Evan kysely: Tällaista rauhaa suomalaiset eivät Ukrainalle halua

Suomalaiset eivät hyväksy Ukrainan ja Venäjän välistä tulitaukoa tai rauhaa, joka olisi Ukrainalle epäoikeudenmukainen, selviää Elinkeinoelämän valtuuskunta Evan arvo- ja asennetutkimuksesta.

Lähes 90 prosenttia vastaajista näkee joko välttämättömänä tai tarpeellisena, että sotarikolliset saatetaan oikeuden eteen. Yli 80 prosenttia vaatisi Venäjältä jälleenrakennuskorvauksia Ukrainalle aiheutetuista tuhoista.

Kahdeksan kymmenestä pitää lännen turvatakuita Ukrainalle tarpeellisena tai välttämättömänä.

ENEMMISTÖ vastaajista torjuu myös Ukrainan alueiden luovuttamisen. Yli 70 prosenttia vaatii Venäjän vetäytyvän kevään 2022 jälkeen valtaamiltaan alueilta. Yli 60 prosenttia pitää tärkeänä, että Ukraina saa takaisin koko alueensa, vuonna 2014 menetetty Krimin niemimaa mukaan lukien.

-  Suomalaiset pitävät kiinni oikeudenmukaisesta rauhasta: vastuu sotarikoksista, Venäjän jälleenrakennuskorvaukset ja vedenpitävät turvatakuut läntisestä turvallisuusarkkitehtuurista ovat asioita, joista ei tingitä, sanoo tulosanalyysin kirjoittanut Evan viestintäpäällikkö Mikko Laakso tiedotteessa.

Ukrainaa Nato-jäseneksi kannattaa 56 prosenttia ja EU-jäseneksi 61 prosenttia. Molempien jäsenyyksien kannatus suomalaisten keskuudessa on Evan mukaan kasvanut.

Kyselyyn vastasi maaliskuussa noin 2  000 henkilöä Taloustutkimuksen internetpaneelissa. Virhemarginaali on koko väestön tasolla 2-3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.

Kela maksoi etuuksia yli 17 miljardia euroa vuonna 2024

Kela maksoi viime vuonna etuuksia yli 17 miljardia euroa, selviää Kelan vuoden 2024 toimintakertomuksesta ja tilinpäätöksestä. Kelan etuusmenot kasvoivat edellisvuodesta 4,3 prosenttia.

Suurimmat menoerät viime vuonna olivat sairaus- ja eläkevakuutukset. Sairausvakuutuksia maksettiin 5,2 miljardia ja eläkevakuutuksia noin 4 miljardia euroa. Työttömyysturvaa Kela maksoi viime vuonna 1,9 miljardia euroa.

Hallitus teki viime vuonna useita muutoksia sosiaaliturvaan leikkaamalla muun muassa asumistuesta ja työttömyystuista. Kelan on myös tarkoitus säästää toimintakuluistaan 45 miljoonaa vuosina 2025-2027.

AVAINSANAT

Sitran tutkimus: Nollalinjan maahanmuutto on Suomen väestötilanteessa mahdottomuus

Tutkijat huomauttavat, että moni palvelu-, kuljetus- ja rakennusalan työpaikka pyörii jo nyt käytännössä maahanmuuttajien voimin.

Maahanmuutto lykkää Suomen taloudellisia ja huoltosuhteen ongelmia, mutta ei yksin poista niitä. Sitran tuoreen, vuosille 2025-2070 laaditun väestöennusteen mukaan työikäisten määrä kääntyy Suomessa laskuun jo 2040-luvulle siirryttäessä.

Sitran uusi julkaisu tarkastelee väestöennusteiden vaikutuksia työllisten määrään, kasvuun ja julkisen talouden kestävyyteen. Tarkastelu pohjaa neljään trendiennusteeseen sekä stokastiseen ennusteeseen. Stokastisessa laskentamallissa väestöennusteessa otetaan huomioon syntyvyys, kuolleisuus ja nettomaahanmuutto.

Vuosille 2025-2070 laaditun stokastisen väestöennusteen mukaan työikäisten määrä kääntyy Suomessa laskuun jo 2040-luvulle siirryttäessä. Todennäköisyyksiin perustuvassa ennusteessa epävarmuus lisääntyy nopeasti, kun ennustehorisontti pidentyy.

Jos tarkastellaan vuotta 2050, ennusteen mukaan 80 prosenttia työikäisten määrän mahdollisista poluista osuu haarukkaan, jonka rajat ovat 200 000 hengen päässä toisistaan. Vuonna 2070 väli on jo yli puoli miljoonaa henkeä.

