Kirkolliskokoukselta tyrmäys esitykselle kahdesta rinnakkaisesta avioliittokäsityksestä

Hääkakku Vihdoinkin vihille -tilaisuudessa Musiikkiteatteri Kapsäkissä Helsingissä 1. maaliskuuta 2017. Tilaisuudessa vihittiin samaa sukupuolta olevaa pareja.

Evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokous hylkäsi esityksen kahdesta rinnakkaisesta avioliittokäsityksestä torstaina. Esitys hävisi äänin 62-40. Kuusi edustajaa äänesti tyhjää.

Muutokseen olisi tarvittu 77 edustajan eli kolmen neljäsosan edustajista tuki.

Piispainkokous ehdotti viime keväänä kirkkojärjestykseen kahden rinnakkaisen avioliittokäsityksen mallia. Toisessa avioliitto ymmärretään miehen ja naisen välisenä ja toisessa kahden henkilön välisenä.

Pappi olisi voinut halutessaan toimittaa samaa sukupuolta olevien parien avioliittoon vihkimisen tai avioliiton siunaamisen. Samaa sukupuolta olevien parien vihkiminen olisi säädetty seurakunnan velvollisuudeksi ja kirkkoherran tehtävänä olisi ollut varmistaa, että tämä toteutuu.

Kirkolliskokous on kirkon ylin päättävä elin. Siihen kuuluu 64 maallikkoedustajaa ja 32 pappisedustajaa.

ESITYKSEN läpimenoa kirkolliskokouksessa pidettiin jo etukäteen epävarmana.

Arkkipiispa Tapio Luoma sanoi kirkon tiedotteessa, että piispainkokouksen esityksen kaatuminen on hänen mielestään erittäin harmillista. Hänen mukaansa kirkollisella vihkimisellä ja siinä pyydetyllä Jumalan siunauksella on tärkeä merkitys kaikille avioliittoon vihittäville pareille.

Hän pitää kuitenkin merkittävänä sitä, että piispainkokous teki esityksen, joka olisi mahdollistanut kaikkien avioliittoon aikovien yhdenvertaisen kohtelun ilman, että ketään pakotetaan luopumaan vakaumuksestaan.

Vuonna 2017 hyväksytyn avioliittolain myötä kirkon piirissä on jo ollut kaksi erilaista avioliittokäsitystä ja monet papit ovat vihkineet samaa sukupuolta olevia pareja. Piispainkokous on jo vuonna 2020 todennut, että tuomiokapitulien on syytä harkita pidättyväisyyttä seuraamusten määräämisessä näille papeille.

-  Tulevaisuudessa avioliittoa koskeviin näkemyseroihin olisi kuitenkin löydettävä sellainen ratkaisu, jossa erimielisyys avioliittokäsityksestä ei ole ykseyden este ja jossa kaikkia kohdellaan yhdenvertaisesti, Luoma sanoi tiedotteessa.

Luoman mukaan kirkko elää mukana maailman muutoksessa.

-  Jos kirkko ei ota maailman muutosta vakavasti, se ei itse lopulta kykene muuttamaan maailmaa.

KIRKOLLISKOKOUKSEN Muutoksen tuuli -verkosto korosti tiedotteessaan, että kaikkien parien kirkollisella vihkimiselle oli kirkolliskokouksen enemmistön tuki. Verkoston mukaan selvä enemmistö kirkolliskokousedustajista haluaa muutosta kirkon sateenkaaripareja syrjivään avioliittokantaan.

Verkosto sanoi, että muun muassa piispainkokous on nyt todennut samaa sukupuolta olevien parien kirkollisen vihkimisen teologisesti mahdolliseksi.

Kirkolliskokouksen keskustelun aikana tehtiin esitys siitä, että piispat antaisivat kaikkiin seurakuntiin ohjeen samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä ja seurakuntalaisten yhdenvertaisesta kohtelusta. Esitystä kannatti yli puolet edustajista, mutta lakivaliokunta hylkäsi lisäysesityksen.

Verkoston mukaan sateenkaarivihkimiset jatkuvat kirkossa kuten tähänkin asti.

Uutista täydennetty klo 17.36 mm. Muutoksen tuuli -verkoston kommentein.

Pakkoavioliittoja on myös suomalaisyhteisöissä – elämä voi näyttää siltä, että avioitumiselle ei ole vaihtoehtoa

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antoi perjantaina tuomion tapauksessa, joka koski alaikäisen tytön pakottamista avioliittoon. Tuomion mukaan irakilaismies avioitui ulkomailla 25- tai 26-vuotiaana 13-vuotiaan lapsen kanssa. Myöhemmin pari asettui Suomeen.

