Käännytyslaki puhuttaa taas – näin kommentoivat kesän ”kapinallisiin” lukeutuneet Matias Mäkynen, Johan Kvarnström ja Timo Harakka

Matias Mäkynen.

Hallitus valmistelee rajaturvallisuuslain eli niin sanotun käännytyslain voimassaolon jatkamista.

Sisäministeriö kertoi eilen tiedotteessaan, että se on asettanut asiasta lainsäädäntöhankeen.

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen lukeutuu niihin SDP:n kansanedustajiin, jotka äänestivät viime kesänä lakia vastaan.

Mäkynen ei kommentoi tässä kohtaa suhtautumistaan hallituksen aikeisiin.

– Perusperiaatteissa ei varmaankaan mikään ole muuttunut, mutta täytyy taas katsoa prosessi ihan rauhassa, eikä ottaa sen enempiä kantoja, Mäkynen sanoo Demokraatille.

Mäkynen sanoo haluavansa nähdä ensin esityksen ja saada tarvittavat tiedot.

– Olemme vielä julkisten tietojen varassa.

SDP:N puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi torstaina pitävänsä hyvänä, että hallitus käy läpi tarvittavat toimet rajojen turvallisuuden varmistamiseksi.

– Ikävä tosiasia on, että turvallisuustilanne ei ole helpottunut, eikä Venäjän hybriditoiminta Suomen lähialueilla ole vähentynyt. SDP tunnistaa vastuunsa Suomen turvallisuuden takaamisessa. Rajan turvallisuudesta huolehtiminen kaikissa oloissa on edelleen yhtä ajankohtaista kuin vuosi sitten, Lindtman kirjoitti viestipalvelu X:ssä.

Lindtman sanoi, että SDP käsittelee mahdolliset hallituksen esitykset vastuullisella tavalla.

– Toivottavasti valmistelun aikana hallitus keskustelee rajaturvallisuuteen liittyvistä esityksistä jo etukäteen myös opposition kanssa. Kun mahdollinen hallituksen esitys ja sen perusteet ovat tiedossa, eduskuntaryhmämme ottaa asiaan kantaa normaalissa järjestyksessä.

Johan Kvarnström.

MÄKYSEN lisäksi SDP:n kansanedustajista Elisa Gebhard, Timo Harakka, Krista Kiuru, Johan Kvarnström ja Nasima Razmyar äänestivät käännytyslakina tunnettua lakia vastaan.

Kvarnström sanoo Demokraatille, ettei sano ainakaan tässä vaiheessa ehdotonta ”eitä”. Myös hän korostaa prosessia. Kvarnström sanoo, että hänen aatteensa ja periaatteensa ovat kuitenkin edelleen samat.

– Mutta tässä vaiheessa en edes tiedä, onko lakiesitys täsmälleen samanlainen vai tuleeko jotain muutoksia pykäliin. Sen takia pitää olla suhteellisen avoimena tässä vaiheessa.

Kvarnström sanoo lisäksi, että myös yleinen turvallisuustilanne ja mahdolliset muutokset siinä voivat vaikuttaa.

– Mutta peruskantani on kuitenkin, että pitää ottaa huomioon sekä turvallisuus että ihmisoikeudet ja perustuslaki.

Timo Harakka.

Harakka puolestaan sanoo Demokraatille olevansa samoilla linjoilla kuin puheenjohtaja Lindtman.

– Katsotaan, mitä on tulossa. Hyvä, jos keskustelua voidaan käydä jo valmisteluvaiheessa, se varmasti edesauttaa kaikkea. Mutta tässä vaiheessa, kun ei ole mitään mihin ottaa kantaa, ei ole syytä ottaa kantaa.

Kun Harakalta kysyy, onko yleisessä turvallisuustilanteessa tapahtunut sellaisia muutoksia, jotka voisivat vaikuttaa hänen arvioonsa asiassa, Harakka sanoo, että tilanne on ilman muuta toisenlainen kuin viime kesänä.

– Mutta en ota kantaa, mihin suuntaan. Lisäksi se, että mitä tässä vielä ehtii tapahtua ennen kuin tämä asia tulee pöydälle, siksi on täysin ennenaikaista ottaa tämän vahvempia kantoja.

Demokraatti ei ole toistaiseksi tavoittanut Gebhardia, Kiurua, ja Razmyaria kommentoimaan asiaa.

Täydennetty 10.1. klo 10.28 Johan Kvarnströmin kommenteilla Demokraatille ja 10.1. klo 11.23 Timo Harakan kommentilla Demokraatille.

AVAINSANAT

Lisää pyrkijöitä persujohtoon – vasemmiston nousu sai Vigeliuksen ehdolle varapuheenjohtajaksi

Kansanedustaja Joakim Vigelius kertoo pyrkivänsä perussuomalaisten varapuheenjohtajaksi kesäkuun puoluekokouksessa.

