Lulu Ranne keskellä outoa kuviota – STT sai haltuunsa arviointipaperin

Liikenneministeri Lulu Ranne (ps.) näyttää perustaneen julkiset ulostulonsa Länsiradan taloudellisesta kannattamattomuudesta EU-rahoituksen arviointipaperin kohtaan, jossa on pyritty arvioimaan ensisijaisesti aivan toista asiaa.

Asia selviää STT:n haltuunsa saamasta arviointipaperista ja Verkkojen Eurooppa -rahoitusta koskevasta hakukuulutuksesta.

Ranne kommentoi aiemmin muun muassa Iltalehdelle, että Länsirata-hanketta tulisi arvioida vielä uusiksi, koska se ei olisi taloudellisesti kannattava edes EU-rahoituksen jälkeen. Tätä Ranne piti tärkeimpänä osana arviota.

STT:n hankkimien materiaalien perusteella Ranne on tehnyt noston kohdasta, jonka ensisijaisena tavoitteena ei ole arvioida hankkeen taloudellista kannattavuutta. Sen sijaan tuossa kohdassa pyrittiin kuvaamaan sitä, kuinka hyvin EU-rahoitus kiihdyttäisi muuta mahdollista rahoitusta Länsiradalle.

-  EU:n rahoituksen kiihdyttävä vaikutus on erittäin hyvä, kohdassa kerrotaan.

Länsirata sai tässä kohdassa neljä pistettä viiden pisteen maksimista.

Ranteen maininta taloudellisesta kannattamattomuudesta löytyy kyseisestä kohdasta, mutta kohdan ideana on ollut arvioida EU-rahoituksen merkitystä hankkeelle. Ongelmallisinta olisi siis ollut, jos hanke olisi nähty kannattavaksi ilman EU-rahoitusta tai EU-rahan ei olisi nähty kiihdyttävän muuta rahoitusta.

Länsirata on Helsingin ja Turun välille suunnitteilla oleva osittain kaksiraiteinen junayhteys. Hankkeesta on puhuttu myös Turun tunnin juna -hankkeena.

LÄNSIRADAN rahoituspäätöstä käsittelevässä lomakkeessa on arvioitu viittä eri kohtaa, joista kustakin on voinut saada enintään viisi pistettä. Yksi noista kohdista on vaikuttavuus, jota Ranne ei ole hyödyntänyt aiemmissa ulostuloissaan.

Tuossa kohdassa on arvioitu muun muassa taloudellisia, sosiaalisia ja ilmastovaikutuksia kustannus-hyötyanalyysillä. Tästä kohdasta rata sai puolta pistettä vaille täydet pisteet, ja sen vaikutus katsottiin erittäin hyväksi.

-  Kustannus-hyötyanalyysin mukaan kaikki taloudelliset indikaattorit viittaavat siihen, että hanke on taloudellisesti elinkelpoinen ja että sillä on myönteisiä sosiaalis-taloudellisia nettovaikutuksia yhteiskunnalle, mutta pääasiassa täysin toteutetun laajemman liitännäishankkeen yhteydessä, paperissa lukee.

Tärkein taloudellinen hyöty on ajansäästö, joskin se voi paperin mukaan olla myös yliarvioitu.

Vaikuttavuuden lisäksi myös hankkeen kiireellisyys ja laatu jäivät vain puolen pisteen päähän maksimipisteistä.

Myös Iltalehti on saanut haltuunsa arviointilomakkeen ja uutisoi asiasta aiemmin maanantaina. Ministeri Ranne kertoi avustajansa välityksellä STT:lle, että ei anna haastattelua kesälomiltaan.

KIPUKOHDAKSI Länsiradan EU-rahoitukselle näyttää muodostuneen hankkeen vaiheen kypsyys. Vireillä on esimerkiksi erilaisia vesi- ja ympäristölupa-asioita, ja juuri erilaisten lupaprosessien tämän hetken vaihetta pidetään paperissa mahdollisena riskinä.

