EVA: Suomalaisille kelpaisi jo EU:n yhteinen puolustus – koska Trump

Ranskalla on EU:n toiseksi suurimmat maavoimat (Puolan jälkeen).

Uuden kyselyn mukaan lähes kaksi kolmasosaa suomalaisista haluaa Euroopan unionille yhteisen puolustuksen. Syynä on kasvanut epäluulo Yhdysvaltain toimintaa ja auttamishaluja kohtaan.

Asia selviää Elinkeinoelämän valtuuskunta Evan arvo- ja asennetutkimuksesta. Sen mukaan kansalaisten tuki EU:n yhteiselle puolustukselle on kasvanut tuntuvasti vuoden takaisesta.

Keväällä 2024 Evan tutkimuksessa yhteistä puolustusta kannatti 51 prosenttia vastaajista, kun nyt kannatus oli kasvanut 64 prosenttiin.

Enemmistö suomalaisista katsoo nyt myös, että Suomen tulisi suhtautua hyväksyvästi, mikäli EU ottaa uutta yhteisvelkaa puolustustarkoituksiin. Näin ajattelee 54 prosenttia vastaajista, kun vain 20 prosenttia vastustaa puolustusvelan ottamista.

Keväällä 2022 Venäjän hyökkäyssodan juuri alettua EU:n yhteispuolustusta kannatti Evan kyselyssä 60 prosenttia vastaajista. Tuki on nyt siis vielä korkeammalla tasolla. Viime vuodesta tapahtuneeseen pomppaukseen Evan tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto näkee syyksi Yhdysvaltain muuttuneen linjan.

Donald Trumpin palattua presidentiksi Yhdysvaltain sitoutuminen Natoon ja Euroopan turvallisuuteen on aiempaa epävarmempaa.

-  Suomalaiset ovat heränneet siihen, että Euroopan on kyettävä huolehtimaan turvallisuudestaan myös tilanteessa, jossa Yhdysvaltojen tuki ei ole itsestäänselvyys. Siksi EU:n yhteinen puolustus ja siihen liittyvä rahoitus nähdään nyt aiempaa perustellumpina, Haavisto arvioi tiedotteessa.

EU-puolustusta ei silti haluta Naton korvaajaksi, koska vain yhdeksän prosenttia toivoo EU-maiden eroavan Natosta.

SUOMEN EU-jäsenyyteen suhtautuu myönteisesti 65 prosenttia suomalaisista, ja vain 15 prosenttia toivoo Suomen eroavan EU:sta.

Liittovaltiota EU:sta toivoo vain 15 prosenttia suomalaisista.

Vastaajista 58 prosenttia pitää toivottavana, että Unkarin kaltaiset EU:n yhteistä päätöksentekoa jarruttavat maat eroaisivat unionista. Britannian sen sijaan toivoisi palaavan EU:hun 60 prosenttia suomalaisista.

Evan kyselyn toteutti Taloustutkimus 12.-24. maaliskuuta. Tulokset perustuvat 2  070 iältään 18-79-vuotiaan Manner-Suomessa asuvan vastauksiin. Virhemarginaali on 2-3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

AVAINSANAT

Liput liehuvat tänään J. V. Snellmanin ja suomalaisuuden päivän kunniaksi

Tänään vietetään J. V. Snellmanin ja suomalaisuuden päivää.

Johan Vilhelm Snellman oli filosofi, kirjailija ja sanomalehtimies. Snellman vaikutti suomen kielen, kansan ja valtion kehittymiseen. Hänen myötävaikutuksestaan Suomi sai muun muassa oman rahayksikön ja suomen kieli aseman maan virallisena kielenä.

Snellman toimi myös muun muassa suomenkielisen Maamiehen ystävä -lehden ensimmäisenä toimittajana ja ruotsinkielisen Saiman julkaisijana.

Snellmanin päivää juhlittiin jo 1800-luvulla ja sitä suositeltiin yleiseksi liputuspäiväksi 1920-luvulla. Liputuspäivien luetteloon päivä tuli vuonna 1952.

Vuodesta 1978 alkaen päivä nimettiin myös suomalaisuuden päiväksi.

STT: Tällaisilla laskelmilla hallitus muuttui suopeaksi Sakatin kaivokselle

Anglo Americanin havainnekuva Sakatin esiintymän louhintatekniikasta.

