Vihdoinkin käärme veroparatiisissa – yhteisöverojen lovi on kymmenkertaistunut 40 vuodessa

Verojen välttely on nakertanut isoa lovea julkiseen talouteen. Uusi minimivero tilkitsee yritysten käyttämiä porsaanreikiä.

Eiköhän se ollut kaikille päivänselvää, että rikkaat suomalaiset eivät lähteneet Portugaliin nauttimaan eläkepäivistä sen vuoksi, että Euroopan lounaiskulmassa on historiallisia kulttuurimaisemia, Algarven kirkasvetisiä rantoja ja pirskahtelevaa vinho verdeä eli ”vihreää viiniä”. Pikemminkin poikkeuksellisen pienet verot houkuttelivat Portugaliin. Toki kevyen verotuksen jälkeen voi nauttia lasin pirskahtelevaa ja huljutella varpaita kirkkaassa rantavedessä.

Finnwatch julkaisi helmikuussa raportin, joka paljastaa, että Portugalin suosio varakkaiden keskuudessa on romahtanut sen jälkeen, kun Suomi irtisanoi vuonna 2018 maiden välisen verosopimuksen, joka tarjosi poikkeuksellisia veroetuja. Selvityksen mukaan verosuunnittelulla on vaikutus muuttokohteiden valintaan. Paljon omaisuustuloja saaneet muuttavat nyt huomattavasti useammin Sveitsin, Singaporen ja Arabiemiraattien kaltaisiin veroparatiiseihin.

Verojen välttelyllä on merkittävät negatiiviset vaikutukset yhteiskuntaan ja talouteen. Sen vuoksi julkisen sektorin tulot pienevät, mikä voi johtaa valtion velkakurimuksen kasvamiseen ja julkisten palveluiden vähenemiseen.

Lisäksi verovälttely vääristää kilpailua. Se antaa joillekin yrityksille taloudellisen edun aggressiivisen verosuunnittelun kautta, kun taas rehellisesti veronsa maksavat yritykset joutuvat epäsuotuisaan asemaan. Tämä epätasapaino voi heikentää markkinoiden tehokkuutta.

Suomessa yhteisöverolla kerätään noin kahdeksan miljardia euroa vuodessa

Monikansallisten yhtiöiden aggressiivinen verovälttely on ollut usean vuosikymmenen ajan iso päänsärky julkisen talouden näkökulmasta. Useissa maissa toimivat yritykset ovat erilaisilla järjestelyillä voineet siirtää voittojaan veroparatiiseihin eli maihin, joissa verotus on huomattavasti alhaisempaa tai jopa nolla.

EU Tax Observatory -tutkimuslaitoksen mukaan voitonsiirron aiheuttamat veromenetykset suhteessa globaaleihin yhteisöverotuottoihin ovat kymmenkertaistuneet vuoden 1980 yhdestä prosentista noin kymmeneen prosenttiin eli yli 200 miljardiin dollariin 2020-luvun alussa.

Kun voitot ovat jääneet esimerkiksi Suomessa verottamatta, valtion on täytynyt kääriä verotulonsa muualta. Jotkut pienet maat, kuten Irlanti ja Luxemburg, ovat tarkoituksella houkuttelleet alhaisella verotuksella monikansallisia yrityksiä siirtämään voitot omaan maahansa. Ilmiötä kutsutaan haitalliseksi verokilpailuksi ja sitä harjoittavia maita veroparatiiseiksi.

Talousjärjestö OECD on pitkään halunnut saada haitallisena pidetyn verokilpailun kuriin, mutta vasta viime vuosina prosessi on nytkähtänyt konkreettisesti eteenpäin. Se on vaatinut laajaa kansainvälistä yhteistyötä ja riittävän visuja sopimusjärjestelyjä, jotta voittojen siirtämisen porsaanreiät saadaan tilkittyä.

Suomessakin tuli vuoden alussa voimaan 15 prosentin globaali suuryritysten vähimmäisvero. OECD:n raportin mukaan se voi jopa puolittaa monikansallisten yritysten voitonsiirroista aiheutuvat veromenetykset. Maailmanlaajuisesti yhteisöverojen tuotto nousee 6,6-8,1 prosenttia suhteessa yhteisöverotuottoihin.

– Minimivero koskee siis monikansallisten yritysten voitoista maksettavaa veroa, eli kyse on yhteisöverosta, Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Lauri Finér sanoo.

Yhteisövero on osakeyhtiöiden ja muiden yhteisöjen maksama tulovero, jonka määrä on Suomessa 20 prosenttia yhteisön verotettavasta tulosta.

– Esimerkiksi Suomessa kertynyttä voittoa on pystynyt siirtämään matalan verotuksen maahan.

Veroparatiisit perivät voitoista veroa yleensä nollan ja kymmenen prosentin välillä, kun taas Suomessa yhteisövero on 20 prosenttia. Voitonsiirtojen vuoksi Suomen veromenetyksiksi on arvioitu noin 14 prosenttia suhteessa yhteisöverotuloihin eli lähes miljardi euroa vuodessa.

Minimivero koskee yhtiöitä, joiden vuosittainen liikevaihto on yli 750 miljoonaa euroa. Tällaisia suomalaislähtöisiä yhtiöitä on reilu 50. Lisäksi Suomessa on tuhansia ulkomaisten konsernien tytäryhtiöitä, joita minimivero koskee.

