Tutkija: Eikö kukaan huomaa, miten paljon hallitus alkaa nyt jarruttaa työperäistäkin maahanmuuttoa?

Tutkija Pasi Saukkonen ihmettelee, miksi myös ulkomaisen työvoiman saantiin vaikuttavat sääntökiristykset ovat menossa niin helposti läpi.

Hallitus kiristää maahanmuuttosäännöksiä – ja tutkijan mielestä juhlapuheista huolimatta osa muutoksista alkaa väistämättä vaikeuttaa myös Suomen tarvitsemaa työperäistä maahanmuuttoa.

Suomen hallituksen suhtautuminen maahanmuuttoon, myös työperäiseen, näyttää kokonaisuudessaan varsin kielteiseltä. Näin on lukuun ottamatta “muutamia korulauseita työperäisen maahanmuuton tärkeydestä”, sanoo maahanmuuttoon erikoistunut politiikan tutkija Pasi Saukkonen Suomen Tietotoimiston haastattelussa.

STT pyysi Saukkosta arvioimaan hallituksen toimia ja hallitusohjelmaa työperäisen maahanmuuton houkuttelevuuden kannalta. Hän on tutkinut pitkään maahanmuuttoa ja työskentelee tällä hetkellä erikoistutkijana Helsingin kaupunginkanslian kaupunkitietoyksikössä.

Työperäisestä maahanmuutosta on jo pitkään puhuttu ratkaisuna harmaantuvan Suomen huoltosuhteen korjaamiseen. Valtiovarainministeriön osastojohtaja Mikko Spolanderkin kertoi taannoin Iltalehdelle, että on vaikea nähdä muuta keinoa Suomen heikon julkisen talouden pelastamiseksi kuin kasvava maahanmuutto.

HALLITUSPUOLUEITA asia kuitenkin jakaa. Perussuomalaisten puoluejohdosta on viestitty, ettei työperäinen maahanmuutto ratkaise Suomen ongelmia. Puolue on suhtautunut erityisen nihkeästi EU:n ulkopuolelta tulevaan, matalapalkka-aloille suuntautuvaan maahanmuuttoon.

Kokoomuksesta on taas annettu ymmärtää, että hallitus ei ole erityisesti kiristämässä työperäistä maahanmuuttoa Suomeen.

Saukkonen sanoo ihmettelevänsä, miten helposti osa muutoksista on menossa läpi.

Hallitus on kuitenkin toteuttamassa useita maahanmuuttopolitiikkaan liittyviä uudistuksia, joista osa vaikuttaa suoraan tai epäsuorasti Suomeen työn perässä muuttaviin.

-  Aihekokonaisuus on hyvin pitkä ja yksityiskohtainen. Yksityiskohdista valtaosa tähtää maahanmuuton rajoittamiseen ja vähentää muuttajien oikeuksia, tutkija Saukkonen sanoo.

Saukkonen sanoo ihmettelevänsä, miten helposti osa muutoksista on menossa läpi.

-  Ensinnä suhteessa siihen, miten voimakkaasti tämä poikkeaa pidemmän aikavälin linjasta Suomessa. Ja myös suhteessa siihen, millaisilla näkemyksillä ennen kaikkea kokoomus ja myös RKP tulivat vaaleihin.

Hän toivoo, että maahanmuutosta käytäisiin nykyistä täsmällisempää ja perusteellisempaa keskustelua.

-  Keskustelu on vähäistä ja ennen kaikkea perussuomalaisten vahvasti dominoimaa. Tuottaahan se sellaista käsitystä yhteiskuntaan, että maahanmuutto on itse asiassa huono asia.

Heti perään Saukkonen sanoo kuitenkin vierastavansa ajatusta, jossa maahanmuutto nähdään ainoastaan hyvänä asiana. Maahanmuuttoon sisältyy myös haasteita, joista on puhuttava.

-  Mutta siihen pitäisi suhtautua niin, että se on sellainen todellisuus, jossa Suomi elää jo nyt ja jonka kanssa pitäisi oppia jatkossakin elämään ihan rauhallisesti. Tässä välittyy nyt ihan väärää viestiä sekä Suomen sisällä että ulospäin.

HALLITUS valmistelee muun muassa työperäisen oleskeluluvan tulorajan nostoa ja kansalaisuuden ja pysyvän oleskeluluvan saannin kiristyksiä.

