Kisa SDP:ssä viimein käyntiin: Hilkka Ahde valmis apulaispormestariksi

SDP:n kaupunginvaltuutettu Hilkka Ahde on käytettävissä Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestarin tehtävään. Ahde kertoo asiasta perjantaina Demokraatille.

Ahde on ensimmäinen demarinimi, joka kertoo halukkuudestaan apulaispormestariksi.

– Olen pohtinut asiaa tiukasti muutaman päivän ajan ja tullut siihen tulokseen, etten pakene vastuuta. Äänimääräni velvoittaa myös ottamaan vastuuta, Ahde sanoo Demokraatille.

Ahde korostaa, että apulaispormestarin tehtävä on poliittinen.

– Tiedän, että tämä on älyttömän vaativa ja tärkeä tehtävä, mutta olen ennenkin ottanut haasteita vastaan ihan mahdottomissakin tilanteissa.

NIMISPEKULOINTI meni uusiksi sen jälkeen, kun SDP Helsingin pormestariehdokas Eveliina Heinäluoma ilmoitti maanantaina tavoittelevansa uuden kaupunginvaltuuston puheenjohtajan tehtävää Helsingissä, eikä ole siis tarjolla apulaispormestariksi.

Demokraatin kyselykierroksella tiistaina kukaan ei vielä ilmoittautunut kisaan mukaan.

SDP valitsee ehdokkaansa kaupunkiympäristön toimialan apulaispormestariksi Helsingin Sosialidemokraatit ry:n ylimääräisessä piirikokouksessa perjantaina 16.5.

Sitä ennen Helsingin demarien puolueosastot voivat asettaa apulaispormestarivaaliin ehdokkaita, joista piirikokous valitsee SDP:n ehdokkaan apulaispormestariksi. Äänestys käydään, jos ja kun ehdokkaita on enemmän kuin yksi.

Ahde sanoo suoraan toivovansa, että myös piiri kunnioittaa äänestäjien antamaa mandaattia. Tällä hän viittaa menestykseensä huhtikuun kuntavaaleissa.

Ahde oli viidenneksi suosituin SDP:n ehdokas Helsingissä. Kukaan hänen edellään olleista sosialidemokraateista ei ole käytettävissä apulaispormestariksi.

Ahde sai vaaleissa noin 800 ääntä enemmän kuin edellisissä kuntavaaleissa, kaikkiaan noin 2 500. Eduskuntavaaleissa 2023 Ahde ylsi varasijalle Helsingissä.

Ahde sanoo saaneensa jo parilta osastolta lupauksia ehdolle asettamisesta ja saaneensa muutenkin runsaasti yhteydenottoja asiassa.

AHDE on koulutukseltaan lastentarhanopettaja, mutta moni muistaa hänet myös viestintätehtävistä ammattiyhdistysliikkeessä.

– Olen ollut 12 vuotta valtuustossa ja katsellut kaavoitushommaa Oulussa ja Vantaalla. Ei tämä minulle sinänsä uutta ole.

Ahde kertoo asuneensa Helsingissä kaikkiaan jo 30 vuotta, joten tuntumaa kaupunkiin on. Hän nostaa keskeisiksi asioiksi apulaispormestarin työssä muun muassa liikenteen sujuvuuden, kaikkien liikennemuotojen kehittämisen, lähiluonnon huomioon ottamisen ja kohtuuhintaisen asumisen.

Ahde nostaa esille myös kaupungin varsinaiset asukkaat.

– Tänä päivänä tuntuu, että asukkaita kyllä kuullaan muttei kuunnella.

Ahde oli ehdolla apulaispormestariksi myös kaksi vuotta sitten, kun Nasima Razmyar (sd.) palasi eduskuntaan. Ahde hävisi tuolloin ratkaisevan äänestyksen Johanna Laisaarelle (sd.), joka valittiin kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestariksi.

Laisaari sanoi tiistaina Demokraatille harkitsevansa vakavasti kisaan lähtöä.

AVAINSANAT

Näin SDP valitsee ehdokkaansa Helsingin apulaispormestariksi – tässä kärkinimien tilanne juuri nyt

Apulaispormestaripeli vaikuttaa olevan aidosti auki SDP:ssä, kun moni vaaleissa pärjännyt nimi ei ole käytettävissä.

