Terveystalo: Tämän takia emme tee rikosilmoitusta ylilaskuttajista

Terveystalossa on paljastunut Yleisradion tietojen mukaan ylilaskutusta. Yhtiö kertoo Suomen Tietotoimistolle, ettei lääkärien ajankäyttöä voi yksilöidä niin tarkasti, että poikkeamista voisi tehdä rikosilmoituksia.

Terveystalossa tulee vuosittain muutamia epäilyjä vastaanottokäynneistä, joista on laskutettu toteutunutta aikaa enemmän. Yleisradion MOT-toimitus uutisoi tänään, että epäillyissä tapauksissa on ollut kyse työterveysasiakkaista.

Terveystalon terveydenhuollon palvelujen johtavan ylilääkärin Jukka Pitkäsen mukaan epäilyjä on selvityksessä vuosittain yhdestä viiteen, joista noin puolet osoittautuu paikkansa pitäviksi. Epäilyjä on viimeisen neljän vuoden ajalta.

-  Meillä on kuitenkin lähemmäs viisi tuhatta ammatinharjoittajaa, Pitkänen sanoo STT:lle.

-  Tämä (ylilaskuttaminen) on todella harvinaista, ja kyse on yksittäistapauksista. Totta kai jokainen on liikaa, hän lisää.

Joissain vakavammissa tapauksissa Terveystalo on päättänyt yhteistyösuhteen ammatinharjoittajaan.

-  Terveystalolla on nollatoleranssi ylilaskutukseen, ja epäilyn varmistuessa yhteistyösuhde ammatinharjoittajaan päätetään aina.

Pitkäsen mukaan tapauksissa, joissa virheellisesti laskutettu tapahtuma pystytään yksilöimään, asiasta ilmoitetaan asiakkaille ja hyvitetään täysimääräisesti laskut.

TERVEYSTALO on päättänyt yhteistyösuhteita eli kansankielellä antanut lääkäreille potkuja, mutta se ei ole silti tehnyt poliisille rikosilmoitusta epäilyistä.

Syynä on Pitkäsen mukaan muun muassa se, että tapahtumia on vaikea yksilöidä. Laskutusprofiilin poikkeamat pystytään havaitsemaan, mutta on erittäin vaikea osoittaa, mihin tapahtumaan, asiakkaaseen tai potilaaseen on todellisuudessa käytetty vähemmän aikaa kuin on laskutettu.

-  Tämä perustuu molemminpuoliseen luottamukseen, hän painottaa.

Pitkäsen mukaan yksittäisen tapauksen kohdalla ei pystytä varmuudella sanomaan, kuinka monta minuuttia lääkäri on vastaanotolla käyttänyt.

Meitä sitovat myös terveysalaa koskevat tiukat tietosuojasäännökset, hän sanoo.

-  Toisaalta me ryhdymme toimenpiteisiin todella varhaisessa vaiheessa ja matalalla kynnyksellä, joten tähän mennessä emme olla katsoneet, että rikosoikeudellinen kynnys ylittyisi.

Vanhojen asuntojen hintaluisu jatkui alkuvuonna

Vanhojen osakeasuntojen hinnat jatkoivat alkuvuonna luisuaan, ilmenee Tilastokeskuksen ennakkotiedoista. Tammi-maaliskuussa hinnat olivat koko maassa 1,3 prosenttia alemmat kuin viime vuoden vastaavalla jaksolla ja 0,7 prosenttia alemmat kuin viime vuoden lopulla.

Viime vuoden alkuneljännekseen verrattuna hinnat laskivat eniten suurissa kaupungeissa. Turussa ne laskivat kaksi prosenttia ja Helsingissä 1,8.

Maakuntakeskuksissa nähtiin paikoin hintojen nousua, paikoin laskua. Kajaanissa hinnat nousivat 6,7, Kokkolassa 5,5 ja Porissa 5,1 prosenttia. Eniten laskua oli Mikkelissä, jossa hinnoista hupeni 14,3 prosenttia. Joensuussa asunnot halpenivat 7,7 prosenttia.

