Martti Ahtisaari 1937-2023 – tällainen oli karjalaispojan tie presidentiksi ja arvostetuksi rauhantekijäksi

Presidentti, rauhannobelisti Martti Ahtisaari on kuollut 86-vuotiaana varhain tänään aamulla. Asiasta kertoo presidentin kanslia.

Ahtisaari valittiin Suomen kymmenenneksi presidentiksi vuonna 1994 ensimmäisellä suoralla kaksivaiheisella kansanvaalilla, ja hän oli presidenttinä vuoteen 2000. Ahtisaari ei asettunut uudelleen ehdolle presidentiksi, vaan jatkoi työtään kansainvälisenä sovittelijana.

Ahtisaari jättäytyi pois kaikesta julkisesta toiminnasta syksyllä 2021. Tuolloin julkisuuteen kerrottiin, että Ahtisaari sairastaa Alzheimerin tautia ja viettää ajoittain hoitojaksoja hoivakodissa.

”Neuvotteluissa on tärkeintä puhua asioista suoraan.”

Ahtisaaren pitkäaikainen ystävä, YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan on aiemmin luonnehtinut Ahtisaaren olevan tuntemistaan henkilöistä ainoa, joka on rakentanut rauhaa kolmella mantereella: Afrikan Namibiassa, Euroopan Kosovossa ja Aasian Acehissa.

-  Neuvotteluissa on tärkeintä puhua asioista suoraan. Osapuolille ei voi kertoa vain mukavia asioita — en ole aina mukava, ja maineeni on joskus kova, Ahtisaari sanoi Nobel-palkintonsa juhlallisuuksien alla.

AHTISAARI sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2008 vuosikymmenten työstään kansainvälisten konfliktien ratkaisemiseksi. Ahtisaaren nimi oli ollut arvailuissa palkinnon saajaksi jo useampana vuonna tätä ennen. Kun palkinto tuli, suhtautui hän siihen nöyrästi ja jakoi kiitoksia työtovereilleen.

-  En ole ainoa ihminen, joka voi tehdä sen mitä olen tehnyt. Olen saanut työskennellä hyvin osaavien ihmisten kanssa — tämä ei ole yhden miehen työ, Ahtisaari sanoi tuolloin.

Palkintojuhlallisuuksissa pitämässään esitelmässään Ahtisaari painotti, että rauha on tahdon asia ja kiistat ovat ratkaistavissa, jos tahtoa riittää.

-  Sodat ja kriisit eivät ole väistämättömiä. Ne ovat seurausta ihmisten toimista.

Ahtisaari muistutti, että sodat edistävät aina jonkin osapuolen etuja. Siksi niillä, joilla on valtaa, on myös mahdollisuuksia lopettaa sodat.

AHTISAARI syntyi 23. kesäkuuta 1937 Viipurissa, missä hänen isänsä Oiva työskenteli armeijan huoltojoukkojen upseerina. Isällä oli norjalaiset sukujuuret, mutta hän otti Suomen kansalaisuuden vuonna 1929 ja muutti myöhemmin sukunimensä Adolfsenin Ahtisaareksi.

Martti Ahtisaari ja hänen äitinsä lähtivät evakkoon Kuopioon, kun isä oli sodassa.

Ahtisaari kertoi evakkolapsuutensa kokemusten lisänneen hänen ymmärrystään ihmisistä sekä vaikuttaneen siihen, että hänestä kasvoi rauhantekijä. Myös muilla lapsuudenkokemuksilla oli vaikutusta asiaan. STT:n haastattelussa vuonna 2012 hän kertoi, että halu ratkoa riitoja ja rakentaa rauhaa juonsi juurensa lapsuudesta.

-  Kasvoin kodissa, jossa ei riidelty lainkaan. En halua riidellä omassa kodissanikaan.

60-vuotisjuhlissaan Ahtisaari sanoi olevansa ylpeä karjalaisista juuristaan.

-  Myöhemmin tieni johti Kuopioon, Ouluun ja aikanaan Helsinkiin. Näissä kaupungeissa olen saanut parhaat ystäväni ja miellyttävimmät muistoni, hän jatkoi.

