Aki Lindén hiillosti Kaisa Juusoa: Hallituksen päätös tarkoittaa 672 lääkärinviran ja 472 hoitajanviran vähentämistä terveyskeskuksissa

Sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuus puhutti eduskunnan kyselytunnilla. Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) pääsi ja joutui vastaamaan opposition kysymyksiin.

SDP:n Lotta Hamari hiillosti ministeriä muun muassa huomauttamalla, että hallitus aikoo pidentää hoitoon pääsyä.

– Lääkäriaikaa joutuu siis jatkossa odottamaan pahimmassa tapauksessa kolme kuukautta.

Hamari arvioi, että päätös ei tuo säästöjä vaan lisää kustannuksia.

Juuso sanoi, että Suomessa on valtava lääkäripula ja terveyskeskukset kilpailevat vuokralääkäreistä.

– 14 vuorokauden hoitotakuu on osaltaan johtanut myös siihen, että terveysasemilla keskitytään ottamaan potilaat vastaan mahdollisimman nopeasti, mutta jatkohoitoa ei ehditä suunnittelemaan niin hyvin kuin olisi mahdollista.

LÄÄKÄRITILANTEESTA oli kiinnostunut myös SDP:n Aki Lindén, Marinin hallituksen perhe- ja peruspalveluministeri.

– Minulla sattuu olemaan tieto, että hallituksen päätös tarkoittaa 672 lääkärinviran vähentämistä terveyskeskuksissa ja 472 hoitajanviran vähentämistä terveyskeskuksissa. Tämä tieto perustuu STM:n laskelmiin. Silloin kun hoitotakuu säädettiin, niin nämä olivat ne henkilölisäykset, jotka budjetoitiin ja hyvinvointialueille tuli ensiksi 73 miljoonaa euroa ja sitten 123 miljoonaa euroa. Nyt te olette ottamassa pois 132 miljoonaa euroa.

– Siis kysymys ei ole nyt vain siitä, että normien tasoa lasketaan vaan kysymys on siitä, että siitäkin niukasta lääkäri- ja hoitajamäärästä otetaan nyt rahaa pois 132 miljoonaa. Sehän oli hallituksen säästöpäätös ja kehysriihen yksi linjaus. Eli nyt tämä määrä lääkäreitä ja hoitajia otetaan pois terveydenhuollosta. Millä voitte perustella tätä?

Juuso vastasi tähän, että lääkäreille kyllä riittää Suomessa töitä.

– Tarkoituksena on nimenomaan vähentää vuokralääkäreiden käyttöä. Vuokralääkäreiden käyttö on maksanut viime vuonna muistaakseni 5o0 miljoonaa euroa yhteensä hyvinvointialueille. Tämä on iso summa, he ovat todella kalliita.

VASEMMISTOLIITON Li Andersson hämmästeli hallituksen ja ministeri Juuson logiikkaa.

– Jos nyt on niin, että rahat ovat niin loppu, että ne eivät millään riitä meidän julkisiin perusterveydenhuollon palveluihin, niin miten hallituksella voi olla satoja miljoonia euroja, jopa 500 miljoonaa euroa, laittaa yksityisiin palveluihin ja yksityisiin terveydenhuollon yrityksiin, joille annatte jopa enemmän rahaa kuin olette nyt säästämässä pois hyvinvointialueilta.

– Ja jos on niin, että meillä on niin kova pula lääkäreistä julkisella puolella, yksityisellähän heistä ei ole pulaa, niin mikä järki on lisätä rahoitusta yksityiseen terveydenhuoltoon, jolloin sinne rekrytoidaan entistä enemmän lääkäreitä ja pula lääkäreistä julkisella puolella pahenee.

SDP:N eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen tiivistikin, että Juuso vaikuttaa antautuneen valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) punakynän edessä.

– Tästä kehysriihestä tuli kylmää kyytiä hyvinvointialueille. Te viette rahat, heikennätte hoitajamitoitusta ja romutatte hoitotakuun. Samaan aikaan kun tämän hallituksen erityissuojeluksessa ovat tämän maan suurituloiset ja varakkaat, tavalliset kansalaiset pistetään kolmen kuukauden hoitojonoihin.

AVAINSANAT

Pääministeri Orpo Vornasen kohtalosta: “Monesti se on parasta, että tekee itse johtopäätöksiä”

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) katsoo, että yökerhon edustalla viime perjantaina ammuskelleen kansanedustaja Timo Vornasen (ps.) olisi hyvä tehdä omat johtopäätöksensä jatkamisestaan kansanedustajana.

