Valokuvanäyttely Mauno Koivistosta Turkuun

Kuva: Kari Hulkko
Mauno Koivisto.

Turussa on nähtävänä elokuussa presidentti Mauno Koivistosta kertova valokuvanäyttely. Näyttely on esillä ulkotiloissa Turun Vanhalla Suurtorilla.

Koiviston syntymästä on kulunut tänä vuonna 100 vuotta ja turkulaislähtöistä presidenttiä juhlitaan Turussa monin tavoin.

Asiasta tiedottaa Turun kaupunki.

Mauno Koiviston elämää esittelevä valokuvanäyttely on avoinna Vanhalla Suurtorilla 9.-31. elokuuta. Se koostuu suurehkoista tauluista, jotka on teetetty Koiviston elämästä kertovista valokuvista useilta eri vuosikymmeniltä. Suurin osa niistä saadaan Kansan Sivistysrahastolta, joka teetätti taulut Koiviston kuolinvuonna 2017.

– On mahdollista, että saamme näyttelyyn myös muutaman ennennäkemättömän valokuvan, kertoo näyttelyn koonnista vastannut Turkuseuran projektityöntekijä Aleksi Kauppinen tiedotteessa.

Näyttelyn toteuttavat yhteistyössä Turun kaupunki ja Turkuseura. Kaikille avoin ja maksuton ulkoilmanäyttely on osa presidentti Mauno Koiviston (1923-2017) juhlavuoden ohjelmaa. Näyttelyyn järjestetään myös opastettuja kierroksia.

– Mauno Koiviston juhlavuosi kunnioittaa presidenttiä monin tavoin. Valokuvanäyttely on kesällä näkyvin ja hyvin lähelle kaupunkilaisia ja matkailijoita tuleva tapa kertoa presidentin elämästä ja elämäntyöstä, sanoo Mauno Koiviston juhlatoimikunnan puheenjohtaja Mika Maaskola.

Juhlavuosi huipentuu syksyn aikana lukuisiin tapahtumiin, joista suurin on Mauno Koiviston syntymän satavuotisjuhlapäivä 24. marraskuuta. Myös valokuvanäyttely saa jatkoa myöhemmin syksyllä, kun Turun pääkirjaston seiniin heijastetaan kuvia Mauno Koivistosta.

Finnair: Työtaistelutoimien vaikutus huhti-kesäkuun liiketulokseen oli noin 29 miljoonaa euroa – Matkustajamäärä ja liikevaihto kasvussa

Finnairin johdon mukaan työtaistelutoimien aiheuttama epävarmuus näkyi myös lentojen kysynnässä ja asiakastyytyväisyydessä

Lentoyhtiö Finnairin huhti-kesäkuun vertailukelpoinen liiketulos oli 10,3 miljoonaa euroa. Yhtiön mukaan työtaistelutoimien vaikutus tulokseen oli jaksolla noin 29 miljoonaa euroa.

Lentäjien ja maapalveluhenkilökunnan työtaistelujen vaikutus näkyy myös ensimmäisen ja kolmannen neljänneksen luvuissa.

Ensimmäisellä vuosipuoliskolla työtaistelut painoivat liikevaihtoa noin 72 miljoonaa euroa ja vertailukelpoista liiketulosta noin 51 miljoonaa euroa.

Heinäkuun puolelle osuneiden kolmen työtaistelupäivän ennakoidaan heikentävän kolmannen neljänneksen liikevaihtoa noin 25 miljoonaa euroa ja vertailukelpoista liiketulosta noin 20 miljoonaa euroa.

FINNAIR pystyi työtaisteluista huolimatta operoimaan 94 prosenttia lennoistaan suunnitellusti. Matkustajamäärä nousi 3,1 prosentilla 3,1 miljoonaan ja liikevaihto nousi 2,8 prosenttia 788 miljoonaan euroon.

Toimitusjohtaja Turkka Kuusisto summasi, että Finnair joutui työtaistelujen takia perumaan yli 1  300 lentoa. Kustannuksia syntyi muun muassa asiakkaiden uudelleenreitityksistä ja huolenpidosta sekä viivästymiskorvauksista.

-  Työtaistelutoimien aiheuttama epävarmuus näkyi myös lentojemme kysynnässä ja asiakastyytyväisyydessä, Kuusisto myönsi.

YHTIÖ pitää kuluvan vuoden ohjeistuksensa ennallaan ja ennakoi, että kansainvälinen lentoliikenne jatkaa kasvuaan.

