”Ei meillä ole enää taloa, kattoakaan ei näy” – tämä on nyt tilanne Etelä-Ukrainassa

Kahovkan padon tuhon mittakaava alkoi paljastua Etelä-Ukrainassa keskiviikkona. Päivä padon ilmeisen räjäyttämisen jälkeen vesi oli noussut esimerkiksi Hersonin kaupungissa jo viitisen metriä eikä huippua ollut ehkä vielä saavutettu.

Natalija Korzh, 68, joutui kirjaimellisesti uimaan turvaan kodistaan, joka oli jäänyt kokonaan veden alle.

-  Jääkaappini kellui, pakastin, kaikki. Olimme tottuneet tulitukseen, mutta tätä en osannut odottaa, hän kertoi AFP:lle.

Mukaansa Korzh sai vain lääkkeitä ja jotain muuta pientä. Huoli lemmikkien kohtalosta jäi vaivaamaan.

-  Olisi pitänyt sukeltaa, että olisin päässyt huoneeseen, jossa koirat olivat. En tiedä, miten niiden kävi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi jakoi iltapäivällä sosiaalisessa mediassa videokoosteen, jossa ukrainalaisviranomaiset poimivat veden keskeltä turvaan muun muassa kissoja ja koiria.

-  Me muistamme, että inhimillisyys ei merkitse vain toisistamme vaan kaikista elollisista olennoista huolehtimista, Zelenskyi tviittasi.

VIIDEN LAPSENSA kanssa pelastautunut Dmytro Melnikov kertoi pysyneensä kodissaan toistaiseksi koko sodan, myös venäläismiehityksen, ajan. Mutta nyt tuli viimein lähtö.

-  Ei meillä ole enää taloa, kattoakaan ei näy veden alta, Melnikov kertoi AFP:lle.

Britannian sotilastiedustelu varoitti, että Kahovkan padon rakenteet heikkenevät entisestään tulevien päivien aikana, mikä aiheuttaa lisää tulvia. Tiedustelun mukaan Kahovkan tekojärven vedenkorkeus oli ennätyksellisen korkealla ennen padon romahdusta, mikä laittoi liikkeelle poikkeuksellisen suuren vesimassan.

Ukrainan hallussa olevan Hersonin alueen kuvernöörin mukaan keskiviikkoon mennessä oli evakuoitu ainakin 1  700 ihmistä. Kuolonuhreista ei ole toistaiseksi raportoitu.

Ukrainalaisten mukaan Venäjä jatkoi asuinalueiden tulittamista pelastustoimien ollessa käynnissä.

Venäläisten hallitsemalla Dneprin toisella puolella miehityshallinto kertoi niin ikään evakuoineensa jokivarren asukkaita. Ukrainalaisten käsitys vastarannan tilanteesta oli kuitenkin toisenlainen.

-  Venäjän miehittämällä puolella miehittäjät eivät edes yritä auttaa ihmisiä, Zelenskyi tviittasi.

CNN:n haastattelemien ukrainalaisjoukkojen mukaan patoa lähellä olleet Venäjän joukot joutuivat tulvan yllättämiksi ja monet heistä huuhtoutuivat veden mukaan.

ULKOMINISTERI Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Ukraina ei ole vielä esittänyt avunpyyntöä suoraan Suomelle.

-  Ilmaisimme eilen tiistaina, että jos avunpyyntöjä tulee, niin myönteisesti vastataan, Haavisto kertoi STT:lle.

Ulkoministeriöstä kerrottiin myöhemmin keskiviikkona Ukrainan pyytäneen EU:lta materiaaliapua, johon myös Suomi voi osallistua.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kertoi keskiviikkona ehdottaneensa kansainvälisen komission perustamista tutkimaan Kahovkan padon tuhoamista. Erdogan teki ehdotuksensa puheluissa sekä Zelenskyin että Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Erdoganin ehdottamaan komissioon osallistuisivat Ukrainan ja Venäjän lisäksi myös YK:n ja muun kansainvälisen yhteisön, mukaan lukien Turkin, edustajat.

Puhelun jälkeen kuultiin Moskovasta myös Putinin ensikommentti padon tuhoamisesta. Venäjän presidentin mukaan kyseessä on ”barbaarinen teko”.

Häkki heilahti Venäjällä – lahkojohtaja ”Siperian Jeesus” sai pitkän vankeustuomion

Tältä Sergei Toropin lahkotilaisuuksissa näytti vuonna 2009.

Novosibirskilainen tuomioistuin tuomitsisi maanantaina ”Siperian Jeesuksena” tunnetun lahkojohtaja Sergei Toropin 12 vuoden vankeuteen, kertoi muun muassa Moscow Times -nettilehti maanantaina.

Torop sai tuomion seuraajiensa fyysisen ja henkisen terveyden vahingoittamisesta.

