Mistä ihmiset tulevat kysymään vaalikentillä? – näin SDP:n eurovaaliehdokkaat kertovat

SDP:n eduskuntaryhmä oli kansalaisten tavattavissa iltapäivällä Helsingin Kampissa.

SDP:n eduskuntaryhmä jalkautui tänään ennen eduskunnan kyselytuntia Helsingin Kampin Narinkkatorille kirittämään SDP:n eurovaaliehdokkaiden eurovaalikampanjaa.

Ryhmäkokous oli pidetty poikkeuksellisesti jo eilen, joten paikalla oli varsin runsaslukuisesti SDP:n edustajia puheenjohtaja Antti Lindtmania ja eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Tytti Tuppuraista myöten keskustelemassa äänestäjien kanssa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen…

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen jakamassa vaaliesitteitä.

Demokraatti uteli kolmelta SDP:n eurovaaliehdokkaalta, mistä asiasta kansalaiset kysyvät heiltä eniten vaalitapahtumissa.

– Kaikista eniten tullaan kysymään sitä, että no luuletko, että sinä voisit siellä johonkin asioihin vaikuttaa, kansanedustaja Piritta Rantanen (sd.) kertoo.

Monia kansalaisia käytännössä pohdituttaa, pystyykö yksittäinen meppi käyttämään valtaa EU-koneistossa.

Rantanen sanoo vastaavansa kyselijöille, että totta kai vaikuttamaan pystyy.

– Meillä on loistavia esimerkkejä siitä, kuinka suomalaiset mepit ovat siellä vaikuttavimpien listalla todella hyvillä sijoilla, hän muistuttaa.

– Jos hoidat asioita asiallisesti ja haluat niihin vaikuttaa sekä perehdyt, olen aivan varma siitä, että pystyy vaikuttamaan, Rantanen toteaa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen…

Kansanedustaja, varapuhemies Tarja Filatov videoi ilmeisesti some-käyttöä varten eurovaaliehdokas Piritta Rantasen näkemyksiä.

SDP:n puoluehallituksen jäsen, eurovaaliehdokas Dimitri Qvintus kertoi, että tyypillisin kysymys vaaliteltoilla on, mitä asioita hän ajaa.

– Riippuu vähän, missä päin Suomea on ollut kampanjoimassa, mitkä muut asiat (puhuttavat).

Qvintuksen mukaan Ukraina ja turvallisuus puhuttavat kaikkialla. Myös metsäteema nousee keskusteluissa esiin sekä liikennepolitiikka.

– Jotkut tulevat kysymään myös äärioikeistosta, mutta siitä ehkä vähemmän. Talous kiinnostaa ja kun on paljon puhuttu esimerkiksi puolustusteollisuuden vahvistamisesta tai vihreästä siirtymästä, on haluttu tietää, millä tavalla niitä rahoitettaisiin. Kansalaiset ovat aika hyvin ymmärtäneet, kun olen selittänyt, että kaikki keinot on pidettävä pöydällä, koska haasteet ovat niin suuria.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen…

Kansalaiset kyselevät Dimitri Qvintukselta muun muassa turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä.

Eurovaaliehdokas, kansanedustaja Pinja Perholehto toteaa, että itse ehdokkaan ei tarvitse vaalitapahtumissa juurikaan puhua, koska sisäpolitiikan kysymykset kiinnostavat ihmisiä niin paljon. Myös kuunneltavaa siis riittää.

Sisäpoliittisten asioiden ohella Perholehdolta tiedustellaan usein, miksi EU-vaaleissa pitäisi äänestää ja minkä takia EU on tärkeä.

– Se osoittaa aika hyvin sen, että meille politiikan intoilijoille unioni on varmasti läheinen ja ehkä ihan selkeäkin, mutta kyllä se tavallisille suomalaisille on aika kaukainen edelleen.

Perholehto kertoo vastanneensa usein ihmisille, että eurovaaleissa kannattaa äänestää ihan oman etunsa takia.

– Se on yksi peruste (äänestää), kun katsoo Suomen lainsäädäntöä, kuinka iso osa siitä syntyy EU-pohjalle. Toinen peruste näkyy varsinkin työmarkkinatilanteessa. Kyllä viime vuosina jo aika merkittävät työelämäparannukset ovat tulleet unionin puolelta. Nyt moni on ehkä eri tavalla kaivannut turvaa EU:sta.