Oikeus katsoi näytetyksi, että mies kohdisti uhriin varsin pitkälle ulottuvaa kontrollia, seksuaalista hyväksikäyttöä sekä fyysistä ja psyykkistä väkivaltaa, ja tuomitsi hänet kuuden ja puolen vuoden vankeuteen muun muassa törkeästä ihmiskaupasta.

Oulun käräjäoikeus käsitteli tällä viikolla myös toista tapausta, jossa oli viitteitä avioliittoon pakottamisesta. Syyttäjän mukaan afganistanilaismies kontrolloi ja pahoinpiteli vaimoaan sekä uhkasi häpäistä tämän julkisesti, jos tämä hakee avioeroa. Mies kiistää syytteet. Käräjäoikeus antaa asiassa tuomionsa myöhemmin.

LOISTO-SETLEMENTIN johtava asiantuntija Johanna Aapakallio ei kommentoi oikeudessa käsiteltyjä asioita, vaan avioliittoon pakottamista yleisellä tasolla. Hän sanoo, että Suomessa ilmi tulevista pakkoavioliitoista iso osa on sellaisia, joissa ei ole suoranaista pakottamista. Nuori sosiaalistetaan kasvatuksella ajatukseen, että hänen täytyy tietynikäisenä solmia vanhempia tai yhteisöä miellyttävä avioliitto.

-  Elämä saattaa näyttäytyä niin, että ei ole muuta vaihtoehtoa kuin avioitua. Tai sitten on nuoria, varsinkin tyttöjä, jotka on kasvatettu niin, että seksiä voi harrastaa ainoastaan avioliitossa, hän kertoo STT:lle.
Avioliittoon pakottamista tapahtuu Suomessa myös kristillisissä yhteisöissä.

-  Se voi olla hyvin hienovaraista ohjausta, että puolison pitää olla samasta uskontotaustasta tai kun tulee tiettyyn ikään, täytyy avioitua ennen kuin tapahtuu syntiä. Nuorena sitten mennään naimisiin sen ensimmäisen ihmisen kanssa, joka tulee kohdalle, Aapakallio sanoo.

Pakottaminen voi tulla esille, kun jompikumpi puolisoista haluaa erota tällaisesta liitosta. Jos se estetään, se katsotaan pakkoavioliitoksi.

AVIOLIITTOON pakottamisen mielletään kohdistuvan lähinnä naisiin ja tyttöihin, mutta Aapakallion mukaan Loisto-setlementin Sopu-työn asiakkaana on myös useita miehiä.

-  Kun he ovat tulleet tiettyyn ikään, he ovat menneet naimisiin, koska eivät ole halunneet tuottaa pettymystä vanhemmilleen. He ovat kokeneet, että naimisiinmeno on heidän velvollisuutensa, jotta vanhemmat olisivat tyytyväisiä.

Aapakallio sanoo, että tällaisissa tapauksissa pakottamista voi olla vaikea tunnistaa tai näyttää toteen. Pakottaminen voi kuitenkin tulla konkreettisesti esille siinä vaiheessa, kun jompikumpi puolisoista haluaa erota tällaisesta liitosta.

-  Jos myöhemmin haluaa avioeron ja jos se estetään, se katsotaan pakkoavioliitoksi.

AAPAKALLIO sanoo, että sota- ja konfliktialueilla tyttären pakkoavioliitto voi olla perheelle useasta huonosta vaihtoehdosta vähiten huono. Saatetaan ajatella, että avioliitossa oleva tyttö tai nuori nainen selviää ihmissalakuljettajien matkasta turvallisemmin.

-  Aina ei ole kyse kunniasta tai uskonnosta, vaan se on ihan biologista eloonjäämistaistelua, Aapakallio sanoo.

Jos pelkona on, että joutuu pakomatkalla lukuisten miesten seksuaaliväkivallan kohteeksi, vanhemmat voivat hyväksyä sen riskin, että väkivaltaa saattaa tapahtua yhden ihmisen, eli aviomiehen toimesta.

-  Sitä voi olla vaikea turvallisessa vuoden 2025 Suomessa ymmärtää, miten muka vanhemmat voivat ajatella näin.