Paperin mukaan välittömiä riskejä ei ole. Riippuvaisuus lupa- ja hankintaprosessien valmistumisesta sekä vireillä olevien lupa- ja sopimusasioiden määrä muodostavat riskitekijän hankkeen oikea-aikaiselle käynnistämiselle ja toteuttamiselle, paperissa arvioidaan.

Kaikkiaan Länsirata jäi puolentoista pisteen päähän EU-rahoituksen haamurajasta, joka oli haussa 22 pistettä 25:stä. Jos hankkeen kypsyys olisi saanut kolmen muun kohdan tavoin 4,5 pistettä, pistemäärä olisi täyttynyt.

Sen sijaan edes täydet viisi pistettä ministeri Ranteen esille nostamasta arviointikohdasta eivät olisi vieneet rahoitusta yli haamurajan. Tuolloin hanke olisi yhä jäänyt puolen pisteen päähän vaaditusta rajasta.

Suurin osa Verkkojen Eurooppa -haussa tuetuista ydinverkon radoista on valtioiden rajat ylittäviä hankkeita, joihin Länsirata ei lukeudu.

AVAINSANAT

Tehyssä raivostuttiin poliisin päätöksestä – ”Tämä ei jää tähän”

Tehyn tekemään rikosilmoitukseen suojelu- ja hätätyölain valmistelusta yhtyi yli 10 000 jäsentä.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo olevansa ”todella surullinen” poliisin päätöksestä tehdä syyttämättäjättämispäätös suojelutyötä koskevassa lakihankkeessa. Järjestön lakiasiainjohtajan mukaan asiassa tullaan katsomaan kaikki kortit.

Rytkönen kuvaa tiedotteessa päätöstä ”suureksi pettymykseksi Tehyn jäsenille, joita epäasiallisesti valmisteltu ja työtaisteluja murtava lakimuutos koskee”.

Tehyn tekemään rikosilmoitukseen työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) virkamiesten toiminnasta yhtyi yli 10 000 jäsentä.

Puheenjohtajan tulkinnan mukaan poliisin päätös tarkoittaa, ettei virkamiehillä olisi mitään vastuuta, eikä näiden tarvitsisi noudattaa lakeja tai sääntelyä.

– Jos asia on kuten poliisi väittää, meidän pitää käydä laajempi yhteiskunnallinen keskustelu siitä, miten estetään täysin epäasiallinen lainvalmistelu ja luisuminen Unkarin tielle. On syytä kysyä, tunteeko poliisi Suomen lainsäädäntöä, ja mikä on hoitajien oikeusturva tässä niin sanotussa oikeusvaltiossa, Rytkönen lataa tiedotteessa.

Tehyn lakiasiainjohtajan Kari Tiaisen mukaan lainvalmistelussa ei ole noudatettu lakiin perustuvaa kolmikantaista valmistelua, ja järjestö aikoo ryhtyä jatkotoimiin.

Mitä ne jatkotoimet mahdollisesti ovat?

– En halua vielä tässä vaiheessa alkaa niitä yksilöidä, koska päätös on niin tuore. Otamme nyt aikalisän ja selvitämme vaihtoehdot – mutta sen voi sanoa, että emme jätä tätä tähän. Kaikki kortit katsotaan, Tiainen kommentoi Demokraatille.

Työaikalain muutoksen (hätätyö) osalta ei ole noudatettu lakiin perustuvaa kolmikantaista valmistelua. Työlainsäädännön muutokset on valmisteltava kolmikantaisesti. Se näyttää nyt poliisilta unohtuneen.

Tiainen painottaa, että Tehy on valmistautunut asiaan jo tes-neuvotteluissa.

– Äsken päättyneellä kunta- ja hyvinvointialan neuvottelukierroksella työ- ja virkaehtosopimukseen saatiin voimaan sopimusmääräys, jonka mukaan suojelutyöstä ja työtaistelun aikana teetettävästä hätätyötä on maksettava 1,3-kertainen palkka. Tämä parantaa työntekijöiden asemaa, vaikka tämä huonosti valmisteltu laki nyt säädettiinkin.