Pinja Perholehto kertoo, että ihmisiä kiinnostaa EU-vaalikentilläkin sisäpolitiikan tapahtumat.

 

Myös SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman oli mukana Narinkkatorilla, oikealla kansanedustaja Lotta Hamari (sd.).

Matias Marttinen aloittaa tänään työministerinä

Matias Marttinen (kok.) eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 12. syyskuuta 2024.

Hallituksen työministeri vaihtuu sovitusti tänään. Tehtävässä aloittaa kokoomuksen kansanedustaja Matias Marttinen.

Samalla tehtävästä väistyy kokoomuksen Arto Satonen, joka jatkaa kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Ministerivaihdos tapahtuu aamupäivällä kello 11 alkavassa presidentin esittelyssä Valtioneuvoston linnassa.

PRESIDENTIN esittelyn jälkeen pidetään ylimääräinen valtioneuvoston istunto. Uusi työministeri Marttinen vannoo virkavalan ja antaa tuomarinvakuutuksen.

34-vuotias Marttinen on toisen kauden kansanedustaja Raumalta Satakunnasta. Hän on toiminut tähän saakka kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Kokoomus oli sopinut vaihtavansa työministeriä hallituksen puoliväliriihen jälkeen. Puoliväliriihi pidettiin toissa viikolla.

Nyt tuli Miapetra Kumpula-Natrin ratkaisu

SDP:n kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natri ei tavoittele apulaispormestarin tehtävää Helsingissä.

– Kyllä, harkitsin insinöörinä, politiikan toimijana, eurooppalaistakin asuntopolitiikkaa ja ympäristö-, energia- ja elinkeinopolitiikkaa sekä teknologia- ja digipolitiikkaa rakastavana uutena Helsingin valtuutettuna ehdokkuutta paikkaan. Mutta itseäni tutkittuani en halua jättää valtion ja kansainvälisen politiikan työtä kansanedustajana, hän kirjoittaa Facebook-sivuillaan.

Demokraatti kertoi viime viikon perjantaina, että SDP:n kaupunginvaltuutettu Hilkka Ahde on käytettävissä Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestarin tehtävään.

Iltalehti kertoi myöhemmin viikonloppuna, että kisaan on valmis myös kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Johanna Laisaari.

Moni kärkiniminä pidetyistä helsinkiläisistä demaripoliitikoista on jo kertonut, ettei tavoittele tehtävää.

AVAINSANAT

Ulkoministeri Valtosen puhe Berliinissä peruuntui turvallisuusuhan vuoksi – kyseessä väärä hälytys ja kiireparkkeeraus

Elina Valtonen ehti ennen tilaisuuden perumista tavata Berliinissä Saksan tulevan ulkoministerin, kristillisdemokraattien Johann Wadephulin.

Ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) tämänpäiväinen puhe Berliinissä peruuntui turvallisuussyistä, kerrotaan STT:lle Suomen suurlähetystöstä Saksasta.

Valtosen oli määrä pitää tänään aamupäivällä puhe ajankohtaisista Euroopan turvallisuuteen liittyvistä kysymyksistä Saksan liittovaltion turvallisuuspolitiikan akatemiassa Schönhausenin linnan lähellä.

Tilaisuus kuitenkin peruttiin turvallisuussyistä hieman ennen sen alkamista, suurlähetystöstä kerrotaan. Myös turvallisuuspolitiikan akatemia kertoo asiasta verkkosivuillaan.

Suurlähetystön lehdistö- ja kulttuurineuvos Dan Ekholm kertoo, että vähän ennen tilaisuuden alkua henkilöauto ajettiin ja pysäköitiin tapahtumapaikan edustalle ja nainen poistui autosta juosten. Tämä herätti poliisin epäilyjä, ja akatemian johto päätti perua koko tilaisuuden ennen kuin Valtonen ehti saapua paikalle.

Ekholm kertoo, että noin tunti tilaisuuden perumisen jälkeen saatiin tietää, että kyseessä oli väärä hälytys. Hänen mukaansa mitään konkreettista uhkaa ei ollut.

-  Yksityishenkilö oli etsinyt parkkipaikkaa ja oli kiireessä pysäköinyt paikkaan, jonne ei olisi saanut pysäköidä, Ekholm sanoo STT:lle.

Valtosen puheen peruuntumisesta uutisoi aiemmin Yle.

SUOMEN Berliinin-suurlähettiläs Kai Sauer kertoo STT:lle, että hän ja Valtonen olivat autossa matkalla kohti tilaisuuden tapahtumapaikkaa, kun he saivat tiedon oletetusta turvallisuusuhasta ja heitä kehotettiin keskeyttämään tapahtumapaikan lähestyminen.

