Mikä puolue sai parhaat salkut? – kokeneen politiikan toimittajan arvio pöytään

Petteri Orpon tulevan hallituksen ohjelma julkaistiin perjantaina.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten puolue-elimet ovat koolla tänään. Niiden on määrä vahvistaa osallistuminen Petteri Orpon (kok.) hallitukseen. Samalla kerrotaan myös puolueiden ministerivalinnoista.

Demokraatti kysyi pitkän linjan politiikan toimittajalta Heikki Vennolta arviota siitä, mikä puolue onnistui parhaiten salkkuvalinnoissa.

Käydään ensin läpi, miten salkut jakaantuvat.

Kokoomus saa pääministerin lisäksi ulkoministerin, sosiaaliturvaministerin, puolustusministerin, työministerin, kunta- ja alueministerin, kulttuuri- ja tiedeministerin sekä ilmasto- ja ympäristöministerin salkut.

Perussuomalaiset saa valtiovarainministerin, ulkomaankauppa- ja kehitysministerin, sisäministerin, sosiaali- ja terveysministerin, elinkeinoministerin, oikeusministerin sekä liikenne- ja viestintäministerin salkut.

HEIKKI Vento summaa salkkujen jaon isompien puolueiden kohdalla olevan se, että eurooppa- ja ulkoasiat sekä työelämäasiat menivät kokoomukselle kun taas perussuomalaisilla ovat talousasiat ja maahanmuuttoasiat. Tästä Vento on kirjoittanut myös Verkkouutisten näkökulmassaan.

Vento sanoo Demokraatin haastattelussa, että talouspolitiikkaa pohdittaessa perussuomalaiset onnistui saamaan vahvimmat salkut. Hän muistuttaa, että teema oli voimakkaasti esillä vaalikeskustelussa ja julkiseen talouteen on alkaneella vaalikaudella luvassa mittavia uudistuksia sote-alueista lähtien valtion velkasuhteen korjaamiseen.

Perussuomalaiset onnistui saamaan niin valtiovarainministerin, elinkeinoministerin kuin liikenne- ja viestintäministerin salkut. Jälkimmäistä Vento kutsuu myös ”siltarumpuministeriksi”.

– Tuleehan heille myös ulkomaankauppaministerin salkku.

Kokoomus painottaa salkuissaan ulkoasioiden ohella työelämäuudistuksia. Vento viittaa sosiaaliturvaministeriin ja työministeriin.

SIPILÄN hallituksessa perussuomalaisilla oli ulkoministerin ja puolustusministerin salkut, kun nyt nämä salkut menevät kokoomukselle.

Sekä Orpon että Sipilän hallitukset ovat porvarihallituksia. Vento toteaa, että nyt olennaista verrattuna Sipilän hallitukseen on se, että perussuomalaiset ottaa paljon valtaa talouspolitiikassa.

– Sipilän hallituksessahan Timo Soini toteutti unelmansa ja tarttui ulkoministerin hillotolppaan jättäen valtiovarainministeriön kokoomukselle. Sehän johti siihen, että kokoomus näyttäytyi melkein koko ajan sen hallituksen kakkospuolueena, kun valtiovarainministeri oli joko Stubb tai Orpo. Perussuomalaiset oli talouspolitiikassa aika mopen osilla, kun elinkeinoministerikin oli keskustalainen. Siinä ei perussuomalaisilla ollut ollenkaan valtiontalouteen liittyviä tehtäviä.

Tekeekö taloussalkkujen ottaminen kuitenkin oppositiolle helpommaksi arvostella perussuomalaisia tai kumpi on paremmin tuulensuojassa kokoomus vai perussuomalaiset?

– Pääministerihän joutuu aina vastaamaan koko hallituksesta. Tässä voi hyvinkin käydä niin, että pääministeri ja valtiovarainministeri, Orpo ja Purra, ovat opposition ensimmäiset maalit ja sitten on perussuomalainen elinkeinoministeri talouden osalta. Nämähän ovat varmaan yhteiset maalit sosialidemokraateille ja keskustalle. Sitten varmaan kokoomus voi joutua tuleen työelämäasioissa.

TIMO Soini, entinen perussuomalaisten puheenjohtaja, kritisoi blogissaan perussuomalaisia siitä, ettei puolue saanut tarpeeksi salkkuja eikä myöskään tarpeeksi kovia salkkuja.

Heikki Vento katsoo, ettei Soini osu maaliin.

