EU tarvitsee diilin Trumpin kanssa – ”Kauppasodassa EU:lla on vain hävittävää”

Euroopan markkinoilla on syytä varautua osakemarkkinoiden jonkinmoiseen laskuun heti maanantaina. Näin arvioi Danske Bankin seniorianalyytikko Antti Ilvonen.

Yhdysvaltain pörssit ehtivät perjantaina jo hieman notkahtaa sen jälkeen, kun maan presidentti Donald Trump löi tulliuhkauksensa pöytään.

-  Ei hyvä uutinen millään tasolla, mutta ei mikään yllätyskään. Samaan hengenvetoon on todettava, että tiedämme vielä hyvin vähän siitä, mitä on tapahtumassa, Yhdysvaltain markkinoita pitkään seurannut Ilvonen kommentoi tuontitulleja STT:lle lauantaina.

Vasta alle kaksi viikkoa vallassa ollut Trump on vyöryttänyt viime päivinä uhkauksia tuontitulleista toisensa perään. Perjantaina hän sanoi aikovansa ”ehdottomasti” asettaa tuontitulleja Euroopan unionille. Tuoreen presidentin mukaan EU on kohdellut Yhdysvaltoja erittäin huonosti.

Lauantaina presidentin odotettiin ilmoittavan virallisesti Kanadaa, Meksikoa ja Kiinaa koskevista tuontitulleista.

Lisäksi Trump kertoi perjantaina medialle Valkoisessa talossa, että hänen hallintonsa asettaa maahan tuotavalle öljylle ja maakaasulle tuontitulleja helmikuun puolivälin tienoilla. Trump ei kertonut tarkemmin suunnitelluista öljy- ja kaasutulleista tai maininnut mitään tiettyjä maita, mutta sanoi, että niitä kaavaillaan helmikuun 18. päivän tienoille.

Tuontitulleja aiotaan jossain vaiheessa asettaa Trumpin mukaan myös mikropiireille, teräkselle, kuparille, alumiinille ja lääketuotteille.

EU:n kannattaa pyrkiä vastaamaan Trumpin tulliuhkauksiin diplomatian keinoin.

TUONTITULLIEN mahdollista vaikutusta EU:n taloudelle on vielä vaikea arvioida, Ilvonen painotti.

-  Vaikutus riippuu muun muassa siitä, asettaako Trump ensin maltillisempia tullikorotuksia ja uhkaa sitten sillä, että lisää saattaa olla luvassa, vai pistetäänkö kaikki kortit heti pöytään. Ehkä Trumpin ensimmäiseltä kaudelta opittiin, että hän kuitenkin lähestyy näitä asteittain, hän sanoi.

Ilvosen mukaan keskeistä on se, rajautuvatko tullit jälleen kerran vain tiettyihin hyödykkeisiin vai koskevatko ne koko EU:n vientiä. Trumpin ensimmäisellä kaudella tullit kohdistuivat vain teräs- ja alumiinivientiin.

Toistaiseksi ei myöskään ole tietoa siitä, kuinka suurista tulleista on kyse. Trump on puhunut 25 prosentin suuruisista tulleista Kanadalle ja Meksikolle sekä 10 prosentin tulleista Kiinalle.

Oleellista on Ilvosen mielestä myös se, asetetaanko tulleja ainoastaan EU:lle ja muutamalle muulle maalle vai laajemmin Yhdysvaltain kauppakumppaneille.

-  Jos EU on vain yksi tullien kohde muiden maiden joukossa, meidän vientimme kilpailukyky ei itse asiassa välttämättä heikkene kovinkaan paljon. Mutta jos meidän muut viennin kilpailijamaamme välttyvät tulleilta, voivat tullit olla isompi kolaus vientimme kilpailukyvylle.

Tällaisia EU:n kanssa viennistä kilpailevia maita voisivat olla esimerkiksi Etelä-Korea ja Japani.

-  Nämä maat hyötyivät osaltaan siitä, että Kiinaa vastaan asetettiin tulleja Trumpin ensimmäisellä kaudella.

IIVOSEN mukaan EU:n kannattaa pyrkiä vastaamaan Trumpin tulliuhkauksiin diplomatian keinoin.

