MENY

Finland inleder förberedelser för att lämna Ottawafördraget

Nazitysk varningsskylt för truppminor från andra världskriget i Norge i Lofoten Krigsminnemuseum. I Norra Finland fick hundratals människor sätta livet till efter andra världskrigets slut på grund av tyska minor och röjningen av dem.

Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska utskott har fastställt att Finland inleder förberedelser för att lämna Ottawafördraget som förbjuder alla truppminor.

 

 

– Jag vill betona att Finland och finländarna inte är i nöd. Det är tryggt i Finland. Med de här besluten försäkrar vi att Finlands försvar är i skick också under de kommande åren, sade statsminister Petteri Orpo vid en presskonferens.

Försvarsministrarna i Natoländerna Estland, Lettland, Litauen och Polen har i mars 2025 kommit med ett gemensamt uttalande att de rekommenderar till sina regeringar att länderna lämnar Ottawafördraget. Precis som Finland gränsar de alla till Ryssland. Litauen har anslutit sig till fördraget år 2003, Estland år 2004, Lettland år 2005, medan Finland och Polen har varit med sedan år 2012. Fördraget godkändes i Finlands riksdag den 25 november 2011 med rösterna 111-47. Sannfinländarnas alla närvarande ledamöter och elva centerpartister röstade emot. Danmark, Sverige och Norge hörde till de länder som anslöt sig till fördraget redan år 1998, medan Island gjorde det år 1999.

Formellt heter Ottawafördraget Konvention om förhindrande av användning, lagring, produktion och omplacering av truppminor och om deras förstörelse. 165 länder har ratificerat fördraget. Bland de som inte har gjort det finns USA, Kina, Ryssland, Indien och Pakistan.

Organisationen som var pådrivande i frågan, International Campaign to Ban Landmines (ICBL), samt dess koordinator Jody Williams från USA, tilldelades Nobels fredspris år 1997.

Fördraget blev bindande och trädde i kraft mellan de 40 första länderna som ratificerade det den 1 mars 1999. Initiativtagare till fördraget var Kanadas dåvarande utrikesminister Lloyd Axworthy år 1996.

Bara en kandidat i De Grönas ordförandeval

Sofia Virta i februari 2025.

Kandidatuppställningen i De Grönas ordförandeval som förrättas den 7 juni på partiets partikongress i Tavastehus är klar. Det finns ingen som vill utmana partiets sittande ordförande.

 

Read More

Werning: Tiktoks datacentral är en stor nyhet för Kouvola

Riksdagsledamot Paula Werning (SDP).

Riksdagsledamot Paula Werning (SDP) är glad för att Tiktoks datacentral placeras i Kouvola. Enligt henne är det av exceptionellt stor betydelse för hela stadens framtid. Det finländska fastighetsföretaget Hypercon bygger datacentralen i Koria i Kouvola. Det är en investering i miljardklass som för med sig hundratals av arbetsplatser i Kouvola medan centralen byggs och det skapar grund för tillväxt på lång sikt.

 

Read More

Riksdagens finansutskott besöker USA 3-10 maj

IMF:s högkvarter i USA:s huvudstad Washington, D.C.

Riksdagens finansutskott besöker Förenta staterna den 3-10.5. I Washington har utskottet möten i bland annat Förenta staternas kongress och IMF. Tanken är att diskutera bland annat de ekonomiska utsikterna.

 

Read More