SAK: Yhä useampi kesätyöläinen sai tyytyä nollatuntisopimukseen

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n kyselyn mukaan kesätyöntekijöitä palkataan tänä vuonna hieman vähemmän kuin viime vuonna. Samalla nollatuntisopimuksilla palkattavien kesäduunareiden määrä on kasvanut.

SAK:n alojen luottamushenkilöistä 73 prosenttia arvioi, että heidän työpaikoilleen palkataan ainakin yksi kesätyöntekijä tänä vuonna. Viime vuonna osuus oli 76 prosenttia.

Samalla nollatuntisopimusten osuus on noussut kahdeksasta prosentista kymmeneen.

Näillä sopimuksilla palkattaville työntekijöille ei automaattisesti taata yhtään työtuntia.

-  Vaikka nousu ei ole suuri, trendi on huolestuttava, sanoo SAK:n koulutus- ja työvoimapoliittinen asiantuntija Kirsi Rasinaho tiedotteessa.

Rasinaho sanoo, että nollatuntisopimus voi heikentää kokemusta työelämästä, kun työntekijällä ei ole varmuutta työtunneistaan tai toimeentulostaan. SAK suosittelee siksi työnantajille, että ne tarjoaisivat kesätyöntekijöille kiinteitä tuntimääriä sisältäviä sopimuksia.

-  Ne lisäävät ennakoitavuutta ja tukevat kiinnittymistä työelämään, Rasinaho sanoo.

SAK:n luottamushenkilöpaneeliin vastasi 950 luottamusmiestä ja työsuojeluvaltuutettua. Aineisto kerättiin huhti-toukokuussa

IAU:n lakot toteutuvat

Ilmailualan Unionin (IAU) ja työnantajaliitto Paltan työriitaan ei saatu ratkaisua. Näin ollen IAU:n ilmoittamat lakot toteutuvat perjantaina ja ensi viikon maanantaina.

Työriitaan yritettiin löytää ratkaisua sovittelussa vielä maanantaina ja tiistaina. Sovittelija Nina Pärssisen mukaan edellytyksiä sovintoehdotuksen antamiselle työnseisausten välttämiseksi ei ollut.

Lakot vaikuttavat Finnairin lentoliikenteeseen.

Finnairin mukaan yhtiö muodostaa tällä hetkellä tilannekuvaa ja viestii asiakkaille lakkojen vaikutuksesta mahdollisimman nopeasti, kun se tarkentuu.

Edellinen IAU:n lakko oli viime viikolla. Finnair perui maanantailta noin sata lentoa työnseisausten vuoksi.

IAU ja Palta ovat neuvotelleet tammikuusta asti lentoliikenteen palvelujen uudesta työehtosopimuksesta.

AVAINSANAT

HS-gallup: Näin moni aikoo erota liitosta, jos verovähennys poistuu

Helsingin Sanomien kyselyssä enemmistö eli 58 prosenttia ammattiliittojen jäsenistä kertoi aikovansa pysyä liiton jäsenenä verovähennysoikeuden poistumisen jälkeenkin.

Seitsemän prosenttia kertoi aikovansa erota liitosta, 28 prosenttia ei ollut vielä päättänyt asiasta, ja seitsemän prosenttia ei halunnut kertoa kantaansa.

Ylempään keskiluokkaan sijoittavat kertoivat aikovansa jatkaa jäsenyyttään todennäköisemmin kuin alempaan keskiluokkaan tai työväenluokkaan identifioituvat.

Ammattiliitosta eroamista puolestaan harkitsivat useimmiten pienituloiset ja peruskoulutetut. Myös 31-39-vuotiaat suunnittelivat eroamista keskimääräistä useammin.

Hallitus päätti työmarkkinajärjestöjen verovähennysoikeuden poistamisesta puoliväliriihessä.

