Ovatko tytöt kaikissa maissa tunteellisempia kuin pojat? Näin kyselytutkimus kertoo

Eri puolilla maailmaa 13-16-vuotiailla tytöillä on laajasti enemmän tunne-elämän ongelmia kuin pojilla. Toisaalta tytöt myös osaavat käsitellä tunteitaan itseään hyödyttävämmin kuin monet pojat.

Asia selviää Turun yliopiston kyselytutkimuksesta, jossa noin 26  000 nuorta 12:sta Euroopan ja Aasian maasta raportoi mielenterveyteen liittyvistä oireistaan.

Tutkimuksesta selviää, että tytöillä on kaikissa maissa poikia enemmän tunne-elämään liittyviä oireita, kuten ahdistusta ja masennusta.

Myös prososiaalisuus eli toisia hyödyttävä ja sosiaalisia suhteita edistävä käyttäytyminen on yleisempää tytöillä.

Turun yliopiston professori Andre Souranderin johtama tutkimus toteutettiin yhteistyössä kansainvälisen tutkimusverkoston kanssa. Verkosto koostuu lasten ja nuorten mielenterveyden parissa työskentelevistä ammattilaisista.

-  Nuorten psyykkisten ongelmien lisääntyminen maailmanlaajuisesti on huolestuttavaa, hän sanoo tiedotteessa.

Sourander sanoo, että ilmiötä on kutsuttu globaaliksi megatrendiksi nuorten hyvinvoinnissa, mikä alleviivaa nuorten mielenterveyden tutkimuksen tärkeyttä.

TUTKIMUS selvitti myös laajasti käytössä olevan Vahvuudet ja vaikeudet -kyselyn käyttöä ja sen kansainvälistä vertailukelpoisuutta. Tulosten perusteella kysely soveltuu kansainväliseenkin käyttöön.

Sourander huomauttaa, että valtaosa nuorten mielenterveysongelmiin liittyvistä tutkimuksista on tehty länsimaissa. Siksi on tärkeää tuottaa tutkimustietoa, joka vertailee nuorten hyvinvointia erilaisissa kulttuureissa ja taloudellisissa olosuhteissa.

-  Mielenterveyttä mittaavien menetelmien validointi on perusta nuorten mielenterveyden tutkimukselle.

Erikoistutkija Minja Westerlund sanoo tiedotteessa, että eri kulttuurien välillä on eroja siinä, miten mielenterveys ymmärretään, koetaan ja ilmaistaan.

Lisäksi kulttuuri, normit ja esimerkiksi kieli voivat vaikuttaa siihen, miten mittarin kysymyksiä tulkitaan ja miten niihin vastataan.

On siis tärkeää varmistaa, että maiden väliset erot kyselyssä johtuvat todellisista eroista mielenterveydessä, eivätkä vain heijasta eroja mittarin toiminnassa eri maissa.

AVAINSANAT

Pimentyikö televisiosi? Nämä TV-kanavat poistuivat tänään jakelusta

Kaupallisten tv-kanavien perusmuotoiset lähetykset poistuvat tästä päivästä lähtien antenni- ja kaapeli-tv-jakelusta. Asiasta on kertonut viestintäverkkojen verkko-operaattori Digita.

Jatkossa television katselu edellyttää HD-yhteensopivaa digiboksia tai televisiota. Ylen perusmuotoiset lähetykset päättyivät jo keväällä.

Kaupallisten kanavien perusmuotoiset lähetykset katkaistaan kello 8 aamulla. Tästä johtuen tv-lähetyksissä voi esiintyä lyhyitä katkoksia maanantaina aamupäivän aikana.

Kaupallisia kanavia, joiden perusmuotoiset lähetykset loppuvat, ovat MTV3, Nelonen, MTV Sub, MTV Ava, TV5, Liv, Jim, Kutonen, TLC, STAR Channel, Frii ja National Geographic.

Jos maanantain muutostöiden jälkeen jotkin kanavat eivät näy normaalisti, on tarvittaessa tehtävä uusi kanavahaku. Jotkin vanhemmista vastaanottimista saattavat vaatia tehdasasetusten palauttamisen ennen kanavahaun tekemistä.

Digitan mukaan useimmat vastaanottimet etsivät kanavat kuitenkin automaattisesti. Ohjeet kanavahaun tekemiseen löytyvät laitteen käyttöoppaasta sekä digita.fi-sivustolta.

AVAINSANAT

Tutkija: Näin kankeasti Suomi ostaa puolustustarvikkeita – jäykkä hankintatapa pitäisi äkkiä uudistaa

Suomi ostaa vuosittain sotilailleen tarvikkeita ja palveluita kotimaasta sadoilla miljoonilla euroilla.

