Asiantuntija: Tällaisena ihmisenä uusi paavi Leo XIV tunnetaan – kritisoi Trumpin hallintoa somessa

Robert Prevost työskenteli vuosien ajan pappina ja piispana Perussa. Oheisessa kuvassa hän on virkamatkalla Etelä-Amerikassa.

Yhdysvalloissa ranskalais-italialais-espanjalaistaustaiseen perheeseen syntynyt Robert Francis Prevost ei ole tyypillinen amerikkalainen pappismies, asiantuntija arvioi.

Uudeksi paaviksi torstaina valittu, Leo XIV -nimen ottanut Prevost edustaa jatkuvuutta, sanoo Helsingin yliopiston kirkkohistorian dosentti Mikko Ketola STT:lle.

Leo on Ketolan mukaan monissa asioissa samoilla linjoilla edellisen paavin Franciscuksen kanssa.

-  Hän on samaa mieltä esimerkiksi ilmastokysymyksissä, jotka olivat Franciscukselle tärkeitä. Hän on myös samaa mieltä siitä, että maallikoita ja erityisesti naisia pitäisi saada enemmän kirkon johtotehtäviin ja hallintoon, Ketola sanoi.

Naisten papeiksi vihkimistä Prevost ei silti kannata.

PERJANTAINA ensimmäisessä messusaarnassaan paavina Leo sanoi, että kirkon tulisi olla pelastuksen arkki sekä maailman pimeitä öitä valaiseva majakka.

-  On monia paikkoja, joissa kristinuskoa pidetään absurdina, heikoille ja epä-älyllisille tarkoitettuna. Paikkoja, joissa muut asiat ovat etusijalla, kuten teknologia, raha, menestys, valta tai nautinto, paavi sanoi.

-  Nämä ovat konteksteja, joissa ei ole helppoa saarnata evankeliumia ja todistaa sen totuudesta – joissa uskovia pilkataan, vastustetaan, halveksitaan tai parhaimmillaankin suvaitaan ja säälitään. Silti juuri tästä syystä ne ovat paikkoja, joissa lähetystyötämme tarvitaan kipeästi, paavi vakuutti.

69-VUOTIAS Prevost on ensimmäinen yhdysvaltalainen ja (argentiinalaisen Franciscuksen jälkeen) toinen amerikkalainen paavi.

Suurimman osan urastaan hän on työskennellyt Perussa, ja hänellä on myös Perun kansalaisuus.

-  Hän ei ole leimautunut tyypilliseksi amerikkalaiseksi. Tähän saakka on ollut vähän sellainen ajatus, että amerikkalaista ei voida valita paaviksi, koska se toisi yhdelle suurvallalle tärkeän aseman kirkon johdossa.

Ketola ei usko, että maanmiehen valinnasta on erityistä etua Yhdysvalloille. Prevost on hänen mukaansa luultavasti saanut konklaavissa myös eteläamerikkalaisten kardinaalien ääniä.

-  Hän on sillä tavalla eteläamerikkalaistunut. Luulen, että hän on koko maailman paavi täydestä sydämestään.

Prevost jakoi alkutalvella sosiaalisen median tileiltään postauksia, joissa kritisoitiin voimakkaasti Donald Trumpin hallinnon massakarkoituksia epäkristillisiksi.

Prevost on neljäs ei-italialainen paavi peräjälkeen. Tämä kuvaa Ketolan mukaan katolisten suurta määrää Euroopan ulkopuolella.

Kaikkiaan paavi on 1,4 miljardin katolilaisen hengellinen johtaja.

KETOLAN MUKAAN Leo on yksi suosituista paavien nimistä. Edellinen paavi Leo eli Leo XIII oli tehtävässään vuosina 1878-1903.

-  En tiedä, haluaako Prevost sanoa tällä jotakin siitä, että edellisellä Leolla oli ominaisuuksia, joita hän pitää erityisen hyvinä. Edellinen Leo kehitti paljon katolisen kirkon sosiaaliopetusta ja yhteiskunnallista opetusta.

Paavius muuttaa ihmistä, Ketola sanoo.

-  Franciscus tunnettiin vielä Argentiinassa hieman happamana, kun taas paavina hänet tunnettiin hymyilevänä ja huumorintajuisena. Paavius on selkänoja, joka antaa tukea. Siihen tulee jostakin voimia.