Teksti: STT / Jecaterina Mantsinen

AVAINSANAT

Nigeria ei ole pyytänyt terrorismirikoksesta epäillyn lahtelaisen ex-kuntapoliitikon luovutusta

Useat nigerialaismediat kertoivat viime ja tällä viikolla, että maan viranomaiset tekevät yhteistyötä Suomen viranomaisten kanssa terrorismirikoksesta epäillyn Simon Ekpan luovuttamiseksi Nigeriaan.

Keskusrikospoliisi epäilee Lahdessa asuvaa Ekpaa terroristisessa tarkoituksessa tehdystä julkisesta kehottamisesta rikokseen ja terroristiryhmän toimintaan osallistumisesta Nigeriassa.

Oikeusministeriöstä kuitenkin kerrotaan STT:lle sähköpostitse, ettei ministeriöön ole saapunut Ekpaa koskevaa luovuttamispyyntöä.

-  Nigeriasta ei ole tullut Suomeen lainkaan luovuttamis- taikka oikeusapupyyntöjä vuosien 2024-2025 aikana, viestissä sanotaan.

Nigerian oikeusministeri Lateef Fagbemi korjasi myöhemmin tietoja luovuttamispyynnöstä, nigerialainen Daily Post kertoi perjantaina. Ministerin mukaan mediat ovat siteeranneet häntä väärin eikä Nigeria ole pyytänyt Ekpan luovuttamista.

Keskusrikospoliisi epäilee nigerialaistaustaista Ekpaa terroristiryhmän toimintaan osallistumisesta ja terroristisessa tarkoituksessa tehdystä julkisesta kehottamisesta rikokseen.

AVAINSANAT

Yrittäjägallup: Suuret yritykset pidentävät laittomasti maksuaikoja

Suomen Yrittäjien teettämän yrittäjägallupin mukaan lähes 60 prosenttia pienistä ja keskikokoisista yrityksistä kertoo joutuvansa odottamaan sovittuja maksuja laittoman pitkään. Ongelmana ovat erityisesti suuret yritykset, minkä lisäksi valtio- ja kuntaomisteisten yhtiöiden kerrotaan pitkittävän maksuaikoja yli lain salliman rajan.

Lain mukaan yritysten välisten laskujen maksuaika ei saa ylittää 30:tä päivää, ellei asiasta ole osapuolten välillä erikseen sovittu.

Yrittäjägallupiin vastasi yli 1  100 pk-yritysten edustajaa.

AVAINSANAT

Valtio alkaa nyt tyrkyttää sinullekin tätä palvelua – pitääkö olla huolissaan?

Haluatko ottaa Suomi.fi-viestit käyttöön? Tällaiseen kysymykseen saatat törmätä jo ensi maanantaina tai myöhemmin tänä vuonna, kun olet verkossa tai mobiililaitteella tunnistautumassa johonkin viranomaisen asiointipalveluun, kuten Omaveroon tai Oma Kelaan.

Kyse ei ole hujausyrityksestä eikä siitä, että joku olisi kaapannut viranomaisten Suomi.fi-tunnistuksen haltuunsa, rauhoittelevat hankepäällikkö Annette Hotari ja johtava asiantuntija Minna Piirainen Digi- ja väestötietovirastosta (DVV).

Kysymys liittyy vahvasti Digi ensin -muutokseen, jossa Suomi siirtyy hallitusohjelman mukaisesti ensisijaisesti digitaaliseen viranomaisviestintään.

Mitä muutos tarkoittaa käytännössä? STT selvitti DVV:n asiantuntijoilta vastauksia olennaisiin kysymyksiin.

NYKYISEN lainsäädännön mukaan viranomaisposti pitää lähettää kansalaiselle kirjeitse, ellei hän ole antanut erillistä suostumusta sähköiseen viestintään. Suostumuksen on Suomi.fi-viestien kautta antanut jo 1,6 miljoonaa suomalaista, ja he vastaanottavat sähköisiä viestejä Suomi.fi-postilaatikkoon.

Lainsäädäntöä on tarkoitus muuttaa ensi vuoden alussa niin, ettei suostumusta sähköiseen viranomaisviestintään enää tarvita.

-  Muutoksen myötä käännämme oletusta siihen, että julkisen hallinnon sähköisissä asiointipalveluissa asioivat ihmiset saavat viranomaispostin ensisijaisesti digitaalisesti paperipostin sijaan, Hotari sanoo.

MUUTOS viranomaisviestintään toteutetaan kahdessa vaiheessa.

