Asiantuntijat erimielisiä vankeusuudistuksesta: johtaisiko elinkautisen loputon pidentäminen oikeusmurhiin?

Hallituksen suunnitelmat sulkea entistä useampi vanki elinkautisen tuomion sijaan määräämättömäksi ajaksi vankilaan saavat osakseen voimakasta arvostelua.

Lausuntokierros niin kutsutusta varmuusvankeusuudistuksesta päättyi perjantaina. Hallituksen tarkoituksena on, että kaikkein vaarallisimpina pidettyjen vankien kohdalla vankeutta voitaisiin jatkaa niin pitkään kuin heidän arvioidaan edelleen olevan vaarallisia.

Nykyisin Suomessa pisin vankeusrangaistus on elinkautinen, josta voi päästä ehdonalaiseen vapauteen aikaisintaan 12 vuoden vankeuden jälkeen. Keskimäärin elinkautista istutaan noin 14 ja puoli vuotta.

Elinkautinen langetetaan aina murhasta ja voidaan langettaa myös esimerkiksi tietyistä sota-, maanpetos- ja terrorismirikoksista. Hallituksen ehdotuksessa määräämättömän pitkään vankeuteen voitaisiin tuomita myös esimerkiksi vakavaan seksuaali- tai väkivaltarikokseen syyllistynyt.

MONISSA asiantuntijoiden lausunnoissa nostetaan esiin erityisesti niitä ongelmia, joita liittyy vaarallisuus- ja väkivaltariskiarvioihin ja niiden luotettavuuteen.

Vaarallisuusarvio tehdään nykyisin mielentilatutkimuksen yhteydessä, kun halutaan selvittää, onko syytetty syytä tuomita yhdistelmärangaistukseen, jossa kokonaan vankeudessa istuttavaa tuomiota seuraa vielä vuoden valvonta-aika.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan vaarallisuusarvioiden tekemiseen käytettävät mittarit ovat kuitenkin epätarkkoja. THL antaa tuomioistuimille lausunnot vaarallisuusarvioista sekä mielentilatutkimuksista.

-  Parhaimmilla mittareilla päästään noin 70 prosentin tarkkuuteen, luotettavuus laskee pitkää ajanjaksoa ennustettaessa. Vaarallisuusarvioita voidaankin pitää vain suuntaa antavina, eikä niitä tulisi käyttää yksinomaan perusteena merkittävässä päätöksenteossa, THL:n lausunnossa sanotaan.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori ja kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin Krimon johtaja Kimmo Nuotio sanoo lausunnossaan, että väkivaltariskin arvio kertoo pikemminkin tilastollisesta riskistä kuin yksilöstä itsestään.

-  Sen vuoksi vankeusrangaistus, joka olisi turvaamistoimen kaltainen, tulisi kohdistumaan toisinaan henkilöihin, jotka eivät todellisuudessa olisi tulleet tekemään sellaista vakavaa rikosta, jonka estämiseksi he ovat menettäneet vapautensa. Jälkeenpäin ei voida tietää, onko turvaamistoimenpiteen määrääminen ollut tarpeellista ja hyödyllistä vai ei, Nuotio kirjoittaa.

Nuotio kyseenalaistaa uudistuksen tarpeellisuuden. Hän korostaa, että kyseessä olisi merkittävä muutos, jota ei pidä tehdä kevyin perustein.

-  Esimerkiksi kotimaisessa rikollisuuskehityksessä ei ole mitään sellaisia piirteitä tai kehityskulkuja, jotka sellaisenaan perustelisivat tällaista uudistusta — Lainuudistus vaatii siis tuekseen painavan yhteiskunnallisen tarpeen, eikä esimerkiksi hallitusohjelmakirjaus edusta sitä – se on ilmaus poliittisesta tahdosta.

HALLITUS ehdottaa varmuusvankeusuudistuksen toteuttamiseen kahta vaihtoehtoista mallia. Ensimmäinen niistä kytkeytyy jo käytössä olevaan yhdistelmärangaistukseen, johon nykyään voidaan tuomita erityisen vaaralliseksi katsottu rikoksenuusija.

