Ukrainaan puuhataan rauhaa, mutta lähempänä se ei silti ole – ”Uhkaamme jäädä oman hypetyksemme panttivangeiksi”

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Ryhor Nizhnikau muotoilee, että kaikista kokouksista ja keskusteluista uhkaa tulla este tärkeiden päätösten tekemiselle.

Diplomaattinen pallottelu Ukrainan mahdollisesta aselevosta ja sitä seuraavista, tai edeltävistä, rauhanneuvotteluista käy parhaillaan kovilla kierroksilla. Ukrainan ja Euroopan sekä toisaalta Venäjän näkökannat eivät ole kuitenkaan lähentyneet tosiaan, ja Yhdysvaltain linjaa joudutaan jatkuvasti arvailemaan.

Tilannekuvan muodostamista haittaavat sekä perusteettomat odotukset että suoranaiset väärinkäsitykset. Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Ryhor Nizhnikaun mukaan erityisesti länsijohtajien puheissa esiintyy ratkaisujen mahdollisuuksista liiallista hehkutusta, joka ei perustu todellisuuteen.

-  Emme ole yhtään aiempaa lähempänä ratkaisua. Uhkaamme jäädä oman hypetyksemme panttivangeiksi, mikä on vaarallista, koska näistä kaikista tärkeistä (Ukrainaa koskevista) kokouksista ja keskusteluista uhkaa tulla este tärkeiden päätösten tekemiselle, Nizhnikau muotoilee.

Todellisuudessa rauhanpyrkimyksissä ollaan korkeintaan takaisin tilanteessa, jossa oltiin Donald Trumpin aloittaessa presidenttinä. Tai sitten on otettu jopa takapakkia.

-  Emme ole lähempänä rauhaa. Venäjä etenee, ja Ukraina on todennäköisesti huonommassa asemassa kuin koskaan tämän sodan aikana, Nizhnikau tiivistää.

NIZHNIKAUN mukaan Euroopassa pitäisi jo tajuta, ettei mitään aselepoa ole tulossa, päinvastoin:

-  Putin valmistautuu jo suureen kesähyökkäykseen niin sanotusti vapauttaakseen alueita Itä-Ukrainassa ja vallatakseen Ukrainan asevoimien tärkeitä asemia, Nizhnikau sanoo.

Tämän viikon odotusten osalta taas on Nizhnikaun mukaan täysin mahdoton ajatus, että Venäjän presidentti Vladimir Putin suostuisi missään oloissa tapaamaan Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kasvokkain.

Tällainen tapaaminen olisi mahdoton jo siksi, ettei Venäjä pidä Zelenskyiä Ukrainan laillisena johtajana.

-  Ainoa, jonka Putin voisi ehkä suostua tällä hetkellä tapaamaan, on Yhdysvaltain presidentti Trump, Nizhnikau arvioi.

Sikäli Zelenskyiltä oli sekä fiksu että turvallinen peliliike, kun hän vastasi Vladimir Putinin ehdotukseen suorista neuvotteluista kertoen odottavansa tätä henkilökohtaisesti Turkissa torstaina. Nizhnikau ennustaa, että Zelenskyi saattaa alleviivata asiaa vielä lisää matkustamalla Turkkiin, vaikka Ukrainan ja Venäjän tapaaminen toteutunee selvästi alemmalla tasolla – eikä välttämättä edes kasvokkain.

NIZHNIKAUN mukaan Ukraina suostunee venäläisten tapaamiseen, vaikka sen ehtona ollutta 30 päivän aselepoa ei ole saatu aikaiseksi. Tällä pyritään jälleen kerran osoittamaan Yhdysvalloille, että rauhan syntyminen ei ole suinkaan Ukrainasta kiinni.

-  Tämänhän me kaikki, paitsi Donald Trump, jo tiesimmekin, Nizhnikau lisää.

Mutta suuri kysymys onkin, riittääkö mikään todistelu Trumpille. Kun Venäjä ei jälleen kerran suostunut aselepoon, Trump tyytyi sunnuntaina vain toteamaan asiaintilan ja siirtyi sitten patistelemaan Ukrainaa ”välittömästi” neuvottelupöytään Venäjän kanssa.

Toistaiseksi Eurooppa ja Ukraina ovat yrittäneet pitää Yhdysvallat hinnalla millä hyvänsä mukana rauhanprosessissa, josta Trump ilmeisesti haluaisi jo päästä eroon.

-  Trumpin kannalta paras lopputulos olisi se, että rauhanprosessin epäonnistuminen voitaisiin laittaa Ukrainan ja Euroopan syyksi, Nizhnikau sanoo.

Hänen mukaansa Putinin lisäksi myös Trump pelaa nyt aikaa, koska ei tahdo tehdä kovia ja kielteisiä päätöksiä Venäjän suhteen. Näin siksi, että Trumpilla on vielä haaveita mahdollisuuksista tehdä hyviä diilejä Venäjän kanssa.

