MENY

Borta bra, men hemma bäst – också för miljön

Att resa utomlands kan verka lockande. Men det finns mycket att se även på hemmafronten samtidigt som man gör miljön en stor tjänst.

 

 

Solen gassar och himlen är somrigt blå. Utanför bilfönstret svischar träd och blomfyllda åkrar förbi. Jag ler för mig själv. Tänk vilken tur att jag har som får åka på hemester. För några år sedan hade det känts tråkigt att inte kunna resa utomlands. Nu ser jag det som ett stort privilegium att kunna njuta av vår vackra natur. Om några år kan det vara för sent.

När jag var barn reste min familj sällan längre än att vi tog Sverigebåten från Åbo över till Stockholm och så åkte vi hem igen, utan att stiga iland på främmande mark. Som vuxen fick jag chansen att via universitetet studera i några av våra nordiska grannländer: Norge, Danmark samt Färöarna (som hör till Danmark). Upplevelsen gav mersmak och resorna blev bara fler. Eftersom min plånbok inte var den tjockaste, blev det en del tågluffande runt om i Europa, men några flygresor hann jag också med. Plötsligt var jag en större expert på andra länder än mitt eget, i mina ögon tråkiga, hemland Finland.

Reslusten höll i sig och planerna på att resa utomlands, som alla andra också verkade ha, frodades i fantasin. Men så plötsligt satte ett virus stopp för resandet. Coronapandemin spred sig och skapade oro världen över. Folk blev sjuka, många strök med och allting kändes nästan lite overkligt. Plötsligt kunde man knappt röra sig utanför sitt eget hem. Jag och min kompis tvingades ställa in vår bokade resa till Tyskland. Många ställde sig frågan om man någonsin skulle kunna resa utomlands igen?

Då läget sakta men säkert stabiliserade sig och man äntligen vågade röra lite på sig, var det många som valde, eller tvingades, resa inom landet. Uttrycket “hemester” myntades och många började uppskatta vårt eget land som resmål. Den som blev gladast över att vi minskat på flygandet och höll oss mer hemma, verkade dock vara naturen. I media uppmärksammades hur luftkvaliteten i större städer förbättrats tack vare mindre utsläpp från transportmedel och industrier. Det kändes nästan för bra för att vara sant, och kanske ser var det. Tydligen har forskning visat att de minskade utsläppen även ledde till en ökad klimatuppvärmning eftersom de solstrålar som nådde jordens yta, på grund av de minskade utsläppen, ökade. Forskarna var och är trots det fortfarande överens om att vi drastiskt måste minska på våra utsläpp från transportmedel och industrier snarast.

Så hur ska vi förhålla oss till det här? Jo, för mig är det rätt självklart. Min familj har valt att inte ta några onödiga resor med flyg, utan istället väljer vi att resa med klimatvänligare alternativ såsom tåg. Men ibland, då hela familjen är med och tåg inte är en möjlighet, tar vi bilen. För trots att det inte är det bästa alternativet, så är det bättre än att till exempel ta flyget över till grannlandet bara för att det är smidigt.

Att veta vad som är rätt eller fel då det kommer till klimatfrågan, är inte alltid helt lätt. Det viktigaste är dock att vi tänker en extra gång på vårt resande och försöker välja det bästa alternativet. En resa utomlands kan förgylla en grå vardag och göra att man växer som person, men att resa till samma turistresemål två gånger per år med resten av Norden “bara för att man kan” och utan något verkligt behov, ja det är i dagsläget en onödig handling som kan komma att stå miljön dyrt.

Så kanske kan vi försöka ta tillfället i akt och njuta av den vackra natur vi har i Finland och välja hemester istället för en resa utomlands. På detta vis får vi njuta, samtidigt som vi gör en god gärning för miljön och våra kommande generationer. För visst är väl våra barn och deras framtid viktigare än en nöjesresa utomlands?

Ledare: Jeffrey Epsteins vålnad spökar i Vita huset

President Bill Clinton skakar hand med Jeffrey Epstein i Vita huset år 1993 med Ghislaine Maxwell i bakgrunden. Epstein hade donerat pengar till renoveringen av Vita huset och deltog i ett evenemang kring det projektet.

USA:s president Donald Trump har haft otroligt lojala anhängare, vilket har varit helt avgörande för varför han lyckades ta sig tillbaka till Vita huset i presidentvalet 2024. Nu håller en del av anhängarna på att överge honom och orsaken är den gamla pedofilskandalen vars centralgestalt Jeffrey Epstein dog år 2019 i fängelset Metropolitan Correctional Center på Manhattan och dödsfallet rapporterades som ett självmord.

 

Lue lisää

Tidöregeringens resultat utvärderat

Sveriges statsminister Ulf Kristersson på Europeiska folkpartiets kongress i Valencia 2025.

Den 13 september 2026 står Tidöregeringen inför väljarnas slutliga dom. Gick det bra för Ulf Kristerssons SD-beroende högerregering? Eller blev det en besvikelse också för egna väljares och folkets förväntningar?

 

Lue lisää

Ett hundöra är ingen lösning – men en stilla påminnelse om verkligheten

“Det är en dödssynd!” Är det? Tänker jag, rycker på axlarna och viker ytterligare ett hörn på en av sidorna i boken där jag avslutade min läsning för den här gången och slår ihop den. Hundörat syns tydligt och får mig att le.

 

Lue lisää

Debatt: Finns tillräckligt med kunskap om Israel-Palestinakonflikten?

25-årsjubileet av Hamas firas i Gaza år 2012.

Boken Hamas terror inifrån vill jag varmt rekommendera för den som vill ha kunskap och insikt i konflikten. Boken är skriven av Magnus Ranstorp och kom ut 2024.

 

Lue lisää

Sommartider, hej hej – eller hejdå?

Juni är här, men sommaren verkar ännu inte helt hittat hit… eller har den? Kanske det är dags att öppna våra ögon för både vad våra barndomsminnen och vår verklighet bjuder på för lärdomar.

 

Lue lisää