Työluvalla olevan on poistuttava maasta kolme kuukautta työsuhteen päättymisen jälkeen, jos uutta työtä ei löydy. Erityisasiantuntijoille on kaavailtu lakiin kuuden kuukauden poikkeusta.

Saukkonen sanoo, että minkään yksittäisen muutoksen vaikutuksia Suomen houkuttelevuuteen tai maahanmuuttomääriin on vaikea arvioida.

-  Niitä on helppo liioitellakin. Mutta on selvää, että ei tämä Suomen houkuttelevuutta ja kiinnostavuutta millään muotoa lisää. Tällaiset elementit toisensa perään vähentävät sitä.

Saukkonen toivoo, ettei osa hallituksen muutoksista menisi läpi. Niihin kuuluvat esimerkiksi kansalaisuuden ja oleskeluluvan saannin kiristäminen ja kolmen kuukauden sääntö.

-  Jos haluamme, että ulkomaalaiset alkavat ajatella Suomea potentiaalisena maana asua ja työskennellä, niin on tavattoman haitallista pitää heitä sellaisessa epävarmuuden limbotilassa. Ne ihmiset, joista Suomi kilpailee, voivat lähteä myös muualle. Ja silloin tällaisilla asioilla on merkitystä.

Hänestä on myös syytä pohtia, millaisen signaalin suomalainen keskustelukulttuuri tällä hetkellä lähettää jo maassa oleville. Tuleeko heistä osa yhteiskuntaa vai ei?

-  Näissä mennään tutkimuksen tuottaman tiedon kannalta väärään suuntaan. Tämä ei tietenkään tarkoita, että oleskelulupa tai kansalaisuus pitäisi saada ilman mitään ehtoja. Mutta en myöskään näe, että olisi jotain erityistä syytä kiristää niiden saantia.

TYÖ- ja ELINKEINOMINISTERIÖ ei ole maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläisen mukaan laatinut kokonaisarviota siitä, miten muutokset vaikuttavat Suomeen suuntautuvaan työperäiseen maahanmuuttoon.

Asiaan vaikuttavat niin monet tekijät, että tarkkoja laskelmia on haastava tehdä.

-  Yhdet asiat voivat lisätä vetovoimaa, toiset heikentää. Esimerkiksi kolmen kuukauden säännöllä voi elinkeinoelämän mukaan olla vaikutuksia Suomen kiinnostavuuteen. Sitten toisaalta teemme kansainvälisen rekrytoinnin sujuvoittamiseksi toimenpiteitä, ja myös esimerkiksi erityisasiantuntijan oleskeluluvan saantia on nopeutettu todella paljon.

Myös pankkipalveluiden saantia on helpotettu ja englanninkielisiä kouluja lisätty.

Osa muutoksista käynnistettiin jo edellisellä hallituskaudella.

MUUTOKSIA tulee myös Suomen kansalaisuuden saamiseen. Kansalaisuuslain muuttamista käsitellään kolmessa osassa, joista ensimmäinen eli kansalaisuuteen vaadittavan asumisajan nostaminen on pian menossa eduskuntaan.

Siinä kansalaisuuteen vaadittava asumisaika nostetaan viidestä vuodesta kahdeksaan vuoteen, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta.

Asumisajan nostaminen sai lain lausuntokierroksella kritiikkiä yritysmaailman edustajilta.

Teknologiateollisuus sanoi olevansa erittäin huolissaan Suomen maakuvasta ja kyvystä houkutella osaajia.

Teknologiateollisuus sanoi olevansa erittäin huolissaan Suomen maakuvasta ja kyvystä houkutella osaajia, jos laki toteutuu. Suomen start up -yhteisön mukaan asumisajan nosto heikentää osaajien houkuttelua.

Keskuskauppamari muistutti, että Suomi käy jatkuvaa kilpailua osaajista. Esimerkiksi Saksassa kansalaisuuteen vaadittavaa asumisaikaa on päädytty lyhentämään.

-  Kansalaisuuden saaminen on myös keskeinen keino juurruttaa uusia tulijoita Suomeen ja rakentaa luottamusta siihen, että elämää ja työuraa kannattaa pitkäjänteisesti rakentaa täällä, kamari neuvoo.

Myös työ- ja elinkeinoministeriö kertoi lausunnossaan jakavansa huolen, että asumisaikaan tehtävät muutokset saattavat osaltaan vähentää tai hidastaa koulutetun työvoiman pysyvämpää asettumista Suomeen.

