Ilmailualan sovittelu ei edennyt, vääntö jatkuu tiistaina

Suomessa lentoliikenteen palveluita koskevaan työriitaan ei löytynyt tänään ratkaisua sovittelussa. Valtakunnansovittelijan toimisto kertoo viestipalvelu X:ssä, että sovittelua jatketaan huomenna aamukymmeneltä.

Ilmailualan Unioni IAU ja Palvelualojen työnantajat Palta ovat hakeneet ratkaisua lentopalvelujen työriitaan jo kuukausien ajan.

Työntekijät haluavat palkkaratkaisun, joka korvaisi heidän jo koronapandemian ajoilta periytyviä ansionmenetyksiään. Finnair on tänä aikana maksanut johtajistolleen miljoonabonuksia. Paltan mukaan henkilökunnan haluamiin palkankorotuksiin ei kuitenkaan ole varaa.

Lentoyhtiö Finnair on perunut kevään ja kesän aikana yli tuhat lentoa IAU:n työtaistelutoimien vuoksi.

Viimeksi yhtiö perui tältä päivältä noin sata lentoa lakkojen takia. Seuraava IAU:n lakko on tiedossa 16. heinäkuuta, ellei työriidassa saada sitä ennen sopua aikaan.

AVAINSANAT

Hyvinvointialueilla nolo pulma: Palkkaerot samoista töistä yhä satoja euroja

Palkkojen harmonisointi eli yhdenmukaistaminen venyy hyvinvointialueilla. Hyvinvointialueen sisällä samaa työtä tekevien palkkaero yhtä vaativassa tehtävässä voi olla edelleen useita satoja euroja kuukaudessa.

Kun hyvinvointialueet aloittivat toimintansa vuoden 2023 alussa, laki määräsi työnantajat harmonisoimaan eli yhdenmukaistamaan työntekijöidensä palkat kohtuullisen ajan sisällä. Nyt kahden ja puolen vuoden jälkeen useilla hyvinvointialueilla tehtävä on edelleen kesken.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hyvinvointialueen sisällä samaa työtä tekevien palkkaero yhtä vaativassa tehtävässä voi olla edelleen useita satoja euroja kuussa.

Joillain alueilla palkkaero voi kestää vielä vuosia, mikä tarkoittaisi tuhansien eurojen menetyksiä joillekin työntekijöille.

SOSIAALIALAN korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian neuvottelujohtaja Tuomas Hyytinen sanoo, että vanhojen kuntayhtymien pohjalle perustetut hyvinvointialueet ovat hyvässä vaiheessa ja osassa niistä harmonisointi on käytännössä tehty jo.

Suurempien hyvinvointialueiden kohdalla harmonisoinnin odotetaan kuitenkin vievän vielä vuosia.

Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla (Pohde) sosiaalihuollossa harmonisointi ei ole edennyt vielä isompiin ryhmiin. Hidasteena Hyytisen mukaan on se, että tehtävänkuvia ei ole laadittu siellä lainkaan tai ne ovat ajastaan jäljessä.

-  Lähtökohta on, että samasta tehtävästä pitää maksaa sama palkka, ellei ole laillista perustetta olla maksamatta sitä. Jos me emme tiedä, onko tehtävä sama, se hankaloittaa kysymystä todella paljon.

Ennen hyvinvointialueille siirtymistä kuntien palveluksessa olleiden työntekijöiden tehtäväkohtaiset palkat vaihtelivat kunnittain. Nyt hyvinvointialueen sisällä saman vaatimustason tehtävissä työntekijöille tulisi maksaa samaa tehtäväkohtaista palkkaa. Palkat tulee korottaa ylimpään kyseisestä tehtävästä maksettavaan palkkaan.

Pohteen palvelussuhdepäällikkö Jari Partanen tunnistaa Hyytisen mainitseman epäkohdan, mutta hänen mukaansa palkkaharmonisoinnin edistyminen ei ole kiinni siitä.

PALKKOJEN harmonisointi laahaa myös ainakin Pirkanmaan hyvinvointialueella (Pirha). Molemmilta hyvinvointialueilta kerrotaan STT:lle, että syynä on uuden valtakunnallisen palkkausjärjestelmän odottaminen.

Kun hyvinvointialueet aloittivat, molemmille alueille siirtyi henkilöstöä noin kahdestakymmenestä kunnasta.

-  Jokaisella on ollut oma palkkausjärjestelmä, kun ovat olleet itsenäisiä toimijoita. Koska soten uusi palkkausjärjestelmäuudistus on ollut tiedossa koko hyvinvointialueiden olemassaolon ajan, emme ole lähteneet tekemään mitään väliaikaisia ratkaisuja, Jari Partanen sanoo.