Suomessa yhteisöverolla kerätään kaiken kaikkiaan noin kahdeksan miljardia euroa vuodessa. Uudistus voi arvioiden mukaan tuoda lähivuosina 20 miljoonaa euroa vuodessa tähän pottiin. Pidemmällä aikavälillä vaikutus voi nousta satoihin miljooniin vuodessa.

”Minimivero tulee ennen pitkää koskemaan kaikkia suuryrityksiä”

Minimivero tarkoittaa sitä, että jos yritys siirtää voittoja veroparatiisiin, se joutuu maksamaan tuosta voitostavähintään 15 prosenttia veroa. Jos esimerkiksi veroparatiisissa vero on viisi prosenttia, Suomessa toimiva yritys on velvoitettu maksamaan kymmenen prosenttiyksikön erotuksen Suomeen.

– Käytännössä se laskee intressejä siirtää voittoja veroparatiisiin, koska vähintään 15 prosenttia menee veroihin, Finér sanoo.

Suomessa toimiva yritys voi siis saada maksimissaan viiden prosenttiyksikön hyödyn voitonsiirrosta (koska Suomessa yhteisövero on 20 prosenttia).

– Uuden lain myötä ei ole niin suurta intressiä voitonsiirtoon, koska siirrosta aiheutuu myös verosuunnitteluun liittyviä kustannuksia, ja lisäksi siihen sisältyy oikeudellisia riskejä. Muutos siis ennaltaehkäisee verovälttelyä, ja samalla se varmistaa verotuksen minimitason.

OECD:lla on jäsenmaita 38, mutta minimiverosopimukseen kuuluu 140 maan kokoonpano, eli OECD Inclusive Framework.

– Käytännössä minimivero toteutetaan siten, että maat laittavat sen omaan lainsäädäntöönsä. Siinä mielessä se ei ole kansainvälinen sopimus, Finér sanoo.

– Euroopan unionissa se on toimeenpantu direktiivillä, ja kaikki EU-maat ovat ottaneet sen omaan lainsäädäntöönsä tämän vuoden alusta.

Sopimuksen allekirjoittaneesta 140 maasta alle puolet on vasta toimeenpannut lain, esimerkiksi Yhdysvalloissa laki on toistaiseksi vielä torpattu. Finérin mukaan minimiverojärjestely on rakennettu siten, että vaikka pelkästään EU olisi toimeenpannut sen, niin se vaikuttaa globaalisti. Minimivero ei ole riippuvainen siitä, että kaikki maat toimeenpanevat sen.

– Minimiverotus toteutuu, jos se on toimeenpantu edes yhdessä maassa, jossa monikansallinen yritys toimii. Kun melkein kaikki isot konsernit toimivat joissain EU-maissa, niin ne voivat periä minimiveron, vaikka konsernin kotimaa ei sitä perisi, Finér sanoo.

– Se tarkoittaa, että minimivero tulee ennen pitkää koskemaan kaikkia suuryrityksiä, sillä ne kaikki toimivat EU:ssa.

Ainoa mahdollisuus välttää minimivero kokonaan on se, että konserni ei toimi missään sellaisessa maassa, jossa minimivero on otettu lainsäädäntöön.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos jokin sopimukseen kuuluva maa ei toimeenpane veroa, niin se menettää verotuloja muille maille, jotka ovat säätäneet sen lailla. Tämä on aika iso kansallinen intressi ottaa se käyttöön nyt, kun se on toimeenpantu EU:ssa.

Kilpailu voi siirtyä investointitukiin

Verokilpailu on haitallinen urheilulaji, jossa suuryritykset ja -omistajat saavat itselleen taloudellista etua, kun taas muut joutuvat epäoikeudenmukaiseen asemaan. Verokilpailun kovimmat kirittäjät ovat yleensä pieniä maita, jotka hyötyvät järjestelyistään suurempien maiden hyvinvoinnin kustannuksella. Kun iso konserni siirtää voittoja veroparatiisiin, kyseinen maa saa matalina veroina esimerkiksi kaksi prosenttia. Vero on vähäinen, mutta veroparatiisi saa sen käytännössä ilman mitään ponnisteluja, koska kaikki varsinainen liiketoiminta on tapahtunut muualla. Suurella valtiolla puolestaan ei ole niin suurta intressiä laskea yhteisöveroa kovinkaan alas, koska se tarkoittaisi verokertymän radikaalia tipahtamista ja julkisen talouden tasapainon järkkymistä.

Finér uskoo, että minimiveron myötä aggressiivinen verovälttely vähenee, ja siihen liittyvän haitallisen verokilpailun hyödyt kutistuvat olennaisesti.

Minimiveron vaikutus rajoittuu keinotekoiseen voitonsiirtoon ja koskee vain isoja firmoja, mutta verokilpailu edelleen voi jatkua siten, että matalalla veroasteella houkutellaan yrityksiä sijoittamaan oikeaa liiketoimintaa kyseiseen maahan. Myös esimerkiksi investointitukien kautta voidaan houkutella yrityksiä.

– Nyt Saksassa ja Yhdysvalloissa on säädetty lakeja, jotka kannustavat vihreään siirtymään. Niissä houkuttimena ovat investointeihin kohdistuvat tuet, joista osa on toteutettu verotuksen kautta, mutta ovat taloudellisesti lähempänä suoria tukia. Minimivero ei rajoita tämän kaltaista järjestelyä. Se koskee myöhempään voittoon kohdistuvaa matalaa veroa, ja vain sellaisessa tilanteessa, jossa ei siirry oikeaa investointia, Finér sanoo.