Vuonna 1952 koko perhe asettui Ouluun, missä Ahtisaari opiskeli kansakoulunopettajaksi. Hän valmistui vuonna 1959, ja jo seuraavana vuonna kansainvälisistä tehtävistä kiinnostunut opettaja lähti Ruotsin rahoittaman liikuntakasvatusopiston oppilaskodin johtajaksi Pakistaniin.

PALATTUAAN Suomeen Ahtisaari työskenteli ulkoasiainministeriön yhteyteen perustetulla kehitysyhteistyönosastolla. Noina aikoina hän kohtasi uudestaan nuoruudenystävänsä Eevan, jota kosi käyntikorttiin kirjoitetulla viestillä illanvieton päätteeksi. Pari avioitui vuonna 1968, ja poika Marko syntyi seuraavana vuonna.

-  Menin itseäni vuotta vanhemman naisen ja paljon paljon viisaamman henkilön kanssa naimisiin. Olen ollut kiitollinen siitä tuesta ja yhdessäolosta, Ahtisaari sanoi.

Ahtisaari oli alle 40-vuotias, kun hänet nimitettiin Suomen Tansanian-suurlähettilääksi ohi kokeneiden diplomaattien.

Tansaniasta hän siirtyi New Yorkiin YK:n Namibia-valtuutetuksi, mikä ohjasi hänen uransa suunnan loppuelämäksi.

Suomessa Ahtisaarelle mieluisa tehtävä oli muun muassa ulkoasiainministeriön valtiosihteerin vakanssi, johon hänet nimitettiin vuonna 1991.

AHTISAARI valittiin presidentiksi oloissa, joissa talouslama oli syönyt poliitikkojen suosiota ja kansa kaipasi muutosta.

Hän oli noussut kansan suosikkina SDP:n presidenttiehdokkaaksi ohi Kalevi Sorsan keräten SDP:n esivaaleissa yli 60 prosenttia äänistä. Vaalien toisella kierroksella hän voitti RKP:n ehdokkaan Elisabeth Rehnin.

”Ai peijoona, miten voi karjalaispoika unohtaa!”

Kansan uskotaan ihastuneen Ahtisaaren letkeyteen, kun hän presidenttipelin loppusuoralla osallistui vaimonsa kanssa television Tuttu juttu -parisuhdevisaan. Ahtisaari ei muistanut, että hänen bravuurinsa keittiössä on karjalanpaisti ja huudahti mieliin jääneen lausahduksensa: ”Ai peijoona, miten voi karjalaispoika unohtaa!”

Kuuden vuoden kausi presidenttinä osui mielenkiintoiseen saumaan Suomen historiassa. Suomen saaminen EU:n ja Emun jäseneksi sekä työttömyyden vastainen kamppailu olivat Ahtisaarelle tärkeimpiä asioita.

AHTISAAREN ulkopoliittisia linjauksia presidenttinä olivat muun muassa eurooppalaisen turvallisuusjärjestelmän ja pohjoismaisen yhteistyön edistäminen.

Hänen omien sanojensa mukaan pohjoismainen malli reilusta yhteiskunnasta ohjasi häntä urallaan eteenpäin.

-  Olen tavattoman onnellinen siitä, että olen syntynyt Pohjoismaahan. Olen hyvin pohjoismaalainen, Ahtisaari sanoi STT:n 80-vuotishaastattelussaan.

Ahtisaari kannatti Suomen liittymistä puolustusliitto Natoon. Hän perusteli näkemystään sillä, että Suomen tulisi olla mukana kaikissa järjestöissä, joissa muutkin läntiset demokraattiset maat ovat.

Ahtisaari joutui virkakautensa alussa kiistoihin Esko Ahon (kesk.) hallituksen kanssa. Linjaerimielisyyksiä presidentin ja hallituksen välille nousi siitä, kuka edustaa maata kansainvälisissä yhteyksissä. Ahtisaaren mielestä myös presidentin tuli osallistua keskeisiin tapaamisiin, koska hän johtaa maan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Ahon hallituksen mielestä EU:n piirissä pää- ja ulkoministerin roolit olivat keskeisiä.

Erimielisyydet edustamisesta jäivät taka-alalle, kun eduskuntavaalien jälkeen vuonna 1995 muodostettiin Paavo Lipposen (sd.) johdolla uusi laajapohjainen hallitus. Samana vuonna Suomi liittyi EU:hun.