Asuntokaupan määrä oli sitä vastoin kasvussa. Kiinteistönvälittäjien kautta myytiin alkuvuonna 31 prosenttia enemmän vanhoja osakeasuntoja kuin vuoden 2024 alussa.

SUOMEN Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom huomautti, että asuntokauppojen määrä on silti edelleen selvästi alle koronaa edeltäneen tason.

-  Vaisut kauppalukemat tarkoittavat, että hinnat eivät vielä nouse, vaikka vähäinen uudistuotanto rajoittaa tarjontaa, Ohlsbom sanoi tiedotteessa.

Uusien osakeasuntojen hinnat ylsivät pääkaupunkiseudulla nousuun alkuvuonna. Hinnat kipusivat 3,4 prosenttia viime vuoden alusta, samalla kun ne muualla maassa laskivat 0,7 prosenttia.

Uusien asuntojen kauppamäärä laski kuitenkin kahdeksan prosenttia viime vuodesta.

-  Asuntokaupan piristyminen on välttämätön ehto myös rakentamisen haasteiden helpottamiselle: rakennusyhtiöt eivät voi aloittaa kannattaviakaan uusia hankkeita, kun pääomat ovat sitoutuneena myymättömiin kohteisiin, Ohlsbom totesi.

OHLSBOM arvioi, että jähmeän asuntomarkkinan taustalla on kuluttajien epävarmuus. Asuntokaupoille ei hevin lähdetä, jos oma taloustilanne huolettaa.

-  Kotitaloudet pysyvät varovaisina, kun tullisota ja työpaikan menettämisen pelko horjuttaa perusturvallisuutta. Kuluttajien näkemykset oman taloutensa nykytilasta ovat edelleen heikolla tasolla ja omakohtainen työttömyyden uhka koetaan suureksi.

Lisäksi asuntomarkkinoita jarruttaa myyjien ja ostajien näkemyserot hinnoista, kun myyjät katsovat asuntojensa arvoa vielä vanhan markkinatilanteen kautta.

-  Heikossa markkinassa on vaikeampi löytää yhteisymmärrystä asuntojen hinnoista, ja kauppamäärät toipuvat hitaasti, kun ostajat ja myyjät pitävät tiukasti kiinni omista näkemyksistään, Ohlsbom arvioi.

AVAINSANAT

Uskomaton yrityskuplajuttu viimein oikeuteen – näin kohufirma Uros hurmasi yritystukien jakajia

Oulun käräjäoikeudessa alkaa tiistaina pääkäsittely poikkeuksellisessa yrityshuijausjutussa. Kohuyhtiö Uroksen perustajia syytetään miljoonien eurojen avustuspetoksesta, mutta yleisöä ihmetyttää myös yritystukien jakajien leväperäisyys.

Syytteessä kuvatut tapahtumat saivat alkunsa keväällä 2011, kun syytetyt Jyrki Hallikainen ja Tommi Uhari perustivat Uroksen. Oulun seudulla tärkeä työllistäjä Nokia oli ajautunut kriisiin.

Hallikaisen mukaan työ- ja elinkeinoministeriöstä otettiin häneen yhteyttä, jotta hän perustaisi teknologiayhtiön, joka voisi työllistää Nokiasta irtisanottuja.

-  Minut on kutsuttu Suomeen helmikuussa 2011 pelastamaan Suomen työttömät insinöörit perustamalla Uros Oy:n ja olen sen toteuttanut, Hallikainen sanoi esitutkinnassa.

Uros sai 2010-luvun aikana silloiselta Tekesiltä eli nykyiseltä innovaatiorahoituskeskus Business Finlandilta (BF) yhteensä yli kuuden miljoonan euron tuotekehityslainat ja avustuksen toimintaansa.

”Minut on kutsuttu Suomeen helmikuussa 2011 pelastamaan Suomen työttömät insinöörit”

Petossyytteen mukaan Hallikainen ja Uhari salasivat tietoja sekä antoivat vääriä tietoja rahat saadakseen.

KESKEISENÄ osana oikeusjupakkaa on BF:n väite, että syytetyt salasivat sopimukset, joilla kaikki rahoitetuissa projekteissa syntyvät immateriaalioikeudet myytiin Uroksen luxemburgilaiselle tytäryhtiölle.