Apulaispormestarikisa nytkähti maanantaina SDP:ssä eteenpäin, kun SDP:n pormestariehdokkaana Helsingissä ollut kansanedustaja Eveliina Heinäluoma vahvisti muutoinkin uumoillun päätöksensä olla tarttumatta kaupunkiympäristön apulaispormestarin tehtävään.

Pesti on tulossa SDP:lle, mutta kuntavaalien ääniharava Heinäluoma ilmoitti tavoittelevansa tällä kertaa uuden kaupunginvaltuuston puheenjohtajan tehtävää, joka ei edellytä kansanedustajan asemasta luopumista.

Heinäluoman ratkaisu käynnisti SDP:n sisäisen kisan Helsingissä.

Tiistaina myös SDP:n ääni-imureihin Helsingissä lukeutunut Ville Jalovaara kertoi Demokraatille, ettei ole käytettävissä tehtävään.

Demokraatin tietojen mukaan Heinäluoman mutta myös Jalovaaran ratkaisut kuitenkin yllättivät osan demareista.

HELSINGIN SDP tiedotti myöhemmin maanantaina Heinäluoman päätöksen jälkeen, että apulaispormestarin henkilöstä päätetään Helsingin Sosialidemokraatit ry:n ylimääräisessä piirikokouksessa perjantaina 16.5.

Sitä ennen Helsingin demarien puolueosastot voivat asettaa apulaispormestarivaaliin ehdokkaita, joista piirikokous valitsee SDP:n ehdokkaan apulaispormestariksi.

Helsingin SDP oli vastaavassa tilanteessa tasan kaksi vuotta sitten, kun apulaispormestarina toiminut Nasima Razmyar valittiin kansanedustajaksi.

Apulaispormestarista käytiin tuolloin äänestys. Suljetussa lippuäänestyksessä oli neljä puolueosastojen asettamaa ehdokasta: Hilkka Ahde, Ville Jalovaara, Johanna Laisaari ja Markku Rantahalvari.

Kahden eniten ensimmäisellä kierroksella ääniä saaneen Ahteen ja Laisaaren välillä käytiin toinen äänestyskierros ja valituksi kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestariksi tuli Johanna Laisaari.

Myös tällä kertaa vaali käytäneen suljettuna lippuäänestyksenä, kunhan ehdokkaita on enemmän kuin yksi.

Päättyvällä kaudella SDP:n ryhmän kannat ovat kaupunkiympäristöasioissa jakautuneet.

NYT apulaispormestarin tontti on kuitenkin toinen ja siihen kuuluvat muun muassa liikenneratkaisut, maankäyttö ja asuminen.

Tehtävä on ollut koko olemassaolonsa ajan vihreiden ja Anni Sinnemäen hallussa. Aihepiiri on perinteisesti herättänyt Helsingissä poliittisia intohimoja.

Perehtyneisyydestä ja asiantuntemuksesta ei ole hommassa haittaa eikä kokemuksesta kaupungin hallinnossa.

Menestyksellä vaaleissa eli äänimäärällä on oma merkityksensä, mutta esimerkiksi Laisaari nousi apulaispormestariksi varavaltuutetun paikalta.

Helsingissä SDP:n ääniharavia Heinäluoman jälkeen olivat järjestyksessä Razmyar, Jalovaara, Tuula Haatainen, Ville Merinen ja Ahde.

Heistä Razmyar luopui apulaispormestarin paikasta vuonna 2023 noustuaan eduskuntaan, eikä ole hakeutumassa takaisin.

Haatainen on entinen apulaiskaupunginjohtaja, mutta myös hän on kansanedustaja ja kertonut julkisuudessa syöpäsairaudestaan.

Kansanedustaja Merinen oli ehdolla ensi kertaa Helsingissä, eikä ole halukas tehtävään.

Taustakeskusteluissa esiin nousevat tälläkin kertaa esiin nimenomaan Laisaaren ja Ahteen nimet.

Laisaari sanoo Demokraatille tiistaina harkitsevansa vakavasti uuttakin apulaispormestarin tehtävää. Ahde ei ole omassa pohdinnassaan vielä niin pitkällä vaan vasta harkitsee harkitsemista.