Tämän vuoksi Nizhnikau arvioi, että Yhdysvallat tuskin päättää rangaista Venäjää uusilla kovilla pakotteilla, vaikka niistä on jo Yhdysvalloissa valmiita lakiehdotuksia olemassa.

Niilo Simojoki / STT

Syyrian paine hellittää: Yhdysvallatkin poistaa talouspakotteensa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti tiistaina poistavansa Syyriaan kohdistetut pakotteet, jotka ovat olleet voimassa vuosikymmeniä. Trump kertoi asiasta vierailullaan Saudi-Arabiassa.

Trumpin mukaan pakotteet poistetaan, jotta maa saa ”mahdollisuuden suuruuteen”. Trump väläytti pakotteiden poistamista jo maanantaina.

-  Pakotteet olivat julmia ja lamauttavia, Trump sanoi tiistaina.

-  Mutta nyt on Syyrian aika loistaa, hän lisäsi.

EU, Britannia ja Kanada olivat jo lieventäneet pakotteita sen jälkeen, kun Syyriaa itsevaltaisesti johtaneen Bashar al-Assadin hallinto syrjäytettiin joulukuussa.

Trump aikoo ainakin tervehtiä Syyrian väliaikaista johtajaa Ahmed al-Sharaata Saudi-Arabiassa keskiviikkona, kertoi Valkoisen talon virkamies nimettömänä uutistoimisto AFP:lle.

Edellinen Syyrian johtajan tavannut Yhdysvaltain presidentti oli Bill Clinton, joka yritti vielä vuonna 2000 tuloksetta taivutella Bashar al-Assadin isää Hafez al-Assadia tekemään rauhan Israelin kanssa.

Trumpin mukaan Yhdysvaltain ulkoministeri Marco Rubio käy tällä viikolla Turkissa laajempia keskusteluja Syyrian ulkoministerin Asaad al-Shaibanin kanssa.

Al-Shaibani kertoi tiistaina olevansa tyytyväinen pakotteiden poistamiseen. Al-Shaibani sanoi Syyrian valtiolliselle Sana-uutistoimistolle, että kyseessä on ratkaiseva käännekohta Syyrian kansalle.

SYYRIALLE ASETETTIIN yhdysvaltalaispakotteita jo 2000-luvun alussa. Kun maata itsevaltaisesti johtaneen presidentti al-Assadin hallinto pyrki nujertamaan väkivaltaisesti hallituksen vastaiset protestit vuonna 2011, pakotteita laajennettiin.

EU, Britannia ja Kanada lievensivät pakotteita sen jälkeen, kun al-Assadin hallinto syrjäytettiin joulukuussa. Yhdysvallat piti kuitenkin kiinni pakotteiden säilyttämisestä.

AVAINSANAT

Kallas: Putin ei uskalla tavata Zelenskyia

EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Kaja Kallas uskoo, ettei Venäjän presidentti Vladimir Putin uskalla tavata Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyia tällä viikolla Turkissa.

Kallaksen mukaan on hyvä, että Zelenskyi on valmis neuvottelemaan Putinin kanssa henkilökohtaisesti Istanbulissa.

Venäjä on ehdottanut aselevon sijaan suoria neuvotteluja Ukrainan kanssa, ja Turkki tarjoutui isännöimään niitä ylihuomenna. Venäjä ei ole toistaiseksi ilmoittanut, suostuuko Putin neuvotteluihin.

AVAINSANAT

Zelenskyi suostuu tapaamaan venäläisistä vain Putinin – Venäjä vaitonainen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi suostuu tapaamaan venäläisistä vain presidentti Vladimir Putinin. Asiasta kertoo Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak Kyiv Independent -lehden mukaan.

Venäjä ehdotti aiemmin aselevon sijaan suoria neuvotteluja Ukrainan kanssa, ja Turkki tarjoutui isännöimään niitä torstaina. Zelenskyi ilmoitti pian tämän jälkeen olevansa valmis tapaamaan Putinin henkilökohtaisesti Istanbulissa.

Venäjän ei kuitenkaan halua kommentoida tarkemmin Putinin ja Zelenskyin mahdollista tapaamista Turkissa.

Kremlin edustajan Dmitri Peskovin mukaan Venäjä jatkaa valmistautumista tapaamiseen, eikä muuta kommentoitavaa ole.

Ukrainan presidentinkanslian mukaan Putinin kieltäytyminen neuvotteluista olisi lopullinen osoitus siitä, ettei Venäjä halua lopettaa sotaa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehotti maanantaina Ukrainaa tarttumaan välittömästi Venäjän ehdotukseen suorista neuvotteluista. Myöhemmin hän vihjasi harkitsevansa itsekin matkustamista Turkkiin.