Sotalaivoja ja lentokoneita Suomi pystyy tarvittaessa ostamaan hyvinkin rivakasti. Sen sijaan pienet sotatarvikehankinnat ovat vaarassa jumittua jäykkiin kilpailu- ja tarjouskierroksiin – joita nykyinen hankintalaki vaatii.

Periaate nykymenettelyssä on hyvä: viranomaisten pitää hankkia käyttötavaransa tarjouskilpailujen kautta, että ne saataisiin avoimesti ja mahdollisimman edullisesti.

Menetelmä on kuitenkin luotu syvään rauhan aikaan. Poikkeusoloissa tarvitaan usein nopeita materiaalihankintoja, ja siihen nykyiset tavat eivät sovi.

SUOMESSA kilpailutuksiin sovelletaan lähtökohtaisesti vuodesta 2012 asti voimassa ollutta lakia julkisista puolustus- ja turvallisuushankinnoista.

Juristien ”PUTU-lakina” tuntema säädös koukeroisine menettelyineen on virkamiesten perustyökalu tavanomaisiin asehankintoihin.

Kansantaloudelle merkittävimmät ostot, kuten sotalaivat tai hävittäjät, tehdään joustavammilla tavoilla puolustusministeriön ja valtioneuvoston kautta. Tarvikkeita tilataan myös kansainvälisen yhteistyön, kuten Naton logistiikka- ja hankintaviraston kautta.

Mutta muut, kiireellisetkin pikkuostot pitää kierrättää PUTU-lain jäykän kehikon kautta.

PUTU-LAKI on tähän asti ollut pienehkön virkamiesjoukon päänvaivana, eikä lakia tai sen taustalla olevaa EU:n vuoden 2009 ”PUTU-direktiiviä” ole uudistettu käytännössä koskaan.

Siviilipuolen vastaavat hankintalait remontoitiin jo 2010-luvun lopulla, ja valtio uusii niitä jälleen lähiaikoina joustavuuden parantamiseksi.

Puolustustarvikeostoja koskevan lain päivittäminen ei sen sijaan ehtinyt tai mahtunut mukaan Petteri Orpon (kok) hallituksen ohjelmaan.

Käytännössä laki määrää ostavan viranomaisen huolehtimaan tarjouskilpailun avoimuudesta ja syrjimättömyydestä kaikissa oloissa, vaikka hätä ja kyseisen materiaalin tarve olisi miten suuri tahansa.

Suuret tarjouskilpailut kestävät useita kuukausia. Kilpailuun sisältyy peräkkäisiä vaiheita: hankinta pitää ilmoittaa julkisesti, tarjoajat pitää saada ensin esikarsintaan, sitten varsinaiseen kilpailuun ja lopulta edetä sopimuskumppanin valintaan.

Mahdolliset oikaisuvaatimukset ja kakkossijalle jääneiden myyjien valituskierrokset lykkäävät varsinaisten kauppojen toteutumista entisestään.

Normaalioloissahan tämä toimii. Mutta poikkeustilanteissa, joissa kriisit eskaloituvat hyvinkin nopeasti, ei välttämättä olisi aikaa sille, että jonkun puuttuvan tarvikkeen hankintakierros menee pikkuvirheen takia uusiksi, ja ostajan turvallisuus vaarantuu sinä aikana.

NYKYLAKI on kompromissi eurooppalaisten yritysten välisen vapaan kilpailun ja kansallisten turvallisuusetujen välillä, ja se perustuu vuoden 2009 EU-tilanteeseen.

EU:n tuomioistuin on tähän asti määritellyt tarvittaessa rajat sille, milloin sisämarkkinoiden perusperiaatteista ja hankintadirektiiveistä voidaan poiketa kansallisten turvallisuusetujen takia.

Tämä on kuitenkin hidasta. Komissiolta tarvittaisiin vähintäänkin selkeämpiä reunaehtoja poikkeuksellisten hankintojen hoitamiseksi, ja Suomen omaan kansalliseen lainsäädäntöön tarvitaan byrokratiaa purkavia muutoksia.

Siviilipuolellahan yritykset voivat lähteä Suomessa julkisiin tarjouskilpailuihin ilman esikarsintavaihettakin. Tämän suoran linjan salliminen sotilaspuolellekin nopeuttaisi yksinkertaisimpia hankintoja ja voisi laskea pienempien yritysten osallistumiskynnystä.

Viranomaiselle pitäisi myös suoda mahdollisuus painottaa ostoja nykyistä enemmän huoltovarmuussyillä. Tällä hetkellä on epäselvää, miten paljon huoltovarmuutta saa ostoksissa korostaa – ja tämä johtaa pitkiin riitelyihin markkinaoikeudessa.