BF:n mukaan rahoitusta ei koskaan olisi myönnetty, jos tämä olisi ollut tiedossa.

Syyttäjän mukaan Hallikainen ja Uhari olivat myös antaneet Tekesille ”ilmeisen harhaanjohtavan” kuvan Uroksen projekteihin liittyneistä tulo-odotuksista ja yhteiskunnallisista vaikutuksista.

Tekes-hakemuksissa Uroksen tulo-odotukseksi vuonna 2015 oli kerrottu 300 miljoonaa euroa ja vuonna 2016 jo 500 miljoonaa euroa. Hakemuksissa kerrottiin myös, että vuonna 2016 Uros työllistäisi 400 ihmistä. Syyttäjän mukaan todellisuudessa Uroksen liikevaihdoksi vuosina 2012-2016 muodostui enimmillään vajaat 3,3 miljoonaa euroa ja työntekijöitä vuonna 2016 oli 27.

Tekes ei kysynyt Urokselta kertaakaan vuosien aikana mitään lisätietoja patenteista tai niiden lisensioinnista

Hallikainen ja Uhari ovat kiistäneet syytteen. Heidän mukaansa Tekes tiesi järjestelystä, jossa Uroksen patentit olivat yhtiön luxemburgilaisen tytäryhtiön omistuksessa. He ovat myös sitä mieltä, ettei konsernin sisällä tehty immateriaalioikeuksien luovutus rikkonut Tekesin rahoitusehtoja.

Uroksen vuonna 2018 jättäneen Uharin mukaan Tekes ei kysynyt Urokselta kertaakaan vuosien aikana mitään lisätietoja patenteista tai niiden lisensioinnista.

-  On ilmeistä, että BF on päätynyt tutkintapyynnön tekemiseen vain, koska Uros on saanut negatiivista julkisuutta, jolloin BF:nkin omaa toimintaa voitaisiin arvioida kriittisesti, Uhari kirjoitti ennakkovastauksessaan käräjäoikeudelle.

SUUREN YLEISÖN tietoisuuteen Uros nousi alkuvuodesta 2020, kun kerrottiin, että Tampereen uuden monitoimiareenan nimeksi tulee Uros Live. Tuolloin Uros-konsernin toimitusjohtajana toiminut Jerry Raatikainen sanoi, että areenan nimeäminen Uros Liveksi sopi konsernin brändiin.

-  Jaamme heidän kanssaan samanlaisen, kunnianhimoisen vision ja halun tehdä uutta.

Hälytyskellot BF:ssä alkoivat kuitenkin soida, ja loppuvuodesta 2020 se määräsi Uroksen lainat ja avustukset välittömästi takaisinmaksettavaksi. Esitutkinnan mukaan Uros ei ollut siihen mennessä lyhentänyt lainoja ollenkaan.

Vuonna 2021 poliisi aloitti esitutkinnan törkeästä avustuspetoksesta. Nykyisin Nokia Arenana tunnetun areenan hallitus irtisanoi sen jälkeen sponsorisopimuksen Uroksen kanssa.

Alkuvuodesta 2022 Uros asetettiin konkurssiin. Tuolloin yhtiöllä oli velkoja ainakin lähes 13,5 miljoonaa euroa ja kassavaroja vain noin 14  000 euroa.

BF vaatii nyt rahoja Hallikaiselta ja Uharilta petoskäräjillä. Jo rikostutkinnan aikana Oulun käräjäoikeus määräsi Hallikaisen, Uharin ja Uroksen omaisuutta yhteisvastuullisesti vakuustakavarikkoon yli kuuden miljoonan euron arvosta.

Esitutkinnasta tosin selviää, että tosiasiallisesti takavarikko kohdistui ainoastaan Uhariin, koska vain hänellä oli henkilökohtaista omaisuutta, johon takavarikko voitiin kohdistaa.

