Teknologiateollisuus: Trumpin tullit huolettavat yrityksissä, mutta toivonkipinöitäkin nähdään – ”Aika moni kertoo, että tästä avautuu uusia mahdollisuuksia”

Trumpin tullipäätökset ovat vaikuttaneet satamiin Yhdysvalloissa. Kuvassa tavallista hiljaisempi Los Angelesin satama Kalifornian San Pedrossa 6. toukokuuta.

Teknologiateollisuudessa lupaavan alkuvuoden jälkeen tunnelmat ovat muuttuneet Donald Trumpin tullitoimien myötä huolestuneiksi. Ilmassa on paljon epävarmuutta, Teknologiateollisuus ry:n jäsenyrityksilleen tekemä kysely kertoo.

Teknologiateollisuudessa uusien tilausten arvo parani vuodentakaiseen nähden ja tarjouspyyntökyselyn saldoluku nousi positiiviseksi ensimmäisen kerran yli kahteen vuoteen. Samaan aikaan, kun kysyntä alkaa osoittaa merkkejä viennin toivotusta käänteestä, Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tempoilevat tullitoimet huolestuttavat yrityksiä.

Teknologiateollisuus ry teki kyselynsä tullien vaikutuksista yrityksille viime viikolla, koska siihen haluttiin pääekonomisti Petteri Rautaportaan mukaan tuoreinta mahdollista tietoa. Positiivista kyselyssä Rautaportaan mukaan on se, että moni alan yritys raportoi, ettei vaikutuksia oman yrityksen toimintaan ole vielä näkynyt. Vaikutukset ovatkin olleet maltillisempia kuin Teknologiateollisuudessa pelättiin.

– Huolta herättää se, että siellä jo lähes kolmannes sekä teollisista että palvelupuolen jäsenistämme kertoo, että heidän asiakkaansa näyttävät lykkäävän omia investointipäätöksiään. Jos tämä investointipäätösten odotustilaan laittaminen kestää vähänkään pitempään, se alkaa väistämättä näkyä kysynnässä toisen vuosineljänneksen aikana, Rautaporras sanoi Teknolgiateollisuuden infotilaisuudessa.

– Vaikka tilanne kohtalaisen rauhallinen vaikuttaa olevankin, niin ilmiselvästi leijailee aika merkittävä uhka sille, että vaikutukset ovat vasta konkretisoitumatta.

Toimitusketjuhäiriöitä raportoi teollisuudessa 15 prosenttia vastanneista. Yhdysvaltojen länsirannikoiden satamissa on hiljaista. Laivat seisovat joko merellä tai eivät ole Aasiasta lähteneetkään, Rautaporras kuvaa. Hän muistuttaa, että mitä pitempään logistiikkaketjun häiriötila jatkuu, sitä enemmän ongelmat kasaantuvat.

– Voi hyvin olla, että toimitusketjujenkin osalta vaikutukset ovat vasta tulossa – että se pommi siellä Tyynellämerellä virittyy tällä hetkellä, mutta ei ole vielä räjähtänyt käsiin.

Minkäänlaista paniikkia tai lamaantumista ei ole jäsenkentässä havaittavissa.

RAUTAPORRAS toteaa, että globaalin kaupankäynnin reunaehtoihin ja pelisääntöihin puuttumisen lopputulemien arvoiminen on erittäin vaikeaa, sillä ilmiö on kompleksinen. Tätä kuvaa myös se, että kyselyn vastaajat näkivät tulleilla myös mahdollisia positiivisia vaikutuksia.

– Sellaisessa mielikuvituksellisessa tilanteessa, jossa Euroopan tullit jäisivät 20 prosenttiin, ne olisivat Kiinaan sata prosenttia ja muuhun Aasiaan 40 prosenttia, niin silloinhan eurooppalaisen tuotannon kilpailukyky suhteessa aasialaiseen vahvistuu sellaisen amerikkalaisen asiakkaan näkökulmasta, joka joutuu ostamaan välituotteensa tai jonkun muun tuotannon osansa ulkomailta, Rautaporras sanoo.

– Silmiinpistävää yritysten avokommenteissa kyselyssä on se, että minkäänlaista paniikkia tai lamaantumista ei ole jäsenkentässä havaittavissa, vaan pikemminkin aika moni kertoo, että tästä avautuu uusia mahdollisuuksia.

Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Minna Helle kiteytti tiedotustilaisuudessa, että nyt ei parane jäädä voivottelemaan tai seuraamaan tilannetta sivusta. Helteen mukaan nyt on syytä toimia sen eteen, että vientiyritykset pärjäävät.

– Meneillään on isompi ja pysyvämpi muutos, jossa geopolitiikka ja kotiinpäin vetäminen, protektionismi, on arkipäivää maailmantaloudessa. Jokuhan tässäkin tilanteessa maailmanmarkkinoilla pärjää, joku pystyy kotiuttamaan investointeja. Meidän Suomessa pitää pitää huoli siitä, että Suomi ja suomalaiset yritykset ovat pärjääjien joukossa, Helle sanoi.

Helteen mukaan hallituksen veropaketti on tehokas työkalu, jolla voidaan tukea Suomen houkuttelevuutta ja yritysten investointihalukkuutta. Hän sanoi kuitenkin olevansa huolissaan pienten ja keskisuurten yritysten kannustimista.

– Investointikannustin, jota nyt jatketaan, oli erinomainen päätös, mutta se raja, kuinka iso investoinnin täytyy olla kannustimen piiriin päästäkseen, on todella suuri. Siinä puhutaan kymmenien miljoonien investoinnista ja tämä raja on liian korkea pk-yrityksille. Jos Suomen talous halutaan kasvuun, pk-yritysten kasvuhakuisuus on aivan keskeinen ajuri, jotta kasvuun päästään.

TEKNOLOGIATEOLLISUUS esitteli tänään tuloksia tuoreesta tilauskanta- ja henkilöstötiedustelusta sekä huhti-toukokuun vaihteessa tehdystä TeknoBaro-kyselystä.

Tulosten mukaan uusien tilausten arvo oli tammi-maaliskuussa 25 prosenttia pienempi kuin edellisellä neljänneksellä mutta 9 prosenttia suurempi kuin vuoden 2024 vastaavalla ajanjaksolla. Rautaportaan mukaan tilausten merkittävää laskua selittää viime vuoden loppuun kohdistunut arvoltaan erittäin suuri laivatilaus.

Teknologiateollisuuden mukaan ensimmäisen vuosineljänneksen tilauskertymää voi kuitenkin kuvata kohtalaisen hyväksi, verrattuna viime vuoden aiempien vuosineljännesten tilauskertymiin.

Tilauskannan arvo oli maaliskuun lopussa prosentin pienempi kuin joulukuun lopussa mutta seitsemän prosenttia suurempi kuin vuoden 2024 maaliskuussa.

Vuodenvaihteen aikaisen tilauskehityksen perusteella teknologiateollisuuden yritysten liikevaihdon arvioidaan kääntyvän vähitellen nousuun kuluvan vuoden aikana. Viime vuonna toimialan yritysten liikevaihto laski Suomessa noin prosentin verrattuna vuoteen 2023, ja se oli kaikkiaan noin 98 miljardia euroa. Liikevaihtoa painoi tuotantomäärien supistuminen sekä tuottajahintojen lasku.

Teknologiateollisuuden henkilöstömäärä Suomessa oli maaliskuun lopussa sama kuin joulukuun lopussa eli noin 328 000. Lomautusjärjestelyiden piirissä oli maaliskuun lopulla noin 16 000 henkilöä. Uuden henkilöstön rekrytoinnit olivat maltillisella tasolla tammi-maaliskuussa.

Työnantajat toiveikkaina: heillä jäsenmaksujen vähennysoikeus saattaakin säilyä

Valtiovarainministeriö pitää hankalana toteuttaa verovähennysoikeuden poistoa työnantajapuolen jäsenmaksuilta. Vaikeuksia tulee jo esimerkiksi siitä, mitkä järjestöt määritellään työnantajajärjestöiksi ja mitkä ei.

Hallituksen päätös työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksun verovähennysoikeuden poistosta on kaihertanut erityisesti työntekijäpuolella, mutta myös työnantajapuolella on epäilyksiä, voiko sitä toteuttaa yhdenvertaisesti.

Yritysten vähennysoikeus edunvalvontaansa liittyvissä kuluissa on laaja, ja toistaiseksi työnantajajärjestöille on epäselvää, miten sitä on tarkoitus rajata.

Valtiovarainministeriössä (VM) valmistellaan vasta luonnosta ratkaisuehdotukseksi. Sen jälkeen ratkaistaan poliittisesti, mihin päädytään. Siihen asti VM on riihikirjauksen varassa, ja se on ympäripyöreä.

