Hallitus vie 0,7:n hoitajamitoituksen lakiin – Rinne: ”Asia on täysin selvä”

Kuva: Johannes Ijäs
Pääministeri Antti Rinne (sd.) puhui Savonlinnan torille kerääntyneille kansalaisille.

SDP:n eduskuntaryhmän työvaliokunta, ministeriryhmä ja puoluejohto ovat olleet tänään koolla Savonlinnassa.

Tiedotustilaisuudessa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ja pääministeri Antti Rinne avasivat sitä, miten hallitus toteuttaa hoitajamitoituksen ympärivuorokautisessa hoivassa.

Kiuru totesi, että esitys annetaan vielä syysistuntokauden päätteeksi.

Nykyisessä laatusuosituksessa henkilöstön ehdoton vähimmäismäärä ympärivuorokautisessa hoidossa on tehostetussa palveluasumisessa 0,50 hoitotyöntekijää asiakasta kohden. Kiuru totesi, että valitettavasti jossakin mennään tämän alle.

– Ensimmäinen askel on se, että nykyisten suositusten alle ei voi millään siirtymäajallakaan mennä enää jatkossa, Kiuru kertoi tulevasta hallituksen esityksestä.

Vaikka kyse on myös 0,5:n tiukasta noudattamisesta, Kiurun mukaan hoitajamitoitukseen ei tule porrastusta.

– Nimenomaan lähtötila hallituksen kirjaukselle on ollut se, että 0,7:n hoitajamitoitus astuu saman tien koko maassa voimaan.

Millä siirtymäajalla tosiasiassa nämä 4000 hoitajaa saadaan, siinä varmasti on annettava alalle jonkin verran ymmärrystä, Kiuru totesi.

Laskelmien mukaan 0,7:ään pääseminen vaatii alalle 4000 uutta hoitajaa.

– Asia on täysin selvä, 0,7 tulee tämän syksyn aikana lainsäädäntöön. 0,5 kulkee rinnalla sillä tavalla, että ensi vuodelle varataan rahaa sen verran, että voidaan varmistua, että joka puolella vähintään 0,5 toteutuu. Mutta se ei ole kytköksissä millään tavalla tähän 0,7:ään vaan se toteutuu. 0,7:n lopullinen toteutus, kun se vaatii lisää 4000 uutta hoitajaa ja lääkäriä riippuu asiantuntija-arviosta, joka valmistuu syyskuun loppuun mennessä, Antti Rinne lisäsi.

– Tämä hoitajamitoitus ja sen säätäminen lakiin ei vemputtamalla parane. Se on tehtävä kertalaakista niin, että hoitajamitoitus säädetään lakiin. Sen jälkeen Suomessa tahtotila on selvä. Kuinka paljon annetaan armoa alan toimijoille siinä, että hoitajat ympäri Suomea saadaan tulevan lainsäädännön mukaisesti rekrytoitua jää nyt nähtäväksi, kun kuullaan asiantuntija-arvio, joka on sitten käytössä näiden lakipykälien ohella. Tulen saamaan sen syyskuussa. Tässä vaiheessa ei ole järkeä vetää mattoa näiden asiantuntijoiden jalan alta, Krista Kiuru totesi.

”On hyvä muistaa miten fasismia toteutettiin Mussolinin Italiassa” – mitta täyttyi: Demarinuoret kieltäytyy kaikesta yhteistyöstä Perussuomalaiset nuoret ry:n kanssa

Kuva: Pekko Korvuo
Mikkel Näkkäläjärvi.

Demarinuoret tarttuu Keskustanuorten ja Keskustaopiskelijoiden haasteeseen ja tuomitsee suomalaista kansanvallan kivijalkaa nakertavan fasismin. Demarinuoret kieltäytyy kaikesta yhteistyöstä Perussuomalaiset nuoret ry:n kanssa niin kauan kuin järjestö ja sen toimijat eivät ole kaikessa toiminnassaan sitoutunut demokratian ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen.

Järjestö kertoo asiasta maanantaina illalla tiedotteessaan.

”On käsittämätöntä, että eduskuntapuolue Perussuomalaisten nuorisojärjestön johtotehtävissä toimii henkilö, joka kertoo olevansa fasisti. Vielä käsittämättömämmäksi asian tekee se, että järjestön puheenjohtaja ei suostu tuomitsemaan tällaisia puheita. Se kertoo paljon siitä millaisesta järjestöstä puhutaan Perussuomalaisten nuorten kohdalla. On hyvä muistaa miten fasismia toteutettiin (Benito) Mussolinin Italiassa. Ei luulisi olevan kovin vaikeaa irtisanoutua tällaisesta ajattelusta”, Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi puuskahtaa.

Hänen mukaansa työväenliike on aina taistellut fasismia ja ääriliikkeitä vastaan ja puolustanut ihmisten yhtäläisiä oikeuksia.

”Niin teemme nytkin ja niin tulemme tekemään tulevaisuudessakin. Sen vuoksi olemme päättäneet kieltäytyä kaikenlaisesta yhteistyöstä Perussuomalaisten nuorten kanssa kunnes järjestö ja sen toimijat sitoutuvat kaikessa toiminnassaan demokratian ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen.”

