SDP:n isojen kaupunkien pormestariehdokkaat esittelyssä – tänne veisin New Yorkin pormestarin

SDP:n pormestariehdokkaat Helsingissä, Tampereella ja Turussa kertoivat Demokraatille pääkilpailijansa ja paljastivat, mitä esittelisivät kaupungistaan New Yorkin pormestarille.

Kesän 2021 kuntavaaleissa Suomen kolmessa suurimmassa kaupungissa Helsingissä, Espoossa ja Tampereella annettiin hieman vajaa neljännes kaikista äänistä.

Isoilla kaupungeilla on valtava merkitys myös vaalien kokonaistuloksen kannalta.

Kaikissa kolmessa kaupungissa on käytössä pormestarimalli.

SDP on asettanut omat pormestariehdokkaansa isoihin kaupunkeihin. He ovat Helsingissä Eveliina Heinäluoma, Tampereella Ilmari Nurminen ja Turussa Piia Elo.

Heinäluoma ja Nurminen ovat kansanedustajia, Elo SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtaja.

Helsingissä Heinäluoma toimii SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtajana, Nurminen on Tampereella kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja Elo Turussa kasvatuksen ja opetuksen apulaispormestari.

Demokraatti pyysi pormestariehdokkailta vaaliasetelmia ennakoiden vastaukset kuuteen kysymykseen.

Näin Heinäluoma, Nurminen ja Elo vastasivat:

1.) Millä teemalla lähdet pormestarikampanjaan?

Heinäluoma: Haluan toimia yhteistyön pormestarina. Pormestari ei yksin päätä Helsingin tulevien vuosien kaupunkistrategiaa vaan se tehdään yhteistyössä eri kaupunginvaltuuston puolueiden kesken toki myös asukkaita ja yrittäjiä vahvasti kuunnellen. Tarvitsemme enemmän yhdessä tekemistä ja vähemmän poliittista riitelyä ja jakolinjoja.

Nurminen: Tampereella on huolehdittava siitä, että peruspalvelut ovat jokaisen saavutettavissa, huolimatta siitä, millaisia ratkaisuja valtakunnan politiikassa tehdään. Haluan, että Tampere pyrkii kaikessa toiminnassaan yhdenvertaisuuteen, tasa-arvoon, kansainvälistyteen, luonnon kunnioittamiseen sekä aktiivisesti ilmastonmuutoksen torjumiseen.

Elo: Lähden tavoittelemaan reilumman Turun pormestarin paikkaa. Eli oikeudenmukaisempaa ja kestävämpää eli kaikin puolin reilumpaa Turkua. Palveluiden tulee tukea hyvinvointia varhaiskasvatuksesta työelämään, neuvolakäynnistä vaativaan hoitoon, suojateistä toimivaan joukkoliikenteeseen ja elinvoimaisesta keskustasta lähiluontoon. Jokaisen tulee voida kokea kuuluvansa tänne, olevansa tärkeä osa yhteisöä, tärkeä osa Turkua. Täällä voi kouluttautua, työllistyä, viettää aktiivista vapaa-aikaa ja olla turvassa omana itsenään. Ihan jokaisella asuinalueella.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen…

Eveliina Heinäluoma on SDP:n pormestariehdokas Helsingissä. Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP

2.) Kuka on pääkilpailijasi pormestarin paikasta?

Heinäluoma: Mielipidemittausten mukaan suurin kisa käydään Helsingissä ja maanlaajuisesti SDP:n ja kokoomuksen välillä. Näin ollen pääkilpailijani on kokoomuksen pormestariehdokas Daniel Sazonov.

Nurminen: Ainakin, jos uskotaan Yleä ja Aamulehteä, se on kokoomuksen istuva pormestari Kalervo Kummola.

Elo: Kyllä se on istua pormestari kokoomuksen Minna Arve, joka ennen pormestarikauttaan toimi myös Turun kaupunginjohtajana. Meillä on pormestaristossa jäsenet myös vihreistä ja vasemmistoliitosta, mutta Turussa perinteisesti kaksi suurinta puoluetta ovat SDP ja kokoomus.

3.) Jos pitäisi valita yksi asia, jonka lupaat tulevan kuntoon pormestarikaudellasi, mikä se on?