– Kilpailu voi siirtyä tämän kaltaisiin houkuttimiin. OECD:n selvityksien mukaan investointituilla ei ole kuitenkaan toistaiseksi ollut kovin isoa merkitystä yrityksien tosiasialliseen sijoittumiseen.

Veroale ei osunut maaliin

Yhteisöveron korottaminen pienentäisi tuloeroja. Vastaavasti sen alentaminen hyödyttäisi eniten suurituloisimpia suomalaisia, sillä valtaosa yhteisöverosta kohdistuu heihin. Näin toteaa Kalevi Sorsa -säätiölle työskennellyt tutkija Saska Heino. Hän on kirjoittanut raportin Rikkaiden vero: Yhteisöveron vaikutukset Suomen tulonjakoon, joka julkaistiin helmikuussa.

– Tavoitteena oli tehdä ensimmäinen alustava selvitys siitä, miten yhteisövero vaikuttaa tuloeroihin, Heino sanoo.

– Suomessa on tuloveromuutosten yhteydessä pyritty selvittämään, minkälaisia vaikutuksia muutoksilla on tulojen jakautumiseen. Yhteisöveron suhteen ei ole tehty samanlaisia arvioita. Se on melko iso puute, koska yhteisövero vaikuttaa yritysten omistajiin ja sitä kautta suomalaisten välisiin tuloeroihin.

Selvitys osoittaa, että yhteisöveron muutokset koskisivat pääosin hyvin suurituloisia. Yhteisöveron yhden prosenttiyksikön korotuksesta 45 prosenttia kohdistuisi suurituloisimpaan prosenttiin.
Kymmenen vuotta sitten Suomi kärvisteli vielä laskusuhdanteessa, kun muu Eurooppa oli pääosin selvinnyt finanssikriisistä. Suomi alensi yhteisöveron 24,5 prosentista 20 prosenttiin vuonna 2014. Veromuutoksen tavoitteena oli muun muassa kannustaa investointeihin, ja sitä kautta toivottiin talouden elpymistä.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n tutkimuksen mukaan yhteisöverokantojen alentamisella ei ollut vaikutusta yritysten investointeihin, mutta uudistus vauhditti jonkin verran liikevaihdon ja liiketoiminnan kasvua.

Heino arvioi, että yhteisöverokannan alentamisen vähäiset vaikutukset johtuvat todennäköisesti siitä, että ne ajoitettiin taloudellisesti huonoihin aikoihin.

– Pyrittiin verotuksellisesti elvyttämään liiketoimintaa, mutta ilmeisen laihoin tuloksin, Heino sanoo.

– Suomessa veromuutoksia on tehty reaktiivisesti. Kun taloudessa on mennyt huonosti, on yhteisöveroa alennettu sillä ajatuksella, että se elvyttäisi talouskasvua. Tulokset eivät kuitenkaan ole olleet vakuuttavia.

Samalla verokertymä on laskenut merkittävästi. Yhteisöveropohja on Suomessa melko laaja. Kun yhteisöveroa laskettiin 4,5 prosenttiyksikköä, niin veromenetykset olivat satoja miljoonia euroja, millä on julkisen talouden näkökulmasta hyvinkin haitallisia vaikutuksia. Vastineeksi saatiin hyvin marginaalisia vaikutuksia kasvuun, työllisyyteen tai investointeihin.

– Investointeihin vaikuttaa monet muutkin asiat verotuksen lisäksi. Jos veromuutokset tehdään huonojen kasvunäkymien aikana, jolloin muutenkin yritysten halu investoida on heikko, niin vaikutukset ovat laihoja. Sen sijaan veromenetykset ovat hyvinkin suuria, jolloin voidaan miettiä, onko haitta ollut suurempi kuin hyöty. Todennäköisesti on ollut.

Tulomuuntelusta kallis lasku

Usein kuulee puhuttavan, kuinka kannattavaa yrittäjälle on perustaa osakeyhtiö ja kuitata ansionsa osinkoina. Lama-ajan Suomessa vuonna 1993 Esko Ahon (kesk.) hallitus teki mittavan verouudistuksen, jonka loi kannustimen tällaiselle tulojen muuntelulle. Ylimpien ansiotulojen veroasteet jäivät huomattavasti korkeammaksi kuin pääomatulojen veroasteet.

– Tulomuuntelussa on kyse siitä, että jotain korkeammin verotettavaa tuloa, yleensä palkkatuloa, muunnetaan matalammin verotetuksi tuloksi, eli tyypillisesti osingoksi, talous- ja sosiaalihistorian tutkija Saska Heino sanoo.

– Käytännössä se on mahdollista kapean omistuspohjan yhtiössä, jossa yleensä yrityksen omistajat ovat kyseisen yrityksen johtoa ja myös yrityksessä töissä.

Tällaisista firmoista tyypillisiä esimerkkejä ovat asianajotoimistot, konsulttiyhtiöt ja lääkärialan yritykset. Esimerkiksi pienehkö joukko lääkäreitä voi perustaa lääkäriyhtiön, joka harjoittaa lääkäritoimintaa. Kun tämä yhtiö tekee voittoa, niin tuloa ei oteta palkkana, koska se on verotuksellisesti kalliimpaa, vaan tilinpäätöksen yhteydessä se nostetaan osinkona.