AVAINSANAT

Taloushallintoalan sopimus sinetöitiin – Erto: ”Onnistuimme edistymään useissa jäsenillemme tärkeissä asioissa”

Kuva: Istock

Toimihenkilöliitto Erto, Ammattiliitto Pro ja Palvelualojen työnantajat Palta pääsivät perjantaina neuvottelutulokseen taloushallintoalan työehtosopimuksesta. Uusi työehtosopimus on nyt hyväksytty liittojen hallinnoissa sekä Erton jäsenäänestyksessä.

– Olemme tyytyväisiä sopimukseen. Onnistuimme edistymään useissa meidän jäsenillemme tärkeissä asioissa, sanoo Erton puheenjohtaja Juri Aaltonen tiedotteessa.

Aaltonen kuvaa neuvotteluja poikkeuksellisen vaikeiksi.

– Työnantajat vaativat alalle työehtojen selkeitä heikennyksiä, vaikka taloushallintoala menestyy erittäin hyvin ja alaa vaivaa työvoimapula. Työnantaja vaati muun muassa heikennyksiä vuosilomaoikeuteen ja mahdollisuutta luopua lomarahasta, sanoo Aaltonen.

Työriidan taustalla olivat Erton mukaan myös osapuolten näkemyserot erityisesti kiky-tunneista sekä palkoista. Kiky-sopimuksen mukaiset työajanpidennykset saatiin poistettua sopimuksesta. Palkkoja korotetaan maaliskuun alusta alkaen 1,3 prosentin yleiskorotuksella ja ensi vuoden helmikuusta alkaen kahdella prosentilla.

Aaltosen mukaan kiky-tuntien lisäksi taulukkopalkkojen korottaminen oli jäsenille erittäin tärkeä asia.

Neuvottelutuloksen myötä alaa 27.helmikuuta uhannut lakko peruuntuu sekä voimassa ollut liukumakielto päättyy, lukuun ottamatta Accountoria, jossa neuvottelut Erton mukaan vielä jatkuvat.

Suunnittelu- ja konsulttialalle saatiin työehtosopimukset – YTN: ”Työ palkkakuopan korjaamiseksi jatkuu”

Kuva: Thinkstock

Suunnittelu- ja konsulttialalle on saatu uudet työehtosopimukset, kertoo Teknologiateollisuus tiedotteessa. Teknologiateollisuuden ja Ammattiliitto Pron välisessä sopimuksessa on 10 000 toimihenkilöä, Teknologiateollisuuden ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n välisessä sopimuksessa 43 000 suunnittelualan ylempää toimihenkilöä.

Palkankorotukset noudattavat yleistä linjaa. Palkantarkastuksista pyritään ensisijaisesti sopimaan yrityksissä.

Kiky-tunnit poistuvat entisessä muodossaan ja korvautuvat uudenlaisilla työajan joustomahdollisuuksilla. Perustellusta tuotannon tarpeesta työnantaja voi osoittaa lisää työtä tietyn määrän. Myös koulutusta voidaan sijoittaa 8 tuntia vapaa-ajalle. Tunneilta maksetaan peruspalkan mukainen korvaus.

YTN kertoo, että neuvotteluissa asetettiin lisäksi työryhmä, jonka tarkoitus on selvittää alan palkkausta ja sen kehittämistä. Liiton mukaan jo tänä vuonna laaditaan yhteinen ohje ylempien toimihenkilöiden palkitsemisesta, muuten työryhmän tulokset otetaan huomioon seuraavalla neuvottelukierroksella.

– Hyvä että alalle saavutettiin sopimus näissä vaikeissa olosuhteissa. On hyvin ikävää, että alan selvää palkkakuoppaa ei tällä kierroksella pystytty korjaamaan. Toivon kuitenkin, että molemmat osapuolet ottavat asetetun työryhmän vakavasti ja sitä kautta alan palkkauksen kehittämiseen saadaan vauhtia. Se on ratkaisevan tärkeää niin alalla työskenteleville kuin alan menestykselle, sanoo YTN:n neuvottelujohtaja Petteri Oksa tiedotteessa.

Suunnittelualan YTN-taustaryhmän puheenjohtaja Jukka Mussalo toivoo työryhmän tuovan palkkakuopan ongelmat näkyviin ja konkretisoivan sen, miksi palkkakuopan korjaaminen on koko alan kannalta keskeinen asia.

– Meille päämäärä ja tavoitteet ovat yhä samat. Ne ovat kirkkaina mielessä. Työ palkkakuopan korjaamiseksi jatkuu.

Kansanedustajalta napakka kuitti Antti Häkkäsen kritiikkiin: ”Sen moitteen hallitus kyllä kokoomukselta kestää”

Kuva: Jukka-Pekka Flander

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen kritisoi Lännen Median haastattelussa hallituksen politiikan linjaa. SDP:n kansanedustaja Kristiina Salonen huomauttaa nykyhallituksen linjan eroavan tietoisesti kokoomuksen aiemmin ajamasta linjasta.

