Suomessa Pohjoismaiden selkeästi matalin kokonaishedelmällisyys vuonna 2022

Pohjoismaissa syntyneiden lasten määrä väheni 8,3 prosenttia vuonna 2022, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedot. Tämä on suurin vuosikohtainen muutos lasten määrässä yli viiteenkymmeneen vuoteen.

Myös kokonaishedelmällisyys laski kaikissa Pohjoismaissa samana vuonna. Suomen luku oli 1,32, ja se oli selkeästi matalin. Islannin luku 1,59 ja Tanskan luku 1,55 olivat korkeimmat.

Tilastokeskuksen mukaan kokonaishedelmällisyysluku kertoo, kuinka monta lasta keskimäärin nainen synnyttäisi elämänsä aikana, jos syntyvyys pysyisi laskentavuoden tasolla.

THL:n alustavien tietojen mukaan syntyvyyden lasku jatkui viime vuonna kaikissa muissa Pohjoismaissa paitsi Norjassa. Suomessa hedelmällisyysluku oli Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan 1,26.

THL kertoo, että alkuraskaudenaikainen tupakointi on vähentynyt kaikissa Pohjoismaissa. Suomessa raskauden alkuvaiheessa tupakoivien osuus pysyi pitkään Pohjoismaiden korkeimpana, mutta on 2010-luvulta lähtien vähentynyt lähelle muiden Pohjoismaiden tasoa.

Yhä useampi raskauden alussa tupakoiva nainen lopettaa tupakoinnin raskauden aikana, ja raskauden lopussa tupakoivien osuus on laskenut.

Eniten raskauden lopussa tupakoivien määrä on vähentynyt Norjassa, jossa pari vuosikymmentä sitten vielä lähes 14 prosenttia synnyttäjistä tupakoi. Toissa vuonna vastaava osuus oli alle prosentin.

NIIDEN synnyttäjien osuus, joiden raskautta edeltävä BMI-painoindeksi oli vähintään 30, oli korkein Suomessa. Suomen luku oli 19,5 prosenttia. Ruotsin luku puolestaan oli noin 18 prosenttia ja Tanskan sekä Norjan noin 15 prosenttia. Osuus on kasvanut 2000-luvulla selkeästi kaikissa Pohjoismaissa.

THL:n mukaan painoindeksi 30 tai enemmän tarkoittaa lihavuutta.

Myös kaikkien synnyttäjien ja ensisynnyttäjien keski-ikä kasvoi vuonna 2022 kaikissa Pohjoismaissa. Suomessa 35 vuotta täyttäneiden synnyttäjien osuus oli noin 26 prosenttia. Muissa Pohjoismaissa osuus vaihteli 20,0-24,3 prosentin välillä.

Islannista ei ole saatavissa synnyttäjien ylipaino- ja tupakointitietoja.

”ISIS-äidin” esitutkinta valmistui: epäillään omien lastensa ihmiskaupasta

Keskusrikospoliisi epäilee Suomeen Syyriasta palannutta, niin sanottua ISIS-äitiä omien lastensa vaarantamisesta. Häntä on tutkittu rikosnimikkeellä törkeästä ihmiskaupasta epäiltynä.

KRP:n mukaan esitutkinta on nyt valmistunut. Poliisin tiedotteen mukaan Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisen epäillään vieneen vuonna 2014 kaksi lastaan terroristijärjestö ISIS:n hallitsemalle islamilaisen kalifaatin alueelle ”ihmisarvoa loukkaaviin” olosuhteisiin.

– Esitutkinnan perusteella lapset ovat altistuneet sellaiselle elämälle, jossa eivät toteudu lasten oikeudet turvalliseen kasvuympäristöön, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Jan Aarnisalo tiedotteessa.

Nainen oli tuolloin noin kolmikymppinen. Myöhemmin kalifaatin kaaduttua perhe päätyi Syyrian al-Holin leirille, josta nainen palasi yhden lapsensa kanssa Suomeen 2021 ja asettui pääkaupunkiseudulle. Toinen lapsi palasi tänne myöhemmin.

Nainen ei ole ollut esitutkinnan aikana vangittuna, poliisi sanoo. Lapset ovat nykyisin jo täysi-ikäisiä.

Juttu siirtyy KRP:n mukaan nyt syyteharkintaan.

Ex-ministeri Susanna Huovinen ykkösehdokas Kuntaliiton varatoimitusjohtajaksi

Susanna Huovinen (s. 1972) on ollut liikenne- ja viestintäministerinä sekä sosiaali- ja terveysministerinä 2000-luvun alussa.

Kuntaliiton hallituksen työvaliokunta esittää liiton uudeksi varatoimitusjohtajaksi yhteiskuntatieteiden maisteri Susanna Huovista.

Pitkäaikainen entinen kansanedustaja ja ministeri Huovinen (sd.) työskentelee nykyisin valtiovarainministeriössä alivaltiosihteerinä. Työvaliokunta haastatteli kuutta varatoimitusjohtajaksi hakenutta ihmistä, ja Huovisen lisäksi liiton nykyinen kehittämispäällikkö Ari Korhonen pääsi jatkoon soveltuvuusarviointiin.