Liikevaihdon ennakoidaan olevan 3,3-3,4 miljardia euroa ja vertailukelpoisen liiketuloksen 100-200 miljoonaa euroa.

Työtaistelujen ja Pohjois-Amerikan liikenteen ennakoitua heikomman kysynnän vuoksi Finnair ennakoi tuloksen jäävän lähemmäksi vaihteluvälin alareunaa.

-  Pohjois-Amerikan-liikenteemme kasvoi selvästi, mutta kasvuvauhti oli aiemmin suunniteltua maltillisempaa, ja keskimääräiset lentolippuhinnat alueella laskivat, Kuusisto totesi.

Kannattavuutta rasittavat myös EU:ssa käyttöön otetun uusiutuvan lentopolttoaineen jakeluvelvoitteen aiheuttamat lisäkustannukset sekä kasvavat navigointi- ja laskeutumishinnat.

Yle: Oliver Stubb sai UPI:sta poikkeusohjeet hakuunsa

Oliver Stubbin valinnasta UPI:n harjoittelijaksi on tehty useita kanteluita.

Presidentti Alexander Stubbin poika Oliver Stubb sai erilaisen ohjeistuksen kuin muut Ulkopoliittisen instituutin harjoittelupaikan hakijat, ilmenee Ylen hankkimista viesteistä.

Upin henkilöstövastaava kehotti Oliver Stubbia jättämään hakemuksen, vaikka tuki harjoitteluun ei ollut vielä selvillä.

Myös moni muu paikasta kiinnostunut lähestyi henkilöstövastaavaa kysymyksillä harjoittelun rahoituksesta. Toiselle tukikuvioista kysyneelle henkilöstövastaava oli vastannut, että hakemusta ei oteta huomioon, jos tietoa harjoitteluun maksettavasta tuesta ei ole, Yle kertoo.

Hakuilmoituksessa ohjeistettiin mainitsemaan, miten harjoittelu oli tarkoitus rahoittaa.

MUUT viime vuosina Upin harjoittelijaksi valituista olivat opinnoissaan selvästi pidemmällä kuin Oliver Stubb. Vuodesta 2020 alkaen heitä on tänä vuonna harjoittelunsa aloittaneiden Stubbin ja toisen harjoittelijan lisäksi valittu eri tehtäviin yhteensä 11.

Stubbin lisäksi viime vuosina harjoitteluun on instituutin toimittamien tietojen perusteella valittu vain yksi toinen kandivaiheen opiskelija, Yle kertoo.

Hän oli kuitenkin ansioluetteloon kirjatun opintopistemäärän perusteella opinnoissaan jo merkittävästi pidemmällä kuin hakuhetkellä ensimmäistä vuottaan Britannian Exeterin yliopistossa opiskellut Stubb.

Oliver Stubbin valinta instituutin korkeakouluharjoittelijaksi on herättänyt suurta julkista huomiota. Valinnasta on kanneltu niin eduskunnan oikeusasiamiehelle kuin oikeuskanslerillekin.

Juttua täydennetty Ylen lisätiedoilla klo 10.10.

Synnytyssairaaloiden määrä lähes puolittunut Suomessa – Osastot ruuhkautuvat ajoittain

THL:n mukaan matkasynnytysten ja suunnittelemattomien kotisynnytysten määrä alkaa kasvaa, jos sairaalaan on yli 35 kilometrin tai puolen tunnin matka.

Suomen synnytyssairaaloiden määrä on vähentynyt jyrkästi. Siinä missä uusia suomalaisia syntyi vuosituhannen vaihteessa yhteensä 41 sairaalassa ja terveyskeskuksessa, määrä on nyt huvennut 21:een. Viimeksi kuultiin kosolti soraääniä, kun joukosta putosivat Lohjan ja Kemin sairaalat.

Osassa sairaaloista synnytysosastot ruuhkautuvat nykyisin ajoittain.

-  Sitä, milloin synnytys alkaa käynnistyä, ei voi ennakoida kovin hyvin. Siksi tulee joillekin päiville ruuhkahuippuja. Kyllä ruuhkapäivät ovat varmaankin lisääntyneet meillä Lohjan seudun synnyttäjien tultua tänne, myöntää ylihoitaja Teija Kättö Husin Naistenklinikalta Helsingistä.

Hus-yhtymä järjestää erikoissairaanhoidon Uudenmaan alueella.

Helsingin Sanomat uutisoi tällä viikolla, että äiti synnytti hiljattain Husin Espoon Jorvin sairaalan parkkihalliin, kun pääsy synnytysosastolle lykkäytyi.