– Kansalaiset halusivat muutosta ja sitä työtä nyt tehdään. Emme halunneet jatkaa sellaista politiikkaa, jossa tehtiin koulutusleikkauksia ja heikennettiin työttömyysturvaa, sanoo SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Kristiina Salonen tiedotteessa.

– Kokoomuksen peräänkuuluttamat ikävät päätökset eivät ole meille merkki oikeasta suunnasta, vaan päätökset, jotka luovat yhteiskuntaan luottamusta, hyvinvointia ja tulevaisuususkoa. Marinin hallitus satsaa siksi voimakkaasti hyvinvointiin, koulutukseen, työllisyyspalveluihin ja infraan, hän sanoo.

Salonen muistuttaa, että Lännen Median tuoreen kyselyn mukaan 64 prosenttia suomalaisista on tyytyväisiä pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen tähänastiseen toimintaan.

– Tähän mennessä hallitus on jo tehnyt pienimpiin eläkkeisiin korotukset, poistanut epäoikeudenmukaisen aktiivimallin, palauttanut kaikille lapsille oikeuden täysiaikaiseen varhaiskasvatukseen ja sopinut perhevapaauudistuksesta, Salonen listaa.

– Ymmärrän, että kokoomuksen mielestä hallituksen politiikka on väärää, koska viemme esimerkiksi viimein vanhuspalvelulakiin sitovan henkilöstömitoituksen, jota kokoomus on vastustanut. Sen moitteen hallitus kyllä kokoomukselta kestää. Panostukset vanhustenhuoltoon on inhimillistä politiikkaa, jota kansan enemmistö odottaakin hallitukselta, muistuttaa Salonen.

Salonen painottaa Suomen kaltaisen pienen maan elävän osaamisesta, joten siksi paras vastaus tuleviin haasteisiin on hänen mielestään huolehtia suomalaisten osaamistasosta.

– Koulutukseen satsataan 350 miljoonaa euroa tänä vuonna. Oppivelvollisuuden laajentaminen ja maksuton toinen aste antaa kaikille nuorille tasavertaiset mahdollisuudet pärjätä työelämässä. Toinen aste kun on nykyajan peruskoulutus.

– Tulevaisuuspäätökset kasvavat korkoa, jota on nyt vain maltettava odottaa yhden vuoden budjettia pidempään, Salonen sanoo.

HS: Pekka Saarnio on kuollut: ”Häntä arvostettiin ihmisenä, joka hoiti ihan pienimpienkin ihmisten asioita”

Helsinkiläinen poliitikko Pekka Saarnio on kuollut 74-vuotiaana pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Pekka Saarnio oli vasemmistoliittolainen poliitikko. Hän toimi muun muassa Helsingin kaupunginvaltuutettuna ja kansanedustajana. Kaupunginvaltuutettuna hän oli kuudella eri vuosikymmenellä.

Kaupunginvaltuustossa hänen pitkä uransa päättyi vuonna 2017, jolloin hän ei enää asettunut kuntavaaleissa ehdolle.

Ensimmäisen kerran Saarnio tuli Helsingin kaupunginvaltuutetuksi 1968. Hän nousi Suomen Kansan Demokraattisen Liiton (SKDL) listoilta.

Siviiliammatissaan toimittajana Pekka Saarnio työskenteli Terä-lehden toimittajana. Myöhemmin hän nousi päätoimittajaksi ja lehteä julkaisseen SDNL:n tiedotussihteeriksi, puheenjohtajaksi ja pääsihteeriksi.

Vasemmistoliittolaisena Pekka Saarnio oli vähäosaisten asialla. Kansanedustaja hänestä tuli vuonna 1996, kun hän oli Euroopan unionin parlamenttiin valitun Outi Ojalan varamies.

– Otan haasteen vastaan, ja onhan se minulle kuitenkin aika tuttu kenttä uida, Saarnio totesi kansanedustajuudestaan HS:lle 1996.

”Pekka oli stadilaisen politiikan monumentti.”

Ollessaan kaupunginhallituksen jäsen 1980–1984 Pekka Saarnio sai 11 kuukauden ehdollisen vankeustuomion niin kutsutussa Naurissaaren lahjusjupakassa. Saarnio oli ottanut vastaan 30 000 markkaa yrityksiltä.

Saarnio erotettiin valtuustosta. Saarnio sai tapauksen johdosta kantaakseen myös lempinimensä ”Reilu-Pekka”, kun hän oli tunnustanut lahjustenoton.

Helsinkiläinen vasemmistoliittolainen valtuutettu ja kansanedustaja Paavo Arhinmäki teki Helsingin valtuustossa töitä Pekka Saarnion kanssa vuodesta 2001.

– Pekka oli Stadin kundi ja stadilaisen politiikan monumentti, Arhinmäki luonnehtii HS:ssä.

– Hänet tunnettiin ja häntä arvostettiin ihmisenä, joka hoiti ihan pienimpienkin ihmisten asioita.