Ykkösmallissa yhdistelmärangaistusta muutettaisiin niin, että sitä voitaisiin tarvittaessa jatkaa varmuusvankeutena, ja se voitaisiin määrätä myös ensikertalaisille ja alaikäisille. Toisessa mallissa varmuusvankeus olisi oma erillinen seuraamuksensa, johon tuomittaisiin jo tuomiota annettaessa.

Myös Helsingin hovioikeus ja Tuomariliitto sanovat lausunnoissaan, etteivät ne pidä kumpaakaan hallituksen malleista tarpeellisena.

Helsingin hovioikeus on se tuomioistuin, joka nykyisin käsittelee kaikki elinkautisvankien ehdonalaishakemukset. Kun elinkautisvanki hakee ehdonalaiseen, hänestä tehdään väkivaltariskiarvio.

Hovioikeuden mukaan rikoksentekijän vaarallisuus tulee nykyjärjestelmässä huomioiduksi riittävästi.

Hovioikeuden mukaan rikoksentekijän vaarallisuus tulee nykyjärjestelmässä huomioiduksi riittävästi sekä yhdistelmärangaistuksessa että elinkautisvankien vapauttamisharkinnassa. Myös se katsoo, että uudistuksen keskeinen ongelma liittyy ihmisten tulevan vaarallisuuden ja väkivaltaisuuden ennustamiseen.

-  Järjestelmää luotaessa olisikin tärkeää arvioida sitä, kuinka paljon tällaisia virheellisiä ratkaisuja voidaan yhteiskunnassamme sietää. Onko tavoitteena se, että vankeudessa pidetään varmuuden vuoksi ihmisiä, jotka eivät loppujen lopuksi tekisikään uusia vakavia rikoksia, eli hyväksytäänkö riski turhaan eristämisestä, kysytään hovioikeuden lausunnossa.

Tuomariliitto arvostelee myös uudistuksen aikataulua.

-  Vaarallisiksi arvioiduille rikoksenuusijoille tarkoitettu (vuonna 2018 voimaan tullut) yhdistelmärangaistus on vielä varsin tuore uudistus järjestelmässämme, eikä valvonta-ajan toimivuudesta ole vielä kokemuksia. Näin ollen ei ole perusteltua lähteä muuttamaan samaa kohderyhmää koskevaa lainsäädäntöä, kun tällaiselle muutokselle ei ole esitetty sellaisia painavia yhteiskunnallisen tarpeen vaatimuksia, joita perusoikeuksien rajoittaminen edellyttää ja jotka olisivat ilmenneet yhdistelmärangaistuksen säätämisen jälkeen.

Lausunnonantajat karsastavat erityisesti varmuusvankeuden ulottamista alaikäisiin.

-  Kansainvälinen tutkimus osoittaa vankilassaoloajan sosiaalisena kokemuksena, jolla saattaa olla jopa kriminogeenisiä eli yksilön uusimisriskiä lisääviä vaikutuksia. Nuorten kohdalla ehdottoman vankeuden käytön on huomattu altistavan suuremmalle uusimisen todennäköisyydelle juuri siinä rikosluokassa, josta he suorittavat ensimmäistä vankeusrangaistustaan, Rikoksettoman elämän tukisäätiö Rets kirjoittaa.

OIKEUSMINISTERIÖN arvion mukaan varmuusvankeuden käyttöönoton vaikutus vankimäärään olisi pieni. Ministeriön arviomuistiossa sanotaan, että uudistus voisi mallista riippuen johtaa pidemmällä aikavälillä noin 10-40 vangin lisäykseen päivittäiseen vankimäärään.

Monet lausunnonantajat ovat kuitenkin huolissaan siitä, miten Rikosseuraamuslaitoksen resurssit riittäisivät uudistuksen vaatimiin lisätoimiin. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on linjannut, että varmuusvankeudessa vankeusaikaan pitää sisällyttää enemmän kuntouttavaa toimintaa kuin tavallisen vankeusrangaistuksen aikana.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Mikko Sarja huomauttaa, että vankiloilla on jo nyt vaikeuksia kuntouttavan toiminnan järjestämisessä.