-  Eskaloituvassa kauppasodassa EU:lla ei ole mitään muuta kuin hävittävää. EU:n kannattaa lähtökohtaisesti pyrkiä neuvottelemaan Trumpin kanssa, enemmän kuin lähteä nokittelemaan.

Yhdysvallat on muun muassa vaatinut, että EU:n pitäisi ostaa enemmän kaasua ja öljyä Yhdysvalloista.

-  EU:lla olisi varaa kasvattaa näitä tuontimääriä, ehkä tästä voitaisiin saada jonkinlainen diili.

Yhdysvallat on EU:lle tärkeä kauppakumppani, ja maan merkitys on Ilvosen mukaan kasvanut viime vuosina entisestään. Viime vuonna Yhdysvaltain osuus EU:n ulkopuolelle suuntautuvasta viennistä oli noin viidennes.

-  Ei näihin tulleihin liittyviä riskejä millään tavalla pidä vähätellä. Olemme vientivetoinen avotalous ja me olemme pitkään nojanneet tuontiin. On vaikea nähdä, mikä muu markkina voisi korvata Yhdysvallat, tälle riippuvuussuhteille on vaikea tehdä mitään.

Tullit tulevat kurittamaan myös Yhdysvaltain omaa taloutta.

TULLIEN vaikutus Meksikolle, Kanadalle ja Kiinalle riippuu Ilvosen mukaan niin ikään siitä, kohdistaako Yhdysvallat tulleja myös muihin maihin.

Ilvonen nostaa esiin, että Trumpin ensimmäisellä kaudella Kiinalle asetettujen tullien vaikutusta heikensi kaupan niin kutsuttu kiertäminen kolmansien maiden kautta. Kiinalaisia hyödykkeitä päätyi edelleen Yhdysvaltain markkinoille, mutta kauppaa käytiin esimerkiksi Meksikon ja Vietnamin kautta, joissa tuotteita saatettiin esimerkiksi jatkojalostaa.

-  Jos Yhdysvallat lähtee sille linjalle, että myös muita maita aletaan tullata kovemmin, niin tietysti kaupan kiertyminen vaikeutuisi.

Kiinalle tullit tulevat joka tapauksessa ikävään aikaan, Ilvonen sanoo.

-  Kiinan talous ja kotimaan markkinat ovat jo pitkään olleet haastavassa tilanteessa, ja epävarmuus on vallalla.

Iivonen toteaa, että Kiinan ja Yhdysvaltain suhde on ollut jo pitkään kireä, ja tullit huonontanevat sitä entisestään.

ASIANTUNTIJAT ja ekonomistit ympäri maailman ovat povanneet, että toisin kuin Trump itse väittää, tullit tulevat kurittamaan myös Yhdysvaltain omaa taloutta. Ilvosen mukaan tullit tuntuvat yhdysvaltalaisten lompakoissa ainakin hetkellisesti.

-  On aivan selvää, että hinnat nousevat. Mutta en usko, että nämä toimet tulevat johtamaan pysyvään inflaatioon.

Ilvosen mukaan Yhdysvaltain yksi isoimmista ongelmista on se, että kysyntä kasvaa nopeammin kuin maan kyky tuottaa tavaroita itse.

-  Rajoittava tekijä on työvoiman saatavuus. En usko, että tuontiriippuvuus ratkeaa tulleilla, ja jatkossakin tulee olemaan tarvetta tuontitavaroille.

Ilvonen kuitenkin muistuttaa, että tullien kokonaisvaikutus riippuu myös Trumpin muista toimista.

-  Republikaanit ovat esimerkiksi puhuneet, että he haluaisivat keventää kotimaista verotusta. Tämä saattaisi kompensoida tullien vaikutusta ja jopa kiihdyttää kasvua.

AVAINSANAT

Kuluttajahinnat nousivat kesäkuussa 1,9 prosenttia – Terveysmenot kallistuivat paljon enemmän

Terveysmenojen pääryhmässä hinnat nousivat Suomessa viime vuodesta lähes 7,5 prosenttia.

Suomessa kuluttajahintojen vuosimuutos oli kesäkuun ennakkotietojen mukaan 1,9 prosenttia, kertoo Tilastokeskus.

