MENY

Talman Halla-aho deltar i EU-talmännens möte i Budapest

Jussi Halla-aho 2023.

Riksdagens talman Jussi Halla-aho deltar i EU-ländernas parlaments talmansmöte i Budapest den 11-12.5.

 

 

Mötet kommer att bestå av två sessioner, vars teman är EU:s allmänna utveckling och vikten av att värna om det lokala och den kulturella identiteten i Europa för att nå medborgarna. Ungerns premiärminister Viktor Orbán håller mötets öppningsanförande under rubriken ”Utmaningarna Europa står inför”.

Talman Halla-aho fäster inför mötet uppmärksamhet vid avvecklingen av Europas strategiska beroendeförhållanden och de östliga gränsstaternas särställning.

– Europa bör förbättra sin resiliens och utvidga sin utrikespolitiska handlingsfrihet genom att avveckla strategiska beroendeförhållanden inom såväl energi som försvar och industriproduktion, säger Halla-aho.

– Finland och andra östliga gränsstater försvarar både EU:s och Natos yttre gräns. Kostnaderna kan inte ligga på dem, utan EU-länderna måste visa ömsesidig solidaritet på samma sätt som tidigare i samband med skuldkrisen, migrationskrisen eller pandemin.

Halla-aho påminner också om betydelsen av samhälleliga interna faktorer och en fungerande demokrati.

– Sammanhållningen och förtroendet inom de europeiska samhällena är en viktig del av resiliensen. Medborgarna måste kunna lita på att de genom att rösta i val kan ta ställning till alla frågor och påverka frågor som gäller deras eget liv, till exempel invandringspolitiken. Varken medier eller beslutsfattare bör sträva efter att sopa sådana frågor under mattan.

EU-ländernas parlaments talmansmöte ordnas en gång om året på våren. Värd för mötet är parlamentet i det land, som innehaft ordförandeskapet i EU-rådet föregående höst.

Syftet med mötet är att stärka parlamentens ställning och samverkan i behandlingen av EU-ärenden samt att skapa förutsättningar för samtal om EU-frågor mellan de nationella parlamentens och Europaparlamentets talmän.

Kvarnström: Jag står till förfogande att leda Raseborgs stadsfullmäktige

Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP).

Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) blev röstkung i vårens kommunalval i Raseborg med 1 312 röster. Då förhandlingarna om förtroendeposter nu har framskridit berättar han att han hoppas få förtroende som stadsfullmäktiges ordförande. Han vore den första socialdemokraten på posten i Raseborg.

 

Read More

Anna Jungner-Nordgren från Folktinget vald till ordförande för europeiskt språknätverk

Folktingets sakkunniga Anna Jungner-Nordgren valdes den 8 maj 2025 till ny ordförande för det europeiska nätverket Network to Promote Linguistic Diversity (NPLD). Valet skedde i samband med nätverkets årsmöte i Pamplona i Spanien. Jungner-Nordgren har innan detta verkat som vice ordförande för nätverket sedan 2021.

 

Read More

Socialt ansvar är viktigt för Jan-Peter Paul ur ett katolskt perspektiv

Mångsysslaren och troende katoliken Jan-Peter Paul är bland annat författare till ett antal böcker. Den senaste heter Tro och ansvar (2023).

Den katolska kyrkan bör alltid stå på den svagares sida. Så var det redan under romartiden då frigivna slavar blev kristna. Så var det under 1800-talet under den fattigdom och det elände som följde i industrialismens fotspår. Också då kämpade den katolska kyrkan för att lindra nöden. Och så ska det vara till exempel i dagens Finland där de sociala nedskärningarna leder till ökade klyftor och växande fattigdom i samhället.

 

Read More

Kumpula-Natri: EU måste reformeras nu

Riksdagsledamot Miapetra Kumpula-Natri (SDP).

Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förändrat Europas säkerhetsmiljö i grunden och utmanar nu EU:s förmåga att hantera säkerhets- och försvarspolitiska påfrestningar. Riksdagsledamot Miapetra Kumpula-Natri (SDP) efterlyser både mod och handlingskraft av Finland och EU för att stärka sin egen säkerhet och försvarsförmåga. En stark resiliens byggs endast genom att samtidigt värna om rättsstaten, demokratin och social rättvisa.

 

Read More

SDP i klar ledning i Yles partimätning efter vårens dubbelval

Under Antti Lindtmans ledning har understödet för SDP nu stigit till 25,3 procent.

Om riksdagsvalet hölls idag skulle SDP vara det klart största partiet, visar Yles partimätning och marginalen till Samlingspartiet är hela 5,1 procentenheter när det var 3,8 procentenheter en månad tidigare. SDP:s siffror är ytterst höga, eftersom det numera är sällsynt att ett enskilt parti i Finland har ett understöd som stiger över 25 procent. Samtidigt sjunker understödet för Sannfinländarna på ett dramatiskt sätt som återspeglar resultatet i vårens dubbelval.

 

Read More