Valtiojohto paalutti Gaza-näkemyksensä X:ssä – näin Sari Essayah kommentoi

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.) poistuu eduskunnasta toimittajat perässään 21. toukokuuta.

Hallituspuolue kristillisdemokraattien (KD) puheenjohtajan Sari Essayahin mukaan valtionjohdon X-viestien sisältöä ei käsitellä hallituksessa etukäteen. Essayah kommentoi Demokraatille ulkopoliittisen johdon kysymyksiä herättäneitä Gaza-näkemyksiä.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kutsui X:ssä väestön pakkosiirtoja, joihin Israelin epäillään Gazassa valmistautuvan, sotarikoksiksi.

Orpo vaati lisäksi Israelia kantamaan kansainvälisen oikeuden mukaisen vastuunsa ja sallimaan humanitäärisen avun perille pääsyn Gazaan. Rauhanneuvottelut tulisi Orpon mukaan aloittaa välittömästi kahden valtion mallin pohjalta.

Myös ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) viesti maanantaina X:ssä samansisältöisesti.

Suomen ulkopolitiikkaa johtaa perustuslain mukaan tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Valtioneuvostoon kuuluu kokoomuksen lisäksi myös perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja RKP:n ministereitä.

– Meillä ei ole valtiojohdon X-viesteille mitään omaa prosessia, jossa niiden sisältöä käsiteltäisiin tai tehtäisiin esimerkiksi muutosesityksiä, Essayah kommentoi tekstiviestitse.

TOISIN sanoen Orpon ja Valtosen Gaza-aiheisia X-viestejä ei ollut Essayahin mukaan etukäteen hyväksytetty hallituskumppaneilla.

Essayah ei kuitenkaan yksilöi mistä asioista hän on mahdollisesti eri mieltä pääministeri Orpon kanssa.

KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman on aikaisemmin arvostellut valtiojohdon kantaa liiasta yksipuolisuudesta ja todennut, että israelilaisten panttivankien vapauttamisen tulisi olla ensimmäinen vaatimus.

MYÖS Essayah toteaa, että kristillisdemokraateille on tärkeää, että terroristijärjestö Hamasin rooli iskujen aloittajana selkeästi tuomitaan, israelilaisten panttivankien vapauttamista vaaditaan ja siviileille tarjotaan humanitääristä apua.

– Kuten eilen totesin terroristijärjestö Hamasin ja Israelin armeijan sotatoimet ja niihin liittyvä siviilien hätä ovat eri asia kuin palestiinalaisalueiden tunnustaminen. KD ei tue Palestiinan tunnustamista eikä pidä edes keskustelua ajankohtaisena muun muassa tukeutuen eduskunnan yksimielisesti hyväksymän UTP-selonteon (valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon) linjauksiin, Essayah sanoo.

KD on odotetusti eri linjoilla muun muassa tasavallan presidentti Stubbin kanssa.

PRESIDENTTI Stubbin mukaan Suomi tulee tunnustamaan Palestiinan ”jossakin vaiheessa”.

– Mielestäni olemme tilanteessa, jossa on liikettä. Maailmassa 147 maata on tunnustanut Palestiinan, Euroopan unionissa 11 (maata) 27:stä. Siinä vaiheessa, jos lähtee suurempi liike, Britannia, Ranska tai muutama muu maa, on Suomenkin hyvä olla historian oikealla puolella, Stubb kommentoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona Helsingin Sanomien mukaan.

KESKIVIIKKONA eduskunnassa Essayah kieltäytyi vastaamasta toimittajien kysymykseen hallituksen yhteisestä linjasta Gaza-kysymyksessä. Muun muassa Iltalehti yritti kysyä Essayahilta hyväksyykö hän Orpon, Valtosen ja presidentti Alexander Stubbin ulostulot.

– Minulla oli kiire TalPoon (talouspoliittinen ministeriryhmä), ja olin jo myöhässä, en ehtinyt portaissa kommentoimaan, Essayah viestittää.

SDP:n puoluehallitus koolla Helsingissä

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman pitää puoluevaltuustossa poliittisen tilannekatsauksensa.

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puoluevaltuusto kokoustaa tänään Helsingissä.

Puolueen puheenjohtaja Antti Lindtman pitää puoluevaltuustossa poliittisen tilannekatsauksensa.

VALTUUSTON kevätkokouksen yhteydessä pidetään myös mediatilaisuus.