-  Kantelu- ja tarkastushavaintojen perusteella vaikuttaa huolestuttavasti siltä, että vankiloissa erilaiset uusimisriskiin ja yhteiskuntaan sopeutumiseen vaikuttamaan pyrkivät tukitoimet ovat monien vankien kohdalla riittämättömiä tai jopa olemattomia, lausunnossa sanotaan.

Myös THL nostaa esiin arviomuistion kohdan, jossa todetaan, että vaarallisuutensa perusteella varmuusvankeuteen määrätylle on järjestettävä toimenpiteitä, jotka tähtäävät uusimisriskin vähentämiseen ja vapaudenmenetyksen lyhentämiseen.

-  Epäselväksi jää, mitä nämä toimet ovat, missä ja miten niitä pystytään järjestämään? Wattu IV -vankiväestötutkimuksen mukaan vangeilla on muun muassa autismikirjon häiriöitä ja mielenterveys- ja päihdehäiriöitä, jotka osaltaan selittävät rikollista käyttäytymistä. Tällaisten häiriöiden hoitoon ja kuntoutukseen tulisi järjestää nykyistä parempia mahdollisuuksia, THL sanoo.

THL KATSOO, että varmuusvankeusuudistusta perustellumpaa olisi kehittää jo olemassa olevia seuraamuksia ja erityisesti vankeuden jälkeistä aikaa. Se korostaa, että ratkaisujen tulisi perustua tutkittuun tietoon.

-  Vaarallisuusarvioiden tai väkivaltariskiarvioiden lisääminen eivät itsessään lisää yhteiskunnan turvallisuutta pitkällä tähtäimellä. Vankilaeristys ja vankilassaoloajan pidentäminen eivät myöskään sellaisenaan paranna ketään, vaan tarvitaan aktiivisia toimenpiteitä vaarallisiksi arvioitujen ihmisten vaarallisuuden poistamiseksi muun muassa kuntoutuksen keinoin. Tähän tarvitaan resursseja, joihin olisi syytä osoittaa varoja.

Professori Nuotio nostaa esiin myös määräämättömän pitkän vankeuden vaikutukset yksilön motivaatioon kuntoutua, kun vapautumisen ajankohtaa ei tiedä.

-  Jos joku tuomitaan taposta kymmenen vuoden yhdistelmärangaistukseen, hän ei todellisuudessa tiedä vapautumispäiväänsä. Tällainen yhdistelmärangaistus muistuttaa varsin paljon elinkautista vankeutta. Vapautumisen ennakoimattomuus voi vaikuttaa heikentävästi pyrkimykseen kuntoutua yhdistelmärangaistuksen aikana.

Teksti: STT / Maria Roswall

Taas tuli huomautus hyvinvointialueelle: nyt piiskaa sai Pohjois-Savon terveydenhoito

Aluehallintovirasto seuraa hoitoonpääsyn nopeutta eri puolilla Suomea. Kuva ei ole Pohjois-Savosta.

Itä-Suomen aluehallintovirasto on antanut Pohjois-Savon hyvinvointialueelle huomautuksen vakavista puutteista terveydenhoitojärjestelyissä.

Aluehallintovirasto katsoi tutkimiensa kantelutapausten perusteella, että hyvinvointialueella on puutteita perusterveydenhuollon kiireettömässä hoitoon pääsyssä, perusterveydenhuollon ja lasten- ja nuorten mielenterveyspalveluspalveluiden lääkäriresurssien riittävyydessä, valtioneuvoston asetuksen mukaisten lääkäritarkastusten toteutuksessa, palveluiden yhdenvertaisessa saatavuudessa, hoidon tarpeen arvioinnissa ja omavalvonnassa sekä hoitoon pääsyn tilastoinnissa.

PULMAT ovat kokonaisuutena vakavia, joten virasto antoi hyvinvointialueelle huomautuksen jatkuvan lainvastaisen toiminnan vuoksi.