Heinäluoma: Lupaan, että päiväkotien ja koulujen ryhmä- ja luokkakoot pidetään maltillisina. Kun pidämme huolta lapsista ja nuorista ja annamme heille kaiken mahdollisen tuen, kasvatamme heitä vastuuseen. Näin pidämme huolta yhteiskuntamme ja tämän maailman tulevaisuudesta.

Nurminen: Tampere on avoin, tasa-arvoinen ja jokaisesta huolen pitävä, eikä siinä oteta takapakkia.

Elo: Sen, että jokainen lapsi ja nuori ja heidän kanssaan työskentelevä aikuinen saa olla päivänsä terveellisissä ja turvallisissa tiloissa. Turussa on meneillään massiivinen päiväkoti- ja koulukiinteistöjen peruskorjaus- ja uudisrakennusvaihe. Meillä on pitkä korjausvelka ja nyt tiloja on lähdetty kerralla korjaamaan. Hyvä niin, mutta tämä on vaatinut lapsilta ja henkilöstöltä venymistä väistötiloissa ja sitä ennen sisäilmaongelmia. Nyt Turussa laitetaan tilat kuntoon ja ensi kaudella tehdään vielä päätös ammatillisen koulutuksen tekniikan kampuksen rakentamisesta, sen lupaan.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen…

Ilmari Nurminen on SDP:n Tampereen pormestariehdokas. Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP

4.) New Yorkin pormestari tulee vieraaksesi, minkä paikan esittelet hänelle kaupungistasi?

Heinäluoma: Esittelen itselleni kovin rakkaan kotikaupunginosani eli Myllypuron. Haluan näyttää, miten kaupunginosiin panostamalla muun muassa uutta rakentamalla, vanhaa korjaamalla, lähiluontoa varjelemalla ja peruspalvelut turvaamalla saadaan viihtyisyyttä ja turvallisuutta lisättyä. Myllypuro on myös hieno esimerkki, miten eriytymiskehitystä on saatu torjuttua ja tästä on varmasti myös mallia New Yorkille. Kerron New Yorkin pormestarille, että minun johtamassani Helsingissä kaikkien kaupunginosien turvallisuus ja tulevaisuus ovat yhtä tärkeitä.

Nurminen: Haluaisin, että Tampere on vahva vaihtoehto isoille tapahtumille. Nokia Arena on Nokian ja Elisan koekenttä, joten siellä on aina viimeisimmät ja parhaimmat tekniset ratkaisut.

Elo: Kyllä se on aina ja kaikille tuo jokiranta, mihin vieraat haluan viedä. Aurajokiranta Tuomiokirkolta tai jopa Koroisilta Turun linnalle ja satamaan antaa kattavan kuvan siitä 800-vuotisesta historiasta, joka Turulla on. Sivistyksen syntysijoista aina tämän päivän moderniin rakentamiseen ja yliopistokaupungista teollisuuskaupunkiin. Samalla voi nauttia Turun erinomaisesta ravintolakulttuurista ja nähdä koko kulttuurin moninaisuuden Taiteen talosta nyt rakentuvaan musiikkitalo Fuugaan.

5.) Kerro itseäsi puhutellut tapaus kotikaupungistasi?

Heinäluoma: Minua puhuttelevat tapaukset, joissa kuulen ikäihmisten yksinäisyydestä ja siitä, että riittävää hoitoa ei ole saanut ajoissa. Seniorit ovat maamme ja kaupunkimme kunniakaupunkilaisia, jotka ovat tämän maan ja kaupungin rakentaneet ja veroja maksaneet. Meidän poliittisten päättäjien tehtävänä on varmistaa, että heistä pidetään huolta ja taata heille tarpeellinen hoito ja huolenpito elämän kaikissa vaiheissa.

Nurminen: Yhteistyö. Poikkeuksellisella yhteistyöllä, visiolla ja rohkeudella on saatu Tampereen kasvu ja elinvoima aikaan. Poliittiset päättäjät ovat sitoutuneet yhdessä isojen hankkeiden eteenpäin viemiseksi. Tätä yhteistyötä haluan jatkaa ja viedä eteenpäin.