Heitä yllättävämpiä valintoja voisivat olla valtuustoon ja SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtajistoon heti noussut Niilo Toivonen tai eduskuntaan vasta palannut entinen pitkäaikainen europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri, joka oli nyt ehdolla Helsingissä.

Myös kansanedustaja Elisa Gebhard saa mainintoja.

Heistä Kumpula-Natri sanoo Demokraatille, että hänen pohdintansa on kesken. Gebhard puolestaan kommentoi, ettei ole vielä ehtinyt pohtia asiaa. Hän toivoo vaaliin kuitenkin useampia ehdokkaita.

Toivonenkaan ei sulje mahdollisuutta pois tässä vaiheessa vaan sanoo pohtivansa asiaa. Monen muun tavoin myös hän korostaa haluavansa kuulla puolueen sisäistä keskustelua.

Poissa pelistä ovat siis varmasti ainakin Heinäluoma, Razmyar, Jalovaara ja Merinen, mutta monen kohdalla tilanne on aidosti auki. Moni pannee merkille, etteivät kaikki kansanedustajatkaan kieltäytyneet ainakaan suoraan.

SILLÄ millaista kaavoitus- ja ympäristöpolitiikkaa tuleva SDP:n apulaispormestari kannattaa on suuri merkitys Helsingin pääpuolueiden välisiin suhteisiin.

Käytännössä linja on lähellä joko kokoomusta tai vihreitä ja vasemmistoliittoa.

Päättyvällä kaudella SDP:n ryhmän kannat ovat kaupunkiympäristöasioissa jakautuneet.

Viimeisimpänä esimerkkinä oli kaupunkiympäristölautakunnan äänestys kiistellystä Lapinlahden tunnelista, jota Eveliina Heinäluoma lautakunnassa kannatti.

Sen sijaan toinen SDP:n edustaja lautakunnassa, nyt vaaleissa valtuustosta rannalle jäänyt Sami Kuusela, halusi tutkituttaa tunnelille muita vaihtoehtoja. Tunnelia vastustivat vihreät ja vasemmistolliitto.

Helsingissä pormestari ja apulaispormestarit tulee valita valtuutettujen tai varavaltuutettujen joukosta. Niin sanotusta pystymetsästä valintaa ei siis sentään tehdä.

Juttua muokattu 30.4. klo 10:58: poistettu lautakuntajäsen Sami Kuuselasta virheellinen maininta ”valtuustosta tippunut”. Häntä ei valittu näissä vaaleissa valtuustoon, ja hän halusi tutkituttaa tunnelille muun vaihtoehdon.

Apulaispormestaripelissä taas käänne Helsingissä – SDP:n ääniharaviin lukeutunut Ville Jalovaara ei ole käytettävissä

SDP:n ääniharaviin kuntavaaleissa Helsingissä lukeutunut Ville Jalovaara ei ole käytettävissä apulaispormestariksi.

Helsingin toiseksi suurimmalle puolueelle SDP:lle on tulossa kaupunkiympäristön apulaispormestarin tehtävä tulevaksi kaudeksi.

Vuosaarelainen Jalovaara on kaupunginvaltuutettu, historiantutkija ja poliittisen historian dosentti. Hän sai kuntavaaleissa 3 232 ääntä ja oli kolmanneksi suosituin sosialidemokraatti Helsingissä.

– Olen ilmoittanut Helsingin demareille, että olen kiinnostunut kaupunginhallituksen jäsenen tehtävästä. Se on minulla tavoitteena, Jalovaara sanoo Demokraatille.

Jalovaara sanoo myös tehneensä 25 vuotta historiantutkijan uraa, eikä apulaispormestarin työ ole yhdistettävissä hänen akateemiseen uraansa.

– En ole tässä vaiheessa innostunut luopumaan siitä tehtävästä. Olen juuri julkaissut uuden kirjan tällä viikolla ja uutta on tulossa taas alkuvuodesta. Työtilanne ei mahdollista työn vaihtamista.

Jalovaaran mukaan muutaman vuoden kuluttua tilanne voi olla erilainen.