Partasen mukaan tehtävien keskinäiset vaativuudet ja palkkatasot määritetään osana uutta palkkausjärjestelmää.

KUN ALUEET aikoinaan perustettiin, sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö siirtyi kunnallisesta yleisestä virka- ja työehtosopimuksesta (KVTES) sote-sopimuksen piiriin.

Hyvinvointialueilla sovellettavaan sote-sopimukseen on tällä hetkellä valmisteilla uusi tasopalkkajärjestelmä.

Uuden palkkausjärjestelmän valmistuminen on siirtynyt useaan otteeseen, mikä on samalla venyttänyt hyvinvointialueiden harmonisoinnin saavuttamisen takarajaa.

-  Sote-sopimuksen palkkausjärjestelmän piti tulla alun perin käyttöön viime vuoden loppuun mennessä. Sitten sitä siirrettiin ensin puoli vuotta tämän vuoden kesäkuun alkuun ja sitten toisen kerran nyt vielä puoli vuotta eteenpäin, Jari Partanen sanoo.

Palkkausjärjestelmäuudistuksen on Partasen mukaan tarkoitus valmistua loppusyksystä.

Partasen arvio on, että sosiaali- ja terveysalan henkilöstön kohdalla palkkojen lopullinen harmonisointi olisi mahdollista saavuttaa Pohteessa aikaisintaan vuonna 2027.

PIRKANMAALLA päätettiin viime vuoden lopussa, että palkkaharmonisoinnin tulee olla saavutettuna viimeistään vuoteen 2028 mennessä. Alun perin harmonisoinnin oli tarkoitus olla hyvinvointialueella valmiina tänä vuonna.

-  Me olemme nyt yhdenmukaistaneet tehtävistä maksettavia palkkoja sen mukaan, mitä on pystytty. Mutta sitten nämä portaat, eli kuinka suuria eroja eri vaativuustasojen välille rakentuu, siitä me emme tosiaan vielä tiedä, koska se selviää vasta valtakunnan tason ratkaisujen pohjalta, sanoo Pirhan henkilöstöjohtaja Aija Tuimala.

-  Tämä on myös ollut ohje Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien (KT) suunnasta meille, että ei kannata lähteä rakentamaan nyt uutta järjestelmää.

Pirkanmaan hyvinvointialueella palkkoja on pystytty kahden ja puolen vuoden aikana kuitenkin tasoittamaan harmonisointiin tarkoitetuilla paikallisilla erillä.

Sosiaalialan korkeakoulutettuja edustavan Hyytisen mukaan vuonna 2022 sovittiin palkkaohjelmasta, jossa hyvinvointialueille jaetaan paikallisia eriä, joista osa tulee kohdentaa suoraan palkkaharmonisointiin.

Hyytinen kertoo, että harmonisointiin käytettävät erät käytetään loppuun nyt kesällä 2025.

-  Tämän jälkeen työnantajan pitää ikään kuin omalla rahalla lakisääteisen velvollisuuden perusteella harmonisoida, jos on vielä harmonisoitavaa, Hyytinen huomauttaa.

PIRHAN henkilöstöjohtaja Aija Tuimalan mukaan on valitettavaa, että palkkojen yhdenmukaistaminen venyy näin pitkälle.

-  Laissa ei ole todettu, missä ajassa harmonisointi pitää tehdä. Tärkeintä on ollut, että on suunnitelma, jonka mukaan edetään. Kyllä tässä oli ajatus ja ehkä kuvitelma, että kansalliset raamit olisi saatu aikaisemmin ja harmonisointi olisi jo pidemmällä, Tuimala sanoo.

Koska lainsäädännössä ei määrätty tarkkaa takarajaa yhdenmukaistamisen toteuttamiselle, on vaikea määritellä, missä ajassa hyvinvointialueiden olisi kohtuullista saada asia maaliin.

-  Jokainen ammattiliitto arvioi itse omalla kohdallaan, missä vaiheessa haluaa ryhtyä asiaan tarkemmin puuttumaan. Onko aika nyt vai joskus myöhemmin? Se on vähän vaikea kysymys, mikä on kohtuullinen aika, sanoo Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin juristi Riitta Saarikoski.

Lisäksi Saarikoski huomauttaa, että jokaisen hyvinvointialueen tilanne on erilainen, minkä vuoksi asiaa on hankala arvioida valtakunnallisesti.