ESISELVITYS aloitettiin, kun poliisi sai Tehyltä tutkintapyynnön suojelutyötä koskevassa lakihankkeessa.

Järjestö katsoi, että lainsäädäntömenettelyssä oli rikottu kuulemisvelvollisuutta ja että TEMin virkamiehet pitivät muutosta valmistelleen kolmikantaisen työryhmän tietämättömänä esitykseen loppuvaiheessa lisätystä hätätyösäädöksen olennaisesta muutoksesta.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Katariina Rinne kommentoi aiemmin, että virkarikoksen kriteerit eivät tapauksessa täyttyneet, koska lainsäädäntömenettelyssä toimimista ei ole säädetty riittävän täsmällisesti siihen velvoittavassa normistossa.

– Menettelyä ja siihen liittyvää kuulemista ohjataan erinäisissä oppaissa, mutta oppaiden vastaiseen toimintaan ei voi perustaa virkarikosvastuuta, Rinne sanoi.

Millariikka Rytkösen mukaan päätöksellä ”suomalainen yhteiskunta näytti jälleen karvansa hoitajille ja osoitti, miten huonosti hoitajia kohdellaan”.

– Nyt EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja KT:n entinen toimitusjohtaja Markku Jalonen saivat juuri sen läpi, mitä he halusivat. Tämä on suomalaista saunanlaudepolitiikkaa, ja hoitajat ovat kärsijöitä, Rytkönen sanoo tiedotteessa.

LAKIESITYS suojelu- ja hätätyön muutoksista hyväksyttiin eduskunnassa keskiviikkona 22. toukokuuta.

Asiaa valmistelleessa työ- ja tasa-arvovaliokunnassa sosiaalidemokraattien, vihreiden ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmät jättivät mietintöön yhteisen vastalauseen, jossa ne ehdottivat lakiehdotusten hylkäämistä ja neljää lausumaa. Myös keskusta jätti mietintöön vastalauseen, jossa ehdotettiin hätätyötä koskevan lakiehdotuksen hylkäämistä.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Lauri Lyly (sd.) kritisoi esitystä ylimitoitetuksi, laillisia työtaistelutoimia rajoittavaksi sekä työnantajan väärinkäytökset mahdollistavaksi.

Yleisesti ottaen poliisin toiminnasta ja päätöksistä voi valittaa eduskunnan oikeusasiamiehelle, joissain tapauksissa myös aluehallintovirastolle.

”Ärhäkkä verokarhu ja höveli mesenaatti” – Kansanedustaja ihmettelee hallituksen verolinjaa

Joona Räsänen (sd.).

Kansanedustaja Joona Räsänen (sd.) hämmästelee Petteri Orpon (kok.) hallituksen verolinjauksia, jotka kurittavat pieni- ja keskituloisia mutta palkitsevat ministerien tuloluokan höveleillä veronalennuksilla.

– Hallituksen veropäätöksillä ministerien tilipussi lihoo tällä kaudella merkittävästi ja tavalliset suomalaiset saavat tyytyä huomattavasti vähempään. Hallitus velkaantuu ennätystahtia ja samalla esimerkiksi pääministerin tilipussi lihoo hallituksen omilla veropäätöksillä yli 450 euroa kuukaudessa, Räsänen sanoo tiedotteessaan.

Räsäsen tiedot ovat peräisin Helsingin Sanomien torstain uutisesta, jossa Veronmaksajain keskusliiton pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola on laskenut hallituksen puoliväliriihessä tekemän marginaaliveron alennuksen vaikutukset ministereiden käteen jääviin tuloihin.

VAIKKA hallitus leikkaa ministereiden palkkioita vuodenvaihteessa viisi prosenttia, samalla ylimmät laskennalliset marginaaliveroasteet supistuvat 52 prosenttiin, jolloin pääministeri Orpon käteen jäävät tulot kasvavat päätösten yhteisvaikutuksena HS:n mukaan noin 300 eurolla kuukaudessa ja muiden ministereiden tulot 170-185 eurolla kuukaudessa.