– Juuri nyt ei ole mahdollista jättää näitä töitä ja alkaa tehdä jotain muuta. Mielelläni olen kuitenkin tärkeässä luottamustoimessa ja olen valmis siihen laittamaan aikaa ja energiaa.

SDP Helsingin pormestariehdokas Eveliina Heinäluoma ilmoitti eilen tavoittelevansa uuden kaupunginvaltuuston puheenjohtajan tehtävää Helsingissä. Myöskään hän ei ole siis käytettävissä apulaispormestariksi.

SDP valitsee ehdokkaansa kaupunkiympäristön toimialan apulaispormestariksi Helsingin Sosialidemokraatit ry:n ylimääräisessä piirikokouksessa perjantaina 16.5.

AVAINSANAT

HS: Eveliina Heinäluoma on tehnyt ratkaisunsa

Kuntavaalien äänikuningatar, kansanedustaja Eveliina Heinäluoma (sd.) ei ole käytettävissä Helsingin apulaispormestariksi, kertoo Helsingin Sanomat.

Heinäluoma lähtee sen sijaan tavoittelemaan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan tehtävää. Se merkitsee, että hän ei luovu kansanedustajan tehtävästä.

– Omassa ratkaisussani eniten painaa se, että haluan kehittää kaupunginvaltuuston puheenjohtajuutta aktiiviseen ja osallistuvaan suuntaan. Valtuusto voisi olla nykyistä avoimempi keskustelufoorumi sekä asukkaitten että valtakunnan politiikan suuntaan.

Helsingin pormestarin paikka on menossa kokoomukselle, koska se nousi suurimmaksi puolueeksi.

HS:n mukaan Heinäluoma on jo viestittänyt puolueelle ratkaisustaan. Helsingin piiri lähettää kyselyn vaaleissa menestyneille valtuutetuille ja varavaltuutetuille, jotta valinta Anni Sinnemäen (vihr.) seuraajasta voidaan tehdä toukokuun 15. päivän piirikokouksessa.

Heinäluoma oli kuntavaaleissa SDP:n pormestariehdokas Helsingissä ja keräsi koko maan suurimman äänipotin, yli 19 000 ääntä.

Myös vihreiden pormestariehdokas, kansanedustaja Atte Harjanne ilmoitti aiemmin, ettei hänkään ole käytettävissä apulaispormestariksi. Vihreät ovat nimenneet apulaispormestarin tehtävään Reetta Vanhasen.

AVAINSANAT

Vihreät opettelee Helsingissä uuteen rooliin – ”Minusta kaupunkilaiset ovat nyt vastanneet meille”

Atte Harjanne Vihreiden kunta- ja aluevaalien vaalivalvojaisissa vaalipäivänä Helsingissä 13. huhtikuuta.

Helsingin toiseksi suurimpana puolueena valtaosan 2000-luvusta ollut vihreät totuttelee tulevalla valtuustokaudella pienempään rooliin.

Kun runsas puolet Helsingin äänistä on laskettu, vihreät on laskennassa neljäntenä tasoissa olevien SDP:n ja kokoomuksen takana. Edelle on ennen laskennan valmistumista kiilannut myös vasemmistoliitto.

Vihreät näyttäisi olevan menettämässä kolme valtuustopaikkaa.

HELSINGIN vihreä pormestariehdokas, kansanedustaja Atte Harjanne pitää paikkamenetyksiä harmillisina. Harjanne arvelee yhdeksi tappion syyksi SDP:tä ja kokoomusta suosinutta pormestarivaaliasetelmaa.

– Kyllä se vähän siltä toki näyttää. Ihmiset ovat päättäneet, että se on asetelma, johon he haluavat vaikuttaa. Uskon, että se on selkeä selittäjä, Harjanne kommentoi vihreiden vaalivalvojaisissa.

Hän pitää puolueen kunta- ja aluevaalien kampanjaa koko maata ajatellen nousujohteisena.

– Uskon, että Sofian (Virta) erinomaiset esiintymiset ovat olleet yksi tärkeä tekijä siinä. Toki myös se valtava duuni mitä meidän ehdokasjoukot ovat pitkin maata painaneet.

MYÖS kansanedustaja Fatim Diarra uusii paikkansa Helsingin valtuustossa.