-  Yksittäistä Jorvin tapausta en lähde tässä kommentoimaan. Yleisellä tasolla voin sanoa, että tätä varten meillä on puhelinpalvelu, jonka kautta synnyttäjä voi keskustella kätilön kanssa siitä, miten se synnytys on edistymässä, Kättö lisää.

Sairaalaverkon harventuminen ei ole aivan riskitöntä.

-  Jos kotoa on yli 35 kilometriä tai yli puolen tunnin matka synnytyssairaalaan, matkasynnytysten ja suunnittelemattomien kotisynnytysten määrä alkaa kasvaa, sanoo tutkimusprofessori Mika Gissler Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

VAIKKA synnyttäjän matka lähimpään sairaalaan on voinut kasvaa, Suomi on edelleen erittäin turvallinen maa, kun katsotaan vauvakuolleisuutta.

-  Suomi lukeutuu pienimmän lapsikuolleisuuden maihin yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa. Nyt joukkoon on noussut myös Viro, jonka luvut alkavat olla yhtä hyvät kuin Suomella, Gissler kertoo.

Suomessa kuolee noin neljä vauvaa kustakin tuhannesta syntyneestä lapsesta. Suurimmat kuolinsyyt ovat runsaasti ennenaikainen syntymä ja epämuodostumat eli jokin synnynnäinen vika tai vamma.

MAAILMAAN tulevien turvallisuutta on osaltaan lisännyt Suomessa se, että niin äidit kuin isät ovat entistä paremmin perehtyneet siihen, miten synnytykseen on syytä varautua ja mitä sen aikana tapahtuu.

-  Tietoisuus näistä asioista on kehittynyt varsin hyvin. Paitsi äidit, myös isäksi tulevat ovat nykyisin hyvin kartalla ja hankkivat tietoa esimerkiksi netin kautta. Silti yleensä jää jotain kysyttävääkin, varsinkin jos tulossa on ensimmäinen lapsi, arvioi apulaisylilääkäri Heli Backman Pohjois-Savon hyvinvointialueelta.

Onko silti joitain synnyttämiseen liittyviä asioita, joista suomalaisilla voi olla nykyäänkin vääriä käsityksiä?

-  Ehkä synnytyksen kesto ja keston arvaamattomuus voivat yllättää. Se saattaa viedä yli vuorokauden. Lyhyimmillään synnytys kestää alle 2-3 tuntia, jolloin puhutaan syöksysynnytyksestä.

SUOMI on ainakin puoliksi kiinni kesälomien aikaan. Synnytyssairaaloissa ei kuitenkaan tingitä työtiimin koosta.

-  Ei synnytysosastolle tule henkilökunnan kapeikkoja kesäaikaan. Synnytykset hoituvat kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä, ei siinä voi olla vajetta henkilöstössä. Synnytyspuolelle myös siirtyy kesällä resursseja muilta osastoilta. Voi siis sanoa, että synnytysosastoja priorisoidaan (asetetaan etusijalle), Backman vakuuttaa.

Hyvä valmius kesällä onkin tarpeen: nykyisin Suomessa syntyy eniten lapsia heinä- ja elokuussa.

-  Enää ei sen sijaan ole havaittavissa lasten syntymissä piikkiä ylöspäin maaliskuussa. Lapsia siis ehditään pistää alulle yhtä lailla muulloinkin kuin juhannuksena, täydentää osastonhoitaja Marjo Lyyra Husin Naistenklinikalta.

PALJONKO Suomessa on ollut viime vuosina keskimäärin matkasynnytyksiä? Entä paljonko meillä on tahattomia kotisynnytyksiä ja tarkoituksella kotona synnytettyjä vauvoja?

-  Suunniteltuja kotisynnytyksiä oli viime vuonna noin 150. Lisäksi oli yhteensä parisataa muuta sairaalan ulkopuolella tapahtunutta synnytystä. Näistä noin puolet oli matkasynnytyksiä ja puolet suunnittelemattomia kotisynnytyksiä, joissa ei ole edes ehditty lähteä kotoa matkalle sairaalaan, THL:n tutkimusprofessori Gissler ynnää.

Suunniteltujen kotisynnytysten määrä on kasvanut, vaikka se pieni edelleen onkin.

-  Niitä oli 1990-luvulla noin kymmenen vuodessa. Sen jälkeen on tullut saataville kotisynnytyksiä hoitavia kätilöitä.

Vertailukohdaksi voi ottaa sen, että Suomessa syntyy nykyisin vuosittain yhteensä noin 45  000 lasta.