SAUKKOSEN mielestä mukaan koko maahanmuuttokeskustelun taso on Suomessa sekä politiikassa että mediassa hyvin vinoutunut. Monia peruskäsityksiä keskustelussa olisi syytä korjata ja asemoida Suomi realistiseen kontekstiin.

-  Ihan lähtökohtaisesti, eihän meille ole tullut mitään suuria määriä maahanmuuttoa ja sekin joka on tullut, on keskittynyt erittäin suuresti vain yhdelle kaupunkiseudulle.

Hän myös sanoo, että kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteiskunnan moninaistuminen tulisi hyväksyä lähtökohtana keskustelulle.

-  Tässä olemme valitettavasti yhä aivan alkutekijöissä.

Jos Suomeen suuntautuvaa työperäistä maahanmuuttoa halutaan edistää, sen tavoitteet tulisi Saukkosen mielestä määritellä selkeästi. Mitä tarvetta sillä halutaan täyttää, ja keitä osaajia Suomeen tarkalleen ottaen halutaan? Miten heitä tulisi houkutella?

-  Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla toimii erittäin kansainvälisiä peliyrityksiä. Niiden on välttämätöntä saada tänne lisää työvoimaa, jotta yrityksien tuottavuutta voidaan parantaa ja saada Suomeen verotuloja. Mutta samaan aikaan meillä on sote-sektorilla huutava pula työntekijöistä. Se ei ehkä ole samalla tavalla taloudellista tuottavuutta lisäävä ala, mutta hyvinvointivaltion kulmakivi, Saukkonen sanoo.

TOINEN vinoutunut käsitys keskustelussa on, että maailmalla olisi jonkinlainen pooli, josta Suomi voisi “vain ottaa ja valita” maahanmuuttajansa.

-  Ne ihmiset, joista ajatellaan raadollisesti sanottuna olevan “suurin mahdollisin hyöty”, valitsevat Suomen, jos valitsevat. Siksi meidän pitäisi tehdä töitä, että pärjäämme kilpailussa.

Lisäksi eri maahanmuuttajaryhmistä ei pitäisi puhua samassa sumpussa: turvapaikanhakijoiden kohdalla tulisi puhua turvapaikanhakijoista, työperäisten maahanmuuton kohdalla työperäisistä maahanmuuttajista. Eri ihmisillä on eri valmiudet pärjätä suomalaisilla, tiukasti säännellyillä työmarkkinoilla, joissa osaamistaso on korkea.

-  Jos ajattelemme asiaa työllisyyden tai hyvinvointivaltion ylläpitämisen kannalta, niin sillä on väliä, keitä tänne tulee. Vaikutuserot saattavat olla suuria.

Saukkonen huomauttaa nyt puhuvansa asiasta työperäisen maahanmuuton ja kansantalouden näkökulmasta.

-  En itse välttämättä ajattele asioita näin raadollisesti hyötynäkökulmasta. Pitäisi muistaa, että tänne tulevat ihmiset eivät ole robotteja vaan ihmisiä joilla on omat tarpeensa ja ominaisuutensa. He muuttavat yhteiskuntaa. Se on tärkeä huomioida, eikä asioita pidä tarkastella vain talouskasvun kautta tai numeroina.

Tilastokeskus kertoi joulukuussa, että maahanmuuttajien työllisyys on Suomessa yli EU-keskitason. VATT:n Datahuoneen raportti totesi, että viime vuosina maahanmuuttaneiden osallistuminen työmarkkinoille maassaolon ensimmäisinä vuosina on ollut huomattavan korkealla tasolla moniin aiempina 2000-luvun vuosina maahan muuttaneisiin verrattuna. Kaikki maahanmuuttajat eivät tosin ole kokoaikaisissa työsuhteissa, vaan osa tekee esimerkiksi alustatyötä.

Saukkonen pitää selvänä, että jos työmarkkinat kehittyvät niin kuin on oletettavaa, tarvetta ulkomaalaisille osaajille on.

-  Mutta tässäkin tapauksessa toivoisin täsmällisempää keskustelua, että missä ne tarpeet ovat ja millaisella maahanmuuttopolitiikalla niitä voidaan edistää.

Teksti: Sanna Raita-aho / STT

Ruotsin hovioikeus: Swedbankin ex-toimitusjohtajalle vankeustuomio

Birgitte Bonnesen saapumassa oikeuteen Tukholmassa 4. lokakuuta 2022.