Hallitus linjasi puoliväliriihessä, että verovähennysoikeus poistuu symmetrisesti sekä työnantaja- että työntekijäjärjestöjen jäsenmaksuista ensi vuodesta alkaen. Tämä kasvattaisi verotuloja arviolta 190 miljoonaa euroa, josta työnantajapuolen osuus on VM:n laskelmien mukaan noin 20 miljoonaa euroa.

Laskelmassa pohjana on ajatus, että verovähennysoikeus poistuisi vain työnantajajärjestöiltä, jotka käyvät työmarkkinaneuvotteluita, STT:lle kerrotaan.

-  Väistämättä kai siellä on oltava se yksi kriteeri ainakin. Jos nyt ajatellaan, että se koskisi esimerkiksi Keskuskauppakamaria, niin ei se käy mitään työmarkkinaneuvotteluita. Se on yrittäjien yhteinen toimielin, joka tarjoaa erilaisia palveluita ja harjoittaa edunvalvontaa, VM:stä sanotaan.

Laskelma on VM:n asiantuntijoiden mukaan kuitenkin karkea ja vielä hyvin alustava.

Hallituksen esitys pitäisi saada eduskuntaan viimeistään syyskuussa, jotta laki ehtisi ensi vuoden alussa voimaan.

ONGELMANA valmistelussa on, että joko ratkaisu olisi todella monimutkainen järjestelmä tai ex-työministeri Arto Satosen (kok.) kuvailema suoraviivainen järjestelmä, joka ei olisi yhdenvertainen, ministeriöstä arvioidaan.

Satonen kirjoitti nettisivuillaan pari päivää hallituksen puoliväliriihen jälkeen, että kyse olisi ay-jäsenmaksun ja elinkeinoelämän järjestöjen jäsenmaksun verovähennysoikeudesta. Tämä tarkoittaisi, että työnantajajärjestöksi tulkittaisiin laajasti myös muun muassa Suomen Yrittäjät ja Keskuskauppakamari, jotka eivät neuvottele työehtosopimuksia.

Satosen kirjoituksesta on kertonut aiemmin Iltalehti. Satonen sanoo lehdelle omana kantanaan, että tarkoitus on, että verovähennysoikeuden poisto olisi mahdollisimman laaja. Satonenkin kuitenkin painotti, että tarkkaa esitystä ei vielä ole ja asia kuuluu valtiovarainministeriön tontille.

Vuonna 2023 valtiovarainministeriö ei vielä kannattanut työnantajajärjestöjen verovähennysoikeuden poistamista.

Ministeriössä ei ole tietoa, mihin Satosen näkemys laajasta määritelmästä perustuu. Riihessä ei asiasta sillä tarkkuudella neuvoteltu.

-  Tuntuisi vähän oudolta, että millä perusteella järjestön jäsenmaksut olisivat vähennyskelvottomia, jos se ei osallistu työmarkkinaneuvotteluihin, eräs lähde VM:stä sanoo.

Toisaalta neuvotteluja käyvissä järjestöissä voidaan kokea epäoikeudenmukaiseksi malli, joka koskisi vain niitä.

Hallitusneuvotteluissa vuonna 2023 valtiovarainministeriö ei vielä kannattanut työnantajajärjestöjen verovähennysoikeuden poistamista. Asiasta päättäminen on kuitenkin poliitikkojen käsissä.

MINISTERIÖN KIELTEINEN kanta tuolloin perustui elinkeinoverolakiin, joka lähtee siitä, että tulonhankkimismenot ovat vähennyskelpoisia.

Verovähennysoikeuden poisto olisi ministeriön mukaan yrittäjien jäsenmaksusta vaikeaa, koska kyseessä on lähtökohtaisesti tulonhankkimisesta aiheutunut meno.

Työnantajajärjestöjen jäsenmaksut kohdistuvat osittain työmarkkinaneuvotteluihin, mutta siellä on hyvin paljon kaikkea muutakin palvelua, mitä yritykset saavat järjestöiltä.

-  Siinä on aika iso jännite, VM:stä kuvaillaan.

Joissakin maissa on eroteltu erikseen työmarkkinajärjestömaksusta vähennyskelvottomaksi se osa, joka liittyy työmarkkinaneuvotteluihin. Muut palvelut, joita voisi periaatteessa hankkia konsulttifirmoiltakin, ovat vähennyskelpoisia.