– Minusta ampuu ohi. Soini saisi verrata, minkälaiset salkut hän otti 2015 samassa asemassa. Kyllä minusta tässä (Orpon tulevassa hallituksessa) tavallisten ihmisten kannalta perussuomalaisilla on vahvemmat salkut. Soinin puolueella oli 2015 nämä hyvien asioiden salkut eli ulko- ja puolustusministeriöiden. Olihan siellä sosiaali- ja terveysministeriö, mutta siinähän perussuomalaisten ministerit kyllä epäonnistuivat aika pahasti.

Vennon mielestä RKP onnistui tulevan Orpon hallituksen salkkujaossa. RKP saa opetusministerin, Eurooppa- ja omistajaohjausministerin sekä kahdeksi vuodeksi liikunta-, urheilu- ja nuorisoministerin salkut. Opetusministerille kuuluvat myös pohjoismaiset asiat.

Kristillisdemokraatit saa maa- ja metsätalousministerin sekä kahdeksi vuodeksi liikunta-, urheilu- ja nuorisoministerin salkun.

Vento näkee, että Sari Essayahin (kd.) maa- ja metsätalousministerin salkku kelpaa kristillisdemokraateille. Vento muistuttaa, että Essayah tulee Savo-Karjalan vaalipiiristä, jossa on paljon tuottajia.

– Jos viidellä kansanedustajalla tulee puolitoista ministeriä, se on aika hyvin. Vaalikauden loppuvaiheessa 40 % kristillisten kansanedustajia on ministereitä, jos liikunta- ja urheiluministeri tulee eduskuntaryhmästä, Vento huomauttaa.

Hän toteaa, että hallituksen toimivuudenkin kannalta on hyvä, ettei ole yhden ministerin puolueita, koska yksi ministeri joutuisi istumaan kaikissa keskeisissä lakisääteisissä ministerivaliokunnissa. Siitä seuraisi ankara työtaakka. Nyt Essayah saisi edes kahdeksi vuodeksi taakanjakajan oman puolueen ministerikollegasta.

EDUSKUNNAN valiokunnista pääministeripuolue kokoomuksen puheenjohdettaviksi tulivat työelämä- ja tasa-arvovaliokunta, suuri valiokunta, perustuslakivaliokunta ja puolustusvaliokunta.

Perussuomalaiset taasen johtaa hallintovaliokuntaa, lakivaliokuntaa, maa- ja metsätalousvaliokuntaa sekä talousvaliokuntaa.

Heikki Vento kiinnittää huomiota siihen, että hallintovaliokunta käsittelee ulkomaalaisasiat. Lisäksi perussuomaisilla on sekä sisäministerin, oikeusministerin että sosiaali- ja terveysministerin salkut. Vento summaakin, että ulkomaalaisasiat ovat ”perussuomalaisessa putkessa”.

Kuten salkuissa, ulko- ja turvallisuuspolitiikka on vahvasti valiokuntatasollakin kokoomuksen hallussa, koska suuren valiokunnan ja puolustusvaliokunnan puheenjohtajuudet ovat puolueella.

– Plus sitten tietysti on tämä Mäntyniemen tukimies siellä vielä puolen vuoden ajan, Vento heittää presidentti Niinistöön viitaten.

– Kokoomuksessa päätettiin taktikoida sillä tavalla, että ulkoasioihin liittyvissä asioissa perussuomalaiset eivät saa hirveästi jalansijaa ja toisaalta niin, ettei perustuslakivaliokuntaan tule tulevasta oppositiosta puheenjohtajaa. Sinnehän saattaa mennä työelämään ja maahanmuuttoon liittyviä lakihankkeita lausunnolle.

Työelämämuutokset ovat kokoomuksella näpeissä myös sitä kautta, että se johtaa työelämä- ja tasa-arvovaliokuntaa.

OECD epäilee hallituksen veronkevennysten kasvuvaikutuksia

Talousjärjestö OECD arvelee, että hallituksen puoliväliriihen veronkevennykset hidastavat Suomen talouden vakauttamista – eikä niiden vaikutuksia kasvuun vielä tiedetä.

Perjantaina julkaisemassaan uudessa Suomi-raportissa järjestö on arvioinut muutenkin hallituksen talouspolitiikkaa. OECD:n mielestä Suomen pitäisi vahvistaa julkisen talouden tasapainottamista ja vauhdittaa nimenomaan kestävää talouskasvua.

OECD:n mukaan Petteri Orpon (kok.) hallitus otti viime vuonna tärkeitä askeleita julkisen talouden tasapainottamiseksi, mutta tämän kevään päätökset veronkevennyksistä ja puolustusmenojen kasvattamisesta hidastavat vakauttamista.