Elo: Itseäni on eniten puhututtanut se into, jolla kaikki ovat halunneet lähteä purkamaan lasten ja nuorten lisääntyvän pahoinvoinnin haastetta. Kuinka jokainen hallinnon ala, järjestöt, muut organisaatiot ja viranomaiset ovat halunneet yhdessä lähteä pureutumaan meidän lasten ja nuorten arkeen. Nyt kun erään järjestön nuorisotyöntekijät tulivat kouluvierailulla vastaan koulussa ja kertoivat, kuinka he ovat pystyneet tukemaan nuoria siinä koulutyön ohessa, niin se puhutteli. Politiikalla on merkitystä.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen…

Piia Elo on SDP:n Turun pormeastariehdokas. Kuva: Topi Lappalainen

6.) Kuinka pormestarimalli on mielestäsi tähän saakka toiminut, pitäisikö sitä muuttaa?

Heinäluoma: Mallissa on ollut hyvää ja huonoa. Kehitettävää on erityisesti siinä, että meidän tulee selventää toimialojen henkilöstölle apulaispormestarien ja toimialojen johdon välistä työnjakoa. Toimialoilla on ollut epäselvyyttä siitä, kuka ohjaa mitäkin asiaa. Välillä ohjausta voi tulla pormestarilta tai toimialan omalta apulaispormestarilta tai näiden avustajilta. Joskus puolestaan on perustettu erilaisia ohjausryhmiä. Haasteita tuo se, että apulaispormestareilta odotetaan paljon, vaikka heillä ei ole omaa sääntöihin perustuvaa toimivaltaa ohjata toimialaansa.

Nurminen: Pormestarimalli on lähtökohtaisesti toiminut hyvin, ja se tarjoaa kasvot kaupungin päätöksille ja toimille.

Elo: Pormestarimalli on mielestäni toiminut kohtuullisen hyvin. Turussa on todella saatu sujuvoitettua päätöksentekoa ja pystytty vaikuttamaan siihen, millaista kaupunkia halutaan rakentaa. Isona ja vähän yllättävänäkin lisänä on ollut yhteisvaikuttavuus tai poikkihallinnollisuus, jota yhteinen pöytä on selvästi lisännyt. Haastetta on ollut eri päätöksentekoelinten oikea-aikaisessa mukaan ottamisessa, siinä miten ja missä kohtaa asioita viedään lautakuntiin ja valtuustoryhmiin, jotta kaikki pysyvät uuden järjestelmän mukana.

Aluevaalit ja kuntavaalit järjestetään samanaikaisesti sunnuntaina 13. huhtikuuta. Ennakkoäänestys Suomessa järjestetään 2.-8. huhtikuuta.

Lindtman: Missä on Suomen yhtenäinen linja Gazan tilanteesta?

Demarien puheenjohtaja Antti Lindtman peräsi eduskunnan Gaza-keskustelussa hallitukselta yhteistä viestiä Suomen linjasta.

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman nosti eduskunnan Gaza-keskustelussa esiin epäselvyydet ja erimielisyydet hallituksen ulkopoliittisissa linjauksissa.

Lindtman painotti puheenvuorossaan, ettei Hamasin terrori oikeuta Israelin toimia Gazassa.

– Gazan siviilien ja varsinkin lasten kärsimyksille ei löydy oikein edes sanoja. Sen sijaan tämä on hetki, jolloin Suomen pitää lähettää maailmalle yhteinen viesti tilanteen kestämättömyydestä ja tapahtuvista sotarikoksista.

Lindtman osoitti sanansa pääministeri Petteri Orpolle (kok.) joka vakuutti aiemmin, ettei hallituksen ulkopoliittisessa linjassa ole erimielisyyttä.

– Kuitenkin olemme saaneet lukea mediasta, miten kristillisdemokraattien puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeri (Sari) Essayah kutsuu ulkopoliittisen johdon lausuntoja heidän omiksi X-viesteikseen. Eikö tämä ole erimielisyyttä, ja missä se yhteinen linja silloin on, Lindtman kysyi.