Tulomuuntelu ei ole kaikille mahdollista, joten se ajaa verovelvolliset eriarvoiseen asemaan. Lisäksi yhteiskunnalta jää saamatta verotuloja.

– Arviot verotulojen menetyksistä vaihtelevat vuosittain, mutta puhutaan kuitenkin sadoista miljoonista euroista vuositasolla. Lisäksi listaamattomien osakeyhtiöiden omistajien verotus on kevyempää kuin pörssiyhtiöiden osinkojen verotus, Heino sanoo.

– Jälleen kerran on vaikea osoittaa, että tällaisesta verotusjärjestelystä olisi hyötyä työllisyyden, investointien tai talouskasvun näkökulmasta. Omistajien näkökulmasta verohyödyt ovat tietysti hyvinkin merkittäviä, mutta laajempien kansantaloudellisten hyötyjen osoittaminen on aika vaikeaa.

STT: Venäläisillä rekkayhtiöillä outoja ongelmia Suomessa – mutta silti niillä riittää asiakkaita

Suomen markkinoita nopeasti halvoilla hinnoilla vallanneet venäläistaustaiset kuljetusyhtiöt ovat STT:n selvityksen mukaan nyt vaikeuksissa viranomaisten tai oman taloushallintansa kanssa.

Suomen maantiekuljetusalalla on Ukrainan sotavuosien trendinä ollut Venäjän ja Suomen kaksoiskansalaisiin kytkeytyvien ja pääosin venäläiskuljettajia käyttävien kuljetusyhtiöiden kasvu.

STT käsitteli aihetta viime kesänä julkaistussa jutussa, ja sittemmin kaksi merkittävää yhtiötä on ajautunut vaikeuksiin, STT:n selvitys kertoo. PLC Transit Servicen toiminnan kerrotaan loppuneen, ja Moroz on viranomaistutkinnan kohteena.

PLC:n huoltopuolen yhtiö PLC Truck Service haettiin konkurssiin jo aiemmin tänä vuonna, ja alalla on nähty merkkejä siitä, että myös kuljetuspuolen yritys olisi seuraamassa sitä.

Useiden alan lähteiden mukaan PLC Transitin toiminta loppui kuun vaihteessa. Toukokuun puoliväliin mennessä kuljetuspuolen yhtiö ei kuitenkaan ollut vielä tehnyt virallista konkurssia, joka näkyisi maksukyvyttömyysrekisterissä.

Mahdollista konkurssia voisi pitää yllättävänä, sillä yhtiö kasvoi voimakkaasti ja teki voittoa vielä hiljattain.

Viime vuosina Etelä-Suomen satamien tavaraliikenteestä merkittävä osuus on siirtynyt venäläiskuljettajia käyttävien ja kaksoiskansalaisiin kytkeytyvien yritysten hallintaan, alan lähde arvioi STT:lle.

PLC Transit Servicen toimitusjohtaja Ilja Patruhin kieltäytyi kommentoimasta yhtiön tilaa mitenkään STT:lle.

MERKITTÄVÄ toimija alalla on myös Moroz, johon kytkeytyy läheisesti henkilöstövuokrausyhtiö Finzer.

STT:n kysyessä Morozista tai Finzeristä keskusrikospoliisi (KRP) vahvisti käynnistäneensä aiheeseen liittyvän tutkinnan. Tutkinnan ollessa kesken poliisi ei kuitenkaan kommentoi tarkemmin mahdollisia rikosnimikkeitä, tutkinnan kestoa tai sen sisältöä eikä kerro enempää tutkintaan liittyvistä asianosaisista tai heidän asemastaan.

Moroziin on viime vuosina kohdistunut aluehallintoviraston (avi) selvityksiä, joiden mukaan yrityksen työaikakirjanpito ei ole pitänyt paikkaansa. STT:n tietojen mukaan virasto on vienyt kokonaisuuden poliisille.

STT:n tietojen mukaan yhtiö oli selittänyt ristiriitoja aville kuljettajien vapaa-ajan ajoilla. Selvityksessä virasto pyysi poliisilta yhtiön kuljettajien käyttämien ajoneuvojen porttitietoja satamasta, jolloin Morozin autojen havaittiin olleen paikalla aikana, jona yhtiö sanoi niiden olleen kuljettajien henkilökohtaisessa ajossa.

Moroziin kohdistuneessa jälkivalvonnassa kuljettajakortitta tehtyä ajoa sekä lastausta, purkua ja muuta työtä havaittiin yli 40:n Morozin ajoneuvon kohdalla tammi-helmikuussa 2024, käy ilmi Etelä-Suomen avin tarkastuskertomuksesta.

Morozin kanssa käydyistä keskusteluista aville ei selvinnyt, ketkä kuljettajat autoja tuolloin ajoivat. Jo aiemmassa Morozia koskevassa tarkastuksessa vuoden 2023 lopulla todettiin, että ilman kuljettajakorttia tehdyistä ajoista annetuilla toimintaohjeilla ei ole ollut vaikutusta yrityksen toimintaan.

Morozin mukaan sillä ei ole tietoa tutkinnasta. STT:n yrittäessä kysyä jatkokysymyksiä yhtiön puhelinnumeroon vastannut henkilö sulki puhelun.

VENÄLÄISTAUSTAISET yhtiöt ovat myyneet palveluitaan useille suurille täkäläisille huolintafirmoille.

