DCA-sopimus julkistettiin – Suomi avaa 15 sotilasaluetta USA:n käyttöön

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) ja ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) tiedotustilaisuudessa tänään.

DCA-sopimus vahvistaa Suomen puolustusta muun muassa mahdollistamalla Yhdysvaltojen joukkojen läsnäolon ja harjoittelun sekä puolustusmateriaalin sijoittamisen ennakolta Suomen alueelle.

Valtioneuvosto on päättänyt esittää tasavallan presidentille Suomen ja Yhdysvaltojen välisen puolustusyhteistyösopimuksen eli DCA-sopimuksen (Defence Cooperation Agreement) allekirjoittamista.

Sopimus on määrä allekirjoittaa ensi maanantaina Washington DC:ssä. Sen allekirjoittaa puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.).

Sopimusneuvottelut käynnistyivät tämän vuoden maaliskuussa edellisen hallituskauden lopulla. Neuvottelut on käyty ulkoministeriön johdolla.

Sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen ulkoministeriössä aloitetaan eduskunnalle annettavan hallituksen esityksen valmistelu. Sopimuksen hyväksyy lopulta eduskunta.

ULKOMINISTERI Elina Valtonen (kok.) sanoi tänään tiedotustilaisuudessa, että DCA-sopimus syventää Suomen ja USA:n turvallisuuspoliittista yhteyttä merkittävästi.

DCA tarkentaa jo Nato-jäsenyydestä johtuvia periaatteita joukkojen toimimisessa liittolaismaan alueella.

– Se, ettei asioista tarvitse sopia erikseen, tuo helppoutta rauhanajan toiminnan organisoimiseen, mutta ennen kaikkea se voi olla elintärkeää kriisissä.

DCA-sopimus käsittelee muun muassa Yhdysvaltojen pääsyä sovittuihin tiloihin ja sovituille alueille sekä niiden käyttöä, puolustuskaluston, tarvikkeiden ja materiaalin sijoittamista ennakolta Suomen alueelle, Yhdysvaltojen ilma-alusten, alusten ja ajoneuvojen maahantuloa ja liikkumista, Yhdysvaltojen joukkojen sekä niiden käyttämien tilojen ja alueiden turvallisuuden järjestämistä, rikosoikeudellista toimivaltaa sekä käytännön kysymyksiä liittyen joukkojen toimintaan Suomen alueella.

YKSI keskeinen sopimuksen kokonaisuus on tuomivallan jako.

Valtosen mukaan yhdysvaltalaisten tekemiksi epäiltyjen rikoksien tuomiovalta jakautuu Suomen ja USA:n välille. Maat vaihtoivat marraskuussa nootteja. Niillä vahvistetaan yhteisymmärrystä siitä, että Suomen alueella kunnioitetaan Suomen lakia ja maamme kansainvälisiä velvoitteita.

– Esimerkiksi kuolemanrangaistusta ei voida soveltaa, Valtonen sanoi.

Hänen mukaansa lähtökohta on se, että yhdysvaltalaiset joukot ja täällä toimivat joukot noudattavat omaa lainsäädäntöään ja kunnioittavat samalla Suomen lainsäädäntöä. Vaikka tuomiovalta jakautuu, se kuuluu kuitenkin ensisijaisesti Yhdysvalloille.

– Suomi voi tarvittaessa ja halutessaan saattaa itselleen ensisijaisen tuomiovallan tapauksissa, jotka Suomi kokee maallemme merkittäviksi, esimerkiksi yhteiskunnallisesti merkittävissä rikkomuksissa tai esimerkiksi seksuaalirikoksissa tai vastaavissa.

PUOLUSTUSMINISTERI Antti Häkkänen totesi medialle, että DCA-sopimuksella USA sitoutuu Suomen puolustukseen myös tiukassa paikassa. Häkkäsen mukaan tällä on ”äärimmäisen painava viesti tässä ajassa”.

– Tämän selvempää ja painavampaa viestiä ei puolustusyhteistyöstä voi lähettää. Yhteistyömme syvenee siis sille tasolle, että yhdessä puolustaudumme, jos Suomen kimppuun joku käy tai meitä uhataan painostaa.

Häkkäsen mukaan USA:n takuu siitä, että se olisi puolustamassa Suomea kriisitilanteessa muodostaa Nato-jäsenyyden ohella niin korkean ennakkopidäkkeen, että Suomea ei todennäköisesti kukaan uskalla painostaa tai horjuttaa sotilaallisesti.

