Puoli vuotta korjattavana ollut Suomen ja Viron välinen sähköyhteys Estlink 2 palaamassa käyttöön 13. syyskuuta – Fingrid: Tästä syystä vika syntyi

Suomen ja Viron välinen sähkönsiirtoyhteys Estlink 2 irtosi verkosta pian puolenyön jälkeen 26. tammikuuta. Uusi arvio on, että tasasähköyhteys palaa kaupalliseen käyttöön perjantaina 13. syyskuuta.

Yksikön päällikkö Kimmo Nepola kantaverkkoyhtiö Fingridistä vahvistaa asian Demokraatille.

– Kesän aikana, käytännössä heinäkuun lopusta, elokuun alku on tehty korjaustyötä, kun saatiin kalusto, varakaapeli ja korjausresurssit siirrettyä paikalle. Se on edennyt hyvin. Siellä tehdään kaksi jatkosta, joilla varakaapeli liitetään rikkinäisestä kohdasta poistettuun kaapeliin. Merikaapelijatkos on valmistunut ja työ meni oikein hyvin.

– Nyt käynnissä on toisen jatkoksen tekeminen, missä yhdistetään kaksi maakaapelia merikaapeliin. Työn arvioidaan valmistuvan 12. syyskuuta sillä tavalla, että yhteys tulisi takaisin käyttöön 13. syyskuuta, Nepola kertoo torstaina.

Vika saatiin paikannettua ranta-alueelle Virossa jo tammikuun lopulla. Tarkan vikapaikan löytymisestä kerrottiin maaliskuun alussa. Tuolloin arvioitiin, että yhteys palaisi käyttöön 1. syyskuuta.

PITKÄ korjausaika selittyy Nepolan mukaan ennen kaikkea sillä, kuinka korjausresursseja on ollut saatavilla kohteeseen.

– Tällä hetkellä kaapelimarkkina on sen verran kuuma, että kaapelivalmistajan resurssit ovat hyvin pitkälti kiinni projektitoimituksissa. On haastavaa irrottaa resursseja korjausprojekteihin, kun se pitää sommitella tiettyjen projektien väleihin.

Vikaantumisen täsmällisestä syystä ei ole vielä valmistunut raporttia, mutta ulkopuoliset tekijät tai esimerkiksi sabotaasi ei tule kyseeseen.

– Kaapeli on vaurioitunut mekaanisesti ja se mekaaninen vaurioituminen on taas aiheutunut asennusolosuhteista ja niistä ratkaisuista, joita on tehty kaapelin alkuperäisen asennuksen aikana, Nepola sanoo.

Reilusti yli puolen vuoden tauko yhteydessä ei ole juuri näkynyt Suomen sähköjärjestelmän toimivuudessa tai hinnassa.

– Vaikutukset ovat olleet ennen kaikkea Virossa ja Baltiassa, missä sähkön hinta on ollut korkeampi sen takia, kun siirtokapasiteettia on puuttunut Pohjoismaihin.

ESTLINK 2 valmistui vuonna 2014. Se on Fingridin ja Viron kantaverkkoyhtiö Eleringin yhdessä omistama sähkönsiirtokaapeli, joka kulkee Viron Püssistä Porvoon Anttilaan.

Suomesta on sähkönsiirtoyhteydet Viroon, Ruotsiin ja Norjaan. Estlink 2 on toinen Suomen ja Viron välisistä sähkönsiirtoyhteyksistä ja sen siirtokapasiteetti on 650 megawattia.

Sähkönsiirtoyhteyden kokonaispituus on 170 kilometriä, josta 145 kilometriä on merikaapelia, 14 kilometriä avojohtoa Suomen puolella ja 12 kilometriä maakaapelia Virossa.

AVAINSANAT

Tänne nousee Tiktokin uusi datakeskus – harva Kouvolassakaan muistaa palvelun riskejä

Kaivuutyöt ovat jo alkaneet Tiktokin tulevalla datakeskustontilla Kouvolan Korialla.

Suomalainen kiinteistösijoitusyhtiö Hyperco kertoo rakennuttavansa Kouvolan Korialle datakeskuksen, jonka pääkäyttäjäksi tulee sosiaalisen median palvelu Tiktok.