PLC Transitin Facebook-sivuillaan julkaisemissa videoissa ja kuvissa sen vetoautojen vetäminä on esiintynyt DB Schenkerin ja DHL:n perävaunuja. STT on nähnyt LKW Walterin perävaunuja PLC Transitin vetoautoissa. Yhtiöt eivät halua keskustella toiminnastaan.

DHL vastasi, ettei yksittäisten kuljetusyhtiöiden asioita tai liiketoimintatilanteita kommentoida.

-  Yleisellä tasolla voimme kuitenkin kertoa, että kuljetusyhtiöiden valinnassa otamme huomioon useita kriteereitä, kuten vastuullisuuden, luotettavuuden, palvelun laadun, kustannustehokkuuden ja ympäristöystävällisyyden, kertoo STT:lle sähköpostitse DHL:n Suomen-viestintäpäällikkö Ilmari Tuomivaara.

Yritysten kasvu liittyy koko alaa viime vuosina vaivanneeseen kuljettajapulaan.

DB Schenker vetosi STT:lle lähetetyssä vastauksessaan käynnissä olevaan yrityskauppaan. LKW Walter ei vastannut STT:n yhteydenottoihin.

Valtionyhtiö Postista kerrotaan STT:lle, että PLC Transit Service ja Moroz eivät ole olleet sen sopimuskumppaneita.

HUOLINTAYHTIÖISTÄ poikkeuksen tekee Freja, sillä se suostui kommentoimaan aihetta.

Freja kertoo käyttäneensä aiemmin PLC Transitin ja rajatusti myös Morozin palveluita, mutta päättäneensä lopettaa niiden käytön viime vuonna.

-  Rupesi konkretisoitumaan ja realisoitumaan ne asiat, jotka olivat meidän vastuullisuuttamme vastaan, niin lähdimme sitä tietoisesti ajamaan alas, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Matti Urmas.

Syynä olivat epäilyt yritysten kytköksistä venäläistahoihin. Frejan mukaan kaksoiskansalaisten pyörittämien ja venäläiskuljettajia käyttävien yritysten kasvu liittyy koko alaa viime vuosina vaivanneeseen kuljettajapulaan. Urmaksen mukaan kotimaisia toimijoita on lopettanut, mikä on vaikeuttanut vetoautojen saamista.

Kuljettajia lähti alalta myös ennenaikaiselle eläkkeelle koronavuosina. Tuolloin logistiikkaketjujen vaikeuksien vuoksi autotehtaat eivät pystyneet toimittamaan uusia vetoautoja kysyntään vastatakseen. Se nosti käytetyn kaluston arvoa markkinoilla, jolloin useiden eläkeikää lähestyneiden kannatti lopettaa ja myydä kalustonsa.

-  Nämä ovat taustoja sille, miksi nämä yhtiöt, joita tässä on ollut esillä, saivat aika nopeasti jalansijaa täällä Suomen markkinoilla, Urmas kertoo.

Onko venäläistaustaisten yhtiöiden toiminta näyttänyt järjestäytyneeltä alalla toimivan silmään, vai onko kyse vain markkinarakoa hyödyntävistä yrittäjistä?

-  Sanotaan, että markkina on ainakin ollut heille suotuisa.

Alan lähteiden mukaan venäläistaustaiset yritykset ovat kasvaneet tarjoamalla halvinta hintaa, johon suuret huolintayhtiöt ovat tarttuneet.

-  Hintapolitiikkaa pidetään kuljetussektorilla yleisesti ehkä valitettavastikin varsin suuressa roolissa, sanoo Traficomin ammattiliikenteen ja maantiekuljetusten johtava asiantuntija Mikko Västilä.

VENÄJÄN KANSALAISTEN rekrytointi kuljetusyhtiöiden palvelukseen Suomessa on jatkunut Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan aikana. Silti Maahanmuuttoviraston tietojen perusteella uusien oleskelulupien myöntäminen venäläiskuljettajille näyttää tyrehtyneen viimeisen vuoden aikana.

Maahanmuuttoviraston viimevuotisten tilastojen mukaan vuosina 2022-2024 töiden vuoksi oleskeluluvan Suomesta saaneiden Venäjän kansalaisten joukossa kuorma-autojen ja erikoisajoneuvojen kuljettajat ovat olleet toiseksi suurin ammattiryhmä.

Ensimmäisen oleskeluluvan oli viime vuoden elokuuhun mennessä saanut 269 venäläiskuljettajaa. Jatkoluvan tältä ajalta oli elokuuhun mennessä saanut 476 venäläiskuljettajaa.

STT:n Maahanmuuttovirastolta saamien tuoreimpien tietojen mukaan viime vuoden elokuun ja kuluvan vuoden toukokuun alun välisenä aikana 30 venäläistä sai myönteisen päätöksen ensimmäisestä oleskeluluvasta työnteon perusteella. Tässä joukossa ei kuitenkaan tiettävästi ollut kuljettajia. Osan ammatti ei ollut tiedossa.

Jatkolupa samana aikana myönnettiin 19 venäläiselle kuorma-autojen ja erikoisajoneuvojen kuljettajalle.

PLC Transitilla oli toukokuussa 120 tavaraliikennelupaa ja 141 kuljettajatodistusta. Yhtiölle myönnettiin viimeisimmät uudet kuljettajatodistukset 25. maaliskuuta kahdelle Venäjän kansalaiselle ja 12. maaliskuuta yhdelle venäläiselle ja kolmelle Ukrainan kansalaiselle.