-  Siinä sitten odoteltiin tilanteen selkiytymistä ja lisätietoja. Paikallisten isäntien ja turvallisuusviranomaisten arvio oli, että tilaisuutta ei ole mahdollisuutta toteuttaa, Sauer kertoo.

Tilaisuuden peruuntumisen jälkeen Valtonen palasi lentoasemalle.

Sauerin mukaan nyt katsotaan, saadaanko lähiaikoina järjestettyä uusi mahdollisuus Valtosen puheen pitämiseen.

-  Tällainen puhe ei ole ihan pikkujuttu, vaan sitä valmistellaan huolellisesti ja siinä on sanoma, Sauer sanoo.

AIEMMIN tänään Valtonen ehti tavata Berliinissä Saksan tulevan ulkoministerin, kristillisdemokraattien Johann Wadephulin.

-  Keskustelimme Suomen ja Saksan erinomaisesta suhteesta, Itämeren alueen turvallisuudesta ja tavoista saada Eurooppaan kestävä rauha, Valtonen kertoo viestipalvelu X:ssä.

Suurlähettiläs Sauerin mukaan Valtonen ja Wadephul tuntevat toisensa pitkältä ajalta muun muassa Naton parlamentaarisesta yleiskokouksesta ja puolueyhteyksistä.

Sauer kertoo, että Wadephul on kotoisin Pohjois-Saksasta Schleswig-Holsteinin osavaltiosta ja tuntee Itämeren alueen hyvin.

Oikeusministeriö: Sinimustat on pakko hyväksyä taas puolueeksi

Poliisi turvasi Sinimustan liikkeen mielenosoitusta Tampereella vapunpäivänä 1. toukokuuta 2025.

Sinimusta liike ry on saanut kokoon puoluerekisteriin pääsyn edellyttämät 5000 kannattajakorttia. Vuosi sitten huhtikuussa korkein hallinto-oikeus päätti purkaa liikkeen puoluerekisteröinnin. Oikeusministeriön mukaan nyt rekisteröinti palautetaan.

KHO arvioi purkupäätöksessään, että puolueen tavoitteet eivät olleet yhteensopivia perus- ja ihmisoikeuksien ja demokraattisten periaatteiden kanssa. Sinimustat toimitti sittemmin oikeusministeriölle uuden rekisteröintihakemuksen ja on nyt saanut uudelleen kasaan vaadittavat 5000 kannattajaa.

Oikeusministeriön vaalipäällikkö Arto Jääskeläinen vahvistaa Demokraatille, että sinimustat on hyväksyttävä puoluerekisteriin.

– Kyllä se on semmoinen tilanne. Puolueen ohjelma ja säännöt käsiteltiin jo vuosi sitten, kun he tekivät purkupäätöksen jälkeen uuden hakemuksen. He olivat tehneet yleisohjelman sellaiseen muotoon, että siinä ei ollut vaihtoehtoja. Kun lakia noudatetaan, sellainen yleisohjelma pitää hyväksyä, Jääskeläinen sanoo.

SINIMUSTAT sai vuoden aikaa kerätä vaadittavan kannattajamäärän. Keräyksen määräaika päättyy toukokuun lopussa.

– He ovat nyt saaneet sen. Kyllä tästä seuraa rekisteröinti.

Edellisen rekisteröinnin jälkeen sinimustat muutti yleisohjelmaansa, mikä sai oikeusministeriön hakemaan rekisteröinnin purkua KHO:sta. Jääskeläisen mukaan sama voisi periaatteessa toistua. Sinimustia ei voida sitouttaa olemaan muuttamatta yleisohjelmaansa uudelleen lainvastaiseksi, mikäli he näin haluaisivat menetellä.

– Yleisohjelman muutoksesta on kuitenkin lain mukaan ilmoitettava oikeusministeriölle. Jos sitä muutetaan sellaiseksi, että me emme olisi sitä hyväksyneet, sitten käymme mahdollisesti tämän samaisen kierroksen läpi mitä viimeksikin. Heillä pitää olla puoluelaissa tarkoitettu yleisohjelma, joka kestää vertailun muihin puolueisiin ja yleisiin demokraattisiin periaatteisiin.

JÄÄSKELÄISEN mukaan sinimustat voivat lopettaa kannattajakorttien keräämisen myös etuajassa, kun vaadittava määrä on saatu täyteen.