– Se kertoo siitä, että viestini feminismistä, antirasismista ja tasa-arvosta kantaa yhä tässä kaupungissa. Samaan aikaan se, että kaupunginvaltuustoon tulee merkittävä punavihreä enemmistö lämmittää sydäntäni. Tämä tarkoittaa aitoa muutosta myös Helsingin politiikassa, Diarra sanoo.

Erityisenä ilonaiheena Diarra pitää hallituspuolue perussuomalaisten vaalitulosta.

– Se, että perussuomalaiset on nyt murskattu tässä maassa tuntuu pirun hyvältä.

Helsingin vihreiden kehnoon vaalimenestykseen Diarra suhtautuu palautteena.

– Minusta kaupunkilaiset ovat nyt vastanneet meille. He ovat kertoneet meille jotakin. Se on asia, joka pitää ottaa vakavasti.

Mitä se saattaisi olla?

– Nopeiden analyysien antaminen vaali-iltana on bingoa mitä en harrasta. Pitää istua alas, katsoa peiliin ja tehdä ensi kerralla paremmin. Vihreät on kantanut vastuuta kaupunginvaltuustossa suurena puolueena todella pitkään. Nyt olemme uudenlaisessa tilanteessa, jossa meidän pitää löytää uusi rooli.

Hän aikoo jatkossa ottaa aktiivisemman roolin Helsingin kuntapolitiikassa.

– Diarran paluu tulee tapahtumaan nyt ja isosti.

”Sen voin sanoa julkisesti, että vihreät on luopunut yleispuolueen asemasta”

VIHREIDEN veteraanipoliitikko Osmo Soininvaara ei ole enää Helsingissä ehdolla. Hän arvioi vihreiden vaalivalvojaisissa SDP:n hyötyneen Helsingin pormestarikisasta.

– Vihreät hyötyivät siitä viimeksi, että ei tästä nyt voi valittaa, Soininvaara sanoo.

Kokoomus ja SDP ovat vihreille jo tekemätön ohitettava. Kisa vasemmistoliiton kanssa kolmannesta paikasta voi vielä olla mahdollinen, jos vihreät on vaalipäivänä vahvempi.

– Ennustin vihreille kolmen paikan tappiota. Se näyttäisi toteutuvan Helsingissä. Olen vähän yllättynyt, että meiltä putosi paljon hyviä ehdokkaita.

SOININVAARA kertoo ennustaneensa kaksi kuukautta sitten vielä paljon huonompaa tulosta.

– Koko ajan on parannettu. Vaaleja olisi pitänyt lykätä kolme kuukautta eteenpäin.

Vihreät on ollut Helsingissä toinen vuonna 2000 ja yhtäjaksoisesti näihin vaaleihin saakka vuoden 2008 kuntavaaleista saakka.

– Olen tästä vähän kallella kypärin. Sen voin sanoa julkisesti, että vihreät on luopunut yleispuolueen asemasta. Jos halutaan rajata vain tulisieluisiin ympäristönsuojelijoihin, niin kannatus jää myös aika pieneksi, Soininvaara sanoo.

SDP lähellä jättisensaatiota Helsingissä – ihan vielä ei kannata lähteä torille

Kärkipuolueiden pormestariehdokkaita Helsingissä: Atte Harjanne (vihr.), Wille Rydman (ps.), Eveliina Heinäluoma (sd.), Daniel Sazonov (kok.) ja Paavo Arhinmäki (vas.).

Kokoomuksen kannattajat tapaavat olla pari pykälää luotettavampia äänestäjiä kuin sosialidemokraattien tukijat. Viime kädessä voiton ratkaisee tasaisessa tilanteessa se, kuka saa kansan uurnille.

Uunituoreen Helsingin Sanomien kuntavaaligallupin mukaan SDP olisi taistelemassa jopa suurimman puolueen asemasta Helsingissä. Keski-ikäiset ovat ehtineet tottua siniseen valtaan: kokoomus on ollut kaupungin ykköspuolue kuntavaaleissa vuodesta 1976 lähtien.

Kyselyn kärkikaksikko lähtee vaaleihin ennakkoäänestyksen alla turvan mitan päässä toisistaan. Kokoomuksen kannatus on HS-gallupissa 22,4 % ja SDP:n 22,1 %. Viime kuntavaalien äänimäärällä eroa olisi vain noin tuhat ääntä.