”Kuljettajan rekrytointi kolmannesta maasta ei lähtökohtaisesti ole laitonta”

Morozilla oli toukokuussa 125 tavaraliikennelupaa ja 87 kuljettajatodistusta.

Yhtiöiden työllistämät kuljettajatodistuksen saaneet ulkomaiset kuljettajat olivat pääosin Venäjän kansalaisia.

Tilastoista ei käy suoraan ilmi sitä, missä määrin yhtiöt ovat rekrytoineet kuljettajia suoraan Venäjältä. Kuljettajatodistuksista käy kuitenkin ilmi, että Moroz ja PLC Transit ovat työllistäneet Suomessa venäläiskuljettajia, joiden ajokortti on Venäjältä.

Morozille on haettu venäläisellä työnhakusivustolla kuljettajia ainakin vuonna 2022.

-  Traficomin näkökulmasta asiaan itseensä ei liity ongelmaa, koska kuljettajan rekrytointi kolmannesta maasta ei lähtökohtaisesti ole laitonta, sanoo Traficomin Västilä.

Työnantajan on haettava kuljettajalleen kuljettajatodistusta, jos työntekijä ei ole EU-maan kansalainen tai EU-maassa pitkään oleskellut kolmannen maan kansalainen.

JOIDENKIN alan kotimaisten toimijoiden mielestä venäläiskuljettajien kasvanut määrä Suomelle tärkeissä logistiikkaketjuissa on myös turvallisuusriski.

-  Tämä on puhtaasti minun henkilökohtainen mielipiteeni, mutta kyllä. — Asia on selkeästi tiedossa, mutta teollisuus ja tukkukauppa eivät ole reagoineet voimakkaasti. Kun kuljettajat saavat rahtikirjat ja allekirjoittavat ne, niin kyllähän tästä syntyy dataa, joka väärissä käsissä ei varmasti ole lottovoitto vienti- tai tuontiyrityksille. Se oli ehdottomasti syy, miksi halusin minimoida heidän käyttönsä, jotta ei ainakaan meidän toimestamme ulkomaankauppaa tekevien yritysten dataa siirry vääriin käsiin. Selkeä riski on olemassa, kertoo Frejan toimitusjohtaja Matti Urmas.

Suomen turvallisuusviranomaiset kommentoivat aihetta tästä näkökulmasta niukanlaisesti.

-  Suojelupoliisi seuraa paikallisesti ja kansainvälisesti Suomen kansalliseen turvallisuuteen vaikuttavia ilmiöitä ja kehityskulkuja. Eri kansallisuuksien ja kansainvälisten yhtiöiden toimesta toteutetut maantiekuljetukset eivät sellaisenaan muodosta uhkaa kansalliselle turvallisuudelle, mutta eri alojen yhtiöitä (myös logistiikka-alan) voidaan hyödyntää myös Suomelle epäedullisessa toiminnassa, kuten pakotteiden kierrossa, kertoo suojelupoliisi STT:lle sähköpostitse lähettämässään lausunnossa.

STT:n tietojen mukaan Supo olisi tehnyt alalla tiedusteluja PLC:n toiminnasta, mutta tätä tiedustelupalvelu ei kommentoi.

-  Tuohon väitteeseen emme voi valitettavasti ottaa kantaa – emme voi kommentoida operatiivista toimintaamme.

Traficomin Västilän mukaan venäläiskuljettajien osuus Suomen yhteiskunnalle tärkeästä logistiikasta ei kuitenkaan nykytilanteessa ole niin suuri, että se antaisi syytä huoleen esimerkiksi turvallisuussyistä. Västilän mukaan viranomaiset kuitenkin seuraavat tilannetta tarkasti.

YHTIÖISTÄ Moroz on ollut kannattava, joskin aivan viime aikoina sen tuloksessa on näkynyt laskua. Morozin liikevaihto oli vielä tilikaudella 2021 noin 10 miljoonaa euroa, mistä se hyppäsi Ukraina-hyökkäyssodan aloitusvuonna yli 16 miljoonaan euroon ja pysyi samalla tasolla vuonna 2023.

Liiketulos noin kolminkertaistui vuodessa 1,5 miljoonaan euroon vuonna 2022 ja nousi edelleen 1,9 miljoonaan vuonna 2023. Vuonna 2024 yhtiön tulos kuitenkin laski 1,1 miljoonaan euroon.

Moroziin kiinnittyy henkilöstövuokrausfirma Finzer, jolta yhtiö on työsuojelutarkastusasiakirjojen mukaan vuokrannut työvoimaa. Finzerin liikevaihto nousi puolella vajaaseen 4,7 miljoonaan euroon vuonna 2022 ja on pysynyt samalla tasolla vuoteen 2024 asti, jolloin liikevaihto oli 4,4 miljoonaa euroa. Finzer on tehnyt liikevaihtoonsa nähden pientä voittoa tai tappiota viime vuodet.

PLC Transit Servicen liikevaihto lähti kasvuun jo ennen Ukrainan suursodan alkua ja kaksinkertaistui vuoden sisään 13,4 miljoonaan euroon vuonna 2022. Vuonna 2023 liikevaihto oli 14,2 miljoonaa euroa. Vielä vuonna 2022 yhtiö oli kannattava ja teki lähes 500  000 euron tuloksen, mutta vuonna 2023 tulos laski nollan tuntumaan.