Koska lähin sairaala voi olla synnyttäjälle melko kaukana, joillakin paikkakunnilla on otettu käyttöön potilashotelli. Sinne vauvaa odottava voi tulla hyvissä ajoin lähelle sairaalaa odottamaan synnytyksen käynnistymistä.

Esimerkiksi Oulussa pitkät etäisyydet näkyvät siinä, että kaupunkiin on toivottu potilashotellia, kertoo osastonhoitaja Marja Nevalainen Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelta (Pohde). Muun muassa Helsingissä on potilashotelli, joskin pääkaupungissa sitä käyttävät pääosin muut sairaalan asiakkaat kuin synnyttäjät.

Moni haluaisi jättää rintaperillisensä kokonaan perinnöttä – Usein suositaan nuorimpia, viimeisimmän liiton lapsia

Rintaperillisiä ovat omat lapset ja heidän jälkeläisensä.

Moni haluaisi jättää rintaperillisensä kokonaan ilman perintöä. Tyypillisin syy tähän on etääntyminen: esimerkiksi vanhemman ja lapsen välit ovat saattaneet olla viileät tai poikki jopa vuosikymmeniä.

Suomen laki ei kuitenkaan tunnista tällaisia tilanteita, kertoo Turun yliopiston oikeustieteen dosentti Eva Gottberg.

-  Testamenttia tehdessä saatetaan sanoa, että kun ei ole 30 vuoteen edes joulukorttia tullut, onko hänellekin pakko jotain jättää. Myös päihde- ja mielenterveysongelmaisia rintaperillisiä usein harmitellaan, että onko pakko, kun hän kuitenkin pistää rahat heti menemään.

Rintaperillisiä ovat omat lapset ja heidän jälkeläisensä.

Suomessa saa tehdä rintaperillisen täysin perinnöttömäksi ainoastaan kahdesta syystä: rintaperillisen on pitänyt tahallisella rikoksella syvästi loukata perittävää tai hänen läheisiään, ja rikoksesta on pitänyt tulla tuomio. Vaihtoehtoisesti rintaperillisen on pitänyt jatkuvasti elää kunniatonta tai epäsiveellistä elämää.

-  Laki on vuodelta 1965, ja varsinkin jälkimmäistä kohtaa on aina haukuttu epämääräisyydestä.

Gottbergin mukaan jatkuvan kunniattoman tai epäsiveellisen elämän kriteerit voisi täyttää esimerkiksi pitkäkestoinen taparikollisuus, kuten toistuva huumeidenmyynti tai pienet varkaudet.

RINTAPERILLISEN perinnöttömäksi tekeminen jää kuitenkin usein nimenomaan yrityksen tasolle. Gottberg kertoo, että tällaiset testamentit ovat monesti itse tehtyjä, jolloin perusteet eivät ole lain näkökulmasta riittävän vahvat.

-  Siellä voi olla sellaisia (perusteluja), että ”jätän kokonaan perinnöttömäksi siitä syystä, että hän on syvästi loukannut minua, piste”.

Jos lain mukaiset perusteet eivät täyty, rintaperillinen saa vähintään lakiosansa, joka on puolet siitä, mitä hän olisi saanut ilman testamenttia lakimääräisen perimisjärjestyksen mukaan.

Gottberg muistuttaa, että lakiosaakaan ei saa automaattisesti, eli rintaperillisellä on testamentin tiedoksiannosta alkaen puoli vuotta aikaa vaatia lakiosansa.

PELKÄN lakiosan antaminen on Gottbergin mukaan melko yleistä.

-  Maallikot usein ajattelevat lakiosan tarkoittavan oikeudenmukaista jakoa, jossa kaikki saavat yhtä paljon. Oikeasti lakiosa takaa vain sen, että jokainen rintaperillinen saa edes jotakin. Jos sinulla on kaksi lasta ja annat toiselle yhden neljäsosan ja toiselle kolme neljäsosaa, se on siinä. Näin pitkälle on ihan laillista loukata, eikä sitä tarvitse edes perustella.

Tällainen ”laillinen suosiminen” on yleistynyt viime aikoina perhesuhteiden moninaistumisen myötä, arvioi Asianajotoimisto Juridicuksen asianajaja Otto Ääri. Hänen kokemuksensa perusteella testamenteilla monesti suositaan nimenomaan nuorimpia, viimeisimmän avioliiton lapsia.

KAIKKI testamentintekijät eivät välttämättä kuitenkaan tule ajatelleeksi sitä, että jos kaikki rintaperilliset ovat yhtä mieltä, he voivat halutessaan jakaa perinnön ihan niin kuin itse haluavat.

