- Politiikka
- 26.10.2023
- 21:18
Gävleborgin alueen demarien entisiä johtohahmoja Voitto Visuria ja Raimo Pärssisistä huolestuttaa Ruotsin porvarihallitus ja sen politiikka. Ennen muuta heitä kauhistuttaa ruotsidemokraattien toiminta hallituksen tukijoukkona.
– Emme ymmärrä, että ruotsidemokraattien piirissä pidetään Koraanien polttamista jopa hyvänä asiana, Visuri ja Pärssinen ihmettelevät.
Satakunnan sosialidemokraatit on vuodesta 1968 pitänyt yhteyttä Gävleborgin sosialidemokraattien kanssa. Piirien välillä on solmittu ystävyyspiirisopimus, jonka puitteissa on tehty laajaa yhteistyötä. Gävlessä nyt jo eläkkeelle siirtyneet toiminnanjohtaja Voitto Visuri ja piirin puheenjohtaja Raimo Pärssinen ovat toimineet pitkään tärkeinä yhteyshenkilöinä piirien yhteistyössä.
Voitto Visuri muutti Suomesta Ruotsiin vuonna 1963 eli asunut naapurimaassa jo yli 60 vuotta. Hän toimi Gävleborgin sosialidemokraattien toiminnanjohtajana 20 vuotta ja Ruotsin suomalaisten keskusliiton puheenjohtajana 16 vuotta ja sitä ennen liiton hallituksen jäsenenä.
Raimo Pärssinen tuli Ruotsiin vanhempiensa kanssa kahdeksan kuukauden ikäisenä vauvana vuonna 1956. Hän on toiminut Ruotsissa sosialidemokraattien valtiopäiväedustajana yli 20 vuotta ja piirin puheenjohtajana kymmenen vuotta.
”Jyrkkä ei Koraanien polttamiselle.”
Visuri ja Pärssinen eivät hyväksy Ruotsissa tehtyjä Koraanin polttamisia.
– Jyrkkä ei Koraanien polttamisille, he toteavat yhteen ääneen.
Heistä on ollut järkyttävää kuulla, kuinka ruotsidemokraatit ovat antaneet lausuntoja, joissa Koranaanin polttamiset hyväksytään. Puolueen riveistä on todettu, että ”voisin polttaa vaikka sata Koraania lisää”.
– Tällaista on esittänyt muun muassa ruotsidemokraattien valtiopäivien lakivaliokunnan puheenjohtaja Richard Jomshof. Lisäksi puolueen piiristä on tuotu esiin ajatuksia, että on käytävä sotaa islamia vastaan. He pelottelevat, että muslimit valtaavat koko Euroopan, ja pian jopa Ruotsin kuningas on muslimi, Visuri ja Pärssinen kertovat.
Pakolaisten vastaanotossa Ruotsissa ei aina olla toimittu parhaalla mahdollisella tavalla.
– Olemme olleet Ruotsissa liian suvaitsevaisia ja esimerkki vuonna 2015 otimme vastaan liikaa pakolaisia. Emme myöskään ole pystyneet hoitamaan pakolaisten emmekä muidenkaan maahanmuuttajien kotouttamista Ruotsiin riittävän hyvin, Visuri pohtii.
Hän pitää valitettavana, että maahanmuuttajat eivät saa tarpeeksi nopeasti Ruotsin kielen opetusta eivätkä pääse töihin.
– Tästä seuraa juurettomuutta, syrjäytymistä yhteiskunnasta ja väkivaltaa. Juuri näitä ongelmia, joiden kanssa painimme nyt.
”Pelkään, että hänenlaisiaan on muitakin.”
Brysselissä surmattiin 16. marraskuuta kaksi ruotsalaista jalkapallofania.
– Ampumistapaus on järkyttänyt koko Ruotsia. Myös Gävlen alueella on ammuttu parin vuoden aikana neljä ihmistä. Tämä on hirveää, Pärssinen kertoo.
Parivaljakon mukaan pelko on lisääntynyt ruotsalaisten keskuudessa. Se näkyy siinä, että ehkä ei enää ulkomailla entiseen tapaan tuoda esiin sitä, että ollaan ruotsalaisia.
Myös Ruotsin hallitus on kehottanut kansalaisia tarkkaavaisuuteen ja olemaan varuillaan. Brysselin ampujan äiti on kertonut, että Koraanin polttamisten jälkeen hänen poikansa muuttui täydellisesti.
– Poika radikalisoitui. Pelkään, että hänenlaisiaan on muitakin, Voitto Visuri pohtii.
Tärkeintä olisi politiikan suunnan muutos ja hallituksen vaihto.
Samoin kuin Suomessa Ruotsissa on vallassa porvarihallitus, jota ruotsidemokraatit tukevat.
– Porvarihallitus ja sen politiikka huolestuttavat ja ennen muuta ruotsidemokraattien toiminta hallituksen tukijoukkona. Pääministeri ei myöskään uskalla arvostella ruotsidemokraattien lausuntoja. Ruotsidemokraatit ovat tällä hetkellä maallemme ongelma. Pääministerille on tärkeämpää pitää hallitus kuin kansa koossa, Visuri arvioi.
– Kaiken lisäksi hallitus tekee juuri niin kuin ruotsidemokraatit käskevät, Pärssinen lisää.
Molemmat vaativat porvaripolitiikan päättymistä – Ruotsissa tärkeintä olisi politiikan suunnan muutos ja hallituksen vaihto.
– Tällä kaudella porvarit ehtivät tehdä liian paljon pahaa. Meille tärkeistä kysymyksistä, kuten esimerkiksi koulutuksesta, säästetään. Tavallisten ihmisten koulutusmahdollisuudet huononevat. Työttömyys kasvaa, mutta työllisyyskoulutusta vähennetään.
Heidän mukaansa rikkaiden ja köyhien välinen kuilu kasvaa, kun veropolitiikassa on suosittu rikkaita.
– Tämä on jatkunut jo 30 vuotta. Tähän myös me demarit olemme syyllisiä. Esimerkiksi terveydenhoitoon ei ole annettu tarpeeksi varoja.
Alueet tarvitsisivat tällä hetkellä 30 miljardia kruunua lisää rahaa terveydenhoitoon, aluekehitykseen ja alueen liikenteen hoitamiseen.
– Kuitenkin hallitus lupaa vain 16 miljardia kruunua. Tämä merkitsee sitä, että alueet ovat antaneet henkilökunnalle irtisanomisilmoituksia. Alueiden lisäksi myös kunnilla on suuria talousvaikeuksia. Näyttääkin siltä, että Suomessa ja Ruotsissa ovat samanlaiset ongelmat edessä, Voitto Visuri ja Raimo Pärssinen arvelevat.