”Jos oppositio voittaa, se tarkoittaa palaamista EU:n linjalle” – tutkijalta arvio Puolan parlamenttivaaleista

Puolan sunnuntaisissa parlamenttivaaleissa hallitseva Laki ja oikeus -puolue (PiS) näyttää saaneen eniten ääniä ovensuukyselyjen perusteella, mutta oppositiossa olevan Donald Tuskin (kuvassa) kansalaisfoorumin ympärille kokoama koalitio on kuitenkin saamassa parlamenttiin enemmistön.

Lopullisia tuloksia on luvassa viimeistään tiistaina.

Maanantaina puoli neljään mennessä 460-paikkaiseen parlamentin alahuoneeseen PiS olisi saamassa 200 paikkaa ja sen liittolainen konfederaatiopuolue 12. Kansalaisfoorumin ympärille koottu koalitio olisi saamassa 163 paikkaa, Kolmas tie 55 ja vasemmistokoalitio 30.

Yksi iso asia tulevaa hallitusta ajatellen on myös äänikynnys, sillä puolueilla se on 5 prosenttia ja koalitioilla 8.

-  PiS-puolueen johtamaan hallitukseen hyvin kriittisesti suhtautuneen vasemmistokoalition kannatus on ollut ovensuukyselyissä lähellä 8:aa prosenttia tai vähän yli. Kysymys on, mitkä puolueet lähtevät hallitusneuvotteluita käymään. Kaikki on aika tavalla vielä auki, sanoo itäisen Euroopan tutkija Katalin Miklossy Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista.

JOS TUSKIN johtama kansalaisfoorumi ja sen liittolaiset saavat enemmistön ja muodostavat hallituksen, luvassa on Miklossyn arvion mukaan muutoksia ainakin Puolan EU-politiikkaan.

-  Jos oppositio voittaa, se tarkoittaa palaamista EU:n linjalle. Ainakin Tuskin puolue todennäköisesti tulee muuttamaan oikeusvaltion heikentämisen kurssia ja vahvistamaan demokratiainstituutiota. Puolalla ei ole itse asiassa edes kovin iso työ edessä, sillä sen pitää vain taata tuomioistuinten vapaus. Puolassa on nyt helpompi tehdä käännös EU:n suuntaan.

Miklossy nostaa kuitenkin esiin sen, kuinka EU-myönteiseksi Puola Tuskin johdolla muuttuisi. EU:n tavoite tehdä pakolaisten vastuunjako pakolliseksi ei miellytä myöskään Donald Tuskia.

-  Tuskin hallitus asettuisi tätä vastaan tai suhtautuisi siihen ainakin hyvin kriittisesti. Aika olennainen kysymys on ollut pitkään, etteivät Lähi-idän ja Afrikan siirtolaiset tulisi Puolaan. Yleisellä tasolla on kuitenkin varmaa, että demokratia korjataan ja EU-suhteet lämpenevät.

VAIKKA Donald Tusk alkaisi muodostaa uutta hallitusta, Miklossyn mukaan vaikeuksia voi olla edessä. Liian lavea hallituskoalitio, jossa puolueet tulevat ideologisesti eri laidoilta, ei lupaa hyvää ennustetta valtakauden pituudelle.

-  Itäisessä EU:ssa ei ole konsensuspolitikoinnin perinnettä. Jos koalitio on liian laidasta laitaan eli vasemmisto, liberalismista vaikutteita saaneet konservatiivit, kristilliskonservatiivit ja enemmän oikealla puolella olevat kootaan yhteen laariin, pidän todennäköisenä, ettei sillä ole hyviä edellytyksiä pysyä kasassa.

Miklossyn mukaan tilanne olisi silloin vastaava kuin Slovakiassa. Maassa oli liian lavea puoluekoalitio, joka kaatui omaan mahdottomuuteensa. Koalitiolla ei ollut mitään ideologista sidettä.

-  Heillä ei ollut yhteisymmärrystä suunnasta. Jos näin tapahtuu Puolassa, silloin mennään ennenaikaisiin vaaleihin ja PiS-puolue tulee entistä vahvemmin takaisin. On hyvin olennaista, minkälaisen hallituksen Tusk pystyy muodostamaan ja kuinka vankka se on.

PUOLA on PiS-puolueen johdolla ollut Unkarin liittolainen EU:ssa. Parisen viikkoa sitten Slovakiassa vaalit voittaneen Robert Ficon uskotaan lyöttäytyvän myös Unkarin pääministerin Viktor Orbanin tueksi. Puolassa tilanne näyttää muuttuvan, jos ovensuukyselyjen tulokset toteutuvat.