Hyvinvointialueen on toimitettava virastolle marraskuuhun mennessä selvitys sen hetkisestä perusterveydenhuollon kiireettömään hoitoon pääsyn tilanteesta.

Avi kertoi saaneensa maalis-elokuussa 2024 yhteensä kymmenen Pohjois-Savon hyvinvointialuetta koskevaa kantelua. Myös tämän jälkeen saapui runsaasti epäkohtailmoituksia.

ALUEHALLINTOVIRASTOT ovat antaneet tämän kevään ja viime talven aikana runsaasti huomautuksia, kehotuksia ja patisteluita hyvinvointialueille.

Hoitoonpääsyn ja terveydenhuollon järjestelyiden ongelmia on lähes kaikkialla Suomessa.

OP-kysely: Tämän pankkitilien suojauskeinon liian moni unohtaa

Suuri osa suomalaisista luulee turvanneensa käyttötilinsä paremmin kuin on oikeasti tehnyt, kertoo OP-ryhmän data ja kysely. Maksukorteille nostorajoja on asetettu enemmän.

Yli 70 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo asettaneensa itselleen käyttö- tai turvarajoitukset käyttötileilleen tai maksukorteilleen. OP:n datan mukaan valtaosa onkin määritellyt turvarajan maksukortille, mutta käyttötilille sen on ottanut käyttöön vain seitsemän prosenttia asiakkaista.

-  Aikaisemmin huijaukset kohdistuivat pääasiassa korttimaksuihin, jolloin opittiin suojaamaan kortit turvarajoilla. Nykyään valtaosa väärinkäytöksistä on tunnusten kalastelua, jossa huijari vie rahat tilisiirtojen avulla, sanoo OP-ryhmän petostorjunnan asiantuntija Maija Ahonen tiedotteessa.

TURVARAJA määrittää, kuinka paljon rahaa tililtä voi kuluttaa yhdessä vuorokaudessa.

Käyttötilin turvaraja voi estää tiliä tyhjentymästä kokonaan, jos pankkitunnukset päätyvät huijarille, OP-ryhmä kertoo. Korttien turvarajat taas voivat estää tiliä tyhjenemästä, jos maksukortin tiedot varastetaan.

Huijari vie rahat tilisiirtojen avulla.

Turvarajoja voi muokata esimerkiksi mobiilipankkisovelluksessa.

-  Omasta mobiilipankkisovelluksesta on myös syytä asettaa ilmoitukset päälle. Ilmoitusten avulla huomaa poikkeavat tili- ja korttitapahtumat nopeasti ja voi reagoida ajoissa, Ahonen vinkkaa.

Taloustutkimuksen maaliskuussa toteuttamaan kyselytutkimukseen vastasi internetpaneelissa yli 1  060 täysi-ikäistä suomalaista. Vastausten virhemarginaali on enimmillään koko vastaajajoukon osalta 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

AVAINSANAT

Perustoimeentulotuen saajien määrä alkoi nousta – tässä syy

Perustoimeentulotuen saajamäärä nousi yli 150  000 kotitalouteen huhtikuussa, kertoo Kansaneläkelaitos. Määrä on 17  000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Osittain määrän kasvu selittyy Suomesta kotikuntansa saaneiden ukrainalaisten siirtymisellä sosiaaliturvan piiriin.

Huhtikuussa 2023 perustoimeentulotukea saaneita kotitalouksia, joissa tuen hakija oli ukrainalainen, oli yhteensä 277, nyt yli 11  000.

Saajamäärät ovat kesäkuukausina yleensä suuremmat kuin muina vuodenaikoina, eli kesän luvut tulevat todennäköisesti kasvamaan.

Pääsihteeri Pelttari ja eläkeläisagentit vaaran vyöhykkeellä

Miksi suojelupoliisi värväsi eläkeläisiä avukseen vakoilijajahtiin – ja miksi tämä käytäntö voi nyt johtaa eduskunnan pääsihteerinkin hyllyttämiseen?

Suojelupoliisin työtapojen jo toista vuotta jatkunut laillisuustutkinta pääsi torstaina taas julkisuuteen, kun eduskunta kertoi pääsihteeri Antti Pelttariin kohdistuvista virkarikosepäilyistä. Pelttari johti Supoa vuosina 2011-2023.

Eduskunnan kansliatoimikunta aikoo kuulla Pelttaria, ja päättää sitten voiko pääsihteeri jatkaa nykyisessä työssään esitutkinnasta huolimatta. Hyllytys tutkinnan ajaksi on yksi vaihtoehto, mutta odotuksesta tulisi pitkä. Asia ehtinee syyteharkintaan joskus ensi talven kynnyksellä.

Supo-jupakan taustalla on suurelle yleisölle herkullinen – mutta osapuolilleen hyvin surullinen vääntö tiedustelupalvelun vanhan ja uuden työkulttuurin välillä.

Nämä faktat asiasta tiedetään:

Supo on käyttänyt vastatiedustelunsa apuna entisiä työntekijöitään, joilla on eläkkeelläkin vanhat kontaktinsa ja asiantuntemuksensa tallella.

Pelttaria ja hänen entisiä johtaja-alaisiaan Supossa tutkitaan siitä, ovatko he tieten tahtoen hyväksyneet tämän harmaalla alueella olleen käytännön. Ja mitä kaikkia lakeja toiminta mahtoi rikkoa.

JUPAKASSA on konnansa ja sankarinsa, riippuen siitä kenen näkökulmasta ja kuinka mutkat suoristaen tarina kerrotaan. Aloitetaan eläkeläisistä, noista isänmaanystävistä.

Moni Venäjän tiedustelupalveluiden kanssa vuosikymmenet paininut supolainen on eläkkeelläkin pitänyt – jos ei yhteyttä niin ainakin silmällä – entisiä kontaktejaan ja näiden touhuilua.

Alan ihmisten mukaan toisinaan ulkomainen agentti tai vanha ”vasikka” ei suostukaan asioimaan Suomessa muiden kuin entisten yhteyshenkilöidensä kautta – ihan sama ovatko nämä virassa vai vanhainkodissa.

Tällöin suojelupoliisilla ei ole ollut juuri muuta vaihtoehtoa kuin pyytää eläkevaari tai -mummo vielä yhdelle keikalle isänmaan puolesta. Tai oikeammin antaa hänen tehdä sellainen, sillä välin kun Supon päälliköt katselivat vihellellen muualle.

LAILLISUUSVALVONTAA tekevien viranomaisten ja myös uuden sukupolven tiedusteluväen mielestä tämä on väärin, luvatonta ja aivan liian improvisoitua.

Uudet tiedustelulait määrittelevät tarkasti, kenellä on valtuudet ja vastuu toimia agentteina agenttien joukossa. Eläkeläiset ovat taustastaan huolimatta siviilejä, taviksia, joille kukaan Supon virkamies ei saisi edes jutella salaisista tiedusteluasioista.

Ei, vaikka joissain tapauksissa kyse olisi ollut päinvastaisesta tiedonkulusta. Eläkeläinen on kuullut lähteiltään Suomen turvallisuudelle olennaisia salaisuuksia, joita hän sitten on vienyt entiselle työnantajalleen.

Tämä on vielä laillista: kuka tahansa saa kertoa poliisillekin havaintojaan rikosepäilyistä.

Mutta heti jos tiedusteluvirkamies pyytää eläkeläistä penkomaan asiaa lisää, tehtävä muuttuu tietolähdetoiminnaksi. Se taas on nykylakien mukaan vahvasti säädeltyä.

Nuorempi tiedusteluväki pitää osaa alan eläkeläisistä myös turvallisuusriskeinä.

Absurdius menee tässä helposti niin sanotulle nextille levelille. Heti kun eläkeläinen on kertonut havaintonsa virkamiehelle, tiedoista tulee turvaluokiteltuja salaisuuksia, joiden käsittelystä ja etenemisestä virkamies ei saisi enää eläkeläisen kanssa puhua.

Nuorempi tiedusteluväki pitää osaa alan eläkeläisistä myös turvallisuusriskeinä. Nämä eivät osaa suojata itseään, menetelmiään ja laitteitaan niin hyvin kuin nykyisin pitäisi, jolloin virheiden, verkkorikosten ja tietovuotojen mahdollisuus kasvaa.

Veteraanien oma- tai kovapäisyyskään eivät sovi 2020-luvun kontrolloituun tiedustelutoimintaan.

ON YMMÄRRETTÄVÄÄ, että monen vanhan liiton kenttäoperaattorin mielestä nykyinen virkamieskunta näyttää nyt niuhottavilta byrokraateilta, tai netin selaamiseen keskittyvältä nörttisakilta.

Laillisuusvalvojat tuntuvat heistä vielä enemmän tiedustelun rumasta todellisuudesta vieraantuneilta pykälänpyörittäjiltä, ja rikostutkinnat varmasti epäreiluilta.

Todellisuus ei tietenkään ole näin mustavalkoinen.

Tässäkin supo-tutkinnassa perataan myös laitoksen toimintakulttuurin muuttumista ja määritellään rajoja laillisen tiedustelutoiminnan vastuille. Siksi se on tarpeen tehdä nyt huolella, rauhan aikana.

Mutta hyvän elokuvan tästä eläkeläisagenttien, viittojen ja tikarien yhteentörmäysten sotkusta saisi. Tosin voi olla, että katsojat pitäisivät sitä käänteiltään epäuskottavana.

Eduskunnan kansliatoimikunta haluaa kuulla Antti Pelttaria – syynä pääsihteerin esitutkinta

​Eduskunnan kansliatoimikunta kutsuu pääsihteeri Antti Pelttarin kuultavakseen. Pelttarin toimet suojelupoliisin päällikkönä ovat paraikaa poliisin tutkittavana.

– Kuulemisen jälkeen kansliatoimikunta voi perustellun harkinnan jälkeen päättää antaa pääsihteerin jatkaa tehtävässään tai pidättää hänet virantoimituksesta, eduskunta tiedottaa.

Pelttari itse kertoo X-palvelussa, että häntä on kuulusteltu rikoksesta epäiltynä.

Epäilyt liittyvät siihen, että Supo on hänen johtaja-aikanaan (2011-2023) käyttänyt vastatiedustelunsa apuna tiedustelupalvelusta eläkkeelle jääneitä työntekijöitä.

Valtakunnansyyttäjänvirasto ryhtyi tutkimaan asiaa viime vuoden keväällä, kun Supo oli itse vienyt syksyllä 2023 asian tiedusteluvalvontavaltuutetun ratkottavaksi.

ELÄKELÄISILLÄ, jotka eivät enää ole toimivaltaisia virkamiehiä tai virkavastuussa toiminnastaan, on voinut olla tiedustelupalvelua auttaessaan pääsy salaisiksi katsottuihin Supon tietoihin.

Tällaisten epätavallisten avustajien ja keinojen käyttö vastavakoilussa ja tietolähdetoiminnassa on ollut takavuosina ilmeisen yleistä, mutta todennäköisesti se on nykyisten lakien vastaista.

Syyttäjälaitos kertoi torstaina epäilevänsä, että suojelupoliisi ei ole toiminnassaan noudattanut ainakaan salaisten tiedonhankintakeinojen ja siviilitiedustelun säännöksiä tai määräyksiä.

– Menettelyn vuoksi suojelupoliisissa järjestelystä vastanneita on syytä epäillä virkarikoksista, syyttäjälaitos kertoo tiedotteessa.

TIETOLÄHDETOIMINTAA ovat pyörittäneet Pelttarin alaiset, mutta julkisuudessa on arveltu hänen vähintäänkin tienneen käytännöstä, ja hyväksyneen sen.

– En katso syyllistyneeni tässä asiakokonaisuudessa rikokseen, Pelttari kirjoittaa X-päivityksessään.

Vielä viime syksynä Pelttari kertoi Helsingin Sanomille, ettei poliisi ole ollut yhteydessä häneen tästä asiasta.

Pääsihteeri on eduskunnan korkein virkamies.