Siviili-ilmailujärjestö ratkaisi: Vuoden 2014 matkustajakoneturma oli Venäjän tekosia

MH17-lennon konehylyn jäänteitä itä-Ukrainassa heinäkuussa 2014.

YK:n kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön ICAO:n mukaan Venäjä on vastuussa vuonna 2014 tapahtuneesta Malaysia Airlinesin matkustajakoneen alasampumisesta. Korvausvelvollisuudesta ei vielä tullut ratkaisua.

Kanadan Montrealissa päämajaansa pitävän ICAO:n neuvosto äänesti asiasta maanantaina.

Neuvosto totesi, että Venäjää vastaan osoitetut syytökset olivat lain ja faktojen valossa perusteltuja.

Syytösten mukaan Venäjä rikkoi MH17-lennon pudottamisella kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen kolmatta artiklaa, jossa vaaditaan valtioita ”pidättäytymään aseiden käyttämisestä lentäviä siviilikoneita kohtaan”.

Neuvoston käsiteltäväksi asian olivat tuoneet Australia ja Hollanti. Valtaosa turmassa kuolleista 298 ihmisestä oli hollantilaisia.

KYSEESSÄ oli ensimmäinen kerta, kun ICAO:n riidanratkaisumekanismia hyödynnettiin päätöksessä jäsenmaiden välisessä kiistassa.

Hollannin ja Australian hallinnot kiittelivät ICAO:n päätöstä. Australian ulkoministeri Penny Wong toivoi lausunnossaan järjestön määräävän, minkälaisia korvauksia Venäjän on annettava.

-  Vaadimme Venäjää viimein ottamaan vastuun tästä kamalasta väkivallanteosta ja korvaamaan kauhean tekonsa niin kuin kansainvälinen oikeus edellyttää, Wong sanoi.

Hollannin hallinnon lausunnossa toivottiin, että ICAO määräisi Venäjän neuvottelemaan Hollannin ja Australian kanssa korvauksista. Hollanti toivoi ICAO:n olevan myös mukana neuvotteluprosessissa, jotta ne toteutuisivat tietyssä aikataulussa ja tuottaisivat todellisia tuloksia.

KONE AMMUTTIIN alas Venäjän asevoimien tuomalla BUK-ilmatorjuntaohjuksella Itä-Ukrainassa heinäkuussa 2014. Alueella taistelleet Venäjä-mieliset joukot sekä Venäjän presidentti Vladimir Putin syyttivät pitkään koneen pudottamisesta Ukrainaa.

Yhdysvaltain tuolloinen presidentti Barack Obama sanoi, että ohjus laukaistiin Venäjä-mielisten kapinallisten hallitsemalta alueelta eivätkä kapinalliset olisi pystyneet ampumaan konetta alas ilman Venäjän tukea.

Venäjä on toistuvasti kieltänyt olevansa vastuussa koneen putoamisesta.

-  Vaikka Venäjä käytti paljon rahaa ja vaivaa valheisiin rikostensa peittämiseksi, totuus ja oikeus voittaa, Ukrainan ulkoministeri Andri Sybiha sanoi X-viestipalvelussa ICAO:n päätöksestä.

Merz: Saksan armeijasta tehdään Euroopan vahvin

Saksa aikoo varustaa itselleen Euroopan vahvimman armeijan ilman ydinaseita, sanoi liittokansleri Friedrich Merz linjapuheessaan keskiviikkona.

-  Tämä sopii Euroopan väkirikkaimmalle ja taloudellisesti vahvimmalle maalle. Ystävämme ja kumppanimme myös odottavat ja jopa vaativat sitä meiltä, Merz sanoi.

Toisen maailmansodan tapahtumien vuoksi Saksa oli pitkään haluton käyttämään runsaasti rahaa puolustukseensa. Kylmän sodan päättymisen jälkeen rahoitus laski rajusti, kun Saksa luotti sotilasliitto Natoon ja Yhdysvaltojen sotilasmahtiin.

Merzin mukaan armeijan vahvistaminen kuuluu hallituksen tärkeimpiin tavoitteisiin.

-  Tavoitteenamme on Saksa ja samalla Eurooppa, joka on niin vahva, ettei sen tarvitse koskaan käyttää aseitaan. Saavuttaaksemme tämän tavoitteen meidän on otettava suurempi vastuu Natossa ja EU:ssa.