NÄKYVÄ osa Ahtisaaren presidentinkautta olivat hänen lukuisat matkansa niin koti- kuin ulkomaillakin. Hän saikin lempinimen Matka-Mara.

Ahtisaari matkusti paljon ulkomaankaupan kannalta tärkeiden yhteyksien luomiseksi. Kotimaisilla maakuntamatkoillaan kerran kuukaudessa hän pyrki lunastamaan vaalikampanjan aikana antamansa lupauksen keskusteluyhteyden säilyttämisestä tavallisten suomalaisten kanssa.

Presidenttikauden huipentuma oli Ahtisaaren merkittävä rooli Kosovon sodan rauhansopimuksen välittäjänä. Sota päättyi 1999 Naton ja Venäjän yhteisiin rauhanehtoihin. Neuvottelujen tuloksena Ahtisaari ja samalla myös Suomi saivat runsaasti myönteistä julkisuutta.

DIPLOMAATTI, ulko- ja turvallisuuspolitiikan vaikuttaja Jaakko Iloniemi luonnehti entistä työtoveriaan Ahtisaarta ”varsin tehokkaaksi virkamieheksi, todelliseksi järjestelijäksi ja hallinnollisesti lahjakkaaksi”.

-  Hän ei presidenttinäkään nähnyt itseään poliitikkona vaan pikemminkin virkamiehenä. Hänen toimikautensa jälkeen tekemänsä ura on ollut tärkeämpi kuin mitä Suomessa usein ajatellaan, Iloniemi sanoi STT:lle vuonna 2022.

Ahtisaari luonnehti presidenttivuosiaan syrjähypyksi uralla, jonka aikana hän työskenteli enimmäkseen neuvottelijana ja kansainvälisenä diplomaattina.

”Ei välittäjä tee rauhaa, vaan osapuolet sen tekevät.”

Presidenttikautensa jälkeen Ahtisaari perusti rauhanvälitykseen keskittyvän järjestön Crisis Management Initiativen, koska halusi vaikuttaa konfliktien perimmäisiin syihin. Myöhemmin järjestön nimi vaihtui muotoon CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation.

-  En ole puolueeton ihminen, mutta olen rehellinen välittäjä. Neuvotteluissa täytyy katsoa, mihin tähdätään ja kuulostavatko tavoitteet perustelluilta. Ei välittäjä tee rauhaa, vaan osapuolet sen tekevät, Ahtisaari sanoi vuonna 2012.

VUONNA 2005 Ahtisaaren välittämät neuvottelut Indonesian hallituksen ja Acehin itsenäisyysliikkeen välillä johtivat osapuolten väliseen rauhansopimukseen ja yli 30 vuotta kestäneiden väkivaltaisuuksien päättymiseen.

Rauhansopimus allekirjoitettiin Helsingissä elokuussa 2005. Tämän jälkeen Ahtisaarta ehdotettiin Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi tunnustuksena ”työstään kansainvälisenä rauhanneuvottelijana ja ansioistaan rauhan, vapauden ja demokratian luomisessa”.

Suomalaisten järkytykseksi Ahtisaari listattiin Nobel-komitean kotisivuilla ensin Venäjän federaation alle synnyinkaupunkinsa Viipurin takia. Asiasta nousseen mediahuomion johdosta hänet siirrettiin Suomen sarakkeeseen.

Nobel-palkinnon saatuaan Ahtisaari itse arvioi, että hänen uransa tärkein saavutus oli ollut 11 vuoden työ Namibian itsenäisyyden hyväksi. YK:n Namibia-valtuutettuna hän luotsasi rotusorron repimän kansan itsenäiseksi. Namibia itsenäistyi verisen sodan jälkeen vuonna 1990.

Ahtisaari totesi monesti, että vuosien YK-pesti Namibiassa oli aikamoista höykytystä.

-  Siitä kun selvisi hengissä, niin hyvä on. Sen jälkeen mikään asia ei ole tuntunut erityisen vaikealta, hän muisteli presidenttikautensa loppusuoralla vuonna 1999.

NOBELIN rauhanpalkinto muutti Ahtisaaren tulevaisuudensuunnitelmia.

-  Olin jo suunnitellut rauhallisia eläkeläispäiviä keinutuolissa istuen ja hyviä kirjoja lukien. Palkintoviestin jälkeen sain kuitenkin runsaasti puheluja ystäviltä, jotka sanoivat, etten voi vielä jäädä syrjään, Ahtisaari sanoi palkinnon myöntämisen jälkeen.