Suomen hallitus joutui ensimmäistä kertaa punnitsemaan luontoarvoja taloutta vastaan Sakatin kaivoksen osalta, kun se pohti hankkeen tulevaisuutta tammikuisessa kokouksessaan. STT:n tietojen mukaan 3,3 miljardin euron verotuotot ratkaisivat.

Valtioneuvoston yleisistunto päätti tammikuisessa kokouksessaan olla vastustamatta Anglo American -yhtiön Sodankylän Sakatin kaivoshankkeen hakemusta EU:n strategiseksi hankkeeksi.

-  Valtioneuvoston lähestymistapa tässä asiassa oli se, että jos hanke sitä hakee, niin meillä ei ole perustetta kansallisesti sen enempää Sakattia kuin mitään muutakaan hanketta tässä vaiheessa prosessia vastustaa, elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) sanoo STT:n haastattelussa.

EU-komissio myönsi myöhemmin maaliskuussa Sakatille strategisen hankkeen aseman, jonka jälkeen se on oikeutettu muun muassa nopeutettuihin lupaprosesseihin. Strategisen aseman myöntäminen voi myös edistää hankkeen asemaa lintu- luonto- ja vesipuitedirektiivien mukaisessa poikkeusharkinnassa.

Sakatin osalta asia on keskeinen, koska kaivosta on kaavailtu soidensuojelulailla ja Natura-alueena suojellun Viiankiaavan suon alle.

Kaivostoiminnan aloittamisessa suon tuntumassa keskeinen riski on pohjaveden tason laskeminen, mikä saattaisi johtaa suon kuivumiseen.

Valtioneuvosto linjasi yhdellä nuijankopautuksella, ettei se estä yhtäkään hanketta hakemasta strategista statusta.

Rydman vakuuttaa, että strategisen hankkeen asema ei heikennä ympäristönsuojelun tasoa kansallisesti. Varsinaisen poliittisen harkinnan paikka tulee Sakatin osalta vasta myöhemmässä vaiheessa.

-  Alustavaa arviointia on tehty, mutta tämä ei ole ollut se päätöksenteon paikka.

HALLITUS ei kokouksessaan ottanut suoraan kantaa Sakatin kaivoksen puolesta tai sitä vastaan. Oikeuskansleri on kuitenkin arvioinut, että kansallisen vastustusoikeuden käyttäminen strategisen hankkeen aseman myöntämisessä on luonteeltaan päätös, jonka yhteiskuntapoliittinen tai taloudellinen merkitys edellyttää asian ratkaisemista valtioneuvoston yleisistunnossa.

Rydmanin mukaan valtioneuvosto linjasi yhdellä nuijankopautuksella, ettei se estä yhtäkään hanketta hakemasta strategista statusta.

Jäsenvaltiolla on oikeus vastustaa aseman myöntämistä ja siten estää strategisen aseman saaminen. EU:n kriittisten raaka-aineiden asetuksen mukaan strategisesti tärkeiden hankkeiden listalle pääseminen edellyttää muun muassa hankkeen kestävää toteutettavuutta, erityisesti ympäristövaikutusten ehkäisemisen ja minimoinnin näkökulmasta.

Suomi olisi voinut vastustaa Sakatin valitsemista hankelistalle, mikäli se olisi esimerkiksi nähnyt, ettei kaivos voi saada toimintaan tarvittavia ympäristölupia.

SUOMEN TIETOTOIMISTO hankki valtioneuvoston päätöksen taustapaperit työ- ja elinkeinoministeriöstä (TEM) niiden tultua osin julkisiksi valittujen hankkeiden julkistuksen jälkeen.

Esityksen valtioneuvostolle on valmistellut TEM, mutta valmistelussa on kuultu myös ympäristöministeriötä.

Sakatin louhintahankkeen ja rikastuslaitoksen osalta päätöksen perustelumuistiossa todetaan, että tarve mahdolliselle tai todennäköiselle Natura-suojelusta poikkeamiselle on hanketta koskevan kansallisen kannan muodostuksen osalta merkityksellinen.

Toisin sanoen hallituksen on pitänyt punnita hankkeen luontoarvoja asiasta päätöstä tehdessään.

