Valtiovallan ja kansalaisyhteiskunnan suhteessa näkyvissä huolestuttava muutos – kattojärjestöt kertoivat leikkausten vaikutuksista

Juha-Erkki Mäntyniemi (vasemmalla), Rosa Meriläinen, Vertti Kiukas, Anna Munsterhjelm ja Taina Susiluoto puhuivat kattojärjestöjensä järjestämässä mediatilaisuudessa.

Viisi kattojärjestöä Allianssi, Fingo, Kulta, Olympiakomitea ja Soste pitivät tänään hallituksen budjettiriihen alla yhteisen tiedotustilaisuuden.

Helsingissä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa järjestöjen toiminnanjohtajat kertoivat millaisen näkymän hallituksen ensi vuoden budjetti luo nuorisoalalle, sosiaali- ja terveysalalle, kulttuurille ja taiteelle, kehitysyhteistyölle ja globaalikysymyksile sekä liikunnalle ja urheilulle sekä näiden myötä kansalaisyhteiskunnalle ja yleishyödyllisille toimille.

Pääviesti järjestöjen edustajilla oli huoli siitä, että demokratia heikentyy leikkausten myötä. Leikkauksiin vaaditaankin kohtuutta.

VM:n esityksen myötä nuorisolta lähtisi järjestöjen mukaan 2025 noin viidesosa aiemmasta valtionbudjetista, liikunnalta ja urheilulta noin kolmasosa, sosiaali ja terveysalalta noin kolmannes ministeriön valtionavustuksista, kulttuurilta ja taiteelta noin viidennes opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuribudjetista. Koko kehitysyhteistyöstä noin neljäsosa valtionbudjetista on tarkoitus leikata vaalikauden aikana.

Esimerkiksi nuoriin osuvat leikkaukset tarkoittaisivat harrastusten ja palvelujen vähentymistä, minkä arvioidaan lisäävän eriarvoisuutta, syventävän pahoinvointia ja heikentävän sitoutumista yhteisöihin. Mediatilaisuudessa aiheesta puhui Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry:n toiminnanjohtaja Anna Munsterhjelm.

SUOMEN Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto kuvasi liikunnan ja urheilun leikkauksia kohtuuttomiksi. Hän vaati leikkausten hillitsemistä koko kansalaisjärjestökentän osalta.

– Ajatelkaa, että Suomessa on 10 000 seuraa ja ne vivuttavat puolta miljoonaa vapaaehtoista tekemään yhteiskunnallista hyvää, jonka arvo on lasketusti vajaa miljardi. Se on iso juttu, jos sitä ei enää ole. Leikkaukset alkavat totta kai näkyä ruohonjuuritoiminnassa, Susiluoto varoitti.

Leikkaukset vaikuttavat myös siten, että harrastuksien hinta nousisi.

– Perheet tulevat maksamaan hinnan. Loppupeleissä valtio tulee maksamaan sen lisääntyneinä sote-kustannuksina.

SOSTE RY:N pääsihteeri Vertti Kiukas kuvasi hänkin, että sosiaali- ja terveysalan ammatillisen työn supistuminen heikentäisi myös vapaaehtoisten toimintaa, koska toiminnalla ei ole ohjaajia.

– Jos katsotaan meidän sektorimme kohderyhmää, silloin puhutaan pääsääntöisesti yhteiskunnan heikoimmista ja sairaimmista. Siellä ei myöskään ole samanlaista maksukykyä kuin ehkä joillain muilla sektoreilla saattaa olla. Me emme voi nostaa jäsenmaksuja, me emme voi nostaa palvelun hintaa, jota järjestöt tarjoavat. Jos julkista tukea ei ole, käytännössä se on pois ihmisten palveluista aika lailla suoraan, Kiukas sanoi.