Pyyntöjä erilaisiin tilaisuuksiin tuli valtavasti. Ahtisaari jatkoi rauhan ja yhteiskunnan rakentamista niin pitkään kuin voimat ja terveys riittivät.

Viime vuosina Ahtisaari oli sitä mieltä, että Euroopan unionin pitäisi kovistella ankarammin jäsenmaita, jotka polkevat unionin perusarvoja, kuten liberaalia demokratiaa ja oikeusvaltioperiaatetta.

Rauhannobelisti korosti, että EU:n perusarvot, kuten tasa-arvo ja vähemmistöjen oikeudet, ovat yleismaailmallisia. Hän sanoi huomanneensa rauhanvälittäjänä, että kestävää rauhaa on mahdotonta saavuttaa ilman, että ylläpitää näiden arvojen mukaista politiikkaa.

Ahtisaaresta vuonna 2011 julkaistu elämäkerta Matkalla – Martti Ahtisaaren tarina piirtää kuvan maailmalla arvostetusta neuvottelijasta, joka joutui presidenttikaudellaan suomalaismedian hampaisiin ja sitä kautta usein väärinymmärretyksi.

-  Joskus ajattelen, että sitten kun täytän sata vuotta, pyydän (avaruuslentoyhtiö Virgin Galacticin omistajaa) Richard Bransonia lennättämään minut kuuhun ja jättämään sinne. Voisi katsella maailmaa sieltä päin, presidentti sanoi kirjan julkistamisen yhteydessä STT:lle.

Sanna Nikula, Jukka Annala / STT

AVAINSANAT

Kysely: Kansalaisten luotto tämän hallituksen kykyihin hiipuu yhä

Kansalaisten yleinen luottamus hallituksen kykyyn hoitaa maan asioita on heikentynyt, selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Hallituspuolueiden kannattajilla usko on kuitenkin pysynyt vahvana.

Tutkimuksessa enemmistö eli 54 prosenttia epäili hallituksen kyvykkyyttä. Hallituksen kyvykkyyttä heikoksi arvioivien osuus lisääntyi kahdeksan prosenttiyksikköä viime vuoden kesäkuusta.

28 prosenttia arvioi hallituksen kyvykkyyden melko hyväksi tai erittäin hyväksi, 16 prosenttia suhtautui asiaan neutraalisti.

TUTKIMUKSEN mukaan ihmisten oma poliittinen asemoituminen heijastuu selvästi arvioihin maan hallituksen pätevyydestä.

Selvä enemmistö eli 64 prosenttia hallituspuolueiden kannattajista arvioi hallituksen kyvyn erittäin tai melko hyväksi. Sen sijaan oppositiopuolueiden kannattajista 78 prosenttia koki hallituksen kyvykkyyden melko huonoksi tai erittäin huonoksi.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Verian. Tutkimukseen haastateltiin huhtikuussa noin tuhatta täysi-ikäistä suomalaista. Virhemarginaali on suurimmillaan kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lyly suojelu- ja hätätyöesityksestä: Taas uusi yritys heikentää työtaisteluoikeutta

Työriitalain uusi pykälä sisältää mittavan listauksen aloista ja asioista, joita pitäisi suojella. Lauri Lyly pitää toimia ylimitoitettuina ja tarkoituksenhakuisina..

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta päätyi puoltamaan hallituksen esitystä suojelu- ja hätätyön muutoksista. Valiokunnan varapuheenjohtaja Lauri Lyly (sd.) pitää esitystä ylimitoitettuna, laillisia työtaistelutoimia rajoittavana sekä työnantajan väärinkäytökset mahdollistavana.

Valiokunnan puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén (kok.) perusteli esitystä selkeyttämisen tarpeella, kansalaisten perusoikeuksien turvaamisella kriisitilanteissa ja kiireellisten, erityisjärjestyksessä säädettävien poikkeuslakien välttämisellä.

Lylyn mukaan tilanteet, joissa suojelutyöstä ei ole työtaistelutilanteissa pystytty sopimaan liittokohtaisesti, ovat kuitenkin erittäin harvinaisia. Hän kritisoi sitä, ettei hallitus teettänyt edellisen eduskunnan esittämää selvitystä suojelutyön muutostarpeista, vaan meni suoraan laajaan lainsäädäntöön.