Edes legaattimääräyksiä, joissa perittävä on antanut tiettyjä esineitä tietyille rintaperillisille, ei tarvitse noudattaa.

Toisaalta jos yksikin perillinen on eri mieltä, perintö pitää jakaa testamentin mukaisesti.

Gottberg huomauttaa, että ulkopuoliset edunsaajat saavat aina osuutensa, ennen kuin testamentti on rintaperillisille ”vapaata riistaa”.

-  Jos testamentissa on sanottu, että Hilda-tädin hoitokoti tulee maksaa hänen kuolemaansa asti, se toki tulee toteuttaa. Myös perittävän velat maksetaan aina ensin pois.

JOS rintaperillisiä ei ole ja koko perinnön voi vapaasti jättää kenelle tahansa, on yleistä, että sukulaiset jätetään kokonaan pois testamentista, kertoo Otto Ääri.

-  Tämä on kokemukseni mukaan yleisin testamentin tekemisen syy. Jos ei esimerkiksi ole sisaruksia, eivät omat sedät tai tädit välttämättä niin läheisiä ole. Yleisimmin perintö jätetään avopuolisolle, joka ei ilman testamenttia saisi mitään.

Ilman rintaperillisiä perimysjärjestys on seuraavanlainen: ensin omat vanhemmat, sitten sisarukset ja sisarusten jälkeläiset ja lopulta tädit, sedät ja enot.

Rintaperillisten puuttuessa on tavallista, että vähintään osa perinnöstä jätetään jollekin omaa sydäntä lähellä olleelle taholle, kuten Syöpäsäätiölle, Suomen Punaiselle Ristille tai Lastenklinikoiden Kummit ry:lle.

ON melko yleistä, että ilman perintöä jääneet sukulaiset pyrkivät riitauttamaan testamentin, kertoo Ääri kokemuksensa perusteella.

Tyypillisimmin vedotaan siihen, että perittävä oli testamenttia tehdessään niin vanha tai sairas, ettei ymmärtänyt mitä teki. Tällaisen todistaminen perittävän kuoleman jälkeen on erittäin haasteellista, Ääri sanoo.

-  ”Ei se Liisa enää mitään muistanut” -tyyppiset lausunnot eivät lähtökohtaisesti riitä, ja yleensä tarvitaan esimerkiksi lääkärintodistuksia, joita voi olla hyvin vaikea saada jälkikäteen. Oikeudessa omat kulut voivat olla helposti 20  000-30  000 euroa, ja kun häviää, maksaa vastapuolen kuluja saman verran.

Ääri kertoo, että toinen, harvinaisempi esimerkki on sellainen, jossa lapseton vanhus jättää omaisuutensa yllättäen jollekin suvun ulkopuoliselle henkilölle, joka on esimerkiksi hoitanut häntä tai vieraillut hänen luonaan viimeisinä elinvuosina.

Testamentin moitekanteessa pitäisi saada todistettua, että perittävä tuli painostetuksi, pakotetuksi tai ei ymmärtänyt tekemäänsä.

-  Tämäkin on todella haastavaa. Perittävä on voinut ajatella, että sukulaiset vähät välittivät, mutta tämä ihminen kävi luonani joka viikko, joten jätän hänelle kaiken. Ei tällaista tarvitse perustella.

Ääri arvioi, että testamentin tekeminen on yleistynyt ja entistä nuoremmissa ikäpolvissa.

Jos perillisiä ei ole eikä testamenttia ole tehty, perintö menee valtiolle.

Puolustusalan yrityksen sisäänkäynti töhrittiin Vantaalla – Asialla sama ryhmä kuin aiemmin

Palestine Action Suomi ryhmän aktivistit käyttivät punaista maalia ja rikkoivat Nammon Suomen konttorin toimistorakennuksen ikkunalasit Vantaalla 14. heinäkuuta.

Puolustusalan yritys Nammon Vantaan konttorin sisäänkäynti töhrittiin ja toimistorakennuksen lasiovi rikottiin maanantaina aamulla. Tekijäksi on ilmoittautunut Palestine Action Suomi -ryhmä.

Samanniminen ryhmä ilmoittautui tekijäksi, kun puolustusministeriön sisäänkäynti töhrittiin kesäkuun alkupuolella.

Ryhmän julkaisemassa tiedotteessa kerrotaan, että ryhmä pitää Nammoa osallisena palestiinalaisten kansanmurhaan.