-  Unkarille on hyvin tärkeää, ettei se jää niin eristyksiin kuin se on ollut. Jos valta vaihtuu Puolassa, sillä on alueellista merkitystä, koska Puola on EU:n Itä-Euroopan jäsenmaiden johtava valtio kaikella mittapuulla. Unkarille on merkitystä, kuka voittaa Puolassa.

SYYSKUUSSA Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki kohahdutti sanomalla, ettei Puola enää tukisi Ukrainaa. Puolan presidentti Andrzej Duda kiirehti selittämään, että Morawieckin puheita oli tulkittu väärin. Miten Puolan tuelle käy nyt vaalien jälkeen?

-  Ei mitenkään. Siitä lähtien, kun Krim vallattiin, Puola on ollut Ukrainan vankkumaton tukija. Ukrainan tuesta on konsensus, lukuunottamatta tietysti konfederaatio-puoluetta, joka ainoana puolueena on sitä vastaan.

Miklossyn mukaan kysymys on ennemmin siitä, mitä Ukrainalle voidaan antaa.

-  Puola on antanut kaiken, mitä se on voinut antaa. Nyt se aseistaa itseään pystyäkseen puolustamaan omaa maataan, jos kaikki kaatuu. Tässä asiassa Tuskin puolue ja Jaroslaw Kaczynskin PiS-puolue olivat samoilla linjoilla.

PARLAMENTTIVAALIEN äänestysaktiivisuus nousi Puolassa korkeammaksi kuin vuonna 1989, jolloin olivat ensimmäiset vapaat vaalit kommunismiajan jälkeen.

-  Vaalikampanjointi oli hyvin kiihkeää. Ihmiset alkoivat pelätä, että Puolasta tulee Unkari, jossa valta ei enää vaihdu vaaleilla. Tuskin kansalaisfoorumi ja monet muut oppositiopuolueet pelottelivat Unkarin tiellä.

Toinen iso asia oli se, että Puolan EU-tuet ovat olleet jäädytettyinä oikeusvaltio-ongelmien vuoksi.

-  Tässä mielessä Puola on ollut tienhaarassa. On peloteltu sillä, että PiS-puolueen pysyessä vallassa media otetaan haltuun ja eroaminen EU:n tieltä vahvistuu ja Puola liittyy erilaisiin ryhmiin, kuten Unkari ja Slovakia.

Kolmas asia oli se, että ovensuukyselyiden perusteella kaupunki voitti maaseudun.

-  Kaupunkilaisten mielestä Puolan pitää korjata suuntaa takaisin kohti EU:ta.

Ville Väänänen / STT

”Iso juttu” – Trump kaavailee Valkoisen talon pihalle vapaaottelusarjaa

Trump puhui Des Moinesissa Iowassa 3. heinäkuuta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump paljasti paikallista aikaa torstai-iltana aikovansa järjestää vapaaottelusarja UFC:n ottelutapahtuman Valkoisen talon tiluksilla ensi vuonna, uutisoi CBS News.

Ottelun on tarkoitus olla osa Yhdysvaltain 250-vuotisjuhlallisuuksia.

-  Meillä tulee olemaan joitain uskomattomia tapahtumia. Joitain ammattilaistapahtumia, joitain amatööritapahtumia. Mutta UFC-ottelu tulee myös olemaan iso juttu, Trump sanoi CBS Newsin mukaan.

Tapahtumasta ei ole toistaiseksi tarkempia tietoja, mutta Valkoisen talon tiedottajan Karoline Leavittin mukaan Trump on tosissaan tapahtuman suhteen. Myös UFC-sarjan tiedottaja vahvisti suunnitelmat CBS Newsille.

TRUMP kuvaili tapahtumaa mestaruusotteluksi, jota seuraamaan on tarkoitus saada mahtumaan jopa 20  000 tai 25  000 katsojaa.

Trumpin mukaan Valkoisen talon piha-alueella riittää lääniä ottelutapahtuman järjestämiseen. Järjestelyistä vastaa hänen mukaansa UFC-sarjan pitkäaikainen toimitusjohtaja Dana White.

Trump on tuttu näky UFC-otteluissa, joissa hän on ESPN:n mukaan vieraillut vuoden sisään kahdesti.