Kun mukaan lasketaan suurituloisia hyödyttävä solidaarisuusveron alarajan nosto, Orpon käteen jäävä palkkio suurenee 450 euroon kuukaudessa.

– Onko koskaan Suomen historiassa ollut hallitusta, jossa ministerit ovat keventäneet omaa verotustaan näin paljon? Johtopäätös on selvä: Orpon hallitus on kyllä todella ärhäkkä verokarhu pieni- ja keskituloisille. Mutta vastaavasti höveli mesenaatti rikkaille ja ökyrikkaille, Räsänen toteaa.

 

Kuntaliiton pomovalinta varmistui: Susanna Huovinen varatoimitusjohtajaksi

Kuvassa peruspalveluministeri Susanna Huovinen vuonna 2014.

Entinen kansanedustaja ja ministeri Susanna Huovinen (sd) on valittu Kuntaliiton uudeksi varatoimitusjohtajaksi.

Liiton hallitus kertoo tehneensä päätöksen yksimielisesti torstaina. Nykyisin valtiovarainministeriössä alivaltiosihteerinä työskentelevä Huovinen (s.1972) on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri.

Kuntaliiton hallituksen mukaan valinnan ratkaisi Huovisen monipuolinen esihenkilö- ja johtamiskokemus sekä vahva hyvinvointipolitiikan osaaminen.

Varatoimitusjohtajuus on seitsemän vuoden määräaikainen tehtävä.

Huovisen alaisuuteen tulee liiton Hyvinvointi- ja sivistys -yksikkö. Lisäksi hän vaikuttaa ja ohjaa liiton edunvalvontaa, kehittämistä, neuvontapalveluja ja tietopalveluja. Tehtävää aiemmin hoitanut Hanna Tainio jää eläkkeelle.

Huovinen sanoo tiedotteessa pitävänsä etenkin varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön teemoja suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan ytimessä.

– Myös kuntien ja hyvinvointialueiden yhdyspintoihin kaivataan selkeyttä. Haluan olla omalla kokemuksellani ja verkostoillani tässä työssä vahvasti mukana, hän sanoo tiedotteessa.

TORSTAIN kokouksessaan Kuntaliiton hallitus jatkoi myös nykyisen toimitusjohtajan Minna Karhusen sekä toisen varatoimitusjohtajan Timo Reinan toimikausia seitsemällä vuodella.

SAK:n Eloranta ehdottaa varallisuuteen perustuvaa puolustusveroa – moitteet työmarkkinamallille: ”Nykyinen malli on susi”

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta esittää Suomeen puolustusveroa. SAK:n edustajiston kokouksessa puhunut Eloranta pitää myös selvänä, että työmarkkinamalli vaatii korjausta.

Puheessaan Eloranta muistutti, että Suomi tarvitsee varoja maan puolustuskyvyn kasvattamiseen ja Ukrainan tukemiseen. Elorannan mukaan promillen tai kahden varallisuusvero yli 100 000 euron varallisuudesta olisi oikeudenmukainen konsti kerätä osa tarvittavista rahoista.

– Leikkauksia ja heikennyksiä on perusteltu julkisen talouden tasapainotuksella. Nyt vyön kiristystä samalle joukolle tullaan pian perustelemaan puolustusmenojen kasvattamisella. Hyvinvointivaltiosta pitää leikata, jotta puolustukseen on rahaa. Suomessa poliitikot ovat olleet hiljaa asiasta, mutta eteen tämäkin keskustelu tulee, Eloranta sanoi.

Elorannan mukaan iso osa Suomen puolustuksen lujuutta on vahva puolustustahto.

– Se syntyy tunteesta, että olemme oikeasti samassa veneessä, emmekä kumollaan olevassa velkalaivassa, josta yläkannen väki vei pelastusveneet ja pöytähopeat mukanaan. Yhteiskunnan eheyttä, sosiaalista tiiveyttä, yhteistä tahtoa ei luoda Orpon-Purran hallituksen politiikalla.