Maanantaista alkaen noin 2,8 miljoonaa suomalaista saa kehotuksen ottaa käyttöön Suomi.fi-viestit, kun he tunnistautuvat julkisen hallinnon sähköisiin asiointipalveluihin. Tunnistautuminen tapahtuu pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai henkilökortin sähköisellä varmenteella.

Kehotus on uusi näkymä keskellä tunnistautumista, ja Suomi.fi-viestit voi halutessaan ottaa käyttöön saman tien. Tämä vaatii sähköpostiosoitteen ilmoittamisen ja vahvistamisen tunnin kuluessa.

Ihminen voi siis itse päättää, siirtyykö hän sähköisen viranomaispostin käyttäjäksi. Hän voi myöhemmin myös palata takaisin paperipostin vastaanottajaksi.

-  Tämä on nykyisen lainsäädännön mukaisesti suostumukseen perustuvaa. Kehotuksen voi halutessaan ohittaa ja jatkaa asiointipalveluun, johon oli menossa, Hotari kertoo.

Ensi vuoden alussa, kun uusi lainsäädäntö on tullut voimaan, viranomaisten verkkopalveluihin Suomi.fi-tunnistuksella kirjautuvat täysi-ikäiset ihmiset saavat Suomi.fi-viestit käyttöön ilman erillistä suostumusta. Paperipostiin voi palata ilmoittamalla asiasta.

-  Tämä on merkittävä muutos, ja siksi haluamme valmistaa ihmisiä muutokseen jo tämän vuoden aikana.

MIKÄLI LAKIMUUTOKSET toteutuvat suunnitellussa aikataulussa, ensi vuoden alussa digitaalisten viestien vastaanottajamäärä kasvaisi DVV:n mukaan jopa 2,8 miljoonalla uudella käyttäjällä. Heistä noin kaksi miljoonaa olisi työikäisiä ja yli 800  000 eläkeikäisiä.

Tämän vuoden kehotukset koskevat täysi-ikäisiä ihmisiä, jotka tunnistautuvat viranomaisten sähköisiin asiantuntijapalveluihin.

-  Vahva tunnistautuminen pohjautuu henkilötunnukseen, joten sen kautta tunnistautumisessa on tieto siitä, onko henkilö täysi-ikäinen vai ei.

Ehdotus ei näy tunnistautumisen yhteydessä niille, joilla Suomi.fi-viestit ovat jo käytössä. Muutos ei koske yrityksiä eikä ihmisiä, jotka eivät asioi digitaalisesti tai käytä Suomi.fi-tunnistusta.

-  Eli kyse ei missään nimessä ole pakosta, Minna Piirainen painottaa.

-  Digitaalisen viranomaisviestinnän ensisijaisuus koskettaa niitä ihmisiä, jotka käyttävät Suomi.fi-tunnistusta. Tällä perusteella heidän katsottaisiin pääsääntöisesti kykenevän myös Suomi.fi-viestien käyttämiseen ja sähköisten tiedoksiantojen vastaanottamiseen.

KANSALAISEN näkökulmasta sähköisen viranomaispostin on tarkoitus tehdä arjesta sujuvampaa, kun tärkeät viestit löytyvät kootusti.

-  Ihminen voi asioida ja ottaa vastaan itseään koskevat viestit ajasta ja paikasta riippumatta, Hotari sanoo.

-  Erittäin tärkeä kulma on luottamuksellisuus ja turvallisuus. Koska järjestelmä perustuu henkilötunnukseen, viestin lähettävä viranomainen voi olla varma, että viesti menee perille juuri sille henkilölle, jolle on tarkoituskin.

Yleisesti muutoksella tavoitellaan tuottavuutta, kun viranomaisten rutiininomaiset työt vähenevät, sekä säästöjä ja ympäristöystävällisyyttä, kun paperipostin lähetys vähenee. On arvioitu, että muutoksen ansiosta valtio säästää yli 50 miljoonaa euroa vuodessa.

SUOMI.FI -viestipalvelu on julkisen hallinnon yhteinen viestinvälityspalvelu, jonka kautta viranomaiset voivat lähettää myös arkaluonteisia henkilötietoja sisältäviä viestejä. Arkaluonteisia henkilötietoja ovat esimerkiksi terveystiedot.

Kun ihminen ottaa Suomi.fi-viestit käyttöönsä, hän saa sinne automaattisesti useiden eri viranomaisten lähettämän postin.

Digitaalisia viranomaisviestejä pääsee lukemaan Suomi.fi-verkkopalvelun kautta tai lataamalla Suomi.fi-sovelluksen sovelluskaupasta.