Veronkevennysten kasvuvaikutuksia järjestö kuvaa kooltaan epävarmoiksi.

Uutinen päivittyy.

AVAINSANAT

Lindtman: Missä on Suomen yhtenäinen linja Gazan tilanteesta?

Demarien puheenjohtaja Antti Lindtman peräsi eduskunnan Gaza-keskustelussa hallitukselta yhteistä viestiä Suomen linjasta.

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman nosti eduskunnan Gaza-keskustelussa esiin epäselvyydet ja erimielisyydet hallituksen ulkopoliittisissa linjauksissa.

Lindtman painotti puheenvuorossaan, ettei Hamasin terrori oikeuta Israelin toimia Gazassa.

– Gazan siviilien ja varsinkin lasten kärsimyksille ei löydy oikein edes sanoja. Sen sijaan tämä on hetki, jolloin Suomen pitää lähettää maailmalle yhteinen viesti tilanteen kestämättömyydestä ja tapahtuvista sotarikoksista.

Lindtman osoitti sanansa pääministeri Petteri Orpolle (kok.) joka vakuutti aiemmin, ettei hallituksen ulkopoliittisessa linjassa ole erimielisyyttä.

– Kuitenkin olemme saaneet lukea mediasta, miten kristillisdemokraattien puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeri (Sari) Essayah kutsuu ulkopoliittisen johdon lausuntoja heidän omiksi X-viesteikseen. Eikö tämä ole erimielisyyttä, ja missä se yhteinen linja silloin on, Lindtman kysyi.

Essayah kommentoi viimeksi ennen torstain kyselytuntia myös Demokraatille, ettei X-viesteihin ole ”mitään hallituksen sisäistä prosessia, jossa otettaisiin kantaa”. Näin ollen valtiojohdon X-viestit Gazan tilanteesta eivät hänen mukaansa ole hallituksen yhteinen kanta.

– He ovat ilmaisseet omia näkemyksiään omasta asemastaan, mihin heillä on tietysti oikeus, Essayah muotoili.

ULKOASIAINVALIOKUNNAN demarijäsenet vaativat yhteisessä kannanotossaan hallitukselta toimia Palestiinan valtion tunnustamiseksi.

– Kansainvälisellä yhteisöllä, Suomi mukaan lukien, on velvollisuus edistää rauhanomaista ratkaisua. Palestiinan tunnustamisella yhdessä muiden valtioiden kanssa, jotka eivät ole tätä askelta vielä ottaneet, voi olla merkittävä vaikutus Israelin toimintaan verenvuodatuksen lopettamiseksi, kannanotossa sanottiin.

Valiokuntalaisten mielestä Suomen ulkopoliittinen johto on jäänyt toistuvasti perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien linjausten vangiksi. Tällöin kansainvälistä vastuutamme ei ole kannettu.

– SDP:n valiokuntaryhmä kysyy: milloin on oikea hetki tunnustaa Palestiina, jos ei nyt, kannanotossa korostetaan.

Essayah jakaa ulkopoliittisen johdon huolen Gazan siviileistä ”tietyin varauksin”

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 22. toukokuuta.

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahia (kd.) on yritetty tavoittaa eri tavoin useamman median toimesta viime päivinä.

Nyt kiireisiinsä vedonnut puolueen puheenjohtaja toisti medialle eduskunnassa ennen kyselytuntia ja Gaza-keskustelua, että jakaa ulkopoliittisen johdon huolen Gazan siviilien tilanteesta – tietyin varauksin.

– On ehdottoman tärkeää, että alueelle saadaan tulitauko ja humanitaarista apua perille, mutta yhtä tärkeää on vapauttaa panttivangit – ja muistaa, että terroristijärjestö Hamas aloitti koko hyökkäyksen, Essayah kommentoi.

PRESIDENTTI Alexander Stubb sekä kokoomuslaiset pääministeri Petteri Orpo ja ulkoministeri Elina Valtonen julkaisivat viime maanantaina viestipalvelu X:ssä yhdenmukaiset viestit, jossa Israelin toimien Gazassa ja etenkin väestön pakkosiirtojen todettiin olevan sotarikos.

Orpo kertoi aiemmin tänään eduskunnassa medialle, että kristillisdemokraatit eivät ole esittäneet hallituksen ulkopoliittisesta kannasta eroavia mielipiteitä eikä aiheesta ole käyty keskustelua.