Teksti: STT / Lassi Lapintie, Mikko Isotalo

USA:n luottoluokitus putosi – Moody’s uskoo silti maan pärjäävän

Luottoluokitusyhtiö Moody’s alentaa Yhdysvaltain luottoluokituksen Aaa:sta luokkaan Aa1, mutta arvelee että maan keskuspankilla ja instituutioilla on yhä homma hanskassa tämän hetken hallintovaikeuksien keskellä.

Yhtiö kertoi luokituspäätöksestään tiedotteessa perjantaina.

Moody’s perusteli päätöstä muun muassa Yhdysvaltain verrattain korkealla velkaantumisella.

-  Yhdysvalloissa peräkkäiset hallitukset ja kongressi eivät ole päässeet yksimielisyyteen toimenpiteistä suuren vuotuisen julkisen talouden alijäämän ja kasvavien korkokustannusten kääntämiseksi, Moody’s sanoi lausunnossaan.

Moody’s on kolmesta suuresta yhdysvaltalaisluokittajasta viimeinen, joka pudottaa Yhdysvallat parhaasta mahdollisesta luokasta. Ensimmäisenä näin teki S&P Global Ratings vuonna 2011, kun taas Fitch Ratings päätyi vastaavaan ratkaisuun 2023.

SAMALLA Moody’s kertoi päivittävänsä maan luokituksen näkymät negatiivisista vakaiksi. Yhtiön mukaan Yhdysvalloilla on yhä poikkeuksellisia luottovahvuuksia, kuten talouden koko, sitkeys ja dynaamisuus sekä dollarin rooli maailmantaloudessa.

Yhtiö kuitenkin sanoi, ettei se usko maassa tällä hetkellä harkinnan alla olevien finanssipoliittisten ehdotusten johtavan olennaisiin vähennyksiin pakollisissa menoissa ja alijäämissä.

Moody’s odottaa Yhdysvaltain alijäämien kasvavan seuraavan vuosikymmenen aikana.

-  Yhdysvaltain julkisen talouden suorituskyky todennäköisesti heikkenee suhteessa sen omaan menneisyyteen ja verrattuna muihin korkeasti luokitettuihin maihin.

YHTIÖ HUOMIOI päätöksessään myös viime kuukausien poliittisen epävarmuuden, mutta odottaa Yhdysvaltain jatkavan tehokasta rahapolitiikkaa itsenäisen keskuspankin johdolla.

Moody’s kertoo lisäksi, että näkymiä päivitettäessä on otettu huomioon institutionaaliset piirteet, kuten vallan kolmijako. Yhtiön mukaan vallan kolmijako edistää politiikan tehokkuutta ajan mittaan ja on suhteellisen epäherkkä lyhyen aikavälin tapahtumille.

-  Vaikka näitä institutionaalisia järjestelyjä voidaan ajoittain koetella, odotamme niiden pysyvän vahvoina ja kestävinä, yhtiö sanoo.

Elintarviketeollisuusliiton ekonomisti: ”Puheessa jauhelihapulasta on myös liioittelua”

Tyhjiä jauhelihahyllyjä Helsinkiläisessä ruokakaupassa 18. maaliskuuta.

Jauhelihapulan taustalla saattaa vaikuttaa myös hamstraus, arvioi Elintarviketeollisuusliiton ekonomisti Bate Ismail. Hän huomauttaa, että naudanlihan hinta on alkuvuonna jonkin verran noussut.

-  Ei ole mitään tilastoa. Ei voi varmuudella sanoa, onko hamstraus ilmiö. Väitän kuitenkin, että puheessa jauhelihapulasta on myös liioittelua, Ismail sanoi Elintarviketeollisuusliiton (ETL) mediatilaisuudessa.

Naudan jauheliha on edelleen monille kaupoille merkittävä sisäänvetotuote, jolla houkutellaan asiakkaita omaan myymälään.

-  Hintataso ei ole se houkuttelevuus – ei ole väliä kuinka korkea hinta on, kunhan se on alempi kuin kilpailijan, selvitti Ismail.

Toisaalta jos naudan jauheliha maksaa tarjouksessakin enemmän kuin vieressä myytävä broilerin jauheliha, ostaja saattaa valita broilerin.

Elintarviketeollisuusliiton talouskatsauksessa arvioidaan, että suomalaiset ovat edelleen ruokaostoksilla varovaisia kuluttajia, vaikka luottamus talouteen onkin hitaasti vahvistumassa. Ruokakoriin valitaan edullisimpia vaihtoehtoja, tarjoukset hyödynnetään tarkasti ja ruokahävikkiäkin pyritään vähentämään.

Tilastokeskuksen hintatilastossa on mukana kaikki naudanliha, eikä jauhelihaa ole eritelty erikseen. Ismailin mukaan muusta naudanlihasta kuin jauhelihasta ei ole näkynyt pulaa.

ETL:n katsauksen mukaan ostovoiman odotetaan kasvavan tänä vuonna maltillisen inflaation, korkojen laskun sekä sovittujen palkankorotusten myötä. Elintarvikealan yritysten odotukset tulevasta kehityksestä ovat varovaisen optimistisia.

Kuluttajien tarkka taloudenpito näkyy muun muassa siinä, että kahvin ja suklaatuotteiden hintojen nousu on jonkin verran vähentänyt niiden kulutusta.

Näin kahvin ja ruuan kalleus näkyy jo suomalaisten ostosvalinnoissa

Kahvin ja suklaan kallistuminen on vähentänyt Suomessa niiden kulutusta. Myös muissa ruokaostoksissa kansa tyytyy halvempaan muonaan, joten elintarviketeollisuus pelkää kannattavuutensa puolesta.