– Sen jälkeen, kun keräys lopetetaan, kannattajailmoitukset tarkastetaan. Kun ne ovat kaikki sähköisiä, digi- ja väestötietovirasto (DVV) tekee sähköisen tarkistuksen, niin se on aika muodollinen eikä varmasti kestä kauaa.

– Teemme virallisen päätöksen hyvin pian, kun saamme DVV:ltä ilmoituksen, että kaikki on kunnossa. Sanoisin, että lähiaikoina. Vähän riippuu siitä milloin yhdistys haluaa keräyksensä lopettaa.

Razmyar: En vie sisäministerin toimintaa perustuslakivaliokunnan syyniin

Sisäministeri Mari Rantasen luottamusta on jo mitattu eduskunnassa kaksi kertaa.

Kansanedustaja Nasima Razmyar (sd) kertoo STT:lle, ettei vie sisäministeri Mari Rantasen (ps.) toimintaa eduskunnan perustuslakivaliokuntaan niin sanottuna ministerivastuukysymyksenä.

Hän kertoi aiemmin harkitsevansa asiaa, mutta on päättänyt luopua aikeista luettuaan oikeuskanslerin viimeviikkoisen ratkaisun.

Kyse on ollut siitä, oliko pakolaiskiintiön valmistelu syrjivää Rantasen johtamassa sisäministeriössä. Yhdenvertaisuusvaltuutetun mielestä oli, minkä jälkeen oikeuskansleri arvioi asiaa.

Oikeuskanslerin mukaan valmistelu oli epäonnistunutta, mutta Rantasta tai häntä sijaistanutta Lulu Rannetta (ps.) ei ole aihetta epäillä lainvastaisesta menettelystä.

Razmyar pitää ministerien menettelyä edelleen poliittisesti tuomittavana, mutta rikosoikeudellista näyttöä ei näytä olevan.

-  Kun oikeuskanslerin on ollut vaikea saada näyttöä, uskoisin, että samalla tavalla myöskään perustuslakivaliokunnassa se ei tulisi johtamaan ministerisyytteeseen, Razmyar sanoo.

-  Tämän takia itse en ainakaan vie tätä ministerivastuukysymyksenä perustuslakivaliokunnalle.

OIKEUSKANSLERINKIN mielestä pakolaiskiintiöasian valmistelu oli epäonnistunutta, ja tämä huomio on Razmyarin mukaan olennainen.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu sanoi aiemmin kannanotossaan, että sisäministeriön poliittinen johto ohjeisti virkakuntaa kohdistamaan kiintiön erityisesti kristittyihin pakolaisiin.

Oikeuskanslerin mukaan ministerin erityisavustaja oli itsenäisesti muuttanut kiintiön kohdentamisen määriä eri pakolaisryhmien välillä. Oikeuskanslerin mukaan perustelut linjauksille olivat riittämättömät, ja niiden puutteet olivat synnyttäneet epäilyn syrjinnästä. Rikoksen tunnusmerkistö ei kuitenkaan täyttynyt eikä uskontoa käytetty lainvastaisella tavalla perusteena.

Ministereitäkään ei ollut käytettävissä olleen aineiston perusteella aihetta epäillä virkavelvollisuuden laiminlyömisestä tai lainvastaisesta menettelystä.

-  Tämänhän tietää vain ministeri ja hänen kabinettinsa, että mitä todellisuudessa on tapahtunut, Razmyar kommentoi.

RAZMYARIN mielestä on hyvä, että hallitus perui epäonnistuneen valmistelunsa ja valmisteli pakolaiskiintiön uudelleen asiallisesti viime vuonna. Hän toivoo asiallista valmistelua myös ensi vuoden pakolaiskiintiölle.

Razmyar uskoo, että jatkokäsittely eduskunnassa olisi ollut perussuomalaisten itsensä mieleen.

-  Perussuomalaiset varmasti haluaisivat jatkaa tämän aiheen käsittelyä mieluummin kuin hallituksen päätösten, muun muassa erilaisten leikkausten.

Eduskunta on jo kahteen kertaan äänestänyt Rantasen luottamuksesta asiassa. Vihreät ja vasemmistoliitto esittivät Rantaselle epäluottamusta marraskuussa ja uudestaan maaliskuussa. Molemmilla kerroilla Rantanen sai eduskunnan luottamuksen.

Teksti: STT / Anni Keski-Heikkilä