Eloranta huomauttaa, että promillen, kahden varallisuusvero on pieni kulu verrattuna vaikkapa varainhoidon kuluihin, joita varakkaat maksavat rahastoyhtiöille, pankkiiriliikkeille ja vastaaville.

– Tavallista palkansaajaa varallisuusvero ei juuri koskettaisi, koska rajaisin sen ulkopuolelle perheen asunnon, auton ja kesämökin. Silti veron odotettu tuotto olisi noin sata miljoonaa euroa per veropromille. Näin kaikki osallistuisivat maanpuolustuksen vahvistamiseen.

Elorannan mielestä samalla voitaisiin toteuttaa yleishyödyllisten yhteisöjen, rahastojen ja ulkomaisten sijoittajien osinkotuottojen lähdevero, jota SAK on jo aiemmin esittänyt.

MUUN muassa ekonomisti Vesa Vihriälä on aiemmin nostanut esiin ajatuksen puolustusverosta, joka olisi yksi vaihtoehto puolustusmenojen kattamiseen.

Käytännössä puolustusvero tarkoittaisi Vihriälän mukaan eri kanavia pitkin syntyvien verokertymien korvamerkitsemistä puolustusbudjetin kasvattamiseen. Koska lisämenoja katettaisiin veronkorotuksilla, se nostaisi myös Suomen kokonaisveroastetta.

Demokraatti kysyi aiemmin keväällä puolueilta, joko nyt olisi puolustusveron aika. Eduskuntapuolueista neljä voisi kokeilla puolustusveroa – muiden vastaus on jyrkkä ei.

Ajatus puolustusperusteisista veronkorotuksista sai SDP:ltä varovaista vihreää valoa.

– Näihin miljardiluokan tarpeisiin vastaamiseksi tarvitaan laajaa keinovalikoimaa, joten myös erilaiset verotukseen liittyvät ratkaisut on varmasti tarpeen selvittää muiden vaihtoehtojen lisäksi, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen sanoi.

– Turvallisuusympäristömme muutos arvioidaan pitkäkestoiseksi, joten myöskään puolustusmenoihimme kohdistuvat paineet eivät ole tilapäisiä. Siksi tarvitsemme pitkäjänteisiä ratkaisuja, Tuppurainen sanoo.

Palkansaajat pärjäävät, jos pelaavat yhteen.

ELORANTA summasi puheessaan myös kuluvaa neuvottelukierrosta. SAK:n liitot ovat koordinoineet neuvotteluja – se on tarkoittanut yhteistä valmistautumista, yhteisiä toimintatapoja ja yhteistä tahtoa taata kaikille oikeudenmukaiset työehdot. Neuvotteluihin lähdettiin 10 prosentin palkankorotustavoitteella ja Teollisuusliitto päänavaajana naulasi yleisen linjan 7,8 prosenttiin.

– Työnantajat kauhistelivat neuvottelujen aikana tavan mukaan palkkapyyntöä. Vaikutti myös siltä, että ay-liikkeen keskinäinen koordinaatio hiersi työnantajia melkoisesti. Toivottavasti pääsevät ahdistuksestaan eroon, sillä työntekijäpuolen neuvottelukoordinaatio jatkunee tulevaisuudessa.

– Sen on jatkuttava, sillä muuta vaihtoehtoa pärjäämiselle ei ole. Työnantajien koventuva linja ja tiukentuva koordinaatio vaativat tiivistyviä toimia palkansaajilta. Palkansaajat pärjäävät, jos pelaavat yhteen.

Eloranta toivoo, että yhteistyötä tiivistetään niin SAK:n sisällä kuin myös eri keskusjärjestöihin kuuluvien liittojen kesken.

Nykyinen malli on susi ja johtaa vain pysähtyneisyyteen ja jäykkyyteen.

ELORANTA nosti puheessaan esiin myös työmarkkinamallin valuviat. Elorannan mukaan nykymallissa, jossa valtakunnansovittelija on sidottu yleisen linjan mukaisiin korotuksiin, asiat monimutkaistuvat, jäykistyvät ja hankaloituvat sovittelijan toimistossa.