Entinen liikennepoliisi Torop, joka käyttää nimeä Vissarion, on väittänyt olevansa jälleensyntynyt Jeesus. Hän perusti Viimeisen testamentin kirkko -lahkonsa koettuaan herätyksen Neuvostoliiton romahdettua vuonna 1991.

Venäjän tunnetuimpiin nykyajan uskonlahkojohtajiin kuuluva Torop yhdisteli teologiassaan muun muassa perinteistä ortodoksisuutta ja ympäristöajattelua.

1990-luvun Venäjän ideologisessa ja henkisessä tyhjiössä lahkon suosio kasvoi nopeasti, ja Torop houkutteli vuosien varrella tuhansia seuraajia syrjäisiin asutuksiinsa Siperian takamaille. Kultin noin 300 ihmisen ydinryhmä asui kukkulalla, jota se kutsui Aamunkoiton asuinpaikaksi.

NYT VENÄJÄN valtakunnansyyttäjänviraston mukaan Torop, 64, ja hänen kaksi avustajaansa manipuloivat seuraajiaan psyykkisesti saadakseen rahaa ja ilmaista työvoimaa vuosina 1991-2020. Avustajat tuomittiin 11 ja 12 vuoden vankeuteen. Kaikki kolme kiistivät syyllisyytensä.

Torop otettiin kiinni vuonna 2020 näyttävässä helikoptereilla tehdyssä aseellisessa ratsiassa Krasnojarskin alueella. Sitä ennen ryhmä oli eristäytynyt ulkopuolisilta koronaviruspandemian levittyä Venäjälle.

AVAINSANAT

Ruotsissa kova tiukennus aselakeihin: metsästäjien AR-15 -kiväärit pakkolunastetaan

Suomessa AR-tyylisiä itselataavia aseita käytetään enimmäkseen urheilu- ja reserviläisammunnoissa, mutta niillä saa myös metsästää.

Ruotsin hallituspuolueet ja ruotsidemokraatit ovat päässeet sopuun maan aselakien tiukentamisesta. Osa itselataavista kiväärimalleista kielletään kokonaan metsästäjiltä.

Ruotsin Yleisradion Ekot-ohjelma kertoi jo maanantaiaamuna ennakkotietona, että metsästysperusteisilla hallussapitoluvilla olevat puoliautomaattiset AR-15 -pohjaiset kiväärit pakkolunastetaan valtiolle täydestä arvostaan siirtymäajan jälkeen.

Alun perin hallitus kaavaili kiellettäville aseille vain 80 prosentin hyvityshintaa, mutta tämä muuttui neuvotteluissa.

HALLITUS kertoi päätöksensä yksityiskohdista virallisesti iltapäivällä. Lunastuksiin arvioidaan menevän rahaa runsaat 15 miljoonaa euroa. Ruotsi aikoo aikanaan lahjoittaa takavarikoimansa AR-aseet Ukrainan asevoimille.

Aselakimuutokset menevät parlamentin käsittelyyn syksyllä, mutta jo tänä kesänä poliisi lakkaa myöntämästä AR-aseille metsästysperusteisia lupia.

Metsästäjille annetaan kaksi vuotta aikaa luopua näistä aseistaan joko myymällä ne itse tai tuomalla ase poliisille. Toinen vaihtoehto heille on hankkia urheiluammuntaluvat, joilla AR-kivääreitä saa Ruotsissa vastedeskin omistaa.

ASELAKIEN tiukennushanke lähti liikkeelle helmikuussa Örebrossa tapahtuneen kouluammuskelun jälkeen. Tuolloin Ruotsin historian pahimmassa joukkosurmassa kuoli yksitoista ihmistä.

Ampujalla oli surmatöissään mukana metsästysperusteisesti hankittu Browning BAR -merkkinen itselataava kivääri. Se ei kuitenkaan ole AR-15 -tyyppinen ase vaan tavallinen metsästyskivääri.

Konservatiivihallituksella oli kova paine näyttää tiukentavansa lainsäädäntöä, ja AR-15 valikoitui kieltolistalle luultavasti asemallin tunnettuisuuden takia. Muuntyyppisiä itselataavia aseita saa vastedeskin käyttää Ruotsissa metsästykseen.

SUOMESSA AR-15 -pohjaisille aseille ei Poliisihallituksen nykyisten ohjeiden mukaan myönnetä juuri lainkaan uusia hankkimislupia metsästysperusteilla.

Asemallia ja sen suurempikaliiperista versiota, AR-10 -kivääreitä saa silti yhä käyttää metsästyksessä, eikä aiemmin myönnettyjä vanhoja lupia ole peruttu.

Asemalli on meillä hyvin suosittu urheilu- ja reserviläisammuntalajeissa.

Juttua muokattu klo 17:28: Lisätty maininta siitä, että hallitus julkisti päätöksensä, ja tarkemmat tiedot lunastusmenettelustä.