Valiokunta päätyi yksimielisesti Huoviseen. Tehtävää olivat hakeneet muun muassa kansanedustajat Krista Kiuru (sd) ja Johanna Ojala-Nieminen (sd.)

Työvaliokunta perustelee suositustaan Huovisen ministeriö- ja eduskuntakokemuksella, johtajuustaidoilla sekä vaikuttavuusnäytöillä.

Lopullisen valinnan tekee Kuntaliiton hallitus kokouksessaan 22. toukokuuta. Varatoimitusjohtajan määräaikainen pesti kestää seitsemän vuotta.

Varatoimitusjohtaja johtaa liiton Hyvinvointi ja sivistys -yksikköä sekä ohjaa toimialueensa edunvalvontaa.

Taas löytyi jättisumma väärää rahaa: Tulli pysäytti Italiasta tulleita vale-euroja

Tulli kertoo löytäneensä uuden Italiasta Suomeen lähetetyn seteliväärennöserän. Siinä oli aidonnäköisiä seteleitä 164 000 euron arvosta.

Jo helmikuussa Tulli kertoi, että se oli takavarikoinut yli 94 000 euroa väärennetyksi epäiltyä rahaa. Osa löytyi niinikään Italiasta tulleesta rahtilähetyksestä ja osa sen suomalaiselta vastaanottajalta.

Nyt Tulli kertoo pysäyttäneensä ”kansainvälisen yhteistyön” avulla toisenkin epäillyn väärennysrikoksen, jossa Suomeen päätyi feikkiseteleitä 164 000 euron arvosta.

– Molempia tapauksia yhdistää se, että väärennösten alkuperämaa on Italia ja lähetykset toimitettiin Suomeen pikarahtina tai postilähetyksinä. Kansainvälisen yhteistyön käynnistyttyä saimme pysäytettyä yhden väärennöserän logistiikkakeskukseen, muut erät otettiin haltuun epäillyiltä, kertoo tutkinnanjohtaja Tero Virtanen Tullin tiedotteessa.

Tulli kiittelee kansalaisilta saatuja vihjeitä väärennettyjen seteleiden liikkeistä. Rahaa on ehtinyt päätyä markkinoille jonkin verran.

Tullin mukaan kaikista rikoksista on epäiltynä yhteensä viisi Suomen kansalaista. Heistä kolme on vangittuina, ja tapauksia on tutkittu törkeinä rahanväärennöksinä.

Valtaosa esitutkinnoista on päättynyt ja jutut ovat siirtyneet syyteharkintaan.

AVAINSANAT

Sähköpotkulautojen vuokrausfirmat: Näistä syistä emme voi estää alaikäisten ajeluita

Sähköpotkulautoja vuokraavat yritykset suhtautuvat myönteisesti ajatukseen, että laissa olisi alaikäraja lautojen käyttäjille. Silloin heitä valvoisi poliisi – nyt valvonta on mahdotonta.

Vaikka sähköpotkulautoja vuokraavilla yrityksillä on käyttäjille usein 18 vuoden ikäraja, on laudalla huristelijan ikää todellisuudessa vaikea valvoa mitenkään.

Suomessa neljässä kaupungissa lautoja vuokraavan Voin yhteiskuntasuhdevastaava Hannu Oskala kertoo, että yritys kannattaa ikärajoihin puuttumista lainsäädännöllä.

-  Me kannatamme voimakkaasti valtakunnallista lakia, joka olisi signaali nuorille, vanhemmille, yhtiöille ja myös poliisille, joka voisi sitä valvoa, Oskala sanoo STT:lle.

Eduskunta käsittelee parhaillaan sähköpotkulautoja koskevaa lakia. Laissa on tarkoitus säännellä mikroliikkumista ja ottaa esimerkiksi käyttöön promillerajat kevyiden sähköajoneuvojen kuljettajille.

STT:n tietojen mukaan myös ikäraja-asia on ollut esillä valiokuntakäsittelyn yhteydessä. Valiokunnan mietintö voi valmistua jo perjantaina tai ensi viikolla.

VOIN SOVELLUKSELLA on Oskalan mukaan Applen sovelluskaupassa 18 vuoden ikäraja. Jos vanhemmat ovat laittaneet lapsen puhelimen asetukset kohdilleen, ei sovellusta pysty lataamaan ainakaan Applen puhelimiin.

Sähköpotkulauta ei kulje ilman sovellusta, jonka kautta sen käyttö maksetaan.

Oskala peräänkuuluttaa vanhempien vastuuta.

-  Julkinen keskustelu on hyvästä. Nämä palveluthan eivät ole ilmaisia, ja tämä herättää toivottavasti vanhemmat tsekkaamaan, että mitä siellä heidän luottokorttilaskullaan on.

Eduskunta käsittelee parhaillaan sähköpotkulautoja koskevaa lakia.

Julkisella keskustelulla Oskala viittaa muun muassa uutisiin, joiden mukaan lapsia on ollut tällä viikolla kahdessa sähköpotkulautaonnettomuudessa.