SDP:n gallupkannatus on vahvistunut viime aikoina. Helsingin Sanomien keskiviikkona julkaiseman kannatusmittauksen mukaan SDP:tä äänestäisi 25,3 prosenttia, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt.

Eduskunnan nimikkonorppa sai jälkikasvua – Rouva Puhemies voi hyvin

Eduskunnan nimikkonorppa ja kuuttinsa Saimaan Haukivedellä.

Eduskunnan Love Saimaa -ryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Holopainen (vihr.) iloitsee eduskunnan nimikkonorpan Rouva Puhemiehen hyvistä kuulumisista.

Eduskunta sai oman nimikkonorpan joulukuussa 2022. Kyseessä on Saimaan Haukivedellä asuva norppanaaras.

– Eduskunnan nimikkonorppa Rouva Puhemies, monen muun saimaannorpan tapaan, turvautui viime talvena ihmisten tarjoamaan pesintäapuun. Se synnytti kuutin keinopesän viereiseen apukinokseen, mutta keinopesäkin oli aktiivisessa käytössä, Holopainen kertoo tiedotteessaan.

– Rouva itse käytti keinopesää lepäilyyn ennen synnytystä ja myös imetyksen välillä se makoili pitkiä aikoja keinopesässä kuutin viihtyessä kinoksessa. Kinosten hävittyä myös kuutti alkoi käyttää keinopesää, hän jatkaa.

VIIME TALVI oli lauha ja vähäluminen myös Itä-Suomessa, minkä seurauksena saimaannorpille oli erittäin vähän luonnonkinoksia tarjolla pesäpaikoiksi. Metsähallituksen johdolla, pääasiassa paikallisten vapaaehtoisten voimin, kasattiin 333 apukinosta eri puolille Saimaata norpille pesäpaikoiksi. Lisäksi Itä-Suomen yliopiston kehittämiä kokonaan kelluvia keinopesiä asennettiin 41.

Myös Eduskunnan Love Saimaa -ryhmän kolaama apukinos oli ahkerassa käytössä. Norppa tai useammat norpat olivat kovertanut siihen kaikkiaan kolme makuupesää, joiden suojissa talvella lepäillä.

Holopaisen lisäksi myös kansanedustaja Pauli Aalto-Setälä (kok) osallistui noppapesien kolaustalkoisiin tammikuussa Savonlinnan seudulla.

Näin eduskuntaryhmistä kommentoidaan Pelttarin rikosepäilyä

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppuraisen mukaan eduskunnan ylle ei voi syntyä minkäänlaista häilyvyyttä sen uskottavuuden, arvovallan ja integriteetin suhteen.

Hän kommentoi kokoomustaustaisen eduskunnan pääsihteerin Antti Pelttarin asemaa rikosepäilyjen tultua julki.

-  Eduskunta on instituutio, jonka yllä ei voi häilyä mitään sen uskottavuutta rapauttavaa tai arvovaltaa murentavaa tai millään tavoin eduskunnan integriteettiä heikentävää. Kansalaisten ja kansanedustajien pitää voida odottaa myös eduskunnan virkakunnalta erittäin korkeaa nuhteettomuutta, hän sanoi eduskunnassa perjantaina STT:lle.

Kysymykseen, että onko häilyvyyttä päässyt jo syntymään, hän vastasi, että ”etenkin, kun kyseessä on korkein eduskunnan virkahenkilö ja korkea päällikkötaso, niin kansanedustajien kuin kansalaisten pitää voida odottaa erittäin korkeaa rikkeettömyyttä”.

Tuppurainen ei halua arvioida sitä, olisiko Pelttarin itse syytä tässä vaiheessa siirtyä tutkinnan ajaksi sivuun.

Tuppurainen on eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhion vaimo.

STT kysyi eduskuntaryhmien puheenjohtajilta, mitä Pelttarin esitutkinta tarkoittaa heidän mielestään eduskunnan arvovallan kannalta ja voiko Pelttari jatkaa tehtävässä siihen asti, että kansliatoimikunta tekee päätöksensä siitä, pidätetäänkö hänet virantoimituksesta esitutkinnan ajaksi.

Muut STT:n tavoittamat eduskuntaryhmien puheenjohtajat olivat kommenteissaan niukkasanaisia. He halusivat odottaa, että kansliatoimikunta kuulee Pelttaria ja tekee ratkaisunsa sen jälkeen.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jukka Kopra sanoo luottavansa eduskunnan prosessiin. Hänen mielestään oikea menettely on, että kansliatoimikunta kuulee Pelttaria ja tekee päätöksen sitten.