AVAINSANAT

Israel haluaa normalisoida suhteet Syyriaan ja pitää Golanin itsellään

Israelilaissotilas miehitetyillä Golanin kukkuloilla viime maaliskuussa.

Israel haluaa normalisoida suhteet Syyrian uuteen johtoon ja samalla pitää miehittämänsä Golanin ylängön itsellään osana mahdollista rauhansopimusta.

Asiasta kertoi Israelin ulkoministeri Gideon Saar tiedotustilaisuudessa tänään.

Saar sanoi Israelin haluavan tällä tavoin laajentaa Lähi-idän Abraham-sopimuksia eli Yhdysvaltojen välittämiä rauhansopimuksia Israelin ja useiden arabimaiden välillä.

-  Israel on kiinnostunut laajentamaan Abraham-sopimusten piiriä (ja laajentaa) rauhaa ja suhteiden normalisointia, Saar sanoi viitaten vuonna 2020 allekirjoitettuihin sopimuksiin.

Sopimuksen Israelin kanssa ovat tähän mennessä allekirjoittaneet Yhdistyneet arabiemiraatit, Bahrain ja Marokko. Myös Saudi-Arabia on avannut keskustelut Yhdysvaltojen kanssa Israelin-suhteiden normalisoinnista.

SYYRIAN lisäksi Israelilla olisi ”kiinnostusta” lisätä myös toinen naapurimaa, Libanon, sopimusten piiriin, kunhan Israelin turvallisuusvaatimukset otetaan huomioon.

Israel löi Libanonissa Iranin tukeman aseellisen Hizbollah-järjestön sen jälkeen, kun Gazan konflikti oli levinnyt väliaikaisesti myös Libanoniin.

Syyriassa sijainneen Golanin ylängön Israel miehitti vuonna 1967 ja alkoi myöhemmin pitää ylänköä omana alueenaan YK:n vastustuksesta huolimatta. Syyrian ja Israelin välisellä ylängöllä vallitsi YK:n valvoma aselepo melko rikkumattomana viime vuoden loppuun asti.

ISRAEL on iskenyt Syyriaan toistuvasti siitä lähtien, kun maan entinen diktaattori Bashar al-Assad syrjäytettiin vallasta joulukuussa. Iskuja on tehty ainakin satoja.

Israel on sanonut haluavansa iskuillaan estää jihadistisena pitämänsä Ahmed al-Sharaan johtaman väliaikaishallinnon pääsyn käyttämään al-Assadin kemikaalisia aseita sekä sotilaallista kalustoa, joilla se voisi uhata Israelia. Al-Sharaa johti ennen valtaan nousuaan jihadistista Hayat Tahrir al-Sham -ryhmää.

Golanin ylängöllä taas Israelin asevoimat on kertonut suorittavansa ”puolustuksellisia operaatioita Syyrian eteläosissa”. Tarkoituksena on ollut Israelin asevoimien mukaan purkaa terroristien infrastruktuuria ja suojella Golanin kukkuloiden asukkaita.

Tämän kuun alkupuolella myös Syyriasta laukaistiin ensimmäistä kertaa ammuksia Israeliin, israelilaismediat kertoivat.

ISRAELIN pääministeri Benjamin Netanjahu puhui jo viime viikolla Abraham-sopimusten laajentamista koskemaan useampia maita sen jälkeen, kun Iranin ja Israelin väliset 12 päivää kestäneet sotatoimet olivat päättyneet aselepoon.

-  Olemme taistelleet päättäväisesti Irania vastaan ja saavuttaneet suuren voiton. Tämä voitto avaa tien rauhansopimusten dramaattiselle laajentamiselle, Netanjahu sanoi videopuheessaan torstaina.

Juttua täydennetty kauttaaltaan klo 14.45.

IAEA: Iran pystyisi pian jatkamaan uraanin rikastamista

Iranilla olisi valmiudet jatkaa uraanin rikastamista kuukausien sisällä Yhdysvaltojen ja Israelin iskujen aiheuttamista vaurioista huolimatta, Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) johtaja Rafael Grossi arvioi.

Grossi puhui yhdysvaltalaisen CBS Newsin sunnuntaina julkaistussa haastattelussa.

Hänen mukaansa ei voida sanoa, ettei Iranin ydinohjelmasta olisi jäljellä mitään, toisin kuin esimerkiksi presidentti Donald Trump on väittänyt.

-  On selvää, että aiheutunut vahinko on ollut vakavaa, mutta tuho ei ole täydellistä, Grossi sanoi.

Yhdysvallat liittyi noin viikko sitten Israelin iskuihin pommittamalla kolmea Iranin ydinlaitosta. Näiden iskujen aiheuttamista vaurioista on ollut ristiriitaista tietoa.