Puolustusyhteistyösopimus yhteensovitetaan Naton ja Pohjoismaiden toimintojen kanssa. Pohjoismaiden puolustusarkkitehtuuria voidaan viedään entistä syvemmälle, kun maat kuuluvat Natoon ja niillä on vastaavankaltainen DCA-sopimus.

Useilla Nato-mailla on vastaava kahdenvälinen sopimus Yhdysvaltojen kanssa.

HÄKKÄSEN mukaan nyt alkaa Suomen ja USA:n puolustushallintojen välinen suunnittelu puolustuksellisen yhteistyön käytännöistä. Ensin on kuitenkin odotettava, että sopimus tulee voimaan.

Sopimuksen mukaan Suomi avaa 15 sotilasaluetta USA:n käyttöön. Alla on lista sovituista tiloista ja alueista:

  • Ivalo, Rajavartiolaitoksen kasarmialueet (sotilaallisen maanpuolustuksen tehtävien
    hoitamiseen varatut tilat ja alueet)
  • Kuopio-Rissala, Karjalan lennoston lentotukikohta
  • Niinisalon varuskunta-alue ja Pohjankangas-Hämeenkangas harjoitusalueet
  • Parkanon varastoalue
  • Raaseporin varuskunta-alue ja Syndalenin harjoitusalue
  • Rovajärven harjoitusalue mukaan lukien Misin varastoalue
  • Rovaniemi, Lapin lennoston lentotukikohta ja Jääkäriprikaatin varuskunta-alue
  • Skinnarvikin varastoalue
  • Tammelan varastoalue
  • Tampere-Pirkkala, Satakunnan lennoston lentotukikohta
  • Tervolan varastoalue
  • Jyväskylä-Tikkakoski, Ilmasotakoulun lentotukikohta
  • Upinniemen laivastotukikohta ja varuskunta-alue Kirkkonummella mukaan lukien
  • Russarö
  • Veitsiluodon varastoalue
  • Vekaranjärven varuskunta-alue ja Pahkajärven harjoitusalue

Häkkänen ei kommentoinut eikä arvioinut yksittäisten alueiden toiminnallista tarkoitusta.

– En senkään takia takia myöskään nosta niitä nyt tässä esiin, ettei aseta niitä marssijärjestykseen. Ne ovat jokaisen luettavissa sieltä pohjoisesta etelään, ei ihan itäistä Suomea kokonaan vain tietyiltä osin rajattuina. Lista on kattava, välttämättä jokaisella alueella ei ole toimintoja mutta saattaa olla. Se katsotaan jatkosuunnittelussa. Mikä on USA:n joukkojen tai ennakkovastoinnin rooli, se neuvotellaan jatkossa USA:n kanssa, hän selvitti.

Häkkänen sanoi myös, että välttämättä kaikkia sopimukseen liittyviä alueita tai tiloja ei käytetä. Harjoitustoimintaa voi olla myös muutoin laajasti eri puolilla Suomea. Toisin sanoen DCA-sopimusta sovelletaan koko Suomen alueella.

Häkkänen muistutti, että harjoitustoiminnan ja rotaatioiden kautta USA:n joukkoja on ollut Suomessa jo pitkän ajan.

– Tässä ei ole sinänsä dramatiikasta kyse.

KYSYMYKSEEN, toivooko Suomi, että amerikkalaisia olisi jatkossa pysyvästi maassa, Häkkänen vastasi, että asiat neuvotellaan USA:n kanssa ja tehdään tavoitteenasettelua, joka maksimoi Suomen turvallisuuden.

– En lähde tässä nyt asettamaan tavoitteita. Se käydään sitten puolustushallintojen välillä tiiviisti, mihin USA on valmis ja minkälaisia tarpeita nähdään ennen kaikkea pohjoisessa, etelässä ja muualla ennakkovarastoinnissa tai joukkojen sijoittumisessa.

Sopimus mahdollistaa puolustusmateriaalin sijoittamisen ennakolta Suomen alueelle.

Ulkoministeri Elina Valtonen totesi tiedotustilaisuudessa, että Suomeen ei korostu välitöntä sotilaallista uhkaa eikä kansalaisilla ole aihetta minkäänlaiseen huoleen. Tämä oli vastaus toimittajan kysymykseen, jossa nostettiin esiin sitä, että Suomessa on ollut viime päivinä turvallisuuspoliittisesta tilanteesta johtuen hätääntynyttäkin ilmapiiriä.