Kiukas näkee, että valtiovallan ja kansalaisyhteiskunnan suhde on muuttumassa eikä kyseessä ole vain tämän hallituksen aikainen kehitys. Kiukas sanoitti, että pitkä perinne, että on yhdessä mietitty, miten yhteiskunnasta tehdään entistä parempi. Hän vaikutti tarkoittavan, että tie kulkisi nyt toiseen suuntaan ja kiihtyvällä vauhdilla tällä hallituskaudella.

– Entistä enemmän virkakunta tekee valmistelua hyvin tiukassa poliittisessa ohjauksessa. Vaikuttaa siltä, että vaikutusarvioinnit, joita tehdään, ovat melko kevyitä. Ne eivät perustu aitoon dialogiin kansalaisyhteiskunnan kanssa saati osallistumiseen, Kiukas jatkoi ja lisäsi, että poliittiseen valmisteluun ei välity järjestöistä tuleva arjen ääni.

Järjestöissä on kokemusta, että ministerit eivät halua tavata ja virkamiehillä ei ole aikaa.

Hän totesi myös, että byrokratia järjestöjä kohtaan ja rahankäytön valvonta on lisääntynyt. Järjestöjen velvoitetaan sitoutumaan hallitusohjelman noudattamiseen. Tällöin Kiukkaan mielestä menetetään se perinteinen, vahva tasapaino, johon kuuluu vahva hyvinvointivaltio mutta sen vastapoolina kriittinen ihmisiä edustava kansalaisyhteiskunta.

KULTUURI- JA TAIDEALAN keskusjärjestö Kulta ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen totesi, että leikkaukset uhkaavat koko valtion rahoittaman kulttuurin ja taiteen kenttää, ei vain järjestöjä.

Kulttuurileikkausten summa on auki.

– Kun opetusministeri vaihtui, hallituksessa ei ole päästy kesän aikana yhteiseen näkemykseen siitä, mikä on seuraavan vuoden kulttuurileikkausten koko. Se on nyt huomenna alkavassa budjetiriihessä käsiteltävä asia.

Meriläisen mukaan kulttuuri- ja taidealalla ymmärretään ja hyväksytään se, että leikkauksia toimialalle tulee, koska heikoimmiltakin leikataan.

Esitetyn kaltaiset jättimäiset leikkaukset tarkoittaisivat kuitenkin sitä, että koko kulttuurin ja taiteen kentälle on tulossa konkursseja, hän varoitti.

Kyse onkin mittakaavasta.

– Jos vaikka opetus- ja kulttuuriministeriön leikkauksista suhteessa tasapuolinen osuus jyvitettäisiin kulttuuriin, se olisi 30 miljoonan euron sijaan 3,6 miljoonaa. Kun tehdään niin valtavan mittakaavan leikkauksia, jotka johtavat kokonaan lakkauttamisiin, se ei anna mahdollisuuksia sopeuttaa, tehdä toisella tavalla tai järkevämmin, hän huolehti.

Myös esimerkiksi Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitosta on hämmästelty, että OKM:n budjetista kulttuuri on vain 7 prosenttia, mutta silti valtionvarainministeriön ehdottamassa budjetissa peräti 60 % lisäsäästöistä tehtäisiin kulttuurin alalta.

Fingo on noin 260 suomalaisen kehitysyhteistyön, kestävän kehityksen ja globaalin kansalaiskasvatuksen parissa toimivan kansalaisjärjestön kattojärjestö. Sen toiminnanjohtaja Juha-Erkki Mäntyniemen mukaan kehitysyhteistyöleikkaukset tarkoittavat muun muassa sitä, että Suomen kyky kantaa vastuuta kestävästä kehityksestä ja luoda uusia kumppanuuksia heikkenee.

KATTOJÄRJESTÖJEN edustajat kertoivat myös siitä, millaisia henkilöstövähennyksiä leikkaukset omalla alalla aiheuttaisivat.

Sosten Kiukaan mukaan suorat leikkaukset merkitsevät tuhansia henkilötyövuosia vähemmän sote-järjestöissä.

Suomessa on yli 150 nuorisotyötä tekevää valtakunnallista järjestöä. Anna Munsterhjelmin mukaan niistä puolissa arvioidaan, että vuoden sisällä käynnistyvät muutosneuvottelut, jotka johtavat henkilöstövähennyksiin.

