MENY

Trump mobiliserar – men andra än han önskar

President Donald Trump tar emot gäster från Norge. I bakgrunden finansminister Jens Stoltenberg och statsminister Jonas Gahr Støre.

Trump har visat sig bli en allt viktigare, mobiliserande valfaktor i många länders val. Först Kanada där ”hans önskekandidat” förlorade stort mot Liberalernas Carney. Och nu senast i Australien. Inte heller där gick det vägen för Trump. Också här hämtade Labor in ett stort underläge i opinionen och vann klart 3 maj.

 

 

86 mandat för Labor mot bara 40 för borgerligt konservativa Australiens liberala parti är en rejäl snytning för Trump. Inte minst hans huvudlösa tullkrigande mobiliserar motkrafter. Föga förvånande. Och för ”aussies” väljare blev resultatet att den sittande Labor-ledaren Anthony Albanese gjorde ett starkt förtroendeval i en orolig omvärld. Med en klar, utökad väljarvinst den 3 maj. Och precis som i Kanada nyligen så tappade även här den konservativa ledaren t.o.m. sitt eget mandat i parlamentet i Canberra.

Så Trump mobiliserar men inte alls dem han själv önskar ska få makten. Föga förvånande.

Australiens premiärminister Anthony Albanese med Storbritanniens premiärminister Keir Starmer i Samoas huvudstad Apia i oktober 2024. (Foto: Simon Dawson/No 10 Downing Street/Wikimedia Commons)

Och undrar om det inte är lite så också i vårt nordiska grannland Norge där man går till val i höst.

Som opinionsläget nu ser ut i Norge så är utsikterna goda för en ny rödgrön regering igen efter valet. Arbeiderpartiet, Ap, har gått upp kraftigt med en Jens Stoltenberg-effekt. Natos f.d. generalsekreterare är nu finansminister i Norge. Så här är läget nu så att Ap ligger på 30,4% (högst sedan 2017!) medan Høyre rasat ner till låga 17,4%. Fremskrittspartiet som tar Høyreväljare är nu störst på den borgerliga sidan med 20%.

Håller det här i sig är utsikterna goda för en ny, omvald Ap- och Støre-ledd regering efter höstens stortingsval.

Robert Björkenwall, frilansjournalist, utredare

Red. anm. om stavningen Labor i Australien: Australiens arbetarparti (Labor) grundades 1901 som ett federalt parti, men de äldsta avdelningarna har anor till 1891. Stavningen vacklade mellan Labor och Labour fram till 1912, då man stannade för Labor utan u, precis som man stavar i USA men som är en ovanligare stavning i Australien. Man läste en hel del texter av amerikanska teoretiker, inte minst Henry George, och en av partiets centrala profiler på den tiden, King O’Malley, hade sin bakgrund i USA.

Ut med det gamla och släpp in en hållbar vår

Våren närmar sig detta år med korta stormsteg. Att vårstäda är därför på mångas agenda just nu. Men vart tar alla saker onödiga vägen? Och varför har man dem till att börja med?

 

Read More

ÄMNESORD

Den multipolära världsordningens födslovåndor

Folke Sundman inleder seminariet på FSD:s kongress 2024 i Ekenäs.

Den dag jag började skissa innehållet för denna text präglades världsnyheterna av två tragiska händelser: Rysslands brutala bombanfall mot staden Sumy i Ukraina och Israels brutala bombanfall mot det sista fungerande sjukhuset i Gaza. Den här sortens nyheter har utgjort en deprimerande vardagsmat i nyhetsflödet under en längre tid.

 

Read More

Lärdomar av valresultatet i Finland för Sverige

SDP:s partiordförande Antti Lindtman talar efter valsegern den 13 april 2025. I bakgrunden den socialdemokratiska röstmagneten i kommunalvalet i Helsingfors Eveliina Heinäluoma.

Sett från rikssvensk horisont blev resultatet av kommunal- och välfärdsområdesvalet i Finland en i grunden mycket stark missnöjemarkering mot Petteri Orpos borgerliga regering. Och snytingen är särskilt stor för högerpopulistiska Sannfinländarna och partiledare Riikka Purra, finansminister i regeringen Orpo och som nu fick nästan halverat väljarstöd.

 

Read More

Ledare: SDP:s historiska seger och Sannfinländarnas brakförlust sänder en signal till regeringen

Stämningen var på topp när SDP med Antti Lindtman i spetsen firade den stora valsegern på valvakan i Helsingfors.

SDP segrade stort i både kommunal- och välfärdsområdesvalet som hölls för första gången samtidigt i Finland. Det resultatet tyder på ett starkt missnöje med regeringens politik och nedskärningarna som inte har lämnat så mycket handlingsutrymme för beslutsfattarna på lägre nivåer. Missnöjet drabbade dock inte alla regeringspartier på samma sätt utan det var framför allt Sannfinländarna som gick en bitter förlust till mötes.

 

Read More

Regeringen ska verkställa riksdagens beslut, men högern väljer istället en farlig väg

Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP).

Orpos regering skadar demokratin om den inte vidtar åtgärder för att förbjuda omvändelseterapi. Att strunta i riksdagens vilja är ett hån mot parlamentarismen och strider mot hela idén med medborgarinitiativ.

 

Read More