Valtonen muistutti myös, että Suomi on liittynyt Natoon omista turvallisuuslähtökohdistaan käsin eikä uhatakseen ketään.

– Nato on puolustusliitto. Myös DCA-sopimus oikeastaan vain täydentää meidän liittolaisuuttamme Yhdysvaltojen kanssa. Se mahdollistaa myös näin rauhan aikana huomattavasti helpomman ja helpommin järjestettävän ja ennakoitavan harjoitustoiminnan tällä alueella ja siten laajan yhteistyön myös täällä Pohjolassa.

HÄKKÄNEN arvioi, että Venäjä muodostaa pitkäaikaisen ja hyvin todennäköisesti pahenevan uhan Euroopan maille. Tätä ei ministerin mukaan voi vähätellä. Häkkänen muistutti kuitenkin Suomen olevan tällä hetkellä läntisessä yhteisössä niin hyvin suojattu kuin voi olla.

Elina Valtonen sanoi, että Suomen ja USA:n välinen DCA-sopimus on vahvasti myös Yhdysvaltain intressin mukainen, koska se voimistaa koko Naton turvallisuutta, pidäkettä ja puolustusta.

Häkkänen totesi uskovansa, että USA:n intressissä on halu puolustaa vapaata, demokraattista länttä. Siksi USA haluaa myös kasvattaa Suomen ja Pohjolan ennakkopidäkettä ehkäistäkseen tulevia sotia.

Ydinaseista Suomen DCA-sopimuksessa ei ole mainintaa. Norjan sopimuksessa ne on erikseen kielletty.

– Me olemme täysimääräisesti sitoutuneet Naton ja USA:n ydinasesuojaan. Sen takia tässä ei ole tehty mitään erillisiä rajauksia. Toki on kirjaus, että Suomen voimassaolevaa lainsäädäntöä noudatetaan, Häkkänen kertoi.

Suomessa on voimassa ydinräjähteiden maahantuonnin kieltävä ydinenergialaki.

EU-komissio julkistaa budjettiesityksensä – Luvassa vääntöä ainakin summasta, yhteisvelasta ja Unkarista

Komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan tämänhetkinen rahoituskehys on suunniteltu maailmaan, jota ei enää ole olemassa.

EU-komissio kertoo tänään, mihin unionin varoja halutaan kohdentaa tulevina vuosina. Komission on määrä julkistaa esityksensä EU:n monivuotiseksi rahoituskehykseksi. Kyseessä on käytännössä EU:n budjetti vuosille 2028-2034.

Edessä ovat vielä pitkät neuvottelut jäsenmaiden kanssa. Budjettiin kohdistuu kireässä maailmantilanteessa erityisen paljon odotuksia ja paineita, sillä sen pitäisi vastata haasteisiin niin EU:n puolustuksen, ilmastonmuutoksen torjumisen kuin kilpailukyvyn kehittämisen saralla.

Lisäksi EU:n pitäisi alkaa varautua myös laajentumiseen esimerkiksi Ukrainan mahdollisen EU-jäsenyyden osalta.

Nykyinen budjetti kattaa vuodet 2021-2027. Komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan tämänhetkinen rahoituskehys on suunniteltu maailmaan, jota ei enää ole olemassa.

LUVASSA lienee jopa tavanomaista enemmän vääntöä ja vaikeita neuvotteluita.

Jäsenmaiden kesken on jo eroja siinä, pitäisikö budjetin määrää kasvattaa. Nykyinen budjetti on kooltaan noin 1  200 miljardia euroa.

Esimerkiksi Ranska on vaatinut sen kasvattamista, kun taas perinteiset ”nuukat maat” Saksa ja Hollanti ovat vastustaneet asiaa. Suomen linja on ollut, että budjetin tulee pysyä kohtuullisena.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi maanantaina Suomen pyrkineen vaikuttamaan budjettiin ennalta muun muassa puolustuksen ja Ukrainan tukemisen osalta.

-  Lisäksi Suomi tavoittelee itäisten raja-alueiden erityisrahoitusta huomioiden Suomen poikkeuksellisen aseman Venäjän rajavaltiona, hän sanoi tiedotteessa.

Mediatietojen mukaan komission esityksessä olisi mukana myös jonkinlainen uusi yhteisvelkaväline. Suomi on jo ilmaissut kriittisen suhtautumisensa ehdotukseen.

