Venäjän armeijaan vuonna 2022. Mies on sanonut saaneensa Wagner-sotilaiden koulutusta ja osallistuneensa operaatioihin Bahmutin alueella.

Palkkasotilasyhtiö Wagner tunnettiin erityisen julmista sotarikoksista sotavankeja kohtaan. Wagnerin taival itsenäisenä palkkasotilasyhtiönä tuli käytännössä päätökseen juhannuksen 2023 kapinan ja yhtiön johtajan Jevgeni Prigozhinin kuoleman myötä samana kesänä.

STT / LAUR FORSÉN

AVAINSANAT

Kalastuslupien myynti keskeytetään – syynä helteen lämmittämät vedet

Kalastuslupien myynti keskeytetään toistaiseksi muun muassa Kotkan Langinkoskella.

Kalastuslupien myynti keskeytetään maanantaista eteenpäin useilla vaelluskalavesillä, joissa veden lämpötila on noussut yli 21 asteen tai lähestyy sitä. Näin lämmin vesi alkaa olla lohikaloille tukalan lämmin. Asiasta kertoo Metsähallitus.

Metsähallituksen mukaan tilannetta arvioidaan uudelleen ensi viikon maanantaina. Lupamyyntiä voi Metsähallituksen mukaan harkita uudelleen, kun helteet ovat hellittäneet ja vesien lämpötilat ovat laskeneet riittävästi.

LUPIEN myynti keskeytetään Langinkoskelle, Latokartanonkoskelle, Karvionkoskelle, Keihärinkoskelle, Kolima-Keiteleen koskireitille, Konnuskoskelle, Kotalan koskille ja Irnijoelle.

Näissä vesistöissä kalastetaan Metsähallituksen mukaan muun muassa taimenta. Taimenet ja muut lohikalat sietävät lämpöä huonosti.

Metsähallitus suosittelee jo ostettujen lupien perumista.

Maa- ja metsätalousministeriö sallii itämerennorpan lisämetsästyksen

Luonnonsuojelujärjestöt ovat kritisoineet voimakkaasti ministeriön päätöstä nostaa norppien metsästyskiintiötä.

Itämerennorppia saa metsästää jatkossa aiempaa enemmän, kertoo maa- ja metsätalousministeriö. Seuraavat kaksi vuotta voimassa olevan asetuksen mukaan itämerennorppia saa metsästää 50 yksilöä enemmän kuin edellisenä kaksivuotiskautena.

Vuosittainen metsästyskiintiö Suomen aluevesillä on näin ollen yhteensä 425 itämerennorppaa. Metsästää saa vain Perämeren-Merenkurkun kannanhoitoalueella.

Asetus astuu voimaan elokuusta alkaen. Itämerennorppia metsästetään huhtikuun puolivälistä vuoden loppuun.

ITÄMERENNORPPAKANTA on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta etenkin metsästyskieltojen ansiosta.

Tuoreen tutkimuksen mukaan norppakanta jatkaisi kasvua noin seitsemän prosentin vuosivauhdilla ilman metsästystä. Metsästys on painanut kasvuvauhdin noin viiden prosentin tienoille, ja lisäykset metsästysmääriin laskevat sitä entisestään.