Muutosneuvotteluja on luvassa myös kehitysyhteistyöpuolelle.

– Järjestöt tekevät töitä sen eteen, että pystyvät mahdollisuuksien mukaan jatkamaan toimintaansa, mutta me emme voi mennä siellä tielle, että valtion tuki jäisi kokonaan pois ja sama tuki korvautuisi yksityisillä lahjoituksilla. Se ei ole oikea tapa eikä se ole mahdollinen keino, Juha-Erkki Mäntyniemi sanoi.

Rosa Meriläinen murehti, että kulttuuribudjetin että tulevien Yle-leikkausten välittömiä ensimmäisiä kärsijöitä olisivat freelancer-muusikot ja -taiteilijat. Hän muistutti myös alueellisesta saatavuudesta. Esimerkiksi jos joltakin alueelta lähtee sen ainut teatteri, suhteellinen työllisyysvaikutus on suuri.

Taina Susiluoto pitää huonona, että hallitus ei ole tehnyt vaikutusarvioita liikunnan ja kulttuurin leikkauksista. Hän kertoi, että muutosneuvotteluita on menossa keskisuurissakin lajiliitoissa. Pienet liitot toimivat paljolti vapaahtoisvoimin – siksi raha, joka nyt ollaan leikkaamassa, ylläpitää lajitoimintaa, koska sillä on pystytty vivuttamaan vapaaehtoistoimintaa.

Suomessa liikunnasta ja urheilusta saa Susiluodon mukaan palkkaa vain noin 6 000 ihmistä.

TÄLLÄ hetkellä moni järjestö kritisoi hallituksen leikkauksia. Monia tiedotteita tuntuu yhdistävän se, että oman alan leikkaukset nähdään mahdottomina, mutta yleisesti ottaen leikkaaminen nähdään valtiontalouden näkökulmasta tarpeellisena. Toisaalta monen leikkauksen nähdään tuovan lopulta isomman laskun, kun ne tuovat hyötyä.

Vertti Kiukas toteaa, että ainakaan Sostessa ei ymmärretä leikkausten kohdennuksia, mutta kaikki ymmärtävät valtiontalouden olevan kestämättömässä tilassa.

– Jos (leikkaukset) tehdään sellaisilla keinoilla, että se säästää ensi vuonna, mutta maksaa viiden vuoden päästä huomattavasti enemmän, se ei ratkaise kestävyysvajetta, Kiukas muistuttaa.

Taina Susiluoto totesi, että liikunnan ja urheilun puolella ymmärretään, että maa on veloissa ja jokaisen pitää olla kantamassa oma kortensa kekoon. Vapaaehtoistoimintaan kannustaminen on jo itsessäänkin jossain mielessä säästämistä kansakunnan hyväksi. Toisaalta järjestötkin tekevät selvityksiä, jotta ne voisivat olla kustannustehokkaampia.

– Liikunta ja urheilu on kaksi promillea valtion budjetista ja kaksi prosenttia opetus- ja kultuuriministeriön momenteista. Nyt meidän on tarkoitus kantaa 30 prosenttia, Susiluoto ihmettelee ja toivoo hallituksen miettivän mittasuhteita.

Jos liikunta vähenee, sote-kustannukset kasvavat.

Anna Munsterhjelm sanoo, että se ymmärretään, miksi Suomessa leikataan, mutta mysteerin peitossa on, miten leikataan. Hänkin kritisoi sitä, ettei tehdä vaikutusarvioita.

– Tämä liittyy myös keskusteluun poliitikan lyhytjänteisyydestä.

”Porukat on sössineet” – Purra ei ole saanut vielä haastajaa

Perussuomalaisten puoluevaltuuston yhteydessä syyttävä sormi osoitti oppositioon ja hallituskumppaniin.