ESIMERKIKSI Israel toivoo voivansa vahvistaa suhteita Vatikaaniin uuden paavin aikana. Israelin presidentti Isaac Herzog sanoi viestissään toivovansa juutalaisten ja kristittyjen ystävyyden vahvistuvan kaikkialla.

Herzog toivoi niin ikään uuden paavin kauden vahvistavan siltojen rakentamista ja ymmärrystä kaikkien uskontokuntien välillä.

Israelin ja edesmenneen paavi Franciscuksen suhteet olivat viileät varsinkin sen jälkeen kun Gazan sota alkoi toissa vuoden lokakuussa.

Franciscus tuomitsi sodan aloittaneen palestiinalaisten äärijärjestöjen terrorihyökkäyksen, mutta arvosteli sen jälkeen toistuvasti Israelin sotilastoimia Gazassa.

Teksti: STT / Heli Laakkonen

AVAINSANAT

Uusi paavi aikoo jatkaa edeltäjänsä tyylillä

Uuden paavin Leo-nimi on kunnianosoitus 1800-luvun lopulla paavina toimineelle Leo XIII:lle, joka puolusti työläisten oikeuksia.

Vastavalittu paavi Leo XIV sanoo aikovansa seurata paavina edeltäjänsä Franciscuksen jalanjäljissä. Kardinaalien kokoontumisessa lauantaina puhunut Leo kuvaili Franciscuksen olleen Jumalan sekä veljiensä ja sisartensa nöyrä palvelija.

Uudeksi paaviksi valittiin torstaina Robert Francis Prevost, historian ensimmäinen yhdysvaltalainen paavi. Puheessaan kardinaalikollegiolle uusi paavi ylisti edeltäjäänsä tämän omistautumisesta palvelukselle ja elämän yksinkertaisuudelle.

-  Ottakaamme tämä kallisarvoinen perintö ja jatkakaamme matkaa saman uskosta syntyneen toivon innoittamana, hän sanoi Vatikaanin julkaiseman tekstin mukaan.

Leo kertoi valinneensa paavinimensä kunnianosoituksena 1800-luvun lopulla paavina toimineelle Leo XIII:lle, joka puolusti työläisten oikeuksia.

Paavin mukaan kirkon yhteiskunnallista opetusta tarvitaan nykyään vastauksena uudelle teolliselle vallankumoukselle sekä tekoälyn kehitykselle, jotka hänen mukaansa asettavat haasteita ihmisarvon, oikeudenmukaisuuden ja työvoiman puolustamiselle.

Kirkon yhteiskunnallista opetusta tarvitaan nykyään vastauksena uudelle teolliselle vallankumoukselle sekä tekoälyn kehitykselle.

PERJANTAINA pitämässään ensimmäisessä saarnassaan paavi kehotti uskovia jatkamaan lähetystyötä, vaikka olosuhteet vaikeutuvat koko ajan.

LEO XIV on kirkon 267. paavi ja yhteensä 1,4 miljardin katolisen hengellinen johtaja. Hän on ollut liki kaksi vuosikymmentä lähetyssaarnaajana Perussa, ja hänellä on myös Perun kansalaisuus. Paavi Franciscus nimitti hänet kardinaaliksi vuonna 2023.

Uuden paavin virkaanastujaismessu pidetään ensi viikon sunnuntaina. Sen odotetaan tuovan Vatikaaniin tuhansia pyhiinvaeltajia.

AVAINSANAT

Tutkija: Venäjä tuskin kiinnostunut tulitauosta – Yhdysvaltojen rooli on epäselvää

lkopoliittisen instituutin tutkija Joel Linnainmäki kuvaa lauantaisen viestin eurooppalaisilta johtajilta Ukrainan aselevosta olleen hyvin yhtenäinen.

Yli 20 maan johtajat kokoontuivat videokokoukseen yhdessä sotilasliitto Naton pääsihteeri Mark Rutten kanssa ja päättivät, että Venäjää vastaan asetetaan uusia pakotteita, jos se ei suostu 30 päivän aselepoon Ukrainassa.

Samalla viesti on Linnainmäen mukaan myös vahvempi kuin mitä Euroopalta on aselevon suhteen viime kuukausina kuultu.

