PAM katkaisi neuvottelut kaupan alan työehtosopimuksista – ”Meidän on nyt vakavasti harkittava, miten nyt etenemme”

Palvelualojen ammattiliitto PAM on katkaissut neuvottelut kaupan alan työehtosopimuksista. PAM on neuvotellut työnantajia edustavan Kaupan liiton kanssa tammikuun alusta lähtien.

PAMin puheenjohtajan Annika Rönni-Sällisen mukaan Kaupan liiton tarjoama ratkaisu ei ole miltään osin hyväksyttävissä eikä kuro ostovoimakuoppaa umpeen.

Rönni-Sällisen mukaan neuvottelujen henki on ollut viipyilevä, kun työnantajaliitot vain odottavat teknologiateollisuuden ratkaisuja.

-  Me olemme sopimassa palvelualojen työntekijöiden työehdoista, mutta ratkaisujen löytäminen näyttää mahdottomalta. EK:n koordinaatio vaikuttaa tilanteeseen vahvasti, Rönni-Sällinen sanoo tiedotteessa.

Palvelualojen ammattiliitto tavoittelee 10 prosentin ja vähintään 250 euron palkankorotuksia kahdessa vuodessa.

PAMilla on neuvotteluissa muitakin tärkeitä asioita. Liitto pitää tärkeänä, että muutenkin epävakaassa tilanteessa työntekijöiden irtisanomissuojaa voitaisiin vakauttaa nykyiseen tasoon. Epävarmuutta ei pitäisi lisätä.

– Samoin pidämme selvänä, että meidän pitäisi tarkastella miten osa-aikatyöntekijöiden tekemät lisätunnit korvataan, kun EU:n tuomioistuimen ratkaisun mukaan nykyinen tapa on osa-aikatyöntekijöitä syrjiviä. Työnantajapuoli ei myönnä edes tarvetta, Rönni-Sällinen sanoo tiedotteessa.

PAMIN hallitus kokoontuu perjantaina arvioimaan tilannetta ja mahdollisuuksia neuvottelujen jatkamisesta tai muista toimenpiteistä. Kaupan alan nykyiset työehtosopimukset ovat katkolla kuun vaihteessa.

Sopimuksettoman tilan alkaessa myös työrauhavelvoite raukeaa. Tämä tarkoittaa, että työntekijöillä on mahdollisuus käyttää työtaistelutoimia, kuten lakkoja, painostaakseen työnantajia ratkaisuun.

-  Meidän on nyt vakavasti harkittava, miten nyt etenemme, koska työnantajien koordinaatio on vahva. Olemme myös ammattiyhdistysliikkeessä valmistautuneet tähän tilanteeseen. Palvelualojen työntekijät on saatava ylös ostovoimakuopasta hintojen nousun, sosiaaliturvan leikkausten ja veronkorotusten jälkeen, Rönni-Sällinen vaatii.

SAK: Yhä useampi kesätyöläinen sai tyytyä nollatuntisopimukseen

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n kyselyn mukaan kesätyöntekijöitä palkataan tänä vuonna hieman vähemmän kuin viime vuonna. Samalla nollatuntisopimuksilla palkattavien kesäduunareiden määrä on kasvanut.

SAK:n alojen luottamushenkilöistä 73 prosenttia arvioi, että heidän työpaikoilleen palkataan ainakin yksi kesätyöntekijä tänä vuonna. Viime vuonna osuus oli 76 prosenttia.

Samalla nollatuntisopimusten osuus on noussut kahdeksasta prosentista kymmeneen.

Näillä sopimuksilla palkattaville työntekijöille ei automaattisesti taata yhtään työtuntia.

-  Vaikka nousu ei ole suuri, trendi on huolestuttava, sanoo SAK:n koulutus- ja työvoimapoliittinen asiantuntija Kirsi Rasinaho tiedotteessa.

Rasinaho sanoo, että nollatuntisopimus voi heikentää kokemusta työelämästä, kun työntekijällä ei ole varmuutta työtunneistaan tai toimeentulostaan. SAK suosittelee siksi työnantajille, että ne tarjoaisivat kesätyöntekijöille kiinteitä tuntimääriä sisältäviä sopimuksia.

-  Ne lisäävät ennakoitavuutta ja tukevat kiinnittymistä työelämään, Rasinaho sanoo.