-  Aina pitää kuitenkin kohteellekin tarjota mahdollisuus tulla kuultavaksi, Kopra sanoo STT:lle.

MYÖS keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen painottaa, että kaikkien asianosaisten oikeusturvasta on huolehdittava.

-  Kyseessä on juridinen asia, jossa on noudatettava tarkoin lakia.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman huomautti, että se, että epäillään jotakuta rikoksesta, ei ole vielä rikos.

PERUSSUOMALAISTEN eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä vastasi tekstiviestillä, ettei spekuloi asialla, vaan tiedotus on eduskunnassa puhemiehen vastuulla.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Pelttaria epäillään virkarikoksen lisäksi maanpetosrikoksesta. Epäilty rikos on turvallisuussalaisuuden paljastaminen.

STT kysyi asiasta myös pääministeri Petteri Orpolta (kok.), mutta hän ei kommentoinut, koska asia on eduskunnan käsissä, ei hallituksen.

Korjattu klo 15.29: Tuppuraista haastateltiin eduskunnassa perjantaina.

Pohjoismaisten ex-ministerien joukko vetoaa: Pysäyttäkää Israelin sotakone ja tunnustakaa Palestiina

Joukko entisiä pohjoismaisia ministereitä vetoaa Euroopan unioniin ja Euroopan maiden hallituksiin Israelin sotatoimien pysäyttämiseksi ja Palestiinan valtion tunnustamiseksi.

Perjantaina julkistetun vetoomuksen mukaan Israelilla oli täysi oikeus puolustautua Hamas-järjestön terroritekoja vastaan, mutta maan viimeaikaiset sotatoimet Gazassa siviilien näännyttämisineen ovat ylittäneet sotarikosten rajan. Vetoajat pitävät Israelin esittämiä väestönsiirtoaikeita etnisen puhdistamisen kaltaisina.

Vetoomuksessa vaaditaan sekä EU:ta että yksittäisiä Euroopan maita päättäväisiin toimiin Israelin painostamiseksi tulitaukoon muun muassa talouspakotteiden avulla. Samalla Palestiinan valtio olisi tunnustettava ja kaikkien osapuolten sotarikolliset saatettava tuomiolle.

VETOOMUKSESSA on erikoinen yksityiskohta.

Ellei Israelin ja palestiinalaisten keskelle saada toimivaa ja kaikille asukkailleen oikeudenmukaista kahden valtion järjestelmää, allekirjoittajien mielestä seuraava vaihtoehto on ryhtyä luomaan alueelle yhtenäistä, sekulaaria ja demokraattista valtiota jossa kaikki väestöryhmät voivat elää rauhassa keskenään.

Apartheid-tyylinen valtio ei ole kestävä ratkaisu, vetoomuksessa todetaan, yksilöimättä tarkoitetaanko tällä nykyistä Israelia vai palestiinalaisalueiden hallintoja.

Vetoomuksen allekirjoittajina on liuta pohjoismaiden entisiä ministereitä ja konkaripoliitikkoja eri puolueista.

Suomesta vetoomuksessa ovat mukana entinen puolustusministeri Elisabet Rehn (rkp), ulkomaankauppaministeri Pertti Salolainen (kok), oikeusministeri Per Stenbäck (rkp), kehitysyhteistyöministeri Heidi Hautala (vihr) sekä pitkäaikainen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd).

AVAINSANAT

SDP:n sote-valiokunnan kansanedustajat: ”Hallituksen kylmät arvovalinnat eivät lisää hyvinvointia”

Kansanedustajat vaativat hyvinvointialueille aikaa alijäämiensä kattamiseen. Kuvituskuva Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) Majakkasairaalasta.

Hallituksen arvovalinnat murentavat hyvinvointiyhteiskuntaa, sosiaali- ja terveysvaliokunnassa vaikuttavat SDP:n kansanedustajat kritisoivat.

Kansanedustajat kritisoivat hallituksen linjauksia eriävässä mielipiteessä, jonka he jättivät sote-valiokunnan lausuntoon Valtioneuvoston selonteosta julkisen talouden suunnitelmaksi vuosille 2026-2029.

– Hallituksen kylmät arvovalinnat eivät lisää hyvinvointia, vaan päinvastoin kasvattavat eriarvoisuutta, kun pienituloisilta leikataan ja hyvätuloisille jaetaan verohelpotuksia, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kim Berg sanoo tiedotteessa.