-  Suomi suhtautuu kriittisesti uusien, elpymisvälineen kaltaisten EU:n lainanotolla rahoitettavien EU-tason rahoitusvälineiden luomiseen. Tämän olemme linjanneet jo hallitusohjelmassa, Orpo sanoi.

ODOTUKSIA kohdistuu myös siihen, mitä budjetissa todetaan oikeusvaltiokehityksestä.

Demokratiasta ja oikeusvaltiokehityksestä vastaava komissaari Michael McGrath on sanonut, että komissio on harkinnut oikeusvaltiokehityksen kytkemistä tiukemmin osaksi EU:n tukien vastaanottamista osana seuraavaa budjettiesitystä.

Tämä koskee erityisesti Unkaria, jolta on jo jäädytetty miljardien eurojen edestä EU-tukia oikeusvaltioperiaatteen rikkomisen vuoksi.

HS-gallup: SDP jatkaa kärjessä – kannatus kasvoi taas hieman

SDP:n kärkipaikka gallupissa on selvä: 25,4 prosenttia, kun seuraavana tulevan kokoomus on lähes 6 prosenttia perässä.

SDP jatkaa suosituimpana puolueena Helsingin Sanomien kannatusmittauksessa. Puoluetta kannatti 25,4 prosenttia vastaajista, mikä on hieman enemmän kuin edellisessä mittauksessa.

Puolue pitää selkeää ykkössijaa, sillä toisena on kokoomus 19,8 prosentin kannatuksella. Kolmanneksi suosituin puolue on keskusta 15,7 prosentilla. Kummankin kannatus pysyi samana viime mittaukseen verrattuna.

Perussuomalaisten kannatus nousi 10,6 prosenttiin. Puolueen kannatus kohentui 0,6 prosenttiyksiköllä viime kuulta. Nousu oli mittauksen merkittävin muutos.

Oppositiopuolueista vasemmistoliiton kannatus on 9,8 prosenttia ja vihreiden 8,0 prosenttia. Molempien kannatus laski hieman kesäkuuhun verrattuna.

Muista hallituspuolueista RKP keräsi 4,1 ja kristillisdemokraatit 3,3 prosenttia.

HALLITUSPUOLUEIDEN yhteenlaskettu kannatus nousi 37,8 prosenttiin, kun viime kuussa vastaava luku oli 37,3 prosenttia. Kesäkuun kannatus oli pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituskauden pohjalukema.

Kyselyn toteutti tutkimusyhtiö Verian kesä-heinäkuussa. Tutkimusta varten haastateltiin noin 3  000:ta täysi-ikäistä mannersuomalaista.

Virhemarginaali on noin 1,8 prosenttiyksikköä suuntaansa suurimpien puolueiden kohdalla.

Kd unohtanut ”Raamatun neuvot” – kansanedustaja vaatii kokoomukselta ryhtiä

Saimaannorppa (Pusa hispida saimensis) Pihlajavedellä Saimaalla 15. toukokuuta.

Kansanedustaja, entinen ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) vaatii Petteri Orpon (kok.) hallitukselta toimia saimaannorpan suojelemiseksi.

Kesän mittaan on uutisoitu useista kuuttien kuolemista kalastusverkkoihin. Mikkonen muistuttaa tiedotteessaan, että vain osa verkkokuolemista päätyy viranomaisten tietoon. Toimiessaan ympäristöministerinä Mikkonen oli päättämässä nykyisin voimassa olevista verkkokalastusrajoituksista.

– Verkkokalastusrajoitukset osoittautuvat vuosi toisensa jälkeen riittämättömiksi. Kuuttien hukkumiskuolemat verkkoihin ovat kaikkein suurimmat heinäkuussa verkkokalastuskiellon päätyttyä. Rajoitusten voimassaoloa tulee pidentää vähintään heinäkuun loppuun saimaannorpan suojelemiseksi. Ehdotimme tätä valtioneuvostolle jo vuonna 2021, mutta sosialidemokraatit, keskusta ja ruotsalainen kansanpuolue eivät ehdotusta tukeneet, Mikkonen sanoo.

SAIMAANNORPPAKANTA on saatu kasvuun rajoittamalla verkkokalastusta ja lisäämällä norpan lisääntymistä tukevia toimia, kuten apukinosten kolaamista. Saimaannorppa on silti edelleen erittäin uhanalainen laji.