Essayah kommentoi viimeksi ennen torstain kyselytuntia myös Demokraatille, ettei X-viesteihin ole ”mitään hallituksen sisäistä prosessia, jossa otettaisiin kantaa”. Näin ollen valtiojohdon X-viestit Gazan tilanteesta eivät hänen mukaansa ole hallituksen yhteinen kanta.

– He ovat ilmaisseet omia näkemyksiään omasta asemastaan, mihin heillä on tietysti oikeus, Essayah muotoili.

ULKOASIAINVALIOKUNNAN demarijäsenet vaativat yhteisessä kannanotossaan hallitukselta toimia Palestiinan valtion tunnustamiseksi.

– Kansainvälisellä yhteisöllä, Suomi mukaan lukien, on velvollisuus edistää rauhanomaista ratkaisua. Palestiinan tunnustamisella yhdessä muiden valtioiden kanssa, jotka eivät ole tätä askelta vielä ottaneet, voi olla merkittävä vaikutus Israelin toimintaan verenvuodatuksen lopettamiseksi, kannanotossa sanottiin.

Valiokuntalaisten mielestä Suomen ulkopoliittinen johto on jäänyt toistuvasti perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien linjausten vangiksi. Tällöin kansainvälistä vastuutamme ei ole kannettu.

– SDP:n valiokuntaryhmä kysyy: milloin on oikea hetki tunnustaa Palestiina, jos ei nyt, kannanotossa korostetaan.

Essayah jakaa ulkopoliittisen johdon huolen Gazan siviileistä ”tietyin varauksin”

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 22. toukokuuta.

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahia (kd.) on yritetty tavoittaa eri tavoin useamman median toimesta viime päivinä.

Nyt kiireisiinsä vedonnut puolueen puheenjohtaja toisti medialle eduskunnassa ennen kyselytuntia ja Gaza-keskustelua, että jakaa ulkopoliittisen johdon huolen Gazan siviilien tilanteesta – tietyin varauksin.

– On ehdottoman tärkeää, että alueelle saadaan tulitauko ja humanitaarista apua perille, mutta yhtä tärkeää on vapauttaa panttivangit – ja muistaa, että terroristijärjestö Hamas aloitti koko hyökkäyksen, Essayah kommentoi.

PRESIDENTTI Alexander Stubb sekä kokoomuslaiset pääministeri Petteri Orpo ja ulkoministeri Elina Valtonen julkaisivat viime maanantaina viestipalvelu X:ssä yhdenmukaiset viestit, jossa Israelin toimien Gazassa ja etenkin väestön pakkosiirtojen todettiin olevan sotarikos.

Orpo kertoi aiemmin tänään eduskunnassa medialle, että kristillisdemokraatit eivät ole esittäneet hallituksen ulkopoliittisesta kannasta eroavia mielipiteitä eikä aiheesta ole käyty keskustelua.

Kysyttäessä Sari Essayah toisti myös, ettei X-viesteihin ole ”mitään halllituksen sisäistä prosessia, jossa otettaisiin kantaa”. Näin ollen valtiojohdon X-viestit Gazan tilanteesta eivät hänen mukaansa ole hallituksen kanta.

– He ovat ilmaisseet omia näkemyksiään omasta asemastaan, mihin heillä on tietysti oikeus, Essayah muotoili.

KRISTILLISDEMOKRAATEILLE ja osalle perussuomalaisista Gazan tilanteen käsittely, siitä annetut ulkopoliittisen johdon lausumat ja koko Israel-Palestiina -dilemma näyttää olevan asia, jossa hallituksen riveissä seisominen tuntuu ylivoimaisen vaikealta.

Essayah arvosteli aiemmin suoraan opetusministeri Anders Adlercreutzin (r.) blogissaan esittämää kannanottoa siitä, että ei olisi dramaattista tunnustaa Palestiinan olemassaoloa jo nyt, ja sanoi olevansa siitä ”täysin eri mieltä”.

Jos Suomi tunnustaa Palestiinan valtion, onko se kysymys, jonka vuoksi kristillisdemokraatit olisi valmis lähtemään hallituksesta?

– Suomi ei ole tunnustamassa Palestiinaa, mikä todetaan eduskunnassa yksimielisesti hyväksytyssä ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa, Essayah vastasi Demokraatille.