Kyselyn toteutti Verian, ja siihen vastasi huhti- ja toukokuussa vajaat tuhat henkilöä. Vastanneet olivat täysi-ikäisiä, Manner-Suomessa asuvia ja työelämässä olevia. Tutkimustulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla noin 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

AVAINSANAT

Korkeasti koulutettujen kapina jatkuu: nyt tuli lakkovaroitus arkkitehdeilta

Suomessa on arviolta 3000 arkkitehtia. Kaikki eivät kuulu ammattiliittoihin.

Akavaan kuuluva neuvottelujärjestö Ylemmät Toimihenkilöt YTN on antanut harvinaisen lakkovaroituksen arkkitehtisuunnittelualalle.

Järjestön tiedotteen mukaan varoitus koskee alan ylempien toimihenkilöiden työtehtäviä kahdessa arkkitehtitoimistossa. YTN sanoo neuvotelleensa näiden edustamiensa arkkitehtien uudesta työehtosopimuksesta turhaan yli puoli vuotta.

Toteutuessaan lakot järjestetään 28. ja 30. toukokuuta. YTN:n mukaan tämä on ensimmäinen kerta historiassa, kun arkkitehdit valmistautuvat lakkoon Suomessa.

– Arkkitehdit tekevät erittäin vastuullista korkean osaamisen asiantuntijatyötä ja ovat lisäksi tottuneet venymään ilman ylityökorvauksia iltaisin ja viikonloppuisin. Nyt on heidänkin mittansa tullut täyteen, sanoo YTN:n sopimusalavastaava Jussi Nousiainen.

Työnantaja tarjoaa alalle yleistä linjaa pienempiä palkankorotuksia, vaikka liiton mielestä arkkitehdit ovat jääneet ansiokehityksessä jälkeen muun muassa diplomi-insinöörien tienesteistä.

Työnantajapuolta edustavat neuvotteluissa Arkkitehtitoimistojen liitto ja Palvelualojen työnantajat Palta.

AVAINSANAT

Lentoliikennettä uhkaavan lakon sovittelu jatkuu

Lentoyhtiö Finnairin Airbus A350-900 -lentokone Helsinki-Vantaan lentokentällä maanantaina 5. toukokuuta 2025.

Ilmailualan Unionin ja Palvelualan työnantajien työriidan sovittelu jatkuu tänään sovittelija Nina Pärssisen johdolla.

Seuraava lentoliikenteeseen vaikuttava työnseisaus uhkaa perjantaina.

Pärssinen kertoi STT:lle, että lentoliikennettä koskevien vaikutusten vuoksi on tarkoitus yrittää selvittää jo ennen perjantaita, onko ratkaisulle edellytyksiä.

Finnair ei ole vielä kertonut, miten mahdollinen lakko vaikuttaisi lentoliikenteeseen.

Teknologiateollisuus huolestui nuorten koulutustasosta – hallitus on tavoitteineen myöhässä

Suomen keskeisintä vientialaa edustava työnantajaliitto Teknologiateollisuus vaatii hallitusta parantamaan Suomen koulutustasoa nopeammin kuin mitä tähän asti on suunniteltu.

Liitto sanoo tiedotteessaan, että 70 prosenttia nuorista aikuisista pitäisi olla korkeakoulutettuja vuoteen 2040 mennessä.

Liitto tarkoittaa nuorilla aikuisilla 25-34-vuotiaita.

Petteri Orpon (kok.) hallituksen tavoite on, että tämän ikäisistä suomalaisista puolet olisi korkeakoulutettuja vuoteen 2030 mennessä.

Teknologiateollisuuden mukaan tämä ei kuitenkaan riitä turvaamaan Suomen inhimillisen pääoman eli osaamistason kasvua.

Liitto viittaa vuoden alussa julkaistuun Suomen Pankin pitkän aikavälin ennusteeseen ja sen yhteydessä laadittuun kasvuskenaarioon. Liitto sanoo, että skenaarion mukaan vain 70 prosentin tavoite yhdistettynä riittävään maahanmuuttoon voi jatkaa osaamistason kasvua.

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan vajaat 40 prosenttia suomalaisista nuorista aikuisista oli vuonna 2023 korkeakoulutettuja. OECD-maiden keskiarvo oli noin 47 prosenttia.

AVAINSANAT