– Monesti se on parasta, että tekee itse johtopäätöksiä, mutta tämä on nyt perussuomalaisten käsissä ja lähden siitä, että he tekevät oikeita päätöksiä, Orpo vastasi medialle torstaina.

Pääministeri myös toisti näkemyksensä, jonka mukaan perussuomalaisten eduskuntaryhmän pohjaesitys Vornasen erottamisesta eduskuntaryhmän jäsenyydestä on oikea.

Uutinen täydentyy…

AVAINSANAT

Yleltä uusi tieto Vornasen aseesta – näin poliisi kommentoi IS:n tietoa selvityksestä

Kuvituskuvaa.

Kansanedustaja Timo Vornasen menneiden toimien selvittely laajentuu – ja Ylen tietojen mukaan hänen taskuaselupansakin olisi peräisin jo viime vuosituhannelta.

Ilta-Sanomat uutisoi tänään, että poliisi on ryhtynyt selvittämään Timo Vornasen (ps) toimintaa Itä-Suomen poliisilaitoksessa.

Lehden mukaan sisäinen selvitys liittyisi Vornasesta esitettyihin uusiin väitteisiin, joiden mukaan hän olisi käyttäytynyt epäasiallisesti poliisina.

Lisäksi Yle kertoi tänään, että kansanedustaja Vornanen (ps.) on jo 1990-luvulla saanut luvan taskuaseelle, jota hän käytti ampumistilanteessa viime perjantain vastaisena yönä. Tähän asti ei ole tiedetty, milloin ja kuka aseluvan on Vornaselle myöntänyt. Ylen tietojen mukaan ase on myönnetty Timo Vornaselle 1990-luvun lopussa ja luvan on myöntänyt tuolloin Joensuun poliisi.

Itä-Suomen poliisipäällikkö Samppa Holopainen ei vahvista Demokraatille Ylen tietoja aseluvasta, koska asia on salassapidettävä.

– Poliisiviranomainen on myöntänyt minulle aseen kantoluvan aikaisemman työni ja henkilön (itseni) suojaamiseen liittyvällä perusteella. En avaa luvan myöntämisen taustoja ja perusteita. Totean ainoastaan, että tälle poikkeukselliselle kantoluvalle on ollut asianmukaiset ja erittäin vahvat perusteet. Tämä aseen kantolupa on ollut minulla useiden vuosien ajan, Vornanen on itse tiedottanut aiemmin.

Hän on päivittänyt asiasta myös Facebookissa, jossa hän sanoo, että “poliisin aserekisterissä näkyy hyvin selvästi mihin käyttötarkoitukseen Vornasen aseen kantolupa on myönnetty”.

Suomen aselaki ei ole vuosikymmeniin tuntenut vanhentunutta termiä “kantolupa”, vaan nykyisin puhutaan pelkistä aseluvista.

Rikos- ja prosessioikeuden emeritusprofessori Matti Tolvanen on aiemmin arvioinut Iltalehdelle, että kansanedustaja Vornasen aseluvan on oltava yli neljännesvuosisadan takaa, jos se on sellainen kuin Vornanen on kertonut.

Nykyinen ampuma-aselaki on vuodelta 1998, ja sitä on lisäksi päivitetty useaan kertaan sen jälkeen. Taskuaselupia on nyttemmin annettu lähinnä rekisteröidyille asekeräilijöille.

– Minun tietojeni mukaan poliisi ei ole uuden lain voimassa ollessa sellaisia lupia antanut, Tolvanen kommentoi Iltalehdelle toissapäivänä.

ILTA-SANOMIEN uutisoimasta sisäisestä selvityksestä Holopainen toteaa, että eilen poliisin tietoon tuotiin, “että olisi tapauksia tai ainakin tapaus, missä kansanedustaja Vornanen olisi poliisina toimiessaan toiminut mahdollisesti siten, että se on poliisille sopimatonta”.

– Siitä on nyt käynnistetty selvitystyö. Nämä ovat normaaleja selvitystyötä, että jos vaikkapa joku kansalainenkin ilmoittaa, että joku poliisimies on toiminut epäasiallisesti, mehän käynnistämme selvitystyön siitä ja sitten selvitetään, onko näin vai ei.

Poliisi tekee hallinnolliset selvitykset sisäisesti. Jos kävisi ilmi, että olisi syytä epäillä rikosta, asia siirtyisi syyttäjälle.

Holopaisen mukaan poliisin saamat väitteet ovat nimettömiä eikä niissä puhuta tarkasta ajankohdasta väitetyille asioille. Hän toteaa, ettei sen vuoksi lausu julkisuuteen, mistä on kyse ja toteaa, että väitteet voivat olla myös täysin perättömiä.