Ministeri Leena Mereltä vapautuvaa puoluejohtopaikkaa tavoittelevat jo muun muassa kansanedustaja Teemu Keskisarja ja sisäministeri Mari Rantanen.

Vigelius (s. 1997) perustelee aikeitaan vasemmiston huolestuttavan kovalla kannatusnousulla. Perussuomalaiset kärsivät kunta- ja aluevaaleissa niin ison tappion, että eduskuntavaaleissa sama kannatuspudotus tarkoittaisi roimaa laskua kansanedustajamäärään.

– Isänmaallamme ei ole varaa siihen, että edellisissä vaaleissa nähty puna-aalto pyyhkäisee eduskunnan enemmistöksi, ensimmäisen kauden kansanedustaja maalailee tiedotteessaan.

Vigeliuksen mukaan puolueen pitää tuoda hallituksesta huolimatta vahvemmin esille omaa linjaansa, kuten tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa.

PUOLUEKOKOUKSESSA puheenjohtaja Riikka Purran pestiä haastaa toistaiseksi ainoastaan entinen puoluesihteeri Arto Luukkanen.

Hänen mahdollisuuksiaan Purran voittamiseen ei ole pidetty kaksisina. Purraa ei ole henkilökohtaisesti kritisoitu puolueessa julkisesti juuri lainkaan, ja varapuheenjohtajaehdokkaatkin ovat ilmoittaneet tukevansa vahvasti puoluejohtajaansa.

Puolue pitää kokouksensa Lahdessa 14-15. kesäkuuta. Perussuomalaisten sääntöjen mukaan kuka tahansa puolueen jäsen saa tulla puoluekokoukseen, ja jokaisella on siellä yhtäläinen äänioikeus.

Puolueen kolmanneksi varapuheenjohtajaksi on ilmoittautunut halukkaaksi poliisitaustainen kansanedustaja Mira Nieminen Lahdesta.

Nyt tehtävässä on europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen. Toisena varapuheenjohtajana on nykyisin kansanedustaja Mauri Peltokangas.

Lulu Ranne Ylellä: Sähköpotkulaudoille saadaan ikärajat jo kesällä

Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranteen (ps.) mukaan näyttää siltä, että sähköpotkulautojen käytölle kaavailtu 15 vuoden ikäraja saataisiin voimaan jo ennen juhannusta. Ranne kommentoi asiaa Ylen Ykkösaamun haastattelussa lauantaina.

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta esitti perjantaina valmistuneessa mietinnössään, että 15 vuoden ikäraja kirjattaisiin lakiin. Hallituksen alkuperäisessä esityksessä ikärajaa ei ollut.

Valiokunnan mietinnön mukaan ikäraja koskisi sähköpotkulautoja ja muita kevyitä sähköajoneuvoja, mutta ei kuitenkaan sähköpyöriä. Lakiesitys etenee seuraavaksi eduskunnan täysistuntoon.

Nykyisin sähköpotkulautoja vuokraavilla yrityksillä on käyttäjille usein 18 vuoden ikäraja, mutta sitä on ollut käytännössä vaikea valvoa.

Sähköpotkulautojen käytölle on tulossa lakimuutoksen myötä myös muuta sääntelyä. Lakiesitykseen on kirjattu esimerkiksi 0,5 promillen raja sähköpotkulaudoilla liikkumiselle.

Ranne sanoi Ylellä pitävänsä 15 vuoden ikärajaa oikein hyvänä. Hän uskoo, että uusilla säännöillä yhdessä valistuksen ja yhteistyön kanssa on merkittäviä vaikutuksia lasten ja nuorten liikenneturvallisuuteen.

Ranteen mukaan sähköpotkulautaonnettomuuksiin joutui viime vuonna lähes 600 alle 16-vuotiasta. Hoitoon joutuneiden keski-ikä oli vähän yli 12 vuotta.

MINISTERI VETOAA, että myös kodeissa oltaisiin tarkkoja, kun sähköpotkulaudoilla ajamisen ikärajaksi tulee 15 vuotta.

-  Ei annettaisi käyttöön omia pankkikortteja lapsille, ja myös käytäisiin läpi näitä sääntöjä, jotka nyt ovat tulossa.

Kouluissakin voisi Ranteen mielestä tehdä liikennekasvatusta jo nykyistä aiemmin.

-  Oli sitten kyse matikantunnista tai liikunnantunnista, niin siinä yhteydessä voitaisiin myös liikennesääntöjä vähän enemmän ehkä käydä läpi.

