-
Kotimaa
- 27.05.2025
- 10:05
- (Päivitetty: 27.05. 16:33)
Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut entisen europarlamentaarikon Teuvo Hakkaraisen törkeästä veropetoksesta kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Asiassa luettiin syyte tiistaina aamulla, ja käräjäoikeuden tuomio julistettiin puolenpäivän aikaan.
Syytteessä oli kyse Euroopan parlamentista saatujen tulojen verotuksesta verovuosina 2020 ja 2021. Hakkarainen toimi perussuomalaisten europarlamentaarikkona vuosina 2019-2024.
Hakkarainen sai europarlamentilta ansiotuloja verovuodelta 2020 noin 108 000 euroa ja verovuodelta 2021 noin 109 000 euroa. Syyttäjän mukaan Hakkarainen oli veron välttämistarkoituksessa laiminlyönyt velvollisuutensa korjata ja palauttaa näiltä vuosilta esitäytetyt veroilmoitukset korjattuna edellä mainituilla tuloilla.
Tämän seurauksena Hakkaraisen vuoden 2020 verotuksessa verot oli määrätty noin 19 000 euroa liian alhaisiksi ja hän oli yrittänyt aiheuttaa vuoden 2021 verotuksessa verot noin 20 000 euroa liian alhaisiksi, syytteessä sanotaan.
Syyttäjän mukaan Hakkarainen, 65, kiisti esitutkinnassa teon tahallisuuden. Hakkarainen on aiemmin sanonut maksaneensa verot jälkikäteen, mutta selvittäneensä tulonsa verottajalle puutteellisesti.
HAKKARAINEN ei toimittanut käräjäoikeudelle kirjallista ennakkovastausta.
Esitutkintapöytäkirjan mukaan Hakkarainen sanoi poliisin kuulustelussa, ettei hän koe syyllistyneensä rikokseen. Hakkarainen kertoi olleensa asiassa huolimaton ja sanoi, ettei hänellä ollut tarkkaa tietoa, miten toimia.
- Olen tottunut tekemään asian niin, että mikäli en ilmoita tuloja Verohallinnolle, niin he määräävät veronkorotuksen. Olen toiminut näin, koska olen luullut, että asian voi hoitaa myös näin, että Verohallinto määrää veronkorotuksen, Hakkarainen sanoi kuulustelussa.
Hakkaraiselta kysyttiin, miksi hän ei ilmoittanut Verohallinnolle europarlamentilta saamiaan tuloja verovuodelta 2020. Hakkarainen vastasi, että europarlamentti meni kiinni koronan takia, minkä seurauksena hän lähti Hondurasiin.
- Hondurasiin tuli kaksi hurrikaania, ja rajat laitettiin kiinni koronan takia, ja lentokenttä suljettiin hurrikaanien takia. En päässyt maasta pois.
Hakkarainen sanoi, että veroilmoituksen tekeminen vain jäi häneltä tekemättä.
- Olisin voinut tehdä sen ilmoituksen, mutta en osaa sanoa, miksi se jäi tekemättä. Minulla oli silloin paljon töitä ja odotin pääsyä Suomeen.
VEROVUODEN 2021 osalta Hakkarainen selitti kuulustelussa europarlamentilta saatujen tulojen ilmoittamisen laiminlyöntiä sanomalla, että ”se vain jäi tekemättä”.
Hakkarainen sanoi, että ennen politiikkaan tuloa hän toimi yrittäjänä, jolloin veroilmoitukset tehtiin hänen mukaansa hyvin tarkasti.
- Poliitikkona tuloni olivat julkisia, jonka vuoksi ajattelin, että Verohallinto saa tulotietoni automaattisesti, Hakkarainen sanoi.
- En ole yrittänyt kiertää tai jättää veroja maksamatta. En koe, että olisin syyllistynyt mihinkään rikokseen.
Lisäksi syyttäjän haastehakemuksessa kerrotaan, että Hakkarainen oli jättänyt myös verovuonna 2019 ilmoittamatta europarlamentin hänelle maksaman palkan määrän. Sen veronalaisuus on syyttäjän mukaan selvinnyt Hakkaraiselle viimeistään selvityspyynnön ja kuulemiskirjeen myötä. Syyte ei koskenut verovuotta 2019, jonka osalta Hakkaraiselle on määrätty veronkorotus.
Määrätyt verot on saatu kokonaan jälkikäteen perittyä, syytteessä sanotaan.
Hakkarainen erotettiin perussuomalaisista viime vuoden toukokuussa. Hän oli huhtikuun kuntavaaleissa ehdolla perussuomalaisten listalla sitoutumattomana ehdokkaana ja nousi jälleen Viitasaaren kaupunginvaltuustoon.
Hakkarainen piti puolueesta erottamisensa pohjimmaisena syynä pelitilannetta puolueen sisällä. Hän arveli, että puolueessa olisi haluttu tehdä tilaa mieleisemmille ehdokkaille hänen kustannuksellaan.
TAKAVUOSINA Hakkarainen on tuomittu rikoksista, mutta hän sai tuomioiden jälkeen aina jatkaa puolueessa. Vuonna 2019 Helsingin hovioikeus tuomitsi hänet joulukuussa 2017 eduskunnassa tapahtuneesta pahoinpitelystä ja seksuaalisesta ahdistelusta. Uhrina oli kokoomuksen kansanedustaja. Hovi tuomitsi Hakkaraiselle 80 päiväsakkoa, josta maksettavaa tuli runsaat 5 000 euroa.
Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi aiemmin Hakkaraisen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kyse oli muslimeja halventavasta kirjoittelusta vuonna 2016. Molemmat tuomiot ovat lainvoimaisia.
Teksti: STT / Iiro-Matti Nieminen, Jecaterina Mantsinen
Juttu päivitetty kauttaaltaan ti 27.5. klo 13.27.
Korjattu klo 16.33: Tekstin alussa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti syytteistä, vaikka oikeudessa käsiteltävänä oli vain yksi syyte.