Yhdysvallat on väittänyt, että Iranin ydinohjelma tuhottiin iskuissa täysin. Iran on puhunut vakavista vaurioista ydinlaitoksissa.

Yksi vaurioiden mittaluokan kannalta keskeinen kysymys on se, pystyikö Iran siirtämään pitkälle rikastetun uraanin varastojaan ennen iskuja vai ei. Kyseinen uraani on rikastettu 60-prosenttiseksi eli yli siviilikäyttöön soveltuvan tason, mutta yhä alle ydinaseeseen vaadittavan tason.

Grossi sanoi CBS:lle, ettei IAEA tiedä, missä rikastettu uraani on.

ISRAEL aloitti sotatoimet Irania vastaan 13. kesäkuuta ja väitti Iranin olevan lähellä ydinaseen valmistamista. Iranin mukaan sen ydinohjelma on rauhanomainen ja tarkoitettu vain siviilikäyttöön.

IAEA on Grossin mukaan esittänyt Iranille jo vuosien ajan kysymyksiä rikastettuun uraaniin viittaavista havainnoista eri paikoissa, eikä järjestö ole saanut maalta selkeitä vastauksia.

Iran on syyttänyt atomienergiajärjestöä velvollisuuksiensa laiminlyömisestä, koska se ei tuominnut Israelin ja Yhdysvaltojen iskuja maan ydinlaitoksiin. Iranin turvallisuusneuvosto hyväksyi aiemmin tällä viikolla lakiesityksen, jolla keskeytetään yhteistyö IAEA:n kanssa.

Maa on myös uhannut irtautua kansainvälisestä ydinsulkusopimuksesta, jonka valvominen on IAEA:n tehtävä.

YHDYSVALTALAISELLE New York Timesille puhuneet asiantuntijat sanovat, että Yhdysvaltojen iskuissa tuhottiin käytännössä maan itse aiheuttamaa ydinvalmiutta.

Yhdysvaltojen pommittama Isfahanin ydinlaitos alkoi laajentua vasta sen jälkeen, kun Trump oli ensimmäisellä presidenttikaudellaan vetänyt Yhdysvallat vuoden 2015 ydinsopimuksesta.

Trumpin hylkäämä sopimus tähtäsi siihen, ettei Iran pystyisi rakentamaan ydinpommia mutta voisi jatkaa siviiliydinohjelmaansa.

Valkoisen talon tiedottaja sanoi New York Timesille Trumpin olleen oikeassa kaikesta Iranin konfliktiin liittyvästä, mukaan lukien ydinsopimuksesta.

AVAINSANAT

Israelissa pääministerin korruptiokäräjät etenevät – Trump kiirehti tukemaan Netanjahua

Netanjahun vastaiset opposition mielenosoitukset jatkuivat Israelissa lauantaina.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan maa ei aio hyväksyä Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun joutumista korruptio-oikeudenkäyntiin. Trump ilmoitti asiasta Truth Social -kanavallaan.

Israelissa tuomioistuin hylkäsi perjantaina Netanjahun pyynnön siirtää todistuksen antamista oikeudelle. Pääministeriä epäillään jo 2010-luvulta alkaneesta laajasta korruptiovyyhdistä.

Netanjahun asianajajat olivat vedonneet tämän tarpeeseen keskittyä ”turvallisuusasioihin”. Oikeuden mukaan Netanjahu ei ollut kuitenkaan perustellut riittävästi siirron tarvetta.

Trumpin mukaan Netanjahulla on käynnissä neuvotteluprosessi äärijärjestö Hamasin kanssa sopimuksesta, jolla järjestön hallussa olevat panttivangit saadaan palautettua Israeliin. Lisäksi Trump sanoi jälleen, että oikeudenkäynti on noitavainoa, joka haittaa neuvotteluja Hamasin ja Iranin kanssa.

-  Saavutimme juuri pääministeri Bibi Netanjahun johdolla suuren voiton, jota tämä tahrii. Päästäkää Bibi vapaaksi, hänellä on suuri työ tehtävänä, Trump kirjoitti.

AIEMMIN tällä viikolla Trump vaati, että korruptio-oikeudenkäynti perutaan oitis tai että Netanjahu armahdetaan. Trump sanoi ”olevansa shokissa” kuultuaan, että Israelin valtio jatkaa ”noitavainoa” Netanjahua vastaan.

Trump sanoi Yhdysvaltojen pelastaneen Israelin, ja pelastavan nyt myös Netanjahun.

Netanjahu puolestaan kiitti Trumpia ja kertoi olevansa syvästi liikuttunut tämän tuesta.

Netanjahua syytetään lahjonnasta, petoksesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä. Hän on kiistänyt syytökset. Netanjahun oikeudenkäynti alkoi jerusalemilaisessa oikeusistuimessa toukokuussa 2020.