Periikö hukka hyvinvointialueet, mistä rahat? – asiantuntijat kertovat, missä nyt mennään

Kuvassa (vasemmalta) Stina Oksa, Tom-Henrik Sirviö, Kristiina Patja ja Marjaana Lahti-Koski.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n vuosittainen talousseminaari pureutui tällä kertaa polttavaan kysymykseen, hyvinvointialueisiin ja erityisesti niiden rahoitukseen – kun pitäisi säästää ja samalla tarjota kansalle laadukkaita palveluita.

Puheenjohtaja Antti Palola ei pitänyt ihmeenä, että aihe herättää intohimoja kaiken säästökeskustelun keskellä. Valtion noin 90 miljardin euron budjetista lähes 25 miljardia käytetään hyvinvointialueiden rahoitukseen.

Hyvinvointialueet aloittivat toimintansa vuoden 2023 alussa. Valtiontalouden tilinpäätöksen ennakkotiedot aloitusvuodelta kertovat, että hyvinvointialueet ovat päätymässä noin 1,35 miljardin alijäämään – tulos on tämä huolimatta siitä, että talouden tasapainottamisen keinoja on haettu monilla alueella aktiivisesti, Palola huomautti.

Viime hallituskaudella päätetty malli tulee hänen mukaansa määrittämään palveluiden järjestämisestä pitkälle tulevaisuuteen.

– Vaikka pääministeri Orpon hallitusohjelmassa on useita hyvinvointialueiden kehittämiseen tähtääviä toimia, rahoituksen perusrakenne näyttää pysyvän lähitulevaisuudessa ennallaan.

”Alueiden onnistuminen on Suomen kohtalonkysymys.”

Rahoitus perustuu lähinnä valtiolta tulevaan rahoitukseen, jota täydentävät esimerkiksi asiakasmaksut.

– On muistettava, että hyvinvointialueiden ensisijainen tehtävä ei ole säästäminen vaan kansalaisten tarvitsemien sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastustoimen palvelujen järjestäminen. Alueiden onnistuminen tehtävässään on monella tapaa Suomen kohtalonkysymys. Tämä on lähes tulkoon hyvinvointialueille onnistumisen pakko, Palola korosti.

Ne ovat vastuussa siitä, että suomalaiset saavat apua elämän kriittisimmissä tilanteissa, hän muistutti, ja palveluiden saatavuudella ja laadulla on suora yhteys ihmisten turvallisuuden tunteeseen, kriisinkestävyyteen ja myös luottamukseen.

SEMINAARIN yhteydessä pidetyssä paneelissa asiantuntijat kuvailivat hyvinvointialueiden rahoitustilannetta vaikeaksi. Erityisasiantuntija Stina Oksa sosiaali- ja terveysministeriöstä listasi ongelmia: ostopalvelusopimusten kuluttajahinnat ovat nousseet, palkkakustannukset kohonneet, palvelutarve vain kasvaa väestörakenteen takia, inflaatio…

– Onhan tämä aika haastava cocktail.

Ekonomisti Tom-Henrik Sirviö STTK:sta piti alijäämälukuja aika järkyttävinä, ja hän huomautti kustannusten kasvavan yhä lähitulevaisuudessakin.

Terveysjärjestöjä edustava pääsihteeri Marjaana Lahti-Koski Sydänliitosta piti huolestuttavana suurta kiirettä – kahden vuoden päästä hyvinvointialueiden rahoituksen pitäisi olla balanssissa.

– Moni asia kesken, niin ettei kaikessa kiireessä säästetä väärässä päässä. Nyt pitäisi miettiä rauhassa, mitkä ovat toimivat kuviot hoitopoluissa, mitkä ovat vaikuttavat menetelmät ja mikä on kenenkin rooli.

PROFESSORI Kristiina Patja Helsingin yliopistosta huomautti, että iso alijäämä ei tullut minän yllätyksenä. Hän haluaisi herätellä keskustelua ylipäänsä siitä, mikä on perustuslain mukainen riittävä terveyspalvelu – ja mitä siihen ei kuulu.

– Sen voi jokainen ehkä ostaa jopa omalla rahalla. Emme ole määritelleet mitä palvelulupaukseen kuuluu, jolloin emme pääse pureutumaan siihen, mihin raha ei riitä.

Sirviö puuttui ajatukseen, että kansalaiset voisivat maksaa ”ylitse menevän” osan itse.

