- Politiikka
- 14.06.2024
- 15:31
- (Päivitetty: 14.06. 15:53)
Puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan Naton jäsenmaat ovat hyväksyneet Naton maavoimien esikunnan sijoittamisen Suomeen. Samalla jäsenvaltiot siunasivat kaikkien Pohjoismaiden siirtymisen Naton Yhdysvalloissa sijaitsevan Norfolkin esikunnan alaisuuteen.
Puolustusministeri Häkkänen kertoi päätöksistä Nato-kokousta seuranneessa tiedotustilaisuudessaan Brysselissä perjantaina.
Häkkäsen mukaan kokous oli Suomen omien tavoitteiden kannalta erittäin onnistunut.
– Tänään kaikki Nato-maat ovat antaneet poliittisen tukensa Suomen keskeisillä Nato-integraation tavoitteille. Suomeen tulee Nato-esikunta. Suomeen tulee maavoimajoukkojen läsnäoloa. Ja kaikki Pohjoismaat hyväksyttiin Norfolkin alle. Näillä päätöksillä vahvistuu Suomen turvallisuus ja samalla Pohjois-Euroopan turvallisuus, Häkkänen sanoi.
HÄKKÄSEN mukaan Suomi saa turvallisuustilanteen kiristyessä tarvittaessa nopeasti apua Naton FLF-joukoilta. Se mistä jäsenmaista joukkoja kootaan, on vielä epäselvää. Yksityiskohdista päätetään Häkkäsen mukaan myöhemmin.
FLF-mallia on Häkkäsen mukaan rakennettu viime syksystä lähtien. Suunnittelussa on otettu huomioon Suomen laaja reserviläisarmeija.
– Tämä on Suomelle oma malli, jossa turvallisuustilanteen edellyttämällä tavalla meille tulee nopeasti väkeä lisää, jos syntyy vaarallisia tilanteita. Yksityiskohtien suunnittelu annetaan sotilaspuolelle. Yksityiskohdista tehdään myöhemmin päätös, eli mitkä maat tähän kenties kuuluvat.
Maajoukkojen sijaintipaikkakuntia Häkkäsen ei tässä vaiheessa suostunut kommentoimaan.
SUOMEEN sijoitettava Nato-esikunta johtaa Häkkäsen mukaan maasodankäyntiä Pohjois-Euroopan ja Skandinavian alueella.
– Se on erittäin painava tehtävä tälle Nato-esikunnalle. Suomella on siihen täysi osaaminen ja kyvykkyys yhdessä liittokunnan kanssa. Sen (esikunnan) tehtävä on varautua, valmistella ja suunnitella yhdessä Norfolkin yhteisoperaatioesikunnan kanssa, Naton kokonaisjohtorakenteen kanssa, miten Suomen alueella Nato puolustaa koko aluetta ja koko Pohjois-Eurooppaa.
FLF-joukkojen rooli liittyy Häkkäsen mukaan turvallisuuden kannalta uhkaaviin tilanteisiin ennen varsinaisia sotilaallisia toimenpiteitä.
– Tällaisissa tilanteissa kykenemme saamaan hyvin nopeasti ja laaja-alaisesti liittolaisten joukkoja Suomeen harjoittelemaan, varautumaan ja osoittamaan läsnäoloa.