Sähköpotkulautoja vuokraavat yritykset suhtautuvat myönteisesti ajatukseen, että laissa olisi alaikäraja lautojen käyttäjille. Silloin heitä valvoisi poliisi – nyt valvonta on mahdotonta.
Vaikka sähköpotkulautoja vuokraavilla yrityksillä on käyttäjille usein 18 vuoden ikäraja, on laudalla huristelijan ikää todellisuudessa vaikea valvoa mitenkään.
Suomessa neljässä kaupungissa lautoja vuokraavan Voin yhteiskuntasuhdevastaava Hannu Oskala kertoo, että yritys kannattaa ikärajoihin puuttumista lainsäädännöllä.
- Me kannatamme voimakkaasti valtakunnallista lakia, joka olisi signaali nuorille, vanhemmille, yhtiöille ja myös poliisille, joka voisi sitä valvoa, Oskala sanoo STT:lle.
Eduskunta käsittelee parhaillaan sähköpotkulautoja koskevaa lakia. Laissa on tarkoitus säännellä mikroliikkumista ja ottaa esimerkiksi käyttöön promillerajat kevyiden sähköajoneuvojen kuljettajille.
STT:n tietojen mukaan myös ikäraja-asia on ollut esillä valiokuntakäsittelyn yhteydessä. Valiokunnan mietintö voi valmistua jo perjantaina tai ensi viikolla.
VOIN SOVELLUKSELLA on Oskalan mukaan Applen sovelluskaupassa 18 vuoden ikäraja. Jos vanhemmat ovat laittaneet lapsen puhelimen asetukset kohdilleen, ei sovellusta pysty lataamaan ainakaan Applen puhelimiin.
Sähköpotkulauta ei kulje ilman sovellusta, jonka kautta sen käyttö maksetaan.
Oskala peräänkuuluttaa vanhempien vastuuta.
- Julkinen keskustelu on hyvästä. Nämä palveluthan eivät ole ilmaisia, ja tämä herättää toivottavasti vanhemmat tsekkaamaan, että mitä siellä heidän luottokorttilaskullaan on.
Eduskunta käsittelee parhaillaan sähköpotkulautoja koskevaa lakia.
Julkisella keskustelulla Oskala viittaa muun muassa uutisiin, joiden mukaan lapsia on ollut tällä viikolla kahdessa sähköpotkulautaonnettomuudessa.
Viimeksi Helsingin poliisi kertoi 14-vuotiaan törmänneen sähköpotkulaudalla 92-vuotiaaseen naiseen maanantai-iltana. Lisäksi aiemmin päivällä kaksi lasta oli poliisin mukaan ajanut samalla sähköpotkulaudalla.
Toinen lapsista oli poistunut kyydistä ennen onnettomuutta, ja kyytiin jäänyt 13-vuotias ajoi sähköpotkulaudalla henkilöauton alle. Kumpikin onnettomuus tapahtui Helsingin Viikissä.
Tiedossa ei ole, olivatko lasten sähköpotkulaudat omia vai vuokrattuja.
OSA VUOKRAFIRMOJEN sovelluksista muistuttaa käyttäjiä ikärajasta, mutta eivät suinkaan kaikki. Dott, joka tunnettiin aiemmin Tierinä, muistuttaa sovellusta ladatessa vain oikeanlaisesta pysäköinnistä ja ajamisesta. Tieto 18 vuoden ikärajasta löytyy Käyttöehdot-nimisestä valikosta.
Voin sovellus kertoo ensimmäisellä käyttökerralla säännöistä, joiden mukaan sähköpotkulaudalla ajajan on oltava vähintään 18-vuotias ja hänellä on oltava voimassa oleva ajokortti.
Bolt puolestaan pyytää näppäilemään sovellukseen syntymäpäivän, kun taas Birdin sovellukseen kirjautuja lupaa olevansa yli 18-vuotias.
Ryden sovellus muistuttaa käyttämään kypärää ja ajamaan aina selvin päin, mutta ikärajaa listalla ei mainita. Yhtiön 15 vuoden ikäraja löytyy Apua-nimisen osion takaa.
”Tärkein turvallisuustekijä löytyy sieltä tangon ja takapyörän välistä.”
Käytännössä yritysten mahdollisuus valvoa sähköpotkulautailijoiden ikää näyttää siis olevan olematon.
STT ei tavoittanut Dottin yhteiskuntasuhdejohtajaa Juho Lindgreniä tai Ryden edustajaa haastatteluun.
VIIDELLÄ PAIKKAKUNNALLA toimivan suomalaisyrityksen Joe Scooterin toimitusjohtajalla Ville Haapasalolla on kokemusta vahvasta tunnistautumisesta vuokrauksen yhteydessä.
Sähköpotkulautojen lisäksi yritys on vuokrannut e-mopoja, joiden käyttö vaati ajokortin esittämisen. Sähköpotkulaudoissa vahvaa tunnistautumista ei ole käytössä.
- Se on tietysti työläämpää, kun kuitenkin tässä meidän toiminnassa kysymys on pohjimmiltaan viimeisen mailin henkilöliikenteen helppoudesta, Haapasalo sanoo STT:lle.
Haapasalo kuitenkin epäilee, että vahva tunnistautuminen ei estäisi kokonaan sitä, että sähköpotkulaudan ohjaajana tai kyydissä voisi kaikesta huolimatta olla alaikäinen.
Myös Haapasalon mukaan ikärajaa koskeva laki voisi olla tervetullut. Hänen mukaansa on tärkeää, että laki kohtelee lyhyt- tai pitkäaikaisesti vuokrattuja sekä omassa omistuksessa olevia kulkupelejä tasavertaisesti.
Joe Scooter ei ole kerännyt tarkempaa tietoa käyttäjien iästä. Toimitusjohtaja sanoo, että vaikka alaikäisten ajelusta heidän sähköpotkulaudoillaan ei ole viitteitä, varmasti niinkin on voinut käydä.
Haapasalon mukaan kevät on hyvä hetki muistuttaa siitä, että yritys ja lainsäätäjä pystyvät edistämään asioita vain tiettyyn pisteeseen asti.
- Tärkein turvallisuustekijä löytyy sieltä tangon ja takapyörän välistä. Toivotaan, että kaikki liikkuisivat kulkupelistä riippumatta mahdollisimman turvallisesti ja muistaisivat käyttää kypärää.
Teksti: STT / Heli Laakkonen