Inflaatio laantui hiukan toukokuusta, jolloin yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin vuosimuutos oli 2,0 prosenttia.

Kuukausitasolla vertailtuna hinnat laskivat kesäkuussa ennakkotietojen mukaan toukokuusta 0,2 prosenttia.

ENITEN kesäkuussa kallistuivat terveysmenot, joiden pääryhmässä hinnat nousivat viime vuodesta 7,3 prosenttia.

Toiseksi eniten kallistuivat alkoholijuomat ja tupakka, joissa nousua oli noin 4 prosenttia. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat kipusivat 2,5 prosenttia viime vuodesta.

Yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi on EU-maiden yhteinen ja vertailukelpoinen mittatikku inflaatiolle. Se poikkeaa Tilastokeskuksen omasta kuluttajahintaindeksistä muun muassa siinä, että asuntolainojen tai muiden luottojen korkoja ei lasketa siihen mukaan.

Rikosepäily: Suomalaisyhtiö myi Ukrainalle kelvottomia suojavarusteita

Kuvituskuvaa suojavarusteista. Kuvan tarvikkeet eivät liity suomalaisyritykseen.

Keskusrikospoliisi tutkii, onko suomalaisyritys huijannut Ukrainan puolustusministeriötä myymällä maahan laadultaan kehnoja suojaliivejä. Kaupan arvo olisi ollut noin 5,7 miljoonaa euroa.

KRP sanoo esitutkintansa olevan valmistumassa, ja suomalaista yritystä epäillään nyt törkeästä petoksesta, törkeästä kavalluksesta ja törkeästä rahanpesusta.

Poliisin tiedotteen mukaan yritys oli sopinut myyvänsä Ukrainan asevoimille 10000 suojaliiviä noin 5,7 miljoonalla eurolla.

Perille kesällä 2022 toimitetut ensimmäiset 5000 liiviä eivät kuitenkaan olleet laadultaan sopimuksen mukaisia.

– Esitutkinta sai alkunsa Ukrainan tekemän oikeusapupyynnön perusteella loppuvuodesta 2023. Esitutkinnan aikana on tehty tiivistä yhteistyötä Ukrainan viranomaisten kanssa tapauksen selvittämiseksi, sanoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Mikko Laaksonen KRP:n tiedotteessa.

Tapaus siirtyy nyt kesän aikana syyteharkintaan.

AVAINSANAT

Vain puolet suomalaisista luottaa saavansa eläkettä tulevaisuudessa

Hieman yli puolet suomalaisista luottaa suomalaiseen eläketurvajärjestelmään, ilmenee Eläketurvakeskuksen vuosittaisesta Eläkebarometristä. Samalla yli puolet 18-29-vuotiaista ei usko, että eläkkeet pystytään maksamaan myös tulevaisuudessa.

Kriittisesti eläkejärjestelmään suhtautui neljännes vastaajista.

Eniten luottamusta on yli 60-vuotiailla, eläkeläisillä ja toiseksi alimpaan tuloluokkaan kuuluvilla. Keskimääräistä vähemmän luottoa löytyi alle 30-vuotiailta, yrittäjiltä, opiskelijoilta ja työttömiltä.

VAJAA PUOLET vastaajista arvioi, että eläkkeet pystytään maksamaan myös tulevaisuudessa. Eri mieltä väitteen kanssa oli neljännes vastaajista. 18-29-vuotiaista yli puolet oli jokseenkin tai täysin eri mieltä siitä, että eläkkeet pystyttäisiin maksamaan myös tulevaisuudessa.

Tutkimusyhtiö Ve rianin huhtikuussa toteuttamaan kyselyyn vastasi noin tuhat täysi-ikäistä suomalaista. Aineisto on painotettu iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan.

AVAINSANAT

Veromätkyjä maksuun tiistaina: kokonaissumma noin 90 miljoonaa euroa

Verohallinto suosittelee tilaamaan veroista e-laskun, jotta verot eivät jää maksamatta unohduksen vuoksi.

Noin sadalla tuhannella ihmisellä on mätkyjen eli jäännösverojen eräpäivä tiistaina 1. heinäkuuta. Maksettavaa heillä on yhteensä noin 90 miljoonaa euroa. Asiasta kertoo Verohallinto tiedotteessa.