Puoluevaltuustossa vakuuteltiin ilmapiirin olevan hyvä, vaikka puolueen kannatus kyntää. Kannatusalhon syitä löydettiin niin oppositiosta, kokoomuksesta kuin epäonnistuneesta viestinnästä.

Puoluevaltuutettu ja Pietarsaaren perussuomalaisten puheenjohtaja Jorma Malinen sanoi, että puoluetoimijana mieliala on ollut vuosien mittaan usein negatiivinen, kun puolueen ympärillä on ollut ikäviä tapahtumia.

-  Porukat on sössineet ihan suoraan sanoen, että negatiivinen varjo on meidän päällä koko ajan. Särmää pitää löytyä paremmin, Malinen sanoi STT:lle.

Särmää Malinen sanoo löytyvän esimerkiksi kansanedustaja Teemu Keskisarjasta, joka on ilmoittanut hakevansa kesäkuun puoluekokouksessa puolueen varapuheenjohtajan paikkaa.

-  Hän on ihan erilainen tyyppi kuin kukaan muu ja uskon, että voi olla tosi hyvä.

Ikävistä tapahtumista huolimatta puoluevaltuustossa ei ole Malisen mukaan kriisitunnelmaa.

-  Tappiomielialaa ei löydy. Onhan me oltu paljon huonommassakin jamassa monta kertaa.

Kannatuslaskun syyksi Malinen arvioi opposition viestintää, jota hän kuvailee rajuksi ja osin valheelliseksi.

-  Ihmisille syötetään sitä, että otetaan köyhiltä ja vähäosaisilta ja niillä ei ole mitään. Eihän Suomessa kukaan nälkään kuole, Malinen sanoi.

Tappiomielialaa ei löydy. Onhan me oltu paljon huonommassakin jamassa monta kertaa.

STT:N haastattelemien puoluevaltuutettujen mukaan hallituksen tekemät leikkaukset eivät näy kokoomuksen kannatuksessa, koska ne menevät puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purran piikkiin.

-  Kokoomuslaiset osaavat vanhana isona puolueena väistellä aika hyvin ne vastuut, että kaikki on jotenkin helposti perussuomalaisten tekemiä päätöksiä, vaikka he ovat kuitenkin pääministeripuolue, arvioi puoluevaltuutettu ja puolueen Lapin piirin piirisihteeri Juhana Kelloniemi Kemijärveltä.

Sallalaisen puoluevaltuutetun Pasi Kortesuon mukaan hallituksen puoliväliriihessä päätetyt palkansaajien veronkevennykset osuvat pienituloisille ja suurituloisille, mutta eivät 80  000-90  000 euroa vuodessa tienaaville.

-  Ne meidän äänestäjät, jotka ehkä ovat hyvätuloisia, mutta eivät kauhean erinomaisen hyvätuloisia, niin kuinka ollakaan, heitä potkitaan päähän, eikä kokoomuksen yli 100  000 tienaavia, Kortesuo sanoi.

Myös riihessä päätetyn yhteisöveron kevennyksen hän laittaa kokoomuksen piikkiin.

-  Vuonna 2013, kun tehtiin sama juttu, me huudettiin pää punaisena, että ei kannata, Kortesuo sanoi.

Syy epämieluisiin veropäätöksiin ei Kortesuon mukaan ole kuitenkaan perussuomalaisissa vaan siinä, että hallituksen sisältä ei ”herrasmiessopimuksen” vuoksi voida julkisuuteen avata, mikä puolue on minkäkin päätöksen takana.

PUOLUEJOHTAJA Purra ei näe, että puolueen tekemä politiikka voisi hiertää kannattajia. Hän painotti tiedotustilaisuudessa, että yllättäviä linjanmuutoksia tai ”sätkimistä” ei ole luvassa.

-  Me olemme hallituksessa. Me noudatamme hallitusohjelmaa, tehtyjä päätöksiä.

Purran mukaan tehtyjä päätöksiä pitäisi kyetä perustelemaan paremmin. Hän myöntää, että myös omassa viestinnässä voi olla parannettavaa.