Hallikainen on sanonut, että kaikki saatu rahoitus kului Uroksen liiketoimintaan. Hallikaisen käräjäoikeudelle antaman kirjallisen ennakkovastuksen mukaan hän itse rahoitti Uros-konsernia vuoden 2021 loppuun mennessä yli 30 miljoonalla eurolla eikä hänellä ole nykyään tuloja lainkaan.

Eräästä toisesta Hallikaisen käräjäoikeudelle aiemmin tänä vuonna toimittamasta asiakirjasta ilmenee, että hän hakee puolustukseensa oikeusapua ilman omavastuuta. Sitä voidaan myöntää, jos hakijan käyttövarat kuukaudessa ovat enintään 600 euroa.

MONET TOIMIJAT ovat vuosien aikana selvitelleet Hallikaisen ja Uroksen varallisuuksien liikkeitä. Loppuvuodesta 2022 Uroksen konkurssipesän pesänhoitaja teki rikosilmoituksen, koska hänen mukaansa Uroksen luxemburgilaisia tytäryhtiöitä oli käytetty Uroksen omaisuuden siirtämiseksi pois velkojien ulottuvilta.

Keskusrikospoliisi aloitti asiassa esitutkinnan törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja velkojainsuosinnasta. Epäiltyinä ovat Hallikainen sekä Uroksen entinen toimitusjohtaja Jerry Raatikainen.

Lisäksi kahta Hallikaisen lähipiiriin kuuluvaa henkilöä on epäilty avunannosta törkeään velallisen epärehellisyyteen. He ovat kiistäneet rikosepäilyt.

Keväällä 2022 STT uutisoi, että Hallikainen oli eronnut vaimostaan ja siirtänyt valtaosan omaisuudestaan Suomessa tämän nimiin vuoden 2021 alussa. Asia selvisi asiakirjoista Hallikaisten ja Nordean ulosottokiistassa.

Nordean mukaan Jyrki Hallikaisen tarkoituksena oli siirtää omaisuuttaan velkojien ulottumattomiin. Hallikaisten mukaan omaisuuden siirrossa oli kyse avioeron yhteydessä Sveitsissä tehdystä osituksesta. Asia on parhaillaan korkeimman oikeuden harkittavana.

Avustuspetoksen esitutkinnasta selviää, että pariskunnan välit olivat sittemmin jälleen lämmenneet. Lokakuussa 2021 tehdyssä kuulustelussa Jyrki Hallikainen kutsuu ex-puolisoaan ”entiseksi vaimokseen ja nykyiseksi kihlatukseen”.

SAMAAN AIKAAN Jyrki Hallikaisesta on ollut jo vuosia käynnissä rikostutkinta myös Sveitsissä. Schwyzin kantonin syyttäjäviranomainen Patrick Bischoff kertoi STT:lle aiemmin keväällä, että tutkinta on edelleen käynnissä, muttei kommentoinut asiaa tarkemmin.

STT:n tietojen mukaan Hallikainen myi pieniä palasia Uroksesta miljoonilla euroilla ennen yhtiön kulissien romahtamista. STT:n tietojen mukaan Sveitsissä Hallikaisesta teki aikanaan rikosilmoituksen sijoittaja, jolle Hallikainen kauppasi kesällä 2020 pienen osuuden Uroksesta miljoonahintaan.

Sijoittaja asui samalla Zürichinjärven rannalla sijaitsevalla arvoalueella, mistä Hallikainen omisti miljoona-asunnon. STT:n Sveitsin viranomaisilta saaman tiedon mukaan Hallikainen ei enää omista kyseistä asuntoa.

Hallikainen on pitkään asunut ulkomailla, ensin Belgiassa ja sittemmin Sveitsissä. Nykyisin hänen kotipaikkansa on Liechtensteinissa.

Syyttäjä vaatii Hallikaiselle sekä Uharille käräjillä ehdotonta vankeutta. Törkeästä avustuspetoksesta tuomitaan vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta vankeutta.

PETOSJUTUN esitutkinta herättää myös kysymyksiä siitä, kuinka perusteellisesti Tekesissä arvioitiin Uroksen liiketoiminnan tulevaisuudennäkymiä.