– Hallitus loi itse asiasta ongelman ja samalla ylimitoitetun byrokraattisen apparaatin, vaikka norminpurusta niin kovin puhutaan. Keskinäiset erot ovat niin sanotuilla kriittisilläkin aloilla niin suuria, että järkevämpää olisi ollut antaa työmarkkinajärjestöille alakohtainen sopimusmahdollisuus suojelutyön periaatteista, Lyly sanoi eduskunnassa mietinnön julkistamistilaisuudessa.

TUNNETUIMMAT viime vuosikymmenten riitatilanteet ovat molemmat hoitoalalta, vuosilta 2007 ja 2022. Jälkimmäinen, hoitoalalla pakkolakinakin tunnettu potilasturvallisuuslaki oli demareille kiusallinen, koska sen runnoi läpi Sanna Marinin hallitus.

Hoitoalalla pakkolakinakin tunnettu potilasturvallisuuslaki oli demareille kiusallinen.

Lyly muistutti, että tuolloin oppositiossa olleet kokoomus ja perussuomalaiset pitivät asiasta isoa meteliä ja vaativat lakonalaista suojelutyötä tekeville kaksin- tai jopa kolminkertaista palkkaa.

– Nyt tästä ei puhuttu sanaakaan. Näen, että koko esitys on tyypillinen tälle hallitukselle: on kuunneltu vain työnantajapuolta ja samalla annettu sille mahdollisuus siirtää rajoja, heikentää työtaisteluoikeutta ja työntekijöiden asemaa.

– Taas lisättiin myös epäselvää työoikeuden tulkintatilaa, kun säädökset eivät ole linjassa muun työlainsäädännön kanssa. En ole niin sinisilmäinen, etten näkisi tässä mahdollisuutta työnantajapuolen painostukseen ja väärinkäytöksiin, Lyly tokaisi Demokraatille.

VARAPUHEENJOHTAJA kritisoi myös hätätyökirjauksen lisäämistä esitykseen lainsäädännön arviointineuvoston käsittelyn jälkeen.

– Suojelu- ja hätätyö ovat lähtökohtaisesti eri asioita: jälkimmäistä saa nimensä mukaisesti teettää vain ennalta-arvaamattomien kriisien, kuten suuronnettomuuden tai myrskyjen, takia. Lakko ei ole mikään ennalta-arvaamaton tilanne. Nyt jätettiin takaportti sille, että suojelutyötä voidaan yrittää teettää hätätyönä, Lyly sanoi.

Sosialidemokraattien ohella vihreiden ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmät jättivät mietintöön yhteisen vastalauseen, jossa ne ehdottavat lakiehdotusten hylkäämistä ja neljää lausumaa.

Myös keskusta jätti mietintöön vastalauseen, jossa ehdotetaan hätätyötä koskevan lakiehdotuksen hylkäämistä.

Kiistelty lakimuutos läpäisi valiokuntakäsittelyn: suurpetojen metsästys helpottuu

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta on hyväksynyt metsästyslakiin esitetyt muutokset. Jos lakiesitys hyväksytään aikanaan eduskunnan istunnossa, susia, karhuja ja ilveksiä voitaisiin jatkossa metsästää kannanhoidollisin perustein koko maassa.

Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Jenna Simula (ps.) kertoo tiedotteessaan pitävänsä välttämättömänä, ettei karhunmetsästykseen tulisi enää keskeytyksiä.

Myös suden ympärivuotinen rauhoitus puretaan nyt, koska Euroopan parlamentti muutti tällä viikolla suden luokitusta. Susikannat ovat kasvaneet Euroopan alueella huomattavasti, eikä eläin ole enää äärimmäisen tiukan suojelun tarpeessa.

Vihreiden Tiina Elo ja vasemmistoliiton Veronika Honkasalo kertoivat jättäneensä vastalauseen valiokunnan mietintöön. He ehdottavat hallituksen esityksen hylkäämistä.

Elo ja Honkasalo sanovat suhtautuvansa erityisen kriittisesti siihen, että maa- ja metsätalousministeriölle ollaan myöntämässä valtuudet suurpetojen suotuisaa suojelutasoa kuvaavan viitearvon määrittelyyn.