AVAINSANAT

Ukrainassa ei käydä virtuaalisotaa – ilmaiskut tuottavat samanlaista jälkeä kuin Guernicassa 1937 ja Helsingissä 1944

Persianlahden sota 1990-luvun alussa muistutti kotisohvilta katsottuna jonkinlaista videopeliä.

Yhdysvallat syöksi Kuwaitin miehittäneen Irakin niskaan kauko-ohjattuja täsmäpommeja, jotka poksahtivat kohteisiinsa erehtymättömällä tarkkuudella.

Näin amerikkalaiset ainakin tahtoivat sodan esittää, sekä kotirintamalle että muulle maailmalle.

Vietnamin katastrofista oli opittu yleisen mielipiteen merkitys: että tiedonvälitys paikan päältä oli pidettävä tiukasti kontrollissa. Välillä tuntui kuin kuvamateriaalit olisi tuotettu elokuvastudioilla.

Yhdysvaltain huipputeknologia näytti takaavan sen, että vihollista ei tarvinnut enää kohdata taistelukentällä ”silmästä silmään”.

Pelätty maasotavaihekin oli täydellisen ilmaherruuden turvin yksipuolista teurastusta ja ohitse sadassa tunnissa.

Ukrainan uutiskuvat ovat olleet jo kolmen vuoden ajan kaikkea muuta kuin virtuaalitodellisuutta.

KUWAITIN vapauttamisen ajateltiin osoittavan suuntaa. Kylmän sodan jälkeisessä maailmassa paha saisi palkkansa, nopeasti ja ”siististi”.

Irakin verinen diktaattori Saddam Hussein tosin syrjäytettiin ja hirtettiin vasta 2000-luvun puolella, kun amerikkalaiset tarvitsivat World Trade Centerin iskujen jälkeen päitä vadeille.

Ensimmäiseksi tässä terrorisminvastaisessa sodassa oli kaadettu Afganistanin Taliban-hallinto, mutta se osoittautui Pyrrhoksen voitoksi.

Yhdysvaltain johtama kansainvälinen yhteisö ei saanut maata rauhoitetuksi, vaan vetäytyi 20 vuoden jälkeen häntä koipien välissä talibanien tieltä.

Teknologis-taloudellisen ylivoiman rajat tulivat vastaan, kun sotilaalliset kohteet karkasivat kartalta. Miljoonien dollarien ohjuksista ei ollut pidemmän päälle hyötyä, jos niille ei löytynyt tuhottavaksi kuin yhdentekeviä hökkeleitä.

Innovaationa ovat esiintyneet droonit, jotka näyttävät lasten leluilta. Ne ovat halpoja mutta murhaavia.

UKRAINAN uutiskuvat ovat olleet jo kolmen vuoden ajan kaikkea muuta kuin virtuaalitodellisuutta. Ilmaiskut asutuskeskuksiin tuottavat samanlaista jälkeä kuin Guernicassa 1937 tai Helsingissä helmikuussa 1944.

Ilman modernia teknologiaa siellä tuskin pärjäisi kumpikaan osapuoli, mutta rintamilla kaivetaan puolustuslinjoja maahan kuin ensimmäisessä maailmansodassa.

Innovaationa ovat esiintyneet droonit, jotka näyttävät lasten leluilta. Ne ovat halpoja mutta murhaavia.

Suomi on ollut peliteollisuuden pieni suurvalta, jonka nyrkkipajoista kasvaneet yritykset ovat jalostaneet huippuunsa myös virtuaalista tappamista.

Pitäisikö sitä kutsua edistykseksi, jos tätä kehityskapasiteettia valjastettaisiin nyt tositoimiin, kun maa toisensa jälkeen pistää pelimerkkinsä varusteluun?

AVAINSANAT

HS: Elina Valtonen arvostelee Israelia – ”Ja sen takia tämä tilanne on todella vakava”

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) sanoi keskiviikkona Helsingin Sanomille kaikkien viitteiden olevan sen mukaisia, että Israel käyttää nälkää ja humanitaarisen avun estämistä sodankäynnin aseena.

-  Ja sen takia tämä tilanne on todella vakava. Me olemme vedonneet Israeliin pitkän aikaa, että kansainvälisen oikeuden mukaisesti näin ei voi toimia. Nälkää, ihmisten hätää ei missään nimessä voi käyttää sodankäynnin välineenä tai myöskään poliittisiin tarkoitusperiin, Valtonen vastasi lehden esittämään kysymykseen.