Maksettavaa tulee heille, jotka eivät ole maksaneet riittävästi veroja viime vuonna.

Verohallinnon mukaan tyypillisesti suuria mätkyjä syntyy silloin, kun tuloja tulee useammasta paikasta, eikä veroprosenttia ole verovuoden aikana nostettu riittävän korkeaksi.

Suurimmalla osalla mätkyjen eräpäiviä on kaksi, elo- ja lokakuussa tai syys- ja marraskuussa. Mätkyjen yleisin eräpäivä on 1. elokuuta. Eräpäivän voi tarkistaa verotuspäätöksestä ja asiointipalvelu Omaverosta.

VERONPALAUTUKSET tulevat puolestaan valtaosalle elo- tai syyskuussa.

-  Seuraava jäännösveron eräpäivä on 1. elokuuta, ja elokuussa tulee maksettavaksi myös kiinteistövero, sanoo Verohallinnon ylitarkastaja Irene Laine tiedotteessa.

Eräpäivän jälkeen maksetuista mätkyistä pitää maksaa tänä vuonna 11,5 prosentin viivästyskorkoa.

Viime vuonna noin 780  000 ihmistä maksoi veroja myöhässä. Myöhässä maksetuista veroista kertyi korkoja yhteensä noin 14,2 miljoonaa euroa. Jäännösveron korkoja oli yli 12 miljoonaa ja kiinteistöveron korkoja noin 1,9 miljoonaa.

Verohallinto suosittelee tilaamaan veroista e-laskun, jotta verot eivät jää maksamatta unohduksen vuoksi. E-laskun voi tilata Omaverosta tai verkkopankista.

Rohdosmyynnin ahdinko alkaa taittua, kauppiaat uskovat

Terveys- ja luontaistuotekauppiaiden mukaan vitamiinit ja ravintolisät ovat alkaneet taas löytää ostajia.

Monet terveys- ja luontaistuotekauppiaat ovat muun erikoiskaupan tapaan olleet kuluvalla vuosikymmenellä tiukilla. Koronapandemia karkotti osan kivijalkamyymälöiden asiakkaista verkkokauppoihin ja ostotottumukset ovat palautuneet hitaasti.

Alan erikoisliikkeiden myyntiä on verottanut myös päivittäistavarakauppa, joka on viime vuosina raivannut terveystuotteille lisää hyllytilaa ja hakenut samalla leveämpää siivua markkinakakusta.

Suomen Terveystuotekauppiaiden liiton toiminnanjohtajan Mika Rönkön mukaan alan yrittäjien pahin ahdinko näyttäisi kuitenkin olevan nyt ohitse. Liiton tilastot kertovat positiivisesta myyntikäänteestä jo viime vuoden puolella, ja myötätuuli kuuluu jatkuneen myös tänä keväänä.

Erikoiskaupan liiton viime vuonna tekemän tutkimuksen mukaan 92 prosenttia suomalaisista on joskus ostanut terveystuotteita ja noin miljoona suomalaista ostaa niitä säännöllisesti kerran kuukaudessa tai useammin. Ostajakunnassa painottuvat keski-ikäiset ja naiset.

-  Tämä on positiivinen uutinen, mutta ei sinällään yllätys. Globaali terveystrendi jatkaa kasvuaan, mikä näkyy myös alan myyntiennusteissa, Rönkkö toteaa.

Suomessa myydyimpiä terveystuotteita ovat vitamiinit ja ravintolisät, erilaiset rohdokset sekä nukahtamista helpottava melatoniini. Rönkön mielestä tämä kertoo siitä, että terveydestä ja hyvinvoinnista otetaan nyt entistä enemmän omakohtaista vastuuta.

-  Toki taustalla näkyvät myös sote-säästöt. Lääkäriin jonottamisen sijasta vaivoihin haetaan helpotusta ja ensiapua terveystuotteista.

OSUUSKUNTAPOHJAISEN Aito hyvän olon kauppa -ketjun toimitusjohtaja Marjut Myllymäki uskoo Rönkön tapaan, että syvin kuoppa on nyt ohi.