SAK:n luottamushenkilöpaneeliin vastasi 950 luottamusmiestä ja työsuojeluvaltuutettua. Aineisto kerättiin huhti-toukokuussa

Teknologiateollisuus huolestui nuorten koulutustasosta – hallitus on tavoitteineen myöhässä

Suomen keskeisintä vientialaa edustava työnantajaliitto Teknologiateollisuus vaatii hallitusta parantamaan Suomen koulutustasoa nopeammin kuin mitä tähän asti on suunniteltu.

Liitto sanoo tiedotteessaan, että 70 prosenttia nuorista aikuisista pitäisi olla korkeakoulutettuja vuoteen 2040 mennessä.

Liitto tarkoittaa nuorilla aikuisilla 25-34-vuotiaita.

Petteri Orpon (kok.) hallituksen tavoite on, että tämän ikäisistä suomalaisista puolet olisi korkeakoulutettuja vuoteen 2030 mennessä.

Teknologiateollisuuden mukaan tämä ei kuitenkaan riitä turvaamaan Suomen inhimillisen pääoman eli osaamistason kasvua.

Liitto viittaa vuoden alussa julkaistuun Suomen Pankin pitkän aikavälin ennusteeseen ja sen yhteydessä laadittuun kasvuskenaarioon. Liitto sanoo, että skenaarion mukaan vain 70 prosentin tavoite yhdistettynä riittävään maahanmuuttoon voi jatkaa osaamistason kasvua.

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan vajaat 40 prosenttia suomalaisista nuorista aikuisista oli vuonna 2023 korkeakoulutettuja. OECD-maiden keskiarvo oli noin 47 prosenttia.

AVAINSANAT

Myynnin ja markkinoinnin ammattilaisilta suorat sanat: ”Hallitukselta puuttuu ymmärrys”

MMA:n puheenjohtaja Marko Hovinmäki.

Hallituksen esitys poistaa ammattiliittojen jäsenmaksujen verovähennysoikeus on vakava heikennys työntekijöiden mahdollisuuksiin kehittyä ja menestyä työelämässä, Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA linjaa.

Verovähennysoikeuden poistoa vastustava MMA muistuttaa, että veroetu turvaa sen, että mahdollisimman moni pääsee ammattiliiton palvelujen piiriin taloudellisesta tilanteesta riippumatta. Tällaisia palveluja ovat esimerkiksi ammattiosaamista ja työelämäosaamista vahvistavat koulutukset ja palvelut ja parannettu oikeusturva.

MMA muistuttaa, että hallituksen aiempi päätös lopettaa aikuiskoulutustuki on iskenyt kovaa työntekijän mahdollisuuteen kouluttautua ja vastata niin työelämän muuttuviin vaatimuksiin.

– Ammattiliiton jäsenmaksu on erittäin vahvasti tulonhankkimismeno, ja sen tulee olla jatkossakin verovähennyskelpoinen. Palvelumme takaavat sen, että jäsenet voivat keskittyä tuloksentekoon, eli myyntiin ja markkinointiin, MMA:n puheenjohtaja Marko Hovinmäki sanoo tiedotteessa.

MMA kritisoi myös hallituksen esitystä kaavamaisen työhuonevähennyksen poistamisesta. Ammattijärjestö huomauttaa, että moni myynnin ja markkinoinnin ammattilainen työskentelee kotikonttorilla ja vastaa itse työpisteensä kuluista.

– Hallitukselta puuttuu ymmärrys siitä, miten monimuotoista ja hajautettua asiantuntijatyö nykyisin on. Etätyö, liikkuva työ ja itsenäinen vastuu ovat monelle arkipäivää, samoin niihin liittyvät kustannukset, MMA kiteyttää.

MMA muistuttaa, että myynnin ja markkinoinnin osaajat mahdollistavat yritysten kasvun, viennin ja uusien työpaikkojen syntymisen.

– Yksikään yritys ei palkkaa uutta työntekijää, jos kysyntää ei ole. Jotta kysyntää syntyy, tuotteet ja palvelut on osattava myydä ja markkinoida, Hovinmäki sanoo.

Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA on Akavaan kuuluva ammatillinen etujärjestö.

Sitran muutosneuvottelut päätökseen – enintään 29 työpaikkaa vähennetään tukitoiminnoista

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra vähentää muutosneuvottelujen päätteeksi enintään 29 työpaikkaa tukitoiminnoistaan. Irtisanomisten määrä täsmentyy lähiviikkoina, Sitra kertoo tiedotteessaan.