Kyseessä on kansainvälinen miljardiluokan investointi, Hyperco-yhtiön tiedotteessa kerrotaan. Yhtiö on arvioinut, että rakentamisvaiheessa hanke tuo satoja työpaikkoja Kouvolaan.

Hyperco on erikoistunut modernien datakeskusten rakennuttamiseen, omistamiseen ja vuokraamiseen Suomessa.

Tiktokin omistaa kiinalainen ByteDance-yhtiö.

INVESTOINTIA on valtaosin kiitelty, eikä Tiktokin kyseenalaisia toimintatapoja ole Kouvolassakaan erityisemmin korostettu.

Kouvolan kaupungin mielestä hanke tukee kaupungin ja koko Itä-Suomen elinvoimaa.

– Tämä mittaluokassaan poikkeuksellinen investointi vahvistaa Kouvolan kaupungin asemaa kehittyvänä aluekeskuksena ja kertoo siitä, että Kouvola nähdään houkuttelevana investointiympäristönä, sanoi kaupunginjohtaja Marita Toikka tiedotteessa.

-  Tämä on todella iso ja positiivinen uutinen Kouvolalle. Miljardiluokan investointi ja uudet työpaikat tuovat kaupungille kaivattua elinvoimaa ja vahvistavat tulevaisuuden näkymiä, kansanedustaja Paula Werning (sd.) kommentoi uutista tuoreeltaan tiedotteessaan.

TIKTOKIA on arvosteltu muun muassa tietosuojariskeistä ja siitä, että palvelu toimii Kiinan turvallisuuskoneiston määräysten mukaisesti – koska kiinalaisyritysten täytyy totella niitä.

Suojelupoliisi on varoittanut, että Tiktok kerää poikkeuksellisen paljon dataa käyttäjistään. Tiedustelupalvelu pitää mahdollisena, että palvelu jakaa näitä tietoja Kiinan turvallisuusviranomaisille.

Palvelun käyttö on riskien takia kielletty Suomessa muun muassa eduskunnan ja useimpien keskeisten viranomaisten laitteilta.

Monet kansanedustajat kertoivatkin viime vuonna kyselyssä kannattavansa palvelun kieltämistä koko EU:n alueella.

VIIMEKSI viime perjantaina Tiktok sai Euroopan unionilta 530 miljoonan euron sakot eurooppalaisten käyttäjien tietosuojan rikkomisesta.

Irlannin tietosuojaviranomaisen mukaan Tiktok ei kyennyt tutkinnan aikana osoittamaan, että eurooppalaisten käyttäjien data olisi suojattu EU:n lainsäädännön vaatimalla tavalla. Sen mukaan Tiktokin henkilökunnalla Kiinassa on ollut mahdollisuus päästä käsiksi eurooppalaisten tietoihin etäyhteydellä.

Tiktok kiisti epäilyt ja aikoo valittaa EU:n päätöksestä.

AVAINSANAT

Kokoomuksen ex-kuntapoliitikolle terrorismiepäily – johti Biafran kapinaa etänä Suomesta

Vanhoissa kartoissa itäisen Nigerian reunalla olevaa Biafran aluetta kutsutaan myös nimillä Biafara tai Biafar.

Keskusrikospoliisi (KRP) on saanut valmiiksi laajan terrorismirikoksiin liittyvän esitutkinnan. Yhtä ihmistä epäillään terroristiryhmän toimintaan osallistumisesta ja terroristisessa tarkoituksessa tehdystä julkisesta kehottamisesta rikokseen.

Epäilty on nigerialaistaustainen, pitkään Lahden kunnalliselämässä toiminut ja kokoomusta edustanut paikallispoliitikko Simon Ekpa. Hänet vangittiin marraskuussa 2024 ja hän on yhä vangittuna.

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Otto Hiltunen kertoo STT:lle, että epäillyt rikokset ajoittuvat vuoden 2021 ja marraskuun 2024 välille.

Esitutkinnan aikana tehtiin yhteistyötä Nigerian viranomaisten kanssa, koska epäiltyjen rikosten toiminnan seurausten epäillään Hiltusen mukaan ilmenneen Nigeriassa. Hiltunen sanoo, että epäillyn epäillään yllyttäneen henkeen ja terveyteen sekä omaisuuteen kohdistuviin rikoksiin Nigeriassa.