METSÄSTYSLAIN laitepykäliinkin on tulossa muutoksia. Droonien eli erilaisten moottoroitujen lennokkien käyttö supikoirien kaltaisten vieraslajien riistanhoidollisessa pyynnissä olisi vastedes sallittua. Metsästyksessä lentolaitteita ei edelleenkään saa käyttää apuvälineinä.

Elo ja Honkasalo vastustivat tätäkin muutosesitystä sillä perusteella, että droonien käyttö voi häiritä lintujen pesintärauhaa.

Yllätyskäänne SDP:ssä: kolmas nimi lähdössä apulaispormestarikisaan Helsingissä

Kilpailu kaupunkiympäristön apulaispormestarin pestistä Helsingissä on saamassa yllätyskäänteen. Ehdolle on asettumassa kolmaskin nimi.

Helsingin kaupunginvaltuustoon huhtikuun kuntavaaleissa takaisin noussut Antti Vuorela (sd.) kertoo Demokraatille perjantaina saaneensa pyyntöjä asettua ehdolle ja vastanneensa myönteisesti.

Vuorela kertoo, että hänet on asettamassa ehdolle hänen oma yhdistyksensä Tapanilan Työväenyhdistys ry, mutta asiasta tehdään varsinainen päätös yhdistyksen johtokunnan kokouksessa ensi maanantaina.

Vuorela kertoo päätökseensä lähteä kisaan mukaan vaikuttaneen muun muassa sen, että moni tunnettu SDP:n helsinkiläispoliitikko on kieltäytynyt. Kuntavaalien sosialidemokraattisista ääniharavista Helsingissä muun muassa Eveliina Heinäluoma on kertonut tavoittelevansa muuta tehtävää.

– Minulla on tähän sopiva koulutus, laaja työkokemus liikennealalta ja 30 vuoden kokemus kunnallisesta päätöksenteosta. Tehtävä kiinnostaa ja motivaatiota on, Vuorela sanoo Demokraatille.

Vuorela on koulutukseltaan rakennusalan diplomi-insinööri. Hän on toiminut aiemmin varsinaisena kaupunginvaltuutettuna Helsingissä kymmenen vuoden ajan.

Siviiliammatiltaan Vuorela on kehittämispäällikkönä Helsingin seudun liikenne HSL:ssä.

SDP valitsee ehdokkaansa kaupunkiympäristön toimialan apulaispormestariksi Helsingin Sosialidemokraatit ry:n ylimääräisessä piirikokouksessa ensi viikon perjantaina.

Pesti on tulossa Helsingin toiseksi suurimmalle puolueelle SDP:lle.

Helsingin demarien puolueosastoilla oli mahdollisuus asettaa apulaispormestarivaaliin ehdokkaita eiliseen saakka.

Vuorelan ehdollinen tai todennäköinen mukaantulo kisaan tämän jälkeen vasta piirikokouksessa on siis jonkinlainen yllätys, mutta sääntöjen mukaan mahdollinen. Muidenkin nimien ehdolle asettaminen on siis vielä avoinna ainakin teoriassa.

TÄHÄN mennessä ehdolle on asetettu kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Johanna Laisaari ja kaupunginvaltuutettu Hilkka Ahde. Laisaaren asetti ehdolle Itä-Helsingin sosialidemokraatit ry ja Ahteen Kuljetusalan demarit ry.

Piirikokous on Helsingin Sosialidemokraattien ylin päättävä elin, johon puolueosastot voivat asettaa piirikokousedustajia jäsenmääräänsä vastaavan määrän. Piirikokousedustajia on yhteensä 129.

Huhtikuun kuntavaaleissa Ahde sai Helsingissä 2 535 ääntä, Laisaari 867 ääntä ja Vuorela 752 ääntä. Kolmikko valittiin Helsingin valtuustoon.

Virallisen valinnan apulaispormestarista tekee Helsingin kaupunginvaltuusto.

Ahde ja Laisaari olivat molemmat ehdolla apulaispormestariksi myös kaksi vuotta sitten, kun tuolloin tehtävää hoitanut Nasima Razmyar palasi eduskuntaan. Ahde hävisi tuolloin ratkaisevan äänestyksen Laisaarelle, joka valittiin kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestariksi.