HS kysyi Valtoselta myös, onko Gazassa käynnissä väestön pakkosiirto tai etninen puhdistus. Esimerkiksi Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on ehdottanut, että gazalaiset voisivat muuttaa muille alueille.

-  Kaikki tuollaiset puheet viittaa väestön pakkosiirtoon. Ne ovat täysin tuomittavia ja kansainvälisen oikeuden vastaisia toimia.

AVAINSANAT

Yhdysvallat: Nato-tavoite pitää – ”Viisi prosenttia ei ole vain numero”

Yhdysvaltojen Nato-suurlähettilään Matthew G. Whitakerin mukaan Yhdysvaltojen tavoite on yhä, että Nato-maat nostavat puolustusmenojaan viiteen prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Huhtikuussa tehtävässään aloittaneen Whitakerin mukaan Yhdysvallat haluaa tällä viikolla kuulla yksityiskohtia siitä, miten liittolaiset aikovat saada tavoitteen täyteen.

-  Viisi prosenttia ei ole vain numero, vaan välttämätöntä turvallisuudellemme, hän sanoi tiistaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Nato-maiden ulkoministerit aloittivat keskiviikkona kaksipäiväisen, epävirallisen kokouksen Turkin Antalyassa.

Naton puolustusmenotavoitteesta on tarkoitus saada sopu aikaan jo ennen kesäkuussa pidettävää Haagin huippukokousta. Yleisesti viiden prosentin tavoitetta on pidetty epärealistisena, sillä tällä hetkellä edes Yhdysvallat ei käytä puolustukseen moista summaa.

VIISI prosenttia voitaisiinkin saada kasaan laskemalla mahdollisesti puolustusmenoihin suorien menojen lisäksi liitännäismenoja. Liitännäismenoja ovat esimerkiksi infrastruktuuriin ja kyberturvallisuuteen liittyvät menot.

Neuvottelut siitä, mitä menoihin laskettaisiin mukaan, ovat kuitenkin yhä kesken.

Yhdysvaltojen mukaan Haagissa tehtävä sopimus sisältäisi kaikki kyvykkyystavoitteet, jotka ovat tarpeen Naton pelotteen ja puolustuksen vahvistamiseksi.

-  Se on ehdottomasti enemmän kuin pelkkiä ohjuksia, tankkeja ja haupitseja, Whitaker sanoi. Esimerkkeinä hän mainitsi muun muassa sotilaiden liikkuvuuden ja kyberturvallisuuden.

WHITAKER vakuutti, ettei Yhdysvallat ole vetäytymässä Euroopasta, vaan haluaa Euroopan tekevän enemmän puolustuksensa eteen.

Häneltä kysyttiin myös, aikooko Yhdysvallat toteuttaa uhkauksensa uusista pakotteista Venäjälle, mikäli Venäjän presidentti Vladimir Putin ei suostu aselepoon Ukrainassa.

-  Otamme askeleen kerrallaan. Toivottavasti saamme diilin aikaan torstaina ja meillä on rauha, Whitaker sanoi.

Whitaker myös sanoi, että presidentti Donald Trump on ilmaissut olevansa turhautunut Venäjään, mutta että tämä on myös aiemmin ollut turhautunut Ukrainaan.

Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi on ilmoittanut haluavansa tavata Putinin torstaina Istanbulissa. Sille, saapuuko Putin todella paikalle, ei ole saatu vahvistusta.

AVAINSANAT

Albania pysyy vasemmistovallassa, pääministerin puolue voitti vaalinsa

Edi Rama on ollut Albanian pääministerinä vuodesta 2013 alkaen.

Albanian pääministeri Edi Raman sosialistipuolue on voittanut maan parlamenttivaalit, keskiviikkona loppusuoralla ollut äänenlaskenta osoitti.

Albanian keskusvaalilautakunnan mukaan sosialistipuolue oli saamassa yli 50 prosenttia äänistä. Puolue oli kasvattamassa paikkamääräänsä maan parlamentissa, jossa sillä oli yli puolet paikoista jo ennen vaaleja.

Toiseksi oli tulossa keskustaoikeistolainen Albanian demokraattisen puolueen johtama koalitio.

EU:ssa vaalien kulkua seurattiin tarkkaan, sillä Albania pyrkii unionin jäseneksi.

Muun muassa Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen onnitteli pääministeri Ramaa keskiviikkona.

AVAINSANAT