-  Edelliset viikot ovat oikeastaan menneet siihen, että on yritetty hallinnoida suhdetta Yhdysvaltojen kanssa ja saada käännettyä Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin mieli siihen asentoon, että Ukraina on Yhdysvaltojen kumppani ja että Yhdysvaltojen pitäisi tukea Ukrainaa, eikä suostua mihin tahansa diiliin Venäjän kanssa.

VIELÄ on Linnainmäen mukaan liian aikaista sanoa, miten aselepoehdotus etenee käytännössä ja mikä Yhdysvaltojen sitoutuminen siihen konkreettisesti on. Viime päivien uutisten perusteella pahimmat huolet siitä, että Yhdysvallat irtautuisi täysin rauhanprosessista, eivät kuitenkaan toistaiseksi näytä käyvän toteen.

30 päivän aselepo raivaisi Linnainmäen mukaan tilaa kohti pysyviä rauhanneuvotteluita. Se sopii lisäksi ehdotuksena hyvin siihen, miten Trump on ajatellut rauhanprosessia.

Myös Trump on ajanut Ukrainaan aiemmin 30 päivän aselepoa.

-  Voi ajatella, että eurooppalaiset ja Ukraina yrittävät osittain myös miellyttää häntä tämän avulla, Linnainmäki sanoo.

LINNAINMÄKI kuvaa aselepoehdotuksen olevan eräänlainen vastine Ukrainalta ja eurooppalaisilta Venäjän aiempiin yksipuolisesti julistettuihin, muutaman päivän tulitaukoihin.

Linnainmäki ei kuitenkaan usko, että Venäjällä olisi halua suostua pitkiin aselepoihin.

-  Venäjä ajattelee voivansa pelata aikaa ja asioiden etenevän heille myönteiseen suuntaan. Tämän vuoksi he eivät ole toistaiseksi olleet halukkaita suostumaan pitkäaikaiseen tulitaukoon. Venäjä on kokoajan vaatinut myönnytyksiä ehtona tulitauolle. He katsovat pidemmän tulitauon palvelevan Ukrainaa.

AVAINSANAT

Intia ja Pakistan sopivat aselevosta – alkaa välittömästi

Intia ja Pakistan ovat sopineet aselevosta, joka tulee voimaan välittömästi.

Asiasta kertoi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Truth Social -viestipalvelussaan. Trumpin mukaan neuvotteluja aselevosta käytiin yötä myöden Yhdysvaltojen välityksellä.

Pakistanin varapääministeri Ishaq Dar vahvistaa viestipalvelu X:ssä, että sopimus on syntynyt ja se tulee voimaan välittömästi.

Vielä viime yönä Intian tekemissä iskuissa Pakistaniin kuoli pakistanilaisviranomaisten mukaan ainakin 11 ihmistä ja haavoittui viitisenkymmentä.

Yhteenottojen taustalla on huhtikuussa kiistellyllä Kashmirin alueella tapahtunut terrori-isku, jossa surmattiin 26 ihmistä, joista valtaosa oli intialaisturisteja. Isku kiristi Intian ja Pakistanin suhteet äärimmilleen.

Intia ja Pakistan ovat käyneet aikaisemmin jo kaksi sotaa Kashmirin hallinnasta.

AVAINSANAT

30 päivän aselepo tai lisäpakotteet Venäjälle – aselepo loisi tilaa rauhanneuvotteluille

Venäjää vastaan asetetaan uusia pakotteita, jos se ei suostu 30 päivän aselepoon Ukrainassa, sanoo presidentti Alexander Stubb viestipalvelu X:ssä.

Stubb osallistui tänään videokokoukseen muun muassa Ukrainan, Britannian, Ranskan ja Puolan johtajien kanssa. Stubbin mukaan kokouksen osallistujat olivat yksimielisiä ehdottomasta, maanantaina alkavasta 30 päivän aselevosta. Hänen mukaansa sitä täydennettäisiin valvontamekanismilla ja välittömillä rauhansopimusneuvotteluilla.

-  Jos tätä ei noudateta, tarvitaan lisäpakotteita. Ne koordinoidaan Yhdysvaltojen kanssa, sanoi Stubb.