Muutos edellisiin kuntavaaleihin 2021 olisi ilmeinen. Tuolloin kokoomus oli Helsingin suurin puolue 25,6 % kannatuksella ja SDP kolmanneksi suurin. Kannatusta SDP:llä oli kuitenkin vain 14,4 %, vaikka kasvua paikoissa tulikin yhden valtuutetun verran.

Varsinaista eroa oli yli 11 prosenttiyksikköä, äänissä liki 38 000. Marginaalin merkittävyyttä alleviivaavat absoluuttiset äänimäärät: kokoomus noin 86 000, SDP noin 48 000.

Yleinen poliittinen ilmapiiri taas tuntuu suosivan juuri nyt SDP:tä.

MITTAUKSIA, lukuja ja prosentteja voi pyöritellä monella tavalla.

Yksi on tämä.

Hesarin gallupissa 77 prosenttia kokoomuksen äänestäjistä kertoi käyvänsä varmasti äänestämässä. Luku on selvästi korkeampi kuin SDP:n kannattajilla, joista varmoja äänestäjiä oli 65 prosenttia.

Helsinkiläisistä äänensä antoi kuntavaaleissa 2021 noin 334 000 kaupunkilaista. Jos ääniä annettaisiin nyt saman suuruinen määrä, tarkoittaisi se Hesarin gallupin mukaisilla kannatuslukemilla kokoomukselle hieman alle 58 000 varmaa ääntä ja SDP:lle hieman alle 48 000 varmaa ääntä.

SDP saisi siis varmasti saman verran ääniä kuin viime kuntavaaleissa Helsingissä yhteensä, vaikka ei saisi lainkaan lisä-ääniä muualta.

Toisaalta ero kokoomukseen olisi varmojen äänien jälkeen edelleen noin 10 000. Tämän verran SDP:n pitäisi siis kiriä melko varmojen tai vielä epätodennäköisempien äänestäjien puolelta, jotta voittokamppailusta voitaisiin puhua.

Helsingin Sanomat ei paljastanut dataa kyselyn epävarmemmista äänestäjistä, joten vertailu jää tältä osin puutteelliseksi. SDP:n sisällä kuitenkin toivotaan, että melko varmojen puolelta tulisi riittävästi nostetta.

Kampanjaa kelpaa tehdä myötätuulessa.

EDELLÄ oleva on lukujen pyörittelyä ja teoretisointia. Toiset mittaukset antavat toisenlaisia tuloksia ja taustaoletuksetkin voi asettaa erilaisiksi.

Esimerkiksi äänioikeutettujen määrä on muuttunut neljässä vuodessa. Helsinki on kasvava kaupunki. Itse äänestysprosentti voi olla jotain muuta kuin 2021.

HS-gallupissa varmoja äänestäjiä oli edellisiä kuntavaaleja koskevaa vastaavaa gallupia vähemmän, mikä voi ennakoida äänestysprosentin laskua. Äänimäärä voi silti kasvaa, koska äänioikeutettuja on enemmän.

Yleinen poliittinen ilmapiiri taas tuntuu suosivan juuri nyt SDP:tä. Puolue on valtakunnallisissa, eduskuntavaaleja koskevissa kyselyissä ylivoimainen ykkönen. Monet saattavat hypätä kuntavaaleissakin ns. voittajan vankkureihin tai vastustaa maan hallituksen politiikkaa.

Lupaavia kannatuskyselyitä on kuulunut Helsingin lisäksi monesta Suomen suurimmasta kaupungista, viimeksi Turusta, Jyväskylästä ja Kuopiosta, joissa SDP on mittausten kärjessä. Turussa SDP on voittanut kuntavaalit viimeksi vuonna 1992, mutta oli Turun Sanomien mittauksessa reippaasti kokoomusta edellä.

HS:n gallup on jatkoa edellisille, sinänsä myönteisille demariuutisille. Kampanjaa kelpaa tehdä myötätuulessa ja kannatuksen roima kohennus on joka tapauksessa todennäköinen.

Silti ihan vielä ei kannata lähteä torille, mutta ennakkoäänestämään pääsee jo ylihuomenna.

AVAINSANAT