- Politiikka
- 29.01.2024
- 13:07
- (Päivitetty: 29.01. 16:05)
Presidentinvaalien toiselle kierrokselle päässeet ehdokkaat, kokoomuksen Alexander Stubb ja valitsijayhdistyksen Pekka Haavisto käyvät toisella kierroksella kamppailua muun muassa Jussi Halla-ahon 615 000 äänen potista.
Halla-ahon mukaan perussuomalaisia on turha odottaa automaattisesti kokoomuksen Alexander Stubbin taakse vaalien kakkoskierroksella.
Hänen mukaansa moni ajattelee, että perussuomalaisilla olisi joku luonnollinen ehdokas, mutta se ei pidä paikkaansa
– En aio antaa perussuomalaisille mitään ohjeistusta valinnoista, eikä puoluekaan todennäköisesti sitä tee, Halla-aho totesi eilen.
Perussuomalaisten kansanedustajista Sheikki Laakso on kertonut tukevansa Haavistoa. Nyt esiin odotellaan myös muita Stubbin tai Haaviston tukijoita muista puolueista. Vasemmistoliiton kansanedustaja, entinen presidenttiehdokas Merja Kyllönen on kertonut tukevansa Stubbia.
PEKKA Haavisto on näissäkin presidentinvaaleissa nostanut esiin ystävyyttään perussuomalaisten mepin Teuvo Hakkaraisen kanssa.
Haavisto ei varmasti panisi pahakseen, jos Hakkarainen antaisi hänelle tukensa toisella kierroksella.
Demokraatin puhelimitse aamupäivällä tavoittama Hakkarainen antaa heti suorin sanoin ymmärtää, ettei kummankaan kakkoskierroksen ehdokkaan linja miellytä ja äänestyspäätös on vaikea, kuin ruton ja koleran väliltä valitseminen. Hän saattaa myös jättää äänestämättä.
Hän summaa, ettei ole asiaa sen enempiä pohtinut.
– Kyllä voi tulla mielenkiintoinen toinen kierros.
Stubb on ollut gallupeissa Haaviston edellä, kun on kysytty kansalaisten kantaa toisen kierroksen äänestyskäyttäytymiseen.
Onko Haavistolla mahdollisuuksia?
– On, jos perussuomalaiset eivät mene äänestyskoppiin.
Entä jos menevät?
– Kyllä ne varmaan Stubbia menevät äänestämään, ne jotka menevät.
Hakkarainen kehuu Haavistoa, jonka kanssa hän yhä pitää vaihtaa viestejä ja soittelee, oikein mukavaksi mieheksi.
Toisaalta Hakkaraisen puheista käy ilmi, että hänelle tuntuu olevan vaikea ajatus sulattaa siitä, että Haavisto edustaisi puolisonsa kanssa esimerkiksi Linnan juhlissa tai presidentin vastaanotolla. Tässä mielessä kysymyksenasettelu näyttää siis olevan yhä samanlainen kuin se oli silloin, kun hän Haavistoon tutustui ja kävi tämän kanssa tästäkin aiheesta keskustelua.
– Olen konservatiivinen tämmöisellä alueella, Hakkarainen sanoo.
Tarkoittaako tämä sitten sitä, että jos menet äänestyskoppiin, kallistut Stubbin puolelle?
– Jos minä sinne koppiin menen, niin siinä voi käydä.
– Minulla voi olla muutakin menoa sinä viikonloppuna, Hakkarainen tosin huomauttaa.
Hän sanoo myös, että Stubb on ”halannut” jo niin monta kertaa perussuomalaisia, että ”vastahalaus ehkä jää tekemättä”.
– Pitäisi nähdä se Stubb ja jututtaa ihan henkilökohtaisesti, sitten tietäisi.
Hakkarainen ei tunne Stubbia paremmin, mutta kertoo nähneensä hänet jonkin kerran eduskunnassa.
KUN Hakkarainen puhuu halaamisesta, hänellä on hampaankolossa suhteessa Stubbiin vanhat Sipilän hallituksen ajat ja se, miten Stubb on niitä kommentoinut.
Entinen kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministerinä Sipilän hallituksessa toiminut Stubb on nimittäin kertonut, että kokoomuksen filosofiana oli ”halata perussuomalaiset kuoliaaksi” hallituskauden aikana.
– Perussuomalaisten kannatus puolittui kesän aikana 18 prosentista 9:ään. Ajattelimme, että se oli tässä. Mutta sitten kävi toisin, Stubb on sanonut.
– Se oli niin karkea homma se 2015, kun oltiin hallituksessa ja siinä oli tarkoituksena vain pudottaa meidän kannatus välittämättä politiikasta yhtään mitään. Se on jäänyt vähäsen tuonne takaraivoon se homma, Hakkarainen muistelee.
Hän uskoo, että sama asia on myös monilla muilla perussuomalaisilla mielessä.
– Minä ihmettelen, jos kävelevät äänestyskoppiin.
HAKKARAINEN jatkaa, ettei välitä nykyisestäkään hallituksesta. Hänen mukaansa ”marginaalipuolue” – hän tarkoittaa RKP:tä – sanelee hallituksessa hyvin pitkälle, mitä tehdään ja antaa kohujen paisua välittämättä asiasta.
– Esimerkiksi Ruotsissa ei tuolla kannatuksella pääsisi edes valtiopäiville. Mitä tuollaisella puolueella tekee siellä (hallituksessa) oikeastaan määräävässä asemassa, Hakkarainen sanoo.
Koska Ruotsissa äänikynnys on 4 %, RKP kuitenkin pääsisi nippa nappa 4,3 prosentin kannatuksella vaalipäiville.