VM:n asiantuntijoiden mukaan se tarkoittaisi kuitenkin äärimmäisen hankalaa rajanvetoa verolainsäädännössä, jos lähdetään tälle linjalle. Yksinkertaisempi ratkaisu pitäisi löytää.

Eri tahoilta on arveltu, että tehtävä olisi jopa mahdoton, ja koska työnantajapuolen verovähennysoikeutta ei pystyttäisi rajaamaan, ei vähennysoikeutta poistettaisi myöskään palkansaajilta.

Poliittisesti olisi todennäköisesti ennen eduskuntavaaleja mahdoton ajatus, että verovähennysoikeus poistettaisiin vain toiselta puolelta eli työntekijöiltä.

Ministeriössä uskotaan ainakin vielä tässä vaiheessa, että ratkaisu on mahdollista löytää. Lopullisesti sen näkee vasta lausuntokierroksen jälkeen.

Teksti: STT / Sanna Nikula

Brittimedia: USA ja Britannia pääsivät tullisopuun, kauppasota väistyi

Starmer ja Trump tapasivat viimeksi helmikuussa, tämän päivän diili neuvoteltiin lähinnä etäyhteyksin.

Yhdysvallat ja Britannia ovat laatineet uuden keskinäisen kauppasopimuksen, jolla Donald Trumpin tulleista aiheutunut kauppasodan uhka vältetään.

Kyseessä on ensimmäinen iso taloussopimus, jonka Trump sai tulleineen puristettua suurelta neuvottelukumppanimaalta.

Brittien yleisradioyhtiön BBC:n mukaan Trump esikuntineen piti asiasta tiedotustilaisuuden torstai-iltana Suomen aikaa. Britannian pääministeri Keir Starmer osallistui siihen hetken ajan etäyhteydellä.

Molemmat kehuivat saavutettua sopua historialliseksi ja taloudelle kannattavaksi siirroksi.

Sopimuksen yksityiskohdat ovat vielä osittain auki. USA luopuu ainakin brittiteräkselle ja alumiinille asettamistaan lisätulleista. Ajoneuvojen tullit alennetaan 10 prosenttiin.

Britannia saa vastedes viedä muun muassa yhdysvaltalaisen ilmailuteollisuuden tarvitsemia Rolls-Roycen lentokonemoottoreita ja lentokoneenosia tullitta Yhdysvaltoihin.

Yhdysvaltain mukaan sopimus päästää jälleen muun muassa sikäläiset maataloustuotteet ja etanolin brittimarkkinoille.

 

EU löi pöytään listan vastatulleista Yhdysvalloille

EU on julkistanut listan Yhdysvalloille kaavailemistaan vastatulleista.

Vastatoimet otetaan käyttöön, mikäli tullineuvottelut Yhdysvaltojen kanssa eivät etene.

EU:n kaavailemat vastatoimet ovat suuruudeltaan noin 95 miljardia euroa. Listalla on muun muassa suuri määrä Yhdysvalloista tuotavia maataloustuotteita, kuten erilaisia lihatuotteita. Listalta löytyy myös monia vihanneksia ja kalatuotteita.

Lisäksi listalle on asetettu esimerkiksi lentokoneita, moottoripyöriä ja autoja.

Komissio harkitsee myös mahdollisia rajoituksia EU:sta vietävän teräsromun ja kemiallisten tuotteiden USA-vientiin.

EU aloittaa nyt kuulemiskierroksen tulleista jäsenmaiden ja muiden sidosryhmien kanssa, joten suunniteltu lista voi vielä muuttua. Suunnitelluista toimista voidaan myös kokonaan luopua, jos kauppasopu Yhdysvaltojen kanssa saadaan aikaan.

Kuulemisille on varattu aika kuukausi.

Lisäksi EU aikoo käynnistää valitusprosessin Maailman kauppajärjestö WTO:hon Yhdysvaltojen asettamista yleis- ja autotulleista.

EU:N mukaan se haluaa yhä neuvotella Yhdysvaltojen kanssa, mutta lista on varotoimenpide sen varalta, että neuvotteluissa ei saada aikaan sopua.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump jäädytti huhtikuussa aiemmin julistamansa yleistullit 90 päiväksi. Tullipaussi päättyy 8. heinäkuuta.

Trumpin ilmoituksen jälkeen myös EU laittoi tauolle Yhdysvalloille kaavailemansa vastatullit.