Suomalaiset ovat edelleen ruokaostoksilla varovaisia kuluttajia, vaikka luottamus talouteen onkin hitaasti vahvistumassa, kertoo perjantaina julkistettu Elintarviketeollisuusliiton talouskatsaus.

Ruokakoriin valitaan edullisimpia vaihtoehtoja, tarjoukset hyödynnetään tarkasti ja ruokahävikkiäkin pyritään vähentämään.

Ostovoiman odotetaan kasvavan tänä vuonna maltillisen inflaation, korkojen laskun sekä sovittujen palkankorotusten myötä. Elintarvikealan yritysten odotukset tulevasta kehityksestä ovat aiempaa positiivisemmat, mutta kannattavuudessa nähdään riskejä.

KULUTTAJIEN NUUKAILU näkyy muun muassa siinä, että kahvin ja suklaatuotteiden hintojen nousu on jonkin verran vähentänyt niiden kulutusta.

Kahvin ja kaakaon hinnat kääntyivät nousuun jo viime vuonna, ja hinnat ovat nyt jopa historiallisen korkealla. Tilastokeskus kertoi maaliskuussa, että kahvin hinta Suomessa nousi helmikuussa 31 prosenttia ja suklaan hinta 26 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

-  Kysynnän ja tarjonnan laki toimii kahvin ja suklaan kohdalla, luonnehtii Elintarviketeollisuusliiton ekonomisti Bate Ismail tiedotteessa.

Näiden hintojen nousun taustalla ovat ilmastonmuutokseen liittyvät sään ääri-ilmiöt. Brasiliassa kahvisadot ovat pienentyneet historiallisen pahan kuivuuden takia. Vietnamissa taas satoja ovat heikentäneet sekä kuivuus että toisaalta rankkasateet.

Kahvin maailmanmarkkinahinnan nousu ei ole päätynyt täysimääräisesti suomalaisten kahvinjuojien kukkarolle. Suomessa kaupat käyttävät usein kahvia sisäänheittotuotteena eli saattavat myydä sitä jopa tappiolla houkutellakseen asiakkaita.

ALAN TEOLLISUUDEN tuotanto alkoi elpyä viime vuonna, ja positiivisen kehityksen arvioidaan jatkuvan. Tuotanto on kuitenkin edelleen alle vuoden 2021 huipputason.

Liiton katsauksen mukaan alan yritysten odotukset tulevalle kehitykselle ovat aiempaa positiivisemmat.

-  Jäsenkyselyyn tänä keväänä vastanneista yrityksistä jopa puolet uskoo tuotannon kasvavan kuluvan vuoden aikana, Ismail kertoo.

Elintarviketeollisuuden työllisyys on pysynyt vakaana viime vuosina, vaikka tuotanto on laskenut. Jäsenkyselyn vastaajista 60 prosenttia arvioi henkilömäärän pysyvän ennallaan.

Yritysten arviot kannattavuudesta ovat sen sijaan aiempaa pessimistisemmät. Kannattavuuden kehitys arvioitiin heikommaksi maaliskuussa 2025 kuin syyskuussa 2024.

Viime syksynä liki puolet kyselyyn vastanneista yrityksistä arvioi kannattavuuden kohentuvan seuraavan kuuden kuukauden aikana.

Tänä keväänä kannattavuuden parantumiseen uskoi enää neljäsosa vastaajista ja hieman suurempi osa arvioi sen heikkenevän.

Kysely: Vain viidennes yrityksistä aikoo lisätä investointeja – muut odottelevat yhä hallitukselta vetoapua

Kaikista suomalaisyrityksistä vain 20 prosenttia kertoo hallituksen kehysriihen päätösten lisänneen heidän investointiaikeitaan, kertoo kauppakamarien teettämä kysely.

Teollisuudessa investointihaluisten yritysten lukumäärä on isompi, 30 prosenttia.

Kyselyyn vastanneista yrityksistä 64 prosenttia kertoi, ettei hallituksen tämän kevään päätöksillä ole vaikutusta heidän investointeihinsa.

Kehysriihessä hallitus päätti muun muassa alentaa yhteisöveroa kahdella prosenttiyksiköllä. Tämän ja ansiotuloveron alennusten pitäisi tuoda talouteen dynaamisilla vaikutuksillaan reippaasti uutta kasvua.

Kauppakamarien tiedotteen mukaan 67 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä toivoi hallitukselta vielä lisää kasvua edistäviä toimenpiteitä, ennen kuin investointihalut ryöpsähtävät.

Firmat toivoisivat muun muassa hallituksen pienentämän kotitalousvähennyksen uudelleenkasvattamista sekä verotuksen ennakoitavuutta.

SILTI PIENIKIN investointien lisääntyminen on positiivinen uutinen Suomelle, keskuskauppakamari iloitsee.

– Jos viidennes kaikista suomalaisista yrityksistä lisää veropäätösten ansiosta investointejaan, tarkoittaa se huikeaa kasvua ja valtavaa määrää uusia työpaikkoja. Tämä olisi todellinen piristysruiske taloudelle ja suomalaisten hyvinvoinnille, keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi sanoo tiedotteessa.

Kauppakamarien talouskysely tehtiin 6-8.5.2025 ja siihen vastasi 1464 eri kokoista yritystä eri toimialoilta.