Hovioikeus Ruotsissa on langettanut suurpankki Swedbankin entiselle toimitusjohtajalle vuoden ja kolmen kuukauden vankeustuomion. Birgitte Bonnesenia syytettiin törkeästä petoksesta, markkinoiden manipuloinnista ja sisäpiiritiedon paljastamisesta.

Käräjäoikeus vapautti Bonnesenin syytteistä viime vuonna, mutta hovioikeus päätyi tiukemmalle linjalle. Bonnesenin asianajaja ilmoitti, että tuomiosta ilman muuta valitetaan.

Hovioikeus katsoi, että Bonnesen oli antanut tiedotusvälineille harhaanjohtavia tietoja pankin toiminnasta Virossa ja pyrkinyt peittelemään siellä tapahtunutta epäiltyä rahanpesua. Epäilty rahanpesu paljastettiin vuonna 2019 Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n Uppdrag Granskning -ohjelmassa.

Jupakan tultua julki Bonnesen sai pankista potkut.

AVAINSANAT

Google ja Apple hävisivät EU:lle oikeustaistelunsa

Teknologiajätit Google ja Apple ovat hävinneet suuret oikeustaistelunsa Euroopan unionia vastaan. Euroopan unionin tuomioistuin antoi ratkaisunsa tapauksiin tiistaina.

Tappiot merkitsevät miljardiluokan rahallisia menetyksiä yhtiöille. Googlen tulee maksaa 2,4 miljardin euron sakko, ja Applen tulee maksaa 13 miljardia euroa veroja takautuvasti Irlannille.

Googlen tapauksessa on kyse sakosta, jonka yhtiö sai EU-komissiolta vuonna 2017 sen oman ostospalvelun suosimisesta hakutuloksissa.

Google ja sen emoyhtiö Alphabet valittivat asiasta, mutta Euroopan unionin tuomioistuin hylkäsi valituksen. Sakko on yksi lukuisista, joita Googlelle on määrätty EU:n kilpailusääntöjen rikkomisesta.

APPLEN tapauksessa tuomioistuin vahvisti Euroopan komission päätöksen vuodelta 2016. Sen mukaan Irlanti antoi Applen vältellä veroja miljardien eurojen arvosta. Nyt maan on perittävä nämä verot Applelta jälkikäteen.

EU-komission laskelmien mukaan Irlanti antoi Applen maksaa voitoistaan Euroopassa yhden prosentin veroa vuonna 2003 ja myöhemmin jopa 0,005 prosentin veroa vuoteen 2014 mennessä. Apple on kiistänyt, että kyse olisi ollut erityisestä sopimuksesta yhtiön ja Irlannin välillä.

Apple ehti olla jo tapauksessa aiemmin voitolla, kun vuonna 2020 alempi oikeusaste kumosi sakkojen maksamisen.

Google ja Apple sanoivat olevansa pettyneitä päätöksiin. Irlanti sanoi kunnioittavansa tuomioistuimen päätöstä.

EU-komissio juhli tiistaina voittoaan tapauksissa. Euroopan digitaalisesta valmiudesta vastaava komissaari Margrethe Vestager kuvaili tiistain tapahtumia “suureksi voitoksi eurooppalaisille”.

-Tämä on voitto komissiolle. Tämä on myös voitto tasapuolisille sisämarkkinoille ja oikeudenmukaiselle verotukselle, Vestager sanoi toimittajille Brysselissä.

Komissio on aiemmin hävinnyt verotukseen liittyviä oikeustaisteluita esimerkiksi yhdysvaltalaisyhtiöille Amazonille ja Starbucksille.

AVAINSANAT

Rakentamisen jyrkän alamäen jälkeen näkyy jo merkkejä käänteestä

Suomen rakentamisen alamäki on ollut syvempi kuin muissa euromaissa, mutta alalla aletaan nyt nähdä merkkejä käänteestä.

Rakentamis- ja kiinteistöalan etujärjestö Rakli arvioi suhdannekatsauksessaan tiistaina, että rakentamisen määrä kääntyy ensi vuonna noin kuuden prosentin kasvuun. Tänä vuonna alalle ennakoidaan kuitenkin edelleen noin 5-6 prosentin supistumista.

Rakentamisen toipuminen saa tukea laskevasta korkotasosta, inflaation hidastumisesta ja taloustilanteen kohentumisesta.

Tulevina vuosina ei kuitenkaan ole odotettavissa suurta rakennusalan nousukautta, Rakli toteaa. Aikaisempaa korkeampi korkotaso ja Suomen talouden ennustettu 1-2 prosentin kasvuvauhti merkitsevät sitä, että rakentamisen määrä asettuu nollakorkoaikaa alhaisemmalle tasolle.