Esitutkinnan aikana vangittuna oli myös neljä muuta ihmistä, joita epäillään terrorismirikoksen rahoittamisesta. Heidät on sittemmin vapautettu.

EKPA ON OLLUT aktiivinen Kaakkois-Nigeriassa sijaitsevan Biafran alueen itsenäisyyttä ajavassa IPOB-separatistiliikkeessä. Ennen kiinniottoa Ekpa muun muassa kehotti laajaa sosiaalisen median seuraajajoukkoaan boikotoimaan vaaleja Nigeriassa.

Suomen Kuvalehden maaliskuussa 2024 julkaiseman jutun mukaan IPOB lakkautettiin, minkä jälkeen syntyi niin sanottu Biafran pakolaishallitus.

-  Eli kaikki IPOB:n jäsenet ovat nykyään Biafran pakolaishallituksen puolella, paitsi muutama, Ekpa sanoi lehden haastattelussa.

SK:n mukaan Ekpa on Biafran pakolaishallituksen ”pääministeri”. Pakolaishallituksella on lehden mukaan oma armeija ja maaliskuussa se päätti poliisivoimien perustamisesta.

Pakolaishallituksella on ollut sivukanslia Helsingin Käpylässä, jutussa sanotaan.

Biafra on yrittänyt itsenäistyä aiemminkin. Yritys vuonna 1967 johti sisällissotaan, joka jatkui vuoteen 1970 asti ja vaati yli miljoonan ihmisen hengen.

Teksti: STT / Simu Perälä

Krista Kiuruun kohdistuneesta epäillystä pahoinpitelystä nostettiin syyte

Syyttäjä on nostanut syytteen kansanedustaja Krista Kiuruun (sd.) kohdistuneesta epäillystä pahoinpitelystä. Vuonna 1990 syntyneen miehen epäillään lyöneen Kiurua kasvoihin Kaisaniemen puistossa perjantaina alkuillasta 13. joulukuuta.

Syytettä käsitellään aikanaan Helsingin käräjäoikeudessa.

Poliisi kertoi esitutkinnan valmistumisen aikaan tammikuussa, ettei tutkinnassa tullut ilmi, että teolla olisi ollut poliittista motiivia. Poliisin mukaan epäilty oli kertonut kuulusteluissa aiheuttaneensa häiriötä ennen pahoinpitelyä ja luulleensa asianomistajan soittavan asiasta poliisille.

Mies on aiemmin tuomittu ventovieraisiin ihmisiin kohdistuneista pahoinpitelyistä.

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry: Hallituksen puheet hedelmöityshoitojen korvauksista harhaanjohtavia

Simpukka ry:n Piia Savion mukaan Kela-korvausten ulkopuolelle jäävät kaikki ne, joiden lapsettomuuden syyksi ei voi selkeästi määritellä sairautta.

Hallitus palautti yksityisessä terveydenhuollossa annettavien hedelmöityshoitojen Kela-korvaukset voimaan vapunpäivästä alkaen, mutta korvausten osuus hoidoista on herättänyt hämmennystä. Myös hoitojen hinnat ovat nousseet, ja korvausten on kritisoitu valuvan suurelta osin yksityisten terveysjättien taskuihin.

Hallituksen mukaan hedelmöityshoitojen korvausaste on noin 40 prosenttia korvauksen perusteena olevista kustannuksista. Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n toiminnanjohtajan Piia Savion mukaan moni saattoi olla siinä uskossa, että hoitojen kokonaissummasta korvattaisiin 40 prosenttia.

Todellisuudessa hallituksen lupaama noin 40 prosentin korvaus koskee vain osaa hedelmöityshoitojen kuluista.

-  Se on harhaanjohtavaa hoitoihin hakeutuvalle, Savio sanoo STT:lle.

Hedelmöityshoidoista saa nyt Kela-korvausta naistentautien ja synnytysten erikoislääkärin tekemistä tai määräämistä tutkimuksista ja hoidoista. Muita kuin sairauden tai muun terveydellisen syyn perusteella annettavia hedelmöityshoitoja ei korvata. Tämä rajaa monet itselliset naiset ja naisparit hoitojen ulkopuolelle.