Sosiaalihuollon puolelta Hyytinen arvioi, että mikäli harmonisointi on vielä kesken esimerkiksi parin kuukauden päästä, täytyy pohtia, pitääkö tapauksia lähteä viemään eteenpäin.

Hyytinen muistuttaa, että viime kädessä tuomioistuin käsittelee tapauksia, mutta tavoitteena on, että harmonisoinnin aikataulusta päästäisiin neuvotteluratkaisuihin hyvinvointialueilla.

-  Pitää muistaa, että nämä ovat velvoittavia määräyksiä. Aikataulua ei voi venyttää aivan loputtomasti. Sama palkka samasta työstä on kuitenkin sellainen työoikeudellinen periaate, josta ei kovinkaan helposti voi luistaa, Hyytinen sanoo.

Teksti: STT / Anni Oikarinen

Finnair perunut tältä päivältä noin 100 lentoa – työriidan sovittelu jatkuu

Lentoyhtiö Finnair on perunut tältä päivältä noin 100 lentoa Ilmailualan Unioni IAU:n työtaistelutoimien vuoksi.

Yhtiön mukaan peruutuksilla on vaikutusta noin 7  200 asiakkaan matkasuunnitelmiin.

Finnairin viestinnästä kerrottiin lauantaina, että alun perin yhtiön oli tarkoitus lentää tänään noin 330 lentoa.

IAU on ilmoittanut työtaistelutoimista myös 16., 18., 21. ja 23. heinäkuuta.

Finnair on kevään ja kesän aikana perunut yhteensä yli tuhat lentoa IAU:n lakkojen vuoksi.

IAU ja Palvelualojen työnantajat Palta jatkavat lentoliikenteen palveluja koskevan työriidan sovittelua tänään valtakunnansovittelijan johdolla.

AVAINSANAT

Taas tuli umpikuja ilmailualan neuvotteluissa

Palvelualojen työnantajat Palta sanoo torpanneensa ilmailualan tänään jättämän vastaehdotuksen alan työehtosopimukseksi.

Työnantajapuoli kertoi eilen työntekijöille oman tarjouksensa, ja tänään siihen saatu vastaus on Paltan mielestä ”mahdoton hyväksyä”.

Ilmailualan Unionin IAU:n pyytämä palkankorotustaso olisi työnantajan mielestä merkittävästi tämän kevään yleistä linjaa kalliimpi.

Palta vakuuttaa tiedotteessa yrittävänsä yhä etsiä sovintoratkaisua ensi viikon neuvotteluissa. Työriidan sovittelua jatkuu maanantaina 7.7.

Finnair on perunut tänään työnseisausten takia noin 80 lentoa. Myös neuvottelumaanantaille on luvassa työtaistelutoimia, jotka aiheuttavat Finnairin mukaan sadan lennon peruutukset.

AVAINSANAT

Lentomatkustajilla taas peruutuspäivä, lakot jatkuvat

Edellinen ilmailualan työtaistelupäivä nähtiin keskiviikkona.

Ilmailualan Unionin IAU:n lakko haittaa lentoliikennettä perjantaina – Finnair peruu noin 80 lentoa.

Yhtiön mukaan peruutukset vaikuttavat noin 8  000 asiakkaan matkasuunnitelmiin.

IAU:n ja Palvelualojen työnantajien Paltan välistä työriitaa soviteltiin eilen, mutta riitaan ei saatu ratkaisua.

Työriitaan haetaan seuraavan kerran ratkaisua sovittelupöydässä maanantaina. IAU on jättänyt lakkovaroituksen myös maanantaille. IAU on ilmoittanut työtaistelutoimien jatkuvan tarvittaessa useina päivinä tulevilla viikoilla.

AVAINSANAT

Finnairin työtaistelussa asemasotavaihe – ”Jää nähtäväksi, mikä vaikutus lakoilla on maineeseen ja luottamusmielikuvaan”

Finnarin lentoja on peruttu työtaistelun vuoksi jo viikkojen ajan.

Finnairin työtaistelu ja pattitilanne työnantajien Paltan ja työntekijöiden IAU:n työriidassa on jatkunut jo pitkään. Palta tiedotti tänään tehneensä sovittelussa kokonaisesityksen, jonka IAU sen mukaan hylkäsi heti.

Omaa kieltään tilanteesta kertoo sekin, että IAU kiisti hylänneensä esityksen suoralta kädeltä.