AVAINSANAT

Jarrutus ei auttanut, Trump sai budjettilakinsa läpi kongressissa

Edustajainhuoneen puhemies Mike Johnson pääsi allekirjoittamaan lain myöhään torstaina Suomen aikaa.

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin laaja lakipaketti hyväksyttiin lopulta kongressissa, kun edustajainhuone äänesti jarrutusyritysten jälkeen sen puolesta myöhään torstaina Suomen aikaa.

Edustajainhuoneessa ryhmä aiemmin lakipakettia vastustaneita republikaaneja muutti viime hetkellä mieltään ja päätti sittenkin puoltaa kattavia veromuutoksia ja muita muutoksia, jotka vaikuttavat Yhdysvalloissa kaikkiin väestöryhmiin.

Jättimäinen vero- ja menoleikkauspaketti muun muassa keventää veroja, lisää rahoitusta puolustukseen ja maahanmuuton valvontaan sekä kasvattaa valtion velkaa. Veronkevennyksiä rahoitetaan muun muassa leikkaamalla julkisesta terveysvakuutuksesta.

Trumpin mukaan lakipaketti aloittaa maan ”uuden kultaisen ajan”. Trump kommentoi asiaa Truth Social -viestipalvelussaan.

Trumpin mukaan lakipaketin myötä yhdysvaltalaiset ovat rikkaampia ja enemmän turvassa kuin koskaan aiemmin. Trump myös kuvaili republikaanisen puolueen olevan yhtenäisempi kuin koskaan.

Trump puhui myöhemmin Iowan osavaltiossa Des Moinesin kaupungissa, jossa hän sanoi uutiskanava CNN:n mukaan lakipaketin läpimenon olevan ”ilmiömäinen voitto” Yhdysvalloille.

VALKOISEN TALON mukaan presidentti allekirjoittaa lakipakettinsa keskiyöllä lauantain vastaisena yönä Suomen aikaa. Kyseessä on viimeinen askel paketin hyväksymisessä Yhdysvalloissa. Senaatissa lakipaketti meni läpi alkuviikosta.

-  Lakiesitys tulee presidentin pöydälle allekirjoitettavaksi suuressa, kauniissa seremoniassa huomenna heinäkuun neljäntenä päivänä — aivan kuten presidentti oli aina sanonut ja toivonut tapahtuvan, Valkoisen talon tiedottaja Karoline Leavitt sanoi toimittajille myöhään torstaina Suomen aikaa.

Heinäkuun neljäntenä päivänä vietetään Yhdysvaltojen itsenäisyyspäivää.

ILLAN AIKANA demokraatit jarruttivat tahallaan lakipaketista äänestämistä yrittäen tuoda esiin, millä eri tavoin heidän vastustamansa muutokset tulevat vaikuttamaan kansalaisiin.

Edustajainhuoneen demokraattijohtaja Hakeem Jeffries piti tästä useita tunteja kestäneen maratonpuheen. Politicon mukaan puhe kesti kahdeksan tuntia ja 45 minuuttia, ja se rikkoi pisimmän edustajainhuoneen nykyhistoriassa pidetyn puheen ennätyksen.

Jeffries muun muassa kertoi esimerkkejä ihmisistä, joiden elämää lakipaketin tuomat terveydenhuollon ja muiden palvelujen leikkaukset tulisivat vaikeuttamaan. Hän piti pitkiä taukoja ja lausui välillä sanansa hyvin hitaasti.

Sosiaalisessa mediassa republikaanit kirjoittivat vihaisia viestejä Jeffriesin puheesta ja vakuuttivat sen vain vahvistavan heidän haluaan hyväksyä lakipaketti.

Demokraattien kongressiedustaja Jason Crow kertoi CNN:lle, että taktiikan tarkoituksena oli antaa tavallisille amerikkalaisille mahdollisuus saada äänensä kuuluviin.

Maratonpuheessaan Jeffries muun muassa luki äänestäjien kirjeitä. Joitain kirjeistä luettiin sitä mukaa kun niitä saapui, Crow kertoi.

Crow’n mukaan republikaanit eivät ole keskustelleet tarpeeksi paketin sisällöstä julkisuudessa vaan kiirehtivät sen läpiviemistä ilman riittävää julkista keskustelua.

LAKIPAKETTI oli kyselyiden perusteella useiden väestö- ja ikäryhmien keskuudessa yksi epäsuosituimmista koskaan käsitellyistä lakiehdotuksista, kertoi AFP. Demokraattien lisäksi useat republikaaniedustajat olivat vastustaneet esitystä.