OSTAJIENKIN on näissä oloissa parannettava taitojaan, PUTU-lain hankaluuksista huolimatta. Enemmänkin saa tehdä, kuin mitä laki vaatii.

Tarjoajien luotettavuus pitää osata ja uskaltaa arvioida, ja määritellä selkeät korvaus- ja irtisanomisehdot sopimusrikkomusten varalta.

Lakihan velvoittaa viranomaisen sulkemaan eräisiin rikoksiin, kuten kiskonnantapaiseen työsyrjintään syyllistyneet valmistajat kilpailun ulkopuolelle, mutta yrityksen konkurssiuhka, ammattitoiminnassa tehdyt räikeät virheet ja verojen ja sosiaaliturvamaksujen laiminlyönti ovat yhä vain harkinnanvaraisia perusteita.

Hankittavalle tavaralle tulisi määrätietoisesti asettaa myös pakollisia vähimmäisvaatimuksia sekä maailmanpolitiikkaa ennakoiden huomioituja sopimusehtoja toimitusvarmuudesta ja tietoturvallisuudesta.

(Ikäviä kysymyksiä ja riskiarvioita pitää uskaltaa tehdä myös vanhoille liittolaisillekin, kuten tässä Demokraatin kolumnissa muistutetaan.)

On suotavaa, että puolustushankinnoissakin vaaditaan palveluntarjoajaa tai valmistajaa toimimaan vastuullisesti ihmisoikeuksien ja ympäristön kannalta. Näiden laiminlyöminen ei nimittäin tee tuotteesta tai palvelusta käyttäjälleen yhtään parempaa.

Kirjoittaja on varatuomari ja Maanpuolustuskorkeakoulun väitöskirjatutkija.

Tiedustelulähteet: Iranin ydinohjelma ei loppunut kokonaan näihin iskuihin

Teheranissa kaduilla tunnelma oli tiistaina päällisin puolin ennallaan.

Israelin armeijan mukaan on vielä liian aikaista arvioida Iranin ydinlaitoksiin tehtyjä vahinkoja. Israel teki 12 päivää kestäneiden sotatoimien aikana lukuisia iskuja Iranin ydinlaitoksiin saaden apua myös Yhdysvalloilta.

Israelin armeijan tiedottaja Effie Defrin kuitenkin sanoi uskovansa Israelin tehneen huomattavan lommon Iranin ydinohjelmaan ja lykänneen sitä useilla vuosilla.

Israelin mukaan sen iskujen tavoitteena oli estää Irania käyttämästä ydinohjelmaansa ydinaseen kehittämiseen.

YHDYSVALTAIN iskut kuitenkin hidastavat Iranin ydinohjelmaa todennäköisesti vain muutamalla kuukaudella, arvioi alustava yhdysvaltalainen tiedusteluraportti. Asiasta kertovat useat lähteet muun muassa uutiskanava CNN:lle ja Washington Post -lehdelle.

Yhdysvallat iski viime sunnuntaina kolmeen Iranin ydinlaitokseen. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on sanonut, että iskujen kohteena olleet uraanin rikastuslaitokset tuhoutuivat. Puolustusministeri Pete Hegseth puolestaan sanoi Yhdysvaltojen tuhonneen Iranin ydinohjelman.

Lähteiden mukaan Yhdysvaltain tiedustelun puolustusministeriölle tuottamassa raportissa kuitenkin todetaan, etteivät iskut tuhonneet rikastetun uraanin varastoja kokonaan.

Yksi nimettömänä puhunut lähde kertoi Washington Postille tiedusteluraporttien osoittavan, että Iran siirsi useita eriä korkeasti rikastettua uraania pois kohteista ennen iskuja.

Yhdysvaltalaismedioiden uutisoitua aiheesta Trump kiisti lähteiden niille kertomat tiedot ja haukkui medioita valehtelijoiksi.

-  Iranin ydinkohteet ovat täysin tuhottu! hän kirjoitti tapansa mukaisesti suurin kirjaimin Truth Social -alustallaan.

VALKOISEN TALON lehdistösihteeri Karoline Leavitt kirjoitti viestipalvelu X:ssä, että raportin vuotamisen tarkoituksena on halventaa Trumpia ja iskut toteuttaneita lentäjiä.

-  Tämä väitetty ”arvio” on täysin väärä, ja se luokiteltiin ”huippusalaiseksi”, mutta silti sen vuoti CNN:lle nimetön, matalan tason luuseri tiedusteluyhteisössä, Leavitt kirjoitti.

CNN:n mukaan iskujen vaikutuksista ei vielä tässä vaiheessa ole kattavaa kuvaa.