Paltan työmarkkinajohtaja Minna Ääri sanoo tiedotteessa, että heidän ratkaisuehdotuksensa olisi ollut kokonaisuus, joka olisi tuonut alan työntekijöille tämän vuoden palkankorotukset voimaan vielä seuraavan kuukauden aikana. Lisäksi ehdotuksessa olisi ollut muita parannuksia työehtosopimukseen, muun muassa isille palkalliset perhevapaat.

Ääri korostaa, että ratkaisua kiistaan on hankalasta tilanteesta huolimatta yhä haettu ja tullaan hakemaan aktiivisesti. Myös IAU on ilmaissut valmiutensa jatkaa työtaistelua niin kauan, kuin jäsenistö sitä tukee.

Huomattavasti vaikeampaa on saada osapuolia, etenkin työnantajapuolta kommentoimaan tilannetta suoraan. Kun Demokraatti pyysi haastattelua kaksoisroolissa eli sekä Finnairin että Paltan johdossa toimivalta Turkka Kuusistolta, molempien instanssien viestinnät vetosivat lomakauteen ja kysymystä siirreltiin edestakaisin.

FINNAIR on julkisesti kertonut riidan ja lakkojen tuottavan kymmenien miljoonien tappiot, mutta mainehaitta jatkuvine peruutuksineen, uudelleenreitityksineen ja muine matkailijoille koituvine ongelmineen on vielä erikseen.

– Jää nähtäväksi, mikä vaikutus lakoilla pidemmällä aikavälillä on maineeseen ja luottamusmielikuvaan. Olemme työtaisteluista huolimatta operoineet noin 95 prosenttia lennoistamme normaalisti, ja olemme tehneet kaikkemme, että asiakkaat voisivat matkustaa työtaisteluista huolimatta, muun muassa tarjoamalla asiakkaille mahdollisuutta vaihtaa lentoja jo etukäteen pois lakkopäiviltä.

– Jokainen peruutus ja aikataulun muutos on luonnollisesti ikävä asiakkaiden kokemuksen kannalta, ja olemme pahoillamme asiakkaillemme koituvasta haitasta, Finnairin viestinnästä vastattiin sähköpostitse.

TYÖNTEKIJÖITÄ hiertää. että yhtiön sisällä harjoitetaan IAU:n mukaan kaksoisviestintää: kun puhutaan osingoista ja johdon palkkioista, taloustilanne on palautunut koronasulkujen ja Ukrainan sodan vaikutuksista normaaliksi, mutta työntekijöiden niiden vuoksi tekemien palkkajoustojen kompensoitiin ei ole varaa.

– Kaksoiskriisin eli pandemian ja sodan vuoksi Finnair teki noin 1,5 miljardin euron tappiot, ja olemme järjestelmällisesti tehneet työtä kannattavuuden palauttamiseksi ja ylläpitämiseksi. Tänä vuonna pääsimme ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2019 jakamaan tuotto osakkeenomistajille, jotka ovat tukeneet Finnairia kahdessa osakeannissa kriisivuosien aikana, Finnarin viestintä sanoo.

Finnairin mukaan taloutta kommentoidaan seuraavan kerran toisen vuosineljänneksen osavuosikatsauksen yhteydessä 16. heinäkuuta.

IAU:N näkemys on, että neuvottelut saataisiin ratkeamaan noin miljoona euroa kustantavilla palkankorotuksilla.

Se olisi heidän mukaansa järkiratkaisu jatkuvien tappioiden ja mainehaitan kuittaamisen sijaan, kun Finnairilla on kolmen miljardin kokonaisliikevaihto ja sadan miljoonan liikevoitto.

IAU:n mukaan työnantajalla kyse on kuitenkin periaatteesta, ja siksi neuvottelut ovat jumissa.

– IAU:n työsopimus on yleissitova ja sen piirissä on useita yrityksiä. Kaikkien muiden Finnairin henkilöstöryhmien kanssa on tehty yleisen linjan mukaiset työehtosopimukset, Finnairin viestinnästä kommentoidaan.

IAU:sta on kritisoitu myös Kuusiston kaksoisroolia Paltan ja Finnairin johdossa ja ihmetelty, miksei sovintoa edes yritetä saada aikaan, vaikka Finnairille syntyy vahinkoa joka viikko. Miten näette tämän asetelman?

– Työnantajapuoli on aktiivisesti hakenut ratkaisua tässä kiistassa. Paltan hallitus muodostuu Paltan jäsenyritysten johdosta. Finnair on suuri työnantaja ja on siis luonnollista, että Finnair on edustettuna myös Paltan hallituksessa, viestinnästä vastataan.

Paltan ja IAU:n työriidan sovittelu jatkuu maanantaina 7. päivä.