 

AVAINSANAT

Von der Leyenin luottamus mitataan, syynä vanha tekstiviestisalailu

EU-parlamentti äänestää komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin luottamuksesta ensi viikolla.

Asiasta uutisoi muun muassa Politicoverkkolehti. Myös STT on saanut asiasta vahvistuksen.

Taustalla on romanialaisen oikeistomepin Gheorghe Piperean laatima epäluottamuslause, joka koskee muun muassa von der Leyenin koronapandemian aikaisten tekstiviestien salaamista.

KOMISSIO ei ole suostunut julkaisemaan medialle von der Leyenin aikoinaan lääkeyhtiö Pfizerin johdolle lähettämiä tekstiviestejä, joissa hän yritti kiirehtiä koronarokotteiden saamista EU-maihin.

Julkisuudessa on epäilty, että komission puheenjohtaja meni tuolloin omin lupinsa maksamaan rokotteista ylihintaa.

EU:n korkein oikeusistuin päätti toukokuussa, ettei perusteita viestien salaamiselle ole. Kiistaa on puitu vuodesta 2021 alkaen. Välillä von der Leyenin esikunta on myös antanut ymmärtää, ettei tekstiviestejä olisi enää tallella.

PUHEENJOHTAJA von der Leyen saapuu parlamentin kuultavaksi maanantaina. On odotettavissa, että nykyisillä parlamentin voimasuhteilla hän selviää äänestyksestä.

Jos näin ei kuitenkaan käy, koko EU-komissio ja sen komissaarit jouduttaisiin valitsemaan käytännössä uudelleen.

Romanialainen euroedustaja Piperea syyttää komissiota myös maansa presidentinvaaleihin sekaantumisesta, koska EU-myönteinen ehdokas voitti ne.

Turkki pidätytti pilapiirtäjiä – Muhammed ja Mooses samassa kuvassa olivat liikaa

Istanbulissa on mellakoitu tiistaista asti pilapiirtäjiä vastaan.

Turkissa perinteikkään LeMan-satiirilehden neljä työntekijää on pidätetty profeetta Muhammed -pilapiirroskohun vuoksi. Pidätyksestä kertoi Turkin oikeusministeri Yilmaz Tunc keskiviikkoiltana.

Heidät oli tällä viikolla otettu kiinni epäiltynä muslimien profeetan piirtämisestä sekä julkaisemisesta ”uskonnollisia arvoja tahallisesti halventavana” tekona, mikä Turkissa on rikos.

Piirtäjä itse on kiistänyt kuvan esittävän suoraan profeettoja vaan käsittelevän sotaa.

Piirroksessa kaksi miestä tapaa taivaassa raunioiksi pommitetun kaupungin yllä. Kaupunkiin sinkoilee ohjuksia ja kattojen yltä kohoavat savupilvet. Kaiken yllä Muhammediksi esittäytyvä mies ja juutalaisten profeetan nimeä kantava Mooses tervehtivät toisiaan uskonnoilleen ominaisin tervehdyksin, ”Selamun Aleikum” ja ”Aleihem Shalom”.

-  Neljä ihmistä on pidätetty oikeuden päätöksellä kunnianarvoisen profeettamme pilapiirroksen epäkunnioittavalla tavalla piirtämisestä, kirjoitti oikeusministeri Tunc X-viestissään.

LISÄKSI kahdesta ulkomailla olevasta asianosaisesta on tehty kiinniottomääräys, hän kertoi. Epäiltynä on yhteensä kuusi ihmistä.

Piirtäjän itsensä lisäksi epäiltynä on muun muassa päätoimittaja sekä graafikkoja, kertoi riippumaton Diken-verkkolehti.

Maan sisäministeri Ali Yerlikaya julkaisi maanantaina X:ssä videon, jonka hän kertoi esittävän pilapiirtäjän kiinniottotilannetta. Videolla poliisit painavat miehen makuuasentoon ja hänen ranteisiinsa kiinnitetään käsiraudat. Viestissään ministeri tuomitsi piirroksen ”halveksuttavana”.

-  Toistan vielä kerran: nämä häpeämättömät ihmiset joutuvat vastuuseen lain edessä, sisäministeri kirjoitti.

LEHDEN TYÖNTEKIJÄT saivat alkuviikosta vastaansa viharyöpyn, kun viime viikolla julkaistu kuva oli lähtenyt leviämään sosiaalisessa mediassa.