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ (STM) teki viime vuonna laskelmia, joiden mukaan 4  000 euron koeputkihedelmöityksen hinnasta korvattaisiin 782 euroa eli noin 20 prosenttia. 500 euron inseminaation eli siittiöiden kohtuun ruiskuttamisen Kela-korvaus on lähempänä hallituksen kaavailemaa korvausta, sillä 183 euron korvauksella korvausprosentti olisi noin 37.

Näiden esimerkkisummien päälle tulevat esimerkiksi mahdolliset toimistomaksut sekä laitos- tai poliklinikkamaksut, joista korvausta ei saa.

Kela julkaisi hedelmöityshoitojen viralliset korvaussummat viime viikolla. STM:n laskemaan inseminaation pakettihintaan kuuluvien toimenpiteiden korvaukset olisivat Kelan tietojen perusteella yhteensä noin 185 euroa eli noin 37 prosenttia.

Lisäksi asiakas luultavasti maksaa muita maksuja, joita ei korvata. Korvausprosentin tai asiakkaalle koituvien kustannusten laskeminen on siksi hankalaa, ja ne näyttävät vaihtelevan toimenpiteen mukaan.

Esimerkiksi inseminaation hinta hedelmällisyysklinikoilla vaihtelee. Dextran hinta on verkkosivujen mukaan 650 euroa ja Ovumian Helsingin toimipisteessä runsaat 680 euroa. Felicitas Mehiläisessä pääkaupunkiseudulla hinta on runsaat 470 euroa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta kyllä korosti mietinnössään, että korvausprosentti ei kuvaa asiakkaan kaikesta hoidosta saamaa korvausta, sillä kaikki kulut eivät ole korvattavia. Tästä on kuitenkin matkaa siihen, että viesti olisi saavuttanut kaikki hoitoihin haluavat.

MONI on odottanut korvausten voimaantuloa.

-  Yksityiselle hedelmöityshoitoihin haluavat ovat jääneet odottamaan Kela-korvauksen tulemista, Savio kertoo.

Hedelmöityshoitojen Kela-korvauksissa oli muutaman vuoden tauko, kun pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus poisti korvaukset toissavuonna. Sitä edeltävänä vuonna korvausprosentti oli noin 12,8.

Dextran, Ovumian ja Felicitas Mehiläisen hintataulukkojen perusteella kaikki yritykset ovat nostaneet hedelmöityshoitojen hintoja puolen vuoden sisällä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta mainitsee mietinnössään, että tutkimusten perusteella sairaanhoitokorvausten korottaminen on nostanut myös yksityisen terveydenhuollon maksuja. Valiokunnan mukaan korvausten noususta ovat hyötyneet ennestään keski- ja suurituloiset, eikä korvaustason nosto ole juurikaan lisännyt palvelujen käyttöä.

Myös Kilpailu- ja kuluttajavirasto on kritisoinut Kela-korvausten nostojen valuvan suurelta osin yksityisten terveysyrittäjien taskuihin.

SOSIAALITURVAMINISTERI Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ei antanut STT:lle haastattelua aiheesta. STM:stä kuitenkin myönnetään STT:lle, että hallituksen esityksessä käytetty muotoilu on ollut hankala hahmottaa. Ministeri kertoi lokakuussa eduskunnan täysistunnossa, että noin 40 prosentilla viitataan Kelan arvioon korvattavien hoitojen keskimääräisestä korvausprosentista.

Ministeriön mukaan korvausprosentiksi arvioitiin noin 40 muun muassa sillä perusteella, että korvauksiin varattu rahoitus yli kolminkertaistui. STM:n mukaan korvausten arvioidaan lisäävän korvausmenoja noin 2,5 miljoonaa euroa vuodessa. Tästä valtion osuus on noin 1,3 miljoonaa euroa.

SIMPUKKA ry:n Savion mukaan niin kutsutut kevyemmät hedelmöityshoidot, kuten inseminaatiot, maksavat kaikkineen noin tuhat euroa kerta. Koeputkihedelmöitys puolestaan on paljon kalliimpi ja maksaa noin 3  000-5  000 euroa kerralta, jos koko prosessi tehdään alusta alkaen. Jos tarvitaan lahjoitettuja sukusoluja, hinta on noin 10  000 euroa.

-  Kela-korvauksella on ihan valtava merkitys signaalina, että kyllä tätä meidän lapsitoivetta tuetaan. Ne sadat eurot vaikuttavat oikeasti siihen, että lähteekö yrittämään uudestaan.