– Millä he sen maksavat, kysyn. Esimerkiksi lonkkamurtuman hoitopolku on 300 000 euroa. Kuka sen maksaa itse?. Ei meillä ole muuta mahdollisuutta kuin hoitaa julkisesti tärkeimmät palvelut, jos niitä halutaan hoitaa tai sitten niitä ei hoideta. Silloin iso osa kansasta jää kokonaan ilman hoitoa.

VUONNA 2022 ulosotossa oli jo puoli miljoonaa sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksua. Ainoita keinoja hyvinvointialueille hankkia itse tuloja olisi asiakasmaksujen korottaminen. Huolta on julkisuudessa aiheuttanut, että se voi lisätä eriarvoisuutta, koska sote-palveluiden suurkuluttajia ovat erityisesti huonokuntoiset iäkkäät ja pienituloiset.

Asiakasmaksujen korotuksesta panelistit eivät innostuneet.

– Korotukset kohdistuvat erityisesti heikommassa asemassa oleviin. Nyt jo iäkäs, jonka palveluntarve on korkea, maksaa toimeentulotuestaan asiakaspalvelumaksuja, STM:n Oksa perusteli.

Asiakaspalvelumaksut kattavat noin 1,5 miljardia euroa vajaan 25 miljardin potista. Oksan mukaan Suomen maksut kansainvälisessä vertailussa ovat aika korkeita.

– Terveysverotyyppinen vaihtoehto voisi olla varteenotettava vaihtoehto kattaa rahoitusvajetta.

Sydänliiton Lahti-Kosken mielestä asiakasmaksuja ei voi korottaa loputtomasti. Pitkäaikaissairaalle koituu kustannuksia myös esimerkiksi lääkekuluista.

– Monilla ei ole varaa ostaa sekä ruokaa että lääkkeistä. Tällä on iso merkitys, mihin ihmisellä on oikeasti varaa. Terveyserot ovat meillä turhan suuret – pitkäaikaissairailla on monia haasteita elämässään.

MAAKUNTAVERO on myös herättänyt keskustelua. Professori Kristiina Patjan mielestä maakuntavero ei sinällään ratkaise Suomen talouden kestävyysongelmaa.

Hallitusohjelmakirjauksen mukaan maakuntaverossa ei tapahdu mitään neljään vuoteen. STM:n Oksa uskoo, että kysymys tulee ajankohtaiseksi ehkä viiden vuoden päästä, jolloin hyvinvointialueet ovat olleet toiminnassa jo usean vuoden ja niiden rahoitustilanteen vakiintuminen on paremmin tiedossa.

STTK:n Sirviö kertoi suhtautuvansa hyvinvointialueiden verotusoikeuteen suopeahkosti.

– Verotusoikeus vaikuttaa järjestelmätason kannusteisiin. Toki pitää kysyä, alkaako meillä olla liikaa henkilöä verottavia julkisen hallinnon tasoja.

Asiakasmaksuista hän totesi, että näyttöä on niiden kasautumisesta ja niillä saattaa olla vaikutusta hoitoon hakeutumiseen.

Aiempaa useampi yritys lopetti toimintansa – asiantuntija arvioi syyksi verotusta

Suomessa kirjattiin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä selvästi enemmän toimintansa lopettaneita yrityksiä kuin uusia yrityksiä, kertoo Tilastokeskus.

Toimintansa lopetti runsaat 21  000 yritystä, selvästi enemmän kuin viime vuoden vastaavan jakson 12  700.

Tammi-maaliskuussa toimintansa aloitti vajaat 11  000 yritystä. Määrä väheni 13 prosenttia edellisestä vuodesta.

Tilastokeskuksen yliaktuaari Tommi Veistämö arvioi tiedotteessa, että lopettaneiden yritysten suureen määrään on vaikuttanut arvonlisäverokevennyksen poistuminen. Tämän vuoden alusta alkaen pienet yritykset eivät ole enää oikeutettuja arvonlisäveron kevennykseen. Kevennys koski alv-rekisterissä olevia yrityksiä, joiden tilikauden liikevaihto on alle 30  000 euroa.

Ilmiö on näkynyt jo viime vuoden puolella.

-  Lopettaneita yrityksiä on ollut viimeisen kuuden kuukauden aikana jo 38  500, kun tyypillisesti vuosittain lopettaneiden yritysten määrä on 30  000, Veistämö kertoo.

TAMMI-MAALISKUUSSA toimintansa aloittaneiden yritysten määrä väheni kaikissa maakunnissa paitsi Varsinais-Suomessa. Eniten aloitukset vähenivät Kainuussa.

-  Lopettaneiden yritysten määrä verrattuna aloittaneisiin on suhteellisesti suurin Kainuussa ja Keski-Pohjanmaalla, joissa lopettaneita yrityksiä oli melkein kolme kertaa enemmän kuin aloittaneita, Veistämö sanoi.