Trumpin lausunto viittaisi siihen, että myös hän oletti tapaamisen toteutuvan presidenttien tasolla.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Ryhor Nizhnikau arvioi STT:lle maanantaina, että Ukrainan ja Venäjän mahdollinen tapaaminen toteutuu alemmalla tasolla. Nizhnikaun mukaan Zelenskyi saattaa kuitenkin matkustaa Istanbuliin alleviivatakseen sitä, että hän on valmis suoriin neuvotteluihin, mutta Putin ei ole.

AVAINSANAT

Xiltä miljardilupaus Latinalaiseen Amerikkaan

Xi Jinping puhui Latinalaisen Amerikan maiden johtajille Pekingissä 13. toukokuuta.

Kiina lupasi Latinalaisen Amerikan ja Karibian maille miljardiluottoja Kiinan ja Latinalaisen Amerikan sekä Karibian maiden (CELAC) ministerikokouksen avauspäivänä Pekingissä tiistaina.

Presidentti Xi Jinpingin mukaan tarjolla on luottoja noin 9,2 miljardin dollarin arvosta.

Luottojen tarkoituksena on samalla edistää kiinalaisyritysten hankkeita alueella. Kiinan ja Latinalaisen Amerikan maiden kaupan arvo on jatkuvasti kasvanut 2000-luvulla. Viime vuonna se oli jo yli 500 miljardia dollaria.

XI kommentoi kokouksen avaussanoissaan epäsuorasti myös Yhdysvaltojen kanssa käynnissä olevaa kauppasotaa.

– Tulli- tai kauppasodissa ei ole voittajia. Uhittelu ja hegemonia johtavat vain eristäytymiseen, presidentti sanoi.

Ministerikokouksessa mukana olevien johtajien joukossa on muun muassa Brasilian presidentti Luiz Inacio Lula da Silva, joka saapui Kiinaan jo lauantaina viisipäiväiselle valtiovierailulle.

Siviili-ilmailujärjestö ratkaisi: Vuoden 2014 matkustajakoneturma oli Venäjän tekosia

MH17-lennon konehylyn jäänteitä itä-Ukrainassa heinäkuussa 2014.

YK:n kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön ICAO:n mukaan Venäjä on vastuussa vuonna 2014 tapahtuneesta Malaysia Airlinesin matkustajakoneen alasampumisesta. Korvausvelvollisuudesta ei vielä tullut ratkaisua.

Kanadan Montrealissa päämajaansa pitävän ICAO:n neuvosto äänesti asiasta maanantaina.

Neuvosto totesi, että Venäjää vastaan osoitetut syytökset olivat lain ja faktojen valossa perusteltuja.

Syytösten mukaan Venäjä rikkoi MH17-lennon pudottamisella kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen kolmatta artiklaa, jossa vaaditaan valtioita ”pidättäytymään aseiden käyttämisestä lentäviä siviilikoneita kohtaan”.

Neuvoston käsiteltäväksi asian olivat tuoneet Australia ja Hollanti. Valtaosa turmassa kuolleista 298 ihmisestä oli hollantilaisia.

KYSEESSÄ oli ensimmäinen kerta, kun ICAO:n riidanratkaisumekanismia hyödynnettiin päätöksessä jäsenmaiden välisessä kiistassa.

Hollannin ja Australian hallinnot kiittelivät ICAO:n päätöstä. Australian ulkoministeri Penny Wong toivoi lausunnossaan järjestön määräävän, minkälaisia korvauksia Venäjän on annettava.

-  Vaadimme Venäjää viimein ottamaan vastuun tästä kamalasta väkivallanteosta ja korvaamaan kauhean tekonsa niin kuin kansainvälinen oikeus edellyttää, Wong sanoi.

Hollannin hallinnon lausunnossa toivottiin, että ICAO määräisi Venäjän neuvottelemaan Hollannin ja Australian kanssa korvauksista. Hollanti toivoi ICAO:n olevan myös mukana neuvotteluprosessissa, jotta ne toteutuisivat tietyssä aikataulussa ja tuottaisivat todellisia tuloksia.

KONE AMMUTTIIN alas Venäjän asevoimien tuomalla BUK-ilmatorjuntaohjuksella Itä-Ukrainassa heinäkuussa 2014. Alueella taistelleet Venäjä-mieliset joukot sekä Venäjän presidentti Vladimir Putin syyttivät pitkään koneen pudottamisesta Ukrainaa.

Yhdysvaltain tuolloinen presidentti Barack Obama sanoi, että ohjus laukaistiin Venäjä-mielisten kapinallisten hallitsemalta alueelta eivätkä kapinalliset olisi pystyneet ampumaan konetta alas ilman Venäjän tukea.

Venäjä on toistuvasti kieltänyt olevansa vastuussa koneen putoamisesta.

-  Vaikka Venäjä käytti paljon rahaa ja vaivaa valheisiin rikostensa peittämiseksi, totuus ja oikeus voittaa, Ukrainan ulkoministeri Andri Sybiha sanoi X-viestipalvelussa ICAO:n päätöksestä.