-  Varmasti teen virheitä päivittäin. Olen inhimillinen ihminen, teen paljon ja teen varmasti myös virheitä.

Kritiikkiä suunnattiin myös medialle, joka ei puoluejohdon mukaan kirjoita tarpeeksi esimerkiksi hallituksen maahanmuuttopoliittisista päätöksistä.

Kokoomuslaiset osaavat vanhana isona puolueena väistellä aika hyvin ne vastuut, vaikka he ovat kuitenkin pääministeripuolue.

RIIKKA Purra ilmoitti lauantaina perussuomalaisten puoluevaltuustossa hakevansa jatkokautta puheenjohtajana kesäkuun puoluekokouksessa Lahdessa. Hän ei kommentoinut kysyttäessä, toivooko itselleen haastajia.

Samassa yhteydessä puolueen 2. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Mauri Peltokangas kertoi tavoittelevansa jatkokautta toisena varapuheenjohtajana.

Puolueen kolmas varapuheenjohtaja, europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen sanoi, ettei ole vielä tehnyt päätöstä siitä, tavoitteleeko jotain luottamustoimea puoluekokouksessa.

Kisaan ensimmäisen varapuheenjohtajan paikasta on jo ilmoittautunut kansanedustaja Teemu Keskisarja. Tällä hetkellä 1. varapuheenjohtaja toimii oikeusministeri Leena Meri. Hän ei osallistunut puoluevaltuustoon sairastumisen vuoksi.

Pestissään haluaisi jatkaa myös puoluesihteeri Harri Vuorenpää, jolle on jo ilmoittautunut vastaehdokkaita.

Teksti: STT/Kaisu Suopanki

AVAINSANAT

Yle: Haastava yhdistelmä: kokoomuslainen ja ay-pomo

Orpon hallituksen ammattiyhdistysliikkeen toimintaa heikentäneet päätökset ovat haastaneet monen kokoomuslaisen ammattiyhdistysjohtajan suhdetta puolueeseen, kertoo Yle.

Viimeisimmän kuohunnan aiheutti kokoomuksen somekampanja, jossa puolue esitti, kuinka hallituksen päätösten takia liittoon kuulumattoman palkansaajan verotus kevenee muita enemmän. Ammattiryhmistä käytettiin esimerkkinä opettajia.

Pian tämän jälkeen Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto ilmoitti eroavansa kokoomuksesta yli 20-vuotisen jäsenyyden jälkeen. Murto oli jo aiemmin kritisoinut muun muassa hallituksen ajamaa vientimallia.

DIPLOMI-INSINÖÖREJÄ ja arkkitehteja edustavan Tekniikan akateemiset TEK:n toiminnanjohtaja Jari Jokinen pohti saman somekampanjan takia vakavasti puolueesta eroamista – 41 vuoden jäsenyyden jälkeen.

Myöhemmin Jokinen on kertonut, että aikoo jatkaa puolueen jäsenenä.

Yle haastatteli useaa akavalaista ja kokoomukseen kuuluvaa ammattiyhdistysjohtajaa. He olivat kaikki huolissaan puolueen suhtautumisesta ammattiyhdistysliikkeeseen. Tosin he myös joltain olisin kannattivat hallituksen toimia.

– Kokoomuksessa ei ymmärretä, että järjestäytyneet työmarkkinat ovat tuottavuuden ydintä. Nyt rakennetaan vain eripuraa. Me pyrimme esimerkiksi vaikuttamaan siihen, että diplomi-insinöörit ja arkkitehdit pystyisivät tekemään mahdollisimman tuottavasti töitä ja jaksamaan kaikkien paineiden alla, TEK:n toiminnanjohtaja Jari Jokinen sanoo Ylelle.

Hänen mukaansa TEKin on ollut esimerkiksi vaikea hyväksyä muutoksia sovittelujärjestelmään.

Kokoomuksen retoriikka asettelee ihmisiä vastakkain voimakkaammin kuin aiemmin.