Muistion mukaan riskinä on nähty erityisesti alueen pohjaveden tason laskeminen ja siitä seuraava mahdollinen suon kuivuminen.

Yhtiön maaliskuussa julkaiseman päivitetyn Natura-arvion mukaan kaivoshanke voisi lieventävistä toimenpiteistä huolimatta heikentää kolmea luontotyyppiä ja kahden suojellun kasvilajin elinolosuhteita Viiankiaavan luoteisreunassa.

Luontoarvojen lisäksi muistiossa nostetaan esiin Sakatin työllisyys- ja talousvaikutukset. Yhtiön hakemuksen mukaan hankkeen välitön työllistävä vaikutus olisi rakennusvaiheessa noin 300 ihmistä vuosittain ja välillisesti 2  800 henkilöä. Hankkeen odotetaan sen toimintavaiheessa luovan alueelle paikallisesti 350 työpaikkaa suoraan ja 700 työpaikkaa epäsuorasti.

Kaivoshankkeen arvioidaan elinkaarensa aikana tuovan Suomeen kokonaisuudessaan 1,5 miljardia suoria investointeja ja tuottavan valtiolle 3,3 miljardia euroa erilaisina veroina.

Työ- ja elinkeinoministeriön tekemän muistion mukaan johtopäätös on selvä.

-  Kokonaisuutena tarkasteltuna, ja ottaen huomioon muun muassa hankkeen merkityksen EU:n strategisen autonomian kannalta, hankkeeseen ei ole katsottu liittyvän sellaisia seikkoja, joiden perusteella kansallisen vastustamisoikeuden käyttämiselle nähtäisiin syytä, muistiossa muotoillaan.

HALLITUS voi Suomessa myöntää poikkeuksen Natura-alueen luonnonarvoja merkittävästi heikentävälle hankkeelle, jos se on toteutettava erittäin tärkeän yleisen edun kannalta pakottavasta syystä eikä vaihtoehtoista ratkaisua ole.

EU:n strategisen hankkeen aseman katsotaan täyttävän erittäin tärkeän yleisen edun kriteerin.

Mitä tarkoittaa, että Sakattia arvioidessa on otettu huomioon sen merkitys EU:n strategisen autonomian kannalta?

-  Ylipäätään, jos katsotaan kriittisiä raaka-aineita ja mineraaleja, niin Eurooppahan on erittäin riippuvainen ulkomaisesta tuonnista, eikä vähiten Kiinan tuonnista. Nämä ovat tietysti hyvin perusteltuja syitä arvioida sitä, millä tavoin EU:n omaa raaka-ainetuotantoa voitaisiin vahvistaa, sanoo Rydman.

Sakatin takana oleva Anglo American on monikansallinen yhtiö, jolla on tytäryhtiö myös Kiinassa. Onko Suomella mahdollisuutta säädellä sitä, mihin louhitut mineraalit kulkeutuvat ja kuka niistä hyötyy?

-  Suomen näkökulmasta on tärkeää, että se mitä Suomessa löydetään, myöskin mahdollisimman laajassa mitassa jalostetaan Suomessa korkeamman jalostusarvon tuotteiksi.

Ministerin mukaan asian kannalta oleellista on se, millaisia tuotantoketjuja Suomen sisällä pystytään muodostamaan.

NATURA-POIKKEAMAN myöntäminen olisi Suomessa poikkeuksellista. Vastaava päätös on tehty vain kerran, kun valtioneuvosto päätti aiemmin toukokuussa, että Kokemäenjoelle voidaan ihmisten terveyden ja yleisen turvallisuuden vuoksi rakentaa tulvasuojelutoimenpiteenä oikaisu-uoma.

Tätä ennen poikkeuslupaa on ympäristöministeriön mukaan vuosien saatossa haettu kahdelle hankkeelle, mutta sitä ei ole myönnetty.

-  Totta kai se olisi ainakin periaatteellisella tasolla merkittävä ja uudenlainen avaus, Rydman arvioi.

Hän ei näe tässä vaiheessa syytä, miksi poikkeamaa ei voitaisi myöntää.

-  Nähdäkseni on olemassa kaikki edellytykset sille, että hanke voidaan toteuttaa tavalla, joka on sekä taloudellisesti kannattava ja Euroopan strategista omavaraisuutta vahvistava että kunnioittaa myöskin luontoarvoja.