Kysyttäessä Sari Essayah toisti myös, ettei X-viesteihin ole ”mitään halllituksen sisäistä prosessia, jossa otettaisiin kantaa”. Näin ollen valtiojohdon X-viestit Gazan tilanteesta eivät hänen mukaansa ole hallituksen kanta.

– He ovat ilmaisseet omia näkemyksiään omasta asemastaan, mihin heillä on tietysti oikeus, Essayah muotoili.

KRISTILLISDEMOKRAATEILLE ja osalle perussuomalaisista Gazan tilanteen käsittely, siitä annetut ulkopoliittisen johdon lausumat ja koko Israel-Palestiina -dilemma näyttää olevan asia, jossa hallituksen riveissä seisominen tuntuu ylivoimaisen vaikealta.

Essayah arvosteli aiemmin suoraan opetusministeri Anders Adlercreutzin (r.) blogissaan esittämää kannanottoa siitä, että ei olisi dramaattista tunnustaa Palestiinan olemassaoloa jo nyt, ja sanoi olevansa siitä ”täysin eri mieltä”.

Jos Suomi tunnustaa Palestiinan valtion, onko se kysymys, jonka vuoksi kristillisdemokraatit olisi valmis lähtemään hallituksesta?

– Suomi ei ole tunnustamassa Palestiinaa, mikä todetaan eduskunnassa yksimielisesti hyväksytyssä ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa, Essayah vastasi Demokraatille.

Kyseisessä selonteossa todetaan, että Israelin ja Palestiinan välisen ratkaisun on perustuttava kansainvälisesti hyväksyttyjen reunaehtojen mukaiseen ja osapuolten kesken neuvoteltuun kahden valtion malliin. Tunnustamiseen siinä ei suoraan oteta kantaa.

Eduskunta aloittaa ajankohtaiskeskustelun Gazan tilanteesta torstaina klo 17.

Eduskunnan kansliatoimikunta haluaa kuulla Antti Pelttaria – syynä pääsihteerin esitutkinta

​Eduskunnan kansliatoimikunta kutsuu pääsihteeri Antti Pelttarin kuultavakseen. Pelttarin toimet suojelupoliisin päällikkönä ovat paraikaa poliisin tutkittavana.

– Kuulemisen jälkeen kansliatoimikunta voi perustellun harkinnan jälkeen päättää antaa pääsihteerin jatkaa tehtävässään tai pidättää hänet virantoimituksesta, eduskunta tiedottaa.

Pelttari itse kertoo X-palvelussa, että häntä on kuulusteltu rikoksesta epäiltynä.

Epäilyt liittyvät siihen, että Supo on hänen johtaja-aikanaan (2011-2023) käyttänyt vastatiedustelunsa apuna tiedustelupalvelusta eläkkeelle jääneitä työntekijöitä.

Valtakunnansyyttäjänvirasto ryhtyi tutkimaan asiaa viime vuoden keväällä, kun Supo oli itse vienyt syksyllä 2023 asian tiedusteluvalvontavaltuutetun ratkottavaksi.

ELÄKELÄISILLÄ, jotka eivät enää ole toimivaltaisia virkamiehiä tai virkavastuussa toiminnastaan, on voinut olla tiedustelupalvelua auttaessaan pääsy salaisiksi katsottuihin Supon tietoihin.

Tällaisten epätavallisten avustajien ja keinojen käyttö vastavakoilussa ja tietolähdetoiminnassa on ollut takavuosina ilmeisen yleistä, mutta todennäköisesti se on nykyisten lakien vastaista.

Syyttäjälaitos kertoi torstaina epäilevänsä, että suojelupoliisi ei ole toiminnassaan noudattanut ainakaan salaisten tiedonhankintakeinojen ja siviilitiedustelun säännöksiä tai määräyksiä.

– Menettelyn vuoksi suojelupoliisissa järjestelystä vastanneita on syytä epäillä virkarikoksista, syyttäjälaitos kertoo tiedotteessa.

TIETOLÄHDETOIMINTAA ovat pyörittäneet Pelttarin alaiset, mutta julkisuudessa on arveltu hänen vähintäänkin tienneen käytännöstä, ja hyväksyneen sen.

– En katso syyllistyneeni tässä asiakokonaisuudessa rikokseen, Pelttari kirjoittaa X-päivityksessään.

Vielä viime syksynä Pelttari kertoi Helsingin Sanomille, ettei poliisi ole ollut yhteydessä häneen tästä asiasta.