– Saimaannorppaa uhkaa paitsi verkkokalastus myös ilmastonmuutos, jonka myötä muuttunut lumitilanne heikentää norpan pesintää. Tehokkain yksittäinen päätös, jonka voimme norpan suojelemiseksi tehdä, on rajoittaa norpalle vaarallisten kalastusvälineiden käyttöä. Parasta olisi kieltää norpalle vaaralliset kalastusvälineet sen levinneisyysalueella kokonaan.

Mikkosen mukaan norppaturvallisia kalastusvälineitä kehitellään kokoajan. Jo nyt avorysät, nielurajoitteiset katiskat, troolaus ja nuottaus mahdollistavat niin kotitarve- kuin ammattikalastuksen Saimaalla.

– Ammattikalastajille tulisi aktiivisesti tarjota investointitukea norppaturvallisten pyydysten hankintaan, Mikkonen ehdottaa.

NYKYINEN asetus päättyy ensi keväänä ja hallituksen on pian päätettävä uusista kalastusrajoituksista seuraavalle viidelle vuodelle vuodesta 2026 alkaen. Ympäristöministeri Sari Multalalla (kok.) on Mikkosen mukaan nyt näytönpaikka, sillä hän ja kokoomus vaativat viime kaudella äänekkäästi kalastusrajoitusten pidentämistä heinäkuulle. Kokoomus myös äänesti Saimaalle verkkokalastuskieltoa vaatineen kansalaisaloitteen puolesta.

– Ympäristöministeri on tähän mennessä antanut periksi maa- ja metsätalousministerille kaikissa luonnonsuojeluun liittyvissä kysymyksissä. Esimerkiksi vanhojen metsien kriteerit vesitettiin, perinnebiotooppien hoitomahdollisuuksia on vähennetty ja jopa uhanalaisten lajien metsästystä on helpotettu.

– Toivottavasti kokoomus on valmis turvaamaan edes saimaannorpan tulevaisuuden tiukentamalla kalastusrajoituksia. Vai onko hallitus antanut kaikissa luontokysymyksissä vallan Kristillisdemokraateille, jotka ovat täysin unohtaneet Raamatun neuvot luonnon varjelemisesta, Mikkonen lataa tiedotteessaan.

Maa- ja metsätalousministeri on Kd:n puheenjohtaja Sari Essayah.

Halla-ahon avustajalle syyte luottamusaseman väärinkäytöstä

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho 18. kesäkuuta.

Eduskunnan puhemiehen Jussi Halla-ahon (ps.) avustaja Tanja Aidanjuuri (ps.) on saanut syytteen luottamusaseman väärinkäytöstä.

Syyte ei liity Aidanjuuren avustajantehtävään, vaan hänen toimintaansa Vantaan kaupunginvaltuutettuna viitisen vuotta sitten.

POLIISI kertoi kesäkuussa, että Vantaan kaupungin vuokrataloyhtiön yhdessä kerrostalohankkeessa on syytä epäillä hankintalain rikkomista. Poliisin mukaan vuokrataloyhtiölle epäillään aiheutuneen noin 2,85 miljoonan euron vahingot.

Aidanjuuri kertoo STT:lle, että hän oli vuokrataloyhtiön hallituksessa kokemattomana ensikertalaisena ja luotti konsernin johdon arvioihin.

Jutussa on useita muitakin syytettyjä.

Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaisten kiinteistökauppakielto voimaan

Itärannan ja Länsirannan varuskunnan kyltit Jyväskylän Tikkakoskella 27. toukokuuta 2025.

Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaisia koskeva kiinteistökauppakielto astui tiistaina voimaan valtioneuvoston asetuksella.

Jatkossa kiinteistön hankintaan ei anneta lupaa henkilöille, joiden kansalaisuusvaltio loukkaa toisen valtion alueellista koskemattomuutta, itsenäisyyttä ja suvereniteettia ja joiden valtio muodostaa uhan Suomen kansalliselle turvallisuudelle.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) kirjoittaa X:ssä, että laissa on kyse Suomen turvallisuuden vahvistamisesta ja varautumisesta kaikkiin vaikuttamiskeinoihin. Häkkäsen mukaan uudistus olisi pitänyt tehdä jo aiemmin, mutta edellinen hallitus ei tarttunut asiaan.

-  Kun aloitin puolustusministeriössä, pidin tätä epäkohtana ja käynnistin kiinteistökauppakiellon valmistelun noin kaksi vuotta sitten, Häkkänen kirjoitti.