MENY

Sjukförsäkringssystemet i Sverige kan försämras

Yonna Waltersson, Kjell Rautio och Malin Ragnegård diskuterar Rautios bok Vi är inte maskiner!

Den 2 april kom en ny, hård högerspark mot landets löntagare. Den särskilda utredaren Per Johanssons, professor i statistik, sjukförsäkringsutredning (SOU 2024:26), som högerregeringen tidigare ”kapat”, föreslår nu i praktiken en återgång till dåvarande regeringen Reinfeldts/Borgs hårda, gamla och helt orimliga utförsäkringskedja. Alltså en hårda ”stupstockslinje” som gällde före coronapandemiåren.

 

 

Förslaget med en sådan ”stupstock” skulle innebära att den bortre tidsgränsen för att få sjukförsäkring skulle bli återinförd efter 180 dagar. Arbetsskadade, cancersjuka med flera skulle då bli åter bli av med sin sjukförsäkring efter 180 dagar och tvingas söka jobb på hela arbetsmarknaden, jobb som i praktiken inte finns eller är lämpligt utformade för arbetsskadade, cancersjuka etc.

Tidöregeringens huvudsyfte med den här utredningens förslag är att ytterligare pressa ner sjukfrånvaron (ohälsotalet) från dagens redan historiskt låga nivå. Och följden vid ett genomförande av förslaget skulle bli att regeringen fattiggör ännu fler sjuka och de som verkligen behöver lite längre sjukskrivning och rehab innan det är möjligt för dem att återgå helt eller delvis i jobb igen. Utredningen är inget annat än ett beställningsjobb från högerregeringen med stödpartiet SD.

Man behöver inte vara professor i statistik för att förstå att visst minskar sjukskrivningarna om man gör det svårare att få bli och vara sjukskriven. Men det har däremot ingenting att göra med hur sjuka folk faktiskt är. Ty det är uteslutande en fråga om ifall regelverket ska styras av medicinska hälsobedömningar eller av renodlade politiska krav på att hålla nere kostnaderna. Den här nya sjukförsäkringsutredningen är solklart ett renodlat beställningsjobb från brutalhögern. Och i botten finns en ideologiskt rak högerlinje som har sina historiska rötter redan på 1700- och 1800-talet med dess både cyniska förakt och misstänksamhet mot fattiga, sjuka och olika slag av funktionsnedsättning. Så på det sättet finns ränderna kvar i högern också i dess moderna tappning!

Reformer i stället för nya försämringar

Det här som nu är på gång med sjukförsäkringens försämringar ligger mycket långt från från vad en av landets mest sakkunniga välfärdsutredare, tidigare LO-utredaren Kjell Rautio, skriver om i sin breda, väldokumenterade granskning i debattboken Vi är inte maskiner! (Premiss förlag). Där presenterar han flera välmotiverade reformer för hur sjukförsäkringen i stället skulle kunna göras mänskligare och bättre.

Viktigt är de ekonomiska villkoren. Men också att behovet att flytta beslut från myndigheter som varken har kompetens eller förmåga nog att fatta nödiga beslut. En sådan central punkt i Rautios bok är om någon på allvar verkligen tror att Försäkringskassan gör bättre, mera kompetenta bedömningar än den behandlande läkaren av hur frisk/arbetssjuk en löntagare verkligen är?

En annan viktig punkt i Rautios reformlista handlar om att staten tillsammans med arbetsmarknadens parter bör/borde skapa ett bättre fungerande rehabiliteringssystem så att sjuka människor verkligen kan börja arbeta igen. Och de arbetsgivare som då inte sköter sitt lagstadgade arbetsmiljö- och rehabansvar borde straffas för att de inte ”gör sitt” för att underlätta en återgång i arbete för de sjukskrivna.

Men i stället för reformer som dessa har Tidöregeringen Kristersson nu börjat planera för att åter igen ta fram den utförsäkrande stupstocken igen i sjukförsäkringen. Och därmed ta nya steg att fattiggöra de sjuka ytterligare. Jag tror inte att det förvånar just någon.

Robert Björkenwall

frilansjournalist, utredare

De nordiska regeringarna utreder möjligheter till revidering av Helsingforsavtalet

De nordiska flaggorna fotograferade när Nordiska rådet samlades i Lilla parlamentet vid månadsskiftet mars-april 2025.

Nordiska rådet föreslog i höstas för de nordiska regeringarna att Helsingforsavtalet som styr samarbetet, ska revideras bland annat genom att ta med nya samarbetsområden som säkerhetspolitik i avtalet och se över Färöarnas, Grönlands och Ålands avtalsmässiga ställning. Nu har de nordiska regeringarna beslutat att göra en utredning kring vilka de juridiska konsekvenserna av en eventuell uppdatering av avtalet skulle bli.

 

Read More

Nordisk säkerhet och beredskap i fokus under Nordiska rådets temasession

De nordiska flaggorna.

Nordiska rådets årliga temasession ordnas i Helsingfors den 31.3-1.4. I sessionen deltar 87 nordiska parlamentariker för att diskutera utvecklandet av den nordiska säkerheten och beredskapen.

 

Read More

Arbeiderpartiet i Norge i vinnarhålet igen

Jonas Gahr Støre 2020.

Bara för ett antal veckor sedan var Jonas Gahr Støres Arbeiderpartiet uträknat till höstens stortingsval. Nu skulle det bli maktskifte med Høyrestyre under Erna Solberg som statsminister. Men mest troligt icke så.

 

Read More

Utøya fick årets Palmepris

Utøya i Norge.

Olof Palmepriset har i år tilldelats Utøya, det norska socialdemokratiska ungdomsförbundet AUF:s välkända läger- och mötesplats. Prisceremonin ägde rum på Konserthuset i Stockholm på Olof Palmes födelsedag den 30 januari, med Olof Palmes Minnesfond som värd. Priset instiftades år 1987, och tilldelas årligen för en särskilt betydande insats i Olof Palmes anda.

 

Read More

Sverige: Skjuttragedin i Örebro tog 10 liv

Sorgflaggning i Göteborg efter skolskjutningen i Örebro.

Januari med många sprängningar och en del skjutningar har sedan ett antal dagar blivit februari och blir ännu mera mollstämt dystert. Överallt flaggas det på halv stång. Tio personer som läser svenska för invandrare, SFI, eller vidareutbildar sig som vuxna, Komvux, för att sedan gå vidare till olika yrkesutbildningar skjuts brutalt på sin skola av en 35-årig, svensk ensamvarg. Sedan tar han sitt eget liv innan polisen ens hinner ingripa och avlossa ett enda skott. Och det blir det värsta våldsdådet i Sveriges moderna historia.

 

Read More