Viimeksi Helsingin poliisi kertoi 14-vuotiaan törmänneen sähköpotkulaudalla 92-vuotiaaseen naiseen maanantai-iltana. Lisäksi aiemmin päivällä kaksi lasta oli poliisin mukaan ajanut samalla sähköpotkulaudalla.

Toinen lapsista oli poistunut kyydistä ennen onnettomuutta, ja kyytiin jäänyt 13-vuotias ajoi sähköpotkulaudalla henkilöauton alle. Kumpikin onnettomuus tapahtui Helsingin Viikissä.

Tiedossa ei ole, olivatko lasten sähköpotkulaudat omia vai vuokrattuja.

OSA VUOKRAFIRMOJEN sovelluksista muistuttaa käyttäjiä ikärajasta, mutta eivät suinkaan kaikki. Dott, joka tunnettiin aiemmin Tierinä, muistuttaa sovellusta ladatessa vain oikeanlaisesta pysäköinnistä ja ajamisesta. Tieto 18 vuoden ikärajasta löytyy Käyttöehdot-nimisestä valikosta.

Voin sovellus kertoo ensimmäisellä käyttökerralla säännöistä, joiden mukaan sähköpotkulaudalla ajajan on oltava vähintään 18-vuotias ja hänellä on oltava voimassa oleva ajokortti.

Bolt puolestaan pyytää näppäilemään sovellukseen syntymäpäivän, kun taas Birdin sovellukseen kirjautuja lupaa olevansa yli 18-vuotias.

Ryden sovellus muistuttaa käyttämään kypärää ja ajamaan aina selvin päin, mutta ikärajaa listalla ei mainita. Yhtiön 15 vuoden ikäraja löytyy Apua-nimisen osion takaa.

”Tärkein turvallisuustekijä löytyy sieltä tangon ja takapyörän välistä.”

Käytännössä yritysten mahdollisuus valvoa sähköpotkulautailijoiden ikää näyttää siis olevan olematon.

STT ei tavoittanut Dottin yhteiskuntasuhdejohtajaa Juho Lindgreniä tai Ryden edustajaa haastatteluun.

VIIDELLÄ PAIKKAKUNNALLA toimivan suomalaisyrityksen Joe Scooterin toimitusjohtajalla Ville Haapasalolla on kokemusta vahvasta tunnistautumisesta vuokrauksen yhteydessä.

Sähköpotkulautojen lisäksi yritys on vuokrannut e-mopoja, joiden käyttö vaati ajokortin esittämisen. Sähköpotkulaudoissa vahvaa tunnistautumista ei ole käytössä.

-  Se on tietysti työläämpää, kun kuitenkin tässä meidän toiminnassa kysymys on pohjimmiltaan viimeisen mailin henkilöliikenteen helppoudesta, Haapasalo sanoo STT:lle.

Haapasalo kuitenkin epäilee, että vahva tunnistautuminen ei estäisi kokonaan sitä, että sähköpotkulaudan ohjaajana tai kyydissä voisi kaikesta huolimatta olla alaikäinen.

Myös Haapasalon mukaan ikärajaa koskeva laki voisi olla tervetullut. Hänen mukaansa on tärkeää, että laki kohtelee lyhyt- tai pitkäaikaisesti vuokrattuja sekä omassa omistuksessa olevia kulkupelejä tasavertaisesti.

Joe Scooter ei ole kerännyt tarkempaa tietoa käyttäjien iästä. Toimitusjohtaja sanoo, että vaikka alaikäisten ajelusta heidän sähköpotkulaudoillaan ei ole viitteitä, varmasti niinkin on voinut käydä.

Haapasalon mukaan kevät on hyvä hetki muistuttaa siitä, että yritys ja lainsäätäjä pystyvät edistämään asioita vain tiettyyn pisteeseen asti.

-  Tärkein turvallisuustekijä löytyy sieltä tangon ja takapyörän välistä. Toivotaan, että kaikki liikkuisivat kulkupelistä riippumatta mahdollisimman turvallisesti ja muistaisivat käyttää kypärää.

Teksti: STT / Heli Laakkonen

AVAINSANAT

Robin Lardot hakee jatkokautta KRP:n päällikkönä

Keskusrikospoliisin (KRP) nykyinen päällikkö, oikeustieteen maisteri Robin Lardot hakee jatkokautta virkaansa. Vuodesta 2013 lähtien KRP:tä johtaneen Lardotin nykyinen virkakausi päättyy syyskuun lopussa.

Lardotin lisäksi virkaa hakee Rajavartiolaitoksen oikeudellisen osaston osastopäällikkö, oikeustieteen tohtori Sanna Palo, MBA Peter Marks ja Spöge Kosonen.

KRP:n päällikön virka täytetään enintään viideksi vuodeksi, ja päällikön nimittää Valtioneuvoston yleisistunto.

Päällikkö kehittää, johtaa ja valvoo KRP:n toimintaa. Lisäksi päällikkö vastaa viraston ja sen henkilöstön toiminnan tuloksellisuudesta sekä toimintaedellytyksistä.

AVAINSANAT