– On siis syytä varautua niin hyviin kuin huonoihin skenaarioihin. Huomionarvoista on, että edes 40 000 hengen vuotuinen nettomaahanmuutto ei riittäisi työikäisten määrän pysyvään kasvuun, Sitran pääekonomisti Matti Paavonen korostaa.

Trendiennusteet eroavat toisistaan maahanmuuton osalta: muuttovoiton oletetaan olevan joko 15 000, 24 000 tai 40 000 henkeä vuodessa.

Mukana on myös etenkin perussuomalaisten politiikassaan rummuttama vaihtoehto, jossa nettomaahanmuutto on pyöreä nolla.

– Arvioimme, että 24 000 hengen nettomuuttoennuste vastaisi parhaiten toteutunutta kehitystä. Tämän suuruinen maahanmuutto lykkäisi väestön ikääntymisestä johtuvia kansantalouden ja julkisen talouden ongelmia muutamalla vuosikymmenellä eteenpäin, toteaa Etlan tutkimusjohtaja, KTT Tarmo Valkonen.

Rajat kiinni -skenaarion mahdottomuutta voi havainnollistaa sillä, että mikäli Suomeen ei tulisi lainkaan maahanmuuttajia, vuonna 2050 pelkkä sosiaali- ja terveysala vaatisi pyöriäkseen töihin kolmanneksen väestöstä – siis koko väestöstä, ei vain työikäisistä.

VÄESTÖENNUSTEITA käytetään paljon yhteiskunnallisessa ja politiikan suunnittelussa. Niitä on kuitenkin erilaisia, ja ennusteet ovat aina suuntaa-antavia. Politiikassa ole konstikaan jättää huomioitta omaan agendaan sopimattomia lukuja ja yksinkertaistaa monimutkaisia, useasta tekijästä riippuvia tutkimustuloksia siihen sopivaksi.

Valtiovarainministeriö, Suomen Pankki ja Eläketurvakeskus käyttävät erilaisia laskentatapoja, jotka tuottavat erilaisia väestöennusteita. Esimerkiksi VM:n taannoinen kestävyysvajelaskelma ei perustunut Tilastokeskuksen lukuihin, mutta sitä ei kerrottu ennen kuin kysyttäessä.

Niin syntyvyyden, kuolleisuuden kuin maahanmuuton luvut ovat Etlan Tarmo Valkosen mukaan yllättäneet päättäjät.

Toisaalta uskon menettäminen niin sanottuun yhteen oikeaan totuuteen väestöennusteissa on johtanut siihen, että on alettu kysyä oikeita kysymyksiä. Kuten voidaanko väestöennusteisiin liittyvää epävarmuutta mitata ja havainnollistaa, millainen on tuleva kehitys epävarmuuden huomioivilla mittareilla ja miten väestöepävarmuus näkyy kansantalouden tulevaisuudessa, Valkonen kommentoi.

Maahanmuutto vaikuttaa kansantalouteen etenkin työvoiman tarjonnan kautta. Tutkijoiden mukaan se on omiaan turvaamaan julkisten palvelujen työvoimaa ja kiihdyttämään yksityisen tuotannon kasvuvauhtia kymmeniksi vuosiksi, mutta lopulta alhainen syntyvyys näyttäisi kääntävän kehityksen suunnan.

VASTOIN yleistä luuloa Suomeen muutetaan ulkomailta eniten työn perässä. Työperäisten maahanmuuttajien työllisyysaste on myös korkeampi kuin kantasuomalaisten, niin sanottujen erityisosaajien parissa reilustikin.

Valtaosa maahanmuuttajataustaisista työskentelee kuitenkin puhtaanapidon, palvelujen, rakentamisen, kuljetuksen ja sote-alojen avustavien tehtävien parissa. Etlan Valkosen mukaan sille, että kyseessä ovat verrattain pienipalkkaiset alat, ei kannata antaa liikaa painoarvoa niin sanotuissa hyötylaskelmissa.

– Nämä ovat töitä, joita ilman yhteiskunta ei pyöri eikä kasvua synny. Esimerkiksi rakentaminen pysähtyisi monin paikoin ilman maahanmuuttajia kokonaan. Myös maahanmuuttajien ikärakenne takaa sen, että he ovat työikäisiä pitkään, hän tiivistää.

Tutkijat korostavat laskelmien osoittavan, että maahanmuuttajien osaamisen ja työmarkkinavalmiuksien edistäminen on kannattava investointi. Työvoiman tarjonnan kasvu tuo mukanaan muita investointeja, talouskasvua ja hyvinvointia.