Kyseisessä selonteossa todetaan, että Israelin ja Palestiinan välisen ratkaisun on perustuttava kansainvälisesti hyväksyttyjen reunaehtojen mukaiseen ja osapuolten kesken neuvoteltuun kahden valtion malliin. Tunnustamiseen siinä ei suoraan oteta kantaa.

Eduskunta aloittaa ajankohtaiskeskustelun Gazan tilanteesta torstaina klo 17.

Eduskunnan kansliatoimikunta haluaa kuulla Antti Pelttaria – syynä pääsihteerin esitutkinta

​Eduskunnan kansliatoimikunta kutsuu pääsihteeri Antti Pelttarin kuultavakseen. Pelttarin toimet suojelupoliisin päällikkönä ovat paraikaa poliisin tutkittavana.

– Kuulemisen jälkeen kansliatoimikunta voi perustellun harkinnan jälkeen päättää antaa pääsihteerin jatkaa tehtävässään tai pidättää hänet virantoimituksesta, eduskunta tiedottaa.

Pelttari itse kertoo X-palvelussa, että häntä on kuulusteltu rikoksesta epäiltynä.

Epäilyt liittyvät siihen, että Supo on hänen johtaja-aikanaan (2011-2023) käyttänyt vastatiedustelunsa apuna tiedustelupalvelusta eläkkeelle jääneitä työntekijöitä.

Valtakunnansyyttäjänvirasto ryhtyi tutkimaan asiaa viime vuoden keväällä, kun Supo oli itse vienyt syksyllä 2023 asian tiedusteluvalvontavaltuutetun ratkottavaksi.

ELÄKELÄISILLÄ, jotka eivät enää ole toimivaltaisia virkamiehiä tai virkavastuussa toiminnastaan, on voinut olla tiedustelupalvelua auttaessaan pääsy salaisiksi katsottuihin Supon tietoihin.

Tällaisten epätavallisten avustajien ja keinojen käyttö vastavakoilussa ja tietolähdetoiminnassa on ollut takavuosina ilmeisen yleistä, mutta todennäköisesti se on nykyisten lakien vastaista.

Syyttäjälaitos kertoi torstaina epäilevänsä, että suojelupoliisi ei ole toiminnassaan noudattanut ainakaan salaisten tiedonhankintakeinojen ja siviilitiedustelun säännöksiä tai määräyksiä.

– Menettelyn vuoksi suojelupoliisissa järjestelystä vastanneita on syytä epäillä virkarikoksista, syyttäjälaitos kertoo tiedotteessa.

TIETOLÄHDETOIMINTAA ovat pyörittäneet Pelttarin alaiset, mutta julkisuudessa on arveltu hänen vähintäänkin tienneen käytännöstä, ja hyväksyneen sen.

– En katso syyllistyneeni tässä asiakokonaisuudessa rikokseen, Pelttari kirjoittaa X-päivityksessään.

Vielä viime syksynä Pelttari kertoi Helsingin Sanomille, ettei poliisi ole ollut yhteydessä häneen tästä asiasta.

Pääsihteeri on eduskunnan korkein virkamies.

 

”Ei aiheuttanut keskustelua” – Pääministeri Orpo kommentoi hallituksen kohua herättänyttä Gaza-linjausta

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan Gazan konfliktiin ja humanitääriseen tilanteeseen liittyvistä valtiojohdon näkemyksistä kerrottiin etukäteen hallituskumppaneille.

Pääministerin mukaan maanantaina julkaistut linjaukset eivät aiheuttaneet hallituksessa keskustelua. Jälkikäteen keskustelua on hallituspuolue perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien riveissä kuitenkin virinnyt.

Orpolta kysyttiin torstaina eduskunnassa tuliko valtiojohdon Gaza-kannanotto yllätyksenä perussuomalaisille ja kristillisdemokraateille.

– Lähetin tiedoksi ja käytännössä, kun otimme meidän linjojen mukaisen kannan, niin se ei aiheuttanut keskustelua, Orpo totesi toimittajille.

PÄÄMINISTERILLE huomautettiin, että kristillisdemokraatit olisivat toivoneet ulostuloon muutoksia.

– Ei aiheuttanut keskustelua, Orpo toisti.