Savio kertoo, että hedelmöityshoidoissa toisto tuottaa tulosta hyvin usein. Osa kustantaa hoidot lainalla.

-  Missään nimessä ei ole kyse siitä, että odotetaan, että yhteiskunta maksaisi nämä hoidot.

Savion mukaan Kela-korvausten ulkopuolelle jäävät kaikki ne, joiden lapsettomuuden syyksi ei voi selkeästi määritellä sairautta. Esimerkiksi pari, jolla raskaus ei ole alkanut vuoden yrittämisen jälkeen, voi saada korvauksen helpommin kuin toistuvista keskenmenoista kärsivä. Jälkimmäinen ei välttämättä saa mitään diagnoosia eikä näin ollen korvauksiakaan.

-  Paljon on kiinni lääkärin tulkinnasta. Ja tulkinnanvaraisuus johtaa epäoikeudenmukaisiin päätöksiin, Savio sanoo.

TEM alkoi kerätä tietoja ulkomaisista yliopistoihmisistä – virallisena huolena ”soluttautujien” ja vakoilun riski

Arkistokuvaa viitteellisestä tutkimuslaboratoriosta.

Työ- ja elinkeinoministeriö on alkanut kerätä yliopistoilta kiireellisesti tietoja ulkomaalaisista opiskelijoista ja tutkijoista, jotka toimivat vakoilulle ja soluttautumisille alttiilla akateemisilla aloilla.

Yliopistoväki yllättyi määritelmien laajuudesta ja kiireestä: jopa maa- ja metsätaloustiede tai ideologioiden opiskelu yhteiskuntatieteissä voivat TEM:n mielestä olla Suomen turvallisuudelle kriittistä ja suojattavaa toimintaa.

Demokraatin tietojen mukaan TEM on tänä keväänä pyytänyt yliopistoilta tietoja turvallisuuskriittisillä aloilla opiskelevista tai tutkimusta tekevistä, EU- ja ETA-alueiden ulkopuolisista kansalaisista.

Tietojen keräystä perustellaan hallitusohjelmalla. Siinä kirjattiin, miten vastedes opiskelijoiden ja tutkijoiden oleskelulupia voitaisiin rajoittaa suojelupoliisin arvion perusteella esimerkiksi silloin, jos opiskeluala liittyy kaksikäyttöteknologioihin.

TEM:n lähettämät määrittelyt ”kriittisistä aloista” ovat huomattavan laajoja.

Alun perin tarkoituksena oli vaikeuttaa muun muassa venäläisten, kiinalaisten ja iranilaisten laskuun tehtävää vakoilua yliopistoissa.

Esimerkiksi Kiinan valtion kiinnostus suomalaiseen teknologiatutkimukseen – ja kontrolloiva ote omista opiskelijoistaan täällä – on ollut viranomaisten huolenaiheena jo pitkään.

DEMOKRAATTI on nähnyt yliopistoille maaliskuussa aiheesta lähetettyjä sähköposteja.

TEM halusi kuulla, missä englanninkielisissä tutkimusohjelmissa voi opiskella tai tehdä tutkimusta turvallisuuskriittisillä aloilla. Lisäksi yliopistoilta pyydettiin tietoa näillä aloilla olevien, kolmannesta maasta tulleiden opiskelijoiden tai tutkijoiden määrästä.

Ministeriö oli antanut kyselyihinsä vastausaikaa vain viikon.

TEM:n lähettämät määrittelyt ”kriittisistä aloista” ovat huomattavan laajoja, eivätkä rajoitu vain kaksikäyttöteknologiaan.

Listalla ovat kvanttiteknologiat, tekoäly, bioteknologiat, puolijohteet ja mikroelektroniikka, valmistusteknologiat, uudet materiaalit, laskenta, viestintäteknologiat, verkkoteknologiat, kyberturvallisuus, käyttöliittymät, kuvantamis-, havainnointi- ja kartoitusmenetelmät, avaruusteknologiat ja -järjestelmät, paikannus-, navigointi- ja havainnointimenetelmät, liikenne, autonomiset järjestelmät ja robotit ja energia.