-  Tämä vuosi näyttää meidän ketjumme yrittäjillä jo paremmalta, toki paikkakuntien välillä on eroja. Täytyy vain toivoa, että kuluttajien luottamus tästä vielä vahvistuisi, hän toteaa.

Alan suurimpia toimijoita Suomessa ovat Aito-ketju, Ruohonjuuri sekä tuore tulokas Biopro. Aito-myymälöitä on parikymmentä. Ruohonjuurella toimipisteitä on 17 ja Bioprolla kymmenen. Hiljattain konkurssista ilmoittaneella Life-ketjulla myymälöitä oli noin kuutisenkymmentä.

Myllymäen mukaan kilpailu on äärimmäisen kovaa, mutta myös tarkasti säädeltyä. Kokonaismarkkina ei ole viime vuosina juurikaan kasvanut, mutta kakulle on tullut entistä enemmän jakajia. Yhtenä isona haastajana on päivittäistavarakauppa.

Rönkön ja Myllymäen mukaan uusille myymäläketjuille tuskin on Suomessa enää tilaa.

-  Samoja tuotteita myydään alan erikoiskauppojen lisäksi apteekeissa, ruokakaupoissa, tavarataloissa, halpakauppaketjuissa ja verkossa. Asiakkaat kuitenkin kaipaavat myös tuotetietoa ja neuvontaa. Sitä ei ruoka- ja verkkokaupoista saa, Myllymäki huomauttaa.

Useimmiten terveyskaupan hyllyiltä haetaan apua energianpuutteeseen, väsymykseen, stressiin sekä suolisto- ja nivelvaivoihin. Tärkeä leipäpuu ovat myös vitamiinit sekä hiven- ja kivennäisaineet.

-  Ihmiset haluavat pysyä työkunnossa ja ottavat enemmän vastuuta omasta terveydestään – sote-uudistuksen myötä vielä entistä enemmän, Myllymäki sanoo.

YKSI ALAN pioneereista on Ruohonjuuri, jonka liikevaihto kääntyi viime vuonna pitkästä aikaa kasvuun. Myös tulos pinnisti niukasti plussalle. Yhtiön liikevaihto jakaantuu likipitäen tasan vitamiininen ja ravintolisien, kosmetiikan sekä elintarvikkeiden kesken.

Toimitusjohtaja Päivi Paltola odottelee lähivuosilta maltillista 4-5 prosentin kasvua, jota kertyy sekä nuoremmasta että ikääntyvästä asiakaskunnasta.

-  Nuorempi kuluttajakunta ostaa kosmetiikkaa, tuoksuja ja ihonhoitotuotteita, vanhempi väki tarvitsemiaan vitamiineja ja ravintolisiä. Asiakkaat ovat palailleet verkkokaupoista takaisin myymälöihin, mutta etenkin pienempien kaupunkien kivijalkakaupat ovat edelleen tiukoilla, Paltola tunnustaa.

Markkinoiden hän uskoo jakaantuvan lähivuosina entistä selkeämmin kahtia. Päivittäistavarakauppa keskittyy hänen mukaansa ”peruspillereihin” ja terveyskaupat ”laadukkaampiin tuotteisiin”.

-  Kilpailu kiristyy varsinkin luonnonkosmetiikassa muun muassa Normal-ketjun ja Cocopandan myötä, Paltola sanoo.

Oman siivunsa kasvavasta markkinasta haluaa myös S-ryhmä, joka myy terveystuotteita päivittäistavarakauppojen lisäksi Sokos-tavarataloissa ja Emotion-myymälöissä. Samalla tuotevalikoima on laajentunut huomattavasti alkuvuosista.

Marketkaupan myyntipäällikkö Venla Kuoppamäen mukaan terveystuotteet ovat kasvava ja tärkeä kategoria. Tänä vuonna kasvua on kertynyt noin 11 prosenttia.

-  Vahvinta se on ollut kauneustuotteissa, jossa kollageenituotteiden kappalemääräinen myynti on kasvanut alkuvuonna 44 prosenttia. Myös melatoniinin ja magnesiumin myynti jatkaa kasvuaan, Kuoppamäki kertoo.

Teksti: STT / Timo Sormunen