INSINÖÖRILIITON yhteiskuntasuhdepäällikkö Jussi Salonranta – kokoomuksen jäsen 25 vuotta – ei ole pohtinut puolueen jättämistä, vaikka hallituksen toimet ovat hänelle osin vaikeita. Hän puhuu vaikeasta puoluesuhteestaan urheilutermein.

– Omia kannustetaan ja omaa väriä tunnustetaan. Kun peli menee huonommin, niin sitten haukutaan valmennusjohto ja seuran omistajat. Seuraavaksi jätetään menemättä matseihin.

Saloranta pitää hyvänä kokoomuksen tavoitteista muun muassa valtion velkaantumisen taittamista, ansiotuloverotuksen keventämistä ja paikallisen sopimisen edistämistä.

Edellä mainittujen hallituksen toimien käytännön toteuttaminen saa kuitenkin Salorannalta kritiikkiä alkaen veronalennuksien kohdentumisesta. Hän arvioi työttömyysvakuutusmaksujen nousun vievän alle 9 000 euroa tienaavilta hallituksen puoliväliriihessä päättämät veronalennukset.

Hän pitää päätöstä työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistamisesta ideologisena, kun sitä ei poistettu Suomen Yrittäjien eikä Keskuskauppakamarin jäseniltä.

– Puolueen aatteellinen muutos on kasvattanut minun ja puolueen välistä eroa. Kokoomus on kääntynyt talouspoliittisesti aiempaa voimakkaammin oikealle ja retoriikka asettelee ihmisiä vastakkain voimakkaammin kuin aiemmin. Sanoisin, että puolue ei ole sama kuin aiemmin. Toisaalta se ei ole tavoiteltava tilanne, että puolue pysyisi samanlaisena aina.

Kokoomuksessa ei ymmärretä, että järjestäytyneet työmarkkinat ovat tuottavuuden ydintä. Nyt rakennetaan vain eripuraa.

SUOMEN Ekonomien työmarkkinajohtaja Riku Salokannel – kokoomuslainen 90-luvulta saakka – aikoo myös jatkaa kokoomuksen jäsenenä. Hän sanoo arvioivansa Ylen haastattelussa hallituksen toimia työmarkkinajohtajana. Osa hallituksen toimista ja myös työministeri Arto Satosen toiminta saavat häneltä kiitosta.

– Ymmärrän päätöksiä, joille voi osoittaa selvät vaikutukset. Mutta minun on vaikea ymmärtää päätöksiä, joille ei pystytä sellaisia osoittamaan.

– Kannatamme yleissitovuutta, mutta samaan aikaan olemme pyrkineet laajentamaan paikallista sopimista. Verovähennysoikeutta puolestaan pidämme edelleen perusteltuna, mutta se ei saa olla ainoa syy kuulua liittoon.

Ekonomien isompi kritiikki kohdistuu tällä hallituskaudella ansiosidonnaisen porrastamiseen ja henkilökohtaisen irtisanomisen helpottamiseen.

Kiitosta Salokannel puolestaan jakaa hallitukselle siitä, ettei työmarkkinajärjestöillä ole tällä hallituskaudella ollut veto-oikeutta hallituksen ja eduskunnan päätöksiin.

 

 

AVAINSANAT

SDP:n Johan Kvarnström: Orpon hallitus tekee luokkapolitiikka – ja se oikeuttaa velkaantumisen

– Orpon hallituksessa kyse ei ollut koskaan ensisijaisesti valtionvelasta, luokkapolitiikka on oikeistolle tärkeämpää. Hallitus on pettänyt oman suuren velkalupauksensa, SDP:n kansanedustaja Johan Kvarnström sanoo.

Kvarnströmin mielestä oikeistopuolueet kasvattavat tietoisesti valtionvelkaa voidakseen rahoittaa veronalennuksia, joista hyötyvät eniten suurituloiset ja jo ennestään varakkaat. Samaan aikaan leikataan jälleen muun muassa koulutuksesta, ja sosiaali- ja terveydenhuollon tarpeet jäävät huomiotta, Kvarnström muistuttaa.