Medialiitto kantelee taas EU:lle Ylen tekstisisällöistä – pitää myös hallintoneuvostoa puolueellisena

Ylen uutisvirrassa on yhä runsaasti sanomalehtimäistä tekstisisältöä.

Kaupallisia mediayhtiöitä ja graafista teollisuutta edustava Medialiitto sanoo Yleisradion julkaisevan yhä liikaa tekstipainotteista sisältöä, joka syö etenkin sanomalehtien markkinoita.

Liitto kertoi tiistaina kannelleensa Euroopan komissiolle asiasta. Liitto haluaa komission ratkaisevan, tukeeko Suomi valtion varoilla yleisradiotoimintaan kuulumatonta, laajaa ja liiaksi kaupallisten sanomalehtien kaltaista kuluttajamaksutonta tekstiuutistarjontaa.

Perinteisesti eurooppalaisten yleisradioyhtiöiden pitäisi keskittyä ääni- ja kuvapohjaiseen tuotantoon.

Samalla liitto haluaa komission puuttuvan Ylen hallintoneuvoston asemaan. Liiton mielestä neuvosto on käytännössä osa Ylen johtoa, eikä se ole EU:n edellyttämällä tavalla tarpeeksi riippumaton tai puolueeton elin valvomaan yleisradioyhtiön toimintaa.

UUSI KANTELU on jatkoa liiton jo vuonna 2017 tekemälle vastaavalle EU-kantelulle. Komission tutkinnan seurauksena hallitus muutti vapaaehtoisesti Yle-lakia syksyksi 2022. Yle määrättiin lisäämään tekstimuotoisiin sisältöihinsä aitoja äänen ja liikkuvan kuvan elementtejä.

Medialiiton mielestä näin ei ole kuitenkaan riittävästi tapahtunut, vaan Yle kiertää määräyksiä julkaisemalla yhä verkkosivuillaan runsaasti tekstijuttuja jotka eroavat vain hyvin vähän verkkolehtien sisällöistä. Yle on itse kertonut julkaisevansa keskimäärin 215 tekstipohjaista verkkojuttua päivässä.

Tämä valtion rahoituksella tehtävä maksuton sisällöntuotanto vääristää Medialiiton mielestä journalistista kilpailutilannetta ja vaarantaa varsinkin maakuntien sanomalehtien kaupallisia näkymiä.

Yleisradion hallintoneuvoston mielestä Medialiiton arvio sisältörajoitusten kiertämisestä ja yleisradiotoiminnan rajat ylittävästä uutiskilpailun vääristämisestä ei pidä paikkaansa. Hallintoneuvosto on vastannut Medialiiton esittämään kritiikkiin viimeksi keväällä 2024.

Demokraattia julkaiseva Kustannus Oy Demokraatti on Medialiiton jäsen, ja liitto hoitaa lehtiyhtiön edunvalvontaa.

Teollisuustuotanto piristyi heinäkuussa vuoden takaisesta

Teollisuustuotanto kasvoi heinäkuussa 6,4 prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Tilastokeskus. Kesäkuuhun verrattuna kausitasoitettu tuotanto kasvoi 1,9 prosenttia.

Kasvu oli selvästi suurempaa kuin aiemmin tänä vuonna. Alkuvuoden aikana tuotanto väheni useina kuukausina verrattuna vuoden takaiseen.

Tuotanto kasvoi lähes kaikilla tilastossa mukana olevilla toimialoilla. Kesäkuuhun verrattuna kasvua oli eniten kemianteollisuudessa.

Tuotanto väheni kahdella toimialalla, elintarviketeollisuudessa 1,5 prosenttia sekä kaivostoiminnan ja louhinnan toimialalla 8 prosenttia verrattuna kesäkuuhun.

TEOLLISUUDEN uusien tilausten arvo kasvoi heinäkuussa 4,1 prosenttia vuoden takaisesta. Kuitenkin kun tarkastellaan tammi-heinäkuuta, uudet tilaukset vähenivät 6,2 prosenttia.

Uudet tilaukset kasvoivat heinäkuussa paperiteollisuudessa ja kemianteollisuudessa, mutta vähenivät metalliteollisuudessa. Tilastokeskus muistuttaa tiedotteessaan, että voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä.

Päivitetty klo 8.42.