Esitutkinnan perusteella Uroksen ydintuote Tekes-hakemusten aikaan oli useita sim-kortteja sisältävä laite, jonka avulla matkapuhelimen käyttö ulkomailla olisi ollut halvempaa.

Monet esitutkinnassa kuullut todistajat kertoivat epäilyksistään, jotka liittyivät jo tiedossa olleisiin EU-suunnitelmiin roaming-maksujen laskemisesta tai poistamisesta kokonaan.

Eräs todistajista kertoi osallistuneensa tilaisuuteen, jossa Uroksen edustaja oli esitellyt ”hurjalta kuulostaneita myynti- ja kasvulukuja”.

-  Muistan, että otin itse esille sen, että oli odotettavissa, että operaattorit tulevaisuudessa tulisivat muuttamaan tätä roaming-hinnoittelua asiakkaiden hyväksi ja siitä johtuen Uroksen liiketoiminnalla olisi jalansijaa vain seuraavien 5-6 vuoden ajan, todistaja sanoi.

-  Tilaisuudessa oltiin sitä mieltä, että jos Uros pystyy työllistämään ideallaan ihmisiä seuraavan viiden vuoden ajan ja toiminnan tulokset olisivat kasvavia, se olisi kokonaisuutena parempi kuin ei tehtäisi mitään.

Sama todistaja muisteli yllättyneensä siitä, miten nopeasti Tekes päätti rahoituksen antamisesta Urokselle.

-  Mietin itse tuolloin, että ovatko he ehtineet tehdä tarpeellisia tarkastustoimia liittyen Hallikaisen ja Uharin yritykseen, koska päätös rahoituksen myöntämisestä tuli niin nopealla aikataululla hakemuksen jättämisen jälkeen.

Teksti: STT / Maria Rosvall

Hyvä uutinen Trumpille: USA:n työllisyysluvut yhä komeassa kasvussa

Yhdysvalloissa työmarkkinoiden veto pysyi huhtikuussa ennakoitua vahvempana, vaikka presidentti Donald Trump ilmoitti huhtikuun alussa korkeista tuontitulleista useille maailman maille.

Työllisten määrä maatalouden ulkopuolella kasvoi huhtikuussa 177  000 ihmisellä ja työttömyysaste pysyi ennallaan 4,2 prosentissa, ilmenee Yhdysvaltojen työministeriön kertomista tiedoista.

Työllisyyden kasvu oli odotettua rivakampaa, sillä sanomalehti Wall Street Journalin kyselyssä ekonomistit ennakoivat työllisten määrän kasvavan 133  000:lla.

Palattuaan tammikuussa presidentiksi Trump on pyrkinyt vähentämään liittovaltion työntekijöiden määrää ja aloittanut laajan kauppasodan, joka monien asiantuntijoiden mukaan johtaa todennäköisesti talouskasvun hidastumiseen ja inflaation kiihtymiseen.

Huhtikuun alun jälkeen Trump on lykännyt monien maiden korkeampien tullien voimaantuloa. Toisaalta hän on samalla kiihdyttänyt Yhdysvaltojen ja Kiinan välistä kauppasotaa.

Tuoreiden tietojen perusteella Trumpin tullipolitiikan vaikutukset eivät kuitenkaan näytä toistaiseksi iskeneen työllisyyteen. Työllisyyden kasvu pysyi huhtikuussa hyvällä tasolla ja oli vain hieman jäljessä maaliskuun 185  000 lisätyöllisestä.

-  Yhdysvaltojen työmarkkina puksuttaa toistaiseksi eteenpäin ilman sen suurempia huolia. Potentiaalisia murheita on toki horisontissa, mutta toteutuneessa datassa ne eivät ainakaan vielä näy, kommentoi Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich viestipalvelu X:ssä.

TYÖLLISYYS PARANI muun muassa terveydenhuollossa ja logistiikka-alalla. Sen sijaan liittovaltion työntekijöiden määrä väheni huhtikuussa 9  000:lla, ja se on laskenut tammikuun jälkeen yhteensä 26  000:lla.