Uutiskanavan mukaan sen lähteet eivät kuvailleet sitä, miten alustava arvio vertautuu muiden tiedusteluviranomaisten näkemyksiin.

IRAN jäädyttää yhteistyön Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n kanssa, kertoo Iranin valtiollinen televisio. Israelin ja Yhdysvaltain iskut Iranin ydinlaitoksiin vesittivät luottoa IAEA:han Iranissa.

-  Kansainvälinen atomienergiajärjestö, joka ei suostunut tuomitsemaan Iranin ydinlaitoksiin tehtyjä iskuja vähääkään, laittoi kansainvälisen uskottavuutensa huutokaupan, Iranin parlamentin puhemies Mohammad Bagher Ghalibaf perusteli päätöstä.

Iran keskeyttää yhteistyön IAEA:n kanssa kunnes maan ydinlaitosten turvallisuus on taattu, puhemies ilmoitti.

Päätös vaatii vielä Iranin kansallisen turvallisuusneuvoston hyväksynnän.

Uutista täydennetty klo 11.54 Israelin tiedoilla vaurioista ja tiedoilla Iranin ja IAEA:n yhteistyöstä.

AVAINSANAT

Nyt Aasia käristyy: maanosa lämpenee muita alueita vauhdikkaammin

Intiassa nähdään toistuvasti yli 40 asteen lämpötiloja.

Aasia lämpenee tällä hetkellä lähes kaksi kertaa nopeammin kuin muu maailma keskimäärin, selviää Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) uudesta raportista. Muutos nostaa myös alueen merivesien lämpötilaa.

Aasian keskilämpötila oli viime vuonna runsaan asteen verran korkeampi kuin vuosien 1991-2020 keskiarvo. Viime vuosi oli raportin mukaan mittaushistorian lämpimin tai toiseksi lämpimin vuosi riippuen tarkastellusta datasta.

Lämpötilojen nousu johtaa sään ääri-ilmiöiden lisääntymiseen alueella. Itä-Aasiaa koettelivat pitkittyneet helleaallot huhtikuusta marraskuuhun. Helleaaltoja raportoitiin myös Kaakkois-Aasiassa, Keski-Aasiassa ja Lähi-idässä. Myanmarissa tehtiin uusi kansallinen lämpötilaennätys 48,2 astetta.

Helleaallot lämmittivät myös merenpinnan ennätyksellisiin lämpötiloihin. Merenpinnan keskilämpötila nousi vuosikymmenessä 0,24 astetta, mikä on kaksinkertainen maailmanlaajuiseen keskilämpötilaan verrattuna.

Merenpinta myös nousi yli maailmanlaajuisen keskiarvon Tyynenmeren ja Intian valtameren rannikoilla.

Sään ääri-ilmiöt kuten äärimmäiset sateet, trooppiset pyörremyrskyt, tulvat ja kuivuus aiheuttivat tuhoa monissa alueen maissa.

AVAINSANAT

Suomalainen satelliittiyhtiö ICEYE sai jättirahoituksen valtiolta

ICEYE-yhtiö tuottaa asiakkailleen huipputarkkoja satelliittikuvia eri tarkoituksiin.

Valtion vienninedistäjä Business Finland on antanut suomalaiselle avaruus- ja puolustusteknologiayhtiö ICEYElle runsaan 41 miljoonan euron rahoituksen.

Rahoitus koostuu 5,7 miljoonan euron tutkimus- ja tuotekehitysavustuksesta sekä 35,4 miljoonan euron tuotekehityslainasta.

Business Finlandin pääjohtaja Lassi Noponen sanoi tiedotteessa, että kyseessä on poikkeuksellisen suuri rahoituspäätös ja sen myötä ICEYE tekee vastavuoroisesti jätti-investoinnin tuotekehitykseensä Suomessa.

Espoossa pääkonttoriaan pitävä ICEYE käynnistää yli 250 miljoonan euron investointiohjelman. ICEYE:n mukaan ohjelman tavoitteena on vahvistaa yhtiön globaalia asemaa avaruus- ja puolustusteknologiassa. Yhtiö haluaa laajentaa tuotantoaan ja teknologista kehitystyötään.

Vuonna 2014 perustettu ICEYE omistaa satelliittiparven, joka tuottaa tutkakuvaa maapallosta lähes reaaliajassa.

Yhtiön asiakkaina on valtioita ja kaupallisia toimijoita esimerkiksi puolustus-, turvallisuus- ja vakuutussektorilta. Muun muassa Ukraina on käyttänyt espoolaisyhtiön palveluita sodankäyntinsä apuna.

AVAINSANAT