– Työnantajat ovat tavoitelleet joustavuutta ja lakkojen vähentymistä toimialakohtaisella sopimisella. Lopputulos on päinvastainen. Jäykkyys ja lakot ovat lisääntyneet. Millään palkansaajaryhmällä, sopimusalalla ei ole varaa, eikä kannustetta jäädä piiruakaan jälkeen yleisestä linjasta. Näin on, koska nykyisessä mallissa on mahdotonta ottaa toisia sopimusaloja kiinni, jos ja kun joskus jälkeen jää, Eloranta kiteyttää.

– Käynnissä olevat neuvottelut vaikkapa Finnairissa kuvaavat myös tätä ongelmaa. Eri henkilöstöryhmät tekivät vaikeina aikoina säästösopimuksia, jotta firma pääsee niistä yli. Mutta nyt, kun tilanne on kohentunut, niin mitään kompensaatiota aikaisemmista säästöistä, eduista ja palkankorotuksista luopumisista ei ole näköpiirissä.

Eloranta kannusti puheessaan työmarkkinajärjestöjä vakavasti pohtimaan onko nykyinen malli sittenkään se kaikista optimaalisin tapa vai löytyisikö toimivampaa mallia.

– Parisen viikkoa sitten julkaistiin kovan luokan asiantuntijaraportti palkanmuodostuksesta Pohjoismaissa. Siinä arvioitiin myös työnantajien ja hallituksen kehumaa Ruotsin mallia. Raportin johtopäätös on, että se on jäykkä eikä huomioi riittävällä tavalla taloudessa ja työvoimatarpeissa tapahtuvia muutoksia.

Suomeen tarvitaan Elorannan mukaan tiettyä joustavuutta palkanmuodostukseen ja työehtojen kehittämiseen. Muutoin ongelmia ei voida ratkaista ja ne vain kärjistyvät ajan kuluessa.

– Joustavuutta tarvitaan, oli kyse sitten palkkojen ja työehtojen jälkeenjääneisyyden korjaamisesta, työvoimapula-alojen tarpeiden huomioimisesta, palkkatasa-arvon edistämisestä tai alakohtaisten muiden ongelmien ratkaisemisesta. Eteläranta, reilusti käsi ylös virheen merkiksi. Ja hommiin uuden paremman työmarkkinamallin rakentamiseen. Nykyinen malli on susi ja johtaa vain pysähtyneisyyteen ja jäykkyyteen.

Suomen on tunnustettava Palestiinan valtio.

TIISTAINA Teollisuusliiton valtuuston kokouksessa kuultiin kannanotot Gazan tilanteeseen sekä liiton puheenjohtajalta Riku Aallolta että varapuheenjohtajalta Turja Lehtoselta. Myös Jarkko Eloranta tuomitsi Israelin toimet puheessaan.

– Uutiskuvat Gazasta saavat aikaan välillä toivottomuuden, välillä kauhistuksen ja välillä raivon tunteita. Kuinka kansainvälinen yhteisö voi hyväksyä sen, mitä Israel Gazassa on tehnyt, tekee ja aikoo tehdä.

– Inhimillisen kärsimyksen määrä ylittää kaiken ymmärryksen ja suunnitelmat tyhjentää Gaza ja pakkosiirtää väki toisaalle on sotarikos. Israelin toimet, jotka täyttävät monet kansanmurhan tunnusmerkit, on tuomittava yksituumaisesti ja päättäväisesti.

Elorannan mukaan EU:n on kovennettava linjaansa suhteessa Israeliin, jotta humanitäärinen apu saadaan perille välittömästi, aikaansaadaan molemminpuolinen tulitauko ja jotta rauhanneuvottelut kahden valtion mallin pohjalta voidaan aloittaa.

– Ilman voimakasta kansainvälistä painostusta näin ei tule tapahtumaan ja siksi EU:n ja Suomen EU:n jäsenenä on toimittava sen puolesta välittömästä ja voimakkaasti. Hamasin on vapautettava panttivangit välittömästi.

– SAK:n hallitus linjasi jo viime syyskuussa, että Suomen on tunnustettava Palestiinan valtio. Nyt on korkea aika tehdä tämä päätös.