AVAINSANAT

Stubb: ”Jos olisin Kremlissä, lukisin tuon julkaisun hyvin tarkkaan”

Presidentti Alexander Stubbin mukaan eilisessä puhelussa Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille otettiin isoja askelia eteenpäin.

JEF-puolustusyhteistyöryhmän johtajat soittivat eilisiltana sekä Trumpille että Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille.

Stubbin ja Norjan pääministerin Jonas Gahr Stören aloitteesta soitetussa puhelussa käsiteltiin tulitauon eri elementtejä sekä Trumpin ja Zelenskyin puhelua, kertoi Stubb medialle perjantaina aamupäivällä Oslossa, kun JEF-ryhmän huippukokouksen toinen päivä oli alkamassa.

Keskustelu Trumpin kanssa kesti Stubbin mukaan 15-20 minuuttia. Stubbin mukaan hän ja Störe ajattelivat, että yhteydenotto olisi hyödyllinen Trumpin ja Zelenskyin puhelun vuoksi.

Presidentti Trump ilmaisi Zelenskyin kanssa käymänsä puhelinkeskustelun jälkeen tukensa tälle vaatimalla Truth Social -viestipalvelussaan kuukauden mittaista ehdotonta tulitaukoa Venäjän ja Ukrainan välille.

Trumpin mukaan molempien maiden tulisi kunnioittaa tulitaukoa ja sen rikkomisesta rangaistaisiin määräämällä uusia pakotteita. Tulitauon päämääränä tulisi Trumpin mukaan olla kestävä rauha.

Stubb piti huomionarvoisena, että Trump ilmaisi Yhdysvaltojen olevan sitoutunut rauhanprosessiin, vaati 30 päivän mittaista tulitaukoa ja uhkasi pakotteilla, jos sitä ei noudateta.

-  Jos olisin Kremlissä, lukisin tuon julkaisun hyvin tarkkaan, Stubb sanoi.

Norjan pääministeri Störe kuvaili Trumpin kanssa käytyä puhelua erittäin hyödylliseksi. Stören mukaan Trump on sitoutunut edistämään rauhaa Ukrainaan.

Störe arvioi, että on olemassa yhteisymmärrys siitä, että ensin tarvitaan ehdoton tulitauko, jota valvotaan ja kunnioitetaan.

Stubb kertoi puheluista aiemmin viestipalvelu X:ssä.

Alexander Stubb ja Jonas Gahr Störe. LEHTIKUVA / LISE ASERUD

ZELENSKYI kertoi myöhään torstaina viestipalvelu X:ssä, että puhelinkeskustelu Trumpin kanssa sujui hyvin. Presidentit puhuivat puhelimessa myöhään torstaina Suomen aikaa.

Zelenskyin mukaan he keskustelivat muun muassa tulitauosta sekä maiden välisestä mineraalisopimuksesta, jonka Ukrainan parlamentti hyväksyi torstaina.

-  Kerroin hänelle (Trumpille), että Ukraina on valmis 30 päivän tulitaukoon, joka voisi alkaa jopa tänään. Odotamme Venäjän tukevan tätä ehdotusta, Zelenskyi kirjoittaa.

Hän sanoo myös kertoneensa Trumpille, että Ukraina on valmis neuvotteluihin Venäjän kanssa ”missä tahansa muodossa”.

-  Mutta sitä varten Venäjän on osoitettava aikeidensa vakavuus lopettaa sota, alkaen ehdottomasta tulitauosta.

Venäjä väitti torstaina noudattavansa Ukrainassa itse julistamaansa kolmipäiväistä tulitaukoa, mutta Ukrainan mukaan hyökkäykset jatkuivat.

TRUMP aloitti helmikuussa neuvottelut Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Ukrainan sodan lopettamiseksi, jonka hän oli luvannut lopettaa 24 tunnin kuluessa toisen kautensa alkamisesta.

Trump on kuitenkin osoittanut kasvavaa kärsimättömyyttä, ensin Zelenskyiä ja viime aikoina Putinia kohtaan taistelujen yhä jatkuessa.

Yhdysvallat on viime viikkoina toistuvasti uhannut, että se luopuu välittäjän roolistaan, jos edistystä ei pian tapahdu.

Susanna Bono, Simu Perälä, Maiju Ylipiessa/STT

AVAINSANAT