Suomi.fi-viesteihin voi saapua yleisiä asiointiviestejä: esimerkiksi tieto päätöksestä tai saapuneesta asiakirjasta, muistutus varatusta ajasta tai ennakoiva ilmoitus vaikkapa ajokortin vanhenemisesta.

Hotari painottaa, ettei Suomi.fi-viestintä ole sama asia kuin sähköposti vaan kanavana turvallisempi. Viranomaisviestinnässä ei tingitä tietoturvasta tai tietosuojasta, ja lähettäjät ovat aina todennettuja viranomaisorganisaatioita.

-  Sähköisestä postilaatikosta lähtee kyllä käyttäjän sähköpostiin ilmoitus, että hänelle on saapunut viranomaispostia. Mutta sähköpostitse ei koskaan lähetetä linkkejä tai liitteitä, eikä Suomi.fi:n nimissä lähetetä tekstiviestejä.

Suomi.fi-viesteihin ei tule kalasteluviestejä tai romanssihuijauksia, Piirainen sanoo.

-  Saat viestejä vain sellaisilta tahoilta, joilla on lupa niitä lähettää. Lähettäjät on aina varmistettu.

VIRASTO on tutkinut suomalaisten digiosaamista sekä asenteita ja valmiuksia viranomaisviestinnän muutokseen.

-  Suomalaisilla on erinomaiset digitaidot. 18-89-vuotiaista yhdeksän kymmenestä käyttää viranomaisten digitaalisia palveluita vähintään muutaman kerran vuodessa, Piirainen kertoo.

-  75 prosenttia suomalaisista on valmis siirtymään digitaalisten viranomaisviestien vastaanottajaksi tai ainakin kokeilemaan sitä paperipostin sijaan.

Tarvittaessa digitukea tarjoavat muun muassa viranomaiset palveluissaan. Piirainen korostaa myös kansalaisten vertaistukea.

-  54 prosenttia suomalaisista antaa apua tai neuvoja digiasioissa läheisilleen vähintään kuukausittain, 82 prosenttia ainakin toisinaan.

Keski-ikäiset auttavat tyypillisesti ikääntyviä vanhempiaan, ja Suomi.fi-valtuuksien avulla voi asioida myös toisen henkilön puolesta.

-  Emme halua missään nimessä aliarvioida ikäihmisiä ja sanoa, että heillä olisi huonot digitaidot tai huono asenne. Monella ikäihmisellä on erinomaiset digitaidot. Kaikissa ikäluokissa on heitä, jotka tarvitsevat apua ja tukea digipalveluiden käyttöön. Avun tarve voi olla teknistä tai palvelun sisältöön liittyvää.

Piirainen huomauttaa, että vaikka täysi-ikäistyvillä nuorilla on usein sujuvat digitaidot, he eivät välttämättä ymmärrä viranomaisasioinnista juuri mitään.

-  Se, miten nuoret ottavat täysi-ikäisyyden haltuun ja vastuun asioistaan, on tärkeää. Nuoret aikuiset ovat tulevia digipalveluiden tehokäyttäjiä.

Teksti: STT / Merja Kallikari

Kysely: Kansalaisten luotto tämän hallituksen kykyihin hiipuu yhä

Kansalaisten yleinen luottamus hallituksen kykyyn hoitaa maan asioita on heikentynyt, selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Hallituspuolueiden kannattajilla usko on kuitenkin pysynyt vahvana.

Tutkimuksessa enemmistö eli 54 prosenttia epäili hallituksen kyvykkyyttä. Hallituksen kyvykkyyttä heikoksi arvioivien osuus lisääntyi kahdeksan prosenttiyksikköä viime vuoden kesäkuusta.

28 prosenttia arvioi hallituksen kyvykkyyden melko hyväksi tai erittäin hyväksi, 16 prosenttia suhtautui asiaan neutraalisti.

TUTKIMUKSEN mukaan ihmisten oma poliittinen asemoituminen heijastuu selvästi arvioihin maan hallituksen pätevyydestä.

Selvä enemmistö eli 64 prosenttia hallituspuolueiden kannattajista arvioi hallituksen kyvyn erittäin tai melko hyväksi. Sen sijaan oppositiopuolueiden kannattajista 78 prosenttia koki hallituksen kyvykkyyden melko huonoksi tai erittäin huonoksi.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Verian. Tutkimukseen haastateltiin huhtikuussa noin tuhatta täysi-ikäistä suomalaista. Virhemarginaali on suurimmillaan kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.