Pääsihteeri on eduskunnan korkein virkamies.

 

”Ei aiheuttanut keskustelua” – Pääministeri Orpo kommentoi hallituksen kohua herättänyttä Gaza-linjausta

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan Gazan konfliktiin ja humanitääriseen tilanteeseen liittyvistä valtiojohdon näkemyksistä kerrottiin etukäteen hallituskumppaneille.

Pääministerin mukaan maanantaina julkaistut linjaukset eivät aiheuttaneet hallituksessa keskustelua. Jälkikäteen keskustelua on hallituspuolue perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien riveissä kuitenkin virinnyt.

Orpolta kysyttiin torstaina eduskunnassa tuliko valtiojohdon Gaza-kannanotto yllätyksenä perussuomalaisille ja kristillisdemokraateille.

– Lähetin tiedoksi ja käytännössä, kun otimme meidän linjojen mukaisen kannan, niin se ei aiheuttanut keskustelua, Orpo totesi toimittajille.

PÄÄMINISTERILLE huomautettiin, että kristillisdemokraatit olisivat toivoneet ulostuloon muutoksia.

– Ei aiheuttanut keskustelua, Orpo toisti.

Orpo kutsui maanantaina X:ssä väestön pakkosiirtoja, joihin Israelin epäillään Gazassa valmistautuvan, sotarikoksiksi. Lisäksi hän vaati Israelia kantamaan kansainvälisen oikeuden mukaisen vastuunsa ja sallimaan humanitäärisen avun perille pääsyn Gazaan.

Myös ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) viesti maanantaina X:ssä samansisältöisesti. KD:n puheenjohtaja Sari Essayah viestitti keskiviikkona Demokraatille näin.

– Meillä ei ole valtiojohdon X-viesteille mitään omaa prosessia, jossa niiden sisältöä käsiteltäisiin tai tehtäisiin esimerkiksi muutosesityksiä, Essayah kommentoi tekstiviestitse.

ESSAYAHIN viestistä syntyi vaikutelma, ettei Orpon ja Valtosen Gaza-aiheisia X-viestejä ollut etukäteen hyväksytetty hallituskumppaneilla.

Essayahin mukaan kristillisdemokraateille on tärkeää, että terroristijärjestö Hamasin rooli iskujen aloittajana selkeästi tuomitaan, israelilaisten panttivankien vapauttamista vaaditaan ja siviileille tarjotaan humanitääristä apua.

Myös KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman on arvostellut valtiojohdon kantaa liian yksipuoliseksi ja todennut, että israelilaisten panttivankien vapauttamisen tulisi olla ensimmäinen vaatimus.

– Se minkä valtiojohto tiedotti yhteisellä viestillään, niin se on hallituksen yhteinen linja ja sitä ei ole kukaan kiistänyt. Se perustuu meidän olemassaoleviin linjauksiin, Orpo sanoi torstaina eduskunnassa.

PERUSSUOMALAISTEN puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra kommentoi torstaina, ettei ole Gaza-kannanotossa olevista asioista eri mieltä.

-  En minä ole tämän viestin kanssa siinä olevista asioista erimielinen, Purra sanoi toimittajille eduskunnassa.

Valtionjohdon kannanotosta annettiin Purran mukaan tieto etukäteen, mutta sille ei odotettukaan kuittauksia.

SUOMEN tavoitteiksi Orpo listasi tulitauon, israelilaisten panttivankien vapauttamisen ja rauhanneuvottelujen käynnistämisen tavoitteena kahden valtion malli.

– Tämä on meidän hallituksen linjan mukaista. Erityisesti juuri nyt kriittinen tilanne Gazassa on järkyttävä.

Orpolta kysyttiin mitä kaiken tekeminen käytännössä tarkoittaa.

– Me istumme eri ministerineuvostojen pöydässä. EU on meidän keskeisin toimintafoorumi, jossa haetaan koko ajan EU:n yhteisiä voimakkaita toimia, jotta nämä tavoitteet saadaan toteutumaan. Suomi on hyvin aktiivinen.

SUOMI avustaa Orpon mukaan Gazan aluetta merkittävällä tavalla.

– Olemme voimakkaasti siinä rintamassa kansainvälisesti niin EU:ssa kuin YK:ssa, jossa vaaditaan tulitaukoa ja humanitääristä apua. Teemme yhdessä kumppaneidemme kanssa niin paljon kuin voimme.

Pääministeri ei halunnut arvioida milloin Palestiinan valtion tunnustaminen voisi tulla ajankohtaiseksi.