-
Ulkomaat
- 04.07.2025
- 14:34
Ulkomaalaisten ääri-islamistien kohtalo on noussut kiistanaiheeksi Syyriassa, jossa diktatuurin romahtamisesta on kulunut puoli vuotta. Syyriaan saapui maan aseellisen konfliktin aikana tuhansia jihadisteja osallistumaan sotaan Bashar al-Assadin hallintoa vastaan. Suurin osa heistä on Kiinan uiguureja.
Moni taisteli Syyrian väliaikaisen presidentin Ahmed al-Sharaan johtaman Hayat al-Tahrir al-Sham (HTS) -aseryhmän riveissä. Se teki pesäeron al-Qaidaan vuonna 2016 ja soti myöhemmin sekä Isisiä että al-Qaidan Syyrian haaraa vastaan. Nimi HTS tuli käyttöön vuonna 2017.
Ulkomaalaisia taistelijoita arvioidaan olevan Syyriassa yhä muutamia tuhansia, pääosin Luoteis-Syyrian Idlibin maakunnassa. Heidän kohtalostaan on käyty kiivasta keskustelua. Vallanvaihdoksen jälkeen ulkomaisia jihadisteja kuvattiin kävelemässä pääkaupunki Damaskoksen kaduilla. Ulkomaalaisten raportoitiin myös paikoin ahdistelleen syyrialaisnaisia, jotka eivät heidän mielestään olleet pukeutuneet tarpeeksi siveellisesti.
Jihadisteja saapui Syyriaan muun muassa Keski-Aasian valtioista, muista arabimaista ja Euroopasta. Suurimman ryhmän muodostavat kuitenkin Kiinasta saapuneet uiguurit.
Joidenkin tietojen mukaan ulkomaalaisia osallistui Syyrian länsirannikolla maaliskuussa tapahtuneisiin väkivaltaisuuksiin. Niissä kuoli Reutersin mukaan yli tuhat siviiliä, pääosin alaviittivähemmistön jäseniä.
YHDYSVALLAT piti ulkomaalaisten taistelijoiden poistamista maasta pitkään ehtona Syyriaan kohdistettujen talouspakotteiden poistamiselle. Vaatimus asetti al-Sharaan kuitenkin hankalaan asemaan.
Valtaosalla ei ole paikkaa, johon palata, sillä lähtömaissa heitä uhkaa vankeus tai jopa kuolemantuomio. Ulkomaalaiset olivat myös tärkeässä roolissa al-Assadin hallinnon kukistumiseen johtaneissa taisteluissa.
Moni syyrialainen kuitenkin kysyy, ovatko ulkomaiset uskonsoturit lojaaleja Syyrian valtiolle ja muodostavatko he turvallisuusuhan. Al-Sharaan päätös nimittää kuusi ulkomaalaista johtotehtäviin Syyrian puolustusministeriössä herätti vastalauseita sekä Syyriassa että ulkomailla joulukuussa.
Syyrian johto pyrki vakuuttamaan Yhdysvalloille, että ulkomaalaisten taistelijoiden integroiminen valtion instituutioihin on sekä Syyrian että ulkovaltojen turvallisuuden kannalta paras vaihtoehto. Muu ratkaisu voisi ajaa heidät al-Qaidan tai Isisin syliin.
Kesäkuun alussa Yhdysvallat näytti taipuvan Syyrian tahtoon antamalla siunauksensa 3 500 ulkomaalaistaistelijan sulauttamiselle Syyrian asevoimiin.
36-VUOTIAS Mohammed vierailee parhaillaan kotimaassaan ensi kertaa al-Assadin hallinnon kaatumisen jälkeen. Hän törmäsi uiguuritaistelijoihin käydessään Idilibin maakunnassa. ”Maallistuneeksi vasemmistolaiseksi” itseään luonnehtivaa miestä ei ulkomaalaisten uskonsoturien läsnäolo kotimaassa ilahduta.
- On selvää, ettei heitä voi vain karkottaa maasta, turvallisuutensa vuoksi vain etunimellä esiintyvä Mohammed toteaa STT:lle puhelimitse Syyriasta.
Hän uskoo, että eritoten uiguurien käännyttäminen takaisin Kiinaan tarkoittaisi heille varmaa kuolemaa.
- He ovat täällä ja osallistuivat Syyrian vapauttamiseen, vaikken ajatuksesta erityisesti pidäkään. Monet ovat asuneet Syyriassa vuosikymmenen, heillä on syyrialaiset vaimot ja lapsia. He ovat tavallaan syyrialaisia, halusimme tai emme.
AHMED al-Sharaa on pyrkinyt vakuuttamaan ulkovallat siitä, ettei Syyrian uusi hallinto muodosta niille turvallisuusuhkaa eikä Syyrian maaperältä tehdä iskuja naapurimaihin.
Toisaalta maan johto on myös varonut provosoimasta ulkomaalaisia taistelijoita. Ulkomailta saapuneet jihadistit ovat osoittaneet lojaalisuutensa al-Sharaalle vuosien aikana, ja he ovat kurinalaisten ja kokeneiden taistelijoiden maineessa.
Ei ole varmuutta, miten ulkomaalaiset ääri-islamistit reagoisivat kokiessaan al-Sharaan pettäneen heidät. He saattaisivat painua maan alle, ajautua Isisin vaikutuspiiriin tai ryhtyä kostoiskuihin Syyrian hallintoa vastaan.
Taistelijoiden sitouttamista Syyrian valtion instituutioihin pidetään tästä syystä myös keinona kontrolloida heitä.
Tutkijoiden mukaan ulkomaalaistaistelijoiden radikaaleimmat elementit ovat jo nyt varsin tyytymättömiä al-Sharaan hallintoon. Toisin kuin he odottivat, Syyriassa ei ole otettu käyttöön sharia-lakia.
Närää ovat herättäneet myös Syyrian johdon tapaamiset länsimaiden ja Persianlahden valtioiden johtajien kanssa, kuten al-Sharaan ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kohtaaminen Riadissa toukokuun puolivälissä.
ISIS on pyrkinyt hyödyntämään ulkomaisten islamistien tyytymättömyyttä ja hyökkäsi al-Sharaan kimppuun uutiskirjeessään toukokuussa. Ääri-islamistijärjestö nimitti Syyrian presidenttiä petturiksi, joka on hylännyt islamin periaatteet, ja kannusti ulkomaalaisia taistelijoita liittymään Isisin riveihin.
Isis teki ensimmäisen onnistuneen iskunsa Syyrian hallinnon kohteeseen toukokuussa. Autopommi-iskussa turvallisuusjoukkojen tarkastuspisteeseen Itä-Syyriassa kuoli viisi ihmistä.
Syyrian hallinto syytti Isisiä myös kesäkuun lopulla Damaskoksessa kirkkoon tapahtuneesta iskusta, jossa surmansa sai yli 20 ihmistä. Toinen jihadistiryhmittymä on kuitenkin ilmoittanut tehneensä iskun.
Yhdysvaltain Syyrian-edustaja, Tom Barrack, kertoi hiljattain al-Monitor -uutissivustolle, että Yhdysvallat on huolissaan Syyrian presidentin turvallisuudesta. Amerikkalaisten arvion mukaan Syyrian lähentyminen länsimaiden kanssa voi asettaa al-Sharaan alttiiksi salamurhayrityksille.