POLIITTINEN ja muu puhe maahanmuutosta on muuttunut tutkijoidenkin mukaan ”ääripäistä huutamiseksi”. Kun samalla rapautetaan uskoa tutkittuun tietoon ja omaan agendaan sopimattomiin lukuihin, on äärimmäisen vaikeaa käydä asiallista keskustelua ja tehdä pitkäjänteistä, edes yli hallituskausien saati vuosikymmenten katsovaa maahanmuuttopolitiikkaa.

Samalla jätetään huomiotta se, että maahanmuutossa puhutaan ihmisistä, joilla on muutakin elämää kuin työ ja jotka tekevät päätöksiä myös sen mukaan, miltä esimerkiksi tulomaan ilmapiiri, kustannustaso, toimeentulon mahdollisuudet ja vaadittava byrokratia vaikuttavat. Suomi ei voi sanella, ketkä edes haluaisivat muuttaa tänne, ja millä ehdoilla.

Sitran Paavonen huomautti, että ”rajalla ei varsinaisesti ole jonoja”.

– Muuttoliikkeeseen vaikuttavat monet asiat: muun muassa lähtömaiden yhteiskunnallinen ja taloudellinen tilanne, ympäristö- ja luonnonkatastrofit, sodat ja kansainvälinen kilpailu työvoimasta, hän kertaa.

Suomen väestö joka tapauksessa sekä vähenee että ikääntyy, mikä heijastuu julkisen talouden kestävyyteen. Stokastinen ennuste antaa 80 prosentin todennäköisyyden sille, että kestävyysvaje asettuu 0,9-3,6 prosenttiin BKT:sta sadan vuoden aikajänteellä.

 

 

 

 

 

Rakennusalan maahanmuutto väheni, opiskelijoita tuli ennätysmäärä

Suomeen suuntautuvassa työperusteisessa maahanmuutossa oli viime vuonna laskua etenkin sosiaali- ja terveysalalla sekä rakennusalalla. Aasiasta tulevien opiskelijoiden määrä sen sijaan kasvoi.

Kehitys käy ilmi Euroopan muuttoliikeverkoston (EMN) vuoden 2024 vuosiraportista.

Esimerkiksi rakennusalalle myönnetyt ensimmäiset oleskeluluvat vähenivät 72 prosenttia edellisvuodesta, kertoi Maahanmuuttovirasto (Migri) tiedotteessaan tiistaina.

-  Arvioimme, että talouden heikko suhdannetilanne ja korkojen nousu ovat vaikuttaneet myönnettyjen lupien määrän laskuun. Sosiaali- ja terveydenhoitoalan lupamäärissä puolestaan näkyi julkisen sektorin ja etenkin hyvinvointialueiden heikko taloustilanne, sanoi Migrin tieto- ja tulosohjauspalveluiden yksikön johtaja Johannes Hirvelä tiedotteessa.

Ensimmäisiä oleskelulupia Suomeen työnteon perusteella myönnettiin yhteensä noin 11  100. Pudotusta oli noin 23 prosenttia vuodesta 2023. Historiallisesti tarkasteltuna määrä oli Migrin mukaan silti korkea.

Suomeen tullaan edelleen töihin pääosin Aasiasta. Yleisimmät hakijakansalaisuudet viime vuonna olivat Thaimaa, Filippiinit, Intia, Kiina ja Vietnam. Thaimaan kansalaiset nousivat toiseksi suurimmaksi ryhmäksi luonnonmarjanpoimijoiden hakemien työlupien vuoksi.

SEN SIJAAN opiskelijoiden maahanmuuton trendi on kasvava. Opiskeluperusteisia ensimmäisiä oleskelulupahakemuksia jätettiin viime vuonna enemmän kuin koskaan aiemmin, yhteensä vajaat 14  200.

Aasian maat olivat merkittävästi edustettuina myös opiskeluperusteisissa oleskeluluvissa. Eniten opiskelijoita saapui Bangladeshista, Nepalista ja Kiinasta.

Yleisin syy muuttaa Suomeen oli perhe. Vuonna 2024 ensimmäisen oleskeluluvan perhesiteen perusteella sai noin 18  000 ihmistä, mikä oli pudotus edellisvuoden ennätysluvuista.

Monet perheet haluavat jatkaa oleskeluaan Suomessa, sillä jatkolupia myönnettiin huomattavasti enemmän kuin vuonna 2023.

-  Myös perhesideluvissa Aasian maat olivat kärjessä. Tätä selittää erityisesti kansainvälisten opiskelijoiden lisääntynyt muuttoliike, Hirvelä kertoo.