Valtiojohto paalutti Gaza-näkemyksensä X:ssä – näin Sari Essayah kommentoi

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.) poistuu eduskunnasta toimittajat perässään 21. toukokuuta.

Hallituspuolue kristillisdemokraattien (KD) puheenjohtajan Sari Essayahin mukaan valtionjohdon X-viestien sisältöä ei käsitellä hallituksessa etukäteen. Essayah kommentoi Demokraatille ulkopoliittisen johdon kysymyksiä herättäneitä Gaza-näkemyksiä.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kutsui X:ssä väestön pakkosiirtoja, joihin Israelin epäillään Gazassa valmistautuvan, sotarikoksiksi.

Orpo vaati lisäksi Israelia kantamaan kansainvälisen oikeuden mukaisen vastuunsa ja sallimaan humanitäärisen avun perille pääsyn Gazaan. Rauhanneuvottelut tulisi Orpon mukaan aloittaa välittömästi kahden valtion mallin pohjalta.

Myös ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) viesti maanantaina X:ssä samansisältöisesti.

Suomen ulkopolitiikkaa johtaa perustuslain mukaan tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Valtioneuvostoon kuuluu kokoomuksen lisäksi myös perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja RKP:n ministereitä.

– Meillä ei ole valtiojohdon X-viesteille mitään omaa prosessia, jossa niiden sisältöä käsiteltäisiin tai tehtäisiin esimerkiksi muutosesityksiä, Essayah kommentoi tekstiviestitse.

TOISIN sanoen Orpon ja Valtosen Gaza-aiheisia X-viestejä ei ollut Essayahin mukaan etukäteen hyväksytetty hallituskumppaneilla.

Essayah ei kuitenkaan yksilöi mistä asioista hän on mahdollisesti eri mieltä pääministeri Orpon kanssa.

KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman on aikaisemmin arvostellut valtiojohdon kantaa liiasta yksipuolisuudesta ja todennut, että israelilaisten panttivankien vapauttamisen tulisi olla ensimmäinen vaatimus.

MYÖS Essayah toteaa, että kristillisdemokraateille on tärkeää, että terroristijärjestö Hamasin rooli iskujen aloittajana selkeästi tuomitaan, israelilaisten panttivankien vapauttamista vaaditaan ja siviileille tarjotaan humanitääristä apua.

– Kuten eilen totesin terroristijärjestö Hamasin ja Israelin armeijan sotatoimet ja niihin liittyvä siviilien hätä ovat eri asia kuin palestiinalaisalueiden tunnustaminen. KD ei tue Palestiinan tunnustamista eikä pidä edes keskustelua ajankohtaisena muun muassa tukeutuen eduskunnan yksimielisesti hyväksymän UTP-selonteon (valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon) linjauksiin, Essayah sanoo.

KD on odotetusti eri linjoilla muun muassa tasavallan presidentti Stubbin kanssa.

PRESIDENTTI Stubbin mukaan Suomi tulee tunnustamaan Palestiinan ”jossakin vaiheessa”.

– Mielestäni olemme tilanteessa, jossa on liikettä. Maailmassa 147 maata on tunnustanut Palestiinan, Euroopan unionissa 11 (maata) 27:stä. Siinä vaiheessa, jos lähtee suurempi liike, Britannia, Ranska tai muutama muu maa, on Suomenkin hyvä olla historian oikealla puolella, Stubb kommentoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona Helsingin Sanomien mukaan.

KESKIVIIKKONA eduskunnassa Essayah kieltäytyi vastaamasta toimittajien kysymykseen hallituksen yhteisestä linjasta Gaza-kysymyksessä. Muun muassa Iltalehti yritti kysyä Essayahilta hyväksyykö hän Orpon, Valtosen ja presidentti Alexander Stubbin ulostulot.

– Minulla oli kiire TalPoon (talouspoliittinen ministeriryhmä), ja olin jo myöhässä, en ehtinyt portaissa kommentoimaan, Essayah viestittää.