-  Kotoahan kaikki tietenkin lähtee. Sieltä näytetään mallia ja käydään läpi sääntöjä.

Lasten ja nuorten sähköpotkulautojen käyttö on ollut esillä julkisuudessa erityisesti liikenneonnettomuuksien myötä. Esimerkiksi tällä viikolla poliisi kertoi 14-vuotiaan törmänneen sähköpotkulaudalla 92-vuotiaaseen naiseen Helsingin Viikissä maanantai-iltana.

Johanna Laisaari nousemassa selvin luvuin kaupunkiympäristön apulaispormestariksi

Johanna Laisaari (sd.).

Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestariksi on tulossa kasvatuksen ja koulutuksen toimialan apulaispormestari, kaupunginvaltuutettu Johanna Laisaari (sd.).

Laisaari keräsi eniten ääniä Helsingin SDP:n ylimääräisessä piirikokouksessa, jossa valtuustoryhmän ehdokkaasta päätettiin.

Laisaari keräsi kokouksessa 77 ääntä, kaupunginvaltuutetut Hilkka Ahde 23 ja Antti Vuorela 18.

– Suuri kiitos luottamuksesta. Nyt lähdetään tosissaan viemään eteenpäin meidän demareiden yhteisiä kaupunkipoliittisia tavoitteita, Laisaari sanoo tiedotteessa.

Helsingin Sosialidemokraattien puheenjohtaja Taru Reinikainen toivottaa Laisaaren tervetulleeksi tehtävään.

– Kaupunkiympäristön toimiala saa Johannasta loistavan ja osaavan apulaispormestarin. Toivotamme koko piirin voimin Johannalle paljon onnea tehtävään, Reinikainen kommentoi.

Pormestarin ja apulaispormestarien valinnat vahvistetaan vielä uudessa kaupunginvaltuustossa.

AVAINSANAT

Orpo jyrähti Venäjälle

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan Euroopan maat puhuivat Ukrainasta yhdellä äänellä Euroopan poliittisen yhteisön huippukokouksessa Albanian Tiranassa.

Orpon mukaan koko Euroopan kokoontuminen saman pöydän ääreen oli tärkeä viesti, kun samaan aikaan Turkissa käytiin neuvotteluja Ukrainan ja Venäjän välillä.

Orpo totesi puheenvuorossaan, että jos tulitauosta ei päästä sopuun, tulisi Euroopan ja Yhdysvaltojen nopeasti asettaa kovempia pakotteita Venäjälle ja vahvistaa samalla tukeaan Ukrainalle.

AVAINSANAT

Suomi kannattaa EU:n yhteisvelkaa puolustuksen vahvistamiseksi

Suomi kannattaa EU:n rahoitusvälinettä puolustuksen vahvistamiseksi, linjasi eduskunnan suuri valiokunta perjantaina.

Komissio on esittänyt 150 miljardin euron suuruista rahoitusvälinettä, josta jäsenmaille voitaisiin lainata rahaa yhteisiin puolustushankintoihin. Rahoja voisi käyttää esimerkiksi ilmapuolustuksen vahvistamiseen tai tykistöjärjestelmiin.

Väline rahoitettaisiin käytännössä EU:n yhteisvelalla.

-  Suuri valiokunta korostaa lausunnossaan sitä, että tämä on tällainen velkaa velalla -mekanismi, jossa jokainen jäsenmaa sitten itse vastaa niistä omista veloistaan, kommentoi valiokunnan puheenjohtaja Heikki Autto (kok.) STT:lle.

Autto toteaa, että mekanismi tarjoaa osalle jäsenmaista mahdollisuuden saada puolustusmateriaaleihin lainaa markkinaehtoja edullisemmin ja kannustaa yhteishankintoihin suorituskyvyissä, joita mailla ei välttämättä yksittäin olisi mahdollista hankkia.

VALIOKUNTA päätti myös, että Suomi suhtautuu positiivisesti ylipäätään EU:n suunnitelmaan vahvistaa puolustusta. Suuri valiokunta hyväksyi lausunnon yksimielisesti. Päätös vastaa Petteri Orpon (kok.) hallituksen kantaa asiassa.

Suomi toivoo, että tukea suunnataan Suomen kaltaisille itäisen etulinjan maille. Suuri valiokunta piti tärkeänä, että esimerkiksi maataistelukyky pysyy asetuksessa kriittisten suorituskykyjen listalla.

Lisäksi jäsenmaille on tulossa joustoja komission valvomiin velkasääntöihin, jotta maat voivat tehdä puolustushankintoja helpommin. Suuri valiokunta linjasi pitävänsä ehdotusta tarkoituksenmukaisena. Suomi on jo pyytänyt poikkeuslausekkeen aktivoimista.

Anni Keski-Heikkilä/STT