– Samaan aikaan julkisista sote-palveluista leikataan ja rahaa ohjataan yksityiseen terveysbisnekseen vaikuttavuudeltaan heikkona Kela-korvauksena. Tämä ei ole kestävää talouden eikä kansanterveyden kannalta, hän sanoo.

Kansanedustajat kiinnittävät eriävässä mielipiteessä erityistä huomiota hallituksen päätökseen jatkaa yksityisen terveydenhuollon Kela-korvausten laajentamista, nyt myös kokeiluna yli 65-vuotiaille.

Kansanedustajat muistuttavat, että asiantuntijakuulemisissa tätä linjaa on pidetty epätarkoituksenmukaisena, tehottomana ja oikeudenmukaisuutta heikentävänä. Kela-korvausmalli ei tuota kustannusvaikuttavia palveluita ja voi jopa heikentää julkisia lääkäripalveluita entisestään.

– On käsittämätöntä, että hallitus leikkaa hyvinvointialueiden rahoitusta ja samaan aikaan kanavoi niukkoja julkisia resursseja kokeiluihin, joiden terveyshyödyt ovat kyseenalaisia. Nämä varat tulee kohdentaa julkisen terveydenhuollon vahvistamiseen, jotta kansalaiset pääsevät oikea-aikaisesti hoitoon, kansanedustaja Aki Lindén sanoo tiedotteessa.

HYVINVOINTIALUEILLE pitää SDP:n kansanedustajien mukaan antaa lisäaikaa alijäämien kattamiseen. He huomauttavat, että nykyinen aikataulu pakottaa alueet lyhytnäköisiin säästöihin, jotka vaarantavat peruspalvelut, henkilöstön saatavuuden ja koko sote-alan houkuttelevuuden.

Kansanedustajat nostavat esiin, että allitus on esittänyt jopa yli 150 miljoonan euron leikkauksia, jotka kohdistuvat erityisesti sosiaalipalveluihin. Kohtuuton säästöpaine uhkaa kansanedustajien mukaan ajaa hyvinvointialueilla palvelut alas ja henkilöstön ahtaalle.

– Hyvinvointialueet tarvitsevat työrauhan ja realistisen rahoituskehikon, jotta voidaan rakentaa toimiva ja kestävä palvelujärjestelmä. Nopeutetut säästöt johtavat kaaokseen ja henkilöstön uupumiseen heikentäen koko alan veto- ja pitovoimaa pysyvästi. Palveluita ei rakenneta pitkäjänteisesti, jos hyvinvointialueita kiristetään jatkuvasti leikkauksilla, kansanedustaja Ville Merinen sanoo tiedotteessa.

Kansanedustajat muistuttavat myös hallituksen järjestöihin kohdistamista leikkauksista – viimeksi puoliväliriihessä päätettiin uudesta 10 miljoonan euron leikkauksesta järjestöjen avustuksiin. Sote-järjestöjen rahoitus vähenee 140 miljoonalla eurolla. Kansanedustajat muistuttavat, että järjestöt tukevat erityisesti heikoimmassa asemassa olevia ja täydentävät julkista palvelujärjestelmää.

– Hallitus iskee samaan aikaan sekä julkisiin palveluihin että niitä täydentäviin kolmannen sektorin järjestöihin. Tämä on ennenkuulumatonta. Sote-järjestöjen työn arvoa ei voi mitata vain euroissa – ne auttavat, tukevat ja ennaltaehkäisevät, hallitus ei jätä kansalaisille paikkaa, johon tukeutua, kansanedustaja Ilmari Nurminen sanoo tiedotteessa.

VOIMAKASTA kritiikkiä sote-valiokunnan sd-edustajat antavat myös siitä, että allitus kattaa budjettiaan käytännössä miljardin euron siirrolla Valtion eläkerahastosta, vaikka tämä johtaa pitkällä aikavälillä kymmenien miljoonien tappioihin veronmaksajille. Tämä niin kutsuttu ”siltarahoitus” pienentää julkista sijoitusvarallisuutta ja kasvattaa pitkän aikavälin kustannuksia.

– Valtion eläkevarojen käyttö tilapäisenä paikkauksena on vastuutonta talouspolitiikkaa. Markkinoilta saataisiin edullisempaa lainaa, mutta hallitus valitsee näyttävän numerokikkailun veronmaksajien kustannuksella. Tämä on puhdasta julkisen velan peittelyä, Lindén sanoo.