– Orpon hallitus ottaa enemmän lainaa kuin Marinin hallitus. Hallitus perusteli katastrofaalisia leikkauksia sillä, että velkaantumista on hillittävä – mutta tämä oli tyhjää puhetta.

SOSIALIDEMOKRAATIT eivät olisi Kvarnströmin mukaan lähteneet suurituloisten veronkevennyksiin. Hän näkee nämä kevennykset absurdina aikana, jolloin taloutta täytyy sopeuttaa oikeudenmukaisesti.

– Yhteisöverokannan alentaminen, vaikka se on jo kilpailukykyisellä tasolla, tekee kokonaisuudesta entistä kestämättömämmän. Alemmalla verotuksella on toki joitain myönteisiä vaikutuksia, mutta ne eivät ole suurempia kuin leikkaukset ja lisävelka, joita tarvitaan alennusten kattamiseen.

Hyvä esimerkki hallituksen talouspoliittisesta huolettomuudesta on perintö- ja lahjaveron alarajojen nostaminen.

Kvarnströmin mielestä Orpon-Purran hallituksen olisi jo lopetettava edellisen hallituksen syyttely – etenkin kun Marinin hallitus johti maata todellisen kriisin aikana.

– Nykyinen hallitus ottaa enemmän lainaa kuin mikään aiempi hallitus Suomen historiassa, vastoin niitä lupauksia, joilla oikeisto lähti vaaleihin, Kvarnström muistuttaa.

Kvarnströmin mukaan esimerkki hallituksen talouspoliittisesta huolettomuudesta on perintö- ja lahjaveron alarajojen nostaminen. Näin verotuloihin syntyy suuri aukko – lähes sata miljoonaa euroa vuodessa tulevina vuosina.

– Perintöjen verovapaus 30 000 euroon saakka on hyvä asia, mutta sitä olisi voitu tasapainottaa nostamalla verotusta perinnöille, jotka ylittävät puolen tai yhden miljoonan euron rajan. Mutta tämä on oikeistolle mahdotonta. Mieluummin lisää leikkauksia ja valtionvelkaa – siltä heidän ajattelunsa vaikuttaa. Nyt tarvitaan uusi suunta, oikeudenmukaisempi ja kestävämpi.

AVAINSANAT

SDP:n Pia Viitanen: Orposta tuli velkalaivan kapteeni

Hiiohoi! Suomi-laiva velkameressä ui!

SDP:n kansanedustaja Pia Viitanen sanoo pääministeri Petteri Orpon (kok.) ja valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) rikkoneen kehysriihen päätöksilläään suurimmat kansalaisille antamansa lupaukset – ne, joilla he pääsivät hallitukseen.

– Pääministeri Orpo ja valtiovarainministeri Purra toistivat loputtomasti, koko edellisen vaalikauden, että velkaantuminen on lopetettava. Huutoa kuului silloisen hallituksen ”suunnattomasta velkaantumisesta”, Pia Viitanen muistuttaa.

– Ja lopulta Orpo taisi päästä valtaan lupaamalla lopettaa velkaantumisen. Nyt on oikea aika lopettaa velaksi eläminen, kuului kokoomuksen vaalilause.

Tämä on aikamoinen saavutus heiltä, jotka komeasti lupasivat lopettavansa velkaantumisen.

Viitasen mukaan nyt on nähty, että Orpon ”velkalupaus” oli yhtä pitävä kuin Purran kuuluisa lupaus, jonka mukaan ”pienituloisilta leikkaaminen ei meille käy”.

– Nyt Orpon-Purran hallitus velkaantuu enemmän kuin mikään hallitus Suomen historiassa – enemmän kuin parjaamansa edellinen hallitus. On tämä aikamoinen saavutus heiltä, jotka komeasti lupasivat lopettavansa velkaantumisen.