Maanantaina joukko mielenosoittajia kivitti ja hyökkäsi kepeillä LeMan-lehden toimituksen rakennukseen Beyoglun kaupunginosassa, mistä seurasi mellakka, Diken kirjoitti. Dikenin mukaan ryhmä myös mielenosoituksellisesti suoritti rukousseremonian viereisellä Istiklal-pääkadulla ja huusi jihadistisia iskulauseita.

Viranomaiset määräsivät lehden kyseisen numeron poistettavaksi kaikista myyntipisteistä, ja pääsy LeManin sometileille estettiin. Myös lehden toiseen toimipisteeseen hyökättiin.

Istanbulin kuvernööri Davut Gül julkaisi X:ssä lausunnon, jossa pyysi kaupunkilaisia rauhoittumaan. Samalla hänkin kutsui piirrosta ”rumaksi hyökkäykseksi” ja ”tietoiseksi provokaatioksi”.

UUTISKANAVA T24 julkaisi pilapiirtäjä Dogan Pehlivanin lausunnon poliisille, jossa hän sanoi halunneensa käsitellä rauhaa ja tuomita provokaattorit.

-  Halusin ainoastaan kuvata sodan mielettömyyttä, näyttää, että ihmiset voivat tulla toimeen, mutta täytyykö sen ymmärtämiseksi olla kuollut. Tämä on ainoa viestini, sanoi piirroksen tehnyt Pehlivan.

Muhammedia esittävät pilapiirrokset ovat aiheuttaneet kiistoja myös muualla, kuten Ranskassa, jossa Charlie Hebdo -pilapiirroskohun jälkeen terroristit tekivät verisen iskun satiirilehden toimitukseen pilakuvaan viitaten. Ja kymmenen vuotta sitä ennen kiisteltiin Jyllands-Postenin pilakuvasta Tanskassa.

Turkissa, jossa virallisesti valtaosa kansalaisista on muslimeja ja jota johtaa islamilaiskonservatiivinen hallitus, uskonto on hyvin herkkä aihe.

-  Olen piirtänyt Turkissa jo monta vuotta. Ensimmäinen sääntö, jonka opit, on olla käsittelemättä uskonnollisia aiheita ja olla tekemättä pilaa uskonnosta, piirtäjä sanoi.

-  Olen aina noudattanut tätä periaatetta. Kiistän kaikki itseeni kohdistuneet syytteet, Pehlivan sanoi.

Teksti: STT / Ayla Albayrak

Tutkija: Eurooppa ei pysty korvaamaan USA:n aseapua Ukrainalle – ”Tulee tosi huonoon saumaan”

Venäjän kerrottiin tehneen kesäkuussa Ukrainaan enemmän ilmaiskuja kuin minään muuna kuukautena koko laajamittaisen sodan aikana.

Yliopistotutkija Ilmari Käihkön mukaan Yhdysvaltain ilmoitus keskeyttää osa jo aiemmin luvatusta aseavusta on Ukrainalle vaikea, koska esimerkiksi Euroopan maat eivät kykene paikkamaan syntyvää aukkoa.

Politico-verkkolehden mukaan Ukrainalta jäisi saamatta muun muassa Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, tykistön täsmäammuksia ja F-16-hävittäjistä laukaistavia ohjuksia.

-  Tämä tulee ehdottomasti tosi huonoon saumaan. Patriot esimerkiksi on toistaiseksi ainoa järjestelmä, joka pystyy tiettävästi tuhoamaan Venäjän ballistisia ohjuksia, sotatieteilijä Käihkö Helsingin yliopistosta arvioi STT:lle.

Hänen mukaansa Patriotit ovat tärkeässä roolissa muun muassa pääkaupunki Kiovan ilmapuolustuksessa. Venäjän kerrottiin tehneen kesäkuussa Ukrainaan enemmän ilmaiskuja kuin minään muuna kuukautena koko laajamittaisen sodan aikana.

Avun osittaisella katkeamisella ei Käihkön mukaan ole ehkä suuria välittömiä vaikutuksia itse sotatilanteeseen, mutta se kasvattaa kiistatta Ukrainan suhteellista alivoimaa Venäjään nähden.

-  Tällaiset uutiset voivat rohkaista Venäjän presidenttiä Vladimir Putinina yrittämään enemmän, Käihkö arvioi.

TUTKIJAN mukaan presidentti Joe Bidenin hallinnon aikana tehtyjä lupauksia aseavusta Ukrainalle oli jonossa toimitettavaksi arviolta noin kolmen vuoden ajaksi.