Venäjä puolestaan putosi pois viiden suurimman hakijakansallisuuden joukosta.

TURVAPAIKANHAKIJOIDEN määrä väheni täällä lähes puoleen edellisvuodesta. Viime vuonna jätettiin yhteensä noin 2  900 turvapaikkahakemusta.

EU-alueen korkea turvapaikkahakemusten määrä ei siis ole heijastunut Suomeen.

-  Hakemusmäärän kasvua hillitsivät itärajan sulun lisäksi Schengen-maiden sisä- ja ulkorajavalvonta, Suomen maantieteellinen sijainti sekä tiettyjen kohdemaiden, kuten Saksan, Espanjan, Italian ja Ranskan, vetovoimatekijät Suomeen verrattuna, Hirvelä sanoo tiedotteessa.

Yleisimmät turvapaikanhakijoiden lähtömaat olivat Somalia, Afganistan ja Irak. Näidenkin maiden kansalaisten jättämien hakemusten lukumäärät kuitenkin pienenivät.

Suunnittelu käyntiin: uusi merikaapeliyhteys Suomesta Ruotsiin

Suomen ja Ruotsin kantaverkkoyhtiöt Fingrid ja Svenska kraftnät ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen uuden merikaapeliyhteyden suunnittelun aloittamisesta.

Fingrid kertoo, että Suomen ja Ruotsin välille suunniteltavan Fenno-Skan 3:n odotetaan valmistuvan vuoteen 2038 mennessä.

Tällä hetkellä Suomen ja Ruotsin välillä on kaksi suurjännitteistä tasavirtayhteyttä, Fenno-Skan 1 ja Fenno-Skan 2. Ensimmäisen käyttöikä päättyy 2030-luvun lopulla, ja uusi kaapelihanke korvaisi sen.

AVAINSANAT

Marinin hallituksen uudistus tepsi – ”Selvästi useampi isä tarttuu mahdollisuuteen”

Marinin hallituksen lanseeraaman perhevapaauudistuksen jälkeen syntyneiden lasten isät käyttivät lähes kaksinkertaisen osuuden vanhempainrahapäivistä verrattuna ennen uudistusta syntyneiden lasten isiin.

Uudistus astui voimaan elokuussa 2022.

Kela tiedottaa, että loppuvuodesta 2022 syntyneiden lasten isät käyttivät kaikista vanhempainrahapäivistä runsaat 20 prosenttia. Ennen uudistusta syntyneiden lasten isät käyttivät noin 12 prosenttia päivistä.

Isien vanhempainvapaiden käyttö oli kasvanut myös perhevapaauudistusta edeltävinä vuosina, mutta hitaammin.

Perhevapaauudistus lisäsi isien vanhempainvapaiden käyttöä.

– Perhevapaauudistus näyttää onnistuneen siinä, että selvästi useampi isä tarttuu mahdollisuuteen käyttää vanhempainvapaata. Uudistus kertaheitolla melkein kaksinkertaisti isien osuuden vanhempainrahapäivistä, sanoo Kelan tutkimuspäällikkö Anneli Miettinen tiedotteessa.

UUDISTUKSESSA vanhempainvapaat jaettiin lähtökohtaisesti puoliksi vanhempien kesken. Omasta 160 päivän vanhempainrahakiintiöstään voi luovuttaa toiselle vanhemmalle enintään 63 päivää. Samalla vapaiden käyttö tehtiin joustavammaksi.

Valtaosassa perheistä lapsen isä tai toinen vanhempi on kuitenkin luovuttanut äidille kaikki luovutettavissa olevat päivät. Tasan puoliksi vanhempainrahapäivät jakoi vain neljä prosenttia vanhemmista.

– Vaikka perhevapaauudistus lisäsi isien vapaiden käyttöä merkittävästi, jakaa valtaosa perheistä vapaat kuitenkin perinteiseen tapaan. Tasa-arvoiseen vanhempainvapaiden jakamiseen on siis vielä matkaa, arvioi erikoistutkija Miia Saarikallio-Torp.

Perhevapaauudistus lisäsi isälle tai lapsen toiselle vanhemmalle korvamerkityn jakson pituutta.

Runsas 70 prosenttia isistä käytti vanhempainvapaata enemmän kuin sen enintään 18 päivän jakson, jonka voi pitää yhtä aikaa äidin kanssa.

– Tämä muutos on merkittävä. Uudistuksen yksi keskeinen tavoite on kannustaa isiä ottamaan itsenäistä vastuuta lapsen hoivasta ja tässä on nyt otettu aimo harppaus eteenpäin, Saarikallio-Torp kommentoi tiedotteessa.

AVAINSANAT