Yhdysvallat perii kuitenkin yhä 10 prosentin tullin kaikista EU-tuotteista. Jos neuvottelut kaatuvat, EU:ta uhkaavat 20 prosentin yleistullit heinäkuusta alkaen.

Lisäksi Trump on asettanut 25 prosentin tuontitulleja EU:sta tuotavalle teräkselle, alumiinille ja autoille.

Komission mukaan EU:n viennistä Yhdysvaltoihin lähes 80 miljardia eli 70 prosenttia kokonaisviennistä on tullien kohteena, jos mukaan lasketaan myös tauolla olevat tullit.

Tullit ovat jo nyt nostaneet yritysten kustannuksia, hidastaneet kasvua, kiihdyttäneet inflaatiota ja lisänneet taloudellista epävarmuutta.

JÄSENMAAT ja sidosryhmät saavat nyt lausua kuukauden ajan EU:n suunnittelemista tulleista.

Kun komissio viimeksi konsultoi EU-maita vastatoimista Trumpin aiempia teräs- ja alumiinitulleja vastaan, lista lieveni. Esimerkiksi bourbon-viski poistettiin siitä Ranskan, Italian ja Irlannin pyynnöstä.

Nyt EU:n listalla ei ole myöskään yhdysvaltalaisille digijäteille kaavailtua veroa, jota tiukimpia vastatoimenpiteitä ajaneet maat ovat väläytelleet. Verolla olisi vaikutusta etenkin Trumpille läheisille teknologiajättien omistajille.

Uutista täydennetty klo 15.42.

STT:n tiedot: EU kertoo tänään mahdollisista uusista vastatulleista Yhdysvaltojen tulleille

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julkisti tullisuunnitelmansa 2. huhtikuuta.

STT:n tietojen mukaan EU on tänään kertomassa mahdollisista uusista vastatulleista Yhdysvaltojen tulleille.

Tullit otetaan käyttöön, mikäli käynnissä olevat tullineuvottelut Yhdysvaltojen kanssa eivät etene.

Vastatoimilistan sisällöstä ei ole kerrottu vielä tarkemmin julkisuuteen, vaan sisällöstä on tarkoituksena kertoa myöhemmin iltapäivällä. Politico-lehden tietojen mukaan vastatoimilista kattaa peräti 100 miljardin euron edestä Yhdysvaltojen tuotteita.

NEUVOTTELUT tullien poistamiseksi eivät ole toistaiseksi edistyneet.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump jäädytti huhtikuussa aiemmin julistamansa lisätullit 90 päiväksi. Tullipaussi päättyy heinäkuun 8. päivänä.

Trumpin ilmoituksen jälkeen myös EU laittoi tauolle Yhdysvalloille kaavailemansa vastatullit.

Yhdysvallat perii kuitenkin yhä 10 prosentin tullin kaikista EU-tuotteista. Jos neuvottelut kaatuvat, EU:ta uhkaavat 20 prosentin yleistullit heinäkuusta alkaen.

Lisäksi Trump on asettanut 25 prosentin tuontitulleja EU:sta tuotavalle teräkselle, alumiinille ja autoille. Kyseiset tullit ovat yhä voimassa.

Olkiluoto 2 saatiin palautettua tuotantoon ennakoitua nopeammin – käy nyt rajoitetulla teholla

Olkiluodon ydinvoimalan kakkosreaktori palasi sähköntuotantoon keskiviikkona hieman ennen kello kolmea iltapäivällä. Teollisuuden Voima (TVO) kertoi asiasta viestipalvelu X:ssä.

Yksikkö saatiin palautettua tuotantoon alkuperäistä arviota aikaisemmin. TVO arvioi alun perin, että tuotanto voisi jatkua 10. toukokuuta.

Olkiluoto 2:n sähköntuotanto keskeytettiin 15. huhtikuuta. TVO:n mukaan syynä oli turbiinilaitoksen generaattorilla havaittu kosteuden nousu. Tuotantokatkon aikana laitosyksikön generaattorin roottori vaihdettiin vararoottoriin.

Olkiluoto 2:n sähköntuotanto jatkuu rajoitetulla teholla roottorin vikaantumisriskin pienentämiseksi. Tehotaso on nyt 735 megawattia, kun laitoksen täysi teho on 890 megawattia. TVO sanoo, että rajoituksen odotetaan kestävän ensi vuoden vuosihuoltoihin asti.

AVAINSANAT