Aloittaneiden yritysten määrä kasvoi joillakin toimialoilla. Kiinteistöalan toiminnassa sekä rahoitus- ja vakuutustoiminnassa oli enemmän aloittaneita kuin lopettaneita yrityksiä.

-  Koulutuksen sekä taiteiden, viihteen ja virkistyksen toimialoilla oli puolestaan yli neljä kertaa enemmän lopettaneita kuin aloittaneita yrityksiä, Veistämö totesi.

Selvitys: Suojele ilmastoa – juo oluesi tölkistä tai tuopista

Tölkeissä myytävä olut on ilmastoystävällisempi valinta kaupassa kuin lasipullokalja, todetaan Finnwatchin selvityksessä. Ravintolassa olut kannattaa puolestaan tilata irtopullojen sijaan hanasta, jos luontoarvoja miettii.

Oluen valmistuksessa käytetään usein vain neljää raaka-ainetta: vettä, ohramallasta, humalaa ja hiivaa. Juoman päästöt ulottuvat kuitenkin raaka-aineiden viljelystä valmiin oluen viilennykseen ja pakkaamiseen.

Pakkaus on selvityksen perusteella oluen suurin yksittäinen päästöjen lähde.

Päästöjen näkökulmasta pakkauksista paras on muovipullo, jos sellainen on saatavilla. Finnwatch suosittelee kysymään panimoilta PET-muovipulloihin pakattuja pulloja.

SUOMESSA OLUTTA ei juuri myydä muovipakkauksissa säilyvyyssyiden takia, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Lasse Pipinen kertoo STT:lle.

Muoviin pullotettu olut ei pysy juomakelpoisena yhtä hyvin kuin tölkkiin tai lasipulloon pakattu.

Pipisen mukaan oluen pakkausmateriaalin valinnassa tärkeintä on kuitenkin turvallisuus ja se, että pakkaukset kierrätetään.

PET-muovipulloihin pakatun oluen myyntiä on aiemmin kokeiltu Suomessa, mutta Pipisen mukaan ostajatkaan eivät innostuneet niistä.

Hän arvelee, että tölkkiä suositaan myös materiaalin keveyden ja kierrätettävyyden vuoksi. Alumiinitölkki suojaa olutta hyvin ilmalta ja hapelta.

-  Ilman ja hapen lisäksi olut on myös arka valolle, Pipinen sanoo.

Kierrätettävää PET:iä eli polyetyleenitereftalaattia käytetään pakkausmateriaalina sen sijaan virvoitusjuomissa.

SELVITYKSESSÄ Finnwatch vertaili kolmen suuren suomalaisen panimoyhtiön ja niiden oluiden päästöjä.

Päästövähennystavoitteiltaan tiukin Hartwall voitti tässä vertailussa Olvin ja Sinebrychoffin.

Tuloksista selvisi muun muassa, että kaikki tarkastellut panimoyhtiöt kutsuvat suurimpia tuotantolaitoksiaan hiilineutraaleiksi huomioimatta kuitenkaan esimerkiksi käytettävien raaka-aineiden päästöjä.

Finnwatchin mukaan hiilineutraaliusväitteitä tulisi käyttää markkinoinnissa vain silloin, kun kaikki oluen tuotannon aiheuttamat päästöt on huomioitu.

Finnwatch suosittelee yhtiöitä kehittämään julkista raportointiaan kattavammaksi ja läpinäkyvämmäksi.

Tutkimuksen mukaan yhtiöiden Suomessa panemassa oluessa ei käytetä lainkaan turvepelloilta tulevaa viljaa.

-  On hienoa, että päästöt panimolta on saatu kuriin. Hiilineutraaliudesta puhuminen antaa kuitenkin väärän kuvan siitä, ettei oluella olisi lainkaan päästöjä, Finnwatchin ilmastoasiantuntija Lasse Leipola sanoo tiedotteessa.

Ruotsalaisessa tutkimuksessa on arvioitu, että noin kolme prosenttia ruotsalaisten ruokavaliopäästöistä syntyy alkoholinkäytöstä.

Erot ryhmien välillä ovat kuitenkin suuria, koska miesten alkoholinkulutuksen päästöt arvioitiin 90 prosenttia suuremmiksi kuin naisten.

Teksti: STT / Saimi Juutinen

Tuulivoiman rakentamisen kasvu jatkui Suomessa

Tänä vuonna Suomeen on alan yhdistyksen mukaan rakennettu yhteensä 85 uutta tuulivoimalaa. Niiden teho on yhteensä runsaat 540 megawattia.