Hankesuunnitelman mukaan kaivostoimintaa tapahtuisi vain suojelualueen reunamilla suon alapuolella, eikä lähempänä maanpintaa olevaa esiintymää hyödynnettäisi. Alueelle kaivettavan tunnelin suuaukko olisi Natura-alueen ulkopuolella.

-  Nämä ovat mielestäni sellaisia peruslähtökohtia, jotka nähdäkseni aika laajastikin kunnioittavat luontoarvojen perimmäistä ydintä.

Rydmanin mielestä Natura-päätöstä on tarvittaessa arvioitava uudelleen.

-  Mielestäni olisi aika sääli, jos Natura-päätös tekisi mahdottomaksi jopa sen, että hyödynnettäisiin suojelualueen reunan alapuolella sijaitsevaa esiintymää suojelualueen ulkopuolelta kaivettavaa tunnelia pitkin.

Erityisesti luonnonsuojelupuolella mahdollinen päätös Natura-poikkeamasta on herättänyt pelkoa suomalaisen luonnonsuojelujärjestelmän romuttumisesta. Rydmanin mukaan ei voida ajatella, että Natura-päätöksiä ei missään tilanteissa voitaisi muuttaa.

-  Kyllä se nähdäkseni aika irrationaaliselta toiminnalta ja ajattelulta kuulostaisi, että minkäännäköisiä uudelleenarviointeja ei koskaan voisi tehdä.

Teksti: STT / Kaisu Suopanki

AVAINSANAT

Pakkoavioliittoja on myös suomalaisyhteisöissä – elämä voi näyttää siltä, että avioitumiselle ei ole vaihtoehtoa

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antoi perjantaina tuomion tapauksessa, joka koski alaikäisen tytön pakottamista avioliittoon. Tuomion mukaan irakilaismies avioitui ulkomailla 25- tai 26-vuotiaana 13-vuotiaan lapsen kanssa. Myöhemmin pari asettui Suomeen.

Oikeus katsoi näytetyksi, että mies kohdisti uhriin varsin pitkälle ulottuvaa kontrollia, seksuaalista hyväksikäyttöä sekä fyysistä ja psyykkistä väkivaltaa, ja tuomitsi hänet kuuden ja puolen vuoden vankeuteen muun muassa törkeästä ihmiskaupasta.

Oulun käräjäoikeus käsitteli tällä viikolla myös toista tapausta, jossa oli viitteitä avioliittoon pakottamisesta. Syyttäjän mukaan afganistanilaismies kontrolloi ja pahoinpiteli vaimoaan sekä uhkasi häpäistä tämän julkisesti, jos tämä hakee avioeroa. Mies kiistää syytteet. Käräjäoikeus antaa asiassa tuomionsa myöhemmin.

LOISTO-SETLEMENTIN johtava asiantuntija Johanna Aapakallio ei kommentoi oikeudessa käsiteltyjä asioita, vaan avioliittoon pakottamista yleisellä tasolla. Hän sanoo, että Suomessa ilmi tulevista pakkoavioliitoista iso osa on sellaisia, joissa ei ole suoranaista pakottamista. Nuori sosiaalistetaan kasvatuksella ajatukseen, että hänen täytyy tietynikäisenä solmia vanhempia tai yhteisöä miellyttävä avioliitto.

-  Elämä saattaa näyttäytyä niin, että ei ole muuta vaihtoehtoa kuin avioitua. Tai sitten on nuoria, varsinkin tyttöjä, jotka on kasvatettu niin, että seksiä voi harrastaa ainoastaan avioliitossa, hän kertoo STT:lle.
Avioliittoon pakottamista tapahtuu Suomessa myös kristillisissä yhteisöissä.

-  Se voi olla hyvin hienovaraista ohjausta, että puolison pitää olla samasta uskontotaustasta tai kun tulee tiettyyn ikään, täytyy avioitua ennen kuin tapahtuu syntiä. Nuorena sitten mennään naimisiin sen ensimmäisen ihmisen kanssa, joka tulee kohdalle, Aapakallio sanoo.

Pakottaminen voi tulla esille, kun jompikumpi puolisoista haluaa erota tällaisesta liitosta. Jos se estetään, se katsotaan pakkoavioliitoksi.