Muutosneuvottelut liittyivät uuteen strategiaan, jolla Sitra siirtää toimintansa painopistettä innovaatioiden rahoittamiseen. Neuvottelujen alkaessa vähennystarpeen arvioitiin olevan enintään 48 ihmistä.

Kokonaan päättyviä tehtäviä on työnantajan arvion mukaan nyt enintään 20, ja lisäksi päättyy yhdeksän määräaikaista tehtävää.

-  Päätökset tukevat Sitran muutosta, jossa lisäämme merkittävästi rahoituksen osuutta toiminnassamme, sanoi Sitran yliasiamies Atte Jääskeläinen tiedotteessa.

Sitran hallituksen ja hallintoneuvoston hyväksymän suunnitelman mukaan kotimaan toimintojen henkilöstömäärä laskee ensi vuonna 133 henkilötyövuoteen. Niissä työskentelee tällä hetkellä kaikkiaan 156 henkilöä.

Sitran hallitus asetti aiemmin tavoitteeksi, että tukitoimintojen osuuden tulisi vastata enintään kolmannesta Sitran kotimaantoiminnan henkilöstömäärästä.

Tanssinopettajien lakon jälkipuinti: Teme jätti tutkintapyynnön Espoon tanssiopiston toimista

Teme on tehnyt tutkintapyynnön Espoon tanssiopiston toimista tanssinopettajien lakkoon liittyen. Kuvituskuva lasten balettitunnilta ei ole Espoon tanssiopistosta.

Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme on tehnyt tutkintapyynnön poliisille Espoon tanssiopiston toiminnasta. Tutkintapyyntö koskee epäilyjä työsyrjinnästä ja työntekijöiden järjestäytymisvapauden loukkaamisesta.

Temen mukaan tanssiopisto on ilmoittanut työntekijöille antavansa kirjalliset varoituksen niille lakkoon osallistuneille, jotka eivät etukäteen ilmoittaneet osallistumisestaan työnantajalle. Teme kertoo tiedotteessa, että työnantaja järjesti työntekijöille kuulemistilaisuudet, antoi näille suulliset huomautukset ja jäi harkitsemaan vielä kirjallisen varoituksen antamista.

Teme muistuttaa, että lakkovaroitus annettiin lain vaatimassa määräajassa, eikä erillistä ilmoitusta yksittäisiltä työntekijöiltä voida edellyttää. Liitto painottaa, ettei lakkopoissaolo muutu luvattomaksi, vaikka siitä ei ilmoittaisi etukäteen.

– Vaadimme työnantajia lopettamaan kaiken lakkoon osallistuneita työntekijöitä koskevan painostuksen. On ikävää että vielä työrauhan palattua työnantaja jatkaa työntekijöiden kuulusteluja. Aiomme reagoida kaikkiin esiin nouseviin työsyrjintätapauksiin, Temen toiminnanjohtaja Karoliina Huovila sanoo tiedotteessa.

Teme katsoo, että asiassa on syntynyt syrjintäolettama, kun kun lakkoon osallistuneisiin työntekijöihin on kohdistettu seuraamuksia.

Teme muistuttaa, että huomautuksen tai varoituksen antaminen on vakava toimenpide, joka tulee tehdä vain asiallisesta ja painavasta syystä.

TYÖNANTAJIEN suunnalta on Temen mukaan esiintynyt myös muunlaista epäasiallista käytöstä liiton lakkojen ja muiden työtaistelutoimien takia. Liiton jäseniä on esimerkiksi viestein ja puhelimitse painostettu ilmoittamaan, ovatko he lakkopäivänä töissä.

Temen tietojen mukaan tanssikoulut ovat toimineet Palvelualojen työnantajat Paltan ohjeistuksen mukaan.

– Kummeksumme Paltan ohjeistusta, jonka mukaan lakkopäivänä töistä poissaolosta pitää ilmoittaa. Katsomme, että ilmoitusta ei tarvitse tehdä, kun kyseessä on laillinen työtaistelutoimi.

Lain mukaan työntekijällä on oikeus kuulua liittoon sekä osallistua ammattiliiton toimintaan. Teme muistuttaa, että tämän oikeuden ja vapauden käytön kaikenlainen estäminen on kiellettyä.

Tanssinopettajien työehtosopimuksista neuvottelivat Teme ja työnantajaa edustavat Palta ja Suomen tanssioppilaitosten liitto STOPP ry.