– Kukaan ei ole vielä ainakaan seisonut nimellään niiden takana.

Eli teillä ei ole tietoa henkilöllisyydestä, edes siitä, kuka tällaisen vihjeen on antanut?

– Ei ole.

Holopainen arvioi, että väite liity todennäköisesti Vornasen toimiin virantoimituksessa, mutta hän muistuttaa, että tietyt poliisin käyttäytymissäännöt sitovat myös virkavapaa-aikana.

Vornanen on vanhempi konstaapeli Itä-Suomen poliisilaitoksella, mutta kansanedustajana hän on tällä hetkellä virkavapaalla.

Pääministeri Orpo: Vornasen erottaminen perussuomalaisilta oikea ratkaisu

Perussuomalaisten esitys erottaa kansanedustaja Timo Vornanen (ps.) puolueen eduskuntaryhmästä on oikea, sanoo pääministeri Petteri Orpo (kok.) STT:lle.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän työvaliokunta on esittänyt, että Vornanen erotetaan eduskuntaryhmästä luottamuspulan vuoksi.

ORPON mielestä on hyvä, että perussuomalaiset käsittelee asiaa päättäväisesti. Orpon mukaan se on ainoa oikea tapa toimia, koska kyse on vakavasta asiasta.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän on tänään tarkoitus päättää, erotetaanko Vornanen eduskuntaryhmästä. Ryhmän kokous alkaa kello 14.00.

Vornasen epäillään uhanneen aseella kahta ihmistä ja ampuneen sen jälkeen maahan.

Suzanne Innes-Stubb on Suomen Unicefin uusi suojelija: “Lasten ääni hukkuu etenkin tämän ajan maailman myrskyissä”

Tasavallan presidentin puoliso Suzanne Innes-Stubb on Suomen Unicefin uusi suojelija, kertoo järjestö tiedotteella.

-  Lasten ääni hukkuu etenkin tämän ajan maailman myrskyissä. Toivon osaltani voivani nostaa tätä heidän ääntään, sillä hyvään lapsuuteen nojaa yhteiskuntien tulevaisuus. Otan tehtävän vastaan kunnialla, Innes-Stubb kertoo tiedotteella.

Lisäksi Innes-Stubb on valintakomitean puheenjohtaja Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustukselle, joka jaetaan vuosittain lapsen oikeuksien puolesta tehdyssä työssä ansioituneelle henkilölle tai taholle.

Tasavallan presidentin puoliso on toiminut järjestön suojelijana vuodesta 1967 lähtien, jolloin Suomen Unicef perustettiin. Tuolloin ensimmäiseksi suojelijaksi valittiin silloisen tasavallan presidentin puoliso Sylvi Kekkonen.

AVAINSANAT

Miten käy Timo Vornasen? – eduskuntaryhmältä odotetaan tänään päätöstä

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän on tänään tarkoitus päättää, erotetaanko kansanedustaja Timo Vornanen (ps.) (kuvassa) ryhmästä.

Eduskuntaryhmän työvaliokunta esittää, että Vornanen erotetaan eduskuntaryhmästä luottamuspulan vuoksi.

Perussuomalaisilta on vaadittu toimia sen jälkeen, kun selvisi, että Vornanen oli osallisena ampumavälikohtauksessa ravintolan edustalla Helsingissä. Vornasen epäillään uhanneen aseella kahta ihmistä ja ampuneen sen jälkeen maahan.

Työvaliokunta toimii eduskuntaryhmässä käsiteltäviä asioita valmistelevana ja eduskuntaryhmän päätöksiä toteuttavana elimenä. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän työvaliokuntaan kuuluu ryhmän puheenjohtajisto ja neljä muuta kansanedustajaa. Eduskuntaryhmän puheenjohtajana toimii Jani Mäkelä ja varapuheenjohtajina Jenna Simula sekä Vilhelm Junnila.​

Työvaliokunta kuuli Vornasta ampumavälikohtauksesta.

VORNASEN erottaminen perussuomalaisten eduskuntaryhmästä heikentäisi merkittävästi tämän toimintaedellytyksiä kansanedustajana. Asiaa arvioi STT:lle alkuviikolla Turun yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen.

Yhden hengen eduskuntaryhmän toimintaresurssit ovat vaatimattomat etenkin, jos ryhmä on muodostettu kesken vaalikauden. Lisäksi Vornanen menettäisi todennäköisesti myös valiokuntapaikkansa.

Hallituksen ja opposition voimasuhteisiin perussuomalaisten eduskuntaryhmän mahdollinen pieneneminen ei tee isoa muutosta. Vornanen mukaan luettuna hallituspuolueilla on 109 edustajaa ja oppositiolla 91.