Jo aiemmin on ollut tiedossa, että jos uusia apulupauksia ei tule, alkavat jotkut Ukrainan sotilaalliset kyvyt hupenemaan tämän kesän aikana.

-  Tämä nyt sitten tietysti kirittää tätä aikataulua vielä huomattavasti, Käihkö sanoo.

Yhdysvallat perusteli ilmoitusta asetoimitusten keskeyttämisestä sillä, että maan omien ammusvarstojen havaittiin tarkastuksessa huvenneen liiaksi.

Käihkön mukaan on varmasti totta, ettei Yhdysvalloillakaan ole loputtomasti aseita ja ammuksia. Hän pitää hyvin mahdollisena, että esimerkiksi ilmatorjuntaohjukset ovat kuluneet vähiin Israelissa, jossa Yhdysvallat on ollut mukana torjumassa Iranin laajoja ohjusiskuja.

-  Suurvalloilla on suurvaltojen intressit. Yhdysvalloissa pitää pitää koko ajan mielessä mahdollisuus, että edessä voi olla suursota Kiinan kanssa, Käihkö sanoo

TUOREEN päätöksen jälkeen on Käihkön mukaan yhä turhempaa arvuutella sitä, mikä presidentti Donald Trumpin linja Ukrainan suhteen lopulta on.

-  Tämä on hyvin konkreettinen poliittinen viesti Yhdysvalloilta siitä, että Ukraina ei ole tärkeä, Käihkö tiivistää.

Hänen mukaansa päätös antaa ajattelemisen aihetta myös Suomelle ja muulle Euroopalle siitä, onko Eurooppakaan ylipäänsä Yhdysvalloille kovin tärkeä.

-  Tämä on kuitenkin maasota, jota käydään Euroopassa, Käihkö perustelee.

Yhdysvaltain sisäpolitiikan kannalta avun katkaisupäätös on Käihkön mukaan sikäli ymmärrettävä, että painetta Israelin tukemiseksi on huomattavasti Ukrainaa enemmän.

Lisäksi Trump on leimannut Ukrainan sodan ”Bidenin sodaksi”, eikä hän halua sen muuttuvan sotilaallista tukea jatkamalla ”Trumpin sodaksi”.

Toinen mahdollinen selitys on se, ettei Yhdysvalloissa enää arvioida tilanteen merkittävästi paranevan Ukrainan kannalta, vaikka Yhdysvallat aseapua jatkaisikin, Käihkö pohtii.

TRUMP ei toisaalta halunne Käihkön mukaan myöskään tilannetta, jossa Ukraina häviää totaalisesti ja romahdus yhdistetään häneen – kuten Yhdysvaltain johtaman liittouman nolo vetäytyminen Afganistanista yhdistettiin Bideniin.

Eli ironista kyllä, Ukrainan rintaman murtuminen ja tilanteen radikaali paheneminen voisi Käihkön mukaan luoda uusia paineita Ukrainan vahvemmalle tukemiselle Euroopan lisäksi myös Yhdysvalloissa.

Ukrainan sodan isoa kuvaa voi Käihkön mukaan edelleen luonnehtia siten, että Venäjä on se osapuoli, joka etenee, mutta pienin askelin ja suurin tappioin. Kumpikaan osapuoli ei kykene tuomaan rintamalle suuria joukkoja, jotka voisivat edetä nopeasti ja pysyvästi pidemmälle.

-  Lähitulevaisuudessa ei varmaan ole mitään suuria odotettavissa. Vaikka läpimurto onnistuisikin, niin siinä kyetään etenemään vain joitakin kilometrejä ja siihen se todennäköisesti tyssää, Käihkö kuvailee.

Sodan ollessa enemmän tai vähemmän pattitilanteessa ei neuvotteluratkaisulle ole jäänyt tilaa.

-  Ukraina ei ole ollut tilanteessa, että heidän pitäisi antautua Venäjälle – eikä Venäjä tilanteessa, että heidän pitäisi tehdä suuria myönnytyksiä, Käihkö kuvailee.

Pidemmän päälle tilanne voi olla kestämättömämpi Ukrainan kannalta.

-  Tällaisessa sodassa isommalla on etu kestää paremmin tappioita, eikä se tosiasia ole muuttunut, että Venäjä on isompi osapuoli. Tässä kohtaa Yhdysvaltojen tuki voi olla ratkaiseva asia, hän jatkaa.