AVIOLIITTOON pakottamisen mielletään kohdistuvan lähinnä naisiin ja tyttöihin, mutta Aapakallion mukaan Loisto-setlementin Sopu-työn asiakkaana on myös useita miehiä.

-  Kun he ovat tulleet tiettyyn ikään, he ovat menneet naimisiin, koska eivät ole halunneet tuottaa pettymystä vanhemmilleen. He ovat kokeneet, että naimisiinmeno on heidän velvollisuutensa, jotta vanhemmat olisivat tyytyväisiä.

Aapakallio sanoo, että tällaisissa tapauksissa pakottamista voi olla vaikea tunnistaa tai näyttää toteen. Pakottaminen voi kuitenkin tulla konkreettisesti esille siinä vaiheessa, kun jompikumpi puolisoista haluaa erota tällaisesta liitosta.

-  Jos myöhemmin haluaa avioeron ja jos se estetään, se katsotaan pakkoavioliitoksi.

AAPAKALLIO sanoo, että sota- ja konfliktialueilla tyttären pakkoavioliitto voi olla perheelle useasta huonosta vaihtoehdosta vähiten huono. Saatetaan ajatella, että avioliitossa oleva tyttö tai nuori nainen selviää ihmissalakuljettajien matkasta turvallisemmin.

-  Aina ei ole kyse kunniasta tai uskonnosta, vaan se on ihan biologista eloonjäämistaistelua, Aapakallio sanoo.

Jos pelkona on, että joutuu pakomatkalla lukuisten miesten seksuaaliväkivallan kohteeksi, vanhemmat voivat hyväksyä sen riskin, että väkivaltaa saattaa tapahtua yhden ihmisen, eli aviomiehen toimesta.

-  Sitä voi olla vaikea turvallisessa vuoden 2025 Suomessa ymmärtää, miten muka vanhemmat voivat ajatella näin.

Teksti: STT / Jecaterina Mantsinen

AVAINSANAT

Nigeria ei ole pyytänyt terrorismirikoksesta epäillyn lahtelaisen ex-kuntapoliitikon luovutusta

Useat nigerialaismediat kertoivat viime ja tällä viikolla, että maan viranomaiset tekevät yhteistyötä Suomen viranomaisten kanssa terrorismirikoksesta epäillyn Simon Ekpan luovuttamiseksi Nigeriaan.

Keskusrikospoliisi epäilee Lahdessa asuvaa Ekpaa terroristisessa tarkoituksessa tehdystä julkisesta kehottamisesta rikokseen ja terroristiryhmän toimintaan osallistumisesta Nigeriassa.

Oikeusministeriöstä kuitenkin kerrotaan STT:lle sähköpostitse, ettei ministeriöön ole saapunut Ekpaa koskevaa luovuttamispyyntöä.

-  Nigeriasta ei ole tullut Suomeen lainkaan luovuttamis- taikka oikeusapupyyntöjä vuosien 2024-2025 aikana, viestissä sanotaan.

Nigerian oikeusministeri Lateef Fagbemi korjasi myöhemmin tietoja luovuttamispyynnöstä, nigerialainen Daily Post kertoi perjantaina. Ministerin mukaan mediat ovat siteeranneet häntä väärin eikä Nigeria ole pyytänyt Ekpan luovuttamista.

Keskusrikospoliisi epäilee nigerialaistaustaista Ekpaa terroristiryhmän toimintaan osallistumisesta ja terroristisessa tarkoituksessa tehdystä julkisesta kehottamisesta rikokseen.

AVAINSANAT

Yrittäjägallup: Suuret yritykset pidentävät laittomasti maksuaikoja

Suomen Yrittäjien teettämän yrittäjägallupin mukaan lähes 60 prosenttia pienistä ja keskikokoisista yrityksistä kertoo joutuvansa odottamaan sovittuja maksuja laittoman pitkään. Ongelmana ovat erityisesti suuret yritykset, minkä lisäksi valtio- ja kuntaomisteisten yhtiöiden kerrotaan pitkittävän maksuaikoja yli lain salliman rajan.

Lain mukaan yritysten välisten laskujen maksuaika ei saa ylittää 30:tä päivää, ellei asiasta ole osapuolten välillä erikseen sovittu.

Yrittäjägallupiin vastasi yli 1  100 pk-yritysten edustajaa.

AVAINSANAT