Stubb korostaa muutenkin Yhdysvaltojen kanssa tehtävän yhteistyön merkitystä.

BRITANNIAN, Ranskan, Saksan ja Puolan johtajat ovat tänään olleet historiallisella yhteisvierailulla Ukrainassa. Matkan aikana he tapaavat presidentti Volodymyr Zelenskyin. Lisäksi he isännöivät videokokousta, johon osallistui myös muun

muassa presidentti Stubb sekä muita Ukrainaa tukevien maiden johtajia.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Mark Rutte sanoi videokokouksen jälkeen, että yli 20 maan johtajat – niin sanottu halukkaiden koalitio – ovat valmiina lisäämään panostusta rauhan saavuttamiseksi Ukrainassa.

-  Tämänpäiväisessä tapaamisessamme kävi selväksi, että olemme sitoutuneita ja seisomme edelleen Ukrainan rinnalla, kirjoittaa Rutte viestipalvelu X:ssä.

BRITANNIAN, Ranskan, Saksan ja Puolan johtajat saapuivat Kiovaan lauantaiaamuna junalla Puolasta. He kertoivat vierailusta lausunnossa lauantaina puolenyön jälkeen.

Lisäämme painetta Venäjän sotakonetta kohtaan, kunnes Venäjä suostuu pysyvään aselepoon.

Lausunnossaan he kehottivat Venäjää suostumaan ilman ennakkoehtoja 30 päivän aselepoon ja viittasivat Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vastaavaan vaatimukseen. Trump on ajanut Ukrainaan 30 päivän aselepoa, mutta Venäjä ei toistaiseksi ole taipunut paineeseen.

Ennen videokokousta annetun neljän johtajan lausunnon mukaan halukkaiden koalition kokouksessa oli määrä käsitellä myös Ukrainaan kaavailtuja eurooppalaisia rauhanturvajoukkoja.

-  (Joukot) auttaisivat Ukrainan asevoimien uudistamisessa mahdollisen rauhansopimuksen jälkeen ja vahvistaisivat luottamusta tulevaan rauhaan, lausunnossa sanottiin.

Britannian pääministeri Keir Starmer, Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Saksan liittokansleri Friedrich Merz ja Puolan pääministeri Donald Tusk sanoivat lausunnossaan olevansa valmiita tukemaan rauhanneuvotteluita niin pian kuin mahdollista. 30 päivän aselevon olisi tarkoitus luoda tilaa rauhanneuvotteluille.

-  Verenvuodatuksen on loputtava, Venäjän on lopetettava laiton hyökkäyksensä ja Ukrainan täytyy saada kukoistaa turvallisena ja itsenäisenä kansakuntana kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisäpuolella myös tulevien sukupolvien aikana, johtajat lausuivat.

-  Me aiomme jatkaa tukemme lisäämistä Ukrainalle. Lisäämme painetta Venäjän sotakonetta kohtaan, kunnes Venäjä suostuu pysyvään aselepoon.

Johtajat aikovat vakuuttaa Zelenskyille vankkumatonta sitoutumistaan Ukrainaan.

-  Me, Ranskan, Saksan, Puolan ja Britannian johtajat, seisomme Kiovassa solidaarisuuden hengessä Ukrainan rinnalla Venäjän barbaarista ja laitonta täysimittaista hyökkäystä vastaan, johtajat lausuivat.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi lauantaina uutiskanava ABC:lle antamassaan haastattelussa, että Ukrainan liittolaisten on lopetettava asetoimitukset ennen kuin Venäjä suostuisi tulitaukoon. Aselepo olisi Peskovin mukaan muutoin Ukrainalle etu nyt kun Venäjän joukot etenevät rintamalla.

Saksan Merz puolestaan sanoi tänään puoliltapäivin julkaistussa haastattelussa, että Venäjää vastaan asetetaan entistä painavampia pakotteita, jos se kieltäytyy 30 päivän aselevosta Ukrainassa. Merzin mukaan myös Ukrainalle annettavaa poliittista, taloudellista ja sotilaallista apua jatketaan.

Venäjää vastaan asetetaan entistä painavampia pakotteita, jos se kieltäytyy 30 päivän aselevosta Ukrainassa.