Yhdysvalloissa pörssikurssit olivat perjantaina nousussa työllisyyslukujen julkistamisen jälkeen. Esimerkiksi laaja-alainen S&P  500 -osakeindeksi oli runsaan prosentin nousussa iltapäivällä Suomen aikaa.

Huhtikuun vahvat työllisyysluvut antavat Yhdysvaltojen keskuspankille Fedille vankan selkänojan pidättäytyä koronlaskuista, kunnes Trumpin kauppapolitiikan vaikutuksista Yhdysvaltojen talouteen saadaan lisää selkoa. Markkinoilla pidetään lähes varmana, että Fed jättää ohjauskorkonsa ennalleen ensi viikon kokouksessaan.

Trump kehui perjantaina Truth Social -viestipalvelussaan vahvoja työllisyyslukuja ja vaati jälleen kerran Fediä laskemaan korkoa.

EU:lta 530 miljoonan sakot Tiktokille – syynä eurooppalaisten tietojen toimitus Kiinaan

Tutkinnan aikana Tiktok myönsi Irlannin tietosuojavalvojan mukaan toimittaneensa eurooppalaista dataa Kiinaan. Nyt yhtiö kiistää asian.

Euroopan unioni on määrännyt 530 miljoonan euron sakot lyhytvideosovellus Tiktokille eurooppalaisten käyttäjien tietoturvan rikkomisesta. Sakot määräsi Irlannin tietosuojavalvoja, joka toimii asiassa EU:n puolesta.

Tutkinnan aikana Tiktok myönsi Irlannin tietosuojavalvojan mukaan toimittaneensa eurooppalaista dataa Kiinaan. Tiktok kuitenkin kiistää koskaan luovuttaneensa eurooppalaisten tietoja Kiinan viranomaisille.

Tiktok aikoo valittaa päätöksestä.

-  TikTok ei ole koskaan toimittanut heille (viranomaisille) eurooppalaisten käyttäjien tietoja. Olemme eri mieltä tästä päätöksestä ja aiomme valittaa siitä kokonaisuudessaan, Tiktokin Euroopan yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Christine Grahn sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Tiktokin omistaa kiinalainen ByteDance-yhtiö.

EU-komissio määräsi viime kuussa sekä teknologiajätti Applelle että Facebookin ja Instagramin emoyhtiö Metalle yhteensä satojen miljoonien eurojen sakot EU:n digimarkkinasäädöksen (DMA) rikkomisesta. Metan osalta sakot koskivat käyttäjien henkilötietojen käyttöä.

Yle: Hallitus on kuullut TikTokin datakeskusaikeista – mitään konkreettista ei ole sovittu

Elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) vahvistaa Ylelle, että sosiaalisen median palvelu TikTok suunnittelee datakeskuksen rakentamista Suomeen. Kyse olisi Rydmanin mukaan noin miljardin euron hankkeesta.

Hän kertoi Ylelle kuulleensa asiasta tämän viikon maanantaina. Rydmanin mukaan mitään neuvotteluja asiasta ei ole vielä käyty. Hän ei ottanut vielä tässä vaiheessa kantaa siihen, kuinka tervetullut investointi olisi Suomelle.

Rydman sanoi, että TikTokin tietoturvasta on esitetty perusteltuja huolia. Hän nosti esiin sen, ettei sovellusta saa tietoturvasyistä asentaa esimerkiksi eduskunnan tai valtioneuvoston laitteille.

UUTISTOIMISTO Reuters kertoi TikTokin Suomi-aikeista keskiviikkona. Reutersin lähteiden mukaan palvelu aikoo avata useita uusia datakeskuksia tulevina vuosina. Huhtikuussa TikYok avasi datakeskuksen Norjaan.

TikTokin omistaa kiinalainen ByteDance-yhtiö. Se on yrittänyt vastata eurooppalaisten huoliin siitä, että Kiinan hallinto voisi päästä käsiksi palvelun eurooppalaisten käyttäjien tietoihin.

Palvelu on joutunut viranomaisten hampaisiin myös Yhdysvalloissa. Presidentti Donald Trumpin hallinto on uhannut kieltää palvelun käytön, ellei se myy toimintojaan Yhdysvalloissa.