Tuulivoiman kokonaiskapasiteetti nousi kesäkuun loppuun mennessä yli 8  900 megawattiin, kertoo etujärjestö Suomen uusiutuvat ry tiedotteessaan. Tuulivoima onkin edelleen suurin uusiutuvan sähkön tuotantomuotomme, yhdistys mainostaa.

Nyt tuulivoimaloita oli Suomessa kesäkuun alussa yhteensä 1920.

Tämän vuoden loppuun mennessä tuulivoimakapasiteetin odotetaan nousevan jo noin 9  400 megawattiin.

VALTAOSA Suomen maatuulivoimaloista, 75 prosenttia, löytyy Pohjanmaan lakeuksilta. Uusia voimalatyömaita on keväällä ollut Satakunnassa ja Etelä-Savossa.

Tänä vuonna uusia voimaloita odotetaan valmistuvaksi muun muassa Vöyrissä, Kristiinankaupungissa ja Lestijärvellä.

AVAINSANAT

Hypo loiventaa: Tämän vuoden talouskasvu jääkin vain prosenttiin

Asuntoluotottaja Hypo ennustaa, että Suomen talous kasvaa tänä vuonna prosentilla. Ennuste on vaisumpi kuin talvella, jolloin Hypo ennakoi kuluvalle vuodelle 1,5 prosentin kasvutahtia.

Hypon mukaan kasvuennuste on supistunut, koska kuluttajien luottamuspula on toistaiseksi jatkunut.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin nostattama kauppasota leikkaa kasvua. Hypon mukaan Yhdysvaltojen ja EU:n kauppaneuvottelut koskevat satoja miljoonia eurooppalaisia.

Korkeampien 20 prosentin tuontitullien on määrä astua voimaan 9. heinäkuuta, mutta kauppasopua sommitellaan kiivaasti vielä sitä ennen.

Hypo ennustaa, että talouden kasvuvauhti on ensi vuonna kaksi prosenttia.

TALOUDEN SUUNTA ratkaistaan Hypon mukaan työmarkkinoilla, jossa näkyy yhä jälkiä koronakriisistä heikon suhdannejakson lisäksi.

Työnhaussa kestää nyt kauan. Työttömän työnhakijan työnhaku oli toukokuussa kestänyt keskimäärin peräti 70 viikkoa, eli noin vuoden ja neljä kuukautta.

Hypon pääekonomistin Juho Keskisen mukaan koronakriisi teki osa-aikatyöstä uuden normaalin, jolloin työllisyyden ”laatu” ei ole yhtä vahvalla pohjalla.

Hypon talousennusteessa näkyvät investointien heikkous ja rakennusalan matalalento vielä loppuvuoden ajan.

-  Työttömyysjaksot pitkittyvät ja pitkäaikaistyöttömyys uhkaa kasvaa tilastohistorian korkeimmalle tasolleen kahden vuoden kuluessa, ennusteessa todetaan.

Pitkäaikaistyöttömiä olisi enemmän kuin 1990-luvun lamassa.

OSTOVOIMA kuitenkin kasvaa tällä hetkellä. Palkkakehitys voittaa inflaation toista vuotta putkeen, mikä kasvattaa yksityistä kulutusta kuluvana vuonna.

Juho Keskisen mukaan asuntovelallisen näkökulmasta hintojen nousu on nollatasolla, jos otetaan huomioon alas tullut korkotaso.

-  Ostovoima kasvaa tällä hetkellä voimakkaimmin sitten finanssikriisin jälkimaininkien, eli 15 vuoteen, ja korkojen laskun tuoma potti kanavoituu osaltaan kulutukseen ja investointeihin, hän sanoo tiedotteessa.

AVAINSANAT

Näin etujärjestöt kommentoivat EU-ilmastoesitystä: Hyvä mutta sisältää riskejä

EU-komission ilmastoesitys sai keskiviikkona odotetusti ristiriitaisen vastaanoton suomalaisilta järjestöiltä. EU-komissio kertoi esittävänsä 90 prosentin päästövähennystä vuoteen 2040 mennessä verrattuna vuoteen 1990.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mukaan komission päästövähennystavoite luo myönteistä näkymää puhtaille investoinneille. EK:n vihreän kasvun johtaja Ulla Heinonen muistuttaa, että Suomessa puhdas siirtymä on jo hyvässä vauhdissa.