AVAINSANAT

Perussuomalaisten antijytkyn syyt: viestintä, media vaaliväsymys… – Purra: ei tappiomielalaa

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ilmoitti lauantaina perussuomalaisten puoluevaltuustossa hakevansa jatkokautta puheenjohtajana ensi kuun puoluekokouksessa.

-  Olen tänään virallisesti ilmoittanut vasta, että haen jatkokautta, Purra sanoi toimittajille tiedotustilaisuudessa puoluevaltuuston yhteydessä.

Poikkeuksellisesti mediaa ei päästetty kokoussaliin edes puheenjohtajan puheen ajaksi.

Purra kertoi, että kokouksen aluksi käytiin poliittista tilannekatsausta. Puheenjohtaja kertoi kannatusalhon heijastuvan puoluevaltuuston tunnelmaan.

-  Luonnollisesti puolueen heikko yleiskannatus ja huono vaalitulos värittävät näitä meidän tapahtumiamme, Purra sanoi.

Purra ei näe, että puolueen tekemä politiikka voisi hiertää kannattajia.

Hän lisäsi kuitenkin uskovansa, että puolueen kannatus lähtee nousuun, kun ihmiset näkevät, mitä hyvää hallituksen tekemät päätökset saavat aikaan.

-  Täällä ei ole mikään tappiomieliala, mutta samaan aikaan olemme hyvin nöyriä sen suhteen, että tarkastelemme, mitä on tullut tehtyä, mitä pitää tehdä ja missä mahdollisesti on korjattavaa.

Purra selitti alue- ja kuntavaalien epäonnistunutta ehdokashankintaa muun muassa vaaliväsymyksellä.

-  Vaaleja on ollut hyvin paljon. Toisaalta tietenkin hallituksessa oleminen ja hallituspolitiikan puolustaminen on huomattavasti raskaampaa kuin oppositiossa oleminen. Hän kertoi myös monien vanhempien valtuustokonkareiden poistuneen listoilta.

KESKEISEKSI kannatusalhon syyksi nostettiin jälleen viestintä.

-  Meidän tarvitsee ylipäätänsä meidän rutiininomaista viestintää entisestään parantaa ja tätä olemme kyllä tässä tehneetkin, Purra sanoi.

Purran mukaan hallituksen tekemiä päätöksiä pitäisi kyetä perustelemaan paremmin.

-  Meillä on ihan yleisesti tarvetta parantaa siinä, että me saamme viestimme yli.

Puoluejohtaja ei näe, että puolueen tekemä politiikka voisi hiertää kannattajia. Hän painotti, että yllättäviä linjanmuutoksia tai ”sätkimistä” ei ole luvassa.

-  Me olemme hallituksessa. Me noudatamme hallitusohjelmaa, tehtyjä päätöksiä.

Näkeekö Purra omassa viestinnässään jotain, mitä tulisi muuttaa?

-  Varmasti teen virheitä päivittäin. Olen inhimillinen ihminen, teen paljon ja teen varmasti myös virheitä. Ei siitä ole epäilystäkään.

Kritiikkiä suunnattiin myös medialle, joka ei puoluejohdon mukaan kirjoita tarpeeksi esimerkiksi hallituksen maahanmuuttopoliittisista päätöksistä.

PUOLUEEN 2. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Mauri Peltokangas vakuutti, että puoluevaltuusto kokoontui hyvillä mielin.

-  Siellä oli pelkkää hymyä, siellä ei ollut otsaryppyjä, ja tässä puolueessa niitä ei ole, Peltokangas sanoi.

Hän kertoi myös hakevansa puoluekokouksessa jatkokautta 2. varapuheenjohtajana.

Kolmas varapuheenjohtaja, europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen sanoi, ettei ole vielä tehnyt päätöstä jatkon suhteen.

Ylen aiemmin tällä viikolla julkaiseman kyselyn mukaan perussuomalaisia äänestäisi vain 11,4 prosenttia kantansa kertoneista, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt. Kannatus romahti neljä prosenttiyksikköä edelliseen mittaukseen verrattuna.

Teksti: STT / Kaisu Suopanki

AVAINSANAT