Orpo kutsui maanantaina X:ssä väestön pakkosiirtoja, joihin Israelin epäillään Gazassa valmistautuvan, sotarikoksiksi. Lisäksi hän vaati Israelia kantamaan kansainvälisen oikeuden mukaisen vastuunsa ja sallimaan humanitäärisen avun perille pääsyn Gazaan.

Myös ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) viesti maanantaina X:ssä samansisältöisesti. KD:n puheenjohtaja Sari Essayah viestitti keskiviikkona Demokraatille näin.

– Meillä ei ole valtiojohdon X-viesteille mitään omaa prosessia, jossa niiden sisältöä käsiteltäisiin tai tehtäisiin esimerkiksi muutosesityksiä, Essayah kommentoi tekstiviestitse.

ESSAYAHIN viestistä syntyi vaikutelma, ettei Orpon ja Valtosen Gaza-aiheisia X-viestejä ollut etukäteen hyväksytetty hallituskumppaneilla.

Essayahin mukaan kristillisdemokraateille on tärkeää, että terroristijärjestö Hamasin rooli iskujen aloittajana selkeästi tuomitaan, israelilaisten panttivankien vapauttamista vaaditaan ja siviileille tarjotaan humanitääristä apua.

Myös KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman on arvostellut valtiojohdon kantaa liian yksipuoliseksi ja todennut, että israelilaisten panttivankien vapauttamisen tulisi olla ensimmäinen vaatimus.

– Se minkä valtiojohto tiedotti yhteisellä viestillään, niin se on hallituksen yhteinen linja ja sitä ei ole kukaan kiistänyt. Se perustuu meidän olemassaoleviin linjauksiin, Orpo sanoi torstaina eduskunnassa.

PERUSSUOMALAISTEN puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra kommentoi torstaina, ettei ole Gaza-kannanotossa olevista asioista eri mieltä.

-  En minä ole tämän viestin kanssa siinä olevista asioista erimielinen, Purra sanoi toimittajille eduskunnassa.

Valtionjohdon kannanotosta annettiin Purran mukaan tieto etukäteen, mutta sille ei odotettukaan kuittauksia.

SUOMEN tavoitteiksi Orpo listasi tulitauon, israelilaisten panttivankien vapauttamisen ja rauhanneuvottelujen käynnistämisen tavoitteena kahden valtion malli.

– Tämä on meidän hallituksen linjan mukaista. Erityisesti juuri nyt kriittinen tilanne Gazassa on järkyttävä.

Orpolta kysyttiin mitä kaiken tekeminen käytännössä tarkoittaa.

– Me istumme eri ministerineuvostojen pöydässä. EU on meidän keskeisin toimintafoorumi, jossa haetaan koko ajan EU:n yhteisiä voimakkaita toimia, jotta nämä tavoitteet saadaan toteutumaan. Suomi on hyvin aktiivinen.

SUOMI avustaa Orpon mukaan Gazan aluetta merkittävällä tavalla.

– Olemme voimakkaasti siinä rintamassa kansainvälisesti niin EU:ssa kuin YK:ssa, jossa vaaditaan tulitaukoa ja humanitääristä apua. Teemme yhdessä kumppaneidemme kanssa niin paljon kuin voimme.

Pääministeri ei halunnut arvioida milloin Palestiinan valtion tunnustaminen voisi tulla ajankohtaiseksi.

Riikka Purra: En ole eri mieltä Gaza-kannanotosta

Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, ettei ole Gaza-kannanotossa olevista asioista eri mieltä.

-  En minä ole tämän viestin kanssa siinä olevista asioista erimielinen, hän sanoi toimittajille eduskunnassa.

Purra sanoi, että valtionjohdon kannanotosta annettiin tieto etukäteen, mutta sille ei odotettukaan kuittauksia.

Hän kertoi, että hallituspuolueiden puheenjohtajat olivat aiemmin torstaina koolla ja keskustelivat Gazasta.

-  En kyllä minkäänlaisia soraääniä tästä ole havainnut, hän sanoi.

Presidentti Alexander Stubb, pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) ottivat maanantaina kantaa viestipalvelu X:ssä Gazan tilanteeseen ja Israelin toimintaan alueella.

AVAINSANAT