-  Vireillä on yli 300 miljardin euron vihreät investoinnit, joiden tarjoama kasvupotentiaali on Suomen taloudelle huomattava. Investoinnit etenevät toteutukseen kuitenkin vain, jos ilmastopolitiikan suunta pysyy vakaana. Siksi onkin tärkeää, että komission ehdotus tuo yrityksille pitkäjänteistä ennakoitavuutta, Heinonen sanoo EK:n tiedotteessa.

Metsäteollisuus ry pitää EU:n ilmastotavoitteita kunnianhimoisina. Etujärjestön mukaan ilmastopolitiikan painopiste on pidettävä fossiilisten päästöjen vähentämisessä ja ratkaisujen, kuten metsäpohjaisen biotalouden, edistämisessä.

Järjestön mielestä kestävä, metsäpohjainen biotalous tulee integroida kiinteäksi osaksi EU:n ilmastopolitiikkaa, teollisuuspolitiikkaa ja kiertotaloutta.

Energiateollisuus ry pitää komission esitystä hyvänä. Järjestön mukaan komission päästövähennystavoite vahvistaa Suomen vähähiilisyydelle perustuvia mahdollisuuksia, jos tilaisuuteen osataan tarttua.

-  Suomella on hyvät valmiudet toteuttaa kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa ja kasvaa yhä merkittävämmäksi investointikohteeksi. Sähkömme on puhdasta ja verkot ovat kansainvälisessä vertailussa sekä tehokkaat että edulliset, toimitusjohtaja Jukka Leskelä sanoo Energiateollisuuden tiedotteessa.

-  Lisäinvestointeja kaivataan kuitenkin kipeästi, jotta voimme saavuttaa ilmastotavoitteemme ja varmistaa energian saatavuuden myös jatkossa. Tämä edellyttää hallitukselta viisasta politiikkaa, investointiympäristön on oltava kunnossa, että hiilineutraalisuus muodostuu menestystekijäksemme, Leskelä jatkaa.

MAATALOUDEN tuottajajärjestö MTK arvioi tiedotteessaan, että komission tiukkaa ilmastotavoitetta ei voida saavuttaa maankäyttösektorilla.

MTK:n mukaan EU-komission tulisi huomata, että maankäyttösektorin nielukapasiteetti on selvästi aiemmin arvioitua heikompi.

Metsien kasvun hidastuminen, lisääntyvät tuho- ja myrskyriskit sekä kuivuutta ja tulvia aiheuttavat sään ääri-ilmiöt heikentävät nieluja ympäri Eurooppaa.

-  On tärkeää, että ilmastopolitiikassa nojaudutaan tieteelliseen tietoon ja ajantasaisiin arvioihin. Emme voi rakentaa EU:n ilmastotavoitteita oletuksille, jotka eivät enää vastaa todellisuutta metsien ja maankäytön osalta. Maankäyttösektorin nielutavoitteet tulee muuttaa realistisiksi, koska nyt niihin on mahdoton päästä, MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin sanoo tiedotteessa.

SUOMEN Luonnonsuojeluliitto painottaa tiedotteessaan, että EU:n ilmastotoimia ei saa ulkoistaa kehittyville maille. Esitetty 90 prosentin päästövähennystavoite vuodelle 2040 on Luonnonsuojeluliiton mielestä ehdoton minimi.

Komission ehdotuksen mukaan osan vuoden 2040 ilmastotavoitteista voisi kattaa ostamalla kansainvälisiä päästöyksiköitä EU:n ulkopuolelta.

Luonnonsuojeluliiton mukaan tämä tarkoittaisi käytännössä vastuun ulkoistamista kehittyviin maihin, kuten Afrikan valtioihin, sen sijaan, että päästöjä vähennettäisiin EU:n sisällä.

Luonnonsuojeluliiton ilmastoasiantuntijan Nelli Immosen mukaan päästöyksiköiden ostaminen olisi kallista ja lyhytnäköistä ilmastopolitiikkaa, sillä se ohjaisi rahoitusta pois EU:n omista päästövähennyksistä ja vihreistä investoinneista.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Oras Tynkkynen kannustaa hallitusta ajamaan voimakkaasti eteenpäin EU-komission tuoretta esitystä vuoden 2040 päästötavoitteeksi. Myös Tynkkynen varoittaa riskeistä, joita sisältyy ajatukseen kattaa osa velvoitteesta ostamalla päästöoikeuksia ulkomailta.

-  Komission esitys on ehdoton vähimmäistaso, johon Euroopan pitää ilmastokriisin ratkaisemiseksi sitoutua. Eurooppaa parhaillaan kurittavat äärihelteet ovat karu muistutus siitä, millaisia vahinkoja ilmaston kuumeneminen aiheuttaa jo nyt, Tynkkynen sanoo tiedotteessaan.

AVAINSANAT