Nämä ovatkin hyvin perusteltuja, tiedettyjä yritysvakoilun ja urkinnan kohteita. Yliopistoja on silti yllättänyt, että listalle ovat päässeet myös maa- ja metsätalous- sekä yhteiskuntatieteet.

Osa tutkijoista epäilee, että TEM:n poliittisessa ohjauksessa hankkeella etsitään vain helppoja keinoja kartoittaa ja tarvittaessa karkottaa ulkomaalaisia opiskelijoita.

Ministeriö on tarkentanut, että yhteiskunta- ja sosiaalitieteissä kriittisiä ovat muun muassa johtaminen, väestötutkimus, väestödata, sosiaaliturvajärjestelmät, ideologiat, vaikuttaminen ja valvontateknologiat.

Maatalous- ja metsätieteissä näitä olisivat kasvitaudit ja hivenen hämmentävä käsite ”edistynyt maanviljely”.

TUTKIJAYHTEISÖÄ hanke hämmentää.

Demokraatin haastattelemat yliopistotutkijat suostuivat puhumaan asiasta vain anonyymisti. Heidän mukaansa tietojenkeruu tuli yliopistoväelle yllätyksenä, ja TEM kysyy paljon sellaisia itsestäänselviä asioita, jotka ministeriö näkisi itsekin korkeakoulujen julkisista kurssikuvauksista.

Tutkijat epäilevät, ettei kyselylistojen laatijoilla ole ajanmukaista kuvaa siitä, miten korkeakoulut toimivat. Tämä näkyy muun muassa ”kriittisten alojen” epäselvässä määrittelyssä.

– Jos yhteiskuntatieteiden kurssilla käsitellään ideologioita, ei se tarkoita että ulkomaisia kurssilaisia opetetaan tuottamaan propagandaa, eräskin tutkija luonnehti.

Tutkijoiden mukaan korkeakouluilla on jo nyt linjauksia siitä, että joidenkin autoritääristen maiden kansalaisia ei päästetä kaikkiin teknisiin tutkinto-ohjelmiin.

Osa tutkijoista epäilee, että TEM:n poliittisessa ohjauksessa hankkeella etsitään vain helppoja keinoja kartoittaa ja tarvittaessa karkottaa ulkomaalaisia opiskelijoita.

Yliopistoissa on oltu myös huolissaan siitä, puuttuuko turvallisuuskriittisten alojen ympäripyöreä määrittely liikaa yliopistojen itsemääräämisoikeuteen ja kansainväliseen yhteistyöhön.

MINISTERIÖ vakuuttaa, että kyselyssä on kyse vasta asian selvittelystä, eikä mitään päätöksiä jatkotoimista ole tehty.

Työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Ariann Grandell kertoo, että yliopistoille lähetetyn kyselyn alkuperäinen tiukka aikataulu johtui valmistelijan omasta arviosta.
Aikarajoja on nyt saadun palautteen perusteella muutettu.

Hallitusohjelmaan kirjatut, ulkomaisiin opiskelijoihin ja tutkijoihin vaikuttavat turvallisuushankkeet ovat yhä vasta suunnitteluvaiheessa.

– Tällä hetkellä paras tieto on, ettei kirjauksen toteuttaminen välttämättä vaadi lakimuutoksia, vaan se tehtäisiin viranomaisyhteistyönä Migrin ja Supon kanssa sekä tietysti korkeakoulujakin kuullen, Grandell kertoo.

Turvallisuuskriittisten alojen määrittelystä hän kehottaa kysymään suojelupoliisilta.

SUOJELUPOLIISI sanoo Demokraatille antaneensa hankkeeseen alustavan arvion aloista, joihin hankkeen jatkovalmistelussa pitäisi kiinnittää huomiota.

Alat ovat Supon mielestä oleellisia Suomen kansallisen turvallisuuden kannalta.

– Alojen määrittelyn pohjana on käytetty Euroopan komission ja Yhdysvaltain National Science and Technology Councilin tunnistamia kriittisiä ja suojattavia tutkimusaloja. Lisäksi Supo on huomioinut alojen valinnassa Suomen geopoliittiset erityispiirteet ja alojen mahdollisen kaksikäyttöisyyden, Suposta kerrotaan.

Supo ei avaa tarkemmin, millaiset väärinkäyttömahdollisuudet sitä esimerkiksi yhteiskuntatieteissä huolettavat.