KIOVAN-MATKAN aikana Starmer, Macron, Merz ja Tusk ovat yhdessä Zelenskyin kanssa käyneet myös muun muassa kaatuneiden ukrainalaissotilaiden muistomerkillä.

Kyseessä on ensimmäinen näiden neljän maan johtajien yhteisvierailu Ukrainaan sodan aikana. Vierailulla on tarkoitus olla suuri symboliarvo, ja sen on tarkoitus viestiä Euroopan yhtenäisyydestä, etenkin kun se tapahtuu vain päivä sen jälkeen kun

Venäjän presidentti Vladimir Putin esiintyi uhmakkaasti voitonpäivän juhlallisuuksissa Moskovassa.

Merz aloitti liittokanslerina vasta tällä viikolla ja tekee näin ollen ensimmäisen Ukrainan-visiittinsä heti valtaan astumisen jälkeen. Macron puolestaan ei ole käynyt Kiovassa sitten kesän 2022, jolloin hän teki sinne yhteisvierailun Saksan ja Italian silloisten johtajien kanssa.

Macronin kanslian virkamies kertoi uutistoimisto AFP:lle, että yhteisvierailu vain neljä päivää Merzin astuttua valtaan antaa viestin Euroopan yhtenäisyydestä, voimasta ja reagointikyvystä.

-  Ja se peilaa Putinin juhlallisuuksia, virkamies sanoi.

 

AVAINSANAT

Kiina ja USA hakevat rauhaa tullisotaan – WTO: neuvottelut askel kohti tilanteen lieventymistä

Donald Trumpin mukaan USA:n ja Kiinan välisten tullimaksujen alentaminen on ”Scott B:stä kiinni”.

Yhdysvaltain ja Kiinan edustajat neuvottelevat tänään Sveitsin Genevessä maiden välisistä kauppasuhteista. Talousjättien suhteet ovat olleet koetuksella, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lätkäisi ensin Kiinalle kovat tullimaksut, joihin Kiina vastasi samalla mitalla.

Yhdysvaltain Kiinalle vuoden alusta asettamat tullit ovat tällä hetkellä yhteensä 145 prosenttia, ja joidenkin tavaroiden kumulatiiviset tullit ovat jopa 245 prosenttia.

Kostona Trumpin määräämille tulleille Kiina löi amerikkalaistuotteille 125 prosentin tullimaksut, mikä käytännössä vahvisti kauppasaarron maailman kahden suurimman talouden välillä.

MAIDEN väliset neuvottelut ovat ensimmäiset sen jälkeen, kun Trump määräsi Kiinalle jättitullit. Niihin osallistuvat Yhdysvaltain valtiovarainministeri Scott Bessent, Yhdysvaltain kauppaedustaja Jamieson Greer sekä Kiinan varapääministeri He Lifeng.

Trump vihjaili perjantaina, että voisi alentaa kiinalaistuotteille määrättyjä tullimaksuja.

-  80 prosentin tulli Kiinalle vaikuttaa hyvältä! Se on Scott B:stä kiinni, Trump kirjoitti Truth Social -viestipalvelussaan viitaten valtiovarainministeriinsä.

Trumpin lehdistösihteeri Karoline Leavitt selvensi, ettei Yhdysvallat alenna tullimaksuja yksipuolisesti vaan myös Kiinan on tehtävä myönnytyksiä.

YHDYSVALTAIN valtiovarainministeri Bessent on sanonut, että Geneven neuvotteluissa keskitytään ”de-eskalaatioon” eli tilanteen rauhoittamiseen eikä isoon kauppasopimukseen.

Genevessä toimivan Maailman kauppajärjestö WTO:n pääjohtaja Ngozi Okonjo-Iweala sanoi perjantaina pitävänsä neuvotteluja tervetulleina ja kutsui niitä positiiviseksi askeleeksi kohti tilanteen lieventymistä.

Bessent ja He tapaavat pari päivää sen jälkeen, kun Trump julkisti kauppasopimuksen Britannian kanssa. Se oli ensimmäinen sopimus minkään maan kanssa sen jälkeen, kun Trump asetti maailmanlaajuiset tullit viime kuussa. Sopimus oli osoitus siitä, että Yhdysvallat on valmis